Inlägg

Inlägg som Celebmir har skrivit i forumet
Av Celebmir

Du bör ta upp detta mer er IT-ansvarig. Att göra det själv kan göra att du bryter mot företagets IT-policy.

Om de (som de borde ha) har någon form av övervakning på nätverket så kommer den att hittas och blockeras. Det kan till och med vara så att nätverksuttagen är spärrade för inkoppling av switchar och då kommer det inte fungera.

Om företaget har trådlöst nät och ni inte har täckning där ni sitter så påpeka detta istället. Ofta så låter företag de trådlösa näteten ligga på ett eget VLAN och ofta en brandvägg mellan de trådlösa näten och de kabelbundna då de trådlösa är lättare att angripa.
Att sätta upp en trådlös utrustning på det trådbundna skapar en ny angreppspunkt som endast skyddas av de skydd ni sätter upp.

Av Celebmir

Tittade på hemsidan och RJ45 portarna är 10/100. Båda WAN och LAN portarna är för långsamma. Har inte tittat på throughput men det behövs inte då dessa redan sätter begränsningar. Fånigt att spara där då radion skall klara 300.
1 x RJ45 for 10/100 BaseT for WAN, 4 x RJ45 for 10/100 BaseT for LAN

Av Celebmir

Om det är en dator med serienummer (typ Dell, IBM/Lenovo, osv) så kolla med polisen om datorn är stulen.

Av Celebmir
Skrivet av Silcan:

Kör ett sådant kort o 1440p, runt 1800rpm 80c blir det i spel. Detta med ett 5st 120mm chassi fläktar, 3 ut och 2 in. Kanske ska applicera ny pasta vad tror du?

Nu vet jag inte hur dina fläktar är monterade men det är inte så tokigt att sätta det så du har tre in och två ut. På detta sätt skapar du ett "litet" högre tryck i lådan vilket i sin tur leder till att dammparticklar inte kan sugas in genom sprickor i chassit. Med bara lite övertryck i lådan (och filter till fläktarna) så kan du minska drastiskt dammet i lådan.

Av Celebmir

Tanken från MS är att det inte skall komma någon Windows 11 utan följa Apples modell med att ställer göra större uppdateringar via Windows Update. Det bli inte till att köpa nya versioner i framtiden. De söker också synergi mellan plattformarna så alla kör Windows 10 i någon smak; På telefonen, på surfplattan, på spelkonsolen, osv.
De har förstått att det är inte sälja nya OS vartannat år som lockar dem med med en större mängd av OS som skall supporteras.
Ser detta som en ren vinst för mig och för MS.

Av Celebmir

Vill också rekommendera att ni låter konsulter sätta upp detta åt er. De kommer att se till att allt blir dokumenterat och ser till att ni har lösningar för haveri/stöld. De ser också till att ni använder system som är enkla att utöka med tiden.

Det hjälper inte mycket om man kör backup till utrustning som är där servern är. Vid brand och stöld försvinner backup samtidigt. Kommer servern att stå tillfälligt på olika byggarbetsplatser så är det alltid risk för stöld så backupper bör göras till annan plats. Om man inte vill använda molntjänster där data lämnar Sverige så finns det lokala lösningar som IT-bolag hyr ut kapacitet.

Att blanda in IT-konsulter kan kosta en del pengar men det betyder inte att det är dyrt. Det är i regel mycket dyrare att inte kunna utföra jobbet.

Av Celebmir

Jag är helt för öppen debatt i alla frågor. Det är alltid nyttigt att ta del av andras syn på saker och ting och jag är övertygad att det är nyttigt. Detta gäller såklart politik också.
Men borde det finnas på sweclockers? Enligt mig, så tycker jag det. Även om den nya världen ger oss mer kontakt med andras åsikter än någonsin innan så exponeras folk i regel mest av åsikter som är lika dina egna genom t.ex. Facebook. (Har själv inget FB konto)

Jag kan inte se att Sweclockers forum tar skada av att det finns politisk hörna för de som är intresserade. Så länge inte trollen matas så ser jag bara en vinst i att saker diskuteras. Kan inte heller se att jag behöver hetsa upp mig för att inte alla tänker som jag. Det är bara nyttigt för mig att veta hur andra tycker.

Historiskt så är det sällan de vi kallar hjältar som har försökt likrikta vad folk skall tänka och vilken information som skall nå medborgarna.

