Inlägg

Inlägg som Sebbestune har skrivit i forumet
Av Sebbestune

Skulle ju varit trevligt om de bara höll sig till det dem sagt. Jag skulle inte säga att jag är duktig på vad som är bra i ett grafikkort och går helt enkelt på vad olika sidor säger att grafikkorten ska klara. Att jag över huvud taget söker efter information är dessutom ett steg längre än de allra flesta som lätt skulle kunnat luras av detta.

Av Sebbestune
Skrivet av Fastback:

Ok. Jag hade tänkt föreslå Lenovo ThinkPad L540 för 7490 kr i och med att du nämnde 8000 kr som pristak i ett tidigare inlägg men den du köpt var ju betydligt billigare med sina 4990 kr.

256 gb SSD, bra tangentbord, i5 och FHD skärm för 7490 är iaf. onekligen ett bra pris!
https://www.dustinhome.se/product/5010813284/thinkpad-l540

Lite segt att skärmen på datorn som du köpte har en upplösning på 1366x768. 1920x1080 ger så mycket mer arbetsyta. Annars ser väl datorn rent hårdvarumässigt helt ok ut för 4990 kr.

Ja jag borde nämnt att taket var 8000 men att desto lägre desto bättre så länge jag fick tillräckligt bra specifikationer och ett tangentbord jag kände att jag kunde vara nöjd med. Oftast ligger min användning vid ca ~1.2 till ~1.6 GHz eftersom jag mestadels skriver och lyssnar på musik och den ökar främst korta stunder vid t.ex. kompileringar av program eller när jag spelar eller redigerar ljud i Windows-läget. På grund av detta så tror jag denna datorn bör duga bra rent specifikationsmässigt. (Jag har personligen inga problem med lägre upplösningar när jag mestadels ska skriva men full HD är ju som du skrev egentligen skönare då man får mer yta.)

Eftersom jag gjort väldigt mycket research senaste dagarna har jag även tittat mycket på thinkpaddatorerna, såväl gamla som nya. En av de saker jag inte gillar med dem är att den senaste (eller kanske borde skriva näst senaste nu) versionen verkar ha fått massor av konstigheter. T.ex. så klagar väldigt många på touchpaden utan knappar, många har skrivit om delar som gått sönder och rökdoft efter vanligt användande etc. Därför kände jag att det kanske var bättre att vänta tills jag hittar en thinkpad med närapå enbart goda recensioner i framtiden.

På grund av problem som gjorde att budgeten till stor del försvann så blev det den här datorn denna gången. Nästa dator som blir när den här går sönder (när det nu än blir, förhoppningsvis kan jag ha denna i flera år), kommer antagligen under en tid då jag har lite högre budget än jag hade i min första post. Så om förhoppningsvis mer än 2 år så kommer jag leta igen och antagligen kanske i ännu högre grad titta på proffsdatorer och ha högre budget. Om det skulle visa sig att datorn faktiskt är dåligt gjort och går sönder snabbt får jag helt enkelt skicka in den för hårdvarufel och köpa en ProBook eller liknande när det händer.

Av Sebbestune
Skrivet av Fastback:

Vilken modell blev det och vad gav du för den?

Det blev http://store.hp.com/SwedenStore/Merch/Product.aspx?id=K8N13EA... för 4990:-.

Av Sebbestune
Skrivet av Fastback:

HP Pavilion och hållbarhet går tyvärr inte riktigt ihop enligt mina erfarenheter. Hoppas dock att du blir nöjd och att jag har fel/datorn håller länge!

Tack för förvarningen. Om det skulle bli många fel tidigt så får jag skicka tillbaka datorn och titta på en ny billigare probook eller liknande så fort budgeten tillåter. Men förhoppningsvis ska allt gå bra.

Väntar just nu på att datorn ska komma fram och hoppas på att den ska fungera bra.

Av Sebbestune

Verkar ashäftigt! Gillade skuggorna på bilden.

Av Sebbestune

Blev en HP dator tillslut, mest p.g.a. att min budget hamnade mycket lägre än först tänkt. Men tack alla för all hjälp.

Av Sebbestune

Som det verkar på ditt användningsområde kommer båda de ovanstående fungera en lång tid Välj den du anser skönast att använda.

