Inlägg

Inlägg som hnkl har skrivit i forumet
Av hnkl

Fått svar från Komplett idag, för de som vill veta. Tydligen var det några pinnar böjda i processorsockeln. Komplett påstår att det är orsakat av mig då MSI och andra tillverkare garanterar att det inte kommer från dem då de har extremt hårda kontroller gällande det, vilket betyder att de i 99% av fallen bedöms det som skada orsak av kund.

Själv är jag inte övertygad om att det är jag som orsakat det, var varsam och försiktig och gjorde som jag alltid gjort vid byte/byggande av PC. Enligt beskrivning och utan något våld.

Men i alla fall så var han på Komplett väldigt schysst, det fixade till pinnarna och skickade det vidare till MSI för reklamation, så jag får tillbaka pengarna.

Kan tilläggas att jag köpte ett annat kort dagen efter, ett MSI gaming M5 istället. Fungerade felfritt efter installationen av det.

Av hnkl
Skrivet av captianpontap:

Vad ligger en i5 4690k samt moderkort på?

Sålde idag en 4690k plus ett GIGABYTE GA-Z97X-GAMING 3 för 2300kr. 1600 för 4690k och 700 för moderkortet. Var många som ville köpa, lättsålt. Processorn såldes på 2 timmar för 1600.

Skickades från m.sweclockers.com

Av hnkl

Okej, vad bra. Tänkte att det var något som var fel, eller att jag inte fått ordning på kylningen.

Av hnkl

Hoppande temperatur i7 6700K

Installerade häromdagen min nya processor, en i7 6700K. Använde mig av Arctic Silver 5, men jag har märkt att temperaturen på de fyra kärnorna hoppar ganska högt så fort man gör något på datorn som t.ex. öppnar en mapp eller öppnar Chrome, då hoppar antingen en kärnas temperatur upp till omkring 45-55 grader en tiondels sekund och sen ner tillbaka till normal temperatur på omkring 29-35 grader.

Har inte sett någon processor hoppa så för något så litet som att öppna ett program eller en mapp. Temperaturen ligger annars bra som ni ser på Idle, omkring 30-35 grader. I spel ligger den omkring 59-69 grader. Eftersom jag applicerade kylpastan för 2 dagar sedan ungefär så antar jag att den inte riktigt satt sig ordentligt ännu och det är därför den ligger på 69 grader i Load som max.

Men är det normalt att temperaturen hoppar upp sådär? Det kanske är något som är just nu då kylpastan är ny också.

Av hnkl
Skrivet av TiasE:

10pin? Det är antingen 4 eller 8 pins.

Korrekt, 8 skall det vara

Skickades från m.sweclockers.com

Av hnkl
Skrivet av BrusE:

Har du kopplat in den extra kebeln som sitter i närheten av CPU?

Du menar den som sitter uppe i hörnet, en 10-pin? Hittade inget fel.

Kopplade in mina gamla delar igen och allt fungerade bra med dem. Vet inte vad som var fel, men gav upp och skickade tillbaka moderkortet för felsökning.

Skickades från m.sweclockers.com

Av hnkl
Skrivet av fermia:

Låter som du missat någon distans bakom moderkortet som kortsluter datorn..
För du har väl kollat så distanserna passar det nya moderkortet??

Alla distanser sitter på plats och passar. Har skickat in det till komplett så får de kolla. Fick ingen ordning på det.

Skickades från m.sweclockers.com

Av hnkl

Nytt moderkort, processor och ram - dator helt död

Fick hem mina nya delar till datorn, monterat ett nytt moderkort och en ny processor tillsammans med nya DDR 4 ram-minnen. Monterade ihop det och datorn startade, fick upp en blåskräm om att delar var bytta och behöver repareras, samt att jg behövde verifiera eller installera om Windows från CD eller USB. Är helt hundra att det stod exakt så, men något liknande.

Sen startade datorn om sig efter ett tag och nu startar den inte alls.

Om jag drar ut 24-pin kontakten till moderkortet och stoppar tillbaka den lite långsamt så hoppar skiten igång igen ett par millisekunder, som att det är glapp helt plötsligt...

När kontakten är inkopplad så lyser bara en liten blå led vid ena PCI-E porten. Står inget om det i handboken för moderkortet.

Är en i7-6700k
Moderkortet är MSI Z170A-G45
Ram är HyperX DDR4 288pin 2166mhz 2x8gb

Sen har jag ett Cooler master 650W nätagg

Vad tusan gör jag?

Av hnkl

Irrelevant inlägg från mig. Raderat.

Av hnkl
Skrivet av Bonovox85:

Är GTX 1080 overkill för 1440p? Jag kommer ju köra på 1080p ett tag innan jag köper en sån Asus G-sync 1440p skärm om ungefär 1-2 månader.

