Inlägg

Inlägg som Estatus har skrivit i forumet
Av Estatus
Skrivet av Maskrosbarnet:

Blue microphones yeti/yeti pro. Görfina micar, något av de bästa om man kör via usb.

+1 Blue Yeti. Vill man ha bättre än det får man lägga ut en hel del mer stålar.

Av Estatus
Skrivet av Loggan08:

"Stängda" hörlurar är väl inte speciellt "bättre" än öppna va?

Detta är något som är väldigt personligt enligt min uppfattning men i många fall så har det en stor påvärkan på ljudet.

  • Med slutna hörlurar får du mycket bättre bass i många fall och även isolation (dvs att du inte kommer bli störd av ljud i omgivningen, tex om du sitter på LAN) men då blir det lite jobbigt också i och med att du inte hör din egna röst om du pratar (varierar från person till person)

  • Med öppna hörlurar kan du aldrig få samma tyngd och kvantitet i basen som på slutna hörlurar men däremot får du i många fall en bättre och mer öppen ljudbild vilket du finner på många dynamiska hörlurar. Men stor och öppen ljudbild är också möjligt att komma åt (eller väldigt nära till i alla fall) som på öppna hörlurar, däremot känns det mer naturligt på ett par öppna lurar. Dessa har också dålig till ingen isolation och du kan då bli störd av din omgivning när du lyssnar till musik eller spelar spel, och därav inte idealt till LAN.

Själv använder jag två olika par hörlurar, både öppna och slutna för att uppnå två olika ljudsignaturer beroende på vad jag gör/lyssnar till. För mig personligen är en variant inte nödväntigtvis bättre än den andra - detta varierar från person till person, från öra till öra.

Av Estatus

Tack för recensionen. Det är alltid kul att se fler svenskar med lite annorlundare ljudprodukter än det som står på hyllorna i en vanlig hifibutik.

Själv sitter jag faktiskt och funderar på att gå från HD650 till just HE-400, med just mellanregister och bass i åtanke. Visst är DT990 sibilanta ibland men vänta tills du får höra PRO900

Vilken modell av DT990 har du? 250ohm, 600ohm? Hur skulle du jämföra deras bass med HE-400?
Och en sak till: har du provat på Velour pads till HE-400? Jag har hört att dom ska göra ljudsignaturen på hörlurarna märkbart bättre och kostar sisådär 20 dollar med fraktinkluderat från head-direct.

Av Estatus
Skrivet av GFriberg:

Hej, jag har ganska nyligen inhandlat ett par AKG K701 som är kopplade till ljudkortet "ASUS Xonar Essence STX". Jag har funderat på dedär med förstärkning, de står ju att ljudkortet har inbyggd förstärkare... Men om ja skulle köpa t.ex en "Fiio E10" eller liknande, skulle de låta bättre eller skulle ja bara kasta pengar i sjön? AKG K701 modellen ligger på 64ohm. Jag är ganska ny på dehär med lurar och förstärkare osv, men tycker de är förbannat kul när de låter bra. Mvh GurraBiffen!

Detta är en bra läsning: http://nwavguy.blogspot.se/2011/02/headphone-amp-impedance.ht...

Lite kortfattat med låg impendans lurar + förstärkare är att man skall vara ute efter en förstärkare som har 8x lägre output impendans än lurarnas impendans. Impendansen på K701 är 62ohm, så att en förstärkare med högst 8ohm output impendans (vilket är kanske därför alla rekommenderar Heed CanAmp till K701) är att föredra för många anledningar men främst för damping faktorn. Mina PRO900 på 40ohm lät rätt ok men ganska svaga ur Essence ST/X som har 10-11ohm impendans, men när jag prövade på förstärkare med 5ohm impendans (M-Stage) märkte jag en väldigt positiv skillnad, speciellt inom basen, vilket jag var ute efter.

En uppgradering till Fiio från STX är inte värt det från det jag läst. Kommer inte ihåg vad dess output impendans låg på, men jag vet att den klarar bara max 300ohm, så att köper du ett par Beyers på 600ohm i framtiden kommer dom inte låta bra alls ur en Fiio.

Däremot är högimpendanslurar/dynamiska en annan grej helt och hållet. 300-600ohm har jag båda kört direkt ur ST/X och lät väldigt bra. Men både Grados och Ultrasone kräver mer juice än vad förstärkaren kan ge.

K701 låter säkert bättre rätt ur en STX i jämförelse med PRO900, men min fråga till dig är: tycker du att dina K701 låter för ljusa? Många som klagat på att dom var för ljusa och saknade bass parade senare ihop sina med starkare förstärkare för att kontra detta. Men är du nöjd med signaturen som den är just nu så funkar STX lika bra.

