Inlägg

Inlägg som Disclaimer har skrivit i forumet
Av Disclaimer

Studiedator att ersätta desktop <10k

Hej! Då var det slutligen dags för universitetsstudier och jag är därför i behov av någon form av studiedator. Eftersom jag varken har tid eller lust att spela datorspel samt inte besitter någon större förmögenhet, kommer jag att försöka sälja av min nuvarande stationära dator och gå över till bärbart på heltid. Därför behöver min studiedator även fungera som hemma-/allrounddator.

Jag letar efter är något som är portabelt, lätt och gärna klarar av i alla fall 6 timmars lätt- till medeltung användning. Skärmen bör vara på 13" men behöver inte ha högre upplösning än 1080p, då jag ändå kommer koppla den till en sekundär skärm vid hemmabruk. Jag är ej i behov av någon touch-funktion och skärmen får mer än gärna vara matt. Datorn lär inte behöva dra allt för tunga laster och kommer främst användas till lättare uppgifter som ordbehandling, excelkalkyler, mediauppspelning och musikinspelning. Det värsta jag lär belasta den med bör vara NES/SNES-simulation och möjligtvis streaming i <500x500, men med det sagt vill jag fortfarande ha något som är kraftfullt nog att klara alla sådana uppgifter galant, och gärna fortsätta göra det i ett par år framöver.

Eftersom jag helst vill komma undan relativt billigt har jag tittat på främst ett par Asusmodeller i 8-9 tusenkronorsklassen, exempelvis UX303LA och storebrodern UX303LN.

  • Klarar man sig på en i5:a, eller t.o.m. en Core M (som verkar finnas i de nyare fläktlösa modellerna), eller bör man satsa på en i7:a för mer långsiktighet?

  • Bör jag undvika diskreta grafikkort för att minska strömförbrukning/värmeutveckling, då jag troligen inte kommer ha särskilt mycket användning för dem ändå?

Av Disclaimer
Skrivet av RaxXeZ:

Ja det skulle det garanterat göra, jag menade 1,165
Men vet någon vad stockvolten ska vara/är?

Dåså, då verkar du istället ha fått ett bra kort, då stockvolten vanligtvis är 1.2v.

Av Disclaimer
Skrivet av RaxXeZ:

Måste fråga vad är stock volten på era kort? Jag själv har ett "TOP" från Asus och stock volten på den är ca 1.65, men jag har läst att stock volten är 1,2?

Då är det fel på någon sensor. 1.6v skulle grilla kortet.

Av Disclaimer
Skrivet av Tumnus:

Något säger mig att du inte sett något av dessa två färger.

Noctuas färgschema är väl snarare kaffebruna än avföringsbruna som är en betydligt mörkare färg av brunt.

Förstår mig inte på begreppet kaffebrunt. Kaffe är ju för helvete svart!

Av Disclaimer

Vad låg temperaturerna på när den frös? Gick coretemp upp till 63C nästan direkt eller låg den på 32C/62C core/socket?

Är temperaturerna låga (i alla fall under 50C i stock) som de ska bör du testa minnena för att utesluta dem. Kör MemTest86+ eller något. Kan dessutom vara bra att veta vilket stresstest du körde.

Av Disclaimer

Ska du inte överklocka processorn är det nog inte värt det för BF4 i alla fall, då en fx-6300 inte bör vara särskilt långt från att redan flaska ett 7950 i BF4 1080p. Det kommer ge en boost, men din minfps i BF4 kommer inte öka markant.

EDIT: Är dock osäker på hur det kommer se ut i andra, mindre processorkrävande spel.

Av Disclaimer

Är mitt moderkort galet och ger mycket lägre volt än vad som står (i alla program, bios osv) eller har jag fått ett ruskigt bra chip? Kör för tillfället min 8320 stabilt i 4.3ghz/1.23V, vilket känns VÄLDIGT lågt. Temps ligger på ~50-55C efter timmar av IBT och ~57 efter drygt 2 timmar P95 med en (möjlgt halvdefekt) CM Hyper 212EVO. Går aldrig över 40 i spel, även i BF4 och dylikt.

Har inte pillat mer och försökt få den högre då jag planerat att skicka tillbaka kylaren då den ej fungerar som den ska om inte datorn ligger ned (själva kylaren står upp).

