Inlägg

Inlägg som hnkl har skrivit i forumet
Av hnkl
Skrivet av Mocka:

Inget nytt än? Jag väntar fortfarande.

Nu har jag fått svar. ProShop hittade inget fel, såklart. Trots filmklipp så var det tydligen inget fel som dom kunde simulera och därför är den felfri.

Tröttsamt. Ska se om jag kan få göra ett retur då, men det är över en månad sedan jag köpte kortet så risken att dom går med på det är minimal. Blir aldrig ProShop igen i alla fall.

Av hnkl
Skrivet av Mocka:

Jaha hehe, ibland är det bra att ha en konsol till sådana situationer Har lite spel jag inte kört klart än så passar på att ta mig igenom dem.

Tråkigt att Proshop är så sega.

Förra veckan och det står som pågående så vi får väl se.

Det lär nog inte bli ProShop igen i framtiden. Kan vara värt att lägga en tusenlapp extra för att ha kundservicen nära istället för andra sidan Öresundsbron 😅

Berätta gärna om du får något svar. Nyfiken på vad dom kommer fram till och om du får ett nytt kort.

Av hnkl
Skrivet av Mocka:

Nej inget svar än. Oj, har du väntat så länge?? Det var olyckligt.

Tur att man har en PS5a som man kan leka med under tiden. Mitt GTX760 3GB jag har som backup kort räcker inte till mycket

Sitter också på en PS5 men är inte alls en konsol-person. Den används av tjejen när vi spelar Back 4 Blood tillsammans 😄

Skrivet av Mocka:

Inget nytt än? Jag väntar fortfarande.

Jag fick precis ett mejl från ProShop att en tekniker inom kort ska kolla på min reklamation. Tog ett tag, och det lär nog ta ett par veckor till tyvärr. Ska bli intressant att få en återkoppling om dom lyckas framkalla missljudet.

När lämnade/skickade du in ditt kort?

Av hnkl
Skrivet av Mocka:

Ja den risken finns dessvärre. Har lite samma problem med att fläktarna inte fungerar tillfredsställande under 45%, det är inte ofta man kommer i den situationen pga. alltför aggressiva fläktprofiler.

Jag hade nog tagit MSI igen då ASUS verkar ha otroliga problem med coilwhine. Mitt första 4090 var just TUF och hade extremt med coilwhine, till den grad att det även hördes om man gick ut ur rummet. Att köra med lurar som har stängda kåpor var det enda sättet att få "bort" missljudet. Synd för kortet var suveränt! Mycket bra byggkvalitet, väldigt käck liten gpu bracket, tysta fläktar och bra fläktprofiler som höll kortet tyst och svalt även vid lägre belastning. Tyvärr har jag läst att MSI också har coilwhine vilket är synd.

Det verkar du ha rätt i. Läst lite runt om på internet nu och Gigabyte verkar onekligen ha minst problem med spolljud. Så jag håller mig nog kvar vid Gigabyte så länge det inte är något missljud från fläkten.

Skrivet av Mocka:

Slog slag i saken och kontaktade Inet för RMA och får hoppas att ersättningskortet är OK. Viktigaste av allt är att det har så lite coilwhine som möjligt.

Hur har det gått för dig? Fått något svar från Inet? Såg att korten försvann ganska fort.

Mitt RMA är fortfarande på väntelistan sedan den 19/1. Känns som det här kan bli en lång väntan, tyvärr.

Av hnkl
Skrivet av Mocka:

Det var en snubbe som hade problem med coil whine (ASUS kort) som fick lite problem med RMA så det är iofs en annan femma än det problemet du har. Tänkte du skaffa en annan modell isf?

Japp, har Gaming OC.

Okej. Jag är mest orolig att dom inte kommer lyckas framkalla missljudet från fläkten och då underkänna reklamationen. Men vi får se.

Osäker på hur jag skulle göra om det blir en retur i slutändan. Verkar vara svårt att få tag på andra kort av märken jag vill ha, typ MSI eller ASUS.

Var rätt nöjd med mitt Gigabyte så länge det var fritt från vibrationsljud. Men absolut, om jag hade turen att få tag på ett TUF för 21 990kr skulle jag hellre välja det, tror jag. 10% lägre inköpspris är en ganska lockande faktor i dom här prisklasserna 😊

Av hnkl
Skrivet av Mocka:

Hoppas att Proshop är bra på att hantera RMA, hört lite negativt om just den biten. Mitt kort finns inte längre hos Inet så det kan ju vara ett tecken på att Gigabyte kanske bestämde sig för att sluta tillverka den versionen och istället göra en ny revision.

