Inlägg

Inlägg som Kaninstek har skrivit i forumet
Av Kaninstek

@Powerjimmy:
Aha, det är bestämt en OEM nyckel (antar du menade det), hade inte kolla på vad det var för något. Bara att köpa en ny då förmodar jag!

Av Kaninstek

Kan inte aktivera windows efter ominstallering

Flyttade mitt operativsystem till en M.2 SSD igårkväll, kikade på lite kloningsalternativ för att slippa ominstallera en massa program men bestämde mig ändå för en vanliga ominstallation på den nya hårddisken följt av formatering av de gamla.

Jag skapade installationsfilen via Windows Media Creation Tool, installerade från USB-sticka och hoppades att licensnyckeln skulle "följa med" automatiskt. Men nu ser det ut såhär, med följande felmeddelande om jag försöker skriva in produktnyckeln på nytt:

https://i.imgur.com/NIZIMSo.png

Produktnyckeln är köpt från Kinguin för någon månad sen och då behövde jag aktivera det via telefon-alternativet, vilket inte verkar vara ett alternativ nu. Kan tillägga att jag i efterhand märkt att produktnyckeln är för Windows 10 Professional medans jag installerade Home, kan det vara orsaken?

Vad är mitt bästa alternativ? Köpa ny nyckel? Ominstallera till Professional? Går det hitta produktnyckeln på USB:n med installationsmediet på?

Hoppas innerligt slippa ominstallera igen då jag fått alla program på plats nu.

Av Kaninstek

@viktorsaav: Vad bra!

Funkar allt som det ska nu menar du, eller funkar det bara i pop-out läge?

Av Kaninstek

Upplever du samma sak om du använder "pop-out" funktionen för streamen?

Av Kaninstek
Skrivet av zyllr:

Exakt, skärmen han spelar på är 144hz och den andra skärmen är bara 60hz. Så du menar alltså att eftersom ena skärmen är 60hz så gör vSync att 144hz skärmen körs i 60hz också? Och därav låg fps? Kan man stänga av det eller måste man ha 2 144hz skärmar?

Skickades från m.sweclockers.com

Ja precis, det är så jag har förstått det som att det fungerar.

Jag gjorde en snarlik post för ett par år sedan och enligt mitt sista inlägg kom jag fram till att det hade med windows "forced vsync" i DWM att göra. Hittade ett flertal trådar då minns jag där folk var upprörda över att Windows 10 inte låter användaren stänga av det beteendet. Huruvida det är möjligt nu för tiden låter jag vara osagt.

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1415520-twitch-youtube...

Av Kaninstek

Jag är inte megakunnig om sånt här och är säkert ute och cyklar, men kan det vara så att den ena skärmen bara kör i 60hz?

Själv har jag irriterat mig på att min framerate i spel (bland annat LoL) låser sig till 60hz om jag startar min 4k-skärm som alltså går i 60hz. Samma sak händer om jag spelar en youtubevideo eller en twitchstream (videor som går i 60hz) på sidoskärmen (som annars också klarar 144hz) i fullskärm, antagligen fungerar en 60hz video i fullskärm som en "virtuell 60hz-skärm" och då har jag för mig att det finns nån inbyggd windowsfunktion som VSyncar samtliga skärmar till 60hz eller nåt sånt.

Rörigt blev det nu, hoppas det har löst sig vid det här laget!

Av Kaninstek

== LÖST ==

Efter en skaplig mängd frustration, alkohol och googlande hittade jag den här tråden
https://forums.guru3d.com/threads/nvidia-settings-not-stickin...

Följde instruktionerna och sen funkar det som det ska igen. Det går att deaktivera G Sync och "G Sync Indicator" vilket låter mig se att det nu fungerar som det ska!

