Inlägg

Inlägg som dumbo har skrivit i forumet
Av dumbo

Rekommendationer av akustisk gitarr

Jag går i tankar att skaffa ny (akustisk) gitarr.
Jag har idag en Tanglewood TW15-NS som eg varit ganska nöjd med men jag har lite problem med intonationen och så skulle jag vilja ha något bredare greppbräda.
Jag kommer nog att lämna in min Tanglewood för att se om det går att fixa intonationsproblemen till ett rimligt pris och sedan sälja den.

  • Jag är inte jättekänslig vad gäller pris. Även om jag inte vill lägga pengar i onödan är det viktigare med en gitarr med bra ljud, som svarar bra på dynamik och har bra efterklang. Närmar det sig 20k börjar det dock kanske kännas lite dyrt.

  • Jag har en förkärlek för dreadnoughts, då jag gillar ljudet med lite extra oumpf i botten, men är inte helt låst vid att det måste vara en dreadnought.

  • Greppbrädan bör vara ca 45mm vid sadeln (min nuvarande är 43mm), det gör inget om det är lite mer, men det är ju inte så vanligt på stålsträngat.

  • Pickup är inte viktigt (det går att eftermontera om man vill/behöver). Skulle den ha det ser jag helst att den inte har en stor låda monterad i sargen på gitarren. (Det är fult.) Skulle den råka ha LR Baggs Anthem eller Lyric (de endra två jag tycker låter bra, vad jag vet) är det ett plus.

  • Jag behöver inte cutaway, då jag sällan spelar så långt ner på halsen.

Utöver de jag nämner nedan vilka modeller tycker ni att jag borde kolla in?

Just nu är jag ganska mycket inne på Takamine EF360S-TT. Jag har varit och provspelat och den tycker både om ljudet och att spela på den. Jag tycker även att den är snygg med den sparsmakade lite "retro" looken utan massa "bling". Jag har aldrig varit mycket för ilägg med enhörningar i rosa pärlemor och sånt bjäfs.
https://www.takamine.com/EF360S-TT

Jag har även kollat lite på X20 resp X30 från Emerald Guitars, för att de är i kolfiber och man slipper bry sig särskilt mycket om luftfuktighet och temperaturskiftningar osv.
Jag har emellertid inte någon möjlighet att provspela eller höra dem i verkligheten. På deras egna demovideos och även många andra videos jag sett låter de riktigt bra.
Jag har dock sett ett par videos där de jämförs med gitarrer i trä inspelade vid samma tillfälle och med samma utrustning och vid en sådan jämförelse tycker jag att de låter rätt fattigt jämfört med sina motsvarigheter i trä, så det är svårt att veta vad man ska tro. Det ju känns dock osannolikt att man kan sälja så dyra gitarrer under ändå rätt många år om de inte presterar.
Nackdelen med dessa, utöver att de inte finns i vanliga butiker för provspelning är ju att de är i dyraste laget.
https://emeraldguitars.com/guitars/emerald-x20/
https://emeraldguitars.com/guitars/emerald-x30/

Finns det någon här som har någon gitarr från Emerald som kan uttala sig?

Jag har även provspelat

  • Cole Clark Fat Lady 1 som jag inte gillade

  • Martin HD-28, jag upplevde den inte som något speciellt och absolut inte värd sina pengar. Provspelade mest för att de inte hade någon DRS2 hemma i butiken just då.

Av dumbo

Hur många bilder handlar det om?
Du har bara tillgång till papperskopior av bilderna och inte negativen?

