Inlägg

Inlägg som ATRmayo har skrivit i forumet
Av ATRmayo

Får du något felmeddelande? Prova med att installera om din bootloader: https://wiki.manjaro.org/index.php/GRUB/Restore_the_GRUB_Boot...

Vet du vad det var för fil du raderade? Förövrigt så behöver du inte göra en sådan manuel cleanup som du har gjort - det finns inbyggt i pacman.

PS: Om du väl har börjat känna att Manjaro har för mycket skräp så kanske du bör prova dig på en renodlad arch installation istället?

Av ATRmayo
Skrivet av anon338341:

Kan jag sätta att hårddisken ska stängas efter 20 min igen tror du eller kan det bli problem då igen med detta?

Det bör inte vara några problem förutsatt att du inte har din pagefile satt på din mekaniska, prova och se helt enkelt, kör något systemtest i 30min eller mer och se ifall datorn fungerar som förväntat. Har för mig att 3dmark och andra liknande bolag har diverse automatiserade systemtest som är gratis i vissa fall.

Av ATRmayo

Problem 1: XMP är kort och gott - profiler som är till för att sätta dina ram minnen på rekommenderade "max" specifikationer. Jag rekommenderar att du lägger båda dina minnen på XMP - det låter som att du bara har ena satt på XMP.

Problem 2: kan bero på Problem 1 men kan det inte vara så att din dator bara uppdaterade? - det brukar bli svart osv - när man uppdaterar system kritiska drivrutiner som grafikkort och dyl.

Angående komponenter - så har du en rätt så bra uppsättning, jag skulle rekommendera att ifall du vill ha något nytt så behöver du bara skaffa något som AMD Ryzens G serie - som Athlon 3000G ifall du inte behöver världens kraft eller Ryzen 3/4/5x00G utefter behov. Du kan dock behöva uppdatera BIOS/UEFI för att få allt att fungera fint.

Av ATRmayo
Skrivet av No_Jah:

När du testar om porten är vidarebefordrad till din server, sitter du då själv bakom samma router?
Isåfall så behöver din router kunna hantera NAT loopback, antingen gör routerns det automatiskt, eller så behöver du ställa in det i routern, eller om du ha otur så fungerar inte det alls med din router.

För att ta reda på om det är problemet så kan du testa a att anslut från annan anslutning där du inte själv sitter bakom samma router, tex. Med mobilen, eller att du ber någon annan utomstående testa.

Har du förresten testat att det går att ansluta servern lokalt via 192.168.1.X ?

Skrivet av Antonvx1:

Portar

Testade den sidan och kollade alla portar som på bilden, men kanske är min router eller något som är fel

Har du provat det @No_Jah föreslog? Utöver detta så kan det vara så att det finns något till system mellan din router och det publika nätet som ställer till det.

Av ATRmayo
Skrivet av Antonvx1:

Men om man skaffar Vps, kan vem som komma in på ens server då? för vill kunna bygga liksom upp en server nu framöver för streamar en del .

Om du vill börja med VPS så föreslår jag att du läser lite kring ämnet "Linux Hardening" - angående vem som kan nå servern så är det hur det är uppsatt helt enkelt.

Av ATRmayo
Skrivet av Antonvx1:

Aa, Men jag testade att skriva i cmd- Netstat för att kolla portarna, står Time wait på exakt alla och Established på några få.

Men dom med 30120 för fivem, står på Time wait

Kanske är det så att din polare inte har porten öppen? Båda sidor måste kunna tala med varandra för att etablera kommunikation.

Av ATRmayo
Skrivet av Antonvx1:

Port-forwarding länk

Jag blir lite fundersam på vad jag gör för fel ändå, om mina portar är stängda, för min kompis testade igen men han fick upp samma error angående att min server inte är portforward, när den är det

Nu har jag inte sådär någon jätte-kännedom hur windows ter sig nuförtiden men har för mig att brandväggens UAC har viss åverkan sen kan du även prova starta om dator och router om du inte redan provat det, kolla även på din dator ifall porten är aktiv.

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/administratio...

