Inlägg

Inlägg som Mattedatten har skrivit i forumet
Av Mattedatten
Skrivet av Donnerstal:

GTX 960 är kanske värt 300-400kr.
RX 580 runt 500-600kr.

Ryzen 2600 kan nog vara värd 400kr.

(Vet inte exakt vad de säljs för)

Tack! Men, hm, så kanske 1200kr (GTX) - 1500kr (RX) någonstans då för en hel dator. Eller du menar att det är bättre att försöka sälja delarna var för sig, i stället för att försöka sälja hela alltet?

Av Mattedatten

Värdering: Ryzen 2600+RTX580/GTX960

Hej,

Kort och gott, är en gammal budgetdator byggd runt en Ryzen 2600 värd något idag?
Vi pratar ett riktigt fartmonster!

Processor: Ryzen 2600
Mobo: MSI B450 GAMING PLUS MAX, https://www.prisjakt.nu/produkt.php?pu=5164489
Grafik: Har både ett MSI Nvidia GTX 960 4GB och ASUS AMD RX 580 8GB liggandes, kan stoppa i något av dem.
RAM: 4x Crucial 8GB 3200MHz CL22, https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5598791
Nätagg: MSI MPG A750GF, https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5633512 (En aning överdimensionerat för grafikkorten ovan, haha)

Körde för en sådär tre år sedan lite experiment på den "för skojs skull", typ, servrar, lite olika operativsystem, testa vad som händer om man kör Windows med både Nvidia och AMD-grafik ikopplade, osv.

Men nu står den bara i en garderob och samlar damm, så tanken slog mig om den kanske kan vara värd något, eller är det för gamla komponenter som likväl kan fortsätta samla damm?

En snabb Blocket-sökning gav ett par annonser med GTX 960 runt 2000kr, och med RX 580 sådär runt 3000kr och uppåt. Men det kan ju också vara Blocket-drömpriser.
I vilket fall har jag dålig koll på hur tidiga Ryzen presterar i t.ex. spel, så jag kollar gärna ett extra varv med experterna, innan jag drar fram tryckluften

Av Mattedatten
Skrivet av Gustav-P:

Är det inte egentligen detta du menar ?

Ju fler WiFi smart-hem prylar du skaffar ju fler enheter kommer att försöka prata på samma band. Och för WiFi så blir det så att de långsamma enheterna ofta (alltid?) drar ner hastigheten för alla andra. (enkelt uttryckt).

Hade jag börjat med smart-hem prylar idag och valt att satsa på WiFi anslutning så hade jag skaffat en helt separat accesspunkt (UniFi) och endast haft 2.4 Ghz bandet på ett specifikt SSID och kanal bara för smart-hem prylar.
(Samma resonemang för 5 Ghz banden om du behöver dem på samma AP)

Sedan hade jag haft mitt WiFi för dator och andra prylar på en helt annan kanal på andra separat(a) accesspunkter än det för smart-hem prylarna.

På så sätt så hänvisar du allt smart-hem joxx till en unik SSID som inte kommer påverka hastigheten för dina andra enheter då du separerar kanalerna så att du inte har någon överlappning.

Du pratar om hur många enheter... då jag inte har WiFi i mitt smarta-hem annat än <5 enheter så har jag en annan tanke.
Du kanske redan från början ska konfigurera ditt nät så att du har mer än 256 adresser att tillgå.
Vill du segmentera dina nät och ha olika IP serier för de olika näten så är det en annan diskussion (kan inte ge praktiska råd då min övergång till skilda nät har legat på planeringstatiet i något år nu och jag har inte fått ork att genomföra det ännu).

Tack för informativt resonemang! Tolkar jag dig rätt, är du också inne på att ha en egen accesspunkt (i mitt fall enklast på plats genom att dra fram en gammal router), och vara noggrann med att de kör på skilda kanaler utan överlapp.
Nuvarande konfiguration hos mig bygger på ett plugin till Merlin, YazFi, som utökar det inbyggda gästnätverkets funktioner. I stället för att göra VLANs och liknande, sköts det via pluginet:
M.h.a. YazFi har jag ett separat SSID för IoT, som bara har 2.4GHz nät. Alla enheter som använder gästnätverket, kommer ut på internet, men kommer inte åt mina andra enheter kopplade till routern via ethernet/vanliga SSID't.
Än så länge räcker mängden adresser till, gästnätverket har 192.168.254.x-adresser. Det jag funderar på är om en någorlunda vanlig hemmarouter orkar med att ha så många enheter aktiva via WiFi samtidigt, rent hårdvarumässigt så att säga.

