Inlägg

Inlägg som ElectroGeeza har skrivit i forumet
Av ElectroGeeza

Vad ska man svara om man inte spelar? Ska man hoppa över frågan då?

Av ElectroGeeza

Nu kräver Google att få veta hur gammal man är. Vilken tur att jag har 53 år fyllda. Så gammalt är Unix! 😛

Skrivet av Google:

You date of birth is missing. This info is needed to help Google comply with the law.

...

Citat:

Du har inte angett födelsedatum. Denna information krävs för att Google ska efterleva lagstiftningen.

Skrivet av Google:

Your birthday helps confirm when you're old enough to use certain Google services.

...

Citat:

Ditt födelsedatum bekräftar att du är tillräckligt gammal för att använda vissa av Google tjänster.

Du är tillräckligt gammal för att använda Internet! 😉 Tur att man inte behöver visa körkort.

Av ElectroGeeza

Efter inloggning på det som tidigare var mitt gamla YouTube konto, så vill Google att jag ska välja en Gmail adress. Men mitt gamla YouTube konto är redan konverterat till ett Google konto. Det är bara det att adressen är en Bahnhof adress, och inte en Gmail adress.

Det kontot listas som "Brand account" i kontolistan inne på Google Account kontrollpanelen.

Inne på YouTube så syns två olika YouTube "konton" (profiler) kopplade till det Google kontot. Det kan man se när man klickar på avatar bilden på höger sida och väljer "Switch account" i menyn. En av dessa "konton" är "Brand account" profilen, som är den profil som ärvde allt från mitt gamla YouTube konto. Den andra profilen tillhör själva Google kontot (alla Google konton ska numera ha en profil på YouTube) och visas som en profil utan några kanaler och följare. Den har inte heller fått det nya "at" (@) namnet, också kallat "handle" som alla YouTube profiler har fått för ett par månader sedan. Alla profiler som har en kanal har nog fått en. Så det beror troligtvis på det.

Som om det inte var nog med alla olika typer av namn på YouTube! Det finns gamla YouTube användarnamn med egen URL, nya kanalnamn och egna URL som man bara får om man har många följare och tittare, slumpmässiga User-ID om man inte uppfyller det kravet, och nu "handle" namn som alla ska ha. Det står mer om "handle" namn i YouTube bloggen och i en YouTube Help artikel.

Inne på Google Account kontrollpanelen så ser jag också att det finns bara en e-postadress på det kontot, och det är Bahnhof adressen, som är registrerad som återställningsadress. Någon Gmail adress finns alltså inte.

Av ElectroGeeza
Skrivet av Olle P:

Tror inte det. Detta var flera år sedan och jag loggade bara in på mitt Gmail-konto vid ett enda tillfälle, i samband med skapandet.
Mest sannolikt att Google efter ett par år räknade detta som ett icke-konto.

Och det finns ingen chans att du har använt ett svagt lösenord eller att du har använt samma lösenord på mer än ett ställe? Det är ett vanligt sätt att ta över ett konto.

Jag vet att jag var dålig själv på att ha unika lösenord under en period då jag inte hade så många konton som jag har idag. Jag använde tre olika lösenord överallt, där jag valde lösenord utifrån hur känsligt eller viktigt konto det var. Och det trots att jag redan då använde en lösenordshanterare. Jag började använda lösenordshanterare runt 2005, men det dröjde till ca. 2012 innan jag började använda unika lösenord, efter ett byte av lösenordshanterare. Sedan dess är det få konton som jag vet lösenordet till. Så jag klarar mig inte utan lösenordshanterare. Men man blir lite bortskämd då tycker jag, för man skapar konton lite för lättvindigt, för man vet att man inte behöver memorera lösenordet.

Men i det här fallet så låter det mer som att något inte har gått rätt till. Sedan låter det onekligen som att Google har lurat dig till att skapa en Gmail adress.

Är det ett Brand Account idag? Jag vet inte om man kan ta reda på det utan att vara inloggad. Vem är administratör där idag? Brasilianaren? Kanske ingen? För om brasilianaren också har varit inaktiv så har väl hans Google konto gått samma öde till mötes, dvs. inaktiverats eller raderats av Google. Kan du registrera om den adressen? För då finns chansen att YouTube profilen fortfarande pekar på den gamla adressen, och kan du få tillbaka den så kan du få tillbaka kontot eller den profilen (finns inga YouTube konton längre). Men det borde du kunna få med återställningsadressen också, om en sådan finns, dvs. din vanliga e-postadress, och du bör dessutom ha fått någon varning dit om förestående stängning av Google kontot med Gmail adressen om du inte loggar in. Det är dåligt om de bara har stängt av det utan någon som helst info.