Efter några dagar med mitt MSI gtx 1070 så är 1070 ett bra 1080p-kort. Vill du spela på Max i 1440p med 60fps+ så ska du köpa ett 1080-kort. Fps:en på 1070 ligger runt 60-110 i de spel jag lirat. Med undantag för vissa titlar som gta och fallout där vissa områden är väldigt krävande och dippar ner under 60 fps.

Som sagt, 1070 är för de som vill spela i 1080p och förväntar sig att få runt 60-80fps i Max-inställningar

Mitt 1070 klarar Gta V på Max i 1080p med 2xmsaa. Ändå droppar fps:en ner till 45-50 vid områden med massa gräs. Fallout 4 dippar ner till 50-55 i vissa stunder när man går runt i städer.

Ett bra kort som klarar 60fps i princip alla spel förutom den stora tunga processorkrävande spelen där det kan dippa under 60 på vissa ställen men håller 60-80fps+ 95% av tiden.

Skickades från m.sweclockers.com

Av hnkl

Fick mitt MSI GTX 1070 idag. Väldigt nöjd, både vad gäller ljud, temperatur och kraft. Spelar endast i 1080p och det klarar kortet mycket bra. Temperaturen är också väldigt bra, ligger på 28-29C idle och max 61C under load. Klockat kortet med Core Clock +135 MHz och Memory Clock med +530 MHz. Fan-Speed låg på max 67% under Load.

Av hnkl

Pratades det något om datum när 1070 går att förhandsboka?

Av hnkl

Jag har precis köpt nya delar till min dator. Däribland ett nytt moderkort. Så nu har jag bytt ut mitt gamla moderkort och installerat om Windows 8.1 som jag köpte med datorn för länge sedan. Fick idag möjlighet att uppgradera till Windows 10.

Innan jag köpte det nya moderkortet då hade jag Windows 10 också och jag har även lagt över Windows 10 på USB. Kommer jag fortfarande kunna formatera om hårddisken med det här nya moderkortet med det Windows 10 som jag har på USB som jag skapade när jag hade det gamla moderkortet?

Jag tänker såhär, det borde inte vara något problem eftersom jag fått förslag från Windows Update att hämta Windows 10 med det nya moderkortet redan. Så jag borde ju kunna formatera om datorn en dag med det Windows 10 jag har på USB-Stickan, hoppa över nyckeln och Windows 10 aktiveras även med det här nya moderkortet? Eller tänker jag fel? Måste jag ladda ner Windows 10 igen och göra en ny kopia på USB nu när jag nytt moderkort?

För moderkortet måste funka som "nyckel". Kopian av Win 10 borde bara vara en kopia av operativsystemet som jag kan aktivera med vilket godkänt moderkort som helst?

Skickades från m.sweclockers.com

Av hnkl
Skrivet av perost:

Ok, då har du 1xM.2, 1xSATA Express och 6xSATA 6Gb/s. Med andra ord så spelar det ingen roll vilken SATA-port du använder, samma prestanda i alla. M.2, SATA Express och SATA 4-5 använder dock samma PCIe-linor, så endast en av dem kan användas i taget. Så det bästa är att använda någon av SATA 0-3, så slipper du problem i framtiden om du t.ex. stoppar i en M.2-enhet. Kolla i manualen vilka som är vad.

Kalas, vad bra. Tack hjälpen. Hann inte kolla igenom manualen innan jag for till jobbet. Ska kolla hemma sen!

Skickades från m.sweclockers.com

Av hnkl
Av hnkl

SATA 3 eller SATA Express

Fick hem mitt nya moderkort idag, direkt började jag montera ner den gamla datorn för att installera allt i den nya burken. När jag började koppla in alla kablar så ser jag på moderkortet att det finns två olika ställen där jag kan ansluta min SSD. Den ska anslutas via SATA och på moderkortet finns det nu två att välja på. Den ena är SATA 3, sedan finns det en annan som heter SATA Express.

Vilken ska jag välja för att kolla in SSDn? Men även min CD-läsare?

Det är nämligen 2 SATA 3-uttag, sen är det cirka 6 SATA Express-uttag.

Av hnkl
Skrivet av Snövit:

Precis jag kör likadant fast 12gb. Det har fungerat suveränt i de två åren jag kört så.
Tänk på att sätta dem i rätt "par".

Ex:
Slot 1: 8gb
Slot 2: 4gb
Slot 3: 8gb
Slot 4: 4gb

Vad bra! Då provar jag och ser hur det går. Tack för hjälpen!

Skickades från m.sweclockers.com

Av hnkl
Skrivet av Mikaelmannen:

Det ska fungera bra så länge paren är lika, och skulle du ha 2 olika par så går hela smäcket i den hastighet som sämsta paret klarar.

Okej, så då borde det inte vara några problem eftersom det är exakt likadana minnen förutom storleken?

Skickades från m.sweclockers.com

Av hnkl

Använda RAM-minnen med olika storlekar

God kväll!

