Inlägg

Inlägg som Ingetledigtnamn har skrivit i forumet
Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Ozzed:

Jag har inte sagt att jag har gjort det.

OK. Att jag använder du-form betyder inte att jag försöker påskina att du har sagt att du kopierar. Det är för att det skall vara lättare att ta till sig texten för den som har sagt att den kopierar.

Skrivet av Ozzed:

Men så som jag ser det så är det så att om man ändå inte hade betalat för den om valet var begränsat till att betala och konsumera eller inte betala och inte konsumera så blir det ingen skillnad.

Vi har debatterat det här förr. Det är inte riktigt så svart eller vitt som du försöker göra gällande. Om du har valt att titta på en film så var den väl värd ett pris? Du ville se den, annars hade du inte sett den, right? Du hade rimligen varit beredd att betala ett pris för att se den. Att du inte tycker det är värt att betala fullpris på bio är fullt förståeligt, men om du väntar kommer priset gå ned. När filmen dyker i reabacken på ICA för 33 spänn kanske det priset kommer vara acceptabelt. Väntar du ännu längre kommer filmen på en streamingtjänst. Att du vill se filmen nu och inte vill betala fullt biopris innebär inte att inte producenten inte förlorar en intäkt från dig när du kopierar.

Sedan måste vi ju fundera på hur vetskapen att filmen inom en snar framtid kommer dyka upp på alternativa vägar påverkar din villighet att betala för att se filmen. Jag tycker att "jag hade ändå inte betalat för den" inte riktigt håller när du skall rättfärdiga ditt kopierande. Om du väntar kommer du kunna se filmen till ett pris du är villig att betala.

Skrivet av Ozzed:

Men återigen då... Folk har ju tydligen inget problem med att smita undan "riktiga" priser genom att använda VPN, köpa snorbilliga OEM-nycklar från någon CD-keysida och så vidare. Det må vara lagligt. Men sådana som tycker att det handlar om "rätt och fel" kan väl ändå inte tycka att det är särskilt bra?

Lite whatabout-ism. Att andra beter sig illa gör väl inte ditt beteende mer berättigat?

Skrivet av Ozzed:

Själv bryr jag mig inte, som sagt. Vad som ger mig "rätten" är väl främst att ingen någonsin lyckats bevisa att någon tar skada av det. Och nu menar jag riktig skada, typ "Jag har inte råd med mat"-skada. Inte "Jag kan inte bygga en till pool på tomten"-skada.

Som mjukvaruutvecklare har jag sett mer än ett dussin kollegor förlora sitt jobb på grund av dålig lönsamhet. Här pratar vi väl ändå om "Jag har inte råd med mat"-skada? Jag säger inte att det enbart beror på piratkopiering, men den har definitivt bidragit.

Din argumentation för att ingen tar skada av piratkopieringen förutsätter på något sätt att det bara kopieras från Hollywood och att de har råd att ta smällen. Folk som läser vad du skriver kan tro att ingen tar skada, men så är inte fallet. För många start-ups handlar det om huruvida de kan ta ut lön eller inte den här månaden. Om du väljer att kopiera .apk-filen från din polare istället för att köpa appen kan göra faktisk skillnad i folks plånböcker. Alla skär inte guld med täljkniv.

Sedan måste jag fråga: I andra trådar, där debatten handlar om att vi har för många streamingoperatörer, där dyker "kostnaderna för piratkopieringen skulle minska" upp som ett argument för att Hollywood skulle starta ett film och serie-Spotify där "allt" fanns. Men när piratkopiering i sig debatteras har piratkopieringen ingen kostnad. Hur hänger detta ihop?

Skrivet av Ozzed:

Som detta med lösenordsdelning... Om jag delar lösenord med min kompis, så "förlorar" ju streamingtjänsten pengar fö att han utnyttjar en tjänst som ekonomihittepået säger att han definitivt skulle betalat för annars.

Men om han kommer till mitt hem, och vi tittar på samma innehåll på mitt konto, så har upplevelsen för min kompis blivit samma, de egentliga konsekvenserna för ekonomerna blivit samma, men ändå räknas det inte som om de förlorat pengar på det.

Som så många andra har påpekat så har streamingoperatören en faktisk kostnad för datatrafiken i sig. Om du delar med dig av ditt lösenord till tre polare (om nu din operatör tillåter 4 samtidiga strömmar) kommer det sannolikt orsaka mer nättrafik än om dina polare hade kommit hem till dig och kolla på film. Operatören får en högre kostnad. Det är inget "ekonomihittepå".

