Inlägg

Inlägg som Arrogant har skrivit i forumet
Av Arrogant
Skrivet av Valiumballong:

De mindre chassina såg rätt bra ut.

De större däremot... Givna lådor för folk som köper Gigabytes "Killer Assassin"-moderkort.

Höhö, jag känner mig träffad! Chassit i militärstuk och ett G1 Killer Assassin när de kommer i AM3+ format blir ju givna köp! Måste ju leva upp till min badass-attityd liksom!

Av Arrogant

Nu gillar jag vanligtvis Gainward, men färgschemat på det här kortet var fruktansvärt fult. Dock så ser själva kylaren bra ut, mycket bättre än referensdesignen! Nvidia-kort med röd PCB ser man inte ofta heller!

Av Arrogant

Härligt, får vi se en uppdaterad recension med dessa drivers istället måntro? Förhoppningsvis förbättras prestandan något!

Av Arrogant
Skrivet av kalle@anka:

ett amd kort är inte värt lika mkt som nvidias, sen presterar väll 6970 i närheten av 570?, 6990 är ett dubbel gpu kort och därför ointressant

10.12 (beta) finns ute

Det var tidigt mycket snack om att 10.12 skulle vara den skräddarsydda drivrutinen till Cayman-korten. Den 10.12 som finns ute idag ger ingen direkt prestandaökning vad gäller spel för något kort. Utan innehåller endast diverse bugfixes, stöd för OpenGL 4.1, DivX via GPU:n på 6800-serie korten och AMD Stream 2.3. Om de sagda prestandaökningarna kommer i en senare release av 10.12 eller kanske i 10.13 återstår att se.

Det jag ville ha sagt med mitt tidigare inlägg var att de prestandaökningarna via drivers saknas än så länge. Men de är garanterat på väg då fullt stöd för HD68xx-korten inte kom förrän i nuvarande 10.12.

Av Arrogant
Skrivet av kalle@anka:

förhopnings vis bara atis sketna drivrutiner som inte funkar enu(om dom någonsin kommer göra det)

Då det är mycket snack i tråden om drivrutiner och att de möjligen skulle kunna hjälpa Caymans-prestanda att nå nya nivåer tycker jag att detta är värt att länka. Även jag tror skarpt på detta.

Direkt från AMDs hemsida:

"Note! AMD Catalyst™ 10.11 does not provide support for the AMD Radeon™ HD 68xx series of graphics cards. Full support for these graphics cards is targeted to be available in the AMD Catalyst 10.12 driver release."

Detta gäller med största sannolikhet HD69xx-korten också. Det ger ju en bild av att det kan finnas några trevliga större förbättringar för de senare korten.

Av Arrogant
Skrivet av nikwid:

Ha! Den var bra

Mindre lyckat att missa planerad lansering och sedan ändå inte få till en sån enkel grej som passformen. Klantigt AMD.

Den skrev jag på sidan innan ju! Sjukt dålig still att missa! :'<

Av Arrogant

Verkar som att AMD lagt sig i fel fil vad gäller valet av referenskylare. Fast det är väl som man säger:
"Bättre springa i fel fil, än att fila i fel springa!"

Betyder detta att man med en fil. kand lätt får jobb hos AMD?

I vilket fall så verkar det som att samtliga testexemplar hos de olika recensenterna drabbats av filuren. Vi får väl se när mitt PowerColor-exemplar dyker upp på fredag.

Lite pinsamt är det dock allt! Men AIB:erna lär väl fila till sina framtida modeller utanför referensdesignen.

(höhö)

Av Arrogant
Skrivet av orginallinus:

Radeon HD 6970 to cost 275 euro

Fudzilla: "We just got an update of Radeon HD 6900 series pricing. The Radeon HD 6970 will sell in Europe as of 5 AM Wednesday for €275, while Radeon HD 6950 will sell for just €225 euro."

Priskrig ja tack!

Om det stämmer så ser det inte särskilt ljust ut för Nvidias GTX5xx-kort. GF110 är mycket större och dyrare att producera än AMDs Caymans. De kan omöjligt gå så lågt i pris utan att förlora enorma summor pengar. Fast Nvidia lär ju inte ha så mycket till val om de vill sälja några kort överhuvudtaget.

