Inlägg

Inlägg som Silent Warrior har skrivit i forumet
Av Silent Warrior

Jag skulle inte sakna Win 10. Men eftersom jag inte kan installera Win 11 på min fullt kompetenta gaming-PC (1 gen Ryzen 5, ingen TPM 2.0) får jag helt enkelt leva med det systemet. (Jag fattar att det finns vägar att kringgå det kravet, men jag tittar hellre på sandlådor och att blockera Edge.)

Av Silent Warrior

Det var inte aktuellt, ändå. Drar tillbaka intresseanmälan...

Av Silent Warrior

Jag är... halvintresserad? Jag antar att du inte har blivit av med tangentbordet än, eftersom annonsen fortfarande är uppe. Det är något jag behöver kolla upp innan jag säger något definitivt; jag återkommer.

Av Silent Warrior

Vad gäller prestandan så är det egentligen inte mycket jag använder den till. Undantaget att den kämpar lite med inloggningsskärmen klarar den allt jag belastar den med (förr eller senare) - allt som presterar på åtminstone samma nivå täcker mina bärbara behov.

Skrivet av Rouge of Darkness:

skulle generellt säga att det inte är värt ett nytt batteri till en antik dator vars totala begagnat värde är ungefär samma som eller lägre än kostnaden för nya batteriet.

Ja, jag var inne på samma tankebana. Okej, den får tugga på ett tag till och trötta ut sig ordentligt, sedan skaffar jag en ny/nyare. Det visade sig ändå vara väldigt svårt att hitta nytt batteri...

Av Silent Warrior

Åtgärda dåligt batteri HP ProBook?

Jaha, då har min bärbara, som har stått stadigt genom alla stormar sedan innan Win10 lanserades, börjat gnälla på att batteriet börjar tappa kapacitet. Jag funderar lite på vad jag ska göra åt det - tankar?
Prestandan är väl lite sådär... Den hade Win7 från början, men jag uppgraderade till 10. Och inloggningsskärmen svarar så dåligt medan allt annat händer i bakgrunden precis när den visats att det har hänt att jag har bytt lösenord av en olyckshändelse. -_- (Alltså, jag är ju snart 40, men nån jäkla måtta får det vara på gammelmansfasonerna!)
Det är en HP ProBook (6460b), som jag köpte begagnad på Blocket. Jag tänker att det borde vara möjligt att skaffa ett reservbatteri från HP och fortsätta använda en väl fungerande PC, men nu när mamma 70+ har skaffat en bärbar med Win11 och jag fått titta på det systemet med egna ögon lite är jag faktiskt lite sugen på att överge fula Win10 vid första tillfälle. Dvs. köpa ny (eller begagnad) med Win11 är absolut ett alternativ.

Av Silent Warrior

Define 7 ser lika bra ut som något annat, men går fronten att öppna...? Liten deal-breaker om jag inte får plats med DVD-brännaren.
I alla fall, någonstans däremellan arbetade jag mig fram till ett Fractal Design Pop. Det blir lite ovant att ha optisk enhet längst ner, eftersom chassit står på golvet, men det... löser sig väl.

https://www.fractal-design.com/products/cases/pop/pop-silent/...

Av Silent Warrior

Jag tänkte mest på att det var ett väldigt pussel att få grafikkortet på plats - lirka lite hit, på snedden dit. Det sitter en konstruktionsdetalj vid framkanten av kortet som är fastsvetsad/nitad. Jag tror absolut inte att prestandan påverkas av chassi. Möjligen att jag skulle ha nytta av ett moderkort med fler fläktanslutningar för bättre luftflöde, med alla kablar som går kors och tvärs, men det är inte så att jag kör hårt med den här lådan. Tre 120 mm-fläktar till chassit, en till CPU-kylning. Aldrig haft problem som verkar ha orsakats av överhettning under alla år, och då har jag dessutom aldrig tänkt på att lägga på ny kylpasta.
(Enligt Psensor: temp just nu mellan 20 och 50; CPU ~30 vid vila, når 60 vid kompilering och 40 % belastning. Tror inte jag kan klaga.)

Okej. Lågt n-antal, men konsensus verkar i alla fall vara att det inte finns något direkt behov. Men som det är nu ligger hårddiskar och skräpar lite varstans, så jag skulle gärna snygga upp. Jag hör efter med Inet om de har några rekommendationer.

Av Silent Warrior

Motiverat att skaffa större chassi?

Se bild:

Jag försökte också ta en bild av hela innanmätet, men allt var bara svart förutom SATA-kablarna, så... Håll till godo. Jag försöker visa hur långt grafikkortet sticker in där hårddiskarna ska sitta. Fråga som i titeln: Behöver maskineriet flytta?

(För "den" sortens nördar: QA-stämpeln är daterad 2009. Chassi med anor... Annat kul: Bytte så sent som imorse en chassifläkt som väsnades som en gräsklippare vid uppstart.)

Av Silent Warrior
Skrivet av Karaff:

Vi som var med på 1990 talet vill helst inte prata om såna högtalare igen.

(Lite salongsskamsen för att ha gjort just det...) Men de var i alla fall enkla att ansluta.

Av Silent Warrior

Så länge jag slipper aRGB-LED i mina högtalare är jag nöjd.
Argon tillverkar högtalare av olika storlekar - små vägghängda varianter upp till golvhögtalare och baslådor.

Av Silent Warrior
Skrivet av mrqaffe:

Jag undrar vilken passiv högtalare du sett som har LEDar på sig för det är inget som brukar finnas på passiva högtalare mer än möjligen som en indikering på att ett överlastskydd aktiveras.
Passiva högtalare har generellt varit det som låter bäst men i lägre prisklasser har oftast aktiva högtalare varit mest prisvärda åtminstone om man ska köpa nya delar.

