Inlägg

Inlägg som lappen81 har skrivit i forumet
Av lappen81
Skrivet av teanox:

Har inte så mycket koll på konsult rollen för IT men, jobbar fackligt. Så kan ju säga såhär: Det du berättar är att du sagt upp dig själv, självmant, trots att arbetsgivaren erbjudit dig ex förbättringar/fördelar för att stannar kvar. Sen har du inget kollektivavtal, och antar att du inte är fackligt kopplad heller för den delen, oavsett så är det ju just detta: DU har sagt upp dig själv, du har inte blivit uppsagd/alt friställd, är företaget kopplat till Vision/Unionen alt något annat förbund eller har ett Kollektivavtal, så läs det.

Men, din arbetsgivare har ju absolut ingen skyldighet längre att betala dig för en utökad kompetens om du slutar, den investeringen kommer ju absolut inte gagna dem, och det är faktiskt praxis på att INTE löneförhandla/revidera någon som slutar från arbetsplatsen, oavsett tidsram.

Har jag dock missförstått så förtydliga gärna TS, så ska jag se om jag kanske kan ge dig lite mer klarhet i det hela, men har ni inget fackligt samarbete/kollektivavtal är du tyvärr körd :/

Tolkade TS som att dom har haft uppskjutna lönerevisioner tidigare år som borde ha betalats ut retroaktivt, så han tappade uppskjuten lönerevision, + årets lönerevision.
Hände en bekant till mig med, företaget har kollektivavtal det var inte prestationsbaserat dom anställda belönades helt enkelt med uppskjutna löneökningar från dom som slutade #19253666

Av lappen81

Jag fick höra från en bekant att hans konsultbolag gjorde samma sak, alltså att man beslutade att all retroaktiv löneökning (uppskjuten löneökning pg av corona/annat) går till dom som stannar istället för dom som slutar / gällde generellt. Företaget har kollektivavtal, antar att man kan sätta 0% i löneökning för anställda som grovt har misskött sig om företaget har försökt rektifiera situationen (lägg till den retroaktiva delen då) så känns inte det scenariot relevant + att det var generellt. Måste ju finnas någon annan regel där man kan flytta retroaktiv lön till andra annars borde ju facket ha skrikit

Av lappen81
Skrivet av fadelol:

Man får väl hoppas på att det här är när dom gapar efter för mycket och det leder till förändringar i lagstiftning...

Ja, håller tummarna att politikerna dödar privatkopierings skatten helt och hållet

Av lappen81

Subben såld / stativet B&W M1/M3 fixat av hifiklubben

Av lappen81
Skrivet av UndaC:

Är väl grymt om det finns något för olika smaker. För mig är episoderna för lite fristående tror jag.

Framförallt saknar jag väl en Spock, Data eller Seven dock.

Min upplevelse är nog tvärtom , första star trek som har en riktigt stor röd tråd genom hela serien med avknoppningar och återkopplingar politik och krig på stor skala inte bara ur mänskighetens perspektiv. Övriga star trek är mer fokuserade på deras lilla del "med undantag för enterprise där det handlar om att rädda jorden. Sen är det ju fillers i alla serier, kommer inte ihåg vad jag tyckte om dom i DS9 men Voyager och TNG känns ju som att en stor del är fyllda med holo deck fillers eller något liknande som inte har någonting med någonting att göra.
Sen kan man tolka mitt inlägg på lite olika sätt så det jag ville komma fram till "utan att förminska någon star trek". Tycker att DS9 går djupare än övriga star trek men är tyvärr samtidigt den star trek som känns mest tungtittad/svår att komma in i initialt / TNG och Voyager känns som att man kan titta löst på något avsnitt då och då och fortfarande fatta vad som händer.

