Inlägg

Inlägg som Blomman90 har skrivit i forumet
Av Blomman90
Skrivet av Xyborg:

Självklart går det att avtala bort problematiken och säkerställa att arbetsgivaren kompenserar avsättningen till tjänstepensionen. Men alla bruttolöneavdrag som drar ner din bruttolön till under 43 750:- påverkar din SGI.

Det vanligaste (som jag stöter på) är att man helt enkelt ser till att förmånen erbjuds mot nettolöneavdrag, för annars kommer det slå hårt på tjänstepensionen när din bruttolön minskas - om inget annat är avtalat. Du sparar inte heller in någon skatt på att ha det som en bruttoförmån när det gäller just förmånsbilar eftersom förmånsbil är en skattepliktig förmån. Så du kommer skatta för hela förmånsvärdet i alla fall.

Det går att läsa mer om det här.
https://www.placera.se/placera/redaktionellt/2023/08/01/brutt...
https://www.unionen.se/rad-och-stod/vad-lonevaxling-ar-och-hu...

I min värld är en förmånsbil en bil som arbetsgivaren helt bekostar, men som får användas av den anställda privat. Om den används så uppstår en skattepliktig förmån, detta behöver då förmånsbeskattas. Det innebär varken ett brutto- eller netto-avdrag, bara en förmånsbeskattning.

Om den anställda helt eller delvis ska betala för kostnaden för bilen, så brukar det kallas personalbil. Här brukar det alltså vara tal om netto- och bruttoavdrag. Du vill som sagt inte göra nettoavdrag på mer än storleken av förmånsvärdet, för då betalar du mer skatt än nödvändigt. Den överskjutande delen vill du göra bruttoavdrag på, dock så vill du se till att den inte sänker din pensionsavsättning.

Av Blomman90
Skrivet av Xyborg:

Är det ett bruttolöneavdrag? Alltså, drar arbetsgivaren av pengarna från den oskattade lönen? Det påverkar då också eventuell sjukpenning eftersom den beräknas på din bruttolön. Dessutom så påverkas pensionen.

Om du tjänar över 47 000:- /månaden så slår det extra hårt då arbetsgivaren ofta sätter av 30% av lönedelen över 47tkr till tjänstepensionen. Tjänar du 53tkr eller mer nu så kommer du alltså också förlora 1900:- /månad i minskad pensionsinsättning.

Din kostnad här och nu blir alltså 1900:- + 5700:- = 7600:-

Går du i pension om 30 år och man räknar med den vanliga 8% årliga avskastningen är de 1900:- värt över 8tkr på pensionen.

Då blir din tidsjusterade kostnad över 13tkr i månaden.

Kort sagt. Förmånsbil med bruttolöneavdrag är en jättedålig affär för de flesta anställda. Men med nettolöneavdrag (pengarna tas från lönen EFTER skatten dragits) så är den sanna kostnaden 5700:- Då är det ofta en bra deal.

Du har rätt i att det kan bli en otrevlig överraskning om man inte kollar upp vad som händer med pensionen. Men du får det att låta som att ett bruttoavdrag per automatik innebär mindre tjänstepension och så är naturligtvis inte fallet. Allt handlar om vilken ordning sakerna görs i. Visst, ligger man under brytpunkten för statlig pension så kommer ett bruttoavdrag alltid att slå mot pensionen, men ligger man över denna gräns så slår det bara på tjänstepensionen om tjänstepensionen beräknas efter eventuella bruttoavdrag. Nu finns det ingen som helst anledning att göra så, framförallt inte om man gör gällande att upplägget ska vara kostnadsneutralt för arbetsgivaren, för det innebär i min mening att även pensionen ska vara samma (annars är inte upplägget kostnadsneutralt).

Vi kör kostnadsneutralt personalbilsupplägg hos oss (kombinerat brutto- och nettoavdrag), och jag tappar alltså inte en krona i pension på det. Så länge inte förmånsvärdet på bilen råkar matcha leasingkostnaden exakt (leasingkostnaden är oftast högre), så vill du göra ett bruttoavdrag på den överskjutande delen, för att spara in arbetsgivaravgiften och inkomstskatten - det är ju framförallt detta som gör det förmånligt (framför för ett par år sedan, när elbilar hade en kraftig nedsättning av förmånsvärdet, men ändå var relativt dyra i leasingavgift).

Av Blomman90
Skrivet av Bauerinho:

Ja det 30ms efter att jag fått upp en motståndare i en match sökning. Där kan man då välja starta eller ny sökning.

Vad jag läst ifrån alla som har svarat så verkar det som jag får leva med att gibba med en ping på 30+ pga mitt comhem hus är byggd så med kablar och dylikt….

