Inlägg

Inlägg som Blomman90 har skrivit i forumet
Av Blomman90
Skrivet av snajk:

Börjar? De har ju haft i3 och har iX redan.

Men jag hör ofta detta, det märks, men inget om hur det märks. Så hur märks det? Kardantunneln är väl det jag kan komma på, men i en sportig kupémodell är fotutrymme för mittenplatsen bak kanske inte så högt prioriterat? Samma med att det inte finns någon frunk, vilket dock gäller även många elbilar byggda som elbilar från grunden. Prestandamässigt är den inte dålig på något sätt, inte heller när det gäller förbrukning. Infotainment håller jag som bland de bästa, även om jag vet att många verkar gilla Teslas system väldigt också.
Men det är helt olika typer av bilar. Taycan är mycket mer en sportbil än vad 5-serien är, även i M-skrud. Behöver du en familjebil så innebär Taycan en hel del kompromisser i utrymme och praktikalitet, som en 5-serie sannolikt inte har. Effektmässigt behöver du dessutom gå upp till Taycan Turbo för att få mer effekt än M60, vilket innebär typ 50% högre pris än den.

Och jag håller förstås med om att 5-serie är för dyr, men bilar är fan dyra nu. En Model S börjar på 1,25 miljoner ungefär och den är lastgammal nu, med många brister, så jämfört med den är ju 5-serien rena fyndet.

En Taycan GTS är snabbare än I5 (3,7s), Taycan 4S något långsammare (4,0s). Men en Taycan Turbo, som du jämför med, är betydligt snabbare (3,2s - 0,6 sekunder är mycket när man är nere på låga 3:or). Vidare så laddar Taycan i max 270 KW, medan BMWn ligger på 205. Jag antar att det främst är sådana saker som får den "helt nya" I5:an att kännas lite gammal redan innan den släpps. I vart fall för prislappen runt 1,5 miljon med lite utrustning...

Av Blomman90
Skrivet av Zargoz:

Du tvivlar på vad, att det finns folk som gnäller över att 49:- är för "billigt" för att vara "snyltare" och att alla borde få betala fullpris istället? Om du tvivlar på detta så kan du väl bara prova läsa några inlägg i tråden, det finns gott om exempel där man klagat på just det, att om man nu ska blocka "kontodelning" så ska det vara "lika för alla", och inte billigare för "snyltare".

Av Blomman90
Skrivet av Monokrom:

Du kan vrida och vända på det hur du vill. Snyltare behöver bara betala 39 kr/mån när alla behöver betala fullpris.

Vad menar du ens? Du kan inte komma och säga "Hej, jag vill vara en snyltare och endast betala 49:-/månad". Du behöver ju i så fall team:a upp med någon som betalar fullpris-kostnaden, plus då denna tilläggskostnad. För alla andra steamingtjänster så behöver snyltare inte betala en endaste krona. SKANDAL!!!!!!!!!

Av Blomman90
Skrivet av Squallie:

Det spelar ju ingen roll hur det delas upp, det blir fortfarande billigare än för en person som inte håller på och krånglar med detta. Varför inte bara ha samma pris för alla istället?

Men så fungerar det väl med hur mycket som helst? Att köpa ett paket för flera personer kan ofta vara billigare än att flera enskilda köper samma sak.

Folk gnäller för att Netflix vill göra det dyrare att dela sina konton. Sen finns det då några som gnäller på att Netflix inte gör det tillräckligt dyrt att dela sina konton.......

Av Blomman90
Skrivet av Monokrom:

Så Netflix tycker det är rättvist att snyltare bara behöver betala 49 kr/mån medan alla andra behöver betala fullpris? Är så glad att jag avslutade mitt medlemskap för flera år sedan.

Av alla argument så har jag verkligen noll förståelse för detta. Det är inte som att en random person kan välja att "jag ska signa upp mig som snyltare hos någon annan random person, så jag bara behöver betala 49:- för Netflix"............

Det är personen som står på abonnemanget som kommer att betala dessa 49:- extra till Netflix, hur man sedan väljer att dela upp den kostnaden sinsemellan är helt och hållet upp till "snyltaren" och "ägaren" av abonnemanget. Som det är idag så betalar ju "snyltaren" 0:-, hur kan det vara rättvist?????

