Inlägg

Inlägg som Palestrina har skrivit i forumet
Av Palestrina

Roligt initiativ!

Jag fiskar för det mesta med fluga och det är mestadels flugfiske som gäller efter lax och havsöring. Fiskar med ett 15 fots Sage X klass 10 och är på gång att inhandla ett 12.6 fots klass 8. Vilken tillverkare det blir är ännu inte skrivit i sten med det lutar åt ett Hardy Zephrus. Vadare Simms G3 Guide med tillhörande G3 Guide skor. Självklart har jag ett mindre 9 fot klass 6 också av märket Edge då man någon gång ibland fiskar harr, öring, röding eller regnbåge. Använder då en flytring (där det är tillåtet) av märket Pool 12 då jag tycker att det är skönt att komma ut från land en bit samt att man inte störs av andra.

På spinnsidan har jag en Ambassadeur 6500 CS Rocket i kombination med ett gammalt Sjösländan SS 12 fot med kastvikt mellan 60-120g. Är dock en siffra som jag inte anser stämmer då jag kastar bäst och längs med vikter runt 40 gram med spöt. En Ambassdeur 7000 med ett till 12 fot:s spö av något amerikanskt märke (som jag inte riktigt vet namnet på) med kastvikt upp till 150 gram som faktiskt verkar stämma. En stor håv av märket Rapala som även håvat en del stora gäddor.

Jag bor och pluggar i Umeå så det blir flugfiske i Umeälven, Lögdeälven, Sävarån och Byskeälven. När det blir spinnfiske brukar jag åka till Skellefteälven och fiska lax.

Mina PB:s är:
Lax 14 kg (tog jag med mig hem). Silverblank och nystigen
Gädda 6.9 Kg (återutsattes)

Övriga arter har jag aldrig dokumenterat. Är absolut ingen renodlad Catch & Release men släpper ändå tillbaka de mesta jag fångar.

Av Palestrina
Skrivet av keyser:

Du får uppdatera dig med den nya lagen som gäller från 1:a augusti i år:
http://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/debatt-om-forslag/ka...

Självklart, det är inte så att jag inte känner till det men tänkte att det är inte ointressant att ange gamla rättsfall och förarbeten då dessa talar om hur man resonerat och hur man tidigare tolkat gällande rätt. En helt ny lag eller en omskrivning av en existerande lag är heller inte säkert att det blir det utfallet man tänkt sig så kanske behövs en dom i HFD för att se om det blir den tolkningen av ändring som lagstiftaren tänkt sig. Ber om ursäkt för min otydlighet.

Av Palestrina

Här kan man läsa lite info:

Kameraövervakningslag (2013:460)

Förarbeten: Prop 2012/13:115 En ny kameraövervakningslag
Prop 2016/17:182 Kameraövervakningslagen och möjligheterna att använda drönare

Rättsfall: Förvaltningrätten i Malmö målnr 1323-15

HFD 2016 ref 71 En kamera som är monterad på en drönare har ansetts utgöra en övervakningskamera som kräver tillstånd enligt kameraövervakningslagen (I) medan en kamera som är monterad på vindrutan i en bil eller på ett cykelstyre inte har ansetts utgöra en sådan kamera (II).

Av Palestrina
Skrivet av Burhan123:

Vad är Det?

Skickades från m.sweclockers.com

I Luleå så verkar du ha garantiplats på det Civ-ing-program du sedan väljer om du blir antagen till öppen ingång.
https://www.ltu.se/edu/program/TCoePA/TCOPA-Civilingenjor-Opp...

Av Palestrina
Skrivet av andreasa64:

Gjorde allt det, drog en regnbåge på 1.45 kg så nytt PB och drog den på en hederlig spinnare ifrån Myran som heter Mira !
Ska dit nu i helgen igen faktiskt och fiska lite mer.

Är med i Vänersborg/Trollhättan sportfiskeklubb, så kan stå vid hängbron på sidan upp mot Vänersborg.

Okej, aldrig testat att bottenmeta efter ål

Detsamma

Kan tillägga att när jag bottenmetade efter ål så använde jag riktigt fet dagmask, men väldigt sällan jag metar nu för tiden då jag för det allra mest flugfiskar.

Ett tips jag har till dig angående Hallsjön är att använda en orange marabou streamer med guldskalle som du sätter 1.5-2 m efter ett kastflöte. Om du inte har möjligehet att binda själv så vet jag Fiskeshoppen har sålt sådana tidigare. Jag brukar avända den som fluga när inget annat funkar.