Skrivet av Ozzed:

Så du ser snabbt hur jävla invecklat och fånigt det blir om man börjar försöka hitta moraliska anledningar till varför kontodelning är fel. När verkligheten ser ut så att inga verkliga pengar hade bytt händer oavsett. Så det spelar ingen som helst roll.

Så du ser snabbt hur jävla invecklat och fånigt det blir om man börjar försöka rättfärdiga piratkopiering och avtalsbrott. Det handlar bara om att du är för snål för att betala för din mediekonsumtion. Om du har abbonerat på en tjänst och villkoren för den tjänsten ändras har du rätt att a) avsluta ditt abbonemang, b) vara upprörd på nätet, men det ger dig inte en moralisk rätt att ta del av tjänstens utbud utan att betala för det.

Tycker du att det är för dyrt att ha abbonemang hos alla, ha inte det då. Kör en eller två och byt till en annan när du sett vad du vill se hos Netflix. Att det är många operatörer ger dig inte heller moralisk rätt att ta del av material du inte betalar för.

Det här med att rätta mun efter matsäcken gäller faktiskt mediekonsumtion också.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Mizccc:

Du tycker det är rimligt att man som konsument bara accepterar att en tjänst man tidigare prenumererat på blir sämre och sämre? Det är väl detta som är problemet, hade man inte kunnat dela (eller det inte uppmanats till att dela) tidigare så tror jag betydligt färre hade klagat.

Om man vänder på det, ponera att ni i familjen hade betalat 100 kronor vardera för en tjänst som ni sedan kan dela på till samma kostnad? (Vilken jädra pangdeal och seger, eller hur?) -Varför skulle då inte det motsatta gälla?

Det är väl ingen som säger att du inte får säga upp tjänsten. Jag rekommenderar dig att säga upp tjänsten om du är missnöjd med den. Frågan som diskuterades handlade väl om huruvida ditt missnöje automatiskt gav dig rätten till att ta del av utbudet på annat sätt.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Ozzed:

Bra om det stämmer. Nvidia behöver en knäpp på näsan så de vaknar ur sin feberdröm. Sötebrödsdagarna för företagen har pågått allt för länge!

Missade du Nvidias kvartalsrapport förra veckan? Ser ut som om sötebrödsdagarna knappt har börjat.

Om marginalen är bättre på "AI"-produkter känns det inte riktigt som att Nvidia skulle ha något större intresse för att ge sig in i ett priskrig på grafikkort för konsumentmarknaden. De tjänar mer pengar på att producera kort med "AI"-stämpel på och kommer inte gå under om de tappar några procent av grafikortsmarknaden.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Spelkritik:

Har nu lagt till så att man kan se lite stats, finns en ny knapp högst upp!

Statistiken är från 10e Augusti och framåt.

Det kunde ju vara lite kul att se hur man ligger till jämfört med alla andra. Just medelvärdet kan slå lite fel, man kan ju bli avbruten (frun vill något/barnen bråkar/katten kräks) och man måste ta ett bryt och det kan skjuta medlevärdet rätt långt. Kanske median är mer rättvist om man skall jämföra med andra.

Annars vore det fint att kunna ta just en paus. Trycker man escape så blankas spelplanen men tillståndet och tiden behålls så man kan fortsätta senare.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Har just plågat mig igenom andra säsongen av Picard. Se den inte! Även om ni tyckte att S1 var lite halv-OK och att det var kul att se de gamla besättningsmedlemmarna från STNG så se inte S2. Den är dödtrist, långtråkig och alldeles, alldeles..., nej den är fan inte underbar någonstans.

Efter tvåan var jag inte jag inte särskilt sugen på mer Picard, men andra verkade tycka att den var OK. Det tog emot länge, men till slut gav jag säsong 3 en chans. Inget mer springande i slottskällaren, nu är vi tillbaka i rymden och det är faktiskt en ganska OK säsong.

Jag måste höja betyget från Endast för självplågare, till 7/10.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av mrqaffe:

Kollade på czkawka och har inte gjort något riktigt test men märkte att man inte kan välja bit för bit jämförelse utan att det bara använder checksummor.