Du verkar ju ha en relativt okej ping till Bredbandskollen (12 ms), vilket ju i så fall inkluderar "allt skräp i källaren", så de kommentarer om att COAX skulle addera 20-30 ms känns ganska ogrundat (eftersom du bevisligen har 12 ms ut till en extern server). Sen kan det såklart vara så att operatören har ett litet "snabbspår" till Bredbandskollen för att kunna leverera bra mätvärden, men kanske något sämre till andra externa parter. Så du kan ju för all del prova andra mättjänster än Bredbandskollen.

Sedan skulle jag också vilja poängtera att 30 ms inte är dålig ping. Det går absolut att ha lite bättre, men det är inte dåligt på något sätt. Jag tvivlar starkt på att det överhuvudtaget är märkbart i ett spel som FIFA. Är man en pro-gamer i CSGO så kanske det märks, men annars så tror jag mer att det är hjärnspöken än något annat.

Av Blomman90
Skrivet av Bauerinho:

Hej!

Jag har ett problem jag brottats med ganska länge nu. Jag är inget geni när det kommer till nätverk osv. Men jag har ett gaming intresse och det jag spelar enbart är FIFA (FC24). Jag tycker att min uppkoppling är väldigt seg. Min ping ligger alltid på 30,38 ping medans mina vänner har 12. När jag gör en sökning på bredbandskollen.se på datorn för jag runt 12 i MS.

Jag har internet ifrån tele2/comhem. En hastighet på 1200/100. Jag har en höghastighets nätverkskabel (Cat6e). Har även testat andre spel och pingen ligger runt 30+ varje gång.
Modemet har en COAX anslutning så måste använda modemet som router. Funderar på att köpa en sån adapter som omvandlar COAX till ETHERNET. Men dom ligger mellan 1500-2000 och om inte det skulle hjälpa så är det onödiga pengar. Modemet jag har ifrån comhem är deras C3 version. Finns en C4 men osäker om det skulle hjälpa.

Jag har även testat brygga comhem modemet och köra med en router ifrån Asus men blev ingen skillnad.

Är det någon som har en lösning på detta så skulle jag vara evigt tacksam. Snälla hjälp mig förstå vad som är fel…

Som tidigare inlägg påpekar så verkar du mäta din ping mot olika servrar i din jämförelse. Du nämner att du använder Bredbandskollen, vilket brukar innebära att man mäter sin ping och hastighet mot en server i Sverige, exempelvis Stockholm. När du sedan pratar om din ping i FIFA, så är det ju mot EAs gaming-servrar vi pratar, och åtminstone jag har ingen aning om i vilka länder dessa finns.

Så det rimliga för att utröna om det verkligen är någon skillnad mellan din dator och din PS är att mäta mot samma server. Enklast då är väl att prova köra Bredbandskollen på din PS?

Av Blomman90
Skrivet av medbor:

Det ska väl inte vara:
change = Math.Round(change * 2.0d / 2.0d);

Det innanför parantesen är samma sak som change, gånger och delat räknas innan avrundningen, så det blir rundat till hela kronor

Det ska väl istället vara:
change = Math.Round(change * 2.0d) / 2.0d;
Om du först dubblerar, sen avtundar och sen halverar blir det rätt

Enklast i alla dessa fall är att göra tre rader av det, då kan det inte gå fel och är oftast tydligare:
Var doubleChange = 2*change;
DoubleChange = round(doubleChange);
Change = doubleChange/2d;

För mig är det A och O att kod ska vara så lättbegriplig som möjligt. Så även om det är matematiskt korrekt att dubblera, avrunda och sedan halvera, så är det inte helt intuitivt vad som sker. Dels så förutsätter det att den som läser koden vet de exakta förutsättningarna (att den lägsta valören är 50 öre), och att man därför kan dubblera och sedan avrunda. Men om lägsta valören istället vore 25 öre, så ska du alltså fyrdubbla innan du avrundar, etc. Så i min värld skulle en sådan lösning gå bort.

Det är betydlgt tydligare att ta fram öres-delen av talet och sedan avgöra hur det ska avrundas.

Skrivet av cyklonen:

Ok, nu har jag nåt som jag tycker verkar funka som det är tänkt. Det finns garanterat smidigare och elegantare sätt att lösa det, men om det funkar så funkar det. Jag körde det i en online-tolk som inte verkar klara inmatning, så därför bytte jag ut inmatningsdelen med fasta värden som jag kunde snabbt kunde ändra för att se hur resultatet ändrades.