Aj, det låter inte bra. Har handlat en del där, men klarat mig från att reklamera något. Jag får hålla tummarna att allt går bra ändå. Som sagt så tänker jag lämna tillbaka kortet om det är så att dom inte hittar något trots att jag bifogat ett videoklipp på fenomenet.

Jag kanske missade vilket kort du hade, men vilket har du? Fick för mig att du har kortet jag har (GIGABYTE GeForce RTX 4090 GAMING OC)?

Av hnkl
Skrivet av Mocka:

Förstår att du skickade tillbaka det. Hur ser status ut nu för dig? Vilken affär gäller ärendet?

Ja, ljudet från mitt kort var lite väl jobbigt. Man kunde ibland höra det svagt genom hörlurar och tydligt när man satt utan.

Skickade kortet i förrgår och det ska komma fram imorgon. Sen är det handläggningstid. Räknar inte med något svar nästa vecka, utan veckan efter det. Vi får se. Det gäller ProShop. Så jag hade tyvärr ingen fysisk butik att gå till. Beroende på vad dom kommer framtill så får jag se om jag tittar på ett kort från någon annan tillverkare. Hittar dom inget ”fel” så lämnar jag tillbaka kortet, får jag ett nytt eller mitt reparerat testar jag det och behåller om det är felfritt.

Av hnkl
Skrivet av Mocka:

Nu körde jag en sväng i Witcher 3 RTX med samma grafikinställningar som jag skrev tidigare dock med GPU settings i stock. Resultatet efter runt 10 minuters spelande (utan att öppna menyerna) blev ca 62C och fläktarna på runt 72/76% vilket låter högt tycker jag. Nu blev jag plötsligt osäker på om Silent har en snällare fläktkurva eller inte, det ser man i Gigabytes egna program (minns inte namnet) men det var ett tag sedan jag tittade på det. Får göra ett nytt test med Silent F1 BIOS.

Intressant resultat. 62C låter väl rätt bra och rimligt, men som sagt så låter fläktarna lite vid 72-76% hastighet.

Jag körde Cyberpunk 2077 i 4k, högsta inställningarna + RT, igår innan jag packade ner kortet och skickade iväg det. Där låg kortet runt 65-67C med en fläkthastighet runt 75%.

Men mitt kort gick som varmast i Dying Light 2 med högsta inställningarna med RT aktiverat. Där låg kortet runt 70-71C vid full belastning under en längre tid och fläktarna gick i runt 78% hastighet.

Jag tycker kortet gick varmare än jag fått uppfattning om genom diverse benchmarks på Youtube. Men fläktarna gick tystare än mina tidigare kort i dom höga fläkthastigheterna som mitt 4090 låg i, när vibrationsljudet inte var aktivt. 😊

Gällande dom olika bios-moden märkte jag någon skillnad. Inget jag dock grävde vidare i. I dying light 2 hade jag samma temperatur oavsett bios-mode.

Av hnkl
Skrivet av hellmix:

De flesta återförsäljare har enstaka kort i reservlager för just garantiärenden för att kunna lösa garantiärenden inom skälig tid som är inom 3 veckor så har man tur får man nytt kort rakt av men man kan också ha oturen att tillverkaren vill reparera kortet.

Jaha, där ser man! Får se om dom lyckas simulera felet eller inte. Lite orolig att dom inte kommer få något missljud när dom testar själva. Men har skickat med en video som visar att ljudet ändå fanns där när jag hade kortet.

Av hnkl
Skrivet av Mocka:

Ajdå, ja då kan det vara värt att lämna in det. Funderar faktiskt själv lite på det men Inet har inga i lager. Sen har jag ett pågående ärende hos Gigabyte gällande att fläktarna tappar hastighet vid låg RPM, så det är en del stök med kortet. Synd för det har tillräckligt lite coil whine och det är ändå det som är värst med ett grafikkort.

Angående vibrationerna, kommer du ofta upp i 75-85% hastighet? Kör du OCat? Upp till 85% låter mycket.

Nej, precis. Med tanke på bristen av kort är man inte jättesugen på att lämna in och bli av med det med risk att det tar ett tag innan man kanske får ett nytt.

Mitt kort ligger normalt på 75% hastighet. Kör på Silent-mode. Temperaturen ligger runt 69-71 under full belastning. Till en början hördes vibrationerna vid 65% hastighet. Men nu har det flyttat sig lite och dyker upp vid hastigheter mellan 75-85%. Jag har styrt hastigheten själv över 75% för att trigga oljudet i felsökningssyfte bara. Som sagt ligger kortet på 75% i automatiskt läge.

