Inlägg

Inlägg som bud_bundy har skrivit i forumet
Av bud_bundy
Skrivet av Nightcrawl:

Hur menar du att de har ett helvete de första åren?
Finns det många arbetslösa automationsingenjörer? Va? Företagen verkar ju slita i oss.

Personer med yrkeserfarenhet är extremt eftertraktade.

Skrivet av Nightcrawl:

Själv har jag från början något års erfarenhet av elskåp- och kablagemontering, kompletterat med två års KY (elektroteknik m. inriktning industriell automation).
Även efter KY:n hade jag knappt rört en PLC eller gjort något programmeringsexempel öht. Fick jobb via en god kontakt (en av de i ledningsgruppen för utbildningen anställde mig som automationsingenjör, trots att min LIA (praktik) varit mycket mer inriktad mot underhållsteknik (renovering av elmotorer/transformatorer)..

Inte konstigt att du är eftertraktad då du även är lite åt serviceingenjörshållet och kan flera områden.

Skrivet av Nightcrawl:

Nu skrev du iofs civilingenjörer, och av de nyutbildade jag stött på i jobbet som varit hyffsat färska är att de tänker på en helt annan nivå och kanske saknar den (praktiska) helhetsförståelsen, men kan vara väldigt duktiga experter inom en smal gren av automationstekniken. Oavsett tidigare utbildning så är det ett område man behöver jobba med länge för att bli riktigt duktig, och när man då blivit det, så har det kommit ny teknik man inte har särskilt bra koll på.

Ja inom automation finns dessutom helt olika områden. På större projekt som jag arbetar inom så kanske man bara har ett par plc (2st redundatan) som styr hela anläggningen som är riktigt stor, där man programmerar dessa delvis i en databas med olika objekttyper och dylikt och autogenererar från denna databas programkoden till både PLC , OPC servar och Scada samt skapar de sidor och funktioner i scadaprogrammet som behövs.
Så förutom bra kunskaper inom plc och scada bör man vara riktigt grym på databaser och c++ och C# (med allt som ingår som Windows Communication Foundation), där man ibland ska utveckla drivers som kommunicerar med både scada, OPC och plc.

Detta är lite mer än de flesta nyexade civilingenjörer behärskar och de får det skitjobbigt.

Det svåra med större projekt är att för att göra en liten sak behöver man ha koll över helheten, som att det inte är säkert att man ens kodar en plc i plc programmet utan det kan vara C++ kod som man ska ändra och man måste fundera på vad scada m.m tycker om ens ändring.

Av bud_bundy

Högskole/universitetsutbildningar är bara en grundutbildning. Mig veterligen finns det inget grundprogram som har vare sig den bredden eller djupet i det du efterfrågar. Nu beror det såklart på vad man menar, en alu kan man slänga ihop på en kvällskurs i vhdl konstruktion.
Mitt råd är dock läs teknisk fysik. Orsaken till detta val är att det är ett program som "alla" väl känner till det ingår dessutom grunderna för det mesta och nivån är rätt hög så man slipper få en hjärtattack när man sedan börjar forskarutbildningar på lite högre nivå.

Så se grundutbildningar på universitetet för vad de är och försök att fixa en bra grund, att sedan få en vettig doktorandplats med den inriktningen du vill ha (troligtvis utanför sverige, som MIT) är inte det enklaste, men ditt mål är hellre inte enkelt. (beroende på hur man ska tolka det, för som jag nämnde en alu kan man slänga ihop i vhdl på en kvällskurs, gamers kommer dock inte bli imponerande på denna alu)

Av bud_bundy
Skrivet av Darkboot:

Om jag väljer automation, vart får jag jobba?

Cityvärd eller distribution av Metrotidningar på allmänna platser.
-Jag har många kamrater från Automation och Mekatronik vid Chalmers (5årig utbildning) och de har ett rent h-lvete de första åren, orsaken är att de kan för lite om allt.