Papperskopior i vanligt 10x15cm-format (eller liknande) innehåller i regel inte så mycket detaljer så om man scannar dem eller fotar av dem kommer det att se både lite oskarpt och grynigt ut.
Förutsatt att du får till bra ljus, dvs jämnt över bilden och utan reflexer, tror jag inte att du kommer vinna så enormt mycket på att scanna jämfört med att fota av dem. En 250D med 18-55 på 55mm och nerbländat bör fånga högre upplösning är på en genomsnittslig kopia i dessa små storlekar.
Faktum är att i princip vilken digitalkamera som helst de senaste 10 åren har högre upplösning än vad man får ut av ett småbildsnegativ, lite beroende på film. Riktigt lågkänslig svartvit film kanske möjligen fortfarande kan ge lite äldre kameror en match.

Fördelen med att fota av bilderna är att det går enormt mycket fortare än att scanna, när man väl hittat ett sätt att få konsekvent resultat.

Har du tillgång till negativen kan du potentiellt få ut mycket bättre kvalitet. Man kan använda en telefon eller surfplatta som ljudbord och fota av bilderna men du kommer att behöva ett makroobjektiv om du vill ha ut bästa möjliga kvalitet. Sigma 50/2.8 Macro bör man kunna hitta ganska billigt begagnat.
Även en enklare negativscanner bör ge bättre kvalitet än att fota av papperskopiorna men det är en ganska långsam process att scanna negativ. Jag vet att åtminstone en del av plexgear-scannrarna dock fotar av negativen och är därför hyggligt snabba men ger inte riktigt lika bra kvalitet som om man gör det med en systemkamera. Men det är ju enklare.

Av dumbo
Skrivet av anon214822:

Det är exakt mitt förslag, att TS fortsätter med samma kamera i några år till för att sedan lägga pengarna på en bättre mobilkamera. Jag vet inte om det passar men det är mitt förslag och jag motiverar det.

"Bättre mobil kamera"?

Bättre än vad? Bättre än dagens systemkameror? Hur långt in i framtiden ligger det?

Om man tittar på dagens mobilkameror och en så enkel sak som ett porträtt, så ser ju det fejkade korta skärpedjupet i bästa fall ut som någon en femåring photoshoppat fram. När man trots denna, enl. dig, otroligt snabba framfart inte nått längre än så på åtminstone 5 år så är det nog ingen överhängande risk att man kommer nå ett resultat som är konsekvent trovärdigt inom den närmsta framtiden och det lär inte vara någon överhängande risk att mobilerna heller springer ifrån de "riktiga" kamerorna inom överskådlig framtid.
Att resultatet är tillräckligt bra för kreti och pleti innebär inte att en (kräsen) fotoentusiast kommer att bli nöjd med resultatet. Många "vanliga" människor har ju varit nöjda med att ta bilder med sin mobilkamera sedan de var så dåliga att man bara med viss fantasi kunde se vad bilderna föreställde.

Av dumbo
Skrivet av anon214822:

Visst sjutton kan man låta bli att köpa något för att istället avvakta vad som kommer längre fram. Du driver en argumentation mot ditt eget missförstånd av vad jag sagt.

Jag vet inte om du gör dig till eller om du är på riktigt...

Valet som du beskriver kokar ju ner till om man vill ta bilder IDAG eller om man vill ta bilder som KANSKE når upp till nivå om X år.
Om man vill ta bilder IDAG kan man ju inte vänta på något som KANSKE kommer att komma inom en tidsram som vi inte har en blekaste aning om.
Hur många tusen miljoner kameror DU har är FULLSTÄNDIGT irrelevant för frågeställningen i denna tråden.

I denna tråden frågas efter en ersättare till en kamera eftersom att man vill ha något modernare med lägre brusnivåer osv. Ska då vederbörande fortsätta att använda en kamera som inte håller måttet för att mobilkamerorna KANSKE presterar på nivå med dagens systemkameror om 5, 10 eller 20 år eller ska vederbörande köpa en kamera idag som denne kan ta bilder bilder som är på en acceptabel nivå till dess att mobilkamerorna kanske är ikapp?
Väg sedan även in personliga preferenser som att verderbörande inte ens gillar känslan av att fotografera med mobilkameror pga formfaktor, känsla osv.

