Inlägg

Inlägg som Bemushroomed har skrivit i forumet
Av Bemushroomed
Skrivet av Sveklockarn:

Jag tror det är samma mekanism som ligger bakom "minnesträning", vet att jag läst det någon gång här på forumet med någon som behövde vänta väldigt länge vid nybygge. Detta med att inte stänga av för tidigt lärde jag mig 2015, med Intel. När man ändrade vissa inställningar i BIOS, valde Save & Exit så gick datorn gick till svart skärm för att därefter stängas av helt. Om man lät bli datorn i 5-10 sekunder och inte började rycka ut kablar och greja så startade den upp igen helt normalt av sig själv.

Numera kör jag samma metodik, kaffepaus eller dylikt medan datorn får stå, finns ingen risk att något går sönder såvida det inte handlar om direkt felkoppling (och då stänger nätdelen i allmänhet ner innan man hinner vänta).

Att de inte nämner den möjliga väntetiden manualen är ju under all kritik, men följer en lång trend där moderkortsmanualer blivit allt sämre och mindre detaljerade.

Fick email nu "Verkar som att det var Memorytraining som tog längre tid än vad kund förväntade sig." är felbeskrivningen.

Japp, jag märkte när jag läste den att den var väldigt odetaljerad för vissa saker, helt klart mycket sämre än förr.

Jo att vänta 5-10 sek är inget konstigt för mig, men 40 min eller ens 2 min.. jag tycker det är olustigt att ha något i gång när den visar på ett fel med en komponent, inte så att jag direkt tänker "ah en varning om ett fel, då har jag den igång i 40 minuter så får vi se..."

Av Bemushroomed
Skrivet av Sveklockarn:

Hur lång tid behövde du vänta, och hur kort tid väntade du när datorn inte visade tecken på att boota?

Han på Inet sa att han typ gjorde något annat ett tag (tog en kaffe osv) och sen kom tillbaka, då hade den startat upp.

Jag såg ju att den röda led lampan lyste och visade på ett fel med DRAM så för mig var vänta aldrig en lösning, jag stängde av ganska omgående (10 sekunder, kanske under det) istället för att riskera något.

Som sagt, hade varit bra om i alla fall manualen nämnt något om det. Kanske är detta något som alla med AMD känner till, jag som haft intel över lång tid har aldrig hört talas om att minnet kan behöva 40 minuter för handskakning.

Av Bemushroomed

Så problemet var alltså bara att man måste ha datorn igång ett tag, för den gör någon slags förstagångs-handskakning med RAM som tar tid, kan ta upp till 40 minuter.

konstigt att ingen verkar känna till detta, frågade både här och på reddit och ingen som hade det som lösning (dvs att vänta).

Inets egen chat-support hade det inte heller som förslag.

Nåväl, inte hela världen. Men det är tråkigt att behöva plocka ner allt, plocka ihop andra datorn igen, skicka.. hade bara behövat veta denna detalj. Står inget i manualen heller.

Av Bemushroomed

tråkigt när man läser reddit och ser så många som har problem med minnen på AM5.

nåväl, kanske är ett trasigt moderkort, eller så var de kompatibla minnena jag beställde kanske trasiga? båda dessa var från "Fyndhörnan". Jag beställde en skärm en gång som också var från "fyndhörnan" och den var helt och hållet trasig, det var bara och skicka tillbaka direkt..

Av Bemushroomed
Skrivet av Phil88:

Sitter också på en 8600k och uppgraderingssuget blir större och större. Återkom gärna med hur du upplever prestandalyftet

yes. verkar ta tid. fick skicka tillbaka allt pg.a något med minnet. köpte ännu ett par minnen och moderkortet gillade inte dom heller trots att de ska funka enligt Gigabyte.

Tyvärr, efter att jag köpte allt, har jag märkt att många verkar ha problem med AMD och AM5 och AM4. letade på moderkortet på reddit och ser att många bara gav upp och beställde något annat. kanske skulle stannat med Intel ändå. Men det visar sig!

sista gången jag bygger dator tror jag. gillade det när jag var yngre (20+ år sen lol) men numera, usch.. blir ett färdigt system nästa gång, så man vet att det bara funkar direkt.