Av Blomman90
Skrivet av Felixark:

Det jag menade var att folk som beställde sep -21 får bilarna nu så då måste dom ju bygga alla beställningar från sep -21 tills nutid innan en kund som beställer idag kan få sin bil så leveranstiderna lär ju fortfarande vara långa eftersom att det ligger över ett år efter i produktionen sen så kanske det bygger bilarna snabbare nu. Men räkna med med ett halvår till ett år från beställning till leverans.

Sedan kan det inte heller stämma att ID4 generellt har haft 2 års leveranstid. De påbörjade ju leverans för lite mer än 2 år sedan (vilket såklart också leder till en initial backlog, då beställningar strömmar in och produktionen inte går i full kapacitet). Jag hittade ett pressmeddelande från i somras där man pratade om 6 månaders leveranstid på ID4. Sen att det kan finnas vissa varianter som har haft längre leveranstider (AWD, etc.). Men att det rent generellt skulle vara runt 2 års leveranstid och därmed nästan 2 års produktion att ta ikapp stämmer ju bara inte!

Av Blomman90
Skrivet av Felixark:

Varför skulle det vara kortare leveranstid om man beställer idag ?

Om din kollega som beställde i september -21 får sin nästa vecka betyder det väll att alla som beställer idag hamnar i sist i den långa kön eftersom att dom fortfarande inte är klara med beställningarna från -21 än så länge sen så ska det ju bygga alla bilar som var beställde -22 och framåt innan dom beställer idag får deras byggd.

Men då förutsätter du för det första att produktionstakten för de senaste två åren kommer vara identiskt med de kommande två åren. Det är såklart inte omöjligt att det blir så, eftersom det är svårt att sia om framtiden, men det ter sig ganska orealistiskt att tillverkarna inte skulle lyfta ett enda finger för att få ordning på den komponentbrist som vi har haft de senaste åren. Att man skulle vara nöjd med att ha en leveranstid på 2 år och därmed inte försöka hitta och eliminera de flaskhalsar som uppstått. Om man lyckas eliminera några av dessa flaskhalsar torde produktionstakten kunna gå upp och man kan leverera fler bilar på kortare tid.

För det andra så har vi den senaste tiden gått in i en markant försämrad konjunktur. I sämre tider är det färre som unnar sig en helt ny bil, så storleken på "kön" torde vara betydligt mindre. Det är ju också så att ju längre leveranstid man har, desto högre är risken att folk hoppar av och köper en annan bil från någon som kan leverera snabbare (exempelvis Tesla). Så det skulle ju också kunna bli en massflykt från köade bilar som ännu inte gått i produktion och som gör att man kan fylla "nyare" beställningar med tidigare lagda ordrar, etc.

Så även om vi fortfarande har långa leveranstider, så känns det inte särskilt troligt att de är här för att stanna.

Av Blomman90
Skrivet av underwatch:

Jo det är hus jag bor i och äger inte den tyvärr, det blir extremt varmt på övervåningen under sommaren och rummen på övervåningen är ganska små. Kan inte installera luftvärmepump eller dylikt och därför tänkte jag om det finns någon portabel ac som kan kyla alla rum. Annars får vi lägga madrasser och sova i nedervåningen

Kolla med hyresvärden om de godkänner en fast installation. Har du ett långt kontrakt kanske det till och med är värt att bekosta själv, annars kanske hyresvärden är beredd att betala en andel (eller rent av hela mot en något högre hyra eller dylikt). Att i hus titta på en portabel AC för att kyla en hel våning är nog tyvärr dödfött. Som sagt så ger en luftvärmepump också fördelar på vintern då det är betydligt effektivare en direktverkande el (om det nu är vad man har). Så man kan tycka att det vore attraktivt för den som bekostar uppvärmningen av den anledningen också.

Av Blomman90
Skrivet av underwatch:

Jo förstod nästan det, blir dyrt om man ska köpa en till varje rum 🤯

Om du pratar över-/undervåning så låter det som att du har hus? Om så är fallet så är det inte en ineffektiv portabel-AC du ska, utan en riktig split-enhet (luftvärmepump) som både är tystare (närmast ljudlös på insidan) och betydligt effektivare. En sådan har ofta kapacitet att kyla en hel villa på sommaren och kan även värma på vintern.

