Inlägg

Inlägg som lappen81 har skrivit i forumet
Av lappen81
Skrivet av Semjonov:

Cyberpunk GOG 315kr
Cyberpunk Epic 184kr

71% dyrare på GOG.

Cyberpunk GOG DRM-fritt 315kr
Cyberpunk Epic DRM 279kr
8.75% billigare på Epic just nu med DRM

Av lappen81
Skrivet av Semjonov:

Okej, Cyberpunk var väl bara 70-80% dyrare på gog. Det är även det mer än 10%.

ish: 9% utan kupong, 30% med kupong går ju säkert att hitta det omvända ibland.

Av lappen81
Skrivet av Yatagarasu:

Fast.. Jag spelar ju klart mina spel, däremot spelar jag dom sällan aldrig igen därefter. Ser därmed ingen poäng att regelrätt äga spelet, utan funkar fint att bara långtidshyra en licens (Steam, EGS osv) - eller rent av temporärt likt gamla vhs och dvd-filmer som man gjorde från en bensinstation förut (game pass).

Det fina med internet är att det är nästan alltid uppe, och tillgängligt vart man än befinner sig. Skulle internet hemma vara nere, då kan jag koppla upp med mobilens 4G/5G. Skulle steam vara nere, då har jag spel på Uplay/Origin/EGS eller rent av Playstation.

Att kringgå "online kravet" blir i effekt datahoarding, för då lär man spara lokala installationsfiler. Högst opraktiskt enligt mig, om man inte sitter på ADSL eller data cappat mobilt internet som enda alternativet. Full förståelse för att vilja ladda ner lokalt för framtiden då. Men annars känns "spel ägande" som ett grymt förlegat koncept..

Du har inte problem med internet och eller kan tänka dig att lösa problemet med mobil hotspot , du har tid att köra klart dina spel och kan tänka dig att byta spel tillfälligt om resp launcher är nere för att sen gå tillbaka du har tid att spela.

Jag har sällan tid eller energi att spela, dom få tillfällen jag spelar vill jag fortsätta på det spelet jag håller på med och det ska funka , vilket det vid flertal tillfällen inte har gjort ledtiderna är redan långa.

Människor sparar på massvist med analogt media (eller kartonger), spara installationsfiler är nog extremt ovanligt och harmlöst. Det låter nästan som att du är en licenshoarder, allting pekar ju på att du borde välja DRM-fritt då du inte har krav på plattform (köpa när man behöver eller vill inte när det är gratis eller billigt)

Övrigt media är inte relevant i sammanhanget, en låt tar 3minuter ett spel kan ta 100tals timmar sen med 1000ggr storleket men har förståelse att folk vill spara ner media av flera olika anledningar (kvalitet/tillgänglighet) jag är nöjd med streaming här.

Förstår inte din argumentation

Av lappen81
Skrivet av Semjonov:

Nu pratar vi om över 100% dyrare än på Epic i många av spelen som nämnts ovan tack vare kupongen.

Nej det gör vi inte ett specifikt spel nämndes som citerades i flera led och som även jag länkade till och du kommenterade på. Många verkar ju inte ha några problem att lägga 10 tusentals kronor på hårdvara men när det kommer till spel ska det vara gratis, konstigt tankesätt.

Av lappen81
Skrivet av Yatagarasu:

Du äger bara spelet så länge som GOG fortfarande är igång.

Visst kan man absolut ladda ner spelet och spara .exe-filen lokalt någonstans. Men för den som inte data-hoardar alla sina spel på någon offline-lagring, då är online-tjänster där man "hyr" spelen helt klart det bättre valet generellt. Speciellt om spelen i fråga blir billigare på det viset dessutom.