Om du ska läsa el läs då installation och få lite elbehörighet, sedan bör du komplettera med ett basår och därefter KY eller högskola.

Skrivet av Darkboot:

Jag tänker INTE gå till syv.

Du behöver inte gå du kan kommunicera på andra sätt som mail. Fråga t.ex. efter en lista på arbeten som eleverna har fått efter deras utbildningar? Troligtvis bryr sig skolan inte om att göra en återkoppling om hur bra/dålig deras utbildningar de har och kan därmed inte svara på frågan.

Problemet med automation idag jämfört emot säg 10år sedan är all kommunikation, databaser, scadasystem etc. Den tiden då man kunde slänga ihop sitt lilla program i ladder och bara behöva tänka på sitt program är förbi, tragisk är dock att t.o.m. vissa KY utbildningar idag i princip enbart kör med ladder.

*edit*
Grundproblemet ligger dock i arbetsmarknaden. Arbetskraften är idag svindyr, det finns gott om arbetslösa automationsingenjörer med några års arbetserfarenhet, varför då anställa en gymnasieelev för en struntsumma mindre i månaden och lära upp denna under några år?
Så serviceingenjörsyrket som gymnasieelever idag förr gjorde och lärde sig har mer gått åt folk med KY /högskoleingenjörsutbildningar.
Orsaken till varför en KY är bättre än gymnasiet är betydligt mognare elever dessutom mer fokus på vettiga saker. (religion och trams ska man ej läsa på kostsam lektionstid)

Av bud_bundy

Jag blir genast sugen att modifiera mina IBM deathstar med väte inne i dem, det kanske håller ner temperaturen och lätet.
En typisk IBM deathstar hårddiskar visas nedan:
http://www.youtube.com/watch?v=qTPyfpxZIEI

Annars intressant med nya metoder. Självklart kommer dock aldrig sjuplattors hårddiskar bli något för vanliga konsumenter, men för personer med extrema lagringsbehov så finns det stora fördelar genom att slippa skaffa så extremt många hårddiskar. Får se om helium även kommer till de mindre diskarna.

Av bud_bundy

Rena Win95 känner jag inga större känslor för.

Däremot win3.1/3.11 väcker nostalgikänslor.

Mysskänslor så är win95 med pluspack en klassiker, totalt värdelöst att arbeta i. Men på den tiden kunde man leka runt i operativsystemet och bara mysa.
http://www.youtube.com/watch?v=0TY_f0uhFZo&list=PLKZW9jTkhejS...

Slängde man in ännu mer bloatware som Packerd bell navidator, där man fick gå i 3d rum för att komma åt sina applikationer så visst är det mysigt, såvida man nu inte ska använda datorn till något utan enbart slösa bort tid. http://www.youtube.com/watch?v=nqZpvOPI_aI

En sak att tänka på var att det var tiden innan vanligt folk hade fast uppkoppling till internet och då bara hade få saker att pilla med på datorn, idag vill de flesta greja så lite med operativsystemet som möjligt. -Operativsystemet ska idag sköta sitt, användare ska inte ens behöva veta vilket det är.

Av bud_bundy

Kontrollerar att systemen med winXp fungerar som de ska och att färska backuper finns. Att Ms skulle sluta supporta WinXp var förväntad, i.o.f.s. är det i tidigaste laget, men MS gör det som är bäst för deras plånbok och inte bedriver någon slags välgörenhet.

Annars att uppgradera till WinXp är inte alltid så lätt och kostnaden kan lätt bli någon miljon i uppgraderingskostnad per dator och många bäckar små blir snabbt en rätt så stor kostnad det också. (kostnaden ligger i att utveckla nya programvaror och drivers)
När dessutom winXp maskinerna rullar på utan problem, så kan man låta dessa vara kvar så länge som de kan.