Skrivet av bärplockaren:

@Mattedatten
Jag har liknade setup som dig fast jag har en ac86u router med dedikerad IoT del med ca 15 enheter samt lika många mobil, tv, kör även VPN i min router.

Kan inte påstå att jag tappar enheter eller att routern svettas, men kände istället att det blev för många ip-nummer att hålla reda på vilket som gick vart, så gick över till ikea trådfri och sen bara kör wifi på viktiga enheter.

Ok, tack för info. AC86U är ju likvärdig vill jag minnas, så kan vara något annat som spökar då kanske. Har sett nu ett fåtal gånger att min HA inte ser någon alls av IoT-enheterna, de är offline. Det har lösts genom att koppla ur dem och koppla i igen...
... men nu när jag skriver detta "högt" inser jag att det kan ju också vara HA som gör något dumt, och att enheterna faktiskt fortfarande är anslutna till nätet. Ska dubbelkolla nästa gång jag ser det hända!

Av Mattedatten
Skrivet av nadirian:

Hej!

Jag har ingen koll på din router, men i mitt hem kör jag Ubiquiti accesspunkt, och den kan skapa flera Wi-Fi SSIDs (kanske inte har lingvistiken helt rätt, men hoppas du förstår).
Så jag har ett hemmawifi, och ett IoTwifi. Sen har jag i min router (Edgerouter X) satt upp VLAN .

Båda vlan har olika dhcp, så ansluter man till det ena får man tex 192.168.1.x, ansluter man till det andra får man 192.168.10.x .

Sen har jag begränsat med brandvägg så IoT enheter bara får lov att komma ut på internet (för oftast ska de ju skicka data till nån server), i övrigt är det stopp.

Eftersom vissa system har en app som försöker hitta ”dina enheter på det lokala nätet”, så kommer den ju inte hitta, om jag sitter på hemmawifi medan iot grunkan är på IoT wifi. Så då öppnar jag i brandväggen att just den porten eller det ”protokollet” får nå IoT ifrån hemmawifi. Annars måste jag ju byta Wi-Fi varje gång jag ska prata med enheterna.

Så rent krasst . Hemmawifi får prata med IoT, men IoT får inte prata med enheter på hemmawifi. Såvida jag inte tillåtit det.

Hoppas du förstår, och det kan vara avancerat i början. 🙂

Jepp, inbilldar mig att Unify är mindre plastiga routrar än Asus, med riktiga router-funktioner. Får kanske bli nästa router när jag bestämmer för att uppgradera.
Låter som att vi har typ samma setup, fast jag med gästnätverk+plugin i stället för riktiga VLAN. Gästnätverket har en IP-range, vanliga nätverket har en annan. Gästnätverket har ingen tillgång till övriga LAN, bara direkt ut på Internet. Allt på vanliga LAN kan nå vissa saker på IoT-nätverket. Skulle jag ha en separat router, tänker jag att göra det ordentligare med VLAN och IP-ranges kan vara på sin plats.

Mellan tumme och pekfinger, hur många WiFi-IoTprylar har du anslutna en vanlig dag? För det jag funderar på är om mängden jag har börjar bli ett problem.

Av Mattedatten

IoT i hemmet växer, dedikera en router?

Hej!

Jag gav mig in i djungeln av smart belysning för ett tag sedan, när jag fick en Wifi-lampa av märke Philips/Wiz. Den fungerade bra och smidigt att köra Wifi, så jag fortsatte på det temat.
Men vad jag har lärt mig med tiden är att Wifi är inte det bästa nätverket för smarta hem, om inte annat p.g.a belastning. Nu försöker jag göra det bästa av det jag har, dock, haha.