Av Kaninstek
Skrivet av hollowman71:

Okej för i Asus manual stog det tydligt vad dom olika färgerna som kunde bli på indikations lampan betydde. Så i mitt fall så funkade manualen 😉

Skickades från m.sweclockers.com

Jag skulle ha köpt en Asus istället

Av Kaninstek
Skrivet av hollowman71:

har du kollat manualen på skärmen om du kan se om den är på eller av genom att titta på strömlampan/indikatorn
På Min Asus skärm så är lampan röd är g-sync aktiverad är den vit så är den inte aktiv.
(Hoppas jag fattat det rätt att du inte vet om den är aktiv eller inte)
Om du inte har en manual

https://www.acer.com/ac/en/US/content/drivers

Skickades från m.sweclockers.com

Hej,

manualen kan vara den mest värdelösa skriften i mänsklighetens historia. Det står inget om huruvida lampan kan ändra färg, den förklarar inte någon av de funktioner jag inte förstår (t.ex. "overdrive" beskrivs kort o gott som typ "turn Overdrive ON to activate Overdrive.").

Det enda som nämns om G Sync där är vilken generation av NVIDIA kort som är kompatibla med G Sync.

Av Kaninstek

Kan inte inaktivera/avgöra om G Sync fungerar

Har ett lite udde problem som bäst beskrivs i ett kort klipp:

https://www.youtube.com/watch?v=GsSEPo-xw6Y

Datorn är ett nybygge:
Chassi = Fractal Design Define S Fönster
Moderkort = MSI Z390-A Pro
PSU = Bitfenix Whisper M 750W
GPU = Nvidia 2080 Ti Fe
CPU = Intel i7 8700k @ 4.4ghz
CPUkylare = NZXT Kraken X72 360mm
RAM = Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Vengeance
SDD (enda lagringsenheten för tillfället) = Samsung 860 EVO 500GB
Skärm = Acer 32" Predator Z321QU Curved 165Hz G-Sync

Det har funkat tidigare på samma dator innan (ominstallerat windows ett antal gånger idag), och jag märkte att det fungerade när jag körde userbenchmark då den bad mig stänga av g sync. Jag får inte den varningen längre så jag antar att G Sync inte fungerar trots att det är fast på aktiverat.

"G Sync" står ingenstans i skärmens OSD, men den går i 165hz och Overdrive/Overclock är på extreme/on. Jag tror att allt stämmer i nvidias kontrollpanel, men jag kan alltså inte direkt ändra gsync inställningarna där. Det sitter fast på aktiverat, och ingenting händer när jag försöker toogla "G Sync Indicator" heller.

Har även provat starta om/koppla ur dator och skärm, har senast drivrutinerna, inga bakgrundsprogram, avaktiverat shadowplay overlay etc.

Några idéer?

Av Kaninstek

Nybygge med 8700k/2080 Ti Fe presterar dåligt, grafikbuggar(?)

Precis byggt ihop en ny dator och installerat windows 10 och drivrutiner. Det första jag gjorde var att köra en userbenchmark:
https://www.userbenchmark.com/UserRun/11819272

Såg bra ut tyckte jag. Har även låtit din köra kombustor i 4k (konstant 99% gpu usage) i 5+h och det verkar fortfarande funka fint när jag återkom. Temperaturer för både gpu och cpu är helt ok.

När jag väl provade köra några spel (stängde ner samtliga av de få bakgrundsprogram jag installerat) presterade bygget avsevärt värre än förväntat:

[2560x1440]
Forza Horizon 4:
https://www.sweclockers.com/test/26298-snabbtest-shadow-of-th...
Sweclockers får ett medelvärde av 127fps med ett väldigt snarlikt system. Jag fick strax under 100 i medelvärde med samma inställningar.

https://old.reddit.com/r/nvidia/comments/9k0mcv/forza_horizon...
Med samma inställningar som ovan post är jag inte ens i närheten, trots att han kör högre upplösning och har en äldre processor

https://i.imgur.com/4ZiDvMe.jpg

och jag fick 79 i "stutter count" vilket ju inte låter så bra.