Finns liksom en anledning att Game Pass har över 25 miljoner aktivt betalande användare. Kan säga att jag personligen bryr mig inte speciellt mycket om jag äger spelet eller inte längre, i alla fall så länge det är en titel jag kanske lirar en gång och sedan aldrig rör igen. Ser det som att gå på bio: man ser filmen (spelar spelet) en gång och man njuter av det, inte så man gråter att man inte äger filmen (spelet) efteråt – Man har redan fått upplevelsen! Självfallet talar jag inte för alla i mitt uttalande, utan igen är det personlig preferens och tankebana.

Vet dock att de flesta i min omgivning använder samma resonemang. Där enda gången man aktivt köper ett spel istället för att spela på Game Pass (om det finns där), är om man planerar att spela spelet flera gånger över en längre tidsperiod. Men är det ett tillfället nöjesfördriv, då kvittar det om tillgången försvinner snart. Kan själv köpa ett spel här och där fortfarande om det är billigt nog. Men ärligt talat är det bara på reor, annars används nästan uteslutande Game Pass för att uppleva spel idag (för mig och min umgängeskrets).

Det låter ju 1 som att du
1) Borde köra gamepass exklisivt inga licenser
2) Tycker att det är helt okej att du inte kan spela om det är strul med servrar eller internetuppkoppling, det problemet har du inte om du äger spelet du kan köra det från början till slut sen avinstallera det men det är ju inget problem för dig då du inte spelar spel till början/slut eller längre tider då det är ett tillfälligt tidsfördriv alt går vidare till annat

Data hoarding är irrelevant
Case closed

Av lappen81
Skrivet av Semjonov:

Tror inte att ni förstår att det finns en kupong som man kan använda för att få ner priset 95kr till?

Så du tycker det är mer värt att sänka priset med 5-10% för en licens istället för att äga spelet / ingen uppkoppling krävs?

Av lappen81
Skrivet av Printscreen:

Cyberpunk 2077 är väldans prisvärt för 280kr, minsann

Några kronor till men ingen launcher krävs
https://www.gog.com/game/cyberpunk_2077

Av lappen81
Skrivet av mangemani:

kan kanske funka om man typ kör VR och enbart kör med kameran i hytten, annars är det ju bara som ett vanligt racing spel.

Varför? Asetto är mer sim än en hel del av dom titlar du har listat det är ju inte ett sim bara för att det heter klä på mig simulator. Ratt är ju ett krav slå på eventuellt sim läge och bort med all assist om du inte vill ha arkad inställningar, dirt rally har ngt sånt läge helt omöjligt att hålla sig på banan, vr i dirt rally så ska man vara härdad vr för att inte spy och är inget krav lika lite som att det behövs till random simulator insert name.

Sen kanske du hellre vill köra goat simulator som är ett rent arkad spel än en racing sim och det är ju okej men det var ju inte ursprungsfrågan

Av lappen81

Cities Skyline (stadssim)
Tokyo Busdriver (arkad buss sim)
Oxygene Not Included (fysik, termo/fluid dynamik sandbox)
X 3 (rymdsim , tung/komplex har bara kört x2)
Operation flashpoint, uppföljaren heter arma (tung krigssimulator/openworld komplicerad)

Av lappen81

Hej

Ignorera farbrorn, jag har kidnappat annonserna för att ha råd med el, jag vill ha massa pengar annars ......... swisha pengar massa pengar

Av lappen81
Skrivet av Hablam:

Väntar med spänning på några kommentarer om farlig strålning !

Officiella rekommendationer (man får klicka in sig i underlänkarna)
https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/lattlast/magnetfalt-...
https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/lattlast/solen/
https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/magnetfalt-o...

Göm dig från solen och tills vi vet mer används hands-free eller högtalartelefon, idagsläget inga vetenskapliga belägg för att undvika wifi.

Sveriger behöver nödvändigtvis inte ha samma rekommendationer som andra länder eller WHO

Av lappen81
Skrivet av Jumpcut:

Har en spaning som jag bara ser fler och fler exempel på och det är när företag använder Covid som käpphäst för att göra saker lite som dom vill.