Hoppas du hittar något du trivs med.

Av Sebbestune

http://www.mediamarkt.se/mcs/product/ASUS-G56JK-CN063H,90952,... är en gamingdator. Om du bara i allmänhet gillar separerade knappar på touchpadden förstår jag dig fullständigt. Om du menar att du tänkt använda touchpadden till arbete i photoshop så skulle jag nog ändå rekommendera att du köper en datormus eller ritplatta eller något istället, touchpads är mycket svåra att arbeta med, iaf för mig.

Jag sitter faktiskt i en liknande sits då jag letar dator i prisklassen 6000-8000kr som ska fungera främst för skrivande och programmerande och enbart lite gaming och där tangentbordet och skären tar prioritet.

Som sagt så är CS3 inte det tyngsta programmet men du kommer att uppleva snabbare responstider och resultat desto snabbare processor du väljer. Om du letar vidare kanske du hittar någon annan dator som bättre fyller dina behov.

När det kommer till frågan om de dyrare datorerna kommer vara bättre för dig långsiktigt för dina krav så tror jag som sagt att en dator som du gillar att använda (när du testar i butik eller liknande) och som har en bra och snabb processor kommer ge dig mest nytta för pengarna. Du behöver troligen inte en monsterdator för 10000.

Av Sebbestune

Precis som föregående talare sagt är HTML/CSS/JavaScript/PHP grunden i webbprogrammering. Jag skulle rekommendera att lära dig det som står på denna sida http://www.w3schools.com/

Om du verkligen är angelägen att lära dig anser i alla fall jag att inget slår böcker. Kolla runt lite på biblioteket för gratis litteratur i ämnet och på t.ex. Bokus för nya böcker.

PHP är skript som ligger på servern och som ger funktionalitet till hemsidor. (Det dem egentligen gör är att generera HTML kod som sedan presenteras för en användare.) Genereringen kan självklart göras av olika språk (även C++ även om det blir krångligt och kan vara farligt.) PHP brukar användas för att den har inbyggd säkerhet. Python går dock såklart ochså att använda. (http://www.quora.com/Is-it-possible-to-use-Python-on-the-web-...)

Av Sebbestune

Liten side-note. Tänk på att om du ändå tänker sitta på samma plats ger en stationär dator LÅNGT mycket mer kraft än en bärbar. Om du ändå tänker röra på dig en del och använda datorn på olika platser fungerar en laptop bra. Kom bara ihåg att om du tänkt arbeta med den borta från hemmaskrivbordet så skulle åtminstone jag säga att en Full-HD skärm och bra tangentbord är viktigt. Dessutom kan det vara bra att även kolla vikt och batteritid om du ska bära med den mycket.

Av Sebbestune

Om du bara vill ha ett snabbt svar skulle jag säga att http://www.mediamarkt.se/mcs/product/ASUS-G56JK-CN063H,90952,... rent specifikationsmässigt ser ut som en bra dator. Annars bör de flesta i7 datorer fungera alldeles utmärkt.

De flesta datorer i din prisklass bör klara CS3 (http://smallbusiness.chron.com/adobe-photoshop-cs3-system-req...) och då även de lite billigare, om du egentligen inte har så mycket pengar att lägga bör det därför ändå gå bra att köpa nästan vilken som helst av dem. ASUS är bra eftersom de är billiga och ger valuta för pengarna, det finns dock många andra märken som kanske kan ge mer, men om du bestämt dig så har du. Tänk bara på att bra processorer och högre Ghz på processorerna hjälper vid photoshop användande. (För mer information om CS3 https://helpx.adobe.com/se/photoshop/system-requirements.html...)

Eftersom du inte lägger till en skärm till VGA alternativet antar jag att du redan har en skärm? I så fall så ger den datorn bäst värde för pengarna då den har i särklass bästa processorn av de du listade. Jag skulle valt http://www.mediamarkt.se/mcs/product/ASUS-G56JK-CN063H,90952,... om du redan har en skärm för den som är likvärdig dem du tittat på. Dock är jag lite orolig för dess värmeutveckling http://www.notebookcheck.net/Asus-GL550JK-CN391H-Notebook-Rev...