Provade även The Division och fick 15-20 lägre medelvärde i fps än Sweclockers, och när jag slutligen provade The Witcher så såg det ut så här:

https://www.youtube.com/watch?v=LX_8ga-jDmQ (ursäkta taskig inspelning, shadowplay var naturligtvis deaktiverat fram tills jag behövde spela in)

Vad tror ni, är det helt enkelt ännu ett defekt 2080 Ti kort?

Specs:
Chassi = Fractal Design Define S Fönster
Moderkort = MSI Z390-A Pro
PSU = Bitfenix Whisper M 750W
GPU = Nvidia 2080 Ti Fe
CPU = Intel i7 8700k @ 4.4ghz
CPUkylare = NZXT Kraken X72 360mm
RAM = Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Vengeance
SDD (enda lagringsenheten för tillfället) = Samsung 860 EVO 500GB
Skärm = Acer 32" Predator Z321QU Curved 165Hz G-Sync

Utför gärna fler tester/ger mer info om någon har några idéer!

=========================================================================

Edit:
Kan tillägga:
-Har provat ett flertal spel, bland annat AC:Origins. I samtliga spel får jag konstant 20-30% mindre fps än andra fått med liknande system och inställningar.
-Enligt MSI Afterburner ligger GPU clock på ~1860mhz om jag läser det rätt? Låter lite skumt då enligt (https://www.nvidia.com/en-us/geforce/graphics-cards/rtx-2080-...) ska clocken vara runt 1500-1600?

https://i.imgur.com/QQIGtu0.png

-Jag har inte överklockat/rört nåt vad gäller grafikkortet, processorn går i 4.4ghz genom OC Genie från msi bios.
-När jag kör userbenchmark nu får jag betydligt lägre poäng för grafikkort och SSD...
https://www.userbenchmark.com/UserRun/11842324

-När jag startade datorn idag får jag ännu sämre framerates, runt 40% av liknande system.
-Läste här om att man eventuellt skulle kunna se på serienumret om grafikkortet tillhör en "defect batch", och även om det inte är något bevis så tillhör mitt grafikkort serienummer 323xxxxx som då spekuleras vara den defekta batchen.

Av Kaninstek

Beställde ett 2080 Ti Fe från Nvidias hemsida igår morse, hämtade ut på lunchen idag. Ska bli spännande att packa upp efter jobbet.

Hör av mig igen om ett par dagar när kortet har dött

Av Kaninstek
Skrivet av ToddTheOdd:

@Kaninstek:
https://pcpartpicker.com/b/bpKBD3
https://pcpartpicker.com/b/Gwhypg

Är dock x62 men det är väl inte så stor skillnad på dessa i "tjocklek"? Jag har min x62 i ett Define 5 i fram. Men då är det ingen 5-1/4 bur och hårddisk-hållarna får stå på botten i lådan. Så det går säkert att trycka i om du vill. SÅ du kommer få dit kylaren utan problem. Frågan är vilken typ av lagring och hur många du har som avgör hur det kommer fungera, och hur bra.

Hej!

För att förtydliga så är det alltså inte tjockleken jag oroar mig över, utan snarare om de tre fläktarna passar på längden i chassit.
Fläktarna är 120mm styck (x62 är två stycken 140mm) och jag undrar om det finns skruvhål att fästa triplefläkten (360mm) i chassit.

Av Kaninstek

Passar NZXT Kraken X72 (360mm) i Fractal Design Define S?

Chassit ska kunna ha tre fläktars (120mm eller 140mm) jämsides både där fram och i taket.
Men om fläktarna sitter ihop (som jag antar att de gör på den kylaren), ska det då vara 360mm (120x3), 420mm(140x3) eller är båda måtten kompatibla med chassit?

Chassi: https://www.inet.se/produkt/6910096/fractal-design-define-s-f...