Av ATRmayo
Skrivet av Antonvx1:

Gick in och kolla står (Adress type, DHCP)

Är det svårt att fixa statisk adress?

DHCP funktionen tilldelar din dator en intern ip address - din publika address är den som syns i routerns gränssnitt. Med ett statiskt ip så ändras inte din IP när din så kallade "lease" löper ut. Du kan kringå detta problem genom att använda tjänster som DynDNS som tar del av din nuvarande ip address och sedan kopplar detta mot ett domännamn - dessa lösningar kan kosta men det finns gratis alternativ ute. Portar får du öppna på din router

Av ATRmayo

Detta är vanligt inom "printer"/tryckeri branschens konsument produkter. Antingen får du köpa en printer som bara kör svart alt. så får du köpa dig en till patron - hoppas jag har fel dock och att någon kommer med en rolig lösning!

PS. Kanske inte hjälper dig direkt men har du provat ta den till närmsta återvinningscentral?

Av ATRmayo

Annonsen är avslutad

Av ATRmayo

Kanske värt att prova nedanstående lösning som tycks fungera i deras fall: LMGTFY "nvidia displayport firmware updater"
https://www.reddit.com/r/MSI_Gaming/comments/k524k5/msi_570_a...

Annars kan det vara så att du har en skadad bräda, värt att googla efter "PCH Initialization Error" och söka efter eventuella lösningar.

Skrivet av warhell:

Ja jag kanske svamlar lite, är så uppgiven, men oftast ser det ut såhär på moderkortet när jag startar;

  1. Massa siffror på displayen rullar, BOOT-dioden lyser upp vid debug-panelen

  2. Den stannar till lite med koden "d6" (enligt manualen är detta "no console output devices are found"), dioden lyser fortfarande

  3. Nu flippar den över till "02", BOOT-dioden släcks strax efteråt

  4. Sen byter den till en siffra mellan 20-50, oftast börjar den högt och räknar neråt, brukar landa runt 23-27 vilket jag antar är bara att den visar temp.

Edit:
PS. Prova boota utan lagringsenhet.

Edit2: PSS. Prova utan lagringsenhet, gpu och endast 1 ram slot fylld.

Av ATRmayo

Vilken LED är det som lyser? Du måste förklara vad som sker i detalj för att vi ska kunna hjälpa dig på bästa sätt - vad du har gjort har inte så stor betydelse i kontrast mot vad som återges utav modermodemet.

Förövrigt hade jag ett problem förut med mitt GTX 460? tror jag det vart - då kom jag inte in i Windows EFTER jag installerat drivrutiner. Ibland så funkar det bara inte och vice versa.

Är jag ute och cyklar med att anta att det är någon PCI LED som lyser upp?

Skrivet av warhell:

Ja de har jag, det konstiga är att den ibland lyser för boot, men ibland inte. Det verkar dock oftast landa i att man bör ha en uppdaterad version av BIOS, vilket jag provat både den senaste betan och den senaste stabila versionen.

Precis som trådskaparen på reddit där har jag provat att flytta grafikkortet till andra slottar, och testat mina minnen i samtliga slottar separat. Och givetvis som det står rekommenderat i handboken för moderkortet.

Skrivet av Bagarbosse:

@warhell testa att låsa pcie 16x-utgången (grafikkortsloten) till pcie3. Vissa har haft problem med det vad jag läst, när man inte har samma pcie-version på moderkort och gpu,

Men du ser väl inte ens något i bios för att kunna göra det, och då blir det svårt. du skulle behövt annan gpu för att kunna testa det antar jag...

edit: Ditt moderkort kanske bara klarar av pcie 4 på översta sloten(?). Och ifall du testat gpu'n i dom andra och dom bara klarar pcie3 (?), så var mitt tips ovan överflödigt/oanvändbart.

Av ATRmayo

De säger at det finns några LED lampor på brädan som ska agera ledtråd, har du dessa LED lampor på din moderkort du med?

https://www.reddit.com/r/MSI_Gaming/comments/feq13u/all_the_l...

Av ATRmayo
Skrivet av Superfrog:

Jag använder Microsofts Hyper-V som finns i Windows 10/11 för att köra Linux, Windows XP, Windows 7 etc. och tycker det fungerar riktigt bra.