using System; using System.Collections.Generic; using System.ComponentModel; using System.Diagnostics.Eventing.Reader; using System.Linq; using System.Runtime.InteropServices; using System.Text; using System.Threading.Tasks; namespace Inlämningsuppgift_1__Växel { internal class Program { static void Main(string[] args) { // Meddelande som välkomnar användaren. Console.WriteLine("Hej och välkommen till kassan, jag ska nu hjälpa dig att beräkna din växel! \n"); // Deklarerar variablerna jag ska använda. Vissa har double då jag de ska kunna behandla decimaler. Int för de som är heltal double price; double paidAmount; double change; int thousandBills; int fiveHundredBills; int hundredBills; int fiftyBills; int twentyBills; int tenCrowns; int fiveCrowns; int oneCrown; int halfCrown; price = 70.17; // Gör om användarens svar från string till double. Console.WriteLine("Varans pris: " + price + "\n"); // Ber användaren att mata in pris för varan. paidAmount = 419.92; // Gör om användarens svar från string till double. Console.WriteLine("Ditt betalade belopp: " + paidAmount + "\n"); // Ber användaren mata in betalat belopp. change = paidAmount - price; // Tilldelar variablen "change" genom att subtrahera betalade beloppet från priset. Console.WriteLine("Din växel är: " + change + "kr \n"); // Skriver ut växeln användaren får med hjälp av variabeln "change". while (change > 0) // While loop som kör sålänge växeln är mer än 0. Dvs så länge det finns växel att räkna på så kör den { double importvariabel = change - (Math.Floor(change)); //Plockar ut öresdelen av beloppet, utan heltal int exportvariabel = 0; //Initierar variabeln som lägger till antalet femtioöringar if (importvariabel > 0.745) //Kollar om öresdelen ska avrundas uppåt till hel krona { change = change + 1; //Adderar en krona till växelbeloppet } else if (importvariabel < 0.245) //Kollar om öresdelen ska avrundas ner till noll, och gör då inget { } else { exportvariabel = 1; //Lägger till en femtioöring om öresdelen avrundar till femtio öre }; halfCrown = exportvariabel; //För över antalet femtioöringar till den externa variabeln change = (Math.Floor(change)); //Gör om "change"-variabeln till heltal, eftersom öresdelen inte längre behövs thousandBills = (int)change / 1000; change = change % 1000; Console.WriteLine("Antal 1000-sedlar: "+ thousandBills); // Skriver ut antal 1000-sedlar till konsolen. fiveHundredBills = (int)change / 500; change = change % 500; Console.WriteLine("Antal 500-sedlar: " + fiveHundredBills); // Skriver ut antal 500-sedlar till konsolen. hundredBills = (int)change / 100; change = change % 100; Console.WriteLine("Antal 100-sedlar: " + hundredBills); // Skriver ut antal 100-sedlar till konsolen. fiftyBills = (int)change / 50; change = change % 50; Console.WriteLine("Antal 50-sedlar: "+ fiftyBills); // Skriver ut antal 50-sedlar till konsolen. twentyBills = (int)change / 20; change = change % 20; Console.WriteLine("Antal 20-sedlar: " + twentyBills); // Skriver ut antal 20-sedlar till konsolen. tenCrowns = (int)change / 10; change = change % 10; Console.WriteLine("Antal 10-mynt: " + tenCrowns); // Skriver ut antal 10-kronor till konsolen. fiveCrowns = (int)change / 5; change = change % 5; Console.WriteLine("Antal 5-mynt: " + fiveCrowns); // Skriver ut antal 5-kronor till konsolen. oneCrown = (int)change / 1; change = change % 1; Console.WriteLine("Antal 1-mynt: " + oneCrown); // Skriver ut antal 1-kronor till konsolen. Console.WriteLine("Antal 50-öre: " + halfCrown); // Skriver ut antal 50-ören till konsolen. change = 0; //Nollar "change" så att det inte loopar i all evighet } Console.ReadLine(); } } }

Några pointers:

  • Indenteringen är inte korrekt, vilket gör det svårt att följa vart loopar och if-satser börjar och slutar.

  • Varför går du ned på 3 decimaler när du avgör avrundingen? Eftersom öre är en hundradel av en krona kommer du aldrig kunna ha ett tal som "0.245", utan det blir "0.24" eller "0.25".

  • Du har en tom else-if sats som alltså inte gör någonting, då är den också överflödig. Det är betydligt bättre att ändra så att else-if:en hanterar det du nu har i else, och sedan skippa else helt.

  • Din While-sats är totalt överflödig, då det är omöjligt för programmet att gå två varv i loopen då det sista du gör är att alltid nolla "change".

Av Blomman90
Skrivet av Xyborg:

Den stora skillnaden för Sebbeharry är just bindningstiden - om just 12 månader är ett skall-krav så blir det nog svårt att komma billigare undan. Månadskostnaden stiger ju desto kortare kontrakt man vill ha.

Skrivet av sebbeharry:

Precis, det är ju 12 månader som känns bra i det här fallet. Tar jag och konfigurerar med 24 månader, vinterdäck och 2000 mil per år blir det 8500kr och då har jag inte räknat med försäkring. Ingen extrem skillnad men det är ändå pengar.