Av Celebmir

Det finns mSATA adaptrar som på samma sätt som med CF tillåter dig att köra RAID direkt på adaptern. Har sett adapterkort som tar upp till åtta mSATA.

Av Celebmir

Vad betyder symbolerna jämte namnet

Försökte lista ut var denna fråga skulle ställas och provar här.

På detta forum så finns det symboler bredvid användarnamnet. Så här långt kan jag erinra mig att jag har sett en punkt, en liten stjärna och ett hjärta. Punkten är dock lite längre ner. Har försökt hitta betydelsen i formreglerna och provat lite allmänna sökningar i forumet men utan resultat.

Trodde först att stjärnan kunde ha med antal postade inlägg eller hur länge användaren har varit medlem men det höll inte.
Punkten gissar jag att den kan att göra med om användaren är online.
Till hjärtat har jag inte ens en idé.

Någon som vet?

Av Celebmir

Tycker att det är och bör vara skillnad mellan flyktingar och invandrare. Vad det gäller flyktingar så tycker jag vi skall göra allt vi kan men tycker inte att det innebär att det nödvändigtvis skall leda till invandring. Målet för Sverige och andra länder borde vara att hjälpa dessa som är i flyckt och få ändrat situationen som är orsak till att de är flyktingar. Och sålart att tillsammans med andra nationer hjälpa till att bygga upp ett samhälle dit flyktingar skall kunna tryggt återvända.
Det är klart att inte detta inte är möjligt i alla situationer men det borde vara målet och ambitionen. Om de vill bosätta sig i Sverige och bli svenskar så tycker jag det är en helt annan sak.
Då måste det ställas andra krav. Då behöver bägge sidor ha något att vinna på det.
Att orsaken skulle vara att vi har det bättre i Sverige kan inte vara tillräckligt för beviljas flytta till Sverige och bli svensk. Antalet personer som lever i ett land med sämre förhållanden än vi har i Sverige räknas säkert i miljarder. Vill inte påstå att alla dessa vill flytta till Sverige utan bara att det kan inte räcka med att de kan få det bättre i Sverige för att beviljas.

Av Celebmir

Det finns en rimlighet i att begränsa möjligheterna att testa datorkomponenter vid internet köp. Om inte sådan begränsning inte fanns och du vill ha CPU som klockar bra. Utan begränsningar i ångerveckorna så skulle du kunna undersöka vilka hastigheter du kan komma upp i och skicka tillbaka de processorer du inte tycker når dina krav/önskemål. Det är sedan inte rimligt att återförsäljaren skall kunna sedan sälja din ratade processor som ny. Det är möjligt att det skulle kunna regleras med en reducerat återköp. För mig så vill jag att det jag köper inte skall vara pillat på av för mig okända klantar. Betalar jag fullt pris för en ny vara så skall den vara en ny vara i obruten förpackning.

Av Celebmir

Om du använder dig av VPN för anonymisering så är du inte hackad. När du använder VPN handlar det inte om vilka IP du ansluter till (din sida av tunneln) utan var du blir utsläppt på andra sidan. Det handlar ju om att dölja var du egentligen ansluter ifrån.

Av Celebmir

Jag vill påpeka att en del Moderkort tar en hel del tid efter att de får ström till moderkorten tills att det går att använda startknappen. Har dock oftast sett detta på servrar där IBM/Lenovo är bland de långsammaste. Där är det minuter innan det går att starta. Sedan är BIOS och alla andra system också långsamma så en kallboot tar löjligt lång tid. Det är så man saknar gamla servrar med kanske NT 3.51 som kunde vara igång på en halvminut vid en kallboot.

Av Celebmir

I detta bygget så bör du skaffa en SSD som går på PCIe så att du inte begränsas av "långsamma" SATA.
Sedan är det inte alla som håller med mig men då minne inte så farligt dyrt hade jag valt att ta två av minnes kit'en. Jag kör dock en del minnestörstiga saker. Speciellt trevligt om man kör lite virtuella maskiner.

