Inlägg

Inlägg som Celebmir har skrivit i forumet
Av Celebmir

Det du skall göra är att högerklicka på disken och ta fram egenskaper/Properties. Här skall du gå till fliken Säkerhet/Security och inne här trycker du på knappen Avancrerat/Advanced.
Nu blir det lite olika för vilken version du kör men du skall se Ägare/Owner här och det du skall göra är att ta ägandet på disken och alla undermappar. Det sista gör du genom att kryssa i en ruta.
Efter detta så ändrar du rättigheterna som du vill ha dem och kryssa i rutan att det skall göras på alla underliggande objekt.
Det kan också finnas en ruta som är ikryssad som det står att den skall ärva rättigheter, den tar du bort och på frågan vad du skall göra med rättigheterna så väljer du kopiera. Skulle sagt att detta gör du först om den finns.

Av Celebmir

Minnesfel är luriga och ibland kan det vara en specifik rad av ettor och nollor som behöver skrivas på "rätt" ställe i minnet för att det uppkommer ett märkbart fel. Det är därför minnestester tar så lång tid att utföra.
Men gör som föreslogs och kör på endast ett minne, testa runt och sedan byt och kör på det andra. (Om du har fler stickor får du såklart testa mer)

Av Celebmir

Har länge kört med Razer Mamba och jag gillar verkligen att den funkar bra även trådlöst men sitter man och lirar och batterierna börjar ta slut så kopplar man bara in den. Nu finns det fler möss som gör det.
En annan favorit är Apples Magicmouse. Gillar skarpt.

Den mus som gav mig störst glädje var den första Microsoft musen som var optisk och hade USB. Jag hatade när man fick beläggningar på kontaktytorna för kulan så jag höll på och rensa möss i hela tiden. På den tiden jobbade jag mycket med användare och var tvungen att sitta vid deras datorer och fick nästan alltid börja med att rensa musen för att bevara förståndet. När USB mössen kom kunde ju man enkelt ha med sig en och trycka in.

Av Celebmir

Det uppskattades med den ordningsamma sekreteraren som slog hål på floppys för att sätta in dem i pärmar. Jag kom då att tänka på att jag har sett mer misshandel av dessa typer av floppys.
Gick förbi en person som ville tydligen få fina etiketter på dem så varför inte trycka ner dem runt valsen på en skrivmaskin och skriva snyggt.
Etiketterna kom alltid vid sidan om så att man skulle kunna skriva med maskin på dem innan man fäste dem på disketterna och antagligen hade hon sett floppys med fina etiketter på och ville göra lika fint.

Av Celebmir

Bara det att den har plats för SIM-kort gjör den mycket intressant för mig. Jag har idag en Surface och en iPad och ser den som en möjlig ersättare för dem bägge. Fördelen med iPad är att den alltid är igång och uppkopplad så får jag något jobb som kräver lite mer får jag ta fram Surface och sedan ansluta telefonen till den för att kunna jobba. Hade varit mycket trevligt att slippa det (även om det kan tyckas vara bekvämlighetsproblem)

Av Celebmir

Jag vet inte om det är snällt men det hände mycket roligt i datorernas början, då oftast pga okunskap om detta nya. Det var på tiden då internet inte fanns, LAN var ovanligt och floppy fanns i 5 1/4'' och 8".Dessa var som en del minns sladdriga saker.
Ett företag hade varit tidigt på det och hade en (1) dator som hanterade hela deras affärssystem. Den hade alla företagskontakter och alla beställningar samt skrev ut fakturor på matrissktivare. Hoppas att jag målat upp en tydlig nog bild av situationen.
Nu skulle affärssystemet uppgraderad och även datorn (som hade hårddisk) men de hade sålt den gamla datorn och var tvungen att lämna den innan den nya hade anlänt. De var rädda att deras hela kunddatabas skulle komma på villovägar så de fick hjälp med att ta ut ordentliga backupper till floppy, för säkerhetsskull gjordes mer än en uppsättning och sekreteraren fick noga instruktioner om att ta vara på dessa. De fick inte komma bort.
Den nya datorn anländer med det nya affärssystemet redo för att importera allt igen. (Kunddatabas, lagerstatus, prislistor, osv) och sekreteraren bads hämta floppybackuppen. Hon går till dokumentskåpet och tar fram en pärm. Hon har satt in dem i pärmen med hjälp av en hålslag.