Rekommenderar starkt en uppesittar månad / plöja DS9 avsnitt tills man fastnar

Av lappen81
Skrivet av Rouge of Darkness:

AKG använder sig av mini xlr så du kan ju alltid göra en custom kabel med anslutning både för micken och lurarna i en

https://i.imgur.com/umYUOZq.png

lödningen i kontakterna finns att hitta pin out om man googlar.

men har för mig att AKG´s standard för mini xlr kontakten är:
pin 1: Ground
pin 2: Vänster
pin 3: Höger

du får verifirea vilken som är vänster och höger i kontakten har för mig det är som ovan men osäker är länge sedan jag byggde egen kabel till mina lurar.

vill du inte bara ha en 3.5mm jack hängandes uppe vid lurarna utan fast montera din mick på dem kan du ev öppna lurarna och montera en 4 eller 5 pin mini xlr male kontakt i lurarna och göra egen custom kabel med denna kontakt istället

Körde denna variant gick att få in allting i det lilla huset, började kolla pin out men orkade inte fullt ut tänkte att det är snabbt dit/bort lött istället trial/error.
https://www.thomann.de/de/sommer_cable_hij35sefd.htm
https://www.thomann.de/be/rean_rt3_fc_b.htm

rean
3 1
2
sommer
1 2
3
rean->sommer
Pin 3-1, 1-2, 2-3 ger vänster = vänster , båda = höger, höger = båda (går inte att döda mic med brytaren) rakt på
Pin 3-3, 1-1, 2-2 ger vänster = båda, båda = vänster, höger = höger (går inte att döda mic med brytaren) lätt roteras
antar då att Pin 3-2, 1-3, 2-1 ger korrekt resultat, borde ge korsad pin alldeles för mycket meck

Prob får inte isär skiten nu borde ha beställt denna från början eller lagt lite tid på på att kolla pin outs. Blir ju inte mycket dyrare om man är kass på att löda och behöver lite extra delar. (om inte frakten är apdyr)
https://www.mimic-cables.com/products/akg-3pin-mini-xlr-to-st...

Eller så kollar jag på din lösning men känner mig inte trygg nog att peta i lurarna

Av lappen81
Skrivet av Bagarbosse:

Ang. senaste två inläggen, så tycker jag att detta klipp är sevärt. "Bostaden anses vara konsumtion" , är deras ståndpunkt (så länge du inte köper för att hyra ut). Och jag är beredd att hålla med.

Bostaden avkastar inga pengar, som aktier gör. Bostaden kostar pengar i underhåll, räntor. Köper du andra råvaror (som inte heller ger någon avkastning) tex guld, silver, kaffe etc. så har du inga sådana utgifter.

Med det sagt är det inte dumt att äga ett boende även om det är för att bo i. Men köpa för att tjäna pengar?, då kan det vara bra att överväga andra alternativ.

https://rikatillsammans.se/boendet-ingen-bra-investering/

Skrivet av improwise:

Inte hunnit se videon (tack för tipset) men det finns ju ett logiskt problem här upplever jag, för de flesta är det inte ett alternativ att välja bort bostaden. Så kostnaden för underhåll, räntor osv lär man ha ändå (även i hyresrätt men då indirekt). Möjligtvis kan man säga att om man har ett onödigt dyrt boende så har man onödigt höga kostnader, vilket väl är lite det jag själv funderar på hur jag ska förhålla mig till.

Man skulle väl rent krasst kunna säga att om investeringarna skulle vara lika bra i sig så har man en extra avgift för sina aktier/fonder som man inte skulle haft för sitt boende eftersom de senare skulle man haft ändå

Då han själv anser att boende inte är spekulation utan någonting man lever i och antagligen bör trivas så tycker jag att hyresrätterna faller. 30% av hushållen bor i hyresrätter, att hitta rätt bostad och om den samtidigt ska vara billig är inte det lättaste. I dom flesta städerna får man nog räkna med 10-30 års köpoäng eller vara ute vid rätt tillfälle.
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/mannisko...

Annan boende form än hyresrätt är alltså en nödvändighet för väldigt många. Sen är det ju upp till var och en om man samtidigt vill spekulera i boendet, det spelar ju ingen roll som ni skriver man måste ha någonstans att bo.

Så för att citera Jan Bolmesson, långsiktighet=vinst, det går inte att tima marknaden, investera inte kapital du behöver kortsiktig t, alla måste bo någonstans (hyresrätter är en minoritet) borde resultera i att han rekommenderar att man går in i bostadsmarknaden tycker inte att något annat är konsekvent. Det spelar ju ingen roll om bostaden går upp eller ner , rasar den rasar allt annat väljer man att flytta så köper man annat på rea. Sen behöver man vara medveten om riskerna vid krascher, räntehöjningar på lån så att man har råd att bo kvar. Har man planerat att senare flytta till hyresrätt eller utomlands är det ju också en risk man måste vara medveten om.