Har en Asus TUF-AX5400 med Merlin installerat, ett delat SSID med 2.4+5Ghz nät sedan ett gästnätverk på 2.4GHz dedikerat för IoT-prylar. Med pluginet YazFi i routern har jag kunnat begränsa hur mycket de olika nätverken kan kommunicera med varandra.

Men, den stackars routern har vid det här laget många enheter att ha koll på. 5 anslutna via ethernet, sedan till och från 2-5 wifi-enheter.
Wiz-prylarna blev fler, Home Assistant på en RPi och platta för att ha en trevlig dashboard på; på gästnätverket sitter nog ett 20-tal unika enheter.
Det har hänt att IoT-prylarna helt enkelt har kopplats loss från nätverket, så att jag måste starta om dem för att de ska ansluta igen. Nu funderar jag på om det har med att routern har det svettigt att göra.

Funderingen är om jag ska damma av en gammal Asus RT-AC58U V2 router och sätta den i nätverket, kanske med DHCP igång, så att den får sköta hela IoT-träsket på egen hand. Sedan göra någon smidig konfiguration i huvudroutern så att nätverket från andra routern inte kan kommunicera med "huvudnätverket", samt ordna unika kanaler. Nätverksterminologi är inte min allra starkaste sida, men det borde gå att ordna.

Men därav frågan. Tänker jag rätt att en till router i nätverket borde avlasta första routern, om den har ett eget SSID uppe för IoT-enheterna och egen DHCP?
Eller är det i stället risk för att en sämre router inte heller orkar med så många anslutna Internet of Trash enheter?
Eller, gör jag bara läget mer komplicerat att felsöka genom att knuffa in ännu fler enheter?

Av Mattedatten

Så, om jag skulle vara helt grön och läste denna artikel, skulle jag fortfarande inte ha svar på vad som är denna

Citat:

viktig[a] skillnad mellan garanti och reklamation, enligt Tim Andersson

"Reklamation" nämns 14 gånger. "Reklamationsrätt" 8 gånger. Någon variant av "lag"/"lagstadgad", 13 gånger.
Men det är enda definitionen av reklamationsrätt i hela artikeln; att det är en lagstadgad rätt till... något?

Därefter någon rad från två återförsäljare att de, minsann, erbjuder garanti!

Tror en inforuta eller något som faktiskt definierar orden, om de nu har en viktig skillnad, kan vara på sin plats

Av Mattedatten

När AMDs 6000-serie var runt hörnet blev jag sugen på att testa. Fick tag i ett XFX-referens 6800XT på release, blev att bygga dator runt det. Så lite kombo av att testa nytt, vilja slippa Geforce Experience, och tur att få ett av väldigt få release-kort.

Men, det håller än, bra kort!

Av Mattedatten

Liknelsen i citatet är lite tveksam, kanske.

En bättre parallel, tycker jag, är att vi borde blockera alla vägar in och ut från Stockholm. Där utförs ju trots allt flest brott, därför skyddar vi allmänheten från risken att bli utsatt för brott om vi helt enkelt sätter upp blockader längs all infrastruktur som leder in till staden!

Ovan är förstås skrivet med glmten i ögat och utan någon statistik bakom mig. Det jag menar är; Man ska ge sig på den som bryter mot lagen (streamingsiten), inte infrastrukturen som låter folk kommunicera.

Fritt internet innebär att det inte är leverantören av nätet som ska kontrollera att lagen följs. Liksom telefonoperatören inte ska bestämma om du och din kollega får prata med varandra utifall ni gör något fuffens.

Av Mattedatten
Skrivet av Adrenalinkick:

Produkt: Dreame D10 Plus med självtömningsstation
Länk: https://www.clasohlson.com/se/Dreame-D10-Plus-robotdammsugare...
Kategori: Robotdammsugare
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=6656165
Pris: 2799kr

Har funderat ett tag på att skaffa en robotdammsugare med självtömning. Fick bli ett köp. Ska läsa på lite, men är inte priset lite "för bra att vara sant"-nivå? Det är 200kr under lägsta någonsin (som då bara varade en dag), och 1000kr under konkurrenterna

I alla fall, måste mäta och kolla lite om den klarar dörrkarmar osv.
Tack för tipset!