Vad ligger du på för temperatur, fläkthastighet och bios-mode? Får en känsla av att mitt kort går lite varmt och fläktarna snabbt med tanke på din kommentar 😊

Av hnkl
Skrivet av Mocka:

Har du testat utan bracket? Kan vara intressant att åtminstone veta om det är en kombination av kort plus bracket eller bara kortet.

Jag monterade kortet utan hållare till en början. Även då uppstod vibrationsljudet, men på en lägre hastighet, då runt 60-65% hastighet. Efter det monterade jag hållaren och nu uppstår inte vibrationsljudet varje gång, men när det uppstår är det oftast runt 75-85% hastighet.

Av hnkl
Skrivet av Mocka:

Absolut! För mig vibrerar det runt 54-56% fläkthastighet när jag hade GPU bracket som följde med kortet installerat. Till sist bestämde jag mig för att ta bort det och ersätta det med en GPU holder jag hade liggandes hemma (något i stil med https://www.inet.se/produkt/6905102/deepcool-gh-01-gpu-holder... men kan säga att jag blev mäkta förvånad när det lät exakt likadant fast vid 55-57% istället. Då bestämde jag mig för att köpa något som liknar den utmärkta GPU holder som följer med ASUS TUF kortet (https://www.amazon.se/Youmeng-GPU-st%C3%B6df%C3%A4ste-grafikk...) men dum som jag är kollade jag inte måtten och den passade inte alls. Av en händelse så tog jag bort GPU holdern och gjorde lite tester, kortet vibrerar inte längre vid 54-56%!! Därför ska jag försöka hitta en annan pinnliknande mackapär och se om det löser problemet. Visst, hade fläktarna på kortet inte varit som de är hade kortet inte behövt vibrera alls men nu är det som det är.

För mig lät vibrationerna vid 65% till en början. Nu låter det vid 81-85%. Lyckas även bara framkalla det när kortet är varmt. Jag reklamerar så får jag se vad dom säger. Fortsätter missljudet efter det lämnar jag tillbaka kortet och letar efter ett annat. Kan inte acceptera ett så tydligt missljud i den här prisklassen.

Av hnkl
Skrivet av TuHack:

Har för mig att det går att sätta enskilda fläktar i Afterburner ifall du vill testa fläktarna separat och i olika hastigheter. Ta med en video/ljudinspelning till ÅF och se om du inte kan få byta kortet på plats.

Har spelat in ett klipp till reklamationen. Tyvärr har dom inga fysiska butiker att besöka. https://imgur.com/gallery/FXgZv3b

Av hnkl
Skrivet av jorgen69:

Det verkar som att ditt kort har något fel med fläkten.

Mycket möjligt. Väldigt störande ljud. Här är ett klipp på missljudet. https://imgur.com/gallery/FXgZv3b

Skrivet av D.E:

Inte av just grafikkort men andra saker. Förfarandet brukar ju vara så att du skickar iväg kortet till återförsäljaren som i sin tur skickar det vidare till tillverkaren. Nu gissar jag lite här eftersom det säkert kan variera;
Det är möjligt att återförsäljaren redan här beslutar att skicka ett utbyteskort till dig direkt vilket ju är väldigt smidigt om kortet finns i lager. Sen lägger de ditt reparerade/utbytta kort på hyllan åt någon annan.
Alternativ två är att du får avvakta till dess att Gigabyte har tittat på kortet och returnerar dig det reparerade/utbytta kortet. Nackdelen med detta är ju att det säkert kan ta några veckor. Samtidigt så kanske du har mer tur med detta om ditt kort är slut i lager hos återförsäljaren. Gigabyte har säkert lättare att skaka fram ett ersättningskort.

Begärt reklamation. Ska skicka tillbaka det i veckan. Får se vad dom kommer fram till. Här är ett klipp på missljudet om du vill höra. https://imgur.com/gallery/FXgZv3b

Av hnkl
Skrivet av jorgen69:

Hade samma problem med mitt förra 3090 vid en viss hastighet på fläktarna.
Det blev vibrationer som var störande, Men med mitt Gigabyte 4090 Gaming oc har inte detta problem då jag satt en anti-sag mot botten med tjock dubbelhäftande tejp i botten på chassit.

I ditt fall kan det vara stödet mot moderkortet som orsakar vibrationerna.

Tack för din kommentar att ditt likadana kort inte låter så. Då är det risk att det är något med fläkten. Jag har testat att köra kortet utan stödet, då blir ljudet ännu mer tydligt vid dom nämnda hastigheterna. Har även pallat upp kortet med ett stödben i yttre hörnet. Det blev bättre men man hör ändå att ljudet finns där om man lyssnar.