Dessutom gillar jag gött WinXP virtuella burkar, de tar ingen plats, slukar inget minne. Man kan ha igång nästan hur många virtuella maskiner som helst på en billig kontorsdator och det flyter på.

Av bud_bundy

Kör remote desktop emot din hemdator och ha alla program du saknar på denna. Det är denna lösningen som många gör på deras arbetsdatorer när de vill använda köpprogram som företaget ej vill betala.

Annars så finns det bara en lösning och det är att få tillstånd av de på skolan att installera en programvara som ni behöver, be då att få installerat VMware player och problemet är löst genom att ni då kör applikationerna på virtuella maskiner som inte påverkar det ordinarie värdoperativsystemet.
Dessutom borde skolor apa efter företagsvärden, där arbete med virtuella maskiner är standard då man spar så mycket administrativt arbete.

Av bud_bundy

Och nu har Bahnhof tillsvidare stängt ner Lexbase: http://news.cision.com/se/bahnhof/r/bahnhof-stanger-lexbase,c... Och jag är tveksam till om den snart kommer upp igen.

Detta p.g.a att information har läckts utan att man har behövt betalat..

Väldigt många domar var dessutom riktiga struntsaker, sådana saker som polisen på landsbygden mer ger en rådet att lösa konflikten på egen hand.

Av bud_bundy

Information vill vara fri och det är inte mycket som går att göra åt saken, det går dock precis som med allt annat att försvåra spridning.

Skrivet av Zotamedu:

Men är arbetsgivaren intresserad av att betala 70 kr när det är gratis att be den arbetssökande att ta med sig ett utdrag själv?

Utdraget som arbetsgivaren kan få genom att be de ansökande själva be om ett utdrag som kommer hem till den ansökande och sedan hoppas på att personen ej redigerar dokument och skickar in dessa är ett hån. -Det kan hända arbetsgivarna har bättre metoder, men det är denna metod som jag har råkat ut för när jag har sökt jobb.

Skrivet av Zotamedu:

Det känns som om den praktiska nyttan sträcker sig till att spionera på sina grannar.

Vilket inte heller är fel, jag testade och sökte på gamla polare och väldigt många var med. Min misstanke är självklart sexualbrott, men troligtvis är det bara fullkörning.

Men som arbetsgivare kan man söka på personen och se om den är med där, är vederbörande det så är detta ett stort minus och man behöver inte ens kalla in person på en intervju och på så sätt sparar dyrbar tid. Problemet är dock bemanningsföretag där man av dessa ej får personuppgifter på ens kandidater.

Så jag en stor nytta av tjänsten för många personer, jag ser dessutom att vissa kommer få ett helvete, varvid jag tror att staten kommer se till så att denna information inte kommer vara lika lättåtkomlig. Jag skulle bli riktigt förvånad om sidan får finnas kvar en längre tid. För måste inte sidan först ha datainspektionens tillstånd för att lagra informationen som de gör?

Av bud_bundy
Skrivet av Damodred:

Nä men så är det ju, man funderar ju. Har frågat många gånger och det har oftast inte handlat om något specifikt utan snarare att magkänslan har sagt det ena eller det andra. Ett sånt svar hjälper ju inte riktigt, men faktum är att mitt CV är tungt och mina meriter finns där ute i världen att titta på om man vill samt väldigt fina referenser. Det känns lite som att jag mestadels inte nått de där sista andetaget, det där allra lilla som gör att rekryteraren väljer mig framför den andra, istället för tvärtom. För som jag skrev tidigare, tror jag, så kommer jag ofta till slutintervjuen, passerar personlighetstesterna, psyktester, bakgrundskollen osv - det är bara det där sista som jag inte riktigt förstår.