Av Mattedatten
Skrivet av mrTLU:

Är allt inbillning? Tja, varför inte. Men disken blir ren nog för mig...

Haha, är väl det man landar i; är det rent nog för en personligen, eller inte?
Läste nu rätt på @lambdan's förra post, läste först Finish disktabletter. Men det var ju pulver han skrev.

Nu är jag övertygad, nästa inköp blir pulver... Vart man nu än hittar sådant.
Dessutom kanske kräver mindre våld än att försöka knäcka en liten stenhård tablett inför varannan disk.

Tack för tipset!

Av Mattedatten
Skrivet av lambdan:

Så, nu har jag haft Bobben i ca 1.5 månad (den kom veckan efter jag beställt), och kan ge min lilla recension. Varför jag väntat så länge med att skriva detta är för att jag ville se hur den fungerar med mitt egna diskmedel istället för deras inbyggda/proprietary Bob cassettes (som räcker 30 diskar, mao ca 30 dagar).
Good news, den fungerar lika bra! Har använt Finish diskpulver senaste veckorna och jag har inte märkt någon större skillnad förutom att jag ser att Finish skummar lite mer där inne (vilket man kan se tack vare fönstret ).
Så ja, man behöver inte känna sig låst till deras proprietära diskmedel.

Annars så:

- Den har fungerat bra
- Den är söt (tog mintgröna färgen)
- Den diskar riktigt j***a bra (jag har varit väldigt imponerad med hur bra den diskar). Det enda den brukar missa är om jag ätit ris och jag har något riskorn som "fastnat" på ett bestick, det brukar sitta som sten och kräver en del gnuggande för hand också.
- Jag fyller den med vatten manuellt, utslangen går ut i diskhon
- Jag provade ansluta den till wifi men... såg inte riktigt poängen med det så tog bort det och kör offline
- Den rymmer förvånansvärt mycket. Om jag har lagat mat brukar jag få in allt förutom min gryta så den brukar jag diska för hand (vilket jag vill göra ändå då det är gjutjärn)
- Den är ganska högljudd när man bor i en etta och har den i samma rum som allt annat. Inte obehagligt högljudd men man får höja TV'n lite medan den diskar.
- Kul med fönstret
- Man fick med 10 st av deras egna Bob disktabletter. Gillar inte dem, de tenderar att lämna kvar skum. Finish diskpulver fungerar perfekt.
- Byggkvalitetsmässigt så känns utsidan väldigt billig och plastig, men insidan känns robust och stabil (även fast det är plast det också). Inte riktigt nåt man tänker på dagligen, men tänkte på det när jag packade upp och kopplade in den.

Överlag väldigt nöjd med den. Tycker den är mkt trevligare än en tråkig vit plåt fyrkantig box från Elgiganten.

Kul! Då känner jag till, uhm, två lyckliga Bob-ägare, haha. Den är verkligen lite av en specialprodukt för små hushåll; men den är riktigt bra på det den gör.
Jag använder min likadant, med manuell påfyllning.

Hade den nya några roliga Wifi-funktioner, eller det var bara en registrering av att man äger den? Första versionen, som jag har, kan man inte göra särskilt mycket med via Wifi. Tror man kan byta bild på displayen, typ. Mailade dem och frågade om de hade någon IoT-plan, men det hade de inte för den verisonen jag har, i alla fall.

Håller med om utrymmet. Lägger man tetris lite smart så kan man få in oväntat mycket i det lilla utrymmet.

Jag har landat i att använda ÖoB's "Effekt" diskmaskinstabletter. De är förpackade så att man kan dela dem på mitten... kan kräva lite våld. För min del räcker en halv tablett till så gott som alla diskar. Men det är bara att testa sig fram. Kör du hela tabletter?*

Roligt i alla fall du verkar nöjd, hoppas det håller i sig!

EDIT: *Nvm, läser som en kratta, det var ju pulver du körde!

Av Mattedatten
Skrivet av Henrico:

Jag har väldig halvbra erfarenhet av den. Själva maskinen är rent dålig, men Julas support är fantastisk. Jag köpte en för sisådär 6-7 år sedan, jag har bytt ut den _FYRA_ gånger under sex år, två gånger för att det börjar gnissla/mekanismen för att stjälpa ur isen blir dålig, en gång för att den började gnissla och lät som ett tröskverk och en sista gång att kylelementet blev dåligt och den helt enkelt producerade vattnig is då.