Om denna ändå inte passar skulle jag satsa på en dator med bra i7 processor. Tänk även på att se till att värmeutvecklingen inte blir för hög och att datorn inte fylls med damm, då kan den bli seg eller gå sönder.

En bra sida att jämföra datorer på är http://www.notebookcheck.net . Skriv bara notebookcheck och produktens namn i google så får du massor med info.

Av Sebbestune

Tydligen har några som installerat Yosemite drabbats av ökad resurs belastning vilket kan ge sega system. Jag minns att jag inte hade några problem men använde iof nästan aldrig Yosemite (uppgraderade kort innan jag valde att sälja datorn för att köpa ny). Fick reda på problemet genom att läsa ett svar från Don_W i detta inlägg http://www.sweclockers.com/forum/100-apple-mac/1354346-overcl... (se det 6e svaret).

Kanske kan vara värt att googla lite mer om problem med Yosemite? https://www.google.se/search?q=increased+resourse+usage+after...

Av Sebbestune

Jag hade exakt samma dator som dig med standardkonfiguration (2x2 GB) och upplevde aldrig några problem (eller så var jag inte så kräsen). Jag skulle dock precis som Celebmir säger uppgradera till mer minne om du vill ha en bättre upplevelse.

Jag har inte datorn tillgänglig men tänk på att många linuxkommandon fungerar även i OS X. Du kan därför testa ps -e vilken kommer visa alla processer och döda oönskade processer med kill pid. Detta är dock bara ett tips och kanske inte ens användbart i detta sammanhang. Men kom ihåg att du har terminalen på din sida.

Hoppas det löser sig!

Av Sebbestune
Skrivet av Broken-arrow:

Glöm inte kolla detta, är riktigt elak säkerhetshål.
http://www.sweclockers.com/nyhet/20080-lenovos-datorer-levere...

Kände att det var något jag glömt +1.

Tips till AKB48, det verkar som att Firefox i allmänhet klarar sig från Superfish, så använd det med den datorn. I övrigt läs artikeln, har även för mig att det finns något sätt att avinstallera Superfish men vet inte hur säkert det är.

Av Sebbestune

Den borde fungera alldeles utmärkt för deras krav! Kanske att den möjligen klagar lite om mycket händer samtidigt (t.ex. antivirusprogram och hd stream samtidigt).

Av Sebbestune

Tips om du är student är att titta på datorer via http://www.mecenat.se/ HP har t.ex. upp till 30% rabatt för studenter där. Du kan få mycket kapabla studie/surf/anteckningsdatorer där relativt billigt.

Av Sebbestune

Har gått en dag och på en dag hinner det hända mycket, min budget har dessvärre krympt till att det max går att lägga 8000kr på den nya datorn. På grund av detta har jag även (med tungt hjärta) fått skära ned på mina krav för datorn. Jag har tittat runt lite på olika datorer och hittat både en del företagsvarianter och en del konsumentdatorer.

Efter nyheten om Lenovo så har jag dock blivit skeptisk mot dem, även om deras proffsdatorer inte borde vara så påverkade av händelsen ger det en negativt intryck allmänt.

De datorer jag tittat på är därför främst av andra märken, och jag har fortfarande försökt att hålla mina tidigare krav hyfsat.

Skrivet av Lazze2k5:

Se upp lite med förra generationens Lenovo-datorer, de har ofta rätt kassa skärmar. T450 kan vara rätt intressant men pga. förseningar hos nVidia ser det ut som det kommer att dröja innan man kan få dem med ett diskret grafikkort, verkar gälla alla nya Lenovo-datorer. Är själv intresserad av T450S, den går i alla fall att få med full HD IPS.

Om du ska ha 4 kärnor så får du titta på 4-serien av Intel-processorer eftersom Broadwell inte finns som 4-kärnig. Värt att veta är att det är ganska liten skillnad mellan i7 och i5 när det kommer till broadwell. Vad jag vet så är det bara klockfrekvens och att i7 har 1mb mer i cache.

En polare till mig skaffade denna: https://www.dustinhome.se/product/5010774846/thinkpad-e540
Inte den mest portabla men ganska bra tryck i den för sitt pris även skärmen är ganska bra för sin prisklass.

