Inlägg

Inlägg som Celebmir har skrivit i forumet
Av Celebmir

Du kan skala upp gränssnittet i Windows 8 och 10 (det fanns även på äldre Windows versioner men fungerade dåligt) på samma sätt som i Photoshop. Har inte provat just Photoshop men många program skalas även upp när du förstorar Windows interfacet. Det är mycket enkelt och en nödvändighet med de högupplösta skärmarna som används på bärbara datorer numer.
Så du kan nog köpa vilken dator som helst som du fattar tycke för.

Av Celebmir

Jag gillar BMW men gillar inte deras svenska prissättning. Jag har kört XC70 de senaste åren och måste säga att det är en mycket kompetent bil. Man får utan problem allt lull-lull man kan tänka sig och det är ändå billigare än BMW. Jag är speciellt förtjust i Volvo on call. Att ta fram telefonen en kall dag och skicka till bilen att jag kommer åka 16:30 och sedan komma till en avfrostad och varm bil, mycket trevligt. Adaptiv farthållare är också något man vänjer sig vid snabbt och blir besvärad när man sedan kör en bil utan det.

Vissa saker som är irriterande med XC70: Regnsensorn stängs av varje gång du lämnar bilen. Körde Audi A6 innan och hade alltid på Regnsensorn. Parkeringssensorn går på varje gång du stänger av bilen. Använder sällan parkeringssenorn, den bara väsnas och man vet var bilen är ändå.
Men det är bagateller.
Det som är bra är att ingen retar sig på att man kör Volvo. En kollega körde BMW ett tag i jobbet och en del kunder kommenterade detta. Man är under radarn med en Volvo. Det är nästan mer så att de tycker synd om dig

Av Celebmir
Skrivet av knoxz:

Här kan du köpa billiga windows licenser, skall vara genuina som jag förstått det. W7-W10 för ett par hundringar..

https://www.reddit.com/r/microsoftsoftwareswap/

Jag tror att du menar att de fungerar, inte att de är genuina. Jag tvivlar starkt att de är sålda av Microsoft till dessa leverantörer. Men fungerar gör de säkert. Inte ens säkert att de någonsin kommer att spärras heller men tro inte att Microsoft har generat och sålt nycklarna.

Om något sälj för 10-20% av priset skall man fundera på varför det är så. Som sakt, de fungerar säkert men jag hade inte betalat för det.

Av Celebmir

Under åren jag bodde i Lägenhet i Malmö så hände detta mig varje gång. Det dyker upp i UPS log att de har varit och försökt leverera paket till mig men inte lyckats. Jag såg till att jobba hemmifrån de dagar jag väntade leverans men de försökte inte ens utan istället ljög. Vid något tillfälle så kontaktade jag UPS och frågade om jag kunde möte upp bilen någonstans för att få mitt paket och lyckades med detta. Jag fick träffa chauffören vid ICA MAXI som han hade leverans till. Jag fick mitt paket och efter jag hade skrivit på och fick mitt paket så frågade jag om hans försök att leverera och fick nu lögnerna levererade i ansiktet. Jag förstod att de försöker inte ens. De har mitt telefonnummer och min adress men de struntar i detta och kör omkring i Malmö tills passet är slut och kör ut till UPS central vid Sturups flygplats. Här har det alla andra gånger slutat med deras "leveranser".
Och för er som inte har varit där så kan jag meddela att det är en institution som inte tror på kundservice.
Problemet är att du inte är kund utan det är den som har skickat paketet och UPS kommer inte förlora sitt avtal på grund av UPS behandling av mottagaren. Det som inte säljaren inte vet är att jag inte längre väljer att köpa från dem längre är pga. UPS står som leverantör.
Ofta när man handlar så ser man inte vem som kommer att leverera så det har blivit allt för många gånger som det ändå har blivit UPS. När jag väl upptäcker det så brukar jag kontakta UPS och be att få hämta ut försändelsen direkt så att jag slipper att de kör omkring med mitt paket några dagar och ljuger om att de försöker leverera. Men har man inte tillgång till bil får man åka flygbuss till och från Sturup kånkades på det man har köpt.
Har bara blivit väl behandlad av UPS när det handlar om mitt jobb. Företagskunder tar de hand om. Då klarar de av att leverera till min lägenhet. (Vid hårdvarufel så händer det att delar skickas under kvällar, nätter eller helger och då ber jag dem levera hem till mig i stället för till kunden som ändå inte kan ta emot paket vid dessa tider. Så kan jag åka ut och byta ut krånglande delar. Då har även UPS skött sig.)

