Inlägg

Inlägg som bud_bundy har skrivit i forumet
Av bud_bundy

Såklart att statliga verksamheter ska vara produktneutrala och inte framföra någon produkt framför någon annan. Detta är ett dilemma som statliga verksamheter har och de får tänka på, det är dock lätt hänt att säga fel någon enstaka gång, men lite mänskliga misstag får vi räkna med och acceptera.

Grundproblemet med SVT är dock att de sysslar med saker som ej ska vara någon statlig verksamhet, d.v.s. ej bara sänder oberoende granskningar och nyhetsinformation, utan sysslar med så mycket dritt(nöjesprogram) så att det inte ens räcker med en tvkanal utan de måste ha två st, detsamma gäller radiokanaler.
Så om public service drog ner på all skit och bara gjorde det som de ska göra så blir arbetet med att göra public service mycket enklare.

Av bud_bundy

Utvecklingskostnader och ganska små volymer. Detta leder till höga priser där de som många andra tillverkare (Apple, Dell etc) tar ut sjukligt höga extrakostnader för saker som borde ha medföljt från första början.
Jag själv funderar på att byta ut lagringsserven emot en Nas, orsaken är att jag är inne och pillar på serven med det mesta. Och jag litar faktisk i mitt fall mer att ha datan på en NAS.
Problemet är att de flesta billiga nasarna bara har plats för ett par hårddiskar (andra platsen går ju åt till den redundanta hårddisken)
Så jag räknar med att få lägga ut nästan 4000kr på en slö NAS för att kunna ha två par hårddiskar. (DS414 funder jag på)

Nå jag tror att utvecklingen på Nasar kommer gå snabbt framåt så det är bara att vänta för den som kan.

Av bud_bundy
Skrivet av Frux:

Ja det känns som att tiden för testning inte har skalat upp i samma takt som spelen har blivit mer komplicerade. Men jag tror speltillverkarna inser detta själva och att det kommer att vara bättre balans om några år. Jag tror varken utgivare eller speltillverkare VILL släppa (väldigt) buggiga spel egentligen.

Precis. Jag tycker jämförelsen med hur spel var förr och nu kraftigt skiljer sig.
Och att påstå att huvudorsaken är girighet, lathet etc tycker jag tyder på stor bristande förståelse på området datorteknik.

För produkterna idag är betydligt större och vi utvecklare använder betydligt mer komplicerade verktyg, för att få till det allra senaste krävs att vi använder de allra senaste verktygen vilket i sin tur lider av samma problem som spelen. (fler buggar nu än förr) Detta när felet ligger på verktyget är svårt för utvecklare att fixa, man får kontakta tillverkaren, de lovar ibland att fixa felet. Har man tur så gör de det, men det är inte säkert på att deras lösning bli buggfri.

Att förlänga testperioden så är detta extremt kostsamt och det ska sättas i proportion till emot vad kostnaden är att försena lanseringen.Då vi konsumenter d.v.s marknaden genom våra plånböcker bestämmer detta.

Av bud_bundy

Om man är en vanlig person med vanliga betyg och krav så skulle jag rekommendera natur på den skola som flest av sina gamla kamrater läser på. Är man bättre än så rekommenderar jag natur på engelska.

Angående IT på gymnasiet så är det lite som att öva på att bli fotbollsproffs genom att lira Fifa14 40h/veckan.
Problemet är att man måste ha grunderna för att få börja en utbildning på unversitet, vilket enbart ingår i natur, teknik etc.

Av bud_bundy
Skrivet av anon79096:

Jag har aldrig hört talas om ett sådant system. Kan du utveckla lite? Vad kallas det och vilka branscher kör med detta?

Alla branscher där man säljer tjänster, det kan vara advokater, programmerare, säljare etc.
Där det handlar om att sälja sig, lyckas man inte så blir man av med jobbet. Och väldigt många har sådana jobb idag.
Det finns lite andra typer där man jobbar med interna projekt och där gäller det att hålla skattningarna, om inte så får man ha någon ursäkt annars åker man.

De där gamla jobben där den som började först åker sist är det inte så många som tillkommer.

Av bud_bundy

Jag lever i existensminimum när det gäller fritid räknas det? Problemet med många arbetsplatser är att man ska dra in så fruktansvärt mycket pengar för att täcka alla kostnader, där statens kostnad är en stor del.
För min del ska jag som datanisse dra in runt 40 000kr/veckan för mina tjänster exklusive hårdvaruförsäljning, gör jag ej det så får jag se efter ett annat arbete då många andra vill ta min plats.

Jag tycker det är sjukt att samhället har blivit som det har blivit och jag ser att dagens arbetsmarknad stänger ute folk och skapar en elitgrupp. Vi som ej tillhör denna "elit" får slita aset och kompensera med extremt mycket obetald övertid för att kunna leverera det vår arbetsgivare kräver av oss..