Av lappen81
Skrivet av NcLr:

Nur jag ingen expert på ämnet, men enligt min erfarenhet hamnar alltid notan hos slutkund...

När det gäller GPU'er känns det ju som att priserna redan har chockhöjts mot slutkund kan tycka att det borde finnas marginaler och att det finns utrymme för TSMC att höja priserna.
Tråkigt om prissänkningar uteblir eller om prishöjningar väntar inom andra segment.

Av lappen81
Skrivet av anon333222:

Just pengar verkar ju inte vara den trånga sektorn för din del

Om du menar lönen ser ju inte ut som något märkvärdigt/median för riket vilket kanske inte är så illa beroende på ålder, det märkvärdiga är väll att hela lönen åker in på avanza men får anta att han har buffert/bor billigt, eller bor hemma.

Av lappen81
Skrivet av Siimuliize:

PCIe5 snälla behövs inte i dagsläget. Grafikkortet utnyttjar inte PCIe4 fullt ut ännu. Inget att gråta över direkt som sagt och när PCIe5 behövs så uppgraderar man då. Förutom de som sitter på samma hårdvara 10-15 år kanske. De som vill uppgradera med zen4 gör det. Ni går inte miste om något bara för att det är PCIe4, vad är det för larv.

Vilka hänvisar du till? 99.9% av tråden verkar hålla med dig eller inte bry sig, resterande 0.1% faller väll in under 10-15år antar jag

Av lappen81
Skrivet av backfeed:

Men vaf*n ... jag som just sitter och kör klart modden Beyond Skyrim: Bruma som avslut på min senaste omgång Skyrim och tänkte att nu ska jag banne mig vara "klar" med Skyrim på ett bra tag (har snart spelat totalt 1500 timmar utspritt på Oldrim och SE).

Och så kommer det här då. Det tar aldrig slut.

Fiske däremot skiter jag i ... men jag har aldrig förstått mig på den mekaniken i spel. Kan vara lite småkul i kanske 5 minuter, men sen då?

Gotta catch them all ughhhh

Av lappen81
Av lappen81

Det blev för dyrt med frakt på små prylar och tiden att spåra upp (osäkerheten om det kommer att fungera)

V Moda BoomPro + Pinknoise Custom 3.5mm Mini-Jack to XLR Converter Barrel
Den senare kostade typ 200:- + 200:- i frakt (vilket typ blir samma kostnad som att köpa det separat och jag sparar massvis med tid)
https://www.pinknoise-systems.co.uk/pinknoise-custom-35mm-min...

Återkommer om det funkar

Av lappen81

Skorna sålda (takhögtalarna eventuellt bokade resterande kvar)

Av lappen81
Skrivet av mrqaffe:

Vad är det du vill göra, vill du montera på en mikrofon på luren och ansluta allt via samma kabel eller vill du ha en separat kabel till en mikrofon eller nått helt annat ?

Som nedan

Skrivet av Samsung:

Här har du en gör det självare på Reddit som fixat exakt det du funderar på:
https://www.reddit.com/r/headphones/comments/iyi2wb/akg_k702_...

Superbra exakt vad jag är ute efter

För mitt minne har hittat
mic: https://www.djservice.se/artikel/v-moda-boompro-microphone-ca...
XLR -> hylsdon? eller TRS?: https://www.elfa.se/sv/mini-xlr-kabelhylsdon-poler-vertikal-u...
EDIT: 130kr frakt för en 30:- adapter från Elfa :/

Letar efter 3.5mm TRS panel fit sockets
https://preview.redd.it/ymulumccgyo51.jpg?width=3024&format=p...

Antar att dom kombinerade XLR till 3.5mm är större och därav gick han på den lösningen
Uppdaterar när om det löser sig eller om listan ändras, tips mottages gärna

Av lappen81

AKG K702 eller liknande lurar med bortagbar XLR kontakt (hur modda med fast mic samma kabel)

Försöker finurla hur en trådad mikrofon kan användas till lurarna, vill inte dra separata kablar så behöver få in en mikron emellan på något sätt.

Någon som har gjort något liknande?

Här är den minsta adapterna jag har hittat sen måste ju micen placeras på något smidigt sätt sen kabeln ner till datorn, förstår inte riktigt hur.
https://www.movophoto.com/products/movo-3-5mm-trs-mini-jack-f...

