Inlägg

Inlägg som phonogen har skrivit i forumet
Av phonogen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av borz
Läs hela tråden och gärna lagen om upphovsrätt och återkom med din kommentär. Kopiering för eget bruk är tillåtet. Det vi diskuterar här är ren "piratkopiering" samt nedladdning av upphovsrättsskydat material.

Vi diskuterar även här om det är olagligt/Omoraliskt att ladda ner saker man redan äger. Samt såklart vilka för och nackdelar online distrubitionen har (pirat och lagligt) emot platsbitarna. Samt om det verkligen är värt all den möda tillverkarna lägger ner på att skydda sina produkter då det ändå blir knäckt med tiden och alla ärliga användare är då dom som betalar det största priset.

Av phonogen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av borz
Definitionsfråga.

Är kopiering för egen bruk olaglig?
Ingen domare i världen dömer dig för att du har köpt en skiva och kopierat den för att ungarna inte ska repa den. Det är dessutom fullt lagligt enligt paragraf 12.

Phonogen vad försöker du åstadkomma genom att citera en paragraf som inte har något med piratkopiering eller olaglig fildelning att göra?

Om jag äger en digital egenköpt produkt. den går sönder är det då olagligt att dra ner en "backup" ifrån tex piratebay? Eftersom privat kopiering är laglig så kan inte jag annat än tycka att det är lagligt.

Av phonogen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elgot
Jag är inte så insatt i de juridiska frågorna egentligen, men det brukar påstås att det är olagligt, så låt oss anta detta.

Problemet är att resonemang av denna typ kan tillämpas på alla bestämmelser man inte gillar. Det skulle bli lätt kaotiskt om alla valde fritt vilka lagar de kände för att följa.

Du har väll till en viss del rätt. Men lagar är till för oss medborgare och finns till för att vi medborgare röstat frampolitiker för att dom vill ha saker på vissa sätt som då resulterar i lagförändringar.

Ingen kan ha missat att det just nu är ett ganska stort kaose med lagstiftningen runt digitala produkter. Dom flesta lagar som finns kom till långt innan IT revolutionen kom. Så dom representerar ett gammalt system Men visst så länge inget annat är ändrat i lagstifningen så är det dom gammla lagarna som "är rätt" Och som nu stora lobby grupper slås med näbbar och klor för att få behålla. Men tyvärr ser verkligheten lite anorlunda ut och det är i min mening dags att lagstifningen faktiskt anpassas till dessa nya tider.

tilllägg..

Citat:

Men denna typ av rätt till fri ersättning har du väl inte i några andra situationer? Om din hund äter upp din plånbok har du inte rätt att trycka upp nya sedlar.

Svårt att säga men det finns lite lagar om just detta med digitala saker. se denna länk http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1960:...

paragraf 12 är väll den intresanta typ

Citat:

12 § Var och en får för privat bruk framställa ett eller några
få exemplar av offentliggjorda verk. Såvitt gäller litterära
verk i skriftlig form får exemplarframställningen dock endast
avse begränsade delar av verk eller sådana verk av begränsat
omfång. Exemplaren får inte användas för andra ändamål än
privat bruk.

Första stycket ger inte rätt att

1. uppföra byggnadsverk,

2. framställa exemplar av datorprogram, eller

3. framställa exemplar i digital form av sammanställningar i
digital form.

Första stycket ger inte heller rätt att för privat bruk låta en
utomstående

1. framställa exemplar av musikaliska verk eller filmverk,

2. framställa bruksföremål eller skulpturer, eller

3. genom konstnärligt förfarande efterbilda andra konstverk.

Denna paragraf ger inte rätt att framställa exemplar av ett
verk när det exemplar som är den egentliga förlagan framställts
eller gjorts tillgängligt för allmänheten i strid med 2 §.
Lag (2005:359).

Jag antar att om man likalätt skulle kunna "Kopiera" sin bil så man snabbt efter en olycka kan plocka fram sin backup så skulle det nog kunna anses vara ok? Men som sagt nu är det ju lite scifi över just det men på det digitala området är vi där redan idag.

Av phonogen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Harakiri
Frågan är ju om så verkligen är fallet? , det har ju inte prövats i domstol då det gäller såpass "gammal" media det är frågan om , vi har ju betalat för det med tvavgiften det har sänts till tvapparaten och du kan ju spela in det på din dator /dvd osv , vari ligger det olagliga? att man tagit hem filmen via ett annat media?
Det är ju fortfarande samma film , bara mediat ändras.