Verkar helt enkelt som att AMD ännu en gång blir det självklara valet på GPU-fronten ett tag framöver!

Av Arrogant
Skrivet av Dalton Sleeper:

frågan är hur många reviewers som har kortet samt senaste drivers... många brukar ju skriva tidigare och sedan publicera när dom får, bara dom hunnit testa allt med cat 10.12, annars är det värdelöst.

men men, vi hoppas, måste dock upp tidigt i morrn :S

Ja, utan 10.12 är recensionerna minst sagt missvisande. Enligt ryktet skall 10.12 innehålla en hel del förbättringar och godsaker utöver refreshen av Catalyst UI:n.

Jag är också nyfiken på hur pass fria händer AIB:erna har vad gäller Cayman. Hur lång tid dröjer det innan vi får se non-reference boards på marknaden? Jag håller tummarna att det blir som med HD6850, men sådan tur lär vi ju inte ha.

Av Arrogant
Skrivet av Pimpim666:

Läs slutet

/facepalm

Läs slutet på mitt inlägg också!

Av Arrogant
Skrivet av adolf512:

fyfan va sjukt om det nu är sant.
"vi har här ett 5970 kort som kostar 4000kr och som drar 205W och är lite långsammare än gtx 580, för de som har ett bra nätagg är det bara att ändra switchen och vips 2520 shaders och 920MHZ"

det värsta(för nVIDIA) är att det kan stämma också...

Vill inte vara den som dödar glädjen! Men kolla på bilden igen!

Av Arrogant

Stora nyheter om HD6970 på SA. Tydligen finns det en switch på HD6970 som begränsar antalet shaders. Med switchen i rätt läge och alla shaders aktiverade så krossar tydligen HD6970 GTX580. Värt att notera är att kortet då också krossar 300ws capen för PCIe-standarden.

SemiAccurate :: The secret of the AMD 6900's second switch

(bilden är hysteriskt rolig )

Av Arrogant

Reko prissättning och schysst färgschema! Solklart köp ifall jag någonsin köper en SB-platform.

Av Arrogant

Underbart Inet! Det förtjänar ni!

Av Arrogant
Skrivet av Valiumballong:

Kyle Bennet säger: "Knew it was FUD as soon as I read the title of the thread."

[H]ard|Forum - View Single Post - Cayman Possibly Delayed Beyond Nov 22nd

Vi får hoppas att Kyle på HardOCP har rätt. Det brukar han ha, men pessimisten inom mig säger att jag inte skall hoppas på för mycket. :/

Av Arrogant
Skrivet av PCFreak:

gillar detta kort starkt, kommer vara mycket tystare och svalare än ATIs kort.

Ujuj, här ser jag att vi har en sann expert! Om du sitter inne med någon information som ingen annan har så får du gärna dela med dig!

Av Arrogant
Skrivet av m1n1h0p:

Håller inte med. Även riktiga entusiaster kan fortfarande välja GTX480 framför HD5970 för att de inte vill ha CF, dels pga att de vill kunna uppgradera till SLi senare och pga microstuttering. Men även de som inte är superduperskillade på datorer väljer antagligen bort HD5970 pga problemen som kommer med crossfire. Och jag tror att folk som avgör hur mycket de vill lägga på ett grafikkort går mer efter sin egen plånbok än hur mycket datorentusiaster de är. Finns ju tusen pers på sweclockers som inte har särskilt mycket koll på datorer men ändå vill maxxa de flesta spelen (och få så bra prestanda som möjligt i t.ex. crysis), och då behövs grafikkort som HD5970/GTX480.

Så klart det kan. Det är ju ingen som förnekar. Jag tror dock inte majoriteten av de som köpt ett HD5970 ens reflekterat över att det skulle kunna finnas några problem med den interna CFX-anslutningen. Även om man är så kunnig att man inser att de faktiskt kan finnas. Ska man ha det bästa så är det HD5970 som gäller, man väljer alltså inte bort kortet för några problem som kanske kan dyka upp någon gång i något enstaka spel. Prestandan across the board är oslagbar för det priset.
Jag skulle också vilja påstå att GTX480s diverse problem är mycket mer avtändande än de skönhetsmissar som finns i CFX-lösningar.