Skrivet av D.E:

Tråkigt! Så ska det ju inte vara på ett så dyrt kort.

Det är ju ett av de bättre 4090- korten med hänsyn till coil- whine och fläktljud. Samtidigt är det inte omöjligt att en fläkt är dålig från fabrik. Personligen hade jag gjort ett garantiärende av det så du gör rätt i att kontakta din ÅF.

Väldigt tråkigt som du säger, när dessa kort är så pass dyra. Fick svar att en reklamation behöver utföras. Synd att bli av med kortet när man precis fått det.. man är ju spelsugen nu när man fått sitt kort. Har du någon erfarenhet om reklamationer av grafikkort? Tänkte om man ofta får ett nytt kort eller om ens kort oftast bara åtgärdas och skickas tillbaka.

Av hnkl

Är det någon som stött på problem med en fläkt som orsakar ganska kraftigt vibrationsljud vid en specifik fläkthastighet?

Jag har nämligen ett GIGABYTE GeForce RTX 4090 GAMING OC. Direkt från installation har den främre fläkten (vad jag kan höra) orsakat tydligt vibrationsljud vid fläkthastighet på 70-75%. Under och över det försvinner ljudet.

Kortet är monterat med stödet. Men det är tydligt att oljudet från fläkten försvinner om jag lyfter kortet uppåt lite lätt, eller om jag liksom ”trycker ihop” kortet längst ut.

Tänkte mest om det är någon som stött på nåt liknande med sitt 4090? Jag har hört av mig till återförsäljaren i alla fall. Ljudet är otroligt störande och eftersom kortet ligger på 75% fläkthastighet med automatisk fläktkurva så uppstår vibrationsljudet nästan hela tiden.

Av hnkl

Annonsen är avslutad

Av hnkl

MSI GeForce RTX 3080 10GB SUPRIM X

Hej på er,

Jag säljer mitt MSI GeForce RTX 3080 10GB SUPRIM X. Kortet har fungerat felfritt och har bara använts till spelande. Köpte kortet hos Webhallen 2021-03-12. Kartong och kvitto finns.

Grafikkortet finns i Södertälje eller så kan jag skicka det, men då står köparen för frakten.

Pris: 7500kr

Läs hela annonsen här

Av hnkl

Med tanke på risken för höga elräkningar i vinter är nog många svenskar försiktiga med att sätta sprätt på pengar i den här nivån just nu. Ökade kostnader överlag i samhället och kronans värde mot dollarn har också sin effekt.

Av hnkl

Kalibrering av datorskärm

Hej,

Lite osäker på om det här ämnet bör ligga under "Skärmar" istället. Moderator kan väldigt gärna få flytta den om det är så.

Jag har nyligen köpt en Calibrate ColorChecker Display Pro för att kalibrera mina skärmar och eventuellt TV-apparater så småning om. Det finns hur mycket som helst att läsa om allt vad kalibrering handlar om. Men jag har några frågor som någon kunning väldigt gärna kan få svara på, pedagogiskt, för en helt ny inom just det här området.

Programmet jag använder är DisplayCal. Skärmen jag använder är en Samsung Odyssey Neo G7 miniLED med 1200 zoner.

Jag förstår och har lyckats kalibrera skärmen med bra resultat i SDR. Justerar RGB och Brightness med hjälp av OSD, en ICC-profil skapas och installeras, precis som det ska. Men nu är min fundering, hur är det med HDR-läget? Hur kalibrerar jag det korrekt när Windows HDR-läge gör bilden ljus och väldigt matt i färgen? Eftersom jag endast använder skärmen för spel så kalibrerar jag med nästintill full ljusstyrka, 90-100% i SDR. Skärmen väljer automatiskt 100% ljusstryka när den hoppar över till HDR i samband med att man aktiverar HDR i Windows.

Min frågor är:

  1. Ska man kalibrera skärmen i HDR-läget på i Windows? Eller ska man endast kalibrera i SDR?

  2. Om man inte ska kalibrera i HDR-läge. Ska jag använda ICC-profilen skapad i SDR även till HDR-läget?

  3. Om man ska kalibrera HDR-läge. Vad bör jag tänka på när det gäller inställningar i DisplayCal? Skiljer det något jämfört med SDR?

  4. Eftersom min skärm är en MiniLED-skärm. Vilken skärmteknik ska man vällja i DisplayCal? White LED?

Tack på förhand!