Av Estatus

Då kommer en förstärkare bli mer behagligt - men den som sitter i STX är väldigt bra och kommer räcka gott och väl till 600ohm eller 300ohm på HD650 / Beyers 600ohm modeller. DT770 80ohm är att rekommendera då. Beyers är också kanske dom mest behagligaste hörlurarna jag någonsin haft på mig.

BTW: http://www.youtube.com/watch?v=wYpmSrnvw24
Det ser ut som att PC350SE och PC363 skall komma - dom ser rätt härliga ut, men jag är alltid skeptisk till ljudet på allt som är stämplat "gamer", men vem vet dom kanske låter bra.

Av Estatus
Skrivet av Pappo:

enligt mej är ljud kvalitén Mycket bättre med phoebus när man pillat klart men alla tycker ju olika jag liksom du ville ha bättre bas i mitt system men även kristall klart ljud essence levererade inte men det gjorde phoebus

Då har du nog inte gjort så mycket med en STX när den självklart har tusen gånger bättre komponenter än Phoebus - det enda som är speciellt med Phoebus är dess pris vilket borde vara lika mycket som en DX. Det finns en anledning till att Phoebus inte gjort bra av sig i många recensioner, medans STX alltid fått toppbetyg och räknats som det mest prisvärda ljudkortet just nu (speciellt på head-fi), tillsammans med Titanium HD. Jag gjorde till och med en A/B test med två datorer och samma hörlur på Phoebus och STX samtidigt innan jag returnerade skiten (även med inställningar osv lät STX bättre). Men sen beror det på vad du lyssnar med. Är det skräpiga högtalare/hörlurar funkar onboard eller kanske till och med en DG lika bra.

Beroende på högtalare kommer du få mer tryck i bass oavsett - och Flex Bass gäller endast högtalare, TS letar efter hörlurar där denna funktion inte gäller.
PS: Flex Bass finns på STX också om du inte visste det.

Skrivet av Loggan08:

Lutar mer åt phoebus hållet, nu är det mellan Sennheiser 360 och Audio Technica ATH-M50, vilken ska jag ta.

M50 är mer populär och låter bättre beroende på vad du är ute efter. För en sluten hörlur måste du betala en hel del mer för att slå dess klass.

Av Estatus

Som jag skrev i PM; Musical Fideliy, O2+ODAC, Schiit, Yulong, Audio-gd är några av många jag skulle rekommendera över Essence One om du är ute efter externa prylar.

Av Estatus

Intressant. Jag själv föredrar PCI-e just för framtida fall - eftersom många nyare moderkort saknar PCI slot. Och så sitter PCI slotten på mitt nuvarande moderkort mellan alla PCI-e vilket gör det jobbigt ibland att köra SLI (blir tvungen att ha ett kort längs upp och ett längs ner med extra lång brygga).

Av Estatus
Skrivet av Loggan08:

Det är jag medveten om, de är riktigt billiga på ebay dessutom så kan jag uppgradera "op-amp"sen för en liten slant.

LME49720NA tror jag att det är, finns många flera så man undrar ju vilken man ska ta.

Om du är intresserad kan du köpa opamps av mig - jag ska sälja alla jag har eftersom jag inte längre använder Essence ST (har bara inte lagt upp annons än). Här är alla som ingår: extra 2x JRC21140 (om man vill köra 3x för mer bass), 2x OPA2107AP, 3x LME49720NA, 1x LM6172IN

Du kan läsa mer om opamps på: http://www.head-fi.org/t/421890/the-xonar-essence-stx-q-a-twe...

LME49720NA är väldigt populära. Alla jag har är köpta just efter rekommendationerna jag läst.

Av Estatus
Skrivet av Loggan08:

Blir nog ASUS Xonar Essence STX + Sennheiser PC 360 G4ME, låter det bra?
btw vad är skillnaden mellan ST och STX?

Skillnaden är att STX är för PCI-e och är endast 2.0 för högtalare/hörlurar - meddans ST är för PCI och har tillgång till 7.1 analogt ljud via H6 dotterkortet som kostar 300kr extra. Sen skall PCI ha reducerad jitter jämfört med STX modellen, men det kan jag inte vara helt säker på att det kan vara helt riktigt.

PC360 är bra hörlurar och kanske ett litet snepp under HD598. Båda Sennheiser lurarna är dock detaljrika med öppen design. M50 har mer emfas på bass och är sluten - kanske mer idealt för LAN dylikt.