Dock så är det helt klart något att tänka på, är vi nöjda efter 12 månader blir det nog troligtvis en nyare modell direkt från polestar

Ah, jag missade den delen med 12 månaders bindning!
Ja, om man känner sig väldigt osäker på vad man kommer tycka så kan det såklart vara vettigt med en väldigt kort bindningstid (eller om det finns relativt hög sannolikhet för "ändrade förutsättningar").
Personligen tycker jag inte 2 år är särskilt långt (jag kör 3 år på min leasing), så jag hade av de skälen valt en sproilans av den uppdaterade, mer effektiva modellen (framförallt om man egentligen kanske vill ha en long range över en standard range). Men som alltid handlar det om att väga olika fördelar och nackdelar och välja det som passar en själv bäst.

Av Blomman90
Skrivet av sebbeharry:

Nu har vi bestämt oss efter att vi hittat (vad vi anser, haha) en bra deal på en polestar 2 sr 2022 med full utrustning. Bilen har gått 1200mil och vi får leasa den för 7k i månaden och då ingår 2000 mil per år, vinterdäck på fälg, försäkring, service, däckbyte osv. Den som känns bäst är att vi endast binder oss på ett år och vill vi fortsätta kan vi köra samma deal igen.

Det som är lite negativt är väl att räckvidden inte är den bästa i klassen men vi åker mycket i stan och kanske turer på under 10 mil men visst, vi ska till sälen över jul så får se hur glad jag är då

Vad tycker ni andra, känns det som en fair deal?

Har ni jämfört med att leasa en ny bil direkt av Polestar?
En ny SMSR verkar kosta mindre att leasa av Polestar än vad du uppger ovan.
Nu vet jag i för sig inte vad "full utrustning" betyder, är det liksom Performance med lädersäten?

Sedan finns ju även nya årsmodellen SMLR (med uppdaterad motor och laddning, vilket ger längre räckvidd och snabbare laddning), för dryga tusenlappen extra. Standard Range finns också för dryga 7000:- av årsmodell 24, så det låter dumt att gå på en 2022:a för samma peng, om den inte har något som dessa inte har och som man värderar mer än räckvidd och laddhastighet.

Kan vara värt att fundera på i vart fall!

Av Blomman90
Skrivet av Felixark:

Nej det var uppenbarligen inte okej när Verstappen började göra samma sak då sa dom till han och sluta direkt ? Men för Hamilton så var det okej att göra det 29 gånger.

Så du menar att Hamilton tilläts fortsätta köra utanför banan medan Verstappen inte tilläts?
Eller var det snarare så att när väl situationen mellan Verstappen och Hamilton inträffat, där Verstappen tvingades ge tillbaka platsen, och det sedan började kommuniceras öppet över radio att till Max att man tydligen inte behöver hålla igen i kurva 4, så insåg FIA att det här börjar bli lite rörigt, och började då "enforce:a" track limits i kurva 4? Om du tittar på hela videon du länkar så blir alltså även Hamilton tillsagd att de börjar få varningar för track limits.

Av Blomman90
Skrivet av Sidde:

Det är definitivt andra förare som gör det också men jag vill nog säga att Ham var rätt duktig med att göra så under tiden han racade med/mot Rosberg. Jag kan inte ge exempel på race nej då jag inte är så intresserad av att ha den typen av koll. Systematiskt menar jag att han väljer att göra det då och då där det passar som en del av en genomtänkt lösning.

Det du säger nu målar ju en helt annan bild än när du säger att han "systematiskt gjort det under hela sin karriär". Under dessa fighter gjorde väl Rosberg likadant? Jag minns exempelvis Kanadas GP när Hamilton jagade på Rosberg, och när Hamilton började komma nära på sista raken innan start- och mål, så höll Rosberg ner gasen och genade genom sista chikanen och skapade sig lite "luft" till Hamilton igen.

Samma sak gäller de flesta förare, som vid olika tillfällen tänjt på gränserna för att skapa sig en liten fördel. Att Hamilton på något sätt skulle sticka ut i det avseendet vänder jag mig alltså mot, och du verkar inte ha någon konkret fakta att luta dig mot, utan det är mest anekdotiskt bevisföring om hur du tycker dig minnas fighten mellan Hamilton och Rosberg för 7 år sedan.

Skrivet av Felixark:

Hamilton är väl känd för bryta mot regler som track limits med flit och på något sätt så kommer han undan med det. Kolla bara på detta klippet från Bahrain 2021 tycker själv att han borde ha blivit diskad från racet för detta. https://www.youtube.com/watch?v=dtjcSYJ6r0o

Teknisk genomgång om just detta.
https://youtu.be/N1zR74ijo7U?si=H0OgIwM8NzayvLsm&t=279

Jaså, han är känd för det?