Av Blomman90
Skrivet av Chippen2188:

Det tar bort fokuset på räckvidd. I dom allra flesta fallen är räckvidden inte intressant utan kostnaden och då är förbrukningen mer av värde. Bil A som har en förbrukning på 1,7 kWh/mil blir kanske mer intressant än bilen som drar 2 kWh/mil eftersom det blir tydligare då. Räckvidden är kanske densamma eller till och med sämre på Bil A men det tas emot annorlunda. Det blir enklare att se vad elbilen kostar att köra och att förbrukningen blir högre och lägre beroende på hur man kör är något vi är alla vana vid, det är fullt förståeligt för alla, även nya elbilsägare.

Jag tror tyvärr det är försent att flytta fokus från räckvidd till förbrukning men jag tror det hade varit en bättre diskussion och mer press på tillverkarna om förbrukning var mer i fokus.

Fast jag håller inte alls med dig. Folk har inte av en slump kommit fram till att räckvidden är intressant. Det är inte heller något som de inledande elbilstillverkarna dragit upp på agendan (för det är som sagt en fråga som varit mer eller mindre obefintliga innan elbilen gjorde entré på marknaden). Det är konsumenterna som står och funderar på om en elbil kan täcka deras behov eller inte som är intresserade av räckvidden, för den är högst relevant.

Absolut, det är jätteintressant att veta förbrukningen. Men om du kommer till mig och säger "Wow, titta här! En elbil som förbrukar 1.0 kWh/mil", men det sedan visar sig att den har en räckvidd på 10 mil och den saknar stöd för DC-laddning helt. Visst, det skulle kunna vara intressant för en del som en ren pendlarbil. Men i så fall skulle man sannolikt ha ytterligare en bil (sannolikt då en ICE-bil), för alla resor som inte ryms inom denna ganska tighta ramen.

Om du ger mig valet mellan en bil som drar 2 kWh/mil men som har en räckvidd på 25 mil, och en som drar 3 kWh/mil men har en räckvidd på 50 mil, så hade jag valt den sistnämnda utan att tveka (så länge inte all min laddning sker på publika laddstationer då kanske, men endast då). Om man till största delen laddar hemma eller på jobbet så pratar vi om kanske en krona eller så extra per mil. Aning mer vid snabbladdning/publik laddning. Men det hade jag som sagt gladeligen betalat för flexibiliteten och komforten det innebär.

Av Blomman90
Skrivet av Chippen2188:

Tycker man kan ange förbrukning precis som på en ICE-bil. Hur många kWh går det åt per mil? Lägre förbrukning är bättre. Mindre fokus på räckvidd, mer fokus på energieffektivitet. Positivt från alla synvinklar. Vill man veta räckvidden får man väl räkna lite snabbt då. Siffran tas ju fram redan idag i WLTP-testet men alla skriver om maximal räckvidd. Gör reklam för den låga förbrukningen istället.

Fast det gör väl ingen skillnad? Om man räknar om så får man ju fram samma räckvidd.
I en ICE-bil så är förbrukning (förutom i väldigt speciella fall) i stort sett endast en kostnadsfråga. Med en elbil så är kombinationen av förbrukning, laddtid och räckvidd relevant på ett helt annat sätt. Man har aldrig någonsin sett en tillverkare prata om hur snabbt man kan fylla bensintanken, för tiden är försumbar. Men att köpa en elbil och inte känna till laddkapaciteten är för de flesta helt uteslutet. Den dagen du kan ladda en elbil på samma tid som man fyller en ICE-bil så kommer det bli mindre relevant. Men när stoppen blir för täta och långa så är det inte så roligt att köra elbil.

Av Blomman90
Skrivet av ghoti:

Från en som aldrig varit utan creep, hur löser man det med bromsberedskapen vid finlir där det kan komma kast, typ fickparkering i snövall och liknande? Det är ju rätt bekvämt att låta bilen krypa medan jag vilar foten på bromspedalen.