Av Palestrina
Skrivet av andreasa64:

Gjorde allt det, drog en regnbåge på 1.45 kg så nytt PB och drog den på en hederlig spinnare ifrån Myran som heter Mira !
Ska dit nu i helgen igen faktiskt och fiska lite mer.

Är med i Vänersborg/Trollhättan sportfiskeklubb, så kan stå vid hängbron på sidan upp mot Vänersborg.

Okej, aldrig testat att bottenmeta efter ål

Detsamma

Grattis till nytt PB En fin och rejäl matfisk!

Av Palestrina
Skrivet av andreasa64:

Okej, vad roligt!
Ska upp till Hallsjön i helgen är det tänkt, inte testat att fiska vid hängbron någon gång, så det får man testa.

Skickades från m.sweclockers.com

Ja Hallsjön är fin, prova bryggorna längst bort i sjön en liten bit att gå men värt det om du frågar mig.

Ja prova vid hängbron, det är ju dock olika kort beroende på vilken sida av hängbron man står.

I Saltet har jag fått mycket ål vid bottenmete nattetid.

Skitfiske på dig

Av Palestrina
Skrivet av Jaxione:

Hej!

Jag har en 1 månad gammal Acer Predator XB271HUA skärm som naturligtvis nu efter att ångerrätten gått ut fått en död pixel som lyser vitt på svart bakgrund. Acers pixelpolicy säger att man måste ha minst två ljusa pixlar för att pixelgarantin ska gälla. Är det någon som har någon erfarenhet av detta? Är det bara att bita ihop eller tror ni man kan få den utbytt?

Mvh J

Antar att du köpt den hos en handlare och då är Konsumentköplag (1990:932)(Konsumentköplagen)(KKL) tillämplig 1§

Sen kan man aldrig veta hur det går från fall till fall men undersök dessa lagrum, både 20§ och 20a§. jag vet dock inte om man anser att döda pixlar är fel i varan men kolla upp det.

20§ KKL "Frågan om varan är felaktig skall bedömas med hänsyn till dess beskaffenhet när den avlämnas. Säljaren svarar för fel som har funnits vid denna tidpunkt, även om felet visar sig först senare.

Om köparen underlåter att i rätt tid hämta eller ta emot en vara som hålls tillgänglig för hans räkning, svarar säljaren dock inte för försämring som inträder därefter och som beror enbart på varans egen beskaffenhet.

Uppkommer en försämring av varan efter avlämnandet, skall varan anses felaktig om försämringen är en följd av säljarens avtalsbrott."

20a§ KKL "Ett fel som visar sig inom sex månader efter det att varan avlämnades skall anses ha funnits vid avlämnandet, om inte annat visas eller detta är oförenligt med varans eller felets art.

Vid köp av byggnadsdelar som är avsedda att utgöra en huvudsaklig del av ett en- eller tvåbostadshus gäller vad som sägs i första stycket fel som visar sig inom två år efter avlämnandet. Lag (2004:553)."

Sen har du alltid rätt att reklamera men kolla upp om dessa lagrum kan vara tillämpliga eller inte, du har väl knappast något att förlora på det? Läs dock hela lagen, det kan finnas lagrum som är tillämpliga som jag inte tog med just nu, samt kolla även efter om det finns domtolspraxis. Läs även i förarbetena som finns till lagen och lagrummen.

Av Palestrina
Skrivet av andreasa64:

Sitter nu och väntar på Spro Addiction Crank & Pop 6'6ft 7-28 gram och Gunki SGK FV1500, sedan en jädrans massa jiggar ifrån svartzonker + offset krokar för abborrefiske under hösten här så fram emot nästa helg blir det fiske för hela slanten!

Några fler ifrån Vänersborg/Trollhättan trakterna som fiskar?

Är uppväxt i Trollhättan men bor och pluggar i Umeå. När jag är och hälsar på mina föräldrar i Thn så brukar jag fara upp till Hallsjön (Vargön) för att fiske regnbåge. Annars blir det en hel del i älven (Saltet) nedströms Olidanstationen och hängbron.

Av Palestrina
Skrivet av Datagubben123:

Hej, är nu på jakt efter nya köksknivar. Med tanke på att det är en jungel där ute med olika knivar så tänkte jag höra av er vad ni har och ifall ni har något att rekommendera? Hade tänkt lägga ca 4000 kr totalt. jag har kollat lite på global, mac och wusthof någon som vet skillnaden framförallt mellan global och mac?

har för övrigt kollat lite på dessa https://bagarenochkocken.se/koksknivar/globalknivar/global-kn...https://bagarenochkocken.se/koksknivar/globalknivar/global-knivset/global-knivset-med-5-knivar-(med-filekniv)/

Har själv Miyabi, Kai Chun och Yaxell. Global är bra knivar och det finns enligt min åsikt inga dåliga knivar när man börjar komma upp i 2000 kr och över per kniv. Men det viktigaste är hur de ligger i din hand och hur du trivs med dem.