Av Disclaimer
Skrivet av Burner72:

Jag har en fråga om Memory clock, på msi afterburner står det att mitt memory clock är 1600MHz. Core clock är 1070 (vilket verkar stämma vad ni andra har). När ni klockar memory så ligger ni på 6000-7000Mhz, stämmer det att man kan dra upp det från 1600 till 6000- 7000 det verkar ju lite väl mycket om man jämför med hur mycket man klockar core clock.

Mvh

Edit Asus GPU Tweak visar rätt memory clock dvs 6400

6400/4 = 1600
7000/4 = 1750
osv

Av Disclaimer
Skrivet av BergEr:

Under 40c i full load och 30c på gpu? Sitter du utomhus och testar eller?

Nä, men en FX-8320 på 3.5ghz @ 1.1v alstrar inte allt för mycket värme. Med datorn liggande och processorn på 4.3ghz/1.23V (snarare runt 1.2 i CPU-Z) får jag för närvarande ~48-52C efter en timme P95. Drygt 45C i BF4 (beror främst på grafikkortet)

Allvarligt talat har jag accepterat att datorn behöver ligga ned. Det är troligen kylaren som är problemet, och eftersom jag inte har lust att göra RMA på en produkt för knappt 300 struntar jag helt enkelt i det och köper en NH-D14 om ett par månader istället. Mitt chip överklockar nämligen otroligt bra i förhållande till volten jag matar det med.

Vill i alla fall tacka alla för visat intresse. God jul på er.

Av Disclaimer
Skrivet av SysGhost:

Det kan i vissa fall med vissa modeller vara så stora skillnader.
Jag själv har fått byta kylare på grund av detta. Men det är inte vanligt.
Testa att vrida kylaren 90 grader, så att fläkten hamnar neråt i chassit när det står. (Om monteringsanordningen tillåter det. Den borde göra det)

Men det låter som om du har problem med kylpastan. Frågan är hur mycket/lite kylpasta du kör med, vilken sort och hur du applicerar den.

Kör med "ärtmetoden" och pastans spridning har i princip sett perfekt ut varje gång jag tagit loss den. Ska dock köpa en tub MX-4 eller liknande efter jul (då jag handlar diverse andra saker) och testa montera om den med det ifall det mot all förmodan är något skumt med kylpastan.

Testade också att byta "håll" på kylaren i början utan vidare resultat. Å andra sidan kan jag ha monterat den lite halvtaskigt den gången.

Av Disclaimer
Skrivet av SysGhost:

En del kylares värmerör (Eng: Heatpipe) fungerar effektivare i ett visst läge, där den kylda ändan ligger högre än den varma ändan.
Det har med gravitation och kondensering att göra.
När värmekällan ligger högre än den kylande ändan, så fungerar värmerör sämre. Man har försökt att motverka denna effekt genom en så kallad "veke", men är fortfarande inte fullt så effektiv som att faktiskt ha värmekällan i ett lägre plan.

Jo, så mycket är jag med. Men den skillnaden bör inte vara så pass stor som den är för mig, korrekt?

Av Disclaimer

GPU-temperaturen ligger på 30C, vilket absolut inte bör höja CPU-temperaturerna märkvärt. Temperaturerna är mätta med diverse mjukvaror: coretemp, realtemp, hwmonitor osv.

Kan vara värt att tillägga att själva heatsinken inte blir särskilt varm när datorn står upp även om processorn och basplattan blir det, vilket är vad som fått mig att misstänka att något är lurt men själva rören.

Liggandes höll sig processorn på max ~40C efter en timme Prime 95 och 25 runs i IBT. Stående stängde jag av testen efter 2 minuter eller så när processorn gick över 60-65C.

EDIT: Heatsinken vill inte rotera utan att jag tar i med kraft.

Av Disclaimer
Skrivet av Willhelm:

Hur är luftflödet i övrigt? Kan ju vara värme från grafikkortet som åker upp mot cpu kylaren när den står upp medan den kanske åker ut genom något hål i sidan på chassiet eller något när den ligger ned utan att passera cpu.