Ett ljudkort kan inte driva en passiv högtalare på nått vettigt sätt utan det bli snarlikt att spela starkt på en hörlur som du inte har på huvudet, det går att höra vad som spelas om det är tyst i omgivningen men det låter inte direkt bra.

Har man plats för optiska enheter i datorlådan så brukar man ha plats att montera en förstärkare i lådan om man vill modda lite, jag har själv gjort ett sånt bygge så att datorn hade en högtalaranslutning som gav 2 X 20 W och jag tog ström från datornätdelen.

Du verkar leta nått litet, vilka mått kan passa och har du kollat begmarknaden ?
Och tänk på att ju större du kan få plats med desto bättre är det, storleken är väldigt viktig åtnminstone tills lådorna blir 10 eller ännu hellre 20 liter stora för då btukar basåtergivningen nå en nivå för att kunna kallas bra.

Vilka högtalare med LED-belysning? Jag kanske slant med terminologin här också; skulle väl sagt RGB-belysning. Kanske hälften av Inets sortiment under 5000? (Oj, vad triggad jag måste vara av RGB-LED! Det är ju bara Anker Soundcore som har sånt hos Inet, och det är bara en handfull modeller... Kanske får snacka med någon om det där.)
Mått är lite öppet just nu. Mindre än stativhögtalare och utan baslåda är det enda som är spikat. 2.0 av utrymmesskäl för den här installationen. Vill jag ha en bättre musikupplevelse så har jag annan utrustning.

Av Silent Warrior
Skrivet av Sveklockarn:

Det skulle vara intressant med något exempel på en passiv högtalare som är konstruerad för att kopplas till en dators ljudkort.

Haha! Jag slant nog lite med terminologin där... Jag menade mer blygsamma högtalarmodeller avsedda som just "bättre än inget"-högtalare till PC, så att jag inte gick och köpte ett par seriösa tillika voluminösa stativhögtalare istället, som jag inte har plats för. *Harkel* Hur som...

Argon, absolut en möjlighet. Tänkte faktiskt hasa iväg till Hifi-klubben på lördag och se om jag kan låna hem ett par.

Av Silent Warrior

Som sagt, ju färre prylar desto bättre. Enklast är passiva högtalare anslutna till ljudkortet. Jag har tittat lite på mina grenuttag, och det finns faktiskt plats för en kabel till. Budget är inget jag funderar på just nu; det funderar jag på själv när det närmar sig.
Okej, då överväger jag både passivt och aktivt, så länge högtalarna ser intressanta ut. Audioengine A2 tyckte jag såg lite mer intressant ut än A1, men det är absolut något att fundera på. Kanske dyrare modeller också. Edifier... Jag vet inte, jag vill helst köpa högtalare från en fysisk butik. Kjell, Inet, och Hifi-klubben finns alla i närheten. (Heja storstadsliv?)

Av Silent Warrior

Passivt, aktivt ljud...?

Fräls mig, nördar! Jag har ett par mycket fina hörlurar, men börjar misstänka att jag har en vaxpropp på gång. Alltså kan jag och lurarna behöva sära på oss en period... Så, eftersom jag fortfarande vill höra ljud från PC:n hörlurarna är anslutna till: Högtalare. Steg ett är att välja mellan aktiva och passiva högtalare. Jag associerar passiva högtalare med lite sämre ljudkvalitet, men den stora fördelen är att jag inte behöver ännu ett eluttag - begränsat utrymme, starkt begränsat utbud av eluttag. Och en hel massa prylar som kräver sin plats i grenuttagen.
Jag har bara ögnat igenom sortimentet på Inet som hastigast, och hittade inga passiva högtalare som verkade intressanta. För mycket LED. Men jag är tacksam för rekommendationer.
På den (mer?) aktiva sidan har jag övervägt soundbar som ett alternativ, men då är det ju frågan om utrymme igen. Det enda jag sett på soundbar-fronten som inte skulle tvinga mig att flytta runt allt jag har på skrivbordet är Creative SBX Katana, men jag är lite skeptisk eftersom jag använder Linux på PC:n ifråga - Creative och Linux är ingen bra kombination om det ska börja talas om drivrutiner. Den lär väl gå att använda som en vanlig fristående högtalare också, har jag fått höra... Jag har tittat på Hifi-klubbens soundbars, och blivit... lite besvärad av prislapparna. Annars är jag så klart också öppen för konventionella stereohögtalare.

Av Silent Warrior

7/10... Hade gått betydligt bättre om fler av snuttarna kommit från spel som jag faktiskt spelat.

Av Silent Warrior

8/10... Nu får jag gå och slänga mig i kanalen.

Av Silent Warrior

5/10 - för stor representation av RTS!

(Men herregud! Att spela Rubacava-temat och ens ge svarsalternativ annat än Grim Fandango? Och ta med Wing Commander 3 som ett alternativ utan att också spela musik från det? Skärpen eder!)

Av Silent Warrior

2/10

Mitt geek-cred sjönk som en sten...

Av Silent Warrior

Okej, då vet jag att EA inte tänker släppa några nya spel som underhåller mig.
*Plockar bort Origin från autostart*

Av Silent Warrior

Jag tror att jag redan använder mig av det sistnämnda alternativet, tekniskt sett. (GRUB2, installerat i MBR på OS-hårddisken. Att Windows gillar att tugga i sig starthanteraren vid installation är välkänt, så jag vet var jag kan leta efter förslag om det någonsin skulle drabba mig.) DET fungerar utan problem. En separat disk (partition?) bara för boot känns lite överdrivet, för min del. Och hjälper inte om Windows helt plötsligt får för sig att blockera hårdvara...