Däri ligger dilemmat , min ståndpunkt är att har jag betalat för en film/musik osv 1 ggn då anser jag att jag äger detta och kan flytta det mellan vilka media som helst för mitt eget bruk , upphovsrättmannen ska totalt skita i hur jag konsumerar min produkt, lika lite som de ska bry sig om jag sitter i min fåtölj o kollar film eller ligger i min soffa beroeende på vilken jag tycker är bekvämast.

Som det är nu vill de bestämma detta och dessutom låta oss betala en gång per media vi vill konsumera SAMMA produkt på.

Håller helt med dig. Men som sagt det är ej testat så man vet jue inte vad DDR sverige skulle komma fram till i ii domstolsbeslut.

Men "filosofiskt" så är det ju i min värld samma sak. Låt oss säga att man köpt en dyr fin dvd box på någon bra samling som ens barn råkar få händerna på dem så dessa dvd skivor blir ospelbara. Då är det enligt min moral verkligen inte fel att ladda ner samma material igen som "backup" och jag tror man lagligt har rätt till att ha backup på sina egna digitala produkter.

Av phonogen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jock3
Öööh, det är 2008 vettu? Gå in på en trackersida, söka, ladda ner, nån minut senare, wolla allt hemma packa up nåra sekunder och sen kika.

Ska du streama en HD film till alla hushåll som kikar filmer, kolla youtube va segt det kan va ibland, och hur fult det är, ta det gånger 1000.

Kmr ju inte funka för en femma.

Tänk också på dom som kollar på kanske runt en 10 filmer i veckan, 1200 för film bara i månaden. tror inte dom kmr överge gratisfilmer på internet för laggiga och buggiga streamsidor som tar betalt ;D

Det går knappast så fort iaf inte för mig och det är ofta förknippat med en hel del jobb för att få till.

Men visst det är inga större problem Men ska Industrin ha en changs emot gratis måste dom göra sina tjänster mycket bättre. kolla in denna föreläsning om just detta http://torrentfreak.com/the-pirates-dilemma-080314/ Riktigt intresant.

Ang bandbreddsproblem så är det jue en teknik fråga som vilken som hellst. Det går aldeles utmärkt nu att streama HD material ifrån apple trailer sidan. Ser igentligen inga större skilnader emot om det skulle vara en film.

Citat:

Känner du dig blåst på din "nya" volvo 240 du köpte på 80 talet? Din Crt monitor för 7 år sen? Din nya XC90 är ju trots allt en bil med samma "delar", samma sak gäller din nya lcd monitor - Folk vill uppgradera, så enkelt är det. Nyare saker = Mer "lull lull"

Faktiskt inte.. äger inte en enda orginal film i något format. Där emot är mitt biobesökande ganska frekvent. Samt om man nu ska fundera på vad producenterna tjänar pengarna mest på så är det bion. Men det är inte därför. Jag tycker bio är kul och det händer ganska ofta jag kan se en bra film 1-3gr på bio. Men jag vet att det är olagligt fast personligen ser jag inga moraliska fel i efter det ha en liten version hemma själv av en sådan film. Fast vist även knarkare kan ha moraliska diskusioner om sitt knarkande. Fast jag tycker inte det är jämnförbart.

edit..
Frågan är då du liväl betalat upphovsrätts innehavren för en dvd ska dom då ha yttligare med pengar för att du får lite mera pixlar att se på? (hd)

Av phonogen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elgot
Ett problem är dock att folk inte tycker att det är någon allvarligare synd ladda ned filmer och liknande. Om internetuthyrning blir stort kommer man få välja mellan två alternativ som på många sätt är likvärdiga.
1. Ladda ned via internet och betala
2. Ladda ned via internet men låt bli att betala

Uthyrningsservicen måste bli väldigt bra om de som piratkopierar idag skall föredra den.

alltså idag finns det ingen online distrubition så det är bara gratis om man väljer online tyvärr.

Men den dagen det kommer en bra site där man kan HDstrema ifrån så kommer det blir så sjukt mycket enklare och iaf jag och jag antar många andra lär nog tycka det kan vara värt typ 30kr för att få se en HDfilm stream. Istället för att sitta på en bittorent site ladda ner en tracker. sedan vänta länge. packa upp skiten krävs fett med utrymme. sen kan man med lite tur att filmen var bra rippad se den. Så länge man har rätt codec osv.

Att slippa allt strul och bara söka på tex Rambo 4 betala 30kr sen är man igång är iaf något jag ser som en riktigt intresant sak. Inga plastbitar att sammla på. eller om man hyrt som man glömmer lämna tillbaka osv.

tillägg...