Det kan finnas flera enkla förklaringar.
Angående personlighetstesterna, psyktester, bakgrundskoller etc så vet jag inte vad du söker jobb? På mindre firmor så kan det vara helt vanliga personer som bara intervjuar flera personer och försöker avgöra vilka som är bäst eller om de ens ska anställa någon.
Det är lite som när folk skickar ut en arbetsansökan. De gör en snabb koll på en platsannons slänger ihop ett ansökan och om de får svar så grunnar de på var tusan för tjänst de ens har sökt, där många personer tyvärr inte bryr sig om att förbereda det minsta. (p.g.a. av att de går på flera intervjuer)
Lite åt detta håll gör vi rekryterare om tid finnes, vi plockar ut lite snabbt kandidater som kan vara intressanta och tar in dessa på intervju. Tyvärr är det inte alltid som de på arbetsmedlingen säger att en intervju betyder så mycket.

Du med din bakgrund så är jag inte det minsta förvånad att du kommer på flera intervjuer, problemet med utsprida kunskaper är att det i vissa fall mer är en nackdel. (risk att du byter jobb) Och att det är väldigt svårt att vara riktigt bra på flera saker än att bara fokusera på en.
Jag skulle alltså misstänka att du tillhör gruppen tveksamma kandidater, men ändå värt att ta in på en intervju.

Så mitt råd är att inse vad arbetsmarknaden är, vi som rekryterar folk är egoister, vi ser enbart på vad som gynnar oss. Värst av alla är rekryterare på konsultbolag, de är bara ute efter att få så många personer som drar in pengar åt dem. Ett stor del av arbetet handlar då om att bygga upp en persondatabank så att de har personer att välja på. Alltså man kan komma på en intervju utan att de ens har ett jobb att erbjuda.

Vad man ska göra, ja läs på är mitt största råd. Då både om området man söker jobb inom och om företaget, visa sig mycket intresserad. Sedan på fritiden lägg minst 40h/vecka på självstudie. -Angående läsa på så har jag haft ingenjörer på intervju som har sagt t.ex. att java i skolan var det ämne som de tyckte var roligast och de var riktigt bra på, jag frågade då i vilken utvecklingsmiljö de använde? Där vissa inte minns, inte ens när jag nämner exempel, lite mer avancerade frågor som vilken java version de använde, ja ingen aning. -Gissa om de blev anställda som javautvecklare eller ej?
Så det är inte mycket man behöver läsa på för att bara bli mer intressant.

*edit*
Det är alltså precis som vilken handel som helst som jag nämnde innan. Köper man något dyrt så väljer man det bästa, beroende på hur mycket tid man har kan man lägga ner mer tid på att utvärdera fler alternativ. Är den en produkt som sticker ut men inte riktigt platsar så kan man granska denna med.
Som du TS som både har jobbat inom IT, du kommer säkerligen på en massa såna intervjuer. Men är du lika duktig på IT som de som bara sysslar med detta och i princip inte kan något annat? Meriten att kunna mycket annat ska vägas emot risken att behöva anställa en ny.

Och med detta menar jag ej att man ska ge upp, utan att man bättre ska förstå hur rå arbetsmarknaden är och försöka anpassa spelet därefter.
Ett tips jag har som arbetsförmedlingen m.fl. ofta säger är kontakta företag innan de sätter ut en platsannons, då har man genast mindre konkurrenter. Dessutom visar detta på ett intresse av företaget.

Av bud_bundy
Skrivet av Gnejs:

(in-house)
Beror också mycket på företag, vi har väldigt lite möten som involverar många personer. Jag tror jag snittar 1-2 timmar (3-4 timmar om jag sitter i ett normalt team med planning,retro,demo) total mötestid per vecka, vilket är precis så jag vill ha det, sällan möten är direkt givande, bättre att få utveckla istället.
Finns inget värre än möten med många personer som egentligen inte behöver det, enormt slöseri på resurser, i många fall kan det räcka med att skicka en person från ett team så kan den personen förmedla de viktigaste delarna tillbaka till teamet samt svara på frågar från teamet istället för att hela teamet sitter på ett möte och 'kastar bort sin tid'.