Jag skulle säga att om man har OPD (One-Pedal-Drive), så blir det ju rätt så likvärdigt, fast tvärt om (man trycker ner foten för att öka farten, och släpper för att stanna). Om man däremot inte har OPD, så skulle jag nog säga att jag i så fall skulle vilja ha "creep" påslaget för att göra det smidigt vid tighta navigering. Istället för att hoppa mellan gas och broms hela tiden. Men med OPD tycker jag inte det behovet finns alls.

Av Blomman90
Skrivet av K-D][Aramis:

Personligen hade jag gärna sett att dom lyste så fort det sker någon form av regenerering.

Varför skulle du vilja det?
Syftet med bromsljus torde vara att indikera för trafiken bakom att bilen deaccelererar på ett sätt som de kan behöva anpassa sig till. Huruvida du regenererar eller inte borde vara helt ointressant för bakomvarande trafik, om du inte samtidigt märkbart sänker din hastighet. Om du kör på farthållare i en nerförsbacke och håller konstant hastighet, men givet nedförsbacken så regenererar bilen något för att just bibehålla hastigheten, varför skulle bakomvarande vilja se dina bromsljus tändas i den situationen?

Eller om du långsamt släpper upp gasen för att "glida" fram mot nästa korsning, varför ska bromsljusen tändas? På en icke-elbil så hade inte bromsljusen tänts i en sådan situation, så varför skulle man vilja ha det här?

Av Blomman90
Skrivet av Hyperhorn:

absolut. Det är galna löner om man ligger där, grattis till dem! Jag var mest förvånad över att en person som sitter på en CISO roll ligger på "endast" 50k

Du verkar inte ha snappat upp att det är någon inom offentlig verksamhet?
Man kan i och för sig ha hög lön även inom det offentliga, men det är inte alls lika vanligt. En generaldirektör (alltså högsta chef för en statlig myndighet) ligger på mellan 80.000 till 175.000. En CISO kan nog tjäna rätt så mycket även inom det offentliga, men sannolikt då på de allra största myndigheterna. Om man är CISO på något betydligt mindre, eller inom kommun/region, så lär det sannolikt inte vara så vanligt med löner över 100k (eller ens nära det)...

Av Blomman90
Skrivet av lossah:

Jag verkar inte riktigt få något grepp om vad som anses som "normalt" eller inte. Så ACn t ex är OK från bilköp i deklarationen, pajar som sagt inom 2 år. Det ska inte anses som ursprungligt fel (förutsatt typ inte stenskott i kondensorn) då/klassas som normalt/går inte på konsumentköplagen? Vad ger ens en varudeklaration isf? Om OK ändå är "sorry bilen är för gammal för att OK ska ge något".

På er låter det nästan som att konsumentköplagen ger mig 0 skydd om bilen är "tillräckligt gammal" även om de är OKade på varudekl.

Vet ju väl att det inte är något nytt, och jag frågar för jag vet inte vad lagen EGENTLIGEN innebär, oavsett 2 år eller 6 mån som tidigare.

Det är ju för att det inte generellt går att uttala sig om vad som är normalt eller förväntat, det är ju helt och hållet upp till vilka omständigheter som föreligger. Om du köper en bil som gått 10k mil, och kamremmen ska bytas efter 12k mil, och du struntar i att byta och brummar på i ytterligare 6k mil "för att varudeklarationen sa att den var okej", så kommer du inte ha något att hämta.

Om ACn går sönder så kan det mycket väl täckas av reklamationsrätten, men det beror ju på vad det är för bil du köpt, vilket skick den är i, hur mycket du själv har använt den och osv. Köper du en 3 år gammal bil som gått 5k mil, och du kör vanliga 1500 mil per år så kan man nog anse att ACn i normalfallet inte ska gå sönder under den perioden, och då finns det förutsättningar för att kräva ersättning med stöd av reklamationsrätten. Köper du däremot en 20 år gammal bil för 5000:- så kan man kanske inte riktigt ha de förväntningarna, även om ACn fungerar vid köpetillfället.

Sedan gällande 2 år vs 6 månader så handlar detta endast om vem som har bevisbördan för att felet är ursprungligt eller inte. Svenskt reklamationsrätt gäller i 3 år, och det gjorde den även långt innan denna justering. Så i sig är detta inget nytt under solen, bara att en större bevisbörda hamnar på säljaren istället för konsumenten.