Jag har tre exempel:

1. Skandiabankens kundtjänst har väldigt länge nu haft ett talsvar som säger "pga Corona är vi färre personer på plats vilket ger längre kötider". Jag säger bullshit på detta, det går att arbeta hemifrån om man sitter i karantän, det går att rekrytera fler personer. Vi har haft pandemin i snart 2 år nu och det är bara bekvämt att skylla på pandemin.

2. Jag beställde ett paket från Gear4Music och det skulle levererats mellan 20-31:a december. Det har fortfarande inte dykt upp och när jag hörde av mig till deras kundtjänst fick jag ett standardsvar "pga covid kan leveranser försenas med upp till tre veckor, vänligen vänta minst tre veckor efter sista planerade leveransdag innan du hör av dig om ditt paket". BULLSHIT, det handlar om en vara som fanns i lager och beställdes i mitten på december. Så länge försenas det inte på grund av Covid. Särskilt inte eftersom jag fick min andra samtidiga beställning två dagar efter beställningen i december.

3. Detta är den värsta. Jag har fått från en säker källa att ett amerikanskt IT-bolag sade upp svensk personal med hänvisning till pandemin, men den bakomliggande orsaken var att alla som fick sparken sågs som underpresterade. Alla "normalpresterande" fick vara kvar. Bolaget går tokbra och tjänar duktigt med pengar.

Jag är ruggigt trött på alla dessa enkla skyll och att företag får komma undan med dom. Är jag bara gubbgnällig eller har jag en poäng? Har ni varit med om trötta covidskyll?

Sjukvården är ju den största käpphästen och dom kommer undan med det, det är nog det första där man bör anställa, effektivisera, införa ansvar.

Av lappen81

Om AM5 hade släppts tidigt 2022 hade jag sagt AMD då det förhoppningsvis räcker med att byta CPU och eventuellt GPU några år framåt. https://www.sweclockers.com/nyhet/33531-amd-sockel-am5-blir-l... men det verkar hamna tidigast 4 kvartalet lite väl länge att vänta.

Uppgraderade nyligen CPU från AM4 gen 1 som släpptes 2016 till AM4 gen 3 som släpptes sent 2019 rätt trevligt att slippa byta övriga komponenter.

Av lappen81
Skrivet av snajk:

Jo, jag vet inte om det har att göra med att jag spelar på konsol en del. Känslan för mig har alltid varit att konsolspel är relativt dyrt medan PC-spel i princip kostar inget. Tidigare kostade de ju verkligen inget under Pirate bays stordagar och tidigare och så, men även senare (och fortfarande) så fanns ju HumbleBundle och en massa rejäla reor hela tiden. På konsol går inte spelen ner i pris på samma sätt, så en prenumeration där känns mer värt det kanske.

Tror att det är mer värt på konsol har också reagerat på priset, med det sagt he***** jag prenumererar ju på humble bundle sen så långt tillbaka som det går det lär ju vara +1000:- år, har tydligen donerat 3000SEK sedan 2014 vet inte om det är rena donationer eller något som är inbakat i prenumerationen, tänkt säga upp det men inte blivit av lär ligga miljoner nycklar + spelbara spel via subscritpion servicen. Har även en nintendo online som inte har använts på 2år så det är 400:- till , varit väldigt nära på att signa upp på x-box play anywhere som är en grymt bra ide.
Jag ska uppenbart hålla mig borta från alla typer av abbonemang/försäkringar, etc tills jag har tid att använda det

Av lappen81
Skrivet av snajk:

Eller så har man en prenumerationstjänst, betalar vad den kostar (en knapp femtiolapp i månaden för Gamepass Ultimate för min del) och köper spel från övriga tjänster när de är på rea eller när det passar. Vill man ha allt så blir det dyrt, inget konstigt med det, klarar man sig med ett mindre utbud så är det väldigt billigt att prenumerera.