Precis. På möten deltar endast så många personer som behövs, varenda arbetstimma är skitdyr. Möten hålls också enbart när de behövs, i större projekt så är det ofta bestämda tider. Annars väljer man att boka möte då det behövs.
Hur ofta möten behövs varieras dessutom i tid i de olika projekten, där vissa faser är mer intensiva än andra.

Jag kan nästan garantera att samma resonemang gäller på alla företag, där man överväger för och nackdelarna med med ett en viss mängd möten. -Ingen förutom absolut nyanställda går dock på ett möte som de ej behöver vara på, det räcker ofta som du sa att några i ens grupp deltar.

Skrivet av Anaii:

1. Hur ser en genomsnittlig dag ut rent organisatoriskt?
För mig beror det lite på vad jag gör den dagen (se fråga 2).
Men generellt: kaffe -> mail -> kaffe -> möte -> kaffe -> jobb -> lunch och kaffe -> möte -> jobb (släng in ett par till kaffe för säkerhets skull).

Nej men seriöst, på min första anställning drog jag på mig något som nog ska kallas kaffemissbruk. Jag har lyckats dra ner det till "sunda" 5 muggar om dagen. Men jag måste hålla räkningen för att det inte ska dra iväg.

Det påminner mig om en händelse på jobbet, kaffemaskinen hade gått sönder, ett brevutskick gick ut till alla och man hörde ett: -Å nej som folk gapade ut och hela att deras dag var förstörd. (kaffenarkomani är vanligt bland kodare)

Skrivet av Anaii:

[B]Varje gång jag börjat på nytt jobb har man fått en lång inskolningsperiod. Det är annorlunda för inhyrda konsulter som förväntas kunna producera direkt, oftast inom nyutveckling. Fast anställda förväntas lära sig kodbasen på djupet och man räknar med att det tar ca 6 månader innan man är produktiv i en kodbas.

Du jobbar i stora projekt eller?
På mitt jobb fick jag höra första veckan att: -Fakturera och ta betalt som en senior eller få sparken, jag behövde dock inte tidrapportera alla timmar första veckan som faktureringsbara.

Av bud_bundy

Jag själv har sysslat med rekrytering och min åsikt är att det är som vilken handel som som helst. Man anställer den personen som man tror är bäst för platsen, tiden att ta in intervjuer kostar pengar och behovet kan vara akut, varvid det finns en begränsad tid hur många man kan intervjua.

I vilket fall som helst så går man efter helheten och finns det saker som att det är risk att personen kommer lämna företaget för att få ett bättre betalt mer kvalificerat jobb, så innebär detta en kostnad för mig. Och frågan jag ställer mig är om jag verkligen behöver ta denna risk?

Och sedan inte för att vara taskig, men om man har varit på många intervjuer så bör man fundera på vad man misslyckades med dessa? Kan det hända att man får dåliga referenser från någon tidigare arbetsgivare?

Av bud_bundy

1. Hur ser en genomsnittlig dag ut rent organisatoriskt?
Precis som man vill det, man får komma och göra som man vill. Olika personer gillar olika sätt, vissa gör en halvdag på jobbet, andra 10h på jobbet, vissa går på gym på dagen etc. Raster, samtal etc har man när man vill, om man vill gå ut på stan och köpa något så behöver man ej meddela någon om detta. Det finns dock obligatoriska möten för de projekt som man jobbar med.

2. Vad gör du på jobbet, vad arbetar du med och var förväntas göras per dag (rader kod etc.).
Systemutvecklare, vad som förväntas av mig är att jag drar in runt 8000kr per dag. Hur mycket kod jag gör är fullkomligt irrelevant, jag behöver inte skriva en enda kodrad utan kan enbart granska kod. Det viktiga är att kunden upplever en som kompetens och att man är prisvärd i förhållande till konkurrenterna.