Av Celebmir

Kolla upp vilka som faktiskt vinner sådana tävlingar. Ibland är det som ni skriver ovan att det ändå är slumpen men andra gånger så är de ute efter något slagkraftigt och fyndigt. Helst så skall det vara ett svar som sedan företaget kan använda i reklam. Då står det också i regel i villkoren att de får använda svaren som ges. På detta sättet kan de få massor med folk att deltaga i deras brainstorming för att få fram deras nästa reklamkampanj.

Vad jag tror är den stora anledningen är att de får deltagarna att sätta sig, med vad som egentligen är reklam, och engagera sig i företaget/produkten.
Speciellt nu mer när vi är så reklamtrötta så är det svårt att få oss att offra sekunder på reklam och istället sitter folk och klurar ihop bästa motiveringen. Mycket smart, och kostnaden med att skänka bort produkter för några tusenlappar är väldigt billig reklam som dessutom bränner in företagsnamn/produktnamn i hjärnan.

Av Celebmir

Som redan skrivits så måste du ha en licens per dator du använder. Skillnaden är att en OEM licens får bara användas till den datorn som den levererades med. Du får reparera delar av datorn och fortfarande använda samma licens men du kan bli tvungen att kontakta Microsoft för att kunna aktivera den. När hårdvaran har ändrats för mycket så händer detta.

Vad det gäller en vanlig licens så får du flytta den till en annan dator men du får då inte längre använda den gamla datorn. Du har fortfarande bara licens för en dator. Missbruk kan leda till att licensen spärras och det kommer upp en varning om att du kan ha råkat ut för piratkopierad mjukvara.

Om vi nu tittar till din situation så kan du inte längre använda din Windows 7 licens då den är nu mer uppdaterad till en Windows 10 licens. Du har dock rätt att under de första 12 månaderna nedgradera licensen tillbaka till en Windows 7 licens. Efter dessa tolv månader går inte det längre.

Summering: du har ingen Windows 7 licens längre. Du har licens för att köra en dator med Windows 10.

Detta betyder inte att du inte skulle kunna installera Windows 10 på en dator till och aktivera licensen på denna dator (om inte det är en OEM) men det är inte tillåtet.

Av Celebmir

Jag har inte helt gått över till W10 än. Får kanske installera en WSUS så man kan ta kontrollen över uppdateringarna.

Av Celebmir

Du kan läsa här vad modellnummret betyder
http://www.samsung.com/uk/support/skp/faq/1052003

UE60JU6075UXXE
U=LED
E=Europe
60= tum
JU=2015
6075=modell serie 6
UXXE= U är säkert någon festure och de sista är troligen vilka som har beställt den så att alla företag kan lämna prisgarantier, misstänker att det bara är MediaMarkt som kan ha XXE.

Det är väl en av de enklaste med UHD men inget skräp. Hade varit nöjd med priset för 60 tum UHD och smart. Kan man köra Plex direkt på TVn, mycket smidigt. Det man får på de högre serierna är högre bild frekvenser och roligare CPU.

Av Celebmir
Skrivet av Tomika:

Min gamla Pentium II på 266MHz blir den jag minst som "lyckligaste" stunden.
Hexen 2 (om det stavas så?), heavy gear, nått robot fps spel i japanskt stuk, half life. Många bra spel kom då, tex Turok 1997 eller nått sånt. Fick förstås använda ett voodoo som sedan byttes till ett geforce 2 gts. Det höll bra. Även för max payne 1 som skulle kräva 1ghz processor. Good old days. Då var det ju kung med 256mb ram och 10gb hårddisk haha

Jag funderade en del på om jag skulle ha med min PII 233 MHz (gick hela sitt liv på 300). Den kanske skulle få varit med då jag slängde den och min 486'a för tre månader sen. Så den fick vara med mig länge men jag hade inte lika starka känslor för den så den kom inte med.