Denna dator har jag tittat på och den verkar väldigt bra på papperet. Tyvärr har jag även hittat väldigt mycket som talar emot datorn, bl.a. många recensioner på amazon (tror jag det var) som skrev att flera av dessa datorer brutit ned ganska snabbt. Dessutom verkar flera ha problem med trackpaden som tydligen lider av stora problem. (I övrigt ska dock datorn vara relativt bra.)

De datorer jag tittat på i övrigt har varit av olika slag men jag har främst sett att HP ger mest valuta för pengarna. Detta till stor det för att jag är student och får upp till 30% nedsatt pris på deras sortiment (vilket gör att jag faktiskt kan ha råd till en del). Utöver dessa datorer har jag tittat på en del Thinkpads, Dell och Fujitsu datorer. De datorer som gett alldeles för lite valuta för pengarna eller haft platta/oanvändbara skrivbord har genast sållats bort.

På HPs hemsida hittar jag bl.a. Pavilion serien som verkar ge mycket för pengarna och även ha bra tangentbord, detta vet jag då jag har testat en del HP tangentbord och min flickvän har en HP envy. De datorer jag känner att min budget håller för är:
2 kärnor
http://store.hp.com/SwedenStore/Merch/Product.aspx?id=J5B61EA...
http://store.hp.com/SwedenStore/Merch/Product.aspx?id=J4Z53EA...
4 kärnor
http://store.hp.com/SwedenStore/Merch/Product.aspx?id=J1R13EA...
http://store.hp.com/SwedenStore/Merch/Product.aspx?id=K6Y48EA...

Det jag gillar med dessa är dels priserna (ca 1000:- lägre än vad som står) och sedan är prestandan fortfarande bra nog för det jag ska göra. Tangentborden verkar vara samma som på min flickväns envy dator (vilket fungerar bra för mig att skriva på). En av sakerna jag är lite orolig för är touch-paden. Vad tycker ni om designen, ser den okej ut? Kan det fungera utan knappar?

Några andra saker jag är tveksam över är batteritiden med 4-cells batteri, visst kommer jag ha strömsparfunktioner på datorn (har en hel del bra funktioner när jag kör linux), men hur lång tid borde jag kunna räkna med?

Sedan undrar jag över CPUerna. Vad jag kan se bör alla klara mina krav (med undantag att två av dem bara har 2 kärnor), oavsett verkar alla fyra bara kunna hantera 4 trådar (vilket verkar vara vanligt för alla processorer i denna prisklass), så det är något jag får ta. Skulle ni rekommendera A processorerna eller är i5/i7 det enda rätta? i7 processorn speciellt verkar väldigt kapabel men så även A10.

Något jag inte hade räknat med är att jag smått charmats av den blåa färgen på en av datorerna jag vet att detta är en löjlig anledning till att köpa en dator men det är fortfarande ett gillandemoment och bör kanske tas med i bilden?

Vad tycker du om dessa datorer? Borde jag kolla vidare eller finns några i denna priskategori som kan vara bra?

Av Sebbestune
Skrivet av blackeagle:

Kikade på Lenovo hela förra hösten och jämförde, men avstod p.g.a. alla dåliga recensioner av just skärmen, även om resten av datorn är bra prestanda för pengarna.

Slog till på den ASUSen du länkar från NetOnNet på julrean när den var sänkt till 7990kr

Det sitter inte en hybrid-disk i den utan en liten MSATA-SSD på 24GB plus en 1TB vanlig 2,5" SATA HDD, men jag har bytt ut den vanliga till en Crucial MX100 på 256GB och satt den gamla i ett externt USB-chassi bara. Det går ju att bara uppgradera den lilla SSDn om man vill köra fsystemet på SD fullt ut vid senare tillfälle. Kolla så att det passar bara, vet inte om den var halvlängds eller nåt sånt skumt.

Datorn har bra skärm, blir inte alltför varm när man pressar den i WoW och tangentbordet har bra kvalitet, även om det är lite ovant för mig med den kortare slaglängden som är på laptops. Detta är min första egna genom alla år, även om jag kört många olika modeller på jobbet.