Du verkar ha någon kvasiargumentation utifrån något helt annat än det tråden handlar om.

Av dumbo
Skrivet av anon214822:

@dumbo:

Om man köper en kamera idag, eller vad som helst, så visst måste man ta hänsyn till den framtida teknikutvecklingen. Om det kan förväntas att man göra ett betydligt bättre köp inom en hyfsat snar framtid så kan det vara bättre att avvakta men inköpet.

Det jag menade var att man kan ju inte köpa en mobiltelefon idag baserat på vad framtidens mobiltelefoner kanske kommer att kunna prestera. Finns det ingen mobiltelefon idag som når upp till nivå så spelar det ju ingen roll vad en helt annan modell klarar om 5 eller 10 år.

Köper jag något idag baserat på vad framtidens modeller kommer att klara får jag ju leva med ett undermåligt verktyg fram till det att utvecklingen kommit tillräckligt långt.
Jag skulle istället kunna köpa ett annat verktyg, i detta fallet en kamera, som löser uppgiften så att jag kan ta finfina bilder till dess att mobilerna faktiskt är där.

För mig skulle valet idag stå mellan en mobiltelefon som inte löser uppgiften eller en kamera som löser uppgiften. Det är inget svårt val.
I framtiden kanske jag även har valet att använda en mobil som löser uppgiften men det är ju ett val att göra då.

Av dumbo
Skrivet av anon214822:

@dumbo:

Vi har olika utgångspunkter. Mitt fokus är på var gränserna går för hur bra en mobilkamera kan bli, alltså på formfaktornas fysiska begränsningar. Det som fått mig att ifrågasätta mycket av traditionellt tänkande är den här kameran:

Fast ska man köpa kamera idag kan man ju inte gå på hur bra mobilkamerorna skulle kunna tänkas bli i framtiden utan man får ju se till vad de är och kan åstadkomma IDAG.
Självklart finns en utvecklingspotential och redan idag räcker ju det resultat man får till för väldigt många men även om en del "proffsfotografer" använder mobilen så tror jag inte att det är för att den ger bäst resultat eller för att det är det smidigaste och mest intuitiva verktyget att använda just utifrån själva fotograferandet utan det lar handla främst om arbetsflödet eller om att resultatet för vissa typer av bilder eller uppdrag till TILLRÄCKLIGT bra.
Det är eg lite samma sak som att många fotojournalister har använt JPEG, även om RAW är bättre, just för att man då får en färdig, hyggligt liten bild som går att skicka via mail eller ladda upp till en FTP-server för direkt publicering i en artikel

För många typer av bilder eller för en del personer blir resultatet dock inte tillräckligt bra än.

Av dumbo
Skrivet av anon214822:

direkt i kameran. Det finns nu också foto-appar som är minst lika avancerade som vad du hittar i bättre systemkameror. Därav att nyförsäljningen av systemkameror rasar med runt 30% per år. Rena slakten. Finns inte tillräckligt med volym för att alla av dagens leverantlörer skall leva vidare.

Jag tror snarare att det handlar om att marknaden är mättad. De kameror som finns idag är så bra att många inte ser någon större anledning att uppgradera. De nya funktioner som kommer är inte tillräckligt tilltalande eftersom det man har redan är såpass bra.

Mobilkamerorna knappar måhända in i sakta mak och de ger ett resultat som är TILLRÄCKLIGT BRA för väldigt många. Det innebär inte att de är bättre. Det innebär bara att gemene man inte tycker att det är värt att lägga pengar på en separat kamera för de får ett resultat de tycker är tillräckligt bra från mobilen.
För mig personligen kommer obehagskänslorna krypande av bara tanken på att fota med en mobilkamera. Av flera anledningar.

Skrivet av anon214822:

Nej, så är det inte. Att linserna är sammanbyggda med kameran gör att mjukvaran kan kompensera för imperfektioner i linserna och glasen kan göras betydligt kompaktare med givna tillverkningstoleranser. Vilket också görs. En systemkamera har svårt att veta hur glaset beter sig.