Skrivet av m1n1h0p:

Vi diskuterar problemet med CFX hos HD5970 och att folk kanske väljer bort kortet pga att det är CF. Nu säger du att det inte räknas som en crossfirelösning? Tar du tillbaka allt du skrivit tidigare eller har du bara glömt vad vi diskuterar? Eller har någon hijackat ditt account och inte läst vad du skrivit tidigare och hoppat in i en random diskussion?

Det jag skrev var att jag inte klassar ett köp av HD5970 som att ha investerat i en regelrätt CFX-lösning.
Det är möjligt att jag formulerade mig lite dåligt. Egentligen är det fel att säga att HD5970 bara använder sig av en intern CFX-anslutning. Även om det är väldigt bekvämt då det finns många likheter. Den interna "crossfire" anslutningen i HD5970 bygger på en PCI-E 2.0 PEX-brygga som styrs av ett chip från PLX och är alltså inte riktigt samma sak som vanlig CFX där moderkortet spelar en extremt stor roll. Man kan väl alltså säga att det är en typ av CFX även om det inte är exakt samma sak.

Skrivet av m1n1h0p:

Och skillnaden mellan HD5970 och vanliga CF-lösningar är nästan bara bryggan. Alla problem med CF såsom microstuttering osv finns kvar. Att inte räkna HD5970 som en CF-lösning är väl underbart överdrivet?

Äntligen något som jag kan hålla med om. Microstuttering är egentligen den enda riktiga anledningen jag ser till att någon inte väljer att köpa ett dual-GPU kort eller en CFX/SLI-lösning. Microstuttering är ju dock något alla dual GPU-kort (GTX295 osv) och SLI/CFX-lösningar lider av. Microstuttering är ju något som kommer med både då SLI och CFX då de båda använder sig av AFR och alltså inget endast CFX och dess teknik står för. Men det är helt klart någon man måste tänka på innan man beslutar sig för ett HD5970. Dock så har HD5970 så extremt mycket kraft att microstuttering faktiskt inte är något rejält problem förrän man har extremt höga SAA-inställningar. Märk väl att jag fortfarande anser att de övriga problemen med CFX skiner med sin frånvaro. Microstuttering är det enda verkligt "stora" problemet och alltså iinte något specifikt för CFX.

Skrivet av m1n1h0p:

De mest extrema användarna köper väl GTX480 SLi? Sedan är de mest extrema användarna en liten minoritet och inget man bara kan gå efter när man jämför korten.

De mest extrema sitter nog på dubbla ASUS ARES eller kanske quad-SLI GTX480. Så något sånt förmodligen!
Sedan kan man givetvis gå efter de mest extrema användarna när man jämför korten. Det är ju denna typen av människor som dras till korten.

Den första hade man kunnat googla sig till svaret på.
Den andra är med största sannolikhet någon stolle som kör helt utan profiler.
Det tredje låter som värmeproblem.
Fyran verkade ha samma problem med/utan CFX.
Femman vet jag inte. Kanske ett riktigt problem med CFX? Han verkade dock lite vimsig då han tycktes använda uråldriga DDR.
Sexan verkade ha ett kort som levde rövare.
Sjuan hade möjligen med energiprofiler att göra, problem som även kan drabba lösningar som inte är CFX.

Det jag ville ha sagt med detta var att det väldigt ofta förmodligen inte är tekniken bakom CFX som faktiskt orsakar problemen som folk möjligen kan uppleva med CFX. Utan en mängd olika saker. Om man bara läser på lite så slipper man det här.

Skrivet av m1n1h0p:

Jo man ska jämföra korten utifrån hur de marknadsförs? Ser faktiskt inte hur man GTX480 liknar HD5970 mer än GTX460 SLi.

De är respektive tillverkares snabbaste grafikkort. Så klart man måste kunna jämföra dem? De är ju gjorda för att tävla mot varandra.