Det enda jag stör mig lite på är att jag får högre FPS i WoW med den än på min stationära spel-PC med en 1090T x6 på 4GHz X) Men det är ju bra för din del, hehe.

I övrigt är den robust och fin och jag har inget att klaga på. Klart värd även sitt ordinarie pris på 9990kr.

Jag har med tittat på den datorn en hel del men blev som jag skrev i texten lite avskräckt p.g.a. att jag av en händelse råkade gå förbi en hel drös av retur-exemplar på NetOnNet i Västerås nyligen. Rent specifikationsmässigt gillar jag ASUS ROG men är som sagt mest tveksam på den p.g.a. skärmen och tangentbordet.

Hur funkar det att skriva/arbeta på den i 4+ timmar? Brukar du bli trött i ögonen och brukar det bli många feltryckningar eller går det bara bra, är backlit-ljuset distraherande eller bara till hjälp? Hur är batteritiden och hur känns den att bära med sig? Och hur känns den att hålla i, känns den som att den skulle kunna hålla flera år?

Och tur att hitta den under julrean

Av Sebbestune
Skrivet av sumpan:

Jag tycker du gör rätt som kollar mot proffsdatorer utifrån de krav du har, men då är det precis som du sett svårt att hitta något för det pris du vill ha. Om du vet att du kommer att behålla datorn i 4 år, varför inte försöka höja budgeten en aning?

Jag skulle höjt till det dubbla om jag kunnat men som det ser ut i livet nu är lite över 10 000 smärtgränsen och det är därför jag främst tittat på billigare, begagnade eller lite äldre datorer. Min tanke är att om jag köper en 1-2 år gammal proffsdator så kanske dess specifikation är bra nog för nutiden och ca 3 år framåt. Eftersom det är en proffsdator tänker jag även att jag kan förvänta mig att den ska klara ett antal år rent fysiskt med.

Huruvida det är rätt att tänka så eller om en ny dator är svaret (som min flickvän brukar säga) vet jag inte. Det som är bra med en ny dator är främst garantin, att datorn inte går sönder det första den gör är som sagt viktigt för mig. En mer traditionell vardagsdator dator från Acer, Asus, lenovo och HP är antagligen lite mer i min prisklass men då mister jag tangentbordet och i många fall skärmen.

Tror du att en 2-3 år gammal Thinkpad eller Elitebook med mycket bra specifikationer för sin tid duger i nutiden eller måste man passa på att köpa en W540 eller kommande W541 för att klara sig? Eller borde jag satsa på en nyare men lite billgare dator (typ Thinkpad Edge serien)?

Av Sebbestune

Lenovo Z50-75 ser bra ut på pappret och enligt Game-Debate så ska grafikkortet fungera för Civilization V ( http://www.game-debate.com/hardware/index.php?gid=2538&graphi... R5 M255 ). En A6, A8 eller A10 processor fungerar alldeles utmärkt för dagliga uppgifter såsom Word och massor av flikar etc.

Snabba i3or eller i5 or som kan köra turbo när det krävs fungerar också bra. Några av datorerna du länkade hade lite långsamma processorer och du kommer antagligen att kunna uppleva lagg (och det vill man ju aldrig). En dator jag inte använder längre har en dual core 2.2 GHZ processor utan turbo och den klarar inte många spel längre. Men för BARA office, film, musik etc. fungerar även i3 med lägre klockfrekvens bra.

Jag ser även att du tagit med en Fujtisu Lifebook och vill inte dra ned dig men tror att den kostar betydligt mer, annars skulle jag rekommenderat den.

Som jag ser det är Z50-75 en bra dator med bra specifikationer för sitt pris. Jag länkar även med lite info från notebookcheck om du vill läsa mer. Jag är dock lite tveksam på om priset verkligen stämmer då jag aldrig handlat på ElectroWorld (som är dem som säljer billigt.)
http://www.notebookcheck.net/Lenovo-IdeaPad-Z50-75-Notebook-A...
http://www.notebookcheck.net/AMD-Kaveri-A10-7300-Notebook-Pro...

(Om vikten är väldigt viktig skulle jag nog leta vidare i ditt fall.)