Så det verkar som att mer än en sak har gått fel där. Återställningsadressen borde ju finnas registrerad. Har du provat att återställa kontot genom att ange den gamla adressen? Vad säger Google om den? Om det inte är så att Google har kapat benen som kontot stod på, dvs. att den nya Gmail adressen har tryckt ut den gamla, vanliga adressen. Och när kontot sedan har blivit inaktivt så har de inaktiverat det och öppnat upp för nyregistrering. Då har i så fall den som nyregistrerat den också fått ärva din YouTube profil. Möjligtvis!

När i tid var det här ungefär? Jag har också haft ett Google konton som någon har kapat. Jag upptäckte det här 2016, och jag har en notering om det från 2016-02-26. Det kan ha varit i samma veva som de höll på med YouTube migreringen.

Sedan så tvivlar jag inte alls på att Google faktiskt återvinner gamla Gmail adresser. En av mina gamla Gmail adresser står än idag öppen för nyregistrering. Den som jag hade för ett jobb där jag var tvungen att använda Google tjänster. Jag vet inte vilka kriterier de använder för vilka adresser som ska återvinnas och om adresser ska återvinnas, men att de återvinner adresser har jag inga tvivel om, inte nu längre.

Nu minns jag inte exakt hur de presenterade alternativen när det var dags att göra om gamla YouTube konton till Google konton. Men jag vill minnas att man kunde välja mellan att skapa ett Google konto utan Gmail, som YouTube profilen kunde hängas upp på, eller att göra detsamma fast med en ny Gmail adress istället. Så antingen vanlig e-postadress från tredje part som Google konto eller en Gmail adress som Google konto. Men i det senare fallet så blev den gamla e-postadressen automatiskt en återställningsadess för kontot. Och det bekräftas av det Google säger när jag idag loggar in på mitt gamla "YouTube konto". De jagar mig fortfarande med Gmail och vill att jag ska skapa en adress. De tar inte ett nej som svar. Men jag verkar lyckas komma undan hela tiden. Jag ska återkomma med skärmbild för att visa vad jag menar.

Det YouTube konto jag hade loggade jag så sällan in på, och när de började tjata om Google konto så brukade jag antingen backa ur om det gick eller också bara skita i det och stänga ner fönstret helt. Jag hade inga videos där, jag bara kollade och prenumererade på vissa kanaler. Mitt gamla YouTube konto är idag ett "Brand Account". Det är mer än jag visste. Men jag har ingen Gmail adress kopplad där. Ändå så kan jag logga in, både på Google Account kontrollpanelen och på YouTube där jag kan kolla på mina gamla spellistor, osv. Jag tänker att det kanske är tack vare att jag valde bort Gmail som mitt konto fungerar idag? Jag har ju inte ens några videos, det finns inget värde i det, de kunde ha raderat det utan ångest för länge sedan.

Jag tolkar det som att det finns en liten chans att du kan få tillbaka kontot om Google får sätta sin nya plan i verket och börjar radera konton som inte har använts på två år. Jag tror inte att YouTube i sig kommer att påverkas av det här. Det är framför allt Google konton och övriga tjänster som påverkas. Formellt så drivs YouTube fortfarande som ett fristående företag. Det sätter sina spår i hur systemintegreringen ser ut idag.

Ditt exempel vittnar ju om att Google inte raderar YouTube profiler per automatik. För den som undrar vad som ska hända med alla videos! Din YouTube profil borde rimligtvis ha raderats redan när de raderade det Google konto och den Gmail adress som var kopplat till YouTube profilen.

Det kräver också att de släpper upp för nyregistrering av gamla adresser, och att den som eventuellt har din adress idag slutar använda den, innan du kan få tillbaka den.

Det här påminner mig om Twitter som i alla tider har vägrat släppa användarnamn till konton som bara har legat i åratal och aldrig har använts. Men med Elon Musk vid rodret så kan det bli ändring på det. Saker och ting kan ändras.