Nästan alla kameror idag har data för att korrigera objektiv från egna märket, vilket åxå görs om man fotar jpeg. Distortion, kromatisk aberration och vinjettering korrigeras automatiskt.
För objektiv från tredje part får man lita till RAW-konverteraren, vilket kanske är besvärligare om man har ett arbetsflöde som kräver direkt redigering och uppladdning av bilderna men Lightroom funkar ju utmärkt att använda i mobilen och man kan även fortsätta jobba vidare med bilderna när man kommer till datorn.

Sedan är det ändå så att resultatet BLIR bättre om bristerna i optiken inte finns där från början och man alltså slipper ta till mjukvara.
Det går inte heller att komma runt att man för samma ljusinsläpp måste ha en ingångspupill med samma storlek. Vill man ha ett ljusinsläpp som motsvarar det som en 50/1.8 ger på "fullformat" så behöver man ha hål som är 28mm stort. Vill man ha samma "totala ljusstyrka" måste man även ha en sensor som är lika stor. Det går inte att trolla bort med mjukvara.
Mobilkamerorna har kortare brännvidd och får motsvarande utsnitt med en kortare brännvidd. Jag orkar inte kolla upp något exempel nu, men säg att brännvidden är 8mm. Då blir hålet, med f/1.8 bara 4.5mm stort och släpper inte in i närheten lika mycket ljus. Ska man få ett hål på 28mm som ger samma ljusinsläpp behövs f/0.29.

Visst kan man låta mobilkameran ta flera exponeringar och lägga ihop för att samla in mer ljus men det innebär ju en rad problem om motivet inte är 100% stilla. Det finns inte heller något som säger att man inte kan använda samma teknik på en systemkamera, vilket är vanligt att man gör inom astrofoto, tex.

Citat:

Ämnet bokeh är relevant i sammanhanget. För att göra en lång historia kort så kan man alltså med mjukvara fixa vilken bokeh man vill isf att skaffa (dyra) objektiv med lågt bländartal. Jag är alltså helt knäckt av vad man kan göra med AI. Inte alltid det fungerar perfekt men tillräckligt ofta.

Jag skulle säga att det i 99 fall av 100 är tämligen tydligt att det handlar om fejakt kort skärpedjup, både för att det nästan alltid finns artifakter och för att oskärpan oftast inte ser naturlig ut. Kort skärpedjup handlar ju inte heller bara om att bakgrunden blir oskarp. Den gradvisa ökningen av oskärpan som blir i ansiktet med näsan och öronen oskarpare har jag hittils inte sett från någon mobilkamera. Ja, om man bortser från det faktum att det är mer regel än undantag att den misstar ett öra eller en bit av håret för bakgrunden och smetar ut det totalt då...
Till och med på en bild som swishar förbi i ögonfrån på instagram brukar jag reagera och tittar man närmare så får man det bekräftat.
Någon gång i framtiden kanske men i dagsläget är det bara på väldigt få bilder som det blir ett trovärdigt resultat.

Skrivet av anon214822:

kan man göra en hel del användbart typ att ändra brännvidd, perspektiv och skärpan på olika ställen i bilden, detta då efter att bilden tagits.

Det finns bara ett enda sätt att ändra perspektivet och det är genom att fysiskt förflytta sig. Skulle man ändra perspektivet i efterhand skulle det kräva att det tas ett otal bilder från olika vinklar och avstånd. Man får alltså i princip gå omkring och "filma".

Citat:

Mitt problem ligger i att om jag idag skulle köpa en systemkamera så måste jag räkna med en rätt kort livslängd på den innan den har blivit förbisprungen av mobilkameran (totalt sett, över ett spann av användningsfall etc), kanske typ 5 år.