3. Vad finns det för förväntningar på juniora utvecklare, dvs. sådana som mig t.ex. som snart kommer finnas tillgänglig för arbetsmarknaden – är stressad över att komma ut då jag känner att jag kan en del - men fortfarande så försvinnande lite mot allt som finns att lära, lite ångest rentutav – skulle därför vara skönt att få lite konkreta fakta kring detta.
Att du snabbt ska dra in pengar till företaget. Har man tur så hamnar man hos ett företag som har många enkla arbetsuppgifter som man kan börja med.

4. Vilka språk använder du?
Alla möjliga, frågan är snarare vilka populära språk som jag ej använder? Alltså det är mikrodatorer, vanlig windowsapplikationer och sedan diverse kodning i applikationer som är riktigt komplicerat.

5. Lön, högst frivilligt men intressant att se hur ni ligger till.
23000kr/mån. Skitdåligt och min empati emot företaget är detsamma.

6. Tips för mig som student, vad kan jag fokusera extra på under min studietid för att ha en fördel när jag sedan börjar söka jobb? Beror på hur duktig du är. Är du genomsnittsstudent så är min rekommendation att se till att fixa skolan, det är lätt att lägga för mycket tid på att bli en bra programmerare och sedan kugga på mattetentorna. När du sedan är klar med skolan och om du inte får jobb, så gå 100% in på att bli en bra kodare.

Är du bättre än genomsnittet så satsa på att lär dig något propulärt språk bra. T.ex. lär dig det som står i boken c# 5.0 in a nutshell skapligt, även visualstudio med versionshantering såklart och sedan databasen SQL så får du jobb med en gång. Därefter kommer du såklart att utvecklas.

Skrivet av simon1573:

EDIT: Hade varit intressant att få veta hur det är med utrustning; alltså om det är BYOD som gäller, eller om man sätts vid en färdig-konfad dator? Hur är det med UML; är det strikt UML eller används det inte ö.h.t? Några tips på vad man bör läsa för valbara kurser medans man pluggar?

I princip alla företag förser sina anställda med nödvändig utrustning, väldigt många har dock egna maskiner som de remotar som gör dem bättre konkurrenskraftiga. Liksom datorn hemma kan ju stå och tugga lite när man är på jobbet, vilket innebär att man ej behöver slösa på sina tilldelade resurser på företaget så mycket.
UML så beror det på företag, hos mindre så kör man i princip inget sådant. Det är så extremt fokuserat på pengar och man gör enbart det som man behöver, UML är skitbra i många fall. Men i mindre projekt där det kanske bara är en utvecklare så kan man skippa den biten. Unittest etc är dock ett måste, skottpeng på den personen som ej använder såna.

Av bud_bundy

Nu är jag inte så insatt i hur medicinerna fungerar men min erfarenhet är att läkare ger Zoloft för lättare depressioner och jag vet ingen som har sagt att deras liv har förändrats enbart tack vare denna. När doktorn väl tror att man är deprimerad så brukar man även få Sobril (jag själv har käkat båda).

Problemet med drogerna är att om ens liv för övrigt är dåligt, så får det till rejäla doser för att man ska känna sig bättre. Hjälp hos sjukvården, 1h i veckan, och sitta och prata ut om sina problem med en som inte är insatt i ämnet ger för många inte så mycket.

Med detta menar jag att jag förstår hur TS känner sig och varför han känner att vård inte hjälper mycket. Men vård är alltid en början, där ni kan diskutera hur ni ska komma vidare. Problemet är att det i äldre dagar som kille inte är enkelt att skaffa vänner utanför arbetet och jobbar man ensam hemma så blir man lätt utanför.
Men varför inte bara ta kontakt med arbetsförmedlingen och försöka komma in på någon praktik, ungdoms fas3 plats och sedan ha kanalen vid sidan om?

