Inlägg

Inlägg som gz har skrivit i forumet
Av gz
Skrivet av BackSmack:

Det är ganska lätt att se skillnad på mini och micro.

Tack för bilden. Samsungen har då micro-HDMI.

Detta borde fungera? Räknat från externa skärmen till datorn...ca 250 kr totalt.
DVI (hane) ----- HDMI (hona) + HDMI (hane) ----- HDMI micro (hane)

DVI (hane) ----- HDMI (hona)
http://www.netonnet.se/art/tv-och-bild/kabel-och-kontakt/dvi/...

HDMI (hane) ----- HDMI micro (hane)
http://www.netonnet.se/art/tv-och-bild/kabel-och-kontakt/hdmi...

Av gz
Skrivet av bulan880:

Finns det ingen adapter HDMI-DVI i en sladd bara? Eller det fungerar inte?

Jo, men Samsungen har HDMI-mini eller HDMI-micro, inte vanlig HDMI. Hittar ingen sådan adapter som går till DVI. Blir inte klok på om den har mini eller micro, det står olika på olika ställen, tar med datorn till affären så får de se. Det är ju ganska smidigt med en liten nätt sak som den här...
; )

Av gz
Skrivet av RoleX:

Finns det ingen docka ute än då? Så kan man ha dockan hemma kopplat till skärm, tangentbord, mus och alla andra enheter.

Nej, jag har inte sett ngn docka. Tror inte den är gjord för det. Finns väl ingen för Mac Air heller?

Av gz

Här är en interaktiv nybörjarguide till Samsungen:
http://preview.tinyurl.com/6zgsctd

Av gz

På min nuvarande (gamla) bärbara har jag DVI ut som jag enkelt pluggar in i externa skärmen.

Hur gör man smidigast eller bäst för att koppla Samsungen till externa skärmen?
HDMI-mini till DVI?

Jag hittar dock inga sådana kablar...måste man köra HDMI-mini till vanlig HDMI och sedan vanlig HDMI till DVI? Försämrar det bilden att man har ett extra steg?

Edit: Den externa skärmen har bara DVI (alltså inte displayport eller HDMI).

Av gz

Tack al3xis, lade en order. Kanske dyker den upp redan i veckan?
: )

Av gz

Kommer datorn någonsin ut i affärerna? För varje dag som går flyttas leveransdatum lika mycket. Det här börjar bli tjatigt!

Senaste informationen från Komplett:
"19 maj 2011 (Preliminärt)"

Snart kommer enligt rykten en ny Macbook Air ut (typ juni juli). Kanske lika bra att invänta den för att jämföra med Samsungen innan köp. Om Macbook Air har samma processor och bättre pris ligger den bra till. Speciellt om de återinfört bakgrundsbelyst tangentbord.

Av gz
Skrivet av HugFox:

Det finns möjlighet att ta bort recovery-partitionen (vilket jag kommer göra ifall jag köper den här datorn, har en extern hårddisk som backup istället). Du kan använda dig av EASEUS Partition Master eller något liknande program för att radera partitionen och sedan förstora den kvarvarande med kapaciteten som blev över. Efter det här har du plötsligt 20GB+ extra utrymme :).

Ok, tack för tipset!
: )

Vi får väl se om datorn någonsin börjar säljas?

Av gz

http://www.trustedreviews.com/laptops/review/2011/04/08/Samsu...
"For storage there's a capacious 128GB SSD (leaving you with a 98GB capacity as a 21GB section is reserved for a recovery partition)"

Är detta något man inte kan bestämma själv? Det var en häftig reservering av plats annars. Så tillkommer Windows utöver det antar jag?

Av gz

Enligt Dustin:
"Beräknad leverans 2011-05-06"

Av gz
Skrivet av faldo:

Heh, ja kanske border starta en ny tråd om datorn och svara på alla frågor

Ja, den är tyst/sval, Samsung har en programvara som med en knapptryckning sätter datorn i "silent mode", osäker på vad exakt som händer men fläkten varvar ner till nästan knäpptyst. Kan tänka mig att 3D-grafik försämras och processorn klockas ner... jag får testa lite och återkomma med bättre svar.
I övrigt så har processorn något som kallas "2nd generation turbo boost", vilket klockar ner alla processorns kärnor som default till 1,4Ghz och vid behov ökar frekvensen upp till 2.8ghz, detta hjälper till att hålla datorn riktigt sval. Ett stort plus är även att batteritiden ligger på ca. 7 timmar tack vare "turbo boosten", vilket jag kan bekräfta efter att ha arbetat med datorn hela dagen, datorn gick ner i sleep efter ca. 6 timmar och 45 min.

Berätta mer om "silent mode" och testa lite också? Det vore grymt! Ingen av de tester jag läst har pratat om detta "mode" (tror jag) och vad det innebär i praktiken. För egen del gör det inget om den klockar ner sig när jag bara kodar osv, men frågan är om den byter själv när den behöver? Eller måste man manuellt byta när man anser att det går för trögt? Och vad händer när man går ifrån "Silent mode", blir fläkten galen då?

Här är en tidigare tråd om denna Samsung-dator som du gärna får fylla på ifall du tycker ämnet här börjar avvika från "Lagring":
http://www.sweclockers.com/forum/112-barbara-datorer-koprad/9...

Av gz
Av gz

Spännande! Jag har väntat på denna dator.
: )

Är den tyst? Hur ofta går fläkten? Hur mycket låter fläkten då? Är den sval?