Man får ju gå tillbaka till rätt gamla systemakeror för att dagens mobilkameror ska ha en chans, om man jämför den "råa bildkvaliteten" som du pratar om.
Man kan ju, på en gammal RAW-fil applicera moderna demosaic- och brusreduceringsalgoritmer och göra i princip alla grejer som mobilkamerorna gör idag med skillnaden att det inte finns inbyggt i kamerans mjukvara. Det visade ju atikeln från DXO som någon länkade till med all önskvärd tydlighet.
Man kan till och med få till ett tämligen trovärdigt fejkat kort skärpedjup på ett par minuter i Photoshop eller Affinity photo eller liknande.

Det var ju, tex ett himla hallå när iphone 7 kom för att den var "så hiskeligt bra" och någon hade jämfört den med en D300 och visst, jämförde man JPEG-bilderna direkt från båda såg resultatet från iphonen bättre ut i en del situationer. Jämförde man istället RAW-filerna så såg man snabbrt att ISO 80 på iphonen gav ungefär samma brusnivå som ISO 3200 från D300:an. Skulle man ta en RAW-fil från D300:an och applicera samma efterbehandling som i iphonen så skulle naturligtvis resultatet från D300-filen bli avsevärt bättre trots att kameran i det fallet var 8 år äldre.

Visst, mobilkameran kommer att kunna presentera en färdig bild omgående, eftersom att dessa funktioner är inbyggda i mjukvaran, samtidigt så kan man ju då inte heller påverka resultatet särskilt mycket, utan man är uthängd till vad tillverkaren anser är bra.
Det är ju en smaksak om man själv vill ha kontroll på den kreativa processen eller om man vill att nån annan ska bestämma åt en.

Av dumbo

Vill man bara ha en hygglig uppgradering av en D40 så kan ju, om vi tillfälligt bortser från alla funderingar på andra system eller mer avancerade kameror, en begagnad D3200 vara ett alternativ. Man hittar dem för 1000-1500kr. Det har ju inte hänt så mycket med bildkvaliteten på instegskamerorna sedan dess.
Annars känns ju en D610 vettigare om man nu tänker att 35/1.4 och 24-70/2.8 ska användas på den.

Inget av dessa alternativ blir ju dock riktigt kompakt och ska jag vara ärlig så tycker jag inte att det blir så himla kompakt med något system. Med ett fåtal pannkaksobjektiv får man en kamera som skulle kunna passera som "kompakt".
Kan man tänka sig ett fast objektiv så kan man kanske nå f/2.8 och fortfarande få ett ganska litet objektiv men med en zoom blir det ju att kompromissa mer med ljusstyrkan.

För mig personligen kändes det meningslöst att bygga ett separat "halvkompakt" system att använda vid sidan av D750/D700 så jag valde att skaffa en RX100 III som komplement istället.
I ekvivalent ljusstyrka blir den något ljusstarkare än ett vanligt "kitobjektiv" (f/3-5-5.6) till APS-C, så det går ju inte riktigt att jämföra med f/2.8, även på APS-C, men då är ju kameran inkl. objektiv avsevärt mindre än en X-T30 utan objektiv...
Panasonic LX15 kan vara ett alternativ som ger lite mer för pengen än RX100-serien...

Det kan ju vara värt att notera att Panasonic LX100 II är mindre än X-T30 med pannkakan enl. ovan (ungfefär lika tjock då) och ungefär samma ljusstyrka i snitt men har motsv 24-75mm zoom...

Så om tanken är att bygga ett helt nytt system kan jag förstå att man kollar på kompakta/spegellösa systemkameror men är det något som ska samexistera med D700/D300 som kanske kommer att uppgraderas framöver så hade jag personligen kollat åt kompaktkamerorna istället.

Av dumbo
Skrivet av Meantek:

Ögat urskiljer väl flest nyanser av grönt av alla färger, samtidigt som grönt har fått ytterst liten plats i alla äldre kommersiella färgrymder och därigenom bildskärmar och utrustning.