Citat:

Schysst att det är knäckt, dock så är priserna ännu för höga för att de ska vara intressanta att inhandla samt ripparna aningen för stora i förhållande till ens bandbredd för att de ska vara intressanta att ladda ner, dvd-kvalitet duger gott för mig, därmed inte sagt att de inte har en plats i framtiden.

Jag kommer aldrig någonsin att betala för en nedladdning, tycker jag om filmen köper jag den och kräver ett _fysiskt_ "original" som inte går att göra en perfekt 1:1 kopia av till skillnad från en bunt ettor och nollor, jag hoppas att de flesta håller med mig om detta.

Visst kommer säkerligen plastbitarna reagera ett tag till framöver med hänsyn till den åsikten du har. Men på sikt är det ohollbart. både för miljön och den långsamma distrubitionen som ej kan konkurera med online distrubitionen.

Av phonogen

bluray = historia....

Tycker det är bra jag att detta är knäckt. Det kanske lär utvecklarna av dessa skydd kan man liga gärna låtabli framöver. Tänk er alla pengar som lagts ner på detta till ingen nytta återigen.

Personligen skiter jag egenbtligen i bluray och HDDVD mm det är format som redan är gammla i min värld.

Ser mycket fram emot att Aples online uthyrning av HD filmer kommer till sverige samt andra företag som nu ger sig in i den marknaden. Bara hoppas på att det blir vettiga priser och att det släpps i good tid där så man inte ser saker 7 månader tidigare online (pirat).

Känner inte ni alla vhs/DVD sammlare er lite små lurade. Ska ni nu bygga upp en film samling igen av era gammla inköpta dvd skivor fast nu i HD format? Hoppas ni sparar mycket pengar för antar om 10 år så har vi väll andra format och spelare igen där ni får bygga upp en ny samling och spendera era pengar på.

Trodde man betalade för upphovsrätten och inte mediumet. Men antar man inte kan få byta in sin dvd emot en bluray och lägga lite pengar i mellan för det lilla extra arbetet som krävts för att rendera ut en ny film i högre kvalite.

som sagt online är framtiden. Om någon säger emot det säger dom även emot att piratkopieringen skulle vara ett problem. För det skulle det inte vara om det nu inte var så att online distrubitionen redan idag lyckas ha sådan spridning.

Av phonogen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Napoleon
Har nu fått en ny m1330, även denna med whine. En kort fråga, om dell inte kan fixa datorn måste de då ta tillbaks den även efter 14 dagar har gått? Det är ju inte som att datorn inte startar, den går bara inte att sitta vid...

Lite osäker på detta men man kan säkert kontackta konsumentverket ang en sådan fråga. ( http://www.konsumentverket.se/mallar/sv/artikel.asp?lngArticl... )Men i min mening bör det vara en garanti sak och att det är en självklar sak att dom ska fixa. Synnerhet då det verkar vara helt random detta fel. Vissa har ju haft tur? och har inte det felet.

Men om du vill ångra köpet helt är det ju smartast att klargöra det inom 2 veckor gått för då har man jue hur som 100% ångersrätt.

Av phonogen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Jeynas
Ofan, han jag högg på över telefon igår sa att han skulle ringa igen idag med statusuppdatering och 9.00 sharp hade jag honom mycket riktigt på luren igen. Hon måste ha glömt dig eller nått. Jag skulle ringa dom, ser ju ut på min order som dom fortfarande skeppar iaf.

Till er som fått den, hur länge var era i steg 4, "förbereder för leverans"?

ärligt så minns jag inte exackt tror det var typ 1-2 dagar. Det enda jag gick på var beräknad leverans och det stämda exackt. dom skrev preliminärt 12 dec och det var då jag fick den.

Av phonogen

Skrev det tidigare men det ex av xps m1330 jag fick förra veckan fungerar enligt förväntningar. Så jag vet inte om jag haft tur eller om massa andra har riktigt med otur

Hur som en mycket trevlig dator då den är som som det är tänkt. Kan förstå att man blir lite besviken/Förbannad om den är dåligt monterad och massa oljud ifrån den och andra fel.

Hoppas ni som har strul får till att lösa era problem. Men jag tänkte att så här sent efter den kom ut borde dom fått till alla sina problem. Och det har iaf stämt för mig hitills. *peppar peppar*

Av phonogen

Re: Re: svarar...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av ramz
Det går med en hdmi-splitter, men dom är dyra som f-n.

http://www.digitaltvexperten.se/produkt.php?p=1217

En annan lösning som föreslogs mig i en annan tråd var att man köper ett ljudkort, som det här:

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=194391

Sen skickar man HDMI-signalen och optiska signalen i varsin sladd, lite krångligare, men ganska mycket billigare. Ångrar lite nu att jag inte köpt en förstärkare med HDMI.

tackar för länkarna.