Av Celebmir

Det var en elak typ. Du skriver inte vilken version av Windows du kör. Om du har tagit bort system32 under Windows katalogen så blir det inte lätt. Min rekommendation är att om du inte är så kunnig så stäng av datorn och vänta tills imorgon och försök att få hjälp på plats av någon som är kunnig (inte någon som tror att de är kunnig)
Om du är händig finns det en del vägar att gå. Det kan vara så att filerna bara har hamnat i papperskorgen, om den används och du inte har tömt den eller raderat filerna med <stift>+<del>.
Finns det återställningspunkter gjorda kan det vara en väg men du kommer nog behöva installationsmediat (cd/dvd/USB) då filerna för att starta datorn är borta.
Du kanske kan ladda ner verktyg som du kan boota på som har möjlighet att återställa borttagna filer. Detta kan bli besvärligt då ibland tas första bokstaven i filnamnet bort och det är tusentals filer som är borttagna (om det är windows\system32 som är borttaget.) läs t.ex. här
http://www.easeus.com/data-recovery/other-recovery-software/u...
Med installationsmediat så kan man också reparera Windows men då kommer den antagligen också tappa en del inställningar och en del program kommer att behöva installeras om.

Av Celebmir

Hal.dll (hardwares abstraktion layer.dynamic-link library)har hand om hårdvaran och ändrad efterhand som drivrutiner installeras. Den repareras själv i boot på Windows 7 och framåt men kan behöva repareras manuellt ibland. Men först och främst så måste din SSD synas i BIOS. Den kan vara skadad, du kan prova att koppla in den på en annan plats på moderkortet. (Eller som andra föreslog att koppla in den på en annan dator om du har den möjligheten)

Av Celebmir

Nikon D300s är en mycket kompetent kamera och jag gissar att du köpt den nyligen då de flesta har behållt sin då det inte har funnits någon ersättare...fram till nu då Nikon har annonserat D500 så det kommer att komma ut D300 och D300s på marknaden nu.
Den tar alla linser utan problem ända tillbaka till 59. Du kan även använda autofokus linser utan intern motor då den har kvar skruven.
Jag har själv en D300 och även om jag har skaffat ett par hus till så har hållit fast i den då tillsammans med batterigreppet och batteri från min D3s kommer upp i åtta fps. Samt den har samma reglage som min D3s men ger 1,5 x brännvidden på linserna så är den fantastisk att fota fåglar med. Nikonvärlden har väntat på en D400 som aldrig kom. D300 släpptes ju för nio år sedan men vid nyår så annonserade som sagt Nikon att D500 kommer och det blir kanske så att jag blir tvungen att köpa den. Den släpps i Mars men dröjer säkert innan den kommer hit och den kan säkert bli svår att få tag på. (De släpper samtidigt D5, så det blir ett nytt släpp som när D3 och D300 släpptes. Samma funktioner men en FX och den andra DX)

Av Celebmir

Jag snöar in på en hobby och lär mig så mycket jag kan och sedan tar jag nästa, några som dock har hållt i sig är foto, radiostyrda helikoptrar (inga multi rotor system utan Collective Pitch), datorer såklart, resa (hobby?), dykning, Astronomi och har börjat kombinera det med foto. Sedan har jag en leksaksbil som jag kör omkring med på somrarna. (Har inga barn så fick köpa en till mig själv)
Har precis i veckan skaffat ett par kattungar som kräver min uppmärksamhet och de är också kul att fotografera men jag skall försöka bespara kollegor och vänner bilder på dem och jag kommer inte lägga ut någon bild på nätet.

Av Celebmir

(Kommenterar andra videon) När ni använder Nikon att filma med så stäng av autofokus och fokusera manuellt. Flera gånger så "jagar" autofokusen vid förändringar.
När ni filmar skärmen så verkar ni ha en lampa som lyser direkt in i skärmen som reflekteras i skärmen. Använd två eller flera lampor som är bakom kameran men kommer in från sidorna så slipper ni reflektioner.

Av Celebmir

För mig låter det som att det är en person som är van vid att fakturera företag där det kan räknas som rimligt att ligga på 1000-1500 SEK/h+moms men trots detta är det svårt att se var timmarna kommer ifrån. En räddningsaktion för att räddas vad som räddas kan eller en virusjakt där inte ominstallation är ett alternativ kan leda till några timmars arbete men inte för vad TS har fått levererat.
Jag skulle begära en specificerad faktura och sedan gått till en annan IT-konsult och bett honom gå igenom fakturan. Om denna inte tycker det är rimligt så hade jag bestridit fakturan.
Det är möjligt att han faktiskt har arbetat dessa timmar på datorn men i så fall har han gjort misstag och det är inte kunden som skall betala konsultens utbildning. Möjligen en junior konsult men då hade timtaxan legat på några hundralappar.