De tre som jag räknar upp här passar min hand, dessutom är de bra balanserade. För att ta min Kai Chun som exempel så är den bara 14 cm men Miyabis dito är för obalanserad tycker jag medans deras 24 cm är bra balanserad och ligger fint i min hand. Yaxell är min mellan kniv på runt 20 cm och även den ligger bra i min hand medan jag inte alls gillar deras 24 cm. Mitt råd är känn på knivarna och stirra dig inte blind på att det måste vara samma märke, utan välj de som passar dig bäst.

När det gäller bryne så har jag ett diamantbryne men skickar däremot in mina knivar en gång per år för ny grundslipning.

Av Palestrina
Skrivet av Dem8n:

Grattis! 😁

Skickades från m.sweclockers.com

Tack så mycket!

Av Palestrina
Skrivet av Dem8n:

Grattis! 😁

Skickades från m.sweclockers.com

Tackar

Av Palestrina
Skrivet av Saliciouscrumbs:

Rätt beslut. Det står klart och tydligt i Leken att den som tillhandahåller ett elektroniskt kommunikationsnät eller en elektronisk kommunikationstjänst ska lämna uppgifterna vidare till bl. a. polisen om det avser exempelvis uppgift om abonnemang.

Det finns inte något stöd i lagen om att Bahnhof får luta sig mot 27 kap. 19 § när de nekar polisen abonnentuppgifter. Bahnhof kan inte välja vilka brott de anser ska gälla innan de lämnar ut uppgifter.

Det är väldigt missvisande när när Jon Karlung, vd, Bahnhof säger:

"– Vi lämnar alltid ut om det handlar om allvarlig brottslighet som terrorism, mord, barnpornografi, men det här handlar om brottslighet på gränsen till småsaker".

Om Bahnhof hade fått rätt hade de inte lämnat ut uppgifter till en utredning om exempelvis:

Bedrägeri
Utpressning
Olaga hot
Olaga tvång
Häleri
Sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning
Sexuellt ofredande
Utnyttjande av barn för sexuell posering
Köp av sexuell handling av barn
Misshandel

Tja, om jag ska vara helt ärlig, nästan allt i brottsbalken (förutom väldigt grova brott) hade man inte kunnat få uppgifter från Bahnhof längre.

Tänk om andra nätoperatörer hade gjort samma sak?

Nu vet jag att många fildelar här. Men när var det senast en vanlig tonårskille som laddade ner en film blev dömd för upphovsbrott? Polisen riktar sig mot stora torrentsidor. Ni som tänker egocentriskt kan vara lugn. Den vanliga Sweclockaren är fortfarande säker.

Avslutningsvis hoppas jag att folk läser kammarrättens beslut.

Har du målnumret på domen? Hade varit intressant att läsa

Hittade den själv Målnr var
2699-16 i Kammarrätten i Stockholm

Av Palestrina

Jag köpte en Carpe diem Malö med fast fjädring 120*200cm för två år sedan och är helnöjd. Stod mellan den eller en Hästens Superia. Köpte min Malö med ett extra bäddmadrasskydd och fina dunkuddar till. Betalade då ca 35 000kr för sängen och 2000 kr st för kuddarna. Köpte dock till duntäcke och underbara sängkläder för ca ytterliggare 10 000kr till. Kan verkligen rekommendera att i alla fall provligga en. De säljs hos Sova-butikerna.

Av Palestrina
Skrivet av Henrik-W:

När du skriver inlägget så finns det en liten ikon "Länka bild" som du kan använda. Om du sparar dina bilder på tex. Imgur först så fixar dom en färdig kod till dina bilder.

Bilden nedan skrivs till exempel ["img]https://i.imgur.com/UW2Uge8.jpg[/img"] (utan citattecken) och den koden kunden jag klistra in direkt från Imgur.

https://i.imgur.com/UW2Uge8.jpg

Tack för svaret

Av Palestrina

@Guybrush82: Tackar

Av Palestrina

PB Lax :)

http://forumbilder.se/G9HOF/img-3925.jpg

Laxhona på 14 kg 104cm 6:e juli 2017 i Skellefteälven Tyvärr något suddig bild

Av Palestrina

@cider123: Tackar skall se om jag lyckas

Av Palestrina

Tack

@DaBone: Tack skall kolla på det när jag kommer hem igen

Av Palestrina

@Henrik-W: Hur laddar man upp en bild här? Hittar inget om det?