Av Blomman90
Skrivet av Ragequittare:

Hitta en ny portabel AC för under 3.000 kr där man inte behöver ha en slang ut genom fönstret. Eller ännu bättre, hitta densamma som också har samma specifikation som den jag har. Lycka till.

Vad yrar du om?
@xxargs pratar om att lite dyrare AC-modeller evaporerar kondensen-vattnet via luftslangen, medan det i en del billigare krävs att man tömmer en tank även när ACn går i "kylläge". Du har fått det att låta som att din fungerar som det sistnämnda, vilket i så fall gör den tämligen dålig då tanken fylls ganska så snabbt.

I "avfuktningsläge" så kommer man alltid behöva tömma en tank (eller såklart dränera rakt ned i en hink), för då kan den inte evaporera via slangen.

Av Blomman90
Skrivet av Xyborg:

Fast jag tolkar det som att han hade en privatägd bil tidigare, och nu istället har någon form av personalbil/förmånsbil. Vad värdeminskningen blir då är tämligen ointressant för honom eftersom det han betalar för service/värdeminskning/ränta etc. på bilen är just sitt löneavdrag. Därmed kostar den honom bara just nettoavdrag och bränslekostnad enligt vad han beskriver i sin lilla uppställning.

Ja, jag tänkte lite snett där. Det är många saker som är lite off i texten, och det faktum att värdeminskningen var satt till 0 i kombination med slutsatsen gjorde att jag snurrade till det. Men din tolkning känns som den korrekta, så jag justera mitt tidigare inlägg.

En viktig skillnad i jämförelsen är dock att man i det ena fallet har räknat på kostnaden (personalbilen), och i det andra fallet (med den privatägda bilen) har man räknat på kassaflödet (hur mycket som lämnar kontot varje månad), vilket gör jämförelsen skev. Rimligen borde man jämföra kostnad med kostnad för att kunna säga vad som är mest fördelaktigt rent ekonomiskt.

Av Blomman90
Skrivet av isbjoern:

Första månaden med elbil som förmånsbil är gjord.

Gamla passaten;
2200kr/mån avbetalning
700kr försäkring
400kr/mån service (servicekostnad utslaget på ett år)
220kr/mån skatt (skatt utlsaget på ett år)
?kr/mån värdeminskning.
?kr/mån verkstadskostnader
?kr/mån förbrukningsvaror etc däck.
3800kr/mån snitt på bränsleräkning senaste året.
7320kr
Nya ID4:
5500kr/mån nettolöneavdrag
0kr/mån värdeminskning
371,25kr inkl skatt avgifter 627kWh smartladdning tibber
439kr elöverförning 627kwh elnätsbolaget
6310kr

1000kr i månaden sparat rakt av utan att ens ha räknat in värdeminskning, verkstad, däck osv. och då har jag kört mycket denna månaden dessutom.

Mycket nöjd!

Förmånsbil är ett koncept där man endast betalar förmånsskatt för bilen, medan arbetsgivaren står för själva bilkostnaden. Om man gör löneavdrag för bilen så brukar det istället kallas personalbil (ofta då kostnadsneutral från arbetsgivarens sida). Om det är det förstnämnda du har, så låter avdraget osedvanligt högt. Om det är det sistnämnda så brukar man vilja ha en kombination av brutto- och netto-avdrag (det är delen som går på bruttoavdrag som gör de stora "besparingarna" - eftersom det innebär att man betalar med oskattade pengar). Det enda case jag kan se där ovan avdrag är rimligt är ifall det faller sig så turligt att bilens förmånsvärde på pricken matchar leasingkostnaden. Annars borde rimligen det finnas ett bruttoavdrag också.

Skrivet av archie:

När du gör ett nettolöneavdrag, påverkar inte det också pensionen? Borde isf vara ett minus på det..

Ett nettoavdrag påverkar aldrig pensionen, detta eftersom ett nettoavdrag dras "sist", när allt annat är redan är gjort. Ett bruttoavdrag kan påverka pension, dels den allmänna om man ligger under brytpunkten, samt eventuell tjänstepension om man inte beräknar den innan eventuella bruttoavdrag (om man nu har exempelvis "kostnadsneutrala" personalbilar, så borde inte avdragen påverka tjänstepensionen, men det är något man får kolla med sin arbetsgivare).