En reciver med HDMI skulle inte vara fel. min reciver är typ 3år gammal och då var det jue inte direkt aktuellt.. hehe känns lite för tidigt att redan byta pga en "ny" kontackt standard

Hur som detta var oftopic sry!

Av phonogen

Re: Re: svarar...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Jeynas
Kan du fortfarande använda "Direct Media"-knappen då eller vad sjutton den hette? Den som accessar din media utan att starta windows.

faktiskt inte 100% säker på det men tror det. Kan kolla upp det ikväll då jag kommer hem.

Av phonogen

svarar...

Svarar lite generellt på några frågor i denna tråd på slutet här

Det tog ca 13 dagar för mig att få datorn från beställning.

Dom drog pengarna direkt. Men sen kom dom på kontot igen.. Brukar kunna bli så ibland så jag förstod att dom skulle ta pengarna igen senare vilket skedde. Så tro ej att dom "missat" och använd pengarna på annat

En sak som var konstigt för mig var att jag ville ha "N protokollet" (heter det så?) som tillval för det trådlösa nätverket Vilket det stod att man kunde välja men fanns inget val på det på sidan, så jag ringde och fick det fixat via telefon. Fick gratis frakt ändå pga att det ej gick att fixa på sidan.

Många här har gnällt om cpu ljud osv. Jag kanske haft tur eller så har dom fixat det med sina senare leveranser nu emot jul här. För min är knäpp tyst

Jag blåste hela datorn direkt och ville köra in XP. Men fick ej tag på alla drivers så fick återgå till vista. Dock med lite mindre "bloated dell" stuffz på burken.

Är väll hitills nöjd ägare. Men har lite funderingar.

Någon som vet ifall man kan splitta på det digitala ljudet ut via hdmi kontackten? eller måste man ha en reciver med HDMI ?

Samt av någon knasig anledning så får jag ej Dellens egna speaker att spela upp ljud. Undrar på om jag är helt kass på att konfa vista eller om det ej går ?

Av phonogen

ska testa lite olika saker så fort jag får tid Medelar sen hur det går

sitter med lite annat för stunden så jag hinner inte testa ut detta med layers och Z index än.. :/

Av phonogen

Re: Re: Re: Bild ovanpå en film på en webbsida

om jag kunde det skulle jag inte ställt denna fråga ifrån början..

Av phonogen

Re: Re: Bild ovanpå en film på en webbsida

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sebastianj
Nej det går inte. Varför vill du det?

Jag sitter och jobbar med en liten utbildning. I denna utbildning så har man filmer som visar olika saker och istället för att hård koda in i filmen med text så skulle det vara trevligt om man kunde lägga en ruta med text i högra hörnet av filmen där det står vad det är för sak som visas i filmen.. Som man tex kan styra i från css osv..

Jobbigt om detta ej går.. Nu får man väll hitta lite andra ”work arounds” för det hela.

Av phonogen

Bild ovanpå en film på en webbsida

Går det att på en websida (*.html) ha en bild som alltid ligger ovanpå en film som spelas i Windows Media Player? Vid försök hamnar alltid filmen "ontop", vilket ej är önskvärt i detta fall.
Någon som har lite bra ideer på hur man löser detta ?

Av phonogen

Har en liten fundering ang detta med minnen har letat ett tag nu men ej riktigt fått in detta i min tröga skalle

Då man vill köra dual mode och utnyttja max bandbredd för minnena på en ”p4 3g 800”
Räcker det att ha 2 minnen då på 400mhz var eller måste man ha ett minne i varje minnes slott som 4 * 200!??!

Kan man kolla på något vis i sin dator vilken hastighet minnena jobbar i ? *n00b*

Av phonogen

Hehe ja det kanske bara är jag som tycker det finns risk för ”lotto grejer” Men jag har lite svårt att inte bli lite paranoid på detta erbjudande med tanke på hur billigt det är.

Som jag nämnde tidigare, det är knappast någon välgörenhet dom pysslar med, och nu när dom har så galet bra pris på detta jämfört med sina konkurrenter så måste det finnas något som gör att dom kan sälja detta så billigt. Det jag menar med ordet lotto är att det finns risk att kvalitén på dessa medföljande komponenter i erbjudandet kan variera ganska stort *tror*

Av phonogen

ojoj modigt gjort bara hålla tummarna då på att ni får ok grejer... jag gör väll en klassisk svensk sak och inväntar väll med att köpa tills jag hört hur alla andra tycker om detta paket

Äntligen lönedag så nu är det bara ta och bestämma sig och sen slå till!