Så rent upplevelsemässigt har det ju inte varit bra, OK is när den fungerar och flera utbyten - men ekonomiskt och för att producera is har det ju varit lugnt just för att Jula bytt ut dem utan problem samtliga gånger. Men jag kommer ju verkligen inte köpa en ny den dagen den går sönder och jag INTE har garanti/reklamationsrätt.

Tack för svaret!
Tråkigt att behöva hålla på att byta sådär, men bra att Jula är medgörliga i alla fall.
Hm, har funderat lite och tror jag behåller min. Även om det blir lite huvudvärk av den; den får vara värd enkelheten att ha is nära till hands när sommarvärmen kommer. Särksilt under 1000lappen.
... Har inte så långt till Jula om den måste bytas, haha.

Förhoppningsvis slipper jag motsvarande strul som du har haft, men det får vi se i vår.

Av Mattedatten
Skrivet av 4KUziel:

Överskottsförsäljning av Lenovo-certifierade delar
Upp till 80% RABATT
01/02/2024 - 30/04/2024

https://support.lenovo.com/se/sv/partslookup/clearance?source...

Denna från övriga fynd förtjänar eventuellt att diskuteras här också.
Lenovo säljer ut reservdelar med upp till 80%.

Där finns grafikort, processorer, lagring.

Prisexempel (har inte hittat om det går direktlänka)
RTX2060, servicedelnr 5V10W62695, för 1935kr
Intel Pentium G4560, servicedelnr 01AG109, för 490kr.

Intressant tips!

Av Mattedatten
Skrivet av THB:

Hyffsat ok pris på bläskelask på ICA Maxi.

<Uppladdad bildlänk>

Lidl har samma 4-pack för 44,90kr hela veckan.
Länge sedan läsken kostade 11kr/flaska tycker jag, haha.

Av Mattedatten
Skrivet av Mattedatten:

Mer kul från Jula, kampanjen med "Upp till 50%" pågår till månadsslutet.

Ismaskin, 1,5L
799kr
https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/koksmaskiner/till...
Vad jag kan se billigaste ismaskinen som tillverkar is på prisjakt, just nu: https://www.prisjakt.nu/c/ismaskiner?sort=price

.. Jag kanske spontanköpte en p.g.a. priset när jag var inne på lokala Jula nyligen. Har dock låtit lådan stå medan jag funderar, eftersom den har blandade omdömen på Julas egen sida, bl.a. att den är så högljudd vid "tomgång" att någon valde att koppla ut den när den inte användes.
Någon som har erfarenhet av denna kanske?

Eller av fristående ismaskiner överlag?

Av Mattedatten

Mer kul från Jula, kampanjen med "Upp till 50%" pågår till månadsslutet.

Ismaskin, 1,5L
799kr
https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/koksmaskiner/till...
Vad jag kan se billigaste ismaskinen som tillverkar is på prisjakt, just nu: https://www.prisjakt.nu/c/ismaskiner?sort=price

Av Mattedatten

Beklagar sorgen. Gick själv igenom liknande resa i början av förra året. Vi var 3 arvingar där vi alla var på ganska liknande våglängd hur det skulle hanteras, så det var inga bråk under sorgeprocessen.
Önskar dig också att det praktiska går smidigt.

Vi valde en liten lokal begravningsbyrå; Inte en av de stora. De var helt fantastiskt medgörliga. Vi hade alltid stöd där och kunde ringa och ställa frågor när vi ville. De skötte kontakt med kyrka och församlingshem där vi fick ha begravningssammankomsten, då pappa hade valt att gå ur kyrkan på äldre år.
De hjälpte oss också med annat praktiskt såsom dödsannons, val av kista, möjlighet att önska kläder i kistan. Vet inte om alla begravningsbyråer är lika, men det var väldigt respektfullt hanterat hela vägen.
Dessutom hade de en advokatfirma som de rekommenderade för att hantera arv/pappersarbete med bouppteckning osv. Kostade några kr, men det var det värt imo.