Eller tänker jag fel igen?

aRGB eller Prophoto kan innehålla mer mättade färger än sRGB (som de flesta skärmar har) och skillnaden är större i det gröna området. I bilden ifråga är du dock problemet att det inte är någon mättnad alls.
Moderna systemkameror kan dessutom i regel fånga en färgrymd som större än aRGB och ska man få ut det mesta bör man använda Prophoto.
En kamera är desstutom gjort för att efterlikna det mänskliga ögat, kan man säga, och samlar in dubbelt så mycket grönt per pixel jämfört med blått och rött så noggrannheten och kvaliteten i den insamlade datan är bättre i det gröna området.

Av dumbo
Skrivet av Laxpudding:

Den här tröjan är mycket mer grön i dagsljus än jämfört med varmgul inomhusbelysning. Lamporna i den gamla studion var tempererade till runt 4000 K om jag mins rätt.

Det är ju inget konstigt att något ser olika ut när ljuset ändras. Fenomenet som beskrivs här är ju snarare att olika ögon/sensorer/kameror tolkar färgen olika i SAMMA ljus. Det kommer såklart att se olika ut med olika kameror men jag har aldrig sett något som avviker så mycket som mellan den ursprungliga bilden och ens den "rena" RAW-filen. Den första är ju definitivt grå (lite åt det kalla hållet) och RAW-filen är definitivt grön, om än inte supermättad. Om byxorna dessutom upplevs som i den redigerade bilden när man tittar på dem med ögat...

Med reservation för att jag har en konstig bild av vad metamerism är så ser jag inte heller hur det skulle stämma på detta fenomen. Där hanlar det ju om att två olika färger kan se likadana ut unden en typ av belysning med att de inte matchar varandra under en annan typ av belysning. Här är ju belysningen samma men kameran ser uppenbarligen något HELT annat än ögat.
Du får gärna förtydliga om jag missförstår vad du menar.

Jag har ju inte sett byxorna i verkligheten men att ögot "luras" tro att något är så mycket grönare/mer mättat än det är (enl. kameran kamerans "objektiva" tolkning) har jag aldrig stött på, vare sig i mina egna bilder eller i andras och jag har ändå fotograferat digitalt sedan 2003.

Av dumbo

Det verkar osannolikt att det skulle vara att spektrat är väldigt smalt och att man skulle hamna mitt mellan "topparna" i känsligheten för på hela spektrat finns det eg inte några toppan. Det finnt en topp för respektive röd, grån och blå färg men de överlappar ju varandra och skulle man hamna mitt mellan grönt och blått borde de bli cyan/turkos. Att de är "färglösa" skulle ju snarast antyda att de får lika mycket färg över hela spektrat.

Jag har sett lite märkliga saker pga att saker reflekterar mycket IR och att kamerans sensorn är känslig för IR. Det brukar främst vara att tex kläder som är svarta eller mörkgrå får färg, ofta åt det röda eller lila hållet. Om man tar grönt och lägger till "lila" borde man ju få en neutralare färgton men det verkar otroligt att påverkan skulle bli så stor att det ger denna effekten.
Morderna systemkameror brukar dessutom vara tämligen okänsliga för IR, så att du kan reproducera resultatet med din 90D talar ju också emot det.

Så jag har tyvärr inte någon bra teori heller. Det hade varit intressant att veta.

Av dumbo
Skrivet av Chilluminati:

De ja undrar egentligen är vad det finns för alternativ på förstärkare och hur ska jag kunna räkna ut nån slags speltid så man enklare kan välja batteri.
Har kikat på Maxamp20 som dom skrev lite om i slutet på boominator tråden på diyaudio.
Dock är den på 2x22,5W

Om du väljer en "digital" förstärkare, Class D eller T, så kommer förstärkaren att ha tämligen bra verkningsgrad. Har den 80% verkningsgrad behöver du stoppa in 125W för att få ut 100W, exempelvis.
Elementens känslighet spelar även de en avgörande roll. Varje ökning av ljudstyrkan på 3dB kräver en fördubbling av effekten.
Har du ett element med 81dB känlighet behöver du 128W för att spela 102dB ljudstyrka. Om du har ett element på 90dB behöver du bara 16W för att nå samma ljudstyrka.
Med ett batteri på 100Wh kan du i det ena fallet spela ca 45min och i det andra 6h15min med samma ljudstyrka...