Har precis klickat hem lite nya delar till datorn. En av sakerna som hamnade i kundvagnen var nya RAM-minnen.

Idag har jag Kingston HyperX Fury 1600MHz (8gb)4gb x 2. De nya är samma hastighet, samma märke och modell, fast (16gb)8gb x 2.

Nu till frågan. I och med att det är exakt samma RAM-minnen bara det att stickorna är av större minne, kan jag använda mina 4gb x 2 för att få sammanlagt 24gb RAM tillsammans med det nya 8x2-minnena? Eller är jag ute och cyklar nu?

Happy Halloween!

Av hnkl

Återkoppling av vad som händer med mina ojordade uttag:

Har varit i kontakt med min hyresvärd som tillkallade elektriker omedelbart. De bytte ut det jordade uttaget som satt i ena sovrummet med ojordade uttag.
Han såg också att datorn genererar ström som behöver ledas vi ett jordad uttag men eftersom det inte finns jordade uttag i lägenheten förutom i kök och badrum så utsätts du för strömmen som finns i datorn när du tar i något "jordat" som elementet bredvid datorn. Han mätte upp det till 106 Volt som uppstår mellan datorn och elementet.

Eftersom det oftast ser ut så idag i elektronik att hela chassit jordas via nätaggregatet så är finns det inget att göra då vägguttagen är ojordade. Vi provade att koppla datorn till ett jordat uttag i köket och då försvann all ström som laddas upp i chassit.

Så jag sänder iväg ett mejl idag till min hyresvärd där jag förklarar vad som sades och vad jag tycker. Får invänta svar.

Mitt mejl till hyresvärden:

"Hej,

Var i kontakt med er häromdagen gällande blandade vägguttag i ena sovrummet samt att min dator blev strömledande vid beröring av element. Nu har jag haft en elektriker från Bravida som har tittat och bytt ut vägguttaget som var jordat i ena sovrummet. Han tittade även på datorn och elementet och såg att datorn leder ström när du kommer i kontakt med ett "jordat" föremål. Detta sker eftersom vägguttagen i lägenheten inte är jordade förutom i kök och badrum.

Så det är inget fel med att lägenheten har ojordade uttag men samtidigt så fungerar elektronik så idag att man behöver i de flesta fall ha jordade vägguttag för att strömmen ska ledas korrekt. Jag skulle vilja att ni gör en utvärdering av detta och ser över huruvida jordning av mitt vardagsrum bör göras eller inte. Pratade med elektrikern och han sa att det inte finns något att göra utan det är upp till Graflunds att se över om jordning av vägguttagen i rummet bör göras eller inte. Men eftersom det flesta datorerna är byggda så och även annan elektronik så finns det ingen jord i väggen och tar du då i den ojordade elektronikföremålet och i t.ex. elementet som är "jordat" så blir du "jorden" mellan datorn och elementet.

Elektrikern mätte upp och det handlar om lite mer än 100 Volt som genereras mellan dator och jordat föremål(element). Det är ganska mycket och det känns mycket om du utsätts för det. Han sa även att det inte är helt ofarligt utan är du känslig kan det vara farligt och du kommer alltid att få i dig de antalet Volt så fort du kommer i kontakt med dator eller ett föremål med metallhölje som sitter i ett ojordat vägguttag.

Risken för skador och brandrisk på elektroniken ökar också när utrustningen egentligen är tänkt att användas i jordade uttag.
Att dra en kabel från ett jordat rum är inte tillåtet enligt lag så jag som hyresgäst inget val än att koppla in mina saker till ojordade uttag som med dagens elektronik egentligen behöver jordade uttag och riskera att få stötar och ström genom mig om jag tar i fel saker i rummet. Det andra alternativet idag är att jag inte äger en dator vilket inte heller fungerar.

Det förekommer nog inte ofta anmälningar om detta men man ska aldrig underskatta ström och jag tycker att det är en ganska allvarlig sak att föremål i hemmet riskerar att utsätta en hyresgäst för ström och kan i värsta fall vara farligt för vissa personer eller barn som kanske inte bör utsättas för ström.

Ojordade uttag resulterar även i störningar mellan olika föremål som tv, dator, högtalare eller annan utrustning och kan orsaka störningar eller förstöra elartiklar i hemmet som jag som hyregäst själv behöver reparera för att man väljer att spara pengar på att inte jorda vissa rum.

Vill även hänvisa till denna artikel som NyTeknik skrev om 2001 vad gäller ojordade uttag och elektronik. http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article2207...

Vill gärna att ni ser över detta och kollar vad som är lämpligt att göra och ta hänsyn till att det handlar om ström. Anser ni att jordning inte är nödvändigt och att det är okej att elektronik idag kan leder ström på grund av ojordade uttag så vill jag gärna ha en motivering till att man förbiser risken att utsätta hyresgäster för ström som i vissa fall kan vara över 100 Volt.

Med vänlig hälsning,
Marcus *******"