Några saker att göra:
Kontakta bank. I vårt fall låste banken alla konton och bankid'n. Var tydligen standardprocess så att inte en ensam dödsboarvinge skulle kunna ta ut alla pengar om det blev bråk, typ. Därefter sköts all hantering av kontona via banken. De kan också svara på hur ni gör för att komma åt de pengar som finns för att betala begravningsbyrå, begravning, ev. advokat, osv. Hade han en fastighet kan ni välja att sälja den i någon framtid. Då kommer mer pengar in till dödsboet (som måste skattas på, om ni säljer med vinst, med det är ett senare problem)

Eftersändning för dödsbo
. Förstod inte riktigt från din text om din far delade adress med dig mot slutet. Men om du inte har möjlighet att tömma posten på adressen själv. https://www.adressandring.se/kundtjanst/fragor-och-svar?path=...

Avsluta abonnemang. Tyvärr fick jag ringa och avsluta ett par abonnemang själv. Telia för bredband och TV. Vimla för mobil. Ett par olika tidningar. Vill ni hitta autogirobetalningar så ska banken kunna hjälpa, antingen genom att ge er en lista över godkända autogirobetalningar, eller åtminstone ett kontoutdrag som visar vilka betalningar som har gjorts.
Någon gång krävdes dödsfallintyg för att avsluta. Det ska ordnas via begravningsbyrån. Ett intyg som bekräftar att personen är bortgången.
--

Med det sagt. Lycka till. Glöm inte att tänka lite på dig själv också, ta det lugnt efter möjlighet. Är ni syskon nära så ta hand om varandra.
Jag fick några lediga dagar från jobbet direkt i samband med bortgången, sedan kände jag att jag behövde några till så det blev sjukanmälan.

Av Mattedatten
Skrivet av lambdan:

Oj, den där var mycket intressant. Ska forska mer om den. Tack för filmen också

Absolut. Jag har "första" varianten, tror de har ändrat lite sedan dess. T.ex. min var tänkt att bara köras med deras egna diskmedel. Tänk typ färgpatroner till skrivare. Men jag slänger i en halv diskmaskins-tablett av valfritt märke (som går att dela på mitten) och tycker det blir minst lika bra. Senaste varianten tror jag har en lucka där man kan lägga i diskmaskinstabletter som i vilken annan maskin som helst.

Får inte plats med något större dock, så inga stora stekpannor eller kastruller. Men jag kör alla mina stora tallrikar och har även diskat någon mellanvariant av ugnsform i den.

Känns som en väldigt specifik produkt för väldigt specifika hushåll. Men i mina etta där det inte var enkelt att koppla in något, var den helt perfekt. Har flyttat till lite större sedan dess, också utan diskmaskin. Så Bob kämpar på här tills han lägger av.

Av Mattedatten

Jag köpte en Bob, tillverkad i EU, om man tycker det är trevligt, när jag bodde i en etta med minimalt kök.
Köpte den i början av 2021, och 3 år senare diskar den än.
https://daan.tech/en/product/bob-mini-dishwasher/
Inte superbillig, men inga slangar att koppla, utan man fyller på 4L vatten innan den startar, sedan rinner diskvatten ut via ett litet avrinningsrör rakt ner i diskhon.
Duger fint till singelhushåll imo.

https://daan.tech/wp-content/uploads/2023/07/Bob_lave-vaisselle_...

Techmoans video fick mig att köpa
https://www.youtube.com/watch?v=hVup5ya0WVQ

Av Mattedatten

Hoppade på Palworld-tåget, nästan blind, i några timmar med en kompis igårkväll. Hade inte läst på mycket alls innan, utan bara sett spelets titel dyka upp lite överallt i helgen.
Var utan tvekan rätt roligt att testa vad man kunde göra, testa olika Pal-mechanics och i allmänhet utforska världen som ser väldigt trevlig ut.

Hade inte köpt för 700-800kr, men sådär 300kr är jag nöjd med underhållningen det erbjuder. Även om det inte skulle utvecklas längre än vad det är idag, så kommer det säkert bli några kvällar nu framöver med att se vad Palworld har att erbjuda.