Men när man ser sånt här så inser man att Googles system inte är så välskötta och insmorda som man kan tro. Migreringen av YouTube konton var något av det sämsta jag sett när det kommer till migreringar, och att det dröjde så länge efter uppköpet var också obegripligt för mig, men helt förväntat.

Skrivet av Olle P:

Halv rätt, som jag förstått det.
Jag hade ett (fristående) YT-konto som var kopplat till min vanliga epost.
När Google köpte YT bestod dessa gamla konton, men de räknades inte som Google-konton.

Det är riktigt, och det har jag förstått. Först var alla YouTube konton egna konton, och hade inget med Google konton att göra. Men efter det så gjordes de gamla YouTube kontona om till YouTube profiler istället, som var kopplade till Google konton. Så jag uttryckte mig lite dåligt där, för det blev för rörigt. Ett gammalt YouTube konto som kopplas till ett Google konto upphör att vara "konto", och blir istället en profil, till ett Google konto. Och det blev inte så automatiskt, utan man blev uppmanad att klicka och välja lite när man loggade in.

Skrivet av Olle P:

Efter ett tag blev alla med YT-konton tvungna att koppla dem mot Gmail, för att göra dem till Google-konton.

Man var tvungen att göra om de till Google konton, det stämmer. Men att man för den sakens skull var tvungen att skapa en ny Gmail adress stämmer inte. Det var ett av valen man hade, men man var inte tvungen att ta det alternativet.

Mitt gamla YouTube konto ligger idag på en bahnhof.se adress, och räknas som "Brand Account". Det var nog då de introducerade det här med Brand Account. Jag upptäckte precis att jag dessutom har en "vanlig" YouTube kanal eller profil på det kontot, som inte har något samband med mitt gamla YouTube konto, och som inte är ett Brand Account. Så jag har två YouTube profiler på det Google kontot idag, en som alla "personer" med Google konto (med personnamn oftast) är tvungna att ha på YouTube sedan en tid tillbaka, och en som är "Brand Account" som har gått i arv från det gamla YouTube kontot. Jag ska återkomma med skärmbilder så kan du se exakt vad jag menar.

Skrivet av Olle P:

Då skapade jag ett Gmail-konto (med noll aktivitet) som kopplades till mitt tidigare YT-konto.

Tyvärr så var det onekligen ett misstag då att välja en Gmail adress. Om man bara visste det man vet idag. Eftersom Gmail adresser är helt under deras kontroll så kan de göra lite vad de vill, och de kan återvinna gamla adresser om de vill. Uppenbarligen, och oskickligt nog även om de är kopplade till YouTube profiler. Men en Bahnhof adress kan de inte återvinna för den har de ingen makt över.

Skrivet av Olle P:

Ytterligare ett antal år senare kom förslag på att min YT-profil (där jag var inloggad) kunde byta namn, och förslaget kände jag inte alls igen.

Det minns jag också när det kom. De ville blotta mitt fulla namn på mitt Google huvudkontot, bara för att jag gick in på YouTube en dag medans jag var inloggad med det, istället för mitt vanliga YouTube konto/profil. Alla som vill kunna så mycket som skriva kommentarer på YouTube idag måste ha en profil där. Dessa profiler har inget samband med gamla YouTube konton, utan alla Google konton ska ha en YouTube profil, oavsett. De YouTube profiler som gick i arv från gamla YouTube konton blev nog automatiskt det de nu kallar för Brand Account.

Jag tror jag förstår din situation mycket bättre nu. Du var redan inloggad på den gamla YouTube profilen, alltså en Brand Account profil i så fall, men Google kontot som det var kopplat till hade gått vidare till någon annan, och det var troligtvis Google som har låtit någon nyregistrera Gmail adressen du hade (förutsatt att det inte handlar om att någon har hackat kontot). Det visar också på att kopplingen mellan YouTube profil och Google konto var en svag koppling. De ska ju kontrollera sådant, i fall en YouTube profil ligger inlagd med en Gmail adress som de tänker släppa för nyregistrering. Men det verkar ju som att de inte gör den kontrollen.

Skrivet av Olle P:

Ja, men det är uppenbarligen inte det som ändrats, eftersom jag fortfarande kunde komma in på YT och ingen information där ändrats efter att mitt (oanvända) Gmail-konto verkar ha bytt ägare.