Av Estatus

Jag har haft Xonar Phoebus ett tag tillbaka och returnerade det. Inte för att drivrutinerna var så pass nya och det fungerande inte bra med Punkbuster (detta sägs vara helt fixat nu) utan för att jag inte tyckte ljudet var något speciellt. Generellt är den rätt detaljrik och har emfas på högregistret, men är du ute efter bass som jag var så kommer du nog bli besviken med Phoebus (även med maximal EQ). Den ska vara en ny version av den utgångna Xonar Xense fast med annan design och volymkontroll (istället för hörlurar) och med i princip samma komponenter och högre prislapp.

Jag föredrog drivrutinerna på dom gamla Xonar korten. Phoebus använder två program - en för equilizer och en för allt annat.

Du kan komma lika långt med ett Xonar DX som är billigare, eller en X-Fi Titanium Fata1ity tex. Essence ST/X och Titanium HD är dom två kort som är bäst just nu och kostar lika mycket (eller mindre) än ett Phoebus.

Hörlurar under 1500kr finns en del av - ATH M-50, HD598, PC360. Igen, är du ute efter bass så undvik HD598.

Av Estatus

Lite beror på vilka högtalare du använder. Du kommer klart få ut mer utav tex Xonar Essence ST med H6 7.1 dotterkortet (ljudkvalité och tillämpning av opamps). Dock kostar det mer, och beroende på kvalitén av dina högtalare så blir skillnaden antingen markant eller liten - men en skillnad i vilket fall.

Jag har Xonar DG (PCI versionen av DGX) och Xonar Essence ST. Utan receiver/DAC så låter Essence ST bättre. Men eftersom jag nu kör med digital utgång till min externa DAC för att utnyttja Dolby Headphone till filmer, så ska jag sälja min Essence ST.

Nästan alla ljudkort nu för tiden har digital utgång så det är inget att oroa sig för.

Av Estatus

Vad tycker du om signaturen på dina K701? Själv har jag inte prövat på dom men har läst väldigt mycket om att folk tycker dom låter väldigt ljusa/kalla med väldigt låg bass och föredrar därför att para dom med icke-neutrala förstärkare som är en aning varmare i tonen, som tex Matrix M-Stage eller Heed Canamp vilka har rekommenderats av många på head-fi till just K701.

O2 har jag hört bra saker om, men den skall vara ganska neutral vilket kanske inte är bästa combon för just K701 såvitt du inte är ute efter klarhet. Samma sak kan gälla Schiit beroende på vilken av deras förstärkare du lutar mot. Jag tror att jag läste något om att dom rankades (från varm till klar/neutral): Asgard > Valhalla > Lyr (http://www.headfonia.com/triple-schiit-asgaard-valhalla-and-l...)

Bryr du dig inte om färgning i förstärkare så är i princip alla alternativ bra, väldigt prisvärda förstärkare allihopa.

Av Estatus

M50 är en av dom mest prisvärda lågbudget/hifi-starter hörlurar som finns vad jag hört. Har själv provat dom (webhallen hade erbjudande på dom svarta nyligen så jag fixade ett par till min bror) och tyckte att bassen var väldigt bra vilket är givet för en sluten design, bara att den kan vara lite ljus ibland på enstaka låtar. Tycker dock den är mycket bättre än tex HD598 som är ungefär i samma prisklass.

Till gaming är den att föredra lätt.

Av Estatus
Skrivet av MurrGutt:

Hur fixade du den där effekten/funktionen att du får upp en lista med prigram från taskbaren? är det ett plugin och isf länk?
Det var väldigt snyggt

Jag använde ett program som kallas ObjektDock med dockletfunktion som heter Stack Docklet. Det funkar också till RocketDock om du skulle föredra det programmet (inte säker på Nexus dock).
http://www.stardock.com/products/objectdock/
http://arshi2009.deviantart.com/art/Stack-Docklet-For-ObjectD...

Jag föredrar det över Windows Taskbar eftersom man kan flytta omkring den mycket mer, ta bort onödiga saker och ha den på autohide men göra så att den poppar upp även när man sitter i spel eller program som ACDSee osv, vilket Windows Taskbar inte har om man nu inte trycker på Windows tangenten vilket kan göra att du tabbas ut tex (den har endast autohide funktionen). Jag har också en separat dock för System Tray och Visa Skrivbordet som bara visas om jag vill få upp det:

http://i.imgur.com/Dzxsg.png

Av Estatus
Skrivet av Zyzz:

Staplarna åker upp och ner när musik är på antar jag?
Gjort själv eller har du en länk till skinnet?

Ja det gör dom. Equilizern är EQspectrum till Samurize: http://kartechnology.deviantart.com/art/Equalizer-Spectrum-Sa...