Av Celebmir

Mitten av nittiotalet, inte mycket bärbart och inga platta skärmar...
En som hade bytt kontor ringde IT-Support för hon kunde inte få igång datorn efter flytten som hade utförts av vaktmästeriet.
När min kollega kommer till hennes nya rum så har hon ställt upp skärmen och lagt fram mus och tangentbord men han ser inte datorn. Dialog:
-Var är datorn?
-Den står där. (Pekar på skärmen)
-Nej det är skärmen. Datorn brukar stå på golvet eller under skärmen.
-Jasså den klumpen. Den använder jag aldrig och den tar bara en massa plats. Jag sade till flyttarna att de kunde ta den. Jag använder bara skärmen, tangentbordet och musen.

Av Celebmir

Jag är förvånad över att så många förslag inte tar med SSD över PCIe. Många gör det men att någon överhuvudtaget inte har med det på en prestandamaskin förvånar mig. Är det så att kunskapen om dessa inte har nått ut? Det är det jag hade valt direkt. Alla som har valt den vägen har valt Samsungs modell, själv hade jag nog gått på Intels variant.

Av Celebmir
Skrivet av Robocop86:

Jag kan inget alls om NAS produkter som ni märker, men måste ändå ha en till företaget. Så jag tänkte slå 2 flugor i en smäll med en Media/Företags NAS. Men om jag har själva mjukvaran(Emby eller Plex) på min vivopc och filmerna på tex någon av dessa?

https://www.dustin.se/product/5010799055/ts-453-pro
https://www.dustin.se/product/5010870863/ts-453mini
https://www.dustin.se/product/5010760074/my-cloud-ex4
https://www.dustin.se/product/5010891033/ts-451-8gb

Alla QNAP kommer funka utan problem då de har celeron processorer. WD funkar antagligen WD står med på Plex hemsida för att ladda ner media servern men kan inte säga säkert hur det går då jag inte har provat.

Av Celebmir

Gick fyraårig Teknisk, lumpen sedan ströjobb och Matematik och Fysik på Chalmers och sedan i Lund. Har bara haft data som intresse sedan sista åren på 70-talet och en sommar orkade jag inte jobba så jag skrev in mig på AF. Fick massor med erbjudanden och tog två av jobben, Utbildning på Folkuniversitetet (Data) och Ericsson på deras IT-avdelning i Lund. Det behövdes folk i mitten av nittiotalet som kunde det som jag hade lärt mig själv. Sedan har det bara rullat på, har varit på mitt nuvarande jobb i elva år som IT-Konsult.
Har inte haft mycket nytta av mina studier i Matematik och Fysik men är glad att jag kom ur det och glad att jag läste det. Lärde mig att lösa problem.

Av Celebmir

Du får säga till om du hittar något PCMCIA kort så skall det inte vara några problem. Kan bli en kul burk för retrospel. Kanske inte några avancerade 3D-spel men enklare, innan OpenGL funkar nog bra. Skärmarna var förstås inte något vidare. Fick ibland slå på mus-spår för att veta var pekaren var. Annars försvann den bara när den var i rörelse.
Finns den funktionen fortfarande i musinställningarna? De som växer upp med moderna datorer undrar nog i så fall varför funktionen finns.

Av Celebmir
Skrivet av stormense:

Rätta om jag har fel med är det inte endast Synologys nasar med X86 arkitektur (Intel) som klarar att transkoda alla ljud och bildformat?