Av gz
Skrivet av JoBBi:

Jag känner inte igen mig i det där, så jag antar att det är olika från person till person. För mig är det snarare pixlarna än synen som sätter stopp. Jag har 1920x1080 på en 23"-skärm. Jag har 800x480 på min mobils 3,5"-skärm. Jag skulle gärna ha snäppet högre upplösning på båda, och min syn är väl normalbra.

Det går för övrigt att ställa in Windows på större textstorlek om man tycker att det är smått.

Det var kanske dumt av mig att ta upp detta ämne i denna tråden, men jag tyckte det var lite relevant eftersom en av "nackdelarna" var lägre upplösning.

På mobilen zoomar man ju konstant när man surfar runt, åtminstone jag? Självklart finns det en del som du som har falkögon och klarar detta bra och t o m uppskattar det. Men det finns säkert en del som har jättesmå fingrar och klarar puttesmå mobiltangentbord utan att det för den skull är speciellt bra för alla? Jag har för länge sedan passerat ungdomens klarsynta dagar och det blir ansträngande att arbeta hela dagar med förkrympt text och bilder.

Det ser ut att finnas två sätt att förstora innehållet som visas på skärmen. Dels en generell förstoring av alla objekt till 125% eller 150%. Sedan kan man justera DPI endast för text också. Det förstnämnda är väl att föredra eftersom proportionerna på sidorna inte förstörs. Nackdelen är att det inte längre blir pixel för pixel vid t ex bildhantering. Eller har jag missuppfattat?

Edit: Jag jobbar med utveckling och support av publiceringsverktyg så jag behöver se exakt hur sidor ser ut och beter sig i olika webbläsare. Men jag har faktiskt inte testat att ställa om generell förstoring och hur det påverkar utseendet. Frågan är om det verkligen är bättre att ha högre upplösning och behöva zooma och än att ha pixel för pixel på native upplösning?

Av gz
Skrivet av Eldarion:

Såg förresten att några internetleverantörer prellat 19:e April då de får in i lager? Du kanske sa det tidigare i tråden, sorry.

Tyvärr inte. För en vecka sedan stod det 12 april. Det lutar åt att butikerna förskjuter leveransdatum en dag för varje dag som går automatiskt? Samsung själva verkade ju inte ha koll.
: (

Av gz

Tack för tipsen...uppskattas verkligen!
: )

Ingen av förslagen (MSI och Lenovo) har tyvärr SSD om jag läst rätt? SSD är helt underbart och något jag gärna fortsätter med.

MSI lanseras troligen i Sverige senare än min nuvarande favorit Samsung 9. Undrar om den kommer med optional SSD? Har MSI:n mer kraftfull processor och grafik än Samsung och Macbook Air? Osäker hur tyst den kommer att vara och hur ljusstart skärmen är. Den saknar bakgrundbelysta tangenter.

Lenovo verkar gedigen och genomtänkt. Kanske lite klumpig och enligt mig väldigt ful, vet inte om jag kan stå ut med att äga den? Ytligt men sant.
; )

Av gz
Skrivet av JoBBi:

Med högre upplösning kan man ha flera fönster öppna bredvid varandra. Och texten må bli liten, men man kan se en större yta av webbsidan med högre upplösning. Plus att allt, bilder och text osv, ser bättre ut i högre upplösning. Det är skönt när man inte kan urskilja pixlarna.

Jo det förstår jag.
: )

Men varför vill någon ha fler fönster med oläsbar text? Det är väl bättre med lagom yta som går att använda vettigt i praktiken? Gränsen (för mig) är redan passerad med upplösningen på Samsungen, så (för mig) är det snarare en nackdel med högre upplösning. Då får man istället kompensera genom att hålla på att zooma hela tiden.

Enda användningsområdet jag kommit på är om man arbetar med film eller bilder, men detta är ju inte rätt dator för det? Inte heller de andra bärbara som får beröm för sin höga upplösning. Det har blivit en slags sanning att högre är bättre...jag menar att lagom är bättre.
: )

Jag har gått från en bärbar på 17" och 1920x1200 till en 24" och 1680x1050 för att det var så mycket mer behagligt för ögonen under en arbetsdag. Alternativt tre 22" skärmar med 1680x1050 då...

Av gz

Engadget:
http://www.engadget.com/2011/03/28/samsung-series-9-900x-lapt...

PC Mag:
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2382759,00.asp

Varför vill man förresten ha högre upplösning? Det är flera tester som klankar lite på att det finns andra bärbara t ex Air som har högre upplösning än Samsungen. Alla webbsidor är ju redan på gränsen till för minimala med den upplösningen som erbjuds. Och det är ingen speldator eller en som man vill göra tunga grafiska jobb med, så jag ser inte poängen med högre upplösning. Kan någon förklara varför man på en sån här dator vill ha större upplösning?

Har jag kanske missat något hur man surfar runt utan att allt bara blir för smått? En generell inställning som funkar oavsett innehåll, för man vill ju t ex inte zooma varenda gång.

Just for the record...när jag spelar har jag tre skärmar med 5040x1050 i upplösning.

Av gz
Av gz

FYI
Mina frågor och Samsungs "svar"...

1. När kommer datorn ut till era vanliga återförsäljare så att man kan köpa den?
2. Kommer det att gå att uppgradera arbetsminnet till 8 GB eller blir den en kommande variant?
3. Finns även andra varianter? När kommer de i så fall?

"Produkten har ännu inte kommit ut och när den kommer ut på den svenska
marknaden kan jag inte svara på. Återförsäljarna ni nämner är
återförsäljare som säljer våra produkter och dom kommer troligtvis även
ta hem denna modell för försäljning."