Grafikkortet är i idle och generar därför inte någon värme. Luftflödet är inte överdrivet fantastiskt (1x 140mm fram, 1x 140mm top och 1x 120mm bak), men inte heller särskilt dåligt, och samma temperaturskillnader i liggande/stående position sker vare sig sidoplåtarna är på eller ej.

Av Disclaimer
Skrivet av Poola_6:

sitter den riktigt fast ? föratt när den ligger så får kylaren mer kontakt med processorn och de blir mer kylning

Den sitter så fast och så rakt det bara går. Kan själva monteringsanordningen vara defekt vilket leder till lågt tryck mot processorn? Efter otaliga remounts sitter inte kylaren bättre än så här i alla fall.

Av Disclaimer

CPU mycket svalare när dator ligger ned?

Har under 2 dagar monterat om min nyinköpta CM Hyper 212 EVO snart oräkneligt många gånger. Nu verkade jag dock ha fått på den som den skulle. Så innan jag börjar använda datorn som vanligt tänkte jag stresstesta med processorn i stock medan den fortfarande ligger ned. Inga problem! Under 40C i full load (IBT) är ju ett lysande resultat!

Men sen ställer jag datorn upp igen och gör om samma tester. Helt plötsligt fortsätter processortemperaturen stiga till över 65C i load (där jag stoppar testet), och jag blir fullständigt förvirrad.

Efter alla dessa ommonteringar av kylaren är den i praktiken perfekt mountad den här gången, så där ligger inte problemet.
Kan heatpipsen vara defekta på något sätt så kylaren måste vara i "stående" position för att de ska fungera som de ska?

EDIT: Nu blir den ännu ett par grader varmare i load även i liggande position (~45C). Vad i hela helvete? Defekt mount-anordning?

Av Disclaimer
Skrivet av FuzzyMcFluffens:

Får man Never Settle Gold eller något med köp av tex 280x?

Du får BF4 med vissa kort, bl.a. Sapphires Dual-X, Vapor-X (tror jag) och MSI:s 280X.

Av Disclaimer
Skrivet av matte_97:

Hej igen!!

Tack för svar, men vet inte om ni är seriösa eller inte. Har en polare i klassen som sa att detta borde funka för minst medium på BF4? Har han fel?

Min budget är ca 2000, så den är redan över...

Då föreslår jag att du hoppar över datorköpet tills du har åtminstone ~5000-6000kr och kan bygga själv. För 2000 får du tyvärr inget värt pengarna över huvud taget.

Kundvagnen du länkade kommer (förutom att inte fungera pga intel-mb, amd-cpu osv) knappt kunna starta BF4.

Av Disclaimer

Beror väl helt enkelt på om du är ute efter ett tyst kort eller ett kort som presterar så bra som möjligt. Med Toxic är du garanterad 1150mhz stock, medan du med ett Asus kan ha samma otur som mig och ha ett kort som inte stabilt vill över 1150mhz.

Däremot kan jag intyga att kylaren på Asus-kortet är ruskigt tyst och bra. I princip ljudlöst (i förhållande till CPU-fläkt osv) upp till 35-40% fanspeed, och med stockfläktkurva går fläkten aldrig över just 35-40%.

Av Disclaimer
Skrivet av 007onex:

jag håller me dig med grafikkortet, jag har hör många klaga på ljudet men! har de fläktkurva på? har de låst fps?
alltså jag förstår inte en del, de vill att grafikkortet ska köra i 100% under spel fast de inte behöver det, har man en 60 hz skärm så ska inte grafikkortet behöva jobba för att få mer fps

Ett 290 pressar inte mycket mer än 60fps i BF4 med allt på max i 1080p.

Av Disclaimer

Ser helbra ut!

Är personligen inte förtjust i nätaggregat från Corsairs budgetserie (don't ask me why), men det du valt lär fungera utmärkt till ditt system. Dessutom är det modulärt. Vill du köra SLI i framtiden får du gå upp lite i pris dock.

Vad gäller grafikkort finns det ju R9 290 för drygt 3500kr som är mer prisvärt än GTX780, men de blir riktigt varma (95C) och låter enligt de flesta recensenter åt helvete för mycket, så vill du inte slänga på en egen tredjepartskylare på det är nog GTX780 ett väldigt bra val trots allt.