Det beror ju på vilken hash som används, men sannolikheten för att du ska få false positives är väldigt liten. Om du misstänker att två filer som rapporterats som lika inte är kan du lätt kolla det med ett annat verktyg. Det kommer inte vara många fall där olika filer får samma hash.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av toge:

Det som är lite jobbigt är att det inte är fullt så flexibelt att testa sig fram då det är en platsbyggd lösning, så gäller att tänka lite steget före innan man står där med fastskruvad och limmad lösning som man måste plocka isär.

Annat att tänka är kabeldragning. Du kommer behöva åtminstone strömförsörjning och kabel mellan grafikkort och skärm(ar), kanske lite olika USB-prylar. Det kommer inte funka att bara ha 4 cm marginal bakom. Dessutom måste du kunna ansluta/ta loss dem när burken åker in och ut ur skåpet. Det kommer hända och du kommer svära om du inte tänker på det i förväg.

Kanske satsa på något som liknar denna: https://www.ikea.com/se/sv/p/exceptionell-utdragbar-inredning...

Av Ingetledigtnamn

Jack Ryan S4. Dräglig actionserie, men man undrar om manusförfattarna faktiskt har läst en av Tom Clancys böcker. 7/10.

Av Ingetledigtnamn

#ShikakuOfTheDay #HARD230709
⏱️ 00:03:21
https://shikakuofthe.day

En sak jag funderade på var om du letar efter en unik lösning eller om det går bra med vilken som helst. Om man hittar exempelvis

+-+-+ |2| | +-+-+ | |2| +-+-+

så finns det ju två möjliga lösningar. Jag var rädd att jag skulle välja fel lösning och inte få rätt svar.

Av Ingetledigtnamn

Ted Lasso S3, bra som vanligt 8/10.
Silo, rekommenderas, 9/10.

Av Ingetledigtnamn

Efter 107 röster leder Firefox. Betyder det att vi alla är gamla hundar som har svårt att lära oss nya saker?

Av Ingetledigtnamn

Kanske en map<string, USB_PROTOCOL>?

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av VitSnickersGlass:

Jag tvingas betala för att kunna se på 5 skärmar samtidigt, för att få tillgång till UHD.

Självklart tvingas ingen betala för Netflix, det känns väldigt underförstått i sammanhanget.

Nja, du har olika produktvarianter att välja emellan: Basic, Standard och Premium eller vad de nu heter. Lägger du mer pengar får du fler finesser/lyxpaket/lullull precis som när du köper andra produkter. Det kan finnas olika anledningar att välja den ena framför den andra, exempelvis att du vill se UHD-innehåll eller att du vill kunna se på fler olika skärmar samtidigt.

Nej, produktutbudet kanske inte innehåller alla varianter som du skulle önska, med det är vad som finns att köpa. (Jag kommer aldrig ha en passagerare i bilen. Vafan, varför har inte Volvo en kombi med bara ett säte?)

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av VitSnickersGlass:

Det handlar inte om att folk vill ha saker gratis, det handlar om att få det man tvingas betala för.

Vem tvingar dig att betala för Netflix?

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av heretic16:

Frågeställning:
Jag förstår koden och vet att när jag ändrar en const pekar-array i C++ (eller C) så kommer värdet på denna array bara vara tillfällig. Jag vill att den ska verkligen skriva över värdet till baudrate_char_selected. Hur gör man då?

Skrivet av heretic16:

Okej. Du använder alltså std::string för att lösa problemet.

Ja och nej, han löser problemet med hjälp av string, men han har valt att skriva det i en mordernare stil och då blev det string istället. Han har inte löst ditt ursprungliga problem genom att använda string.

Ditt ursprunliga problem handlar om att du sätter om den lokala variabeln i createCombo och förväntar dig att värdet skall ändras i den anropande funktionen. Det har ingenting med const att göra. Om du skrivit

void bar(int x) { x = 17; } void foo() { int a = 4711; bar(a); }

Hade du förväntat dig att a ändrat värde?

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av twit:

Låt mig förklara med ett enkelt exempel så du förhoppningsvis förstår.

Kalle vill gärna se senaste actionrullen av Arnold Boll med Uwe Schwarzenegger i huvudrollen, men Kalle har inte råd att gå på bio eller köpa filmen. Kalle hittar en hemsida som förser honom med en kopia av filmen, som Kalle sedan kollar på.