Av Arrogant
Skrivet av m1n1h0p:

Jo. Jag har ingen (nästan) kompis som vet mer än mig vad gäller datorer men däremot har jag väldigt väldigt många kompisar som har en dator/grafikkort som kostar mer än min/mitt. Jag sitter med mitt HD4850 512mb här men det betyder väl knappast att jag vet mindre än mina kompisar bara för att de har ett bättre grafikkort.

Det jag svarade på varför jag trodde att folk vände bort från flerkortslösningar. Då jag förstod det du skrev som att det handlade om detta. Inte om vem som kan minst/mest om datorer. Jag uppfattade ditt argument som att folk väljer bort saker som CFX då det är alldeles för krångligt och fyllt av problem. Mitt var att det snarare beror på att det för dyrt och att den vanlige användaren inte har någon användning av den prestandan för den ökade kostnaden. Om man bara spelar casual så tjänar man knappast något på att investera i en SLI/CFX-lösning. Då duger ett ensamt medelklasskort mer än väl.

Skrivet av m1n1h0p:

Dessutom jämför vi GTX480 och HD5970, kort som presterar riktigt högt båda två. Att HD5970 är en CF-lösning gör inte att det är ett mycket kraftfullare kort än GTX480 utan korten presterar ändå hyfsat lika (tillräckligt lika för att målgruppen inte ska skilja sig), och att det endast är de mest prestandatörstiga användarna som investerar i en crossfirelösning stämmer inte här då det i detta exemplet handlar om två väldigt starka grafikkort med väldigt hög prestanda och målgruppen skiljer sig därför inte nämnvärt.

HD5970 är ett snabbare kort som råkar ha en CFX-lösning inbyggd. Jag klassar inte att köpa det här kortet som att investera i en crossfirelösning (även om kortet faktiskt använder en typ av CFX). Det här är ett single kort som råkar ha två kärnor. Man behöver alltså inte krångla med några bryggor eller dylikt. Men att målgruppen förmodligen är den samma håller jag med om.

Skrivet av m1n1h0p:

Det släpps fortfarande flera PC-titlar som inte stödjer Crossfire särskilt bra/alls. Vad jag menar med "lättanvänd" prestanda är att man alltid får ut hela prestandan från kortet. GTX480 är ett bra kort medan HD5970 är ett kort som kan prestera väldigt olika beroende på titlar. Fördelen med GTX480 här är att det alltid gör bra ifrån sig medan man i HD5970 inte alltid får ut all prestanda. DESSUTOM har GTX480 en fördel då man kan koppla ihop två stycken i SLi och få en stor prestandaökning. Gör man liknande med ett HD5970 och fixar en quadfire-lösning så får man inte en särskilt stor prestandaökning.

Att GTX480 skulle vara ett bra kort går att diskuteras. I prestanda/watt så är kortet en katastrof. Det är också mycket sämre än vad man väntade sig av Fermin. Höga temperaturer är också något som håller folk borta från GTX480. Men att det är snabbt kort kan jag inte förneka.
Även om det kan finnas titlar där HD5970 presterar sämre än vad man kanske borde förvänta sig av den typen av kort så kommer den överlag att prestera bättre än GTX480 i majoriteten av spelen. Det går liksom inte att komma undan. Rent procentuellt så lär GTX480 i SLI vinna i prestandaökning mot HD5970 i CFX. Men HD5970 kommer fortfarande att vara ett snabbare kort överlag trots att det blir ännu svårare att rättfärdiga den höga kostnaden och faktiskt utnyttja all prestanda effektivt. Men det är alltså fortfarande en snabbare lösning som de mest extrema användarna kommer att välja.

Skrivet av m1n1h0p:

Min huvudpoäng handlade dock inte om prestanda utan om att med crossfire föds problem som absolut inte behöver vara prestandarelaterade. Smit gärna inte in på sidovägar, jag har inte sagt att HD5970 är ett sämre val än GTX480 på alla sätt utan bara att det finns många nackdelar med crossfire och att det kan avskräcka folk från att köpa ett HD5970 istället för ett GTX480 just pga att GTX480 har en gpu och HD5970 har två.