Varför skulle han inte komma undan med det? Du har ju till och med själv länkat en video som förklarar varför han "kom undan med det". Alla andra som gjorde det "kom också undan med det", så det var ingenting som domarna tillät specifikt Hamilton att göra, men ingen annan.

Under så många år jag kan minnas (fram till någon gång under/efter säsongen 2021), så har track limits för "varvtid" inte varit en grej i F1. Det har varit oerhört flytande gränser för vad som är okej och vad som inte är okej. Ett tag efter ovan så bestämde man sig för olika regler för olika kurvor/banor. Så inför varje race så sa man att "i kurva 1 gäller curben, i kruva 3 gäller linjen, i kurva 4 finns inga begränsningar (för man bedömer att det inte finns något att tjäna på att gå utanför), etc.". Men det blev för krångligt för såväl förare som publik, så efter det bestämde man att den vita linjen gäller i alla kurvor alltid, punkt slut. Efter det så har vi sett kaoskval i framförallt Österrike, där vart och vannat varv strukits för track limits. Det är dock kanske mer ett problem med banans layout än något annat. Men man har alltså ändrat reglerna kring track limits, före 2021 var det aldrig några problem med track limits i Österrike.

Vad som däremot aldrig någonsin har varit tillåtet, är att köra om utanför banmarkeringen. Så oavsett vilka regler som har gällt för track limits när det kommer till att göra varv, så har man aldrig fått fullborda en omkörning utanför track limits. Det är samma som i ovan exempel, det är "fine" att råka bromsa på sig och dyka genom en chikan på ett "vanligt varv", men det är inte okej att göra det om man håller på att köra om någon, eller håller på att bli omkörd.

Så Bahrain blev kontroversiellt för att det var svårt att förstå att Hamilton kunde köra utanför track limits 29 gånger, men Max var tvungen att ge platsen tillbaka. Det var alltså därför man bestämde sig för att ändra reglerna kring track limits, för att göra det tydligare för åskådarna. Att påstå att det skulle vara grund för att diska Hamilton är ganska befängt...

Av Blomman90
Skrivet av Svensktiger:

På tal om straff.
Hur i hela #¤"%#"¤% kunde Hamilton undvika straff för start genvägen?
Visserligen släppte han förbi båda, men efter vadå? ett varv? två varv?

Det är väl gängse praxis att man inte blir bestraffad om man inom rimlig tid (eller tidigare efter uppmaning från Race Director) "återställer" ordningen. Det händer var och vartannat race, och det är inte "tillbakasläppet" sker omedelbart. I många fall så ligger det dock i den omkörande förarens egna intresse att släppa tillbaka så snart som möjligt, eftersom situationen förvärras om den man kört om "felaktigt" skulle bli omkörd av ytterligare förare, samt att det ju endast förlänger tiden innan man kan ta sig förbi "på riktigt" och fortsätta jaga framåt.

Mig veterligen så finns det alltså inget i regelboken om när detta måste ske, bara att om det inte sker så riskerar man att bestraffas. Att det exempelvis skulle ta ett varv är ju överhuvudtaget inte ovanligt. För alla situationer är ju inte heller svarta eller vita, att det är 100% klart att den ena bilen, på eget bevåg, "left the track to gain an advantage". I vissa fall har ju den andra bilen helt eller delvis orsakat att man fick lämna banan, och då är det i vissa fall inte dem som lämnar banan som har gjort något fel. Så rimligen borde teamet ha rimlig tid att gå igenom händelsen, innan de bestämmer sig för att släppa tillbaka eller inte. Det hade varit orimligt att om man inte släppt tillbaka inom 3 kurvor, oavsett situation, så ska man bli bestraffad.

Skrivet av Sidde:

Ham har skulle jag säga satt det där lite i system att göra och gjort under en stor del av sin karriär i F1.
Gärna köra om utanför banan vid starter eller bara ignorera en kurva och släppa tillbaka vid lämpligt tillfälle.
Men genom att göra så har han också raderat risken för att bli omkörd eller påkörd också, så det är rätt strategiskt att göra så.

Men syftet är ju att han ska släppa tillbaka på en gång, inte som nu när han saboterar för Norris att kunna försöka köra om Russell.

Jag vet inte heller om man kan påstå att just Hamilton har satt i system att göra så, i vart fall inte mer än någon annan. Men om det nu är så systematiskt kanske du kan nämna vilka av racen denna säsong Lewis har gjort detta? För det lär ju vara en hel del om man nu ska kalla det för systematiskt...

Av Blomman90
Skrivet av spanXen:

Jag har idag en 85" Samsung QLED från 2021 som tyvärr fick sig en smäll och har gått sönder.