Eftersom Kalle inte skulle gått på bio eller köpt filmen har ingen heller lidit någon ekonomisk förlust av att Kalle tittade på den nedladdade kopian.
Det är inte handlingen att ladda ner eller att titta på materialet som har en ekonomiskt effekt, det är handlingen att gratis ladda ner och titta på materialet istället för att betala för det.

Sedan kan man givetvis diskutera huruvida det är rätt eller fel att göra som Kalle, men nu gällde frågan den primära ekonomiska effekten, och där är sambanden väldigt lätta att följa.

Vi konsumerar idag media på ett helt annat sätt än vad vi gjorde får några decennier sedan. En spellista på några tusental låtar är ingenting underligt, ett musikbibliotek med många hundratals eller tusentals skivor likaledes. Många kollar idag dagligen på film eller utvalda TV-serier. Detta möjliggörs av dels ett tillgängligt utbud men i än högre grad av att den ekonomiska investeringen inte är tillnärmelsevis lika stor. Att då försöka likställa en nedladdad film med en förlorad försäljning är rent löjeväckande.

Jag tycker att du förenklar lite för mycket. Enligt ditt resonemang kan man alltså med gott samvete piratkopiera hur mycket som helst och rättfärdiga det med ursäkten "Jag hade ändå inte betalat för att se X" och då lider ingen någon ekonomisk skada. Är inte detta lite av en självuppfyllande profetia?

Om du vet att, låt oss ta Guardians of the Galaxy Vol. 3, snart kommer dyka upp på din alternativa kanal, kommer du då inte vara mindre benägen att betala för GotGV3? Låt oss se. Eftersom du snart kan pirata GotGV3 kommer du inte vara villig att betala för GotGV3 och då kan du pirata den utan att någon drabbas ekonomiskt. Har jag fattat ditt resonemang korrekt här?

Sedan måste jag fråga, om du nu är villig att spendera tid på att titta på någonting, betyder inte det att du faktiskt vill se detta? Betyder inte det då att du faktiskt borde vara villig att betala ett pris för detta? Du kanske inte är villig att betala det fulla biobiljettspriset men du kanske skulle kunna vara beredd att betala för det när du hittar Blurayen för 39 spänn i rea-backen på ICA. Eller du skulle kunna se samma sak när det kommer till en streamingleverantör (där du betalar för tjänsten )? I båda dessa fall skulle du ha gjort rätt för dig och upphovsrättsinnehavaren skulle ha fått någon form av ersättning.

Att Kalle väljer att pirata filmen kan inte ursäktas med att han hade inte betalat för den nu. Det är inte osannolikt att det är en förlorad försäljning senare i filmen/seriens livscykel. I värsta fall hade Kalle kunnat se den på TV3 om han orkat genomlida 2 timmar reklam.

Av Ingetledigtnamn

Logitech MX Keys. Jag vill ha korta slag på mina tangenter.

Av Ingetledigtnamn

Handmaid's Tale, säsong 5. Tänkte efter säsong 4 att nu fick det vara nog, men nyfikenheten på vad som skulle hända vann och jag tog ett av mina sämre beslut i livet: "OK, jag ser femman också". S5 var seg, mycket utdragna närbilder på Elisabeth Moss när June hade ångest över någonting; att hon lämnat dottern i Gilead, att hon tappat nycklarna eller något annat hemskt i livet. Jag fick samma vibbar som i de senare säsongerna av Homeland. De fokuserade också mycket på närbilder på Claire Danes när det var uppförsbacke i livet. Det måste vara svårt för regissören att säga nej till sina huvudrollsskådespelare när de även är producenter för serien...

Undvik de senare säsongerna (4 och 5) av Handmaid's tale om du inte är självplågare!

Av Ingetledigtnamn

John Wick 4 - Jag har gillat de tidigare JW-filmerna. De har inte haft särskilt mycket "handling" om man säger så, utan förlitat sig på välkoreograferat våld. I fyran känns det som att handling har fått stå tillbaka ännu mer och fighterna har blivit mer utdragna, fler att ha ihjäl och det tar lååång tid ibland. Det blev lite tjatigt fram på slutet. Suck, reser han sig en gång till?

Fyran var inte lika bra som föregångarna. 6/10.

Av Ingetledigtnamn

Bron
Brottet

(Svensk/)Danska deckare.