Nå för de som är utanför arbetsmarknaden så har ni extremt mycket fritid som ni kan lägga på självstudier, för det är liksom inte på något sätt brist på arbete som någon vill betala för att få utfört i landet eller i länderna omkring. Problemet för arbetslösa är dock det psykiska, där jag som TS tror på att dagens socialistiska system bidrar till att göra folk negativa och tappa lusten. Detta ihop med dumheter från arbetsförmedlingen etc som både tar tid och gör en deprimerad.

Annars finns det gott om arbete som privatpersoner skulle kunna betala för att få utföra, jag har t.ex. blandade enklare programmeringsuppgifter som jag skulle kunna betala säg 10 000kr för att få utfört. (jag har ej tid att utföra dem och bara skjuter dem framför mig och får höra chefen klaga varje vecka)
Problemet är att det inte är så enkelt att handla tjänster idag, speciellt inte med sekretess. Och jag tror att väldigt många har uppgifter som de skulle kunna betala för om det bara fanns bättre tjänster. Uppgifter skulle kunna vara att gå igenom stavning/grammatik på rapporter, översätta, skriva macro i excel, rita en figurer, enklare kodning, testning etc. (Den personen med arbete som inte har såna uppgifter på lager som borde ha utförts för länge sedan, kan räck upp en hand! Så förstår ni vad jag talar om..)

Så mitt råd till arbetslösa är sluta med självömkan och börja med självstudier istället, tyvärr är arbetsmarknaden stenhård, men då får ni rösta rätt så att arbetsmarknaden blir bättre. För det finns liksom inte på något sätt brist på arbete.

Angående datorteknik så kan man göra väldigt mycket med äldre hårdvara också, speciellt när dagens datorer har blivit så kraftiga. Det är bara för väldigt få arbeten där man inte kan öva på mindre kraftiga datorer. En stor del av arbetslösa enligt min uppfattning satsar dock mycket tid på att bli en professionell gamer, vilket dock kräver sin dator, men mitt råd är istället att lägga ner tid på mer realistiska mål. (visual studio och sql express är gratis, dra hem dem och lär er "allt" och ni har sedan råd att köpa en 50papp stationär dator för att spela på om det nu är ert mål)

Av bud_bundy

Används lagen om turordningsreglerna än idag? På väldigt många jobb ska man idag sälja/faktuera, säljer man sin tid för maxsumman minst 40h i veckan och har några månaders arbete kvar med högsta kostnaden, så sitter man säkert även om man börjar för någon vecka sedan. En person som dock tidrapporterar arbetsbrist sedan några veckor tillbaka och inte har något jobb på gång, hänger extremt löst även om denna har jobbat där i säg 30år.

Av bud_bundy
Skrivet av anon196866:

Jaja jag tycker vi går vidare, är 1500 kr lite för en 16 åring med en familj som har det bra ställt?

Såklart är allt beroende på den ekonomiska situationen men om jag säger så här, mina föräldrar hade kunnat lägga till en nolla. (Ännu en gång vill jag inte låta bortskämd eller skryta eller hur nu man kan tolka det! Skriver det jag tycker är nödvändigt för att förstå situationen).

Vad gör din familj av överflödet av pengarna då? Har du koll på detta? Det kan mycket väl vara så att ni har stora lån etc.

Sedan 1500kr är inte alls för lite, frågan är vad du gör som innebär att du förtjänar mer. (jag har inte en susning då jag ej vet vem du är)

Av bud_bundy

Jultomten är orättvis, skrev ett brev till honom och klaga!

Annars vad en familj spenderar pengar på handlar om ekonomi och man kan i princip se det som ett nollsummespel. Istället för att enbart säga att en viss utgiftpost borde vara högre, måste man först bestämma vilken utgiftpost som man tycker borde vara mindre.
Argumentet att ens familj har en väldigt massa stora utgiftposter och därmed borde kunna höja dem ännu mer är dock inte bra.

Ett tips för ungdomar är annars att hjälpa till mer hemma, varför inte laga mat, diska, skotta snö, skrapa is på bilen etc oftare? Vilket leder till att era föräldrar har tid/ork och jobba mer övertid, vilket i sin tur leder till mer stålar i familjekassan.

Kan det vara så att man tycker att man borde amortera av mindre på huslånet till förmån till att kunna köpa mer leksaker .

Angående senaste generationens konsol i julklapp så är det inte det lättaste om man bortser från wii U. Men annars så är det en typisk present som alla barn i en familj får tillsammans.

Av bud_bundy

Mer Cpu Power! Jag skulle vilja ha en riktig kraftig dator som enbart kör test.

