Inlägg

Inlägg som Halldinus har skrivit i forumet
Av Halldinus

Därför Warren Buffett köpte aktier för för över 70 miljarder kronor i IBM. Får se om de finns en marknad om 10 år bara!

Av Halldinus
Skrivet av S_Z:

Jag ser det som ett försvar eftersom de som försvarar piratkopiering alltid måste påpeka detta som om det på något sett skulle göra allt annat personen säger felaktigt. Jag tror vi alla vet vad vi menar här. Alltså, att man olovligt använder något som någon annan har lagt ner tid och pengar på. Spelar ingen roll om det rör sig om en fysik produkt eller ett mjukvara.

Men sluta. Bara för att du saknar förmågan att använda andra ord ändrar inte det verkligheten.

Av Halldinus
Skrivet av S_Z:

Att piratkopiering inte är stöld är ett sådant tröttsamt försvar. Det spelar ingen roll vad du vill kalla det. Det handlar om att du olovligt utnyttjar något som någon lagt ner tid och pengar på. Om du kallar det stöld eller kopiering är skitsamma. Att försvara sig med att man ändå inte skulle ha köpte det gör heller ingen skillnad. Det ger dig ändå inte rätt att olovligt köra dennes kod.

Det är knappast ett försvar. Men det är inte stöld. Om jag planerar att få 30 000:- i lön och min arbetsgivare ger mig 25 000:- Kan jag inte anmäla honom för stöld.

Det är bara att kalla det stöld jag har något emot.

Av Halldinus
Skrivet av S_Z:

Jag kan lova dig att det inte kommer anses moraliskt korrekt i Sverige att "stjäla" även om 100 år.

Nej antagligen inte, men att fritt dela information och media kan mycket väl vara etablerat.

Edit: Jag bara antog på din formulering att du förstår att piratkopiering inte är stöld, enligt tidigare exempel. Och att vi talar om moral och etik med stöld som exempel, inte om piratkopiering.

Av Halldinus
Skrivet av BasseBaba:

Okej, låt gå att det inte är stöld.
Men vad det däremot är, är just utebliven inkomst, och det leder ju till precis det vi ser nu, företagen slutar göra spel till PC eftersom att den faktiska försäljningen inte väger upp utvecklingskostnad + vinstmarginal.

Du säger ju att man inte kan se det som "planerad utebliven inkomst", men problemet är ju att om någonting (ett spel i detta fall) inte säljer bra nog, då görs det ju inga nya spel.
Ni måste sluta tänka som spelare/privatpersoner och se det ur ett företagsekonomiskt perspektiv.

Återigen, det är kanske dumt att dom just nu går ut och skyller på kopieringen så hårt, men kontentan är ändå att om spelet inte säljer bra nog, oavsätt vilket skäl, så kommer det ju inte göras några nya spel...

Sen är just upphovsrätt / immaterialrätt ett sånt svårt begrepp i min mening.
För att låt gå, lek med tanken att ni/dom som förespråkar att det inte ska vara olagligt att kopiera ett spel, hur menar ni då att dom som utvecklar spelen ska få betalt? Hur ska musiker och filmskapare få betalt?
Hur menar ni att man ska få till en fungerande betalmodell om det är upp till var och en att avgöra om <sätt in valfri produkt> lever upp till deras förväntningar och därför är skydlig att betala för den?
Det handlar ju om 100-tals år av mantimmar för att utveckla ett stort spel idag, hur menar ni att det ska finansieras om folk ska ha "rätt" att spela det gratis?

precis, vi måste se det ur ett företagsekonomiskt perspektiv. Om de planerar att sälja 1 miljon spel av sitt "världens sämsta spel ever". Då hade ingen marknad i världen kunnat rädda dem och det är just det som är problemet. Det enda man vet är hur mycket som faktiskt säljs. Hur mycket som borde sålts eller beräknas sälja är bara kvalificerade gissningar. Och när man ser detta uttalande så undrar man ju hur mycket rätt de har i sin ekonomiska planering.

Den modell vi har idag har gjort kalifornien till en av världens största ekonomier, eftersom de har både film och databranschens födelseplatser. Att företagen tjänar mindre o mindre har inget med pirater o göra utan om ekonomisk tillväxt. Mot det gör inte ens piraterna en buckla i deras ekonomi.

Däremot är det för mig nog som för de flesta en självklarhet att köpa spel jag gillar. Däremot köper jag inte spel jag inte gillar. Liksom film och musik.