För att fortsätta med mig själv som exempel så kostar alltså GP knappt 600 per år, vilket är ungefär vad ett nytt spel (till XB) kostar eller ett par-tre äldre spel på rea. Skulle jag få betala fullpris så är det ändå bara typ 1800 per år. De senaste månaderna kom exempelvis Psychonauts 2 dit som jag hade köpt direkt för fullpris om det inte fanns i tjänsten, så redan där har jag sparat in hela årets prenumerationskostnad. Du kanske tänker: "Men när spelet inte finns i tjänsten längre då, eller du inte vill betala mer? Vill du spela det då får du köpa det." Och så är det. Men ett några år gammalt spel är ju sjukt mycket billigare än samma spel när det är nytt, så det spelar inte så stor roll. Och jag lär inte säga upp GP så länge det kommer ett par sådana spel per år dit. Och förutom Psychonauts kan jag ju spela Forza Horizon 5 exempelvis som jag också hade köpt om det inte fanns i tjänsten, samma med Flight Simulator, Mass Effect Legendary Edition, Jedi Fallen Order och så vidare för att inte nämna den uppsjö indiespel som jag annars inte hade ägnat en tanke.

Ja alltså jag tänkte ingenting mer än att citera ett överdrivet positivt inlägg åt ena hållet med ett överdrivet positivt inlägg åt andra hållet. Har ingenting emot prenumerationstjänster dom har för och nackdelar lika så allt annat beroende på vad man är ute efter.

I dagsläget så skippar jag prenumerationstjänster för spel men delar på HBO, netflix etc med brorsan trots att det finns bättre kvalitet på BD / har skippat mitt dts:x/atmos system då det helt enkelt är mycket smidigare med digitalt. Spelen får jag ju redan digitalt och är nöjd med gog då man äger den digitala kopian och kan köra offline, halvnöjd med steam/u-play, etc, etc då det är licenser och ofta kräver online men vem vet i framtiden kanske jag sitter med en tunn klient och kör allt via molnet då det trots allt är smidigt så länge uppkopplingen fungerar / där uppkopplingen försvinner ju fördelarna med alla tjänster. (förutom gog förutsatt att spelet är installerat)

Av lappen81
Skrivet av Hulle:

Ja? Det tar typ 15 s att öppna appen, klicka på konto och sedan på avbryt prenumeration.

Att återaktivera kontot tar egentligen inte längre. Öppna appen, klicka på konto, klicka på aktivera prenumeration.

Sen heter alternativen olika i Netflix, hbo, Disney osv.

Naturligtvis hade det tagit lite längre att starta upp en helt ny tjänst men vid det här laget har jag konton på alla tjänster.

/hulle.

Ja men det förutsätter ju att man har konton på alla olika tjänster, sen får du lägga till tiden det tar att hitta ditt utbud som du nu anser att dom olika tjänsterna inte har eller saknar, tjänsterna ska betalas, etc, etc, etc, annat dolt skit (telefonförsäljare/marketing som man skriver antagligen skriver upp sig på) oavsett så är det betydligt mer än 90sekunder per månad / sammanlagt lägger du nog mer tid än vad du tror om du slår ihop det över månaden eller så ser du helt enkelt inte över utbudet varje månad och låter det löpa för att det är smidigt tills du känner för att avbryta.

Av lappen81
Skrivet av Hulle:

Jag jobbar så lite som möjligt själv... Och min hantering av tjänster ligger nog snarare runt 90 sekunder/mån.

/hulle.

Troligt att det tar 90sekunder att säga upp och prenumerera på nya tjänster månadsvis

Av lappen81
Skrivet av Thomas:

Måste man skaffa fem tjänster till om spelet inte finns på det man har?
Rätt extremt överdrivet räknat där. Och varför skulle det kosta 7200 kr per år (600 kr/mån) om man säger upp tjänster månadsvis...? Du räknar ju på att man har 6 st året om, men säger något annat.

Jag har klarat mig bra på enbart en tjänst (som aldrig kostar fullpris) i två år hur som helst.
Betalar under 10% av dina 7200 kr/år hittills.

