Inlägg

Inlägg som Celebmir har skrivit i forumet
Av Celebmir

En kopp cafe latte i Italien på semester, intar inte koffein annars.

Av Celebmir

500/500 för 439/mån Bahnhof över IPOnly. Tror att det går att sänka några tior nu.
Varför? Lite kul när väl fiber kom till byn efter 4 år med 26/1 över telefonledningen. Att köpa ett spel på 20GB och börja spela efter några minuter är trevligt. Sony ger mig i regel nästan 60MB/s.

Av Celebmir

Bara goda erfarenheter av returhuset, köpte bl.a. en iPone X 256 GB ny förra året för under 5000:- utan problem.

Av Celebmir

Eftersom kabeln ligger i ett rör så är det jag föreslår hyffsat enkelt och bästa lösningen, men inte den billigaste.
Dra fiber mellan husen, det finns många fördelear (spänningsskillnader mellan husen, längden, uppgraderingsmöjligheter) Det som behövs är fiberkonvertering i bägge ändarna, antigen genom en enkel fiberkonverter eller en switch med SFP. Beroende på diametern på befintliga röret så behövs det kanske inte så mycket för kabeldragningen i sig.

En annan lösning som är enkel är att sätta upp en radiobrygga men kostar också en del.

Av Celebmir

Förra veckan såg jag ett nytt rekord för mig. SE4 hade 32x så högt pris som SE1, SE2, OCH SE3.

Samtidigt säger politiker att det höga priset beror på brist på överföringskapacitet. Detta trots att SE4 exporterade 32% av elen som fördes in från SE2.

Det finns inget brist på överföringskapacitet, det handlar bara om att länderna som vi exporterar till har högre priser och att man vill göra ”vinsten” inom landet (mellan SE3 och SE4). Kanske får de skatta högre om de säljer till utlandet med vinst?

Av Celebmir

"Räkna med högre priser i vinter" - Ygeman

https://tt.omni.se/ygeman-rakna-med-hoga-elpriser-i-vinter/a/...

"– Det största problemet vi har nu är att vi har väldigt stor produktion i norra Sverige och väldigt hög elkonsumtion i södra Sverige. Då uppstår effektbrist och därför behöver vi se till att ha mer elproduktion i södra Sverige och bättre överföringskapacitet mellan norr och söder."

Efter vidare analys på https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/ så stämmer inte detta. Södra Sverige exporterar alltid el och ledningarnas kapacitet är alltid högre än förbrukningen i Sverige. Jag kan bara tolka detta som att bristen är att vi inte kan exportera tillräckligt med el för att glädja staten och Svenska Kraftnät.

Frågan kvarstår då fortfarande: Varför skall de i södra Sverige betala Danmarks/Estlands/Lettlands/Tysklands/... priser när det uppenbart inte är överföringsproblem? Att det kostar att flytta el från Norr till Söder är förståligt men inte att kostnaden beror på priserna utanför Sverige.

Av Celebmir
Skrivet av Baxtex:

Nä men det behövs inte sâ mânga och de nya är betydligt mindre än de gamla. 😊

Men problemet är ju att det tar för lång tid att bygga och är väldigt dyrt. Om nu någon skulle ge sig på det så tar bygget runt 10-15 år. Men om 5 år kanske regeringen beslutar att vl inte ska ha kärnkraft, ingen vill ta den risken.

I

Det är sant att tiden det tar att bygga ett kärnkraftvärk har ökat med åren, men som att vissa hävdar att det tar 15-20 år är inte styrkt i statestiken. Mediantiden är mellan 7,5 och 12 år beroende på vilket tidsperiod man tittar på.
https://www.statista.com/statistics/712841/median-constructio...

Enligt Nuclear Energy Agency (NEA) så tar det mellan 5 och 7,5 år och det stämmer säkert i USA, frågan är hur lång tid det skulle ta att ta en befintlig nedstängd anläggning och göra den modern? (Barsebäck någon?)

Av Celebmir
Skrivet av Kalasis:

Det är samtidigt väldigt tråkigt att kommunala veton sätter stopp för utbyggnad av t.ex vindkraftverk för att det inte är estestiskt tilltalande.

Liten länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/over-1200-vindkraftve...

Men även denna produktion är väderberoende, den säkrar inte el i söder utan gör oss bara mer beroende på att kraftnätet tillåter transport av el till söder och import av el då det inte blåser. Det skulle ändå göra prissvängningarna större.

Av Celebmir

Svenska Kraftnät - Rimlig prissättning

När jag hörde att Svenska Kraftnät delade in Sverige i fyra Zoner, från norr till söder, tyckte jag att det lät rimligt. Vi fick det förklarat med att det kostar att transportera ström ifrån norr (med den "billiga" vattenkraften) till söder (där det har bestämts att vi bara skall ha väderberoende elproduktion). Vi skulle också vara med i en internationell handel, dels för att kunna sälja vårt överskott och för att täcka in vårt underskott när naturen inte vill ge oss tillräckligt med el. Detta sker i Nord Pool, som inehåller Sverige och våra nordiska grannar, samt de baltiska staterna, men detta är tänkt att utvecklas med t.ex. Storbrittanien.