Kylare: https://www.inet.se/produkt/5320501/nzxt-kraken-x72-360mm

Tack

Av Kaninstek

Börjar glida lite väl långt ifrån trådtiteln nu, men kanske får ett svar ändå:

Hade en NZXT x72(https://www.inet.se/produkt/5320501/nzxt-kraken-x72-360mm) passat i Fractal Design Define S(https://www.inet.se/produkt/6910096/fractal-design-define-s-f...)?

Det står att det finns utrymmen för 3 fläktar (120/140mm) i rad både där fram och i toppen, men om de sitter ihop sådär så kanske det måste vara 140x3 och inte 120x3?

Av Kaninstek

@perost: Toppen, tack för ett bra svar!

Av Kaninstek

Hej igen!

Jag tänker att det är bäst att plocka upp samma tråd istället för att skapa en ny.
Som sagt i första posten så funderar jag över uppgradering för min dator (som listas i signaturen) och grafikkortet kommer förmodligen bli ett RTX 2080 Ti.
(Har inte gjort några inköp än, kommer eventuellt kunna avvakta ända tills Black Friday.)

Hur som helst så tänker jag mig nåt sånt här i uppgraderingsväg:
(Försöker klämma ner föregående budget till 25k eller mindre inkl. grafikkortet.)

https://www.inet.se/kundvagn/visa/11903301/

Har lite nya frågor:

  1. Som jag förstår det så ska det moderkortet vara kompatibelt för såväl 8700k, 9700k och 9900k. (Osäker på vilken processor det blir, ingen verkar finnas i lager.) Vore 9700k ett bättre val än 8700k och har ni någon åsikt om kylaren?

  2. I moderkortets specifikationer står det att minneshastigheten har en standard på 2666mhz, är det lätt gjort att överklocka till RAM-minnenas hastighet och har det några nackdelar? Vore det bättre att köpa ett kort som har rätt hastighet som standard?

  3. Som @MAB576 påpekar så borde strömförsörjningen från min nuvarande PSU vara tillräckligt och jag fortsätter gärna använde den tills det ger upp. Behöver jag oroa mig för att det ska vara ett föråldrat antal eller typ av strömkablar från PSUn?

  4. Har ingen aning om vilka RAM-minnen som är "bäst", men vill ha 3000mhz+. Har mer eller mindre bara sorterat efter pris på inet och då låg dessa högt upp med 4 bra betyg. Åsikter?

Tacksam för svar!

Av Kaninstek
Skrivet av MAB576:

@Kaninstek: Hej, såg specifikationerna längst ner på ditt inlägg och jag håller med att det är dags för en uppgradering. Med den budget som du har bestämt så kan du utan tvekan skaffa ett monster av ett PC. Mina svar till dina frågor är:

1. Ja. i7-8700k är en bra processor men det är inget måste ha. Det är vissa som nöjer sig med en i5-8600k eller AMD processor som är på liknande nivå men om CPU:n ska vara på jämn nivå med ett GTX 2080 Ti så skulle jag satsa på en i7-8700k. Det går också med en i7-8086k (tror det är inte så stor skillnad mellan i7-8700k och i7-8086k).
2. Om du ska skaffa ny CPU så måste du ha ett moderkort med samma processorsocket som själva processorn har. i7-8700k har processorsocket Intel 1151 så det är bra att ha ett moderkort med samma processorsocket. Intel ska släppa ut nya processor senare denna månad så kanske vänta med ditt köp tills de kommer ut.
3.Jag är inte så insatt på hur stor skillnad det är mellan de olika minnesfrekvens som ramminnen har. Vad jag vet att det blir skillnad när det kommer till FPS (frames per second). Vissa har ramminne på 3000MHz eller snabbare men det beror också på de andra komponenter som de har. Jag tycker att 2666MHz räcker för ramminnen.
4. 650W nätaggregat ska räcka för ett GTX 2080 Ti grafikkort och de andra komponenter. i7-8700k har en strömförbrukning på 95W och ett GTX 2080 TI har en strömförbrukning på 250W (tillsammans blir det 345W). De övriga komponenter behöver inte så mycket W så som sagt så ska 650W räcka.