Vet inte hur det är med Synology men QNAP har jag satt upp Plex på ARM som klarar av transcoding också. ARM verkar inte längre vara så slö som man uppfattade dem tidigare. Men det är klart att man hellre vill ha lite kraftfullare, då kan man låta NASet göra mer saker. Fick möjlighet att köpa en av QNAP större maskiner, 12 diskar, Xeon processor och ECC minne. Jag kör allt möjligt på den. Plex, usenet klient, Sickbeard, Owncloud. Kör till och med virtuella maskiner på den. Sedan att den har stöd för 10 GB/s nätverkskort är också trevligt då jag låter men ESX ta en del disk via iSCSI. Jag vet att detta inte är normalt för hemmabruk och den kostade mig lika mycket som en bra speldator men för mig var det värt det. Skall trycka i lite mer minne bara.

Men jag körde innan dess på en 5-diskars QNAP-TS 509 PRO som hade en gammal celeron processor och jag körde liknande program på den minus virtuella maskiner.
Anledning till att jag bytte var att det var ett gammalt bios på den så den skulle aldrig klara mer än 2TB diskar. Har kvar den för att lägga över en del på den som säkerhet.

Av Celebmir

Det verkar som din skärmsläckare går i en annan upplösning än Windows i övrigt.
Testa med en annan skärmsläckare, börja med Tom Skärm.

Av Celebmir

Jag har en kinnarpsstol och den är ok men då jag har kass rygg så gick jag för elva år sedan och köpte en CAB. De flesta känner inte till detta märke. De tillverkar operatörsstolar. Dvs. stolar som är gjorda för att folk skall sitta i dem i skift dygnet runt. Det var av en slump att jag hamnade i en CAB stol då jag jobbar som konsult är man ute på en massa ställen och det var ett företag som hade köpt in dessa som kontorsstolar.
Jag lyckades bli av med momsen på stolen men redan för elva år sedan så kostade den nog åttatusen så de går säkert på över tio nu.
Även dessa går att hitta begagnade bland kontorsöverskottsbutiker.
Om ni har problem med ryggen eller bara ute efter en riktigt bra stol så kolla upp CAB. Själv tycker jag att min rygg är värd mer än tio kSEK.

Av Celebmir
Skrivet av bärplockaren:

...
...
Varför ska du titta på film när du hälsar på din mor? då ska man ju umgås och ha trevligt.

De går och lägger sig innan fyra på morgonen, helt onaturligt, blir dock sällan film men hur klarar man sig utan Futurama?

Du kan ställa i klienten hur mycket den skall buffra. (I många klienter i alla fall) sedan har jag märkt att vissa mkv filer tar onödigt lång tid att starta då kör jag direct streaming istället. Startar i regel direkt.
Det behövs inte mycket alls för att köra Plex media server. Har till och med satt upp det hos kompisen som kör QNAP på en ARM processor och jag kan köra transkodat hem till mig från hans QNAP (man kan dela sin Plex server med kompisar, också mycket användbart. Får upp hela hans server och han, min.)
Jag kör också Plex servern direkt på min QNAP samt Sickbeard och usenet klient så den tar själv ner serier jag följer vilket gör funktionen med listningen av nytillagda avsnitt riktigt trevligt. Kommer hem, slår på tv och Plex och upptäcker att ett nytt avsnitt av Simpsons och Family Guy är nedladdat och klart. Och jag slipper ha datorn på.

Av Celebmir

Det har länge varit ett problem med att få Plex att "äta" tv-serier men alla nya klienter jag kör klarar det idag. Dock är det ofta onödigt krångligt innan man lär sig hur de har tänkt. Oftast skall man inte gå in på avsnittet man vill börja titta på utan starta uppspelningen på säsongen i stället, oftast genom att navigera vänster och trycka på play-knappen.
Samsung smart tv klienten var faktiskt både bättre och sämre innan. Den äldre räckte det att man tryckte på den röda B-knappen på fjärrkontrollen för att starta Autoplay. Det försvann med den senaste versionen men istället fick man möjligheten att spela upp endast osedda avsnitt av en serie eller säsong.

Det Plex är dålig på är kanske inte stort problem men den känner oftast inte igen 3D-filmer via min Samsung klient. Det går då inte heller att tvinga in TVn på 3D utan den gör istället en simulerad 3D där den fortfarande visar bägge bilderna jämte varann. Det märkliga är att en del filmer känns igen och spelas upp korrekt och jag har inte förstått skillnaden mellan de som lyckas. Men det är sällan det blir 3D och då spelar jag upp med Twonky istället, bägge ligger på mitt NAS. Hittade nu att det löser man genom namnge filen korrekt så den vet att det är 3D.