Jag har de senaste veckorna tagit en titt på hur priset har sett ut i våra fyra zoner, men även hur det har sett ut i våra grannländer och hur strömmen har importerats och exporterats mellan de olika zonerna. Det är lätt att göra på Svenska Kraftnäts sida här:

https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

Några skrämmande och orimliga slutsattser kan då göras: Zonerna är till för att maximera vinsterna. Det visar sig att priserna INTE beror på att det kostar att transportera elen, utan var det är mest lönsamt att sälja elen.

Normalt så ligger priset i södra Sverige på tre gånger så högt som i norra Sverige, detta kan jag tycka att det kan vara rimligt. Men att det går upp till 20 gånger dyrare i halva Sverige när det lönar sig att exportera el till Danmark och de baltiska staterna är inte rimligt. Jag gissar att de sätter de dyra priserna i söder så att vinsten kan göras inom Sverige och inte i samband med exporten.

Slutsatsen blir då att, när vi kopplar på britterna, så kommer priserna i Sverige att öka ytterligare, eftersom deras pris är i regel tre gånger högre än i Sverige.

Borde vi inte ha större krav på att Sveriges olika medborgare ha en mer solidarisk prissättning inom landet? Det är dock rimligt att priset för att bygga infrastruktur och att transportera el får kosta. Är det rimligt att det skall kosta de i södra halvan för att det är lönsamt att exportera elen?

P.S. I skrivanderts stund så är priset i norr 21,45 €/MWh och i Söder (Stockholm ligger i detta i söder) 244,49 €/MWh. Över 11 gånger priset för halva Sverige geografiskt.

Av Celebmir

Började på mitt nuvarande jobb i december och har ännu inte träffat någon alls, ingen kollega, ingen kund. Bor utanför Malmö och närmasta kontor är i Stockholm (kanske Hamburg är närmare). Men jag arbetar med kunder i Sverige, Norge, Finland, Tyskland och UK så det hade nog ändå inte blivit många kundbesök utan pandemi heller.

Tror aldrig att affärsresandet kommer tillbaka till de former som rådde innan pandemin, företagen har insett att det inte behövs. Jag vill heller aldrig till ett kontorslandskap. Eget kontor eller hemma, tack.

Av Celebmir

Jag använder PocketBook InkPad Pro 2 och är mycket nöjd med den och deras öppna standard. Önskade att Remarable 2 hade lite bättre ebook hanterare, då hade det blivit ett köp direkt.

Av Celebmir

Finns det något sätt att bli odöpt efter att man har blivit döpt?

Av Celebmir

Var iväg och köpte en 2TB Samsung idag. Lätt och installera och har satt den på nedladdning av en massa spel nu.

Diskussionen om att göra som Sony eller MS har gjort är inte så intressant för mig. Jag vill helst ha hårddiskarna på insidan, temp lagringar kan få vara på utsidan. Har svårt att se att jag kommer ta ut disken igen om inte den eller PS5’an går sönder. Räknar med att 2 TB skall räcka tills PS6 kommer.

Av Celebmir

Använder FF en röd panda som djur stället för en räv?

Av Celebmir

Har några som jag använder. TAM var det första, ett misstag när jag skulle skriva in mina initialer på ett gammalt arkadspel på åttiotalet. Det fungerade bra så länge det gällde Sverige. Ingen annan verkade vilja ha det. (Kan inte begripa varför)
Sedan använde jag ofta Dali efter en dvärg i WoW. Jag har en del Dali högtalare och tyckte det var ett utmärkt dvärgnamn. Att jag senare skaffade ett par Dali 40 till stereon gav mig anledning till att döpa en dvärg till Dali XL (40 med romerska siffror). I LotRO blev det även en dvärg döpt till Dali Loudspeaker. (Översatte detta till Khuzdul).

Som det nu börjar märkas så är även jag Tolkien nörd därav Celebmir. Ett bra namn då det sällan är upptaget.

Av Celebmir

Det har varit en del, 486DX2 -> Pentium 200 MMX, Mystique -> 3dfx, SSD, men det som har känts mest är att efter suttit på 100Mb lina i lägenhet och flyttat till hus och fått leva med ADSL sedan 2015 och i förra veckan fått fiber till huset och kör nu 500 Mbs (upstream ökning med 5000%) så är det en mäktig uppgradering. Sedan att beställningen gjordes 2016 och leverans 2021 kan också göra att det känns extra mycket.

Av Celebmir

Varför grävs denna artikel fram igen? Har Intel betalt en gång till?

Av Celebmir

Jag bytte jobb i december och har blivit anställd, jobbat, och har haft dagliga möten utan att ha träffat någon! på mitt nya företag ännu. Jag har inget kontor som jag kan gå till...än. Det närmsta är 6h biltur för att komma till. Spelar inte heller någon roll just nu då jag arbetar "i" Tyskland och England fram tills halvårsskiftet. Har ännu inte satt upp ett riktigt kontor hemma men jag har utrymme för det.

Av Celebmir

Jag kan ärligen säga att jag dricker betydligt fler än 139 burkar Cola per Cola Zero eller någon annan light produkt.

Personligen så dricker jag vatten mycket hellre än något light överhuvudtaget. (Till och med Pepsi)

Av Celebmir

Om inte senaste modell är nödvändig så vill jag tipsa om Returhuset. Köpte en ny iPhone X 256GB för 5000:-

De har givetvis android lurar också.