Av Estatus

http://i.imgur.com/IbXD2.jpg

http://i.imgur.com/kh0Zk.jpg

Minimalist approach.

Vill kunna trycka in ett par hårddiskar längst upp. Någon som vet om det finns en skin med animerad effekt? Tänkte tex som vita pelare som sträcker sig ner vid mouseover. Annars får jag försöka göra en egen, eller helt enkelt modifia en existerande till liknande effekt.

Av Estatus

http://i.imgur.com/ieJJz.jpg

http://i.imgur.com/A4soC.jpg

Testar på olika uppställningar. Ändrat Tema, Dock, Muspekare samt blandade Rainmeter plugins. Känner för att ändra allt till något mer färgglatt.

Funderar på något som matchar Temat, kanske rött/grönt.

Av Estatus
Skrivet av Krippaz:

OK, vilka lurar i ungefär samma prisklass om jag skulle bara titta på lurar utan mic ?

Kommer nog att handla nästa vecka.

Sennheiser HD598 är ett bra val. Dom är väldigt prisvärda och är bättre än PC360. Audio Technica ATH-M50 är också oerhört bra, men det beror på vilket ljud du vill ha. HD598 är väldigt lätta på basen men är också väldigt neutrala lurar, ATH-M50 har mer bass och är en aning varmare skulle jag säga (positivt, dvs mer musikalisk, medans HD598 är mer analytisk). M50 tjänar också mer på förstärkning, medans HD598 inte ger mycket skillnad med förstärkare.

Bortsett från basen så är skillnaden mellan M50 och HD598 att ena är sluten och andra är öppen. För bättre lurar än dessa får du gå över 2000-2500kr markören och också fundera på förstärkare vid denna nivå.

Av Estatus
Skrivet av '[*KH*:

Morierty;13045853']Tja, när det gäller ljud är ju smaken som baken; finns egentligen inget som är fel utan handlar mest om preferenser. I alla fall om man har hamnat på den nivån att själva utrustningen inte sätter käppar i hjulet för en (inget billigt mög).

Av ren nyfikenhet: vilka opamps har du testat? Kör själv med LME49860NA som jag gillar starkt.

Sennheiser HD650 låter klart bättre på dyrare utrustning (speciellt på tube förstärkare), och ljudet från Xonar Essence låter lite mer statiskt, medans tex LDMKIII drar fram mycket mer dynamik i ljudet. Ingen bias dock, jag prövade först på olika förstärkare innan jag köpte mina - jag trodde inte jag skulle märka nån skillnad till en början. Men ibland kanske folk hör annorlunda. I bottanänden så funkar HD650+Xonar Essence STX helt OK, men just HD650 har mer potential på starkare amper.

Vad som inte funkar däremot är väldigt låg impendans hörlurar som inte kan drivas oerhört bra av förstärkaren i ljudkortet och låter ibland helt förfärligt - nämligen Ultrasone Pro 900 och AKG 701 bl.a. Dessa lurar är svårare att driva än andra just för att dom behöver färgning i ampen och även extremt låg output impendans, dels för att du behöver mer spänning, dels för att frekvenserna ändras ju högre output impendans, och dels för att du förlorar dampingsfaktorn och går miste om bass prestandan i lurarna. Tex PRO900 ligger på 40ohm impendans och kräver därför <5ohm output impdendans eller lägre för att drivas som dom ska. Xonar Essence STX har impendance över 10ohm vilket funkar för kanske 80ohm lurar (man vill ha så låg impendans som möjligt för låg impendans lurar, det finns amps som har 0.1ohm imp) Men för >10ohm är Xonar ett bra val för andra hörlurar, med tanke på att många andra ljudkort har mycket högre impendans än Essence. (Generellt vill man att ampen ska ha 8ggr lägre impendans än hörlurarna när det lägger låg imp lurar).

Min Matrix M-Stage inte bara driver mina PRO900 bättre dom gör ljudet mycket mer behagligt och njutbart och jag får mycket bättre kontroll över bassen. På Xonar Essence ST var jag tvungen att pilla i EQ, men även då lät bassen alldeles för okontrollerad och onaturlig, och treblen rev alldeles för mycket.

Dom opamps jag har prövat är 3xJRC21140, OPA2107AP, LME49720NA, LM6172IN, AD797BR, LT1364. LME49860 har jag inte prövat just för att jag läst att många tyckte den och LME49720 lät antingen lika eller att LME49720 lät en aning bättre ibland.
På min M-Stage kör jag ibland med stock OPA2134 och ibland med LM4562.