Inte för att vara taskig, men jag har svårt att se varför TS kanal måste kräva att man jobbar heltid med den. Visst om man skulle gå upp och göra kanalen mer avancerad, som reportage, visa spelfusk, kanske en webbsida, forum etc? (där forum finns färdiga gratis). Då blir det lätt ett heltidsarbete, men samtidigt kan man få in mer pengar.
Det finns alltså så extremt mycket man skulle kunna göra, men om det är ett bra karriärval eller ej kan diskuteras.

Problemet med TS vänner är som någon ovanför sa att du åker lite snålskjuts på andras arbete, så är det överallt i arbetslivet och man får skäll för detta och får tigga och be och visa vad man kan ge tillbaka. Alltså varför t.ex. en projektledare tillåta en att jobba i hans/hennes projekt, enda argumentet som är giltigt är att man presterar och kan driva projektet framåt. Som motargument har denna att att man kostar, där man måste visa att ens bedrift är värd kostnaden.
Samma sak gäller TS med hans kanal, du drar uppmärksamhet och tjänar pengar på vad andra gör. Varför ska de då ge dig ditt material, argumentet kan här vara att du uppmärksammar deras arbete på ett bra sätt. Frågan de som alla andra ställer är då alltid om de kan skippa omvägen genom dig?

Av bud_bundy

Typisk AMD att göra dumma val. Nej nu sätter jag mig vid min FPGA krets och skapar en egen ALU som spöar skiten ur Xeon processerna! (;) )

Nej såklart AMD gör det de kan, att utöka antalet kärnor är inget de gör istället för att försöka öka prestandan per kärna.
Angående många kärnor så har jag 12kärniga Xeons på jobbet och de imponerar inte på det jag gör, svårt att få ut någon prestanda i sina program och det är ofta bättre att sprida belastningen till flera datorer.

Och inte att tala om vissa myndigheter som köper en värsting Xeon för 15000kr och sedan kör de så många virtuella maskiner på den samtidigt så man kunde tro att man satt på en 486a att jobbade.

Nå som sagt fler kärnor är inte fel. Jag undrar dock hur AMD ska komma ikapp, i och för sig så händer det inte mycket för intel hellre vilket är bra för konkurrensen bara det att behovet av ökad cpuprestdanda är så stor för många.

Av bud_bundy

Man bör undvika moderkort från märkesdatorer då dessa tillverkare inte lägger ner några pengar i utveckling på att deras produkter ska stödja mer än de processorer som de säljer moderkortet med. Så processorn kan fungera, den behöver dock inte fungera optimalt och om Acer inte använder samma moderkort på deras andra dator med i7, så ger de blanka f-n i att bry sig.
Många märkestillverkare tycker jag nästan skiter fullständigt i deras produkt om den om något år fungerar med senaste operativsystem etc.

Så mitt råd är att ej lägga ut nästan 3000kr på att byta processor som är riskfyllt på din dator och frågan är vad du gör på din dator där enbart denna uppgradering är värt? För du skulle behöva lägga ut någon tusenlapp på en sdd och mer ramminne och ska du spela så behöver du ha bättre grafikkort. Och då kommer vi upp i samma pris som att köpa en ny dator som mycket säkrare också kommer fungera bra.

Men om det är en specifik sak du gör så kan kanske en liten uppgradering kan vara värt. En vanlig kontorsdator med i5 för vanligt arbete med bloatad windows på, så brukar det mest prestandaökanade man kan göra vara att formatera om skiten.
Är du en gamer så är rådet samma som ovan fast köpa ett gamergrafikkort.
Är du en kontorsnisse, så köp en ny ssd och lägg in operativsystemet på den, då har du dessutom kvar gamla hårddisken som backup.

Att enbart byta cpu på din dator ovan så har jag svårt för vanliga personer är det svårt att maxa den i7an om man inte har snabba ssdhårddiskar. (utvecklare så räcker ett vanligt excelmacro innan i7an ovanför flaskar ner datorn. hehe)

Av bud_bundy
Skrivet av Juugz:

Kolla bak på teknologin för 10 år sedan. Och ta sedan en titt på dagens teknologi. Tror verkligen inte att det är ett problem om 10 år.