En del har tagit upp grafikkort också, inget jag tänkte på först men här finns det en del kul under åren. Även en hel del kul teknik som har försvunnit, en del som aldrig slog igenom...(VESA Local bus)
Cirrus logic, Matrox och så klart Voodoo. Gillade skarpt kombinationen med Matrox Millenium och Voodoo.
Hade ett udda grafikkort med tre GPU'er och 6 MB video minne, 2MB/GPU. De skötte var sin färg i RGB.

Av Celebmir

En del datorer VAR bättre! Kärlek till gammal kisel.

Jag har under åren ägt och använt ett otal datorer, inskränker jag mig till PC så har jag ägt alla processorfamiljer fram till Core 2 Duo 3.0 GHz. Det saknas en del efter dess och nu kör jag en 4770k.

Vissa av dessa datorer/processorer fastnade i minnet och de fick vara med längre än de kanske förtjänade. De kanske hade kunnat få gå i pension tidigare men de gick ju så fint.

På PC sidan dröjde det fram till min 486 DX/2 66 som blev en sådan favorit att den fick bara fler och fler uppdateringar istället för byte till Pentium.
Nästa stora kärlek blev Pentium 166 MMX (som jag körde i 200 MHz) Denna fick jobba länge och även om jag skaffade andra så kunde jag inte göra mig av med denna. Det dröjde sedan fram till min Core 2 Duo 3.0 GHz som jag kände så här.

Jag har haft min 4770 för kort tid än för att se om den platsar i listan.

Har ni haft några datorer ni har känt liknande för? Någon dator som man inte vill byta ut/slänga/sälja utan ställer den hellre i förrådet? Som ni minns lite extra?

Av Celebmir
Skrivet av KKay:

Första länken verkar vara död

Skickades från m.sweclockers.com

Tackar, det är fixat nu. Och här kommer igen
https://www.hifiklubben.se/tv-och-hemmabio/hfk-recommends/den...

Av Celebmir

Får nog hålla med andras kommentarer. Vill tillägga att ljud är väldigt personligt och du skall inte köpa utan att lyssna på det du tänker köpa. Hifiklubben låter dig ha öppet köp så att du kan ta hem och lyssna i din miljö så att det låter bra hemma hos dig. Men du får såklart en hum av att lyssna i butikerna.

Hifiklubben hade ett förslag på lösning under 15ksek som kan vara ett utgångspunkt.
https://www.hifiklubben.se/tv-och-hemmabio/hfk-recommends/den...

Och lite för dyrt men ett tydligt steg uppåt
https://www.hifiklubben.se/tv-och-hemmabio/hfk-recommends/den...

Av Celebmir

Har haft en del udda och del vanliga maskiner. Om jag bortser från den första som man fick bygga ihop själv i slutet av 70-talet så vill jag beskriva mina tre 3COM 3Server/500. Det var server maskiner utan ingång för tangentbord och ingen utgång för skärm. De var bestyckade med 80386 processorer och hade som standard 2 MB RAM. De var alla bestyckade med bandare. Jag fick dessa av Ericsson när jag jobbade där, de skulle slängas och jag fick dem lite med en utmaning - kan jag få igång dem?
Ericsson hade satt i minneskort i dem så att de hade 14 MB i RAM, en av dem hade 160 MB hårddisk och de andra två 320 MB. Det var dyra saker på den tiden.

För att installera dem var du tvungen att ha en PC somkörde MS OS/2 1.4 (innan MS sålde OS/2) med ett 3COM Etherlink II. (Ej III) via coax. Från denna PC var du tvungen att fjärrboota 3COM servern och installera OS på dem via interna bandaren. Sedan körde de LAN Manager på OS/2.
De gick som servrar på studentkorridoren i säkert fyra år, lagring, chat och mail dög de till.
Det var totalt 14 manualer till dessa och ibland refererade till saker som inte fanns. För att aktivera backup var man tvungen att editera binära filer och ändra vissa nollor till ettor.
Här pratar vi inte användarvänlighet utan användarfientlighet.