Min huvudpoäng var att problemen med crossfire snarare handlar om prestanda än övriga problem (alltså scaling, dock verkar ju detta löst med den nya serien). Jag ser helt enkelt inte den uppsjön av problem som du verkar se med CFX. Jag har sedan heller aldrig hört någon som valt bort HD5970 bara för att den har två GPU:er. Folk som väljer kortet gör detta för att få den extrema prestandan kortet faktiskt ger. Om det är en eller två kärnor spelar alltså ingen roll. Folk lockas av att det är det snabbaste grafikkortet hands down.

Skrivet av m1n1h0p:

För att det bättre kortet har två grafikkortskärnor och har därför helt andra nackdelar och fördelar än ett kort med en grafikkortskärna. Isåfall kan du lika gärna jämföra GTX460/GTX470 SLi vs HD5970 då de lösningarna har fler likheter med varandra än med ett GTX480.

Då kortet faktiskt säljs som ett ensamt kort och snarare marknadsförs som en ren konkurrent till GTX480 än en konkurrent till diverse SLI-lösningar så tycker jag att det är en rättvis jämförelse. Men jag är helt med på hur du tänker!

Av Arrogant
Skrivet av m1n1h0p:

Ber om ursäkt för den kassa citeringen men är inte så haj på iphone och kommer inte hem till datorn förrän imorgon.

Men iallafall du missar mina poänger.
1. Problem med crossfire är vanligt. Jag väljer att inte uppgradera till en crossfire-lösning pga krångel utan köper hellre ett helt nytt kort. Om problemet är bakom tangentbordet eller inte finns det nog ingen köpare som bryr sig om, problemet finns där fortfarande. Det är i genomsnitt mycket mer krångel med cf än om man skulle bara ha ett kort. Om man har problem med crossfire för att man själv inte kan hantera datorproblem särskilt bra så är det fortfarande ett problem. Det är för nästan alla användare mindre krångel med ett kort än med multi-gpu-lösningar och jag tror att det påverkar folks val av grafikkortsköp.

Det vi diskuterar är en situation som liknar 5970 vs gtx480. I den diskussionen finns ingen sli-lösning. Jag jämför inte nvidias drivrutiner vs amd:s drivrutiner utan jag jämför en dubbel-gpu-lösning vs en single-gpu-lösning. Jag jämför inte sli vs cf eftersom det här handlar om cf vs single-gpu. Jag har aldrig sagt att nvidia gör bättre drivisar utan det handlar om att om man vill lägga 5000:- på ett grafikkort så tror jag att det talar för nvidias fördel att de har en single-gpu-kort i den prisklassen medan amd har en dubbel-gpu-lösning eftersom det är mindre problem/mer "lättanvänd" prestanda pga skalning osv osv.

Ditt första argument håller jag inte med om då det mer eller mindre endast är de mest prestandatörstiga användarna som investerar i exempelvis en Crossfire-lösning. För allra de flesta användningsområden räcker ett ensamt kort mer än väl. Jag tror alltså inte att det handlar om krångel alls, utan att det snarare är en användnings- och kostnadsfråga. Vanligt folk har helt enkelt inte användning av den extra prestandan till den kostnaden.

Även om HD58XX-serien på vars kärnor HD5970 är byggd skalar relativt dåligt så presterar HD5970 en bra bit bättre än GTX480. Enligt de flesta tester så ligger prestandan runt 10-20% till HD5970s fördel. Detta trots den påstådda dåliga skalningen. Hur går detta ihop med argumentet om "lättanvänd" prestanda?
Det är möjligt att det fanns ett antal titlar vid release av HD5970 där prestandan slackade efter lite på grund av medioker skalning. Men överlag så vann HD5970 och detta relativt överlägset. Dock till en något högre kostnad. Att GTX480 klarade tesselation-tunga tester bättre är ju dock ett faktum. Dock så lyckades ju HD5970 i alla fall hänga med i de flesta utan större problem tack vare den enorma råstyrka de två GPU:erna gav.