Här är ett förslag:

https://www.inet.se/produkt/b1030880/29-2k

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1030880/29-2k

Fractal Design Define S chassi som är ljuddämpad, i7-8700k processor, 16GB 2666Mhz RAM, 500GB SSD, 2TB HDD, 650W +80 Gold certifierad nätaggregat och Noctua processorkylare.

Skrivet av Vasadu:

Förstår att det är lockande att köpa det värsta, nu när du ändå ska gå all in och köpa ett 2080 Ti. MEN... det är som regel pengar i sjön att köpa det värsta och dyraste. Spelar du i höga upplösningar så är det ALLTID grafikkortet som är begränsingen om inte cpun är typ 10 år gammalt eller något extremt. Läs i Sweclockers tester så ser du att det kanske göre 1-2 frames per sekund i höga upplösningar, detta förändrar inte upplevelsen alls. Jag spelar i 4k, med ett 1080 och har 5 år gammal budget processor. Det är bara grafikkortet som sätter begränsningen ändå.

När det gäller nätdel så räcker det med 650 W med råge om det är 650 W som rekommenderas. Men ska du köpa ny nätdel så kan man köpa en 750W... men som jag förstod hade nätdel, så du har inget behov lägga pengar på att uppgradera.

Lägg de 10-15000 kr du sparar på köpa en vettig en ryzen eller mellanklass intel processor och inte extra allt i någon aktiefond eller något, så kan du köpa ny dator eller något annat oftare istället.

Skrivet av CyberNerd:

Tack!!

Det var precis den typen av tips och förslag jag hoppades på!

Av Kaninstek

Uppgraderingar för att inte flaskhalsa 2080 Ti?

Hejsan!

Jag sitter med riggen i signaturen och siktar på att införskaffa ett 2080 Ti inom kort. Då min dator mer eller mindre har sett likadan ut sen GTX 980 släpptes så misstänker jag att det är dags att uppgradera fler delar för att undvika flaskhals, och jag är mycket tacksam för tips på nya delar som kompletterar varandra bra!

Jag kommer i stort sett bara använda datorn till spel och har hittills spelat i 1080p men vill ta steget upp till 1440p. Jag har även en 4k TV jag skulle vilja spela på. Som 1440p-skärm har jag tänkt skaffa den här:
https://www.inet.se/produkt/2210988/acer-32-predator-z321qu-c...

Mina främsta frågor är:
1, Behöver jag uppgradera min CPU? Borde jag i så fall slå på stort med en 8700k eller räcker det med något billigare?
2, Behöver jag även ett nytt moderkort om en nyare CPU krävs?
3, RAM minnen kostar ju relativt lite, lär jag märka nån skillnad om jag köper snabbare minnen?
4, Borde jag oroa mig över att 650W inte räcker till? Jag tycker mig ha läst att det är den rekommenderade gränsen för 2080 Ti men kan det bli för klent i kombination med övriga uppgraderingar?

Budgeten för uppgraderingen ligger runt 25-30K men är flexibelt.

Jag förutspår en del välmenade "köp det här istället som är mycket billigare, det är mer värde för pengarna" och tackar er, men jag gillar att med några års mellanrum slänga pengar på min dator och njuta av det stora lyftet. Kanske inte det mest ekonomiska tänket men förbaskat roligt tycker jag :).

Tack!

Av Kaninstek

Jag har läst på lite om det här med forced vsync i DWM och det lät som att det bara är att gilla läget. En del skrev att "exclusive fullscreen" (vilket jag antar bara är vanlig fullskärm) skulle förhindra det men i mitt fall hjälper det inte.

Hur som helst, tack för hjälpen allihop!