Inlägg

Inlägg som Sibirius har skrivit i forumet
Av Sibirius

Löst

Av Sibirius
Skrivet av phz:

Enklast är att kunna sina potenslagar, som bygger på vad "upphöjt till" egentligen betyder.

Ett alternativt sätt att illustrera det är att utveckla potenserna:
   (3²)⁴ ⋅ 3 ∕ 3⁵
      = (3 ⋅ 3)⁴ ⋅ 3 ∕ 3⁵
      = (3 ⋅ 3) (3 ⋅ 3) (3 ⋅ 3) (3 ⋅ 3) ⋅ 3 ∕ 3⁵
      = 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ∕ (3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3)
      = 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ∕ (3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3)
      = 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3
      = 81

Anledningen att vi en gång för alla visar generella regler för potenser är dock för att slippa liknande övningar framöver (hade varit ännu jobbigare om det t ex handlat om 3⁵⁰⁰…), så här resonerar man enklast enligt:
   (3²)⁴ ⋅ 3 ∕ 3⁵
      = 3^(2 ⋅ 4) ⋅ 3 ∕ 3⁵ = 3 ⋅ 3 ∕ 3⁵
      = 3⁸⁺¹ ∕ 3⁵ = 3 ∕ 3⁵
      = 3⁹⁻⁵ = 3
      = 81
Nästan överdrivet utförligt skrivet, men notera hur varje ny rad använder en potensregel. I praktiken ser man svaret direkt med huvudräkning, om man har reglerna klara för sig.

Regeln du felar på gissar jag är att (a) = a, där du felaktigt tänker (a) = a. Addition av potenser sker vid multiplikation av tal, men multiplikation av potenser sker vid upphöjning av tal, så att säga. Ett sätt att inse detta är att just skriva ut det så övertydligt som i första räkneexemplet ovan.

Tack! Hur gör jag för att svara samma tal i potensform?

Av Sibirius

Hur räknar man ut en sådan här uppgift? (3^2)^4*3/3^5

Slog det på en räknare fick svaret 81. Men hur kommer man fram till det? OM man tänker med divisionsregeln så borde det väl bli 3^1*3 vilket då blir 9 fast det verkar ju inte stämma.

Av Sibirius

Fick erbjudande om denna för 12999 idag, är den värd dom pengarna? http://cdon.se/hemelektronik/samsung/55-led-tv-samsung-ue55h8... Tycker den ser riktigt hygglig ut. Visserligen en del över budgeten men kan knappt motstå detta erbjudandet

Av Sibirius

Den absolut bästa tv:n för under 10000kr i dagsläget?

Hej! Jag söker den bästa tvn man kan få för under 10000kr med flest funktioner och bästa bildkvalitet. Tvn ska BARA användas för film tittande och tittande på kanaler, så alltså ingen spel tv. Jag ska byta upp mig från min 42 tums Panasonic plasma så jag vill att att den ska vara 50 tum åtminstonde.

Dessa två har jag kikat lite på http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2606086
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2585287

Som jag förstår det så görs inga mer plasmor idag vilket är sorgligt.

Av Sibirius

Att bli petroleum engineer (oljeingenör)

Hej! Jag går idag i ettan på gymnasiet och funderar på framtiden nästan varje dag. Det jag vill bli är en petroleum engineer. Problemet är att inte ett enda universitet i Sverige erbjuder denna utbildning, vilket jag kan fatta.

Jag hittade flest skolor i Usa som erbjuder denna utbildning och har då starkt funderat på att åka dit efter gymnasiet och studera.

Och då kommer ett annat problem, nämligen ekonomin. Finns det stipendium som man kan söka som täcker kostnader ifall inte utbildningen man vill gå finns i Sverige? Så att jag slipper skuldsätta mig skyhögt. Jag har förövrigt tänkt stanna i Usa och jobba där.
Så som jag fattade det så får man jobba deltid på student visumet efter 1 års studier, och det är då med ett deltids jobb jag har tänkt finansiera hyran av lägenhet osv plus bidraget och eventuellt något CSN lån. Och jag har inga planer på att studera i inågon svindyr delstat som Kalifornien.

Har ingen syv på skolan i dagsläget, därför jag ställer denna frågan här

Av Sibirius

Chatten på youtubestreamen är ju bättre än press konferansen!

Av Sibirius

Har: Daylight, fick det medföljandes grafikkortet.

Vill ha: Cs go

Av Sibirius
Skrivet av v0lfi:

Du har ju inte ens något grafikkort?

Det är kanske därför han funderar på att köpa ett?

Av Sibirius

Är det bara jag som känner på mig att Blub är Leifs kompanjon?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sibirius

Jag har Daylight som jag fick ifrån Nvidia vid köp av mitt grafikkort. Jag söker ett Wow gamecard eller Cs go

Av Sibirius

Friskola gymnasium eller kommunalt?