Men så ska man ha tid och underhålla den också, så det blir nog bara en ny färglaserskrivare.

Av bud_bundy

Jag läste någonstans (troligen av lärarförbundet) som skrev att om man sänkte lärarlönerna med 10 000kr i månaden, så skulle vi ha råd att anställa fler lärare och ge barnen den hjälpen de så väl behöver. Och detta verkar inte vara en dum ide.

Annars tycker jag lärare är överskattat efter högstadiet. Då lärare inom teknik ofta är personer som är för dåliga för att kunna jobba någon annanstans. Hårda krav, bra litteratur och utrustning är det som gäller.

Före gymnasiet så kan man fråga sig om barnen behöver lära sig allt som de lär sig? Och istället fokusera mer på ekonomi, språk, vetenskap och matematik och sedan ha valfri kurser inom vad de vill lära sig.

Av bud_bundy
Skrivet av Jacke3:

Men det fanns ju stora brister i det systemet också
Antar att du menar den tiden då man hade betygen 1-5, och det fick bara delas ut ett visst antal av ett betyg per klass
Problemet med det är ju att om alla presterar väldigt bra kommer ju någon få dåligt betyg i all fall, även fast personen kanske gjorde ett bra arbete.
Samma gäller ju andra hållet också. Om alla presterar skitdåligt får ju den som presterat minst dåligt högst betyg, även fast det var ett dåligt arbete.

Medelbetyget var ej tvunget att vara på 3 utan det var allt högre.
Det rättvisa med systemet var att ungdomar fick samma förutsättningar, argument som att läraren var dålig, ja hur klarade sig de andra då?
Idag byggs betygen istället på slapperi, där betyg G i princip är lika med att man är närvarande på lektionerna.

Av bud_bundy

Jag är tveksam till dessa undersökningar och även skolans metoder att mäta kunskap.

För det första så läser folk betydligt längre idag än förr, det var inte länge sedan det var status att ha gått 4 årigt gymnasium, idag är 4årigt högskola mer eller mindre standard.
Dock har dagens ungdomar så mycket lättare att få ta del av information, förr så var det läroböckerna, Guinness rekordbok m.m det som ungdomarna hade tillgång till. Tro tusan att dåtidens ungdomarna hade enklare att enbart fokusera på några få saker.

Däremot att andra länder verkar gå om oss, så har jag ingen bra bild om hur andra länder beter sig annorlunda. Jag anser dock att dagens skola, gymnasie, högskola etc är otroligt slappa och inga större krav ställs. Grundskolan ansåg jag blev slappare efter införande av betygsskalan G, VG, MVG, bättre var lite förr då man tävlade emot varandra. (skadeglädjen att sänka någon annans betyg för att man själv anstränger sig extra är bra för kroppen)

Av bud_bundy
Skrivet av Kaptenkok:

Så studenterna som gör exjobb är egentligen helt värdelösa? haha. Vilka är bäst KY-studenter eller högskolestudenter?

Vilka kvalifikationer har ni på dom ni tar in? Är det civ.ingenjör som gäller eller tar ni in från andra datavetenskapliga program?

___

På Crippa lät det iallafall som att det finns möjlighet till sommaranställning, vilket är jättebra

Studenter är inte på något sätt värdelösa, men de är inte problemfria. Liksom tiden det tar och handleda dem är inte gratis, detta får man ta i beaktning emot vad de producerar som dessutom blir en offentlig upphandling.

Fördelen med KY-studenter under deras första praktik är att de kan göra nästan vad som helst då det handlar om praktik.

I Vilket fall så är det svårt för studenter att ta betalt för något där andra gör gratis, det finns dock tekniska jobb för studenter. Men mitt råd är att generellt leta efter tekniska arbeten, där det kan vara att ta fram en förstudie eller något för utveckling av ett program.

Av bud_bundy

Marknaden förändras det finns många faktorer till varför vissa produkter idag innehåller fler fel än de gjorde förr.

För att nämna några så anser jag att marknaden har blivit tuffare rent ekonomisk, personal är svindyra och förutom utvecklare måste man ha betydligt mer annat folk än bara kodare. Likaså har teamen blivit större, vilket innebär ruljans på folk och att ingen har lika bra överblick.

Sedan visst så tillåts såklart vissa produkter ha fler fel då felen är lättare att åtgärda.

Men som jag nämnde först vi gör andra produkter idag, skulle vi idag göra samma produkter som de förr så skulle vi allt leverera mindre fel än de förut, då vi idag har mycket bättre verktyg och metoder.

Det man som konsument bör göra är att avvakta, jag tror säkerligen BF4 de närmsta månaderna kommer bli fullt spelbart för de flesta. (spelbart = ej kraschar etc, men enstaka buggar finns)

Av bud_bundy

Undra hur mycket av dessa 100kr som går rakt till tigerns plånbok och hur mycket som försvinner på vägen till parkvakter etc?