Av Blomman90
Skrivet av Fluf:

I praktiken vet förmodligen inte support vad inköp eller logistik sysslar med eller planerar framöver.
Knappast överlagt men ser inte snyggt ut utifrån, medan internt har alla bara följt sina rutiner för sin tjänst.

Absolut, det kan hända att de som sitter i support saknar möjlighet att kontrollera vad som är på väg in, osv. Men problemet är att den kundtjänstmedarbetare som TS pratade med inte har koll på lagen och vad de har för skyldigheter gentemot konsumenten. TS gavs valet att hitta en annan skärm för max samma belopp, eller få pengarna tillbaka. I själva verket ska de erbjuda en motsvarande skärm. Jag antar att det finns motsvarande skärmar som uppfyllt TS krav, men de var sannolikt inte lika billiga som den nedsatta skärmen.

Sedan är det upp till Webhallen om de vill ha enkla sätt för kundtjänst att se om samma skärm är på väg in eller inte, för att "slippa" ge ut en annan skärm än den som kunden ursprungligen beställt. Men TS problem hade i vart fall varit löst om kundtjänstmedarbetaren hade någon som helst koll på vad KKL stipulerar. Om den bristen sedan ligger hos den enskilde medarbetaren eller om det generellt saknas adekvat utbildning från Webhallens sida, är väl lite svårt att säga. Min personliga uppfattning är väl dock att jag generellt tycker att många kundtjänstmedarbetare i det närmaste har noll koll på KKL, vilket talar för att det i stor utsträckning är bristande utbildning från arbetsgivarens sida som är boven i dramat...

Av Blomman90
Skrivet av M3Johan:

Jag måste nästan berömma ditt försvarsagerande. Dock verkar det som att jag klivit på en öm tå hos dig men om du kallar det en attityd för att man frågar när man inte vet så har du nog lite att arbeta med hos dig själv.
Det verkar som att du tror att jag jämför tjänsten men jag kollar enbart tiden på de olika anhalterna. Det finns ingen anledning att jämföra med länder jag aldrig varit i.

Men som vanligt så blir trådarna förstörda...
OAO

Fast @Kwirek har en poäng. Jag vet inte om du har erfarenhet av rena inrikes-försändelser eller om du bara beställer från utlandet, men som många andra redan redogjort för i tråden så fungerar inrikes-paket oftast väldigt bra. Paket brukar levereras inom 1-2 dagar och man får ständiga uppdateringar om vart paketet befinner sig (typiskt sett ändå från att det hämtas upp på ett lager, går igenom olika sorterings-centraler och sist lastas på lastbil för utkörning, etc.). Detta gäller alltså såväl Postnord som DHL, Schenker, etc.

Så vad du då egentligen klagar på är själva import-hanteringen och förmedlingen av information mellan den svenska speditören och den ursprungliga. Det är alltså här poängen från @Kwirek kommer in. Du har ingen erfarenhet från något annat lands hantering av detta än Sverige, så dina slutsatser om att Sverige skulle vara alldeles utomordentligt kassa är alltså inte baserade på någon som helst jämförelse eller fakta, utan endast någon slags gissning eller föreställning om hur du tror det är i andra länder.

Vidare så finns det ju flertalet faktorer som kan vara orsaken till ditt upplevda problem. Tullhanteringen går olika fort baserat på hur vad som är gjort på förhand. Har säljaren redan sett till att moms och tull är inbetalt och skickar med korrekta importdeklarationer så borde det gå snabbt och smidigt, har säljaren inte gjort det så måste det administreras vid gränsen, vilket tar tid.

Gällande uppdatering av trackinginformation så är det svårt att säga varthän problemet ligger. Som redan kunnat konstaterats för inrikes-paket så finns det väldigt detaljerad information. Jag har svårt att se att man medvetet skulle undvika att ha samma information för utrikes-försändelser. Så frågan är ju då om felet är de svenska speditörerna, eller om problemet är på andra sidan (eller då i kopplingen emellan dessa). Det kan absolut finnas mycket fog för att ge Postnord en näve skit för olika saker. Men det är lite svårare att göra det om man inte har särskilt mycket på fötterna...