Jag gillar hur enkelt det är att sätta upp så Plex så den strömmar till telefon/platta/datorer via internet så man är trygg när man är på hotell eller besöker mor. Detta kräver dock Plex-pass som jag köpte ett lifetime pass tidigt, och då kostade det inte mycket. Tror att de idag tar $150 för lifetime. Är dock inte säker på att det behövs Plex pass för detta när jag tänker efter.

Andra saker gillar är att när man sitter i vardagsrummet och tittar på en film och börjar bli trött så stänger jag bara av TVn och går upp till sovrummet, slår på TVn där, startar Plex och fortsätter att titta precis där man var. Funkar så klart med de andra klienterna också.

Innan körde jag Playstation Media Server och använde PS3an för att titta på film. Så mycket bättre det är med Plex och smart TV. (Nu finns så klart Plex-klient till PS3 och PS4. Säkert till XBone också?)

Av Celebmir

Jag bygger ihop en dator och ger bort till någon som behöver eller sparar undan som reservdelar. Det är alltid någons dator som går sönder så det är bara riktigt gamla saker som slängs (som jag sedan ångrar)
Har bara sålt en dator men givit bort väldigt många.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Celebmir

Såg att du kom från Malmö så jag vill rekommendera The Rock i Lund. Ta er dit och prata projektorer och hembio. De har hållit på länge med just hembio och kan i regel dema och jämföra olika projektorer. Jag har upplevt dem duktiga på att hitta vad jag vill ha.
http://therock.se

Av Celebmir

Dustin var hjälpsamma i det här läget och hjälpte dig att få den enda lösningen som kan lösa ditt problem på din utsatta tid.

I ditt läge så är det bara att häva köpet. Det är såklart bra att du meddelar att varan är defekt men det viktiga är att du är tydlig med att du vill häva köpet. Om du skulle åberopa att den är skadad så har Dustin (med sina leverantörer, servicetekniker osv.) rätt att försöka reparera varan vilket tar tid som du saknar. Som tidigare sagts i tråden har de två gånger på sig att försöka åtgärda ett specifikt fel och vid tredje tillfället av samma fel är rekommendationen att de skall häva köpet eller byta varan mot samma eller liknande produkt. Om köpet hävs så kan det avräknas pengar för eventuell nytta du kan ha haft under tiden du haft varan.

Nu till ett råd gällande din nuvarande situation: Om inte datorn sänds idag så kontakta Dustin och häv ditt nya köp och begär pengarna tillbaka. De fyra datorer de hade hemma vinner Dustin på att sälja till andra och låta dig vänta på nästa leverans av nya datorer till Dustin. Dessa fyra vill Dustin helst sälja till nya kunder så du ligger längre ner i listan och det enda du kan göra om inte de kan garantera dig en ny dator snabbt är att häva köpet mot pengar och köpa datorn någon annanstans. Dock behöver du antagligen ligga ute med pengar då de inte kommer att ge dig dina pengar innan de har mottagit din dator och konstaterat att du inte har tappat den i badkaret.
Tänk på att säljare är säljare, de tjänar dig om de i det korta eller långa loppet gör pengar på dig. De ljuger om det behövs och tro inget annat.

Av Celebmir

Det är sant att det är offentliga uppgifter men jag ifrågasätter att de skall läggas ut online för alla att se så enkelt. Det borde vara så att uppgifterna skall behövas begäras ut och hämtas ut om det finns anledning till det. Det är onödigt enkelt att skaffa denna information utan verkliga själ.

När internet startade informerades man noga att man skulle vara försiktig med personlig information, sedan kom siter som Myspace och Facebook där det första de vill är att man skall ge ut allt om sig själv.

Har provat Facebook och insåg ganska snabbt att det inte var något för mig och begärde att det lilla jag hade uppgivit raderades vilket säkert tog ett halvår men jag fick bort det.