Så jag skulle börja kolla på högtalarbiten. Hitta en kombo som funkar i en låda som är i ungefär den storleken du tänkt dig och som ger nånstans över 90dB känlighet åtminstone. Då kommer du att klara dig med relativt låg effekt och behöver varken något monster till förstärkare eller enormt batteri.

Av dumbo
Skrivet av solmattsolhatt:

Än en gång, tack.

Om jag fattar rätt är jag alltså "garderad" med ett UFO202?

/ CuslonGodibb

Ja, det kan hantera både skivspelare utan phonoförstärkare och vanlig linje-ingång. Det enda som skulle kunna vålla problem är om din skivspelare skulle ha pickup av typen Moving Coil (MC), för UFO202 stödjer bara Moving Magnet (MM). MC-pickuper är inte så vanligt så sannolikheten för det är inte så stor men det skadar ju såklart inte att kolla upp.

Av dumbo
Skrivet av solmattsolhatt:

Hej!

Tack för svar!

Jag är rätt grön på det tekniska i detta, så jag vet inte riktigt vad jag behöver, ärligt talat!

När du skriver "vanlig linjeingång", vad menar du då? 3,5 mm i båda ändar?

För om jag fattat rätt innebär UFO202 att man kopplar in t.ex. en bandspelare via hörlursuttaget (3,5 mm propp) till RCA-line-in på ljudkortet?

Det verkar ju röra sig om ganska sympatiska priser, i alla fall!

/ CuslonGodibb

När jag skriver linjeingång så menar jag signaltypen/signalnivån. Sladden som sådan kan har flera olika typer av kontakter men RCA och 3.5mm är två av de vanligaste nu för tiden.
Du kan koppla en bandspelare via dess hörlursuttag men om den har en för ändamålet avsedd linjeutgång är det bättre att använda den.

En skivspelare har en mycket svagare signal och signalen är mycket svagare i basen och måste korrigeras för att låta som det ska. En del moderna skivspelare har ett sådant förstärkarsteg inbyggt och då får man ut en likadan signal som från ett kassettdäck eller en CD-spelare, tex. UFO202 har dock ett sådant förstärkarsteg inbyggt, så skulle skivspelaren inte ha det så behöver man inte skaffa ett extra sådant.

Av dumbo

Har du bara behov av linje/phono-ingång kan något enkelt som Behringer UFO202 kanske vara något att kolla på.

Har du redan ett RIAA-steg eller om skivspelaren har ett inbyggt behöver du ju bara vanlig linjeingång och kan välja lite friare, men även då är dessa billiga alternativ från Behringer nog ganska vettiga men man kan kolla även på UCA202 och UCA222 tex om lagerstatus på dem är fördelaktigare.

Sedan finns det ju varianter med mickförstärkare osv åxå på för det du beskriver så behöver du ju inte det.

Av dumbo
Skrivet av perost:

Kingston A2000 är mycket bättre än Intel 660p (se t.ex. detta test), men kostar ungefär lika mycket för tillfället.

+1 på den.

Bättre prestanda, längre livslängd och blir, vad jag förstått, inte alls lika påverkad prestandamässigt i takt med att man fyller den som 660p blir.

Det är inget större fel på 660p kanske (min son har en dylik i sin burk) men när man kan få bättre för samma peng ser jag inte varför man inte skulle välja A2000 istället.