Den gamla TV'n var bra men denna gången skulle jag vilja ha OLED för bättre svärta. Jag inser dock att liknande storlek är ekonomiskt ohållbart så runt 77" verkar vettigare.

Vad är det bästa jag kan hitta efter dessa förutsättningar:

- Budget: 35-40k
- Storlek: Runt 77"
- Står i ett mörkt rum utan fönster och reflektioner
- Används främst för gaming (Xbox series x samt Playstation 5)
- Apple TV till övrigt så OS spelar ingen större roll för mig

Om det primära syftet är gaming, är det verkligen OLED du vill ha då?
Jag hade en LG OLED C7, som jag primärt kollar film och serier på, men lite gaming också. Där har jag upptäckt några mindre inbränningar som syns mot vissa bakgrunder. Nu har jag skaffat en ny Samsung 77" OLED, men det är just för att inte primärt game:ar. Om det däremot vore det primära så hade jag kanske varit lite rätt för inbränningar...

Av Blomman90
Skrivet av Gurawn:

Hmm okej, vi har inget netto löneavdrag utan endast brutto löneavdrag och förmånsvärde. Är det bra / dåligt?
Om man räknar lön 36 000kr/mån, förmånsvärde 5800kr/mån och brutto löneavdrag 800kr/mån hur mycket kostar då bilen mig netto?

Har precis fått möjligheten att välja att ha bil så sitter och funderar på om det är värt det.

Ditt upplägg är ju väldigt förmånligt, då arbetsgivaren står för merparten av bilkostnaden. Det är ju i stort sett bara förmånsskatten du får betala, och den kommer man aldrig undan (staten ska alltid ha sitt).

Det du får avgöra är om du tycker bilen är värd vad den kostar för dig. Men jag antar att det är en hel del resor i tjänsten, om din arbetsgivare ger så pass förmånliga förmånsbilar?

Då bruttoavdraget är relativt litet så kommer det inte påverka din pensionsgrundande inkomst särskilt mycket (även om detta bortfall på 800:- påverkar (det blir som att du hade tjänat 35.200:- istället för 36.000:- ur det hänseendet), annars är bruttoavdrag en sak man bör se upp med om man inte ligger över brytpunkten för statlig inkomstskatt.

Av Blomman90
Skrivet av Gurawn:

Någon som är duktig på hur man räknar bilförmån?

Om jag har ett förmånsvärde på 5800 kr/mån och ett brutto löneavdrag på 800kr/mån hur mycket mindre blir det ut i plånboken?

Skrivet av SnabelostSWE:

Det beror på var du bort och hur mycket du tjänar.

Enkelt räknat så minskar lönen med 50% av förmånsvärdet. Samma sak med avdraget, ett bruttoavdrag på 800:- ger cirka 400:- mindre i plånboken.

Så, i detta fall, cirka 3300:- mindre efter skatt.

Det beror i och för sig på vilket upplägg som körs. Inlägget går att tolka på två sätt, beroende på om arbetsgivaren sponsrar nästan hela bilen (endast 800 kr i bruttoavdrag), vilket är väldigt förmånligt och såklart trevligt, eller om de kör ett "brunetto-avdrag" där bilen är kostnadsneutral för arbetsgivaren, för då brukar man göra nettoavdrag på hela förmånsvärdet, och resterande belopp som krävs för att täcka leasingkostnaden görs med bruttoavdrag. Så det hade då alltså blivit 5800:- i nettoavdrag + 800:- i bruttoavdrag.

Av Blomman90
Skrivet av medbor:

Finns i lager hos komplett, de får betala mellanskillnaden… enkelt!

Det "enda" problemet som finns med den approachen är att man sannolikt behöver löpa linan ut med att ARN-avgörande för att få Samsung att faktiskt betala ut mellanskillnaden. Så tills att man har ett avgörande från ARN får man klara sig utan TV, alternativt köpa TVn av Komplett nu, och hålla tummarna för att ARN går på ens linje.

Med mig så var de relativt medgörliga efter att en ARN-anmälan fanns på plats, så sannolikt är de det här också.

Av Blomman90
Skrivet av TaggeVass:

Köpte en 85” QN95b och 75% av bilden är kolsvart. Samsung vägrar att skicka en reparatör eller byta ut den. De säger att de inte har nya i lager. De vägrar också ge mig en ersättningsprodukt. Det enda som erbjuds är retur och återbetalning.

Hur hanterar jag detta?

Jag håller med ovanstående. Säg att du inte vill ångra köpet utan vill ha felet avhjälpt. Om de inte går med på det så hotar du med att anmäla till ARN, och om de ändå inte ger med sig så fullföljer du det hotet. Ett par veckor efter att du skickat din anmälan så kommer de sannolikt återkomma och vara mer medgörliga. Då bör du kräva vad du faktiskt har rätt till, vilket är en reparerad TV eller en motsvarande. Om de inte kan reparera den och QN95B är slut i lager, så borde de rimligen ge dig en QN95C istället.