Någon som har gjort något liknande, behöver tips/ideerer på
Adapter
Lämplig mikrofon/setup , samt kabel som tar både mic och ljud

Av lappen81
Skrivet av Sam:

Tack för era svar! Jag känner dock inte riktigt att vi kommit åt själva hjärtat i huvudtråden. Kan man skicka ett så pass stort paket utan att det blir pallgods? Alltså en dator i fullsize tower med grafikkort och cpu-kylare utanför datorn i sin originalförpackning samt gott om emballage? Totalvikten lär bli lite över 20kg.

Jag har använt bussgods för större saker än chassin utan att skicka det som pall, har för mig att det behöver vara färdig paketerat innan inlämning men kommer inte ihåg. https://www.bussgods.se/
Reglerna kan ju ha ändrats också

Av lappen81

Passa även på att meddela köparen att frakten kommer att bli dyr så slipper du gnäll sen / eller så får köparen själv begära en billigare frakt på köparens risk.

Av lappen81
Skrivet av pingu1337:

Ungefär vad vill du ha för kamerapaketet?

Hej vad tror du om 4000, kameran är nästintill oanvänd (har legat i en låda lång tid) / baserar det på att nya versionen av 14-42/3,5-5,6 kostar 4000:- nytt i dagsläget och är ju bara en liten del av paketet samt ~30-40ish% av vad jag betalade en gång i tiden. Är inte så insatt i kameravärlden får kolla närmare om det behövs men kändes som ett bra pris

Av lappen81
Skrivet av anon5930:

Ajdå, krya på dig! :/

Något sådant, försöker beta av ett avsnitt i veckan men beroende på vart de är i serien så kan det bli tre avsnitt om dagen till inga alls. Kommit så långt att gänget möt Brock och är på en skum ö. Gillar denna del av storyn så har blivit vad jag primärt ser för stunden.

Med tanke på att serien verkar fortsätta i all evighet så kommer jag nog aldrig se slutet.

Tror jag vet var, riktig bra

Skrivet av Zyie:

Ganska fel, haha

1000 avsnitt, 20 minuter styck = 20,000 minuter. Om du kollar på 3 avsnitt per vecka, så är det ca 60 minuter per vecka som du kollar. Det blir då 333.33 veckor det kommer att ta att kolla på alla avsnitt.
Om du då delar det på 52 veckor, så kommer det att ta 6.41 år att se alla avsnitt.
Om man fortsätter med den logiken så kommer det att komma ut 333.33 avsnitt under tiden du kollar på de 1000 avsnitten, och medans du kollar på dom kommer det ut ytterligare 111.11 avsnitt, sen 37.03, sen 12.34, 4.11 följt av 1.37 avsnitt som då gör att du har nu kommit ikapp hela serien.
Totalt tar det ca 9.61 år och det kommer vara nääästan 1500 avsnitt (1499.31 avsnitt för att vara mer exakt).
Ska man vara ännu mer exakt, och räkna med att ett år inte är exakt 365 dagar, så tar det egentligen 9.578 (avrundat uppåt) år att se allt, men det är fortfarande 1499,31 (avrundat) avsnitt totalt innan du har sett ikapp alla avsnitt som släppts.

Jag förstår din tanke till en början, först delar du 20,000 minuter i 60, för att få fram antalet timmar, vilket då är 333.33 timmar. Du avrundar det ner till 320, och tar det gånger 0.6, men förstår inte riktigt vart du får den siffran ifrån? Det är ju inte 0.6 timmar per dag, vecka eller månad som du kollar på serien. Det hade varit lättare att dela på 4 istället, eller tagit 320*0.25 för att få fram antalet timmar per månad, vilket är vad jag tror att du försökte göra, för att sedan dela det på 12 månader. I så fall hade svaret varit ca 6.67 år vilket ändå är inom ~4% felmarginal.

Så det är absolut möjligt att han hinner kolla klart på allt inom sin livstid, det kommer bara att ta ett decenium eller så att se allt! (förutsatt att serien fortsätter så länge, att exakt ett avsnitt per vecka släpps varenda vecka fram tills dess etc etc så klart).

Tack för klarering och bra förklaring
Har ju själv plöjt hela one piece för 7 år sen och plöjt om allt för 1 år sen men spolat och skippat alla fillers hade varit mycket skippand om uträkningen hade stämt (sen spolar jag när jag är utråkad så episoderna blir inte långa).