Av Celebmir

Vill bara göra dig uppmärksammad på att din internet leverantör har troligen inskrivet i avtalstexten att du inte får ha servrar som kan nås från internet.

Av Celebmir
Skrivet av Swedishen:

Yes väntar på att en ska bli online på skype så denna kan ringa, swedbank bör ju svara idag svensk tid på mail men ja får hoppas att det kan express skickas nå kort,, ska testa denna vietcongbank imorrn och hoppas dom förstår och kan göra nått slags temorärt konto som jag kan göra en överföring till..

Man måste spärra kort/telefon så snabbt som möjligt. Har alltid med mig telefonnummer till spärr-tjänsterna. (På mer än ett ställe, från Amex fick man till och med små klisterlappar med telefonnumret på. De tipsade om att fästa en klisterlapp på insidan av skärpspännet.)

Av Celebmir

Jag vill pusha för den tidiga idèn som kom upp om att försöka hitta disklådor från företag. Vet själv att det slängs SATA kabinett som har stått med backup och då ofta med mindre SATA diskar. När det är dags att sätta i större diskar så upptäcks att serviceavtalen har/kommer att gå ut och det kostar på tok för mycket att förlänga. Det blir istället nytt kabinett.
Det är dock inte troligt att du kan få diskarna då företag oftast kräver att de skall destrueras.

Mitt tipps är att kolla upp lokala IT-konsult företag, gärna sådana som hostar serverhall till andra företag. Gå till dem personligen och fråga direkt efter SAS/SATA disklådor. (Ofta så har lådor med stöd för SAS även stöd för SATA) Per telefon kommer de att säga nej.

Av Celebmir

Tråden ligger under programmering så jag misstänker att frågan är vilket språk lämpar sig bäst till olika typer av uppgifter. Pascal - databaser, C++ för...

Tolkar jag det rätt?

Av Celebmir

Det kostar en hel del pengar men Rosetta Stone är väldigt bra. Likaså ljudböcker, finns och språkkurser på ljud också.
Om hon tycker om att läsa så rekommenderar jag en ebooks läsare, använder själv Pocketbook inkpad. Då kan man bara hålla fingret på ett ord man undrar över och slå upp det. Använd då gärna en engelsk ordlista så man får förklaringen på ordet på engelska, lär man sig i regel ännu mer när man får ordet förklarat på engelska istället för att få en taskig översättning till svenska.

Av Celebmir

Religionsfriheten försäkrar att alla skall få tro vad de vill men det betyder inte att de får göra vad de vill. Vår lag, som ger denna religionsfrihet, måste ändå följas, oavsett vad man tror.

Av Celebmir

Jag hade valt att använda ett klonverktyg för diskar. (T.ex. Acronis) och en USB disk eller NAS
Fördelen med denna metoden är att du samtidigt är säker på att du har en backup.

Börja med att leta upp drivaren för RAID.
Installera drivaren. Den kommer inte hitta någon disk men det blir roligare senare om det är gjort nu.
Koppla in disk där du skall lägga din klon. (Utrymme som behövs är lite mindre än använt utrymme på din system-disk.Har du möjlighet att koppla in en SATA disk i datorn för detta så kommer det att gå snabbare)
Kör klonverktyg och lägg en full klon på din tillfälliga lagring. Brukar också finnas verktyg som kan kontrollera din klon så att den är bra (extra säkerhetspunkt, kan ta om den om den inte blev bra)
Skapa ett boot-media med hjälp av klonprogrammet, finns oftast.
Boota upp med din nya boot-sticka/CD-ROM, DVD,...,
Se till att skapa RAID-0 på dina diskar. (Metoden är olika för mjukvaru RAID och om du har ett riktigt RAID men det är oftast enkelt men oftast i detta läget kommer disken tömmas.
När RAIDen är skapad och du inte kan boota på den så ta fram ditt nyskapade boot-media och läs tillbaka klonen på din nya disk som nu ser ut som en disk.
Sedan skall det bara vara att ta bort dina boot-stickor och boota på din RAID.

När nu detta har gått bra så kan du gott fortsätta ta backupper, det behöver inte vara fulla backupper varje gång men en gång i veckan och dagliga förändringsbackupper är bra rekommendation.

Lycka till