Av Blomman90
Skrivet av Lidodido:

Men varför så stor utvändigt? Förstår att baksätet är stort, men knappast mer än 25cm längre än MEB-bilarna, så var får man ut nåt av det yttermåtter? Köper helt att polestar inte är laståsnor, men då behöver dom inte vara stora som laståsnor heller. EX90 är ju ännu större, 504cm lång. Men då finns iaf ett syfte. 655 liter för en Volvo är enormt för de brukar ofta vara "små" på papper.

Så du menar att det finns massa dödutrymme gömt någonstans i bilen? PS3 är enormt rymlig i kupén, man sitter jättebra såväl fram som bak. Bagaget är inte jättestort, då man dels har givit en hel del utrymme till baksätet, men även för att man satsar på "design" och vill ha ett väldigt sluttande bakdel, vilket äter upp mycket av utrymmet i bagaget.

Hade man gjort en mindre bil, så hade man ju behövt skala bort något av ovan. Mindre kupé-utrymme, alternativt ännu mindre bagageutrymme. I vart fall om man vill behålla sitt designspråk. Annars kan man såklart räta ut det sluttande taket och få mer utrymme så, men då blir ju skillnaderna till Volvo närmast minimala...

Skrivet av Chippen2188:

Bilen är för stor för vad man får i mitt tycke. Det är, vad MKBHD skulle säga: ”bad use of space”. Men hej, man kallar den ju sportig så då är det okej

Det kan man absolut tycka, men då kanske det inte är en Polestar man ska titta på. Alltså, hade Polestar varit helt fristående så hade jag kunnat köpa argumentationen. Men då Polestar är ett systermärke till Volvo, så har man gett Polestar möjlighet att gå en egen väg, där man fokuserar på andra värden än exempelvis lastutrymme (som traditionellt ligger i Volvos DNA), som istället då bland annat design. Så det ligger alltså i Polestars egna filosofi att fokusera mer på vad de anser är snygg design, än praktiska egenskaper som stort lastutrymme. Om man föredrar praktikalitet över design så finns det alltså ett snarlikt val (med samma plattform, drivlinor, mjukvara, etc.), och det är Volvo. Jag antar att själva syftet med Polestar är att attrahera en annan, ny kundgrupp, snarare än att bara flytta över kunder från Volvo.

Skrivet av Sando:

Designen och sportigheten är vad jag gillar med Polestar, men sen behöver man ju också ha en viss storlek på utrymmena. Det var en stor orsak till att vi valde Audi Q4 över bland annat Polestar 2, även om jag gillade mycket av känslan i Polestar.

Och även om man vill minska på lastutrymmet för att kunna ha t.ex. trevligare baksäten så är 25% väldigt mycket att skala bort jämfört med EX90, som ju också är en rymlig bil på många sätt.

Nå, personligen tycker jag att Polestar 4 verkar vara en bra kompromiss. 500 liter är helt användbart, även om man ska ha in en barnvagn eller liknande, men tar inte över hela bilens interiör.

Absolut, men det är inte som att en PS3:a har litet bagageutrymme, dock så är det inte fantastiskt stort.

En PS2a har ganska litet bagageutrymme, men det är också en ganska liten bil (samma plattform som XC40, men mindre "praktiskt" och mer design). En Q4a är en betydligt större bil än en PS2 (på Volvo-språk så är den väl större än XC60, och således betydligt större än XC40), jag skulle säga att de överhuvudtaget inte ens är jämförbara. Vad som däremot kan jämföras är Q4a mot Enyaq (då de är samma plattform), och där är ju Enyaqen betydligt rymligare, just för att Audi satsar mer på design än praktikalitet, precis som Polestar jämfört med sina syskon från Volvo.

Skrivet av Mocka:

Volvo har ju ingen helelektrisk V60 Det är exakt det som behövs i dagsläget när elmarknaden nästan bara erbjuder sportbilar eller kompakta SUVar. Visst EX90 är på G men miljonbilar är inget som gemene man har råd med. C40 är ett skämt gällande mått och bagageutrymme, likaså EX30.

Nej, det har ingen annan heller. Dessutom har jag svårt att se vad det har med diskussionen att göra. Menar du att Polestar 3 borde vara mer rymligt för att Volvo inte gjort någon elektrisk V60 ännu? Eller menar du att Polestar borde kasta allt vad deras filosofi och DNA är för att hinna göra en elektriskt V60 innan Volvo själva gör det? Det hade nog varit ytterst underlig koncern-strategi.