Av Halldinus
Skrivet av S_Z:

Extremt dålig jämförelse...

Nej. Det var en fråga om moral och lag.

Att göra något som anses omoraliskt/fel är just omoraliskt och fel oavsett grovhet.
Mina exempel är väldigt bra eftersomdet idag känns helt sinnessjukt.

Hur man ser på din och min moral om ytterligare 100år eller 2000 år ska bli väldigt intressant att se.

Av Halldinus
Skrivet av Yadda:

Jag tycker inte att piratkopiering är ok. Det kvittar hur ni vrider och vänder på detta så är det stöld och omoraliskt.

Nej. Det är inte stöld. Oavsett hur någon av oss vänder på det. Dels för att någon inte blir av med något. (att bli av med en planerad inkomst är inte stöld) Men framför allt bevisade branschen det själva när de begärda nya lagar mot piratkopiering. Om det varit stöld, ja då kan man stödja sig på de lagar som funnits lika länge som Civilisationen.

Av Halldinus
Skrivet av S_Z:

Jag har inga som helst problem att kalla folk omogna när de inte gör rätt för sig (moraliskt och enligt lag) och i detta fall bidrar till att utvecklare väljer att hellre utveckla för konsol än för PC. Om du tar dig illa vid för du inte anser att du gör fel när du otillåtet utnyttjar det andra har jobbat hårt för rör mig faktiskt inte det minsta.

Och det hör som sagt inte hit om det faktiskt är piratkopieringen som är orsaken till lägre försäljning eller inte. Bara en sån sak som att man som utvecklare ser att för varje tre köpta spel som försöker ansluta till en server finns hundra som försöker ansluta med piratversion är ju en stark bidragande orsak till att de funderar över om det är lönt att utveckla för platformen. Jag förstår dem verkligen för jag skulle känna precis samma sak.

I början på 1900-talet var det olagligt att vara Homosexuell och det ansågs som allmän vetskap att vita var bättre än alla andra raser. En del forskare menade till och med på att det var en del av evolutionen.

I antikens tidevarv var pedofili att anse som naturligt och vackert. Speciellt mellan två män/pojk.

Ganska omoget.

Men nu halka jag ur ämnet lite.

Av Halldinus
Skrivet av gvil:

Ni kan ju hitta på sådana här förklaringar bäst ni vill men det blir ju inte mer uppenbart än när företag börjar strunta i att porta/utveckla till pc. Det är ju vinstdrivande företag och jag betvivlar starkt att de struntar i pc om de tjänade pengar på det bara för att "jävlas" med pc-spelare. Jag kommer aldrig förstå er heller när ni verkar tycka att ni ska ha rätten att ladda ner det gratis och spela för att kanske köpa det senare det är ju så skev logik på alla sätt och vis.

"Att tjäna pengar" är ju ett fint utryck. Men vad menar du och framförallt bolagen med det?
En del branscher anser att 10% vinst är tokstort, medans andra gråter över den vinsten.
Det ju inte frågan om att de förlorar pengar, de tjänar mindre än de tänkt sig. En utebliven vinst är inte en förlust.

Personligen anser jag att spel/musik/film branschen är en bransch där man vill ha snabba pengar. Man vill göra en produkt på kortast möjliga tid, för minsta möjliga krona och sen sälja den för så mycket som möjligt. Det är få branscher som har den "lyxen" idag.
Därför är det också en bransch som är så utsatt för piratkopiering (Tekniken och mediet i sig spelar självklart in men i båda ändar).

Av Halldinus
Skrivet av sesam2k:

Precis den slutsatsen kom stiftelsen .SE fram till i en stor undersökning för någon vecka sedan:
https://www.iis.se/pressmeddelanden/rapporten-svenskarna-och-...

Utdrag ur slutsatserna:

Musik och bild – Spotify mycket populärare än fildelning

Drygt hälften (57 procent) av svenska folket lyssnar på musik via Internet.
Andelen Internetanvändare som fildelar varje månad har aldrig varit större (18 procent), samtidigt som andelen som lyssnar på strömmad musik varje månad med hjälp av musiktjänsten Spotify är ännu större (37 procent).
De som fildelar köper också eller prenumererar på digital musik i högre utsträckning än de som inte fildelar.
I åldern 16 till 25 år lyssnar nästan 9 av 10 på Spotify, hälften lyssnar dagligen.
Så gott som alla Internetanvändare i åldrarna 15-25 (99 procent) besöker Youtube. Sajten är även populär bland äldre – två av tre i åldrarna 56-65 har besökt den.