Av Bemushroomed

ny mus (Razer Viper Mini) och tangentbord (Xtrfy K2) till "retro"-datorn. gjorde en bra deal via tradera, 3 gaming-möss (verkar näst intill oanvända) + tangentbord värt c:a 3200:- totalt, gav lite över 1000 med frakt.

https://i.imgur.com/XEzKy0q.jpg

Av Bemushroomed
Skrivet av Sveklockarn:

Nej jag bara nämnde det eftersom jag inte vet din kunskapsnivå.

Ingen aning om vad som gjort att CMOS inte nollställts på de problemdatorer jag haft, antar att det kan varit fråga om någon "strömförsörjning bakvägen" via någon annan komponent på något sätt. Senaste gången var 2018 när jag höll på att kasta en i7-4790K med tillhörande moderkort och 16 GB RAM i ren uppgivenhet, men la ner grejerna i en låda och väntade typ 6 månader innan jag rörde dem igen. Rensade bort ALLT utom moderkort, CPU, minnen, körde på en stor antistatpåse. Var väldigt systematisk och började med att byta BIOS-batteriet, varav jag lämnade den utan batteri i nästan två timmar. Död fortfarande. Testade sen att ha reset-bygeln påkopplad i någon minut efter installation av nytt batteri, och efter det startade den upp.

Efter den gången har jag slutat att ha för bråttom med BIOS-reset.

intressant, bra att veta!

Av Bemushroomed
Skrivet av Sveklockarn:

Ta ut batteriet är ingen bra metod, använd alltid avsedd bygel på pinnarna märkta CLR_CMOS (följer med moderkortet enligt manualen). Låt den sitta där i minst 30 sekunder.

Haft flera system de senaste 15 åren som av någon anledning inte nollat CMOS ordentligt av bortplockat batteri/för kort ihopkoppling av ovan nämnda pinnar.

jag gjorde det också, men det var kanske inte i 30 sek.

hur som helst är allt nedmonterat + nedpackat nu så jag orkar nog inte sätta tillbaka allt och testa. tveksamt om det är det..

Av Bemushroomed

pratade med dom, får skicka tillbaka det.

Av Bemushroomed

kan inte få GB B650 AORUS PRO AX att acceptera ram

har två olika märken, köpte först ett som inte var med i kompabilitetslistan, så jag tänkte att det nog måste vara det. men det är samma med det nya jag köpte som finns med som kompatibelt (båda är 2x 16gb)

den röda LED lampan för minnet lyser alltså, det är bara så långt jag kommer..

jag har satt minnena på platserna som manualen rekommenderar
provat 1 sticka bara på platsen där manualen säger att man ska sätta den.
provat tagit ut cmos batteriet i 10 min

tar jag ut alla minnen så blinkar cpu lampan. vet ej om det borde vara så eller inte.

det ska ju gå att uppgradera bios med usbsticka, men osäker på om alla delar måste funka för detta. inget händer ifall jag trycker på knappen med en usbsticka+bios filerna i (kanske sitter i fel USB-port, provade ett par av de röda), manualen beskriver inte jättebra vilken port det egentligen ska vara eller om flera kan användas.

något man kan testa eller bara skicka tillbaka? var från fyndhörnan (inet) så kanske trasigt. ingen aning ifall de testar dessa grejer eller inte..

Av Bemushroomed

vattenkylning = vattentillförsel i hålet för att underlätta för den liksom? ska kolla på inetoteket.

Av Bemushroomed

Bra analyser, tack!! Tyckte det var viktigt att gå i botten med det liksom, så man inte gör sig pinsam ifall man kör in något som inte ska vara där.

edit: (har väl redan gjort bort mig med fingret ser jag i kommentarerna, well.. smällar man får ta, hellre på sweclockers än i verkligheten)

Av Bemushroomed

Bakre hål på datorn?

Håller vanligtvis mest på med knappen på framsidan (rätt nybörjare) men nu inspekterade jag baksidan och hittade ett hål som inte verkar användas? Är det för kabelläggning eller något annat?

Hålet är elastiskt, det sluter igen sig direkt om man trycker in fingret och drar ut det.