Vi får inte glömma att HD5970 hade andra fördelar över GTX480. Väldiga höga temperaturer och skrämmande värmeutveckling var ju något som höll många borta från GTX480. Men nu ser det ju ut som att Nvidia kanske har fått bukt med dessa problem på GF110-kretsen och det vore ju onekligen trevligt. Men vi får se, jag är dock lite skeptisk.

Om man alltså kan få ett bättre presterande kort med lägre strömförbrukning och lägre temperaturer i samma prisklass, varför inte välja det?

Nu är det ju dock inte alls säkert att det blir så här med GTX580 och HD6990. Men så här var det ju faktiskt med HD5970 och GTX480.

Av Arrogant
Skrivet av m1n1h0p:

Med dåligt stöd menar jag såklart att crossfire inte alltid skalar särskilt bra.

Med problem menar jag inte bara microstuttering utan många andra problem som crossfire skapar. Gå in på radeon-forumet här på swec så hittar du många trådar som handlar om cd-problem. Kan vara alltifrån att datorn inte startar, att bara ena kortet funkar, att många spel slutar fungera om man har cf aktiverat, försämrad prestanda, bildproblem, kantutjämning som inte funkar, datorn hänger sig, drivrutiner som bråkar osv osv osv. Jag har hört de alla och det är inte direkt svårt att hitta folk som har problem med att ha flera grafikkort.

Om nu 6990 presterar superduperbra och gtx580 inte har en suck aå kommer å andra sidan inte båda ligga i samma prisklass. Det vi mer tänkte på var nog ett scenario som liknar 5970 vs gtx480.

Skriver från en iphone så har svårt att se hela ditt inlägg och att svara ordentligt men iaf

Antilles dual card packs two Caymans

[/QUOTE]

Ett av dina påståenden kan jag direkt gå med på; nämligen att CFX inte alltid har scalat bra. Eller tja, väldigt olika bra i olika titlar. Vissa har varit hopplösa, till exempel WoW.

Sedan blir det luddigt. Jag köper inte att alla de där problemen enbart går att skylla på CFX. Ofta är det största problemet bakom tangentbordet.

Det jag vill säga är att CFX och AMDs drivrutiner verkligen inte är några buggsjuka högar med värdelös kod som någon stolle svamlat ihop. CFX fungerar!

Givetvis har det funnits problem med CFX som har rättats till med diverse hotfixes. Även om jag personligen inte råkat ut för dem. På rak arm så kommer jag endast ihåg ett enda spel som verkligen har krånglat och det är WoW före Catalyst 8.12 släpptes. Hade sjuka problem med blinkade skärmar osv. Men efter det har det faktiskt varit helt lugnt. Jag fick dock ominstallera 10.9 en gång då den första installationen inte gick igenom. Annars har jag inte märkt av några problem överhuvudtaget förutom undermålig scaling i vissa titlar. T.ex AVP. Men det löstes ju rätt fort.

Microstuttering är ju en annan femma som drabbar både SLI och CFX, tyvärr.

Jag är bara så otroligt trött på alla som ständigt AMDs drivrutiner och att de inte skulle vara stabila. Så är det helt enkelt inte längre. Det är helt enkelt inte nog med anledning för att välja Nvidia över AMD längre.
Dock är PhysX och väl fungerande 3D mycket bra argument för att välja just Nvidia. Precis som Eyefinity osv är argument för att välja AMD. Nvidia har inte bättre scaling och drivrutiner idag. I alla fall inte i min mening. AMD har löst de flesta problemen!

Sedan har du nog helt rätt i att vi kommer att se ett liknande scenario som med HD5970 och GTX480. Jag hoppas dock att de kan hålla nere priserna rätt bra på HD6990. Kortet lär ju inte vara särskilt dyrt att konstruera i vart fall. AMD-kislen är ju rätt små jämfört med Nvidia och bör därför inte vara särskilt dyra rent tillverkningsmässigt. Sedan är ju inte själva konstruktionen den mest avancerade. Minnesbusen per GPU är ju identisk med GPUerna på singlekorten t.ex. Det är ju verkligen två kort i ett, med en intern CFX-brygga.

Håller scalingen på HD69xx-serien också samma höga klass som HD68xx-serien så kan nog HD6990 bli en riktig hit och ett givet köp!