Skrivet av snajk:

Men det är ju precis samma som för streamingtjänster och liknande. Du kan betala en (relativt) låg summa för att så tillgång till mer underhållning än vad du kan konsumera, men det är inte garanterat att precis den sak du helst vill ta del finns och bara för att en sak finns betyder inte det att den alltid kommer att finnas i tjänsten.

Om det är prisvärt eller inte beror ju helt på hur man nyttjar tjänsten. Jag betalar exempelvis mer för Netflix än jag gör för Gamepass, men normalpriset är väl ungefär samma. Men för mig och min familj så får jag ut fler timmar underhållning från Gamepass än från Netflix, så för mig är det en bra deal. Det hindrar mig heller inte från att köpa spel, när de är billiga exempelvis, och jag har ju ett digert bibliotek i Epic med mestadels gratisspel men också en del fynd exempelvis. Sen kan detta förstås gå för långt, att varenda liten utgivare ska ha sin egen tjänst eller liknande, vilket verkar vara vart vi är på väg när det gäller video, men det är ju inte fel med många tjänster egentligen bara det inte blir för dyrt. Man skulle ju också kunna växla tjänster så att man kör igenom säg alla ubisoft spel man är intresserad av ett år under ett par månader, sen går man över till EA och så vidare, och över julen kanske man kör Nintendo.

Skrivet av Hulle:

Exakt. Är man dum nog att prenumerera på 6 st tjänster för att spela ett spel och dessutom sedan inte säga upp dem har man bara sig själv att skylla för att man vaskar pengar.

Jag aktiverar och säger upp tjänster månadsvis efter vad vi vill titta på för tillfället (streaming, just för spel har vi som sagt game pass ultimate snorbilligt). Varför ha t.ex. Netflix liggande och ticka när man aldrig tittar på det? Har aldrig mer än en streamingtjänst åt gången aktiv.

/hulle.

Ser att sarkasm inte riktigt fungerar här och var riktat mot inlägget jag citerade, sen är det ju upp till var och en om man vill lägga tiden på att jobba/annat eller säga upp och prenumererar på nya tjänster månadsvis. Jag jobbar hellre en halvtimme extra varje månad

Av lappen81
Skrivet av Vaun:

Hej!

För cirkus två år sen signade jag upp mig på eToro Wallet i samband med att dom gav 0,1 ETH till dom första X som signade upp sig. Kul tänkte jag och signade upp mig och sen glömde jag prompt bort att jag hade det.

Jag blev påmind häromdagen och kunde glatt konstatera att värdet stigit med 2000% och jag tänker ta ut pengarna och glömma bort det igen.

Nu till mina frågor:
1. Hur förvandlar jag kryptovaluta i en wallet till pengar på kontot?
2. Måste jag deklarera något eller betala vinst?

Tacksam för hjälp och råd!

Skrivet av Mullvaden83:

2. Ja du måste deklarera och betala skatt på vinsten.

2. Länk till skatteverket https://skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/andratillg...

Av lappen81
Skrivet av terun:

Själv förstår jag inte hur man kan ogilla tanken med ett helt bibliotek av spel + nysläppta spel för runt en hundring i månaden. Suveränt koncept!

Väldigt simpel matte:
Du vill spela t.ex. nya Stalker 2.

Inköp pris på Steam runt 600kr.
Spela det på Xbox Game pass 100kr (200kr om du behöver två månader på dig)

Och då räknar jag endast standard priset och inte ultimate som brukar ingå i spelprenumerationer + alla andra spel som man även kan spela för priset...

Tyvärr fanns inte stalker på den prenumerarionstjänsten du redan prenumererade på så det blev 5 tjänster till

Simpel matte , spelet på gåva eller stor rea någonstans 0-300kr, 6 prenumerations tjänster 600kr månad, 7200kr per år då en minoritet skaffar och säger upp tjänster månadsvis.
Tyvärr gick det inte att modda spelet då det körs via molnet så det blev separat köp på gog i alla fall.