Någon expert som vet?

https://i.imgur.com/05C35s6.jpg

https://i.imgur.com/qgar6Jl.jpg

Av Bemushroomed
Skrivet av FireFox:

Det är något med Bozita som katter verkar gilla, han har bara fått det märket sen han var kattunge och älskar det så mycket att han äter det ur handen ifall man ger som godis

mina katter kan ha en hel skål med torrmat som dom inte rör, men tar man det i handen, ojoj så gott det blev! man kan även bara ta upp några bitar och lägga någonstans, då äter dom upp det och det är jättegott. Placebo antar jag, dom tycker det är "godis" för det är så de vanligtvis får kattgodis.

Av Bemushroomed

Tack alla, då struntar jag i den då

Av Bemushroomed
Skrivet av DavidtheDoom:

6+2 är inte samma grej som 4+4 eller 8-pin CPU.
Vad har du för moderkort och PSU?

Inte så att din PSU har en 4+4-PIN EPS kontakt (CPU)?

nej har bara 6+2 samt en till som inte är modulär, en fast kabel i PSUn, denna har jag kopplat till den andra CPU-ATX kontakten.

moderkort: GIGABYTE B650 AORUS PRO AX

https://www.inet.se/produkt/6900261/fractal-design-newton-r2-...

kablarna som är fasta är 20+4 pin (ström för moderkortet) samt 8-pin, denna har jag till CPUn.
Sen har jag lite 6+2 kablar liggandes. två går till mitt 3090, två är över.

Av Bemushroomed

Saknar en 4-pin CPU ATX kontakt, vad göra

Min PSU har inte 4-pin, bara 6+2 (delbar). Ska man beställa en sån här:
https://www.inet.se/produkt/8600936/adapter-4-pins-12v-till-a... ?

eller kan jag använda min 6+2 på något sätt, alltså sätta in ena sidan på den så den täcker 4 stift?

Tack!

Av Bemushroomed

var rädd att jag blivit blåst av Postnordleverantören som var här... Det skulle komma i två paket, fick bara ett paket. SMS att båda levererats, whaaat? Tog väl 10-15 min sen ringde det på och paket 2 stod utanför. puh. dyra grejer så man blir ju nervös..

Första uppgradering sedan 2018 (8600k)

https://i.imgur.com/sg7iXnz.jpg

Av Bemushroomed
Skrivet av ehsnils:

Bara att leta upp det grafikkort du vill ha, det finns adaptrar till VGA både för HDMI och Displayport.

T.ex. denna:
https://www.dustin.se/product/5010967367/video-adapter

ja, det är det som diskuteras. dock får man alltså vad man betalar för, tycks det.

Ändå lite sugen på att testa nån aktiv för runt 90:- från Amazon

Av Bemushroomed
Skrivet av Rouge of Darkness:

gör det, ganska troligt att iaf 1024x768@60hz vilket är en vanlig 4:3 upplösning på CRT monitorer är tillgängligt typ bandbredden i en metrev krävs.

tror typ de högst upplösta crt 19" panelerna var väl typ 1200x1024 och om panelen stödjer över typ 60/75hz ändå oavsett upplösning är väl lite olika beroende på vad det är för skärm finns väl varianter som gick upp till ~100hz men de flesta vill jag minnas stannade väl nånstans mellan 60-80hz i sin max upplösning.

men tippar att det i slutänden är dac chipet i adaptern som avgör vad som går att köra.

denna ska ju tydligen va ett bra alternativ om man ska tro vad de skriver på reddit
https://www.amazon.se/-/en/DeLOCK-62967-DisplayPort-D-Sub-Ada...

tydligen folk som lyckas köra 1920x1440@80Hz iaf på den där med 1080 kort vilket någorlunda borde täcka dina behov för en gammal 19" crt och inte omöjligt att de kanske går köra ända upp till 100hz i en lägre upplösning som den på en gammal 19" 4:3 crt.

säljs dessutom av amazon så demolerar du den inte totalt brukar retur aldrig va ett problem om man inte är nöjd.

Japp, exakt.. min CRT är 1920x1440, 64Hz (har för mig).
Har hittat en som är runt 30:- dyrare men som ska vara lite bättre enligt den du föreslår, vad jag kan läsa mig till på Reddit.