Det skulle förvåna mig om bilden inte ser lika dan ut för spel.
Ubisoft kan ju be någon göra en riktig undersökning istället för att plocka siffror ur luften. Blir förbannad

Mycket intressanta siffror! Om något är Musik mer utsatt för piratkopiering då man oftast vill ha en låt och inte hela albumet.

Av Halldinus

De eviga undanflykterna Nazisterna och Piratkopiering.

Av Halldinus
Skrivet av 7AAA7:

Vissa punkter är ok, men många av oss gamla bf spelare tycker att det ska vara lite verkligare.
en del av punkterna (nya förslag) som dykt upp påminner om 13-16åringars, "jag vill att det ska va lätt och jag vill kunna bunnyjumpa" typiskt cs mentalitet.
Låt dice göra sitt fan. Ni som inte gillar det, kan dra och spela bc2 eller nåt annat hoppa runt och skjuta med sniper spel.
Vissa av de bra punkterna kommer förmodligen att fixas automatiskt i framtiden, ett företag som sitter och producerar spel som kan dra in miljoner bör ha hyfsad koll på vilka saker som "inte stämmer".

PEACE

De senaste årens spelutveckling föreslår ju annars att de inte har allt för mycket koll utan lever helt o hållet på att patcha efter klagomål. Inte ens Civ5 var ju bra när de släpptes.

Av Halldinus
Skrivet av lideri:

Det är bara det att ovsett vilken kylare man har på kortet så producerar det lika mycket värme, problemet med kylare typ DirectCU är att värmen hamnar i lådan och sen måste ventilleras ut ur lådan av nån chassit fläkt. Vist det går bra om man har bra ventillation lådan och bar ett kort. Men har man två hig end kort så blir det en jävla massa värme att blåsa ut ur lådan. Bättre då att få ut vämen direkt.

Strålningsvärmen från dator komponener är rent generellt mycket liten, temperaturen är helt enkellt för låg, du måste upp i hundratals grader för att den ska börja ha betydelse.

Om mitt kort satt mitt i lådan och var 90 grader varm, spelar det ju ingen som helst roll att den sprutar ut luften den suger in i baken. För luften runt kortet värms av att kortet är 90 grader varmt och den luften värmer mer luft o så vidare.

När jag hade den gamla kylaren låg lådtempen aldrig under 30 grader. idag är det aldrig över 23.

Ursäkta att jag inte kan förklara bättre, men de är en sak att förstå fysik o att förklara det

Av Halldinus

Vi kan se framemot riktiga konstverk i burkarna framöver. Både färg o form ser trevligt ut (förutom vissa tillverkare som envisas med plastpistoler).

Men jag saknar den för mig naturliga utvecklingen till mindre. Inte att man ska sluta med stora moderkort, utan att de ska bli fler små, med fler val i funktioner.
Idag finns Antingen mATX som har allt eller inget.

Av Halldinus

Det är garanterat Grafikkortet. Den har slutat pipa för tillfället efter lite pillande enligt ovan tips. Jag tackar och bockar!

Antar att man aldrig upplevt detta förut beror på att Foldingen ligger på 99-100% konstant?

Av Halldinus

Som sagt, piper ungefär som ett larm. Ska prova o klocka lite.

Av Halldinus

Okej. Så även om det är irriterande är det inget som är skadligt för kortet?

Av Halldinus

Pipande från Grafikkortet vid Folding

Hej. Hitta två tidigare trådar på ämnen, men ingen av dem innehåll ett svar.

Mitt graffikkort piper när det foldar. Jag har uteslutit fläktar o värme (1050 rpm på alla tre, 45'C)

Vad kan det vara och hur får man bort det?

Av Halldinus

Ursäkta om jag är morgontrött nu men.... Referenskylare må skicka ut värmen bak. Men directCU och andra kyllösningar har nästan att halvt kilo mer aluminium!? Även om luften inte kommer ur lådan är strålnings energin väldigt mycket mindre. Mitt egna 470 låg som en varm kolbit mitt i lådan med referenskylaren. Nu går den aldrig över 55 grader med kylaren i signatur och då spelar de inte så stor roll att luften stannar kvar i lådan några sekunder extra.

Av Halldinus
Skrivet av M1NT:

Om man sätter radiatorn på utsidan av chassit med fläktar på både in och utsidan.. Och sedan borrar snygga hål för slangarna.. Hur bra kyler det då processorn gissningsvis?

Du menar att öppna det slutna systemet?