Av dumbo
Skrivet av mrqaffe:

Du har föreslagit små stationära spelare, de går absolut inte att använda portabelt. TS frågar efter denna typ [url

Ehh... De har batteridrift, dubbla hörlursuttag och linjeutgång och de marknadsfördes definitivt som portabla.
Reklamsloganen för AT727, som även såldes som "mister disc" var till och med "Wherever you are... Wherever you are going..." och levererades med typiska ihopfällbara "walkman"-hörlurar att ansluta till hörlursuttaget.
Vill man spela via högtalare är det ju en smal sak att ansluta dem via linjeutgången till en portabel högtalare med linjeingång.

På vilket sätt skulle de inte gå att ta med sig menar du?

Av dumbo

Jag har ingen egen erfarenhet men med lite tålamod kan det kanske gå att hitta Sony PS-F5 eller PS-F9 eller en Audio Technica Audio-Technica AT727 ("Soundburger") eller liknande, om det mest är att den ska vara någorlunda enkel att stuva undan. Dessa verkar många tycka är helt okej och funkar utan större åverkan på skivorna, även om det såklart inte är att jämföra med riktigt bra konventionella spelare.
Dessa tillverkas ju inte längre och de är dyra om man ska ha dem "new i box" men med lite tålamod kan man hitta dem för någorlunda överkomliga summor. Man får dock vara beredd på att man får byta rem(mar).

JAg har för mig jag har sett att det även finns modernare kloner på dessa men jag har ingen aning om fall de är bra eller inte.

Av dumbo
Skrivet av FH12:

Har du något annat objektiv till kameran nu som tex EF-M 18-55 Eller EF-M 15-45?
Om du bara har det gamla 70-300 + att köpa en adapter så får du ju en brännviddsförlängning på 1.6x gånger vilket blir 112-480 vilket ju kan vara till fördel på på savannen, men du har inget i andra ändan på skalan dvs vidvinkligt om du inte har något av standardobjektiven dvs

Bara för att vara tydlig så bör det alltså bli ungefär samma resultat med 70-300 med adapter som de haft med sin tidigare kamera om den nu inte var en 5D eller så, vill säga. Så det blir ingen extra "förstoring" jämfört med vad de haft tidigare.
Däremot kanske sensorn har lite högre upplösning så att man man "zooma" lite genom att beskära, men det är ju inte några enorma skillnader man kan få den vägen.

Av dumbo

Jag är inte expert på kikare direkt men när jag forskat runt lite bland billigare modeller (har köpt både till mig själv och pojken) så verkar det som att kikare från Konus och Focus är prisvärda och att man får mer för pengen än om man köper från Zeiss, Swarovski osv som är lite mer "Roll Royce", eller hur man ska uttrycka det.
Jag skulle åtminstone kolla vad som finns från Focus och Konus i den prisklass du tänkt.

Det kan vara bra att titta på kikare som har 8x förstoring för mer "allmänt" användande.
För användning i dagsljus räcker det med lite mindre diameter, typ 20-25mm men för användning äver i gryning/skymning kan detr vara bra med lite större diameter. Kanske 40mm eller mer, lite beroende på hur mycket pengar man vill göra av med.
Det kan även vara bra att tänka på hur mycket kikaren väger. Jag hade tidigare än kikare som vägde nästan 900g och den jag har nu väger runt 500g och det är stor skillnad när man håller den mot ögonen mer än korta stunder.
En annan faktor som inte skadar att kolla på är närgränsen, lite beroende på vad man tänkt använda kikaren till. Min gamla kikare hade 5m närgräns och jag upplevde det ibland en aning begränsande. Min nuvarande har 2m närgräns vilket gör den mer månsidig.
Porroprisma ger bättre ljusstyrka (och ofta även skärpa i förhållande till priset) än takkantsprisma. Takkantsprisma ger i sin tur en kompaktare kikare.

Sedan kommer du ju att få kompromissa på en kikare i prisklassen du tänkt. Man får ju kanske prioritera bildkvalitet och ljusstyrka över vikt, tex.