Det är gratis och dina virtuella maskiner körs i separata fönster.

samma här, fungerar bra för allt förutom saker som behövs renderas i (gpu) realtid men tror man måste ha pro eller högre för att nyttja hyper-v?

Av ATRmayo
Skrivet av ATRmayo:

tja, har en samsung 32" qled 144hz men den finns i stockholm - är det utav intresse?

såg nu att du vill ha 4k och gsync så min kommer inte på tal

Av ATRmayo

tja, har en samsung 32" qled 144hz men den finns i stockholm - är det utav intresse?

Av ATRmayo
Skrivet av hjördis:

Deal, eller väntar du på fler bud?

väntar på fler bud.

förövrigt så har jag har redan någon som erbjudit 5000 för hela datorn - det är betydligt mer värt för mig än att endast sälja gpu för 1000kr.

hoppas ni förstår

Av ATRmayo
Skrivet av anon309108:

Hejsan på er linux experter

Jag har strul med clonezilla vad får ni ut av detta?
https://www.bildtagg.se/file/j15l2ksajmvxo2ngsbkw4cgx

Jag försöker att använda en lokal(sdb3) disk på datorn för att backa upp en extern disk och återställa till en annan extern disk.
Denna bilden ovanför står o tuggar i oändlighet och kan bara avbrytas med upprepade Ctrl+C
Om jag har en imagefil som är skapad o sparad under home, så funkar det.
Hur attan får man clonezilla att acceptera en annan partition, då min home är för liten att backa upp mängder av systemdiskar.

OS Debian10
Clonezilla version 3.27.16-3 installerad via synaptic pakethanterare

EDIT
Sedan är det problem med att efter man avslutar programmet så avmonteras inte vald disk och den syns inte i filhanteraren under enheter... Så jag måste manuellt avmontera disken via diskar eller terminalkommando med sudo behörighet.
Jag har även provat att avinstallera och installera clonezilla på nytt.. utan ressultat.. Clonezilla minns min /home/partimag sökväg även att jag rensat skiten då min home är för liten för disk avbildningar.
Är det bugg eller har de ändrat clonezilla så man inte kan köra det på vanlig dator utan måste köra livesticka?

EDIT2
Nu har jag provat purge o allt o ändå kommer skiten ihåg
Jag är tvungen att boota om datorn då jag inte kan avmontera disken efter att Clonzilla monterat den.. även att jag stänger av det och att jag dödar processen.
Reboot är det som enbart kan avmontera
Hur installerar man en äldre version av clonezilla om det är en oupptäckt bugg i sista versionen?
Fan vad jag saknar windows7 just nu

Edit3
Jag hitta en äldre version 3.21.13-1 på en laptop jag har... Kan man kopiera över det till min stationära? då installern inte finns.. jajust det.. linux har ingen installer

Edit4
Jag lyckades kopiera över fil för fil från en gammal laptop
Det var nåååågra timmar för att lösa problemet.
Det är det här jag menar med att linux är mer komplicerat än vad det behöver vara
I windows kan man lösa det med att "bara" använda ett äldre installationsprogram.. inga 5timmar felsökande (jag har tagit frustrationspauser, så säg 2timmar effektiv tid)
Synd jag inte kan köra win7 på denna datorn

varför inte bara använda DD, g/b/xyz/zip eller liknande lösningar??

Av ATRmayo
Skrivet av hjördis:

Vad vill du ha för GPU:n?

Jag tänker att ett startbud på 1000 SEK är ok?

har tänkt såhär ang. total priset

gpu 1500
cpu 500
mb 1000
ram 2250
chassi 500
psu 750
fläktar och kablar 500

accepterar även bud på skärm och 3D printer!

Av ATRmayo
Skrivet av Emalf:

Ok. Ska kolla upp 2.5" SSD och so-dimm ddr2 RAM. Fast det kanske tar nån vecka eller 2 innan jag kan införskaffa nått utav det.

Tack för informationen!

Uppgradera endast vid behov - du har inte ens påbörjat resan ännu således behöver du inte uppgradera