Det jag är emot är att de vill få en att binda sig till att skänka varje månad bättre är att skänka när man känner att man har råd. Och 1200kr/år är för många väldigt mycket pengar, tvingas man dessutom lägga stora pengar på att underhålla ens dator så finns det mindre kvar.

Nå annars är jag nog för mer insatser för utrotningshotade djur än för människor, bara det att jag tycker det inte riktigt framgår hur pengarna används. Och jag är mycket skeptisk till överbetald personal.

Av bud_bundy

Varför betala för någon som man kan få gratis? Jag själv jobbar på ett företag där vi ibland tar in personer som kodar java dessa enbart får betalt i kaffe. (de gör exjobb) I vilket fall är vi tveksamma till nyttan med dem och mer ser det som ett bra sätt att rekrytera personer, alltså få prova dem i 6 månader och se vad de duger till.

Visst finns det uppgifter som en mindre duktig utvecklare skulle kunna utföra, men tiden det tar att sätta in denna är inte gratis. Likaså ringer ofta KY studenter och vill göra deras praktikperiod hos oss, där de till skillnad från högskolestudenter kan göra mer vad som helst och ändå få godkänt av läraren.

Nu finns det andra typer av företag där små enkla programmeringsarbeten skulle finnas. Jag tänker främst på Excel, Office och liknande. Så mitt råd fokusera inte så mycket på just programmering utan mer generella uppgifter, där man sedan som programmerare också behöver göra dessa administrativa uppgifter.

Av bud_bundy

Jag har ingen tv men funderar på att köpa en bildvisare av större slaget, det kan mycket väl bli så att denna teknikpryl innehar funktioner som jag inte använder, men det betyder inte att jag är beredd på att betala extra för att apparaten ska ha mindre onödiga funktioner. Med onödiga funktione syftar jag på kanalväljare etc. På ren svenska betyder det att bildvisaren jag köper kanske kommer att kallas för en tv.

För mig och många andra så har informationskällan tv-sändningar gjort sitt, då vi smidigare kan få samma eller bättre information andra kanaler och dessutom när och var vi vill. (inte riktigt sant, men för min del så har jag tillgång till internet på mer platser än vad jag har tillgång till en tv)

Av bud_bundy

Vad handlar iden om, är det ett spel, nyttoprogram eller något där i mellan? För vilken plattform är det tänkt eller handlar det om att utveckla en ny plattform? Liksom om det handlar om ett android spel så kan du säga det, då iden med att just skapa ett android spel inte är unikt.

Annars generellt så brukar såna hära idéer vara mycket bristfälliga och man bör som idéeskapare fundera på vad ens ide är värd, speciellt om det handlar om spel. Nyttoprogram som däremot kan vara små kan folk ha bra idéer till, bara det att det inte är mycket pengar i dessa.

Säg t.ex. att man hade haft ideen iBeer; http://www.androidbloggen.se/index.php/2012/02/28/ibeer-kul-m... En helt klart säljbar produkt som är lite skoj, men att som vanlig fattig person anlita en helt okänd programmera för jobbet är inte det lättaste. Något att tänka på är att en vettig programmera tjänar runt 35papp i månaden från en säker arbetsgivare, vad har man själv som kan få någon att välja en istället?

Av bud_bundy
Skrivet av Bananas2thebeat:

Det är bara laddtider som blir kortare, inte beräkningstider. 20 minuter laddtid bara för att läsa in data skulle betyda att antingen har du många hundra gigabyte data, eller så har du fått slut på RAM och datorn swappar.

Tider som data läses skrivs till ssd blir snabbare och det behöver inte vara några 100GB, snarare är det lite data som inläses då och då och skrivs till olika ställen i olika filer. Visst går det optimera mer som att läsa in all data till ram först, vilket inte är det enklaste i excel.

Skrivet av henkiii:

...eller att det är många olika filer som data läses/bearbetas ifrån, och att excel inte är så jätteeffektiv på mekanisk disk.

Exakt. Orsak till excel är att utvecklingstiden för vissa saker är superkort, man får dessutom ett extremt gränssnitt som tar väldigt lång tid att skapa och man enkelt kan använda excels inbyggda verktyg.
Annars föredrar jag såklart powershellscript, men har man 0h skattad på att ta fram ett verktyg för att bearbeta data, så blir det som det den snabbaste möjliga lösningen.

Nå som sagt, gör man lite större saker i vanliga program så börjar "mekanisk hårddisk" snart att slöa ner processen.

Så mitt råd till de som har datorkraft i överflöd, sätt igång och använd datorn till något vettigt och lär er att behärska kraften.