Kolla på ljusets hastighet för 10år sedan och se på ljushastigheten idag? Med detta menar jag att jag ej tror att bredbandhastigheten kommer öka lika mycket.

Nå gött att det ser ljusare ut, då så många idag har stora problem med att få datorkraften att räcka till. Och det ställer till med en massa arbete att behöva använda klusterdatorer för varenda tillämplig som man ska använda, även om nu mer "seriösa programvaror" har inbyggt stöd för att enkelt lägga programdelarna på olika kluster.

Av bud_bundy

Dresskoden har störst betydelse på var man jobbar och inte vilken titel man har, ingenjör har idag även ersatt det som förr kallades för tekniker. Så det är många ingenjörer som springer runt med smutsiga byxor på golvet i fabriker.

Problemet är dock att komma in och få arbetserfarenhet från första början och utmärker man sig mycket, så visst kan det försämra ens möjligheter att komma in om man har gett sig in på extrema saker.
Elektroingenjörer är dock ett typisk personer som inte brukar sitta med kostym på kontor även om dessa finns.

Angående TS, så är det väl bara att ta ur ringen i lappen vid arbetsintervjun? Angående tatueringar, så länge som du inte har några synliga hakkors eller liknande så är det inte många som reagerar.

Så mitt råd är låt inte ditt utseende avskrämma dig och för varje år som går så bli tatureringar och liknande mer accepterat. Var dock inte dum och operera in några horn i pannan eller liknande och utmana ödet.

Alternativet att inte studera, ja vad är det? Jag vet ej din livssituation.

Av bud_bundy

Jag tror Intel skulle sälja bättre om de apade efter grafikkortsmarknaden och bytta namn oftare och kanske t.o.m. på existerande processorer. För när folk kollar på nya datorer så ser de att de nya fortfarande heter samma som den de har (i3, i5 och i7), lika många kärnor och klockfrekvenser har de också och det får lätt för att att skillnaden inte är så stor. (vilket den inte heller är

Av bud_bundy
Skrivet av Genomresa:

Ja - lägg därtill att man antagligen också är beroende av en stödstruktur från företaget, inte minst i form av marknadsföring och administration, för att kunna komma upp i 40 000kr/vecka. Men det förändrar inte det faktum att rätt mycket av de där 40 000kr/v skulle återstå som bruttolön även efter omkostnader som tillkommer specifikt för egenföretagande - multiplicera sedan med 4.5, och du kan omöjligen få det till något annat än en riktigt hög inkomst förutsatt att du faktiskt lyckas komma upp i samma fakturering som egenföretagare.

Fördelen med egenföretagare är dessutom att man kan handla datorprylar för arbetet med oskattade pengar och dra av momsen, vilket för en nörd är en väldigt stor post av sina utgifter. Med för arbetet så kanske 3st gamergrafikkort är svårt, men ett cadkort för en 20papp är inga problem om man så har behov av det för sitt företag.

Men som sagt, det är många som har megahöga faktureringsavgifter, jurister, ekonomer etc ligger ibland på det dubbla. Men det innebär inte att det är så himla enkelt att bli egenföretagare för dem heller och leva på sina pengar.
Som utvecklare inom vissa branscher riskerar man hela tiden stämningar och vad har man som vanlig person att säga till emot ett företag som t.ex. Ikea? Nu vet jag ej hur Ikea är, men vissa företag har t.o.m. jurister anställda som de kan ta till när de bara känner för det.

Att vara anställd, ja man sitter då tryggt, i princip nästan oavsett vad som händer så klarar man sig. (går företaget i konkurs, ja då går statlig lönegarantin in etc)

Nå back till topic. Så är min erfarenhet att arbetsmarknaden är tuff för många. Samtidigt arbetet är ju den största aktivitet som många har i sitt liv och varför då göra något tråkigt som inte ger något?