Hejsan! Inför sista valet till gymnasium är jag lite kluven till om jag ska välja en friskola eller ett kommunalt gymnasium. I det här fallet är friskolan Realgymnasiet och den kommunala jag tänker på är Ebersteinska gymnasiet. Hur är en fri skola egentligen? Just på Real verkar dom locka med resturang mat osv. Det är då Tekniklinjen jag ska gå, på valsidan på Real så hade den personen med lägst meritvärde 125 poäng, hur i helsike kan dom ens tänka på att ta in en person med de poängen? Tänker dom bara på pengarana? Jag låg över medianvärdet.

Det positiva sakerna jag ser med Realgymnasiet är: att det är en mindre skola, vilket kan vara rätt skönt. Godare mat. Eventuellt snällare med betyg då det är en friskola?

Det postiva jag ser mer Eber är: Antagligen bättre utbildning. Säkrare, då man slipper tänka på om skolan skulle gå i konkurs osv.

Är det någon skillnad på folket som söker till friskolor och kommunala? Jag ar själv bara gått på kommunala i min skolgång

Vad skulle ni ha valt? Är det kanske någon som till och med går på något Realgymnasium i landet som kan berätta lite?

Av Sibirius

Kan mycket väl vara fel på kortet. Samma sak hände mig med ett grafikkort jag köpte som fyndvara hos komplett, det funkade dock först en vecka innan det inte ville mer. Samma sak där, leds och fläktar funkade, dock fick jag ingen bild. Testa alla pcie platser först bara, och ja både strömkablarna ska sitta i kortet

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sibirius
Skrivet av Xiqt:

Tryckte du på F10? ^^

Ja, i bios så allting är sparat. Det står att den körs i 4,5 ghz i Bios men icke i Windows

Av Sibirius

Min i5 2500k vill inte klocka?

Hej! Efter att nyligen köpt ny cpu kylare för att klocka processorn så har jag märkt att den inte klockar upp sig i de hastigheter jag ställt in den till att göra. En bild här http://tinypic.com/view.php?pic=23mjyqb&s=8 jag satte multipliern på 45 med den går endast upp till 37, varför?

Av Sibirius

Tackar så hemskt mycket för alla svar! Idag ringde jag och påpekade alla lagar osv, det var så himla skönt att bara säga allting medans servicepersonalen satt tyst i sin lur och inte hade någonting att säga. Till slut gav han med sig och han valde att skicka mig ett nytt gtx 780 Lightning. Återigen tack så mycket, utan era svar så skulle jag nog tagit pengarna då jag inte hade någon kunskap om dessa lagar.

Av Sibirius

Har jag rätt när det gäller rma av en demovara?

Hej! Jag köpte för 2 veckor sedan ett gtx 780 lightning på Kompletts demovara och det gick på 2800kr. Efter 1 vecka gick kortet sönder och jag bestämde mig för att reklamera det till komplett då jag fått klartecken från Komplett om at jag skulle få ett nytt exakt likadant kort (kolla i Kompletts tråd där Komplett själva säger att jag får ett nytt efter reklamering). När Komplett är klara med sin undersökning av kortet så får jag ett mail där det står att jag ska uppge kontouppgifter för att se ska sätta in pengar på mitt konto. Konstigt tänker jag och ringer till komplett, där säger dom att nygarantin inte alls gäller på demovaror och det erbjuder mig bara pengarna tillbaka och inte ett nytt kort. När man dock köper en demovara Står det ju att den vanliga garantin gäller så detta fattar jag inte. Har jag rätt till ett nytt kort? Kan man prata med Kompletts chef om detta?

Av Sibirius
Skrivet av Komplett:

Ett nytt kort ja. /Mikael

Nu är det så här att eran service säger till mig att jag bara kan få pengarna tillbaka av mitt köp. När jag egentligen ska få ett nytt likadant kort eftersom demovaror har samma garanti som vanliga varor. De säger att mitt gtx 780 lightning har krediterats från Msi och de kan då inte erbjuda mig ett nytt, varför nänms inget av detta när man då köper en demovara? Jag kräver ändå ett nytt likadant kort då det bara nämns att kortet ska ha samma garanti som nyvaror! Hur ska jag gå tillväga? Jag har ringt er 2 gånger och båda jag har pratat med har liksom sagt: Pengarana eller inget du avgör.

Av Sibirius

Hans gtx 240 är klockad till 800ghz http://www.blocket.se/vastmanland/Gaming_dator_52565695.htm?c... Nu snackar vi!

Av Sibirius

Varför säger man Prolle?

Ja, vart kommer L:en ifrån?