Jag förstår inte vad din kritik av C40, EX30, dyra EX90 (och andra sportbilar kompakta suvar) har att göra med bagageutrymmet på PS3...

Av Blomman90
Skrivet av b-george:

Någon här med koll på jurdiken och specifikt Samsung.

Om det något fel på min tv och 30 dagar inte har passerat har jag rätt att kräva att tv'n ska ersättas mot en ny eller har dom rätt att reparera den?

Det finns ingenting i lagen som nämner 30 dagar eller något i den stilen.
Om Samsung har 30 dagars "öppet köp" innebär det att du kan ångra köpet och lämna tillbaka varan inom 30 dagar.

Om det är fel på varan så har du rätt att få felet avhjälpt. Dock kan du inte räkna med att få en ny vara levererad, utan säljaren har ofta rätt att göra ett antal reparationsförsök (om de inte har garantivillkor som säger något annat, men det tvivlar jag lite på).

Så om du köpt denna TV till ordinarie pris, så kan man ju göra en "fuling" och ångra köpet, och sedan köpa om samma vara. Om du däremot har tagit del av den kampanjen som diskuteras i tråden så blir det ju en ganska dyr affär.

Sen brukar det kunna vara så att man skickar ut reparatörer för en så pass stor och dyr produkt, som är så pass svårfraktad. Sen beror det väl lite på vad felet är såklart. Men jag hade nog rekommenderat att höra av sig till Samsung för att få varan undersökt.

Av Blomman90
Skrivet av Lidodido:

Tycker det är väldigt konstigt prioriterat. Polestar 3 är 4,9m lång och rymmer 100 liter mindre än en Enyaq, om man tittar på antalet VDA-liter. Polestar 4 är 4,84m lång och även där är ju 500 liter betydligt mindre än en MEB-bil trots att den är längre. Och då är ju MEB-bilarna inte fenomenala i kompakt design, på det vis t.ex Tesla är.

Känns så slösaktigt med en så stor bil med så dåligt lastutrymme när just möjligheten till kompakta yttermått är en av elbilarnas stora fördelar.

Skrivet av Chippen2188:

Det känns som att plattformen P3 är byggd på inte är helt toppen. Kollade in EX90 här om dagen, som bygger på samma, och den kändes inte så stor på insidan som den ser ut aty vara på utsidan. Inte konstigt alla andra bilar byggs på en annan version 😬

Jag förstår nog inte er kritik riktigt. Polestar är ett märke som uttryckligen säger sig fokusera på design och sportighet. Att då inte förvänta sig "laståsne"-nivåer på utrymmena känns väl inte så oväntat? Polestar 3 är alltså en "sportigare" och mer "design"-inriktad variant av EX90. EX90 sväljer 655 liter upp till lastskyddet, vilket är helt okej (70 liter mer än Enyaq). Att Polestar 3 inte sväljer lika mycket borde inte komma som en överraskning. Behöver man en laståsna så ska man i så fall alltså kolla på Volvo, inte Polestar. Samma sak som att den som gillar VW-koncernen och vill lasta mycket gör klokt i att kanske kolla på Skoda eller VW, snarare än Audi och Porsche...

Av Blomman90
Skrivet av Swedishchef_90:

Vad jag menar är, du får en produkt som har bruten försegling.
Du tar upp detta med ÅF efter att ha testat produkten, kommer ÅF då hävda att du har gjort fel? Typ böjda pins eller gpu som har skadad kontakt.

Jag förstår det är ord mot ord, men köper man nytt så skall produkten vara i orginal-kartong med seal of warranty kan jag iaf tycka....

Alltså, det enda scenariot där det jag skulle se att det hade gjort stor skillnad är i ett scenario där du kan inspektera varan innan den tas emot, och då neka leverans av en vara där en plombering är bruten. Jag hade exempelvis aldrig godkänt leverans av en TV om förpackningen inte var hel och de där "plast-stripsen" varit intakta.

Men om plomberingen runt fjärrkontrollen i TV-kartongen är bruten så är det inte så mycket att göra, det blir ju ändå ord mot ord, du kan aldrig bevisa att plomberingen var bruten redan när du öppnade den yttre kartongen...

Av Blomman90
Skrivet av adde318:

Nej inte att någon blivit nekad en produkt, men kundtjänst verkar ha gett ett dystert svar. Står ju även i villkoren det KoiKoo skriver, går ej att kombinera kampanjer. Rabattkoden är ju en kompensation ifrån en tidigare kampanj om 70% rabatt.

Men om flera får sina extraprodukter nekade så lär det ju komma fram i tråden så småningom

Jag fick motsatt besked av kundtjänst för några veckor sedan. Jag antar att det är faktiska nekade som man får gå på, inte "besked i förväg av kundtjänst", för det verkar vara något av ett lotteri...