Du gick alltså in på YouTube och skrev din Gmail adress och lösenord och kunde logga in? Istället för din gamla vanliga adress och lösenord? Trots att Google kontot som Gmail adressen tillhör hade bytt ägare redan innan? Om det här stämmer, så tycker jag det tyder det på att de har haft två olika databaser vid något tillfälle. En för Gmail och en för YouTube. Och det var ju så från början, när YouTube hade egna konton.

För att illustrera poängen, du loggade in på YouTube med:
Email: user1234@gmail.com
Password: 123456789

Brasilianaren som fick din adress loggade in på Gmail med:
Email: user1234@gmail.com
Password: qwerty

Du kunde inte logga in på hans Gmail inkorg, och han kunde inte logga in på din YouTube profil. Så om du hade namnet "User1234" på YouTube så kunde han inte använda det, utan fick kanske nöja sig med "User1234_". Men eftersom du hade, numera hans, Gmail adress registrerad på YouTube, så var det nog därför som du fick upp hans namn som förslag på YouTube profilnamn eller kanalnamn, och det kom först när alla Google konton blev tvungna att ha en profil på YouTube.

Med andra ord, "YouTube konton" blev YouTube profiler, kopplade till Google konton, och ägare av rena "Google konton" utan YouTube profil blev tvungna att välja ett namn för YouTube eftersom alla med Google konton skulle ha en YouTube profil.

Någonstans på den vägen är det som det har blivit strul för dig. Det är jag övertygad om. Men de borde ju inte ha stängt och låtit nyregistrera den Gmail adress som du redan hade fått och kopplat till YouTube. Men det kan gå fel vid såna omfattande migreringar.

Men när eller hur har du tappat kontrollen om du ändå kunde logga in på YouTube? Jag tänker att det kanske skedde vid något senare tillfälle när de samkörde och konsoliderade alla konton. Då blev det väl till sist brasilianaren som fick ärva din YouTube profil.

Jag menar att brasilianaren då kunde logga in på Gmail med:
Email: user1234@gmail.com
Password: qwerty

Och på din gamla YouTube profil med:
Email: user1234@gmail.com
Password: qwerty

Så nu har han kontrollen över allt som var ditt en gång där, både Gmail adressen och YouTube profilen. Ditt gamla lösenord (123456789) blev då ogiltigt.

Jag vet att det finns en del spekulationer i det här, men jag är rätt säker på att det var ungefär så det gick till. Jag har som sagt egen erfarenhet av det här också, på mer än ett sätt. Ett av mina Google konton blev ju kapat som sagt, och en Gmail address jag haft innan står redo för nyregistrering i skrivande stund. Jag skrev faktiskt ett utkast till ett blogginlägg om just detta med YouTube som jag aldrig publicerade. Jag tog då även skärmbilder som jag tänkte använda i inlägget. Så jag kanske kan gräva fram det, för jag vet att jag har det sparat. Kanske kan det avslöja något mer.

Men som jag redan skrivit, Google har inte skött migreringen från YouTube konton på ett bra sätt. Och deras Gmail adresser är inte att lita på, för de kan när som helst försvinna, och i vissa fall låter de gamla adresser öppnas upp för nyregistrering. Nu lär man få se mer av det när de börjar radera konton efter bara 2 år av inaktivitet.

Av ElectroGeeza
Skrivet av SvenskGaming:

Då är det ett litet problem för mig då mitt Sweclockers konto är kopplat till en gmail jag inte längre kommer ihåg lösenord till som jag enbart skapade för kunna ha ett konto här. Blir kanske att man får göra ett nytt konto på Sweclockers då?

Det borde inte vara något problem.

Det står så här vid inloggningen.

Skrivet av SweClockers:

Glömt användarnamn eller lösenord?
Det går att begära återställning av användarkontot och få användarnamn och lösenord via e-post.

...

Skrivet av SweClockers:

Återställ medlemskap
Tappat bort användarnamn eller lösenord?
Om du förlorat ditt användarnamn eller lösenord kan du begära återställning av kontot, en bekräftelse av denna skickas till den e-postadress ditt konto är registrerat med.

Men det gäller om man inte kan logga in. Eftersom du kan logga in, så kan du gå in på inställningar och ändra adressen.

Skrivet av SweClockers:

E-post
En fungerande e-postadress som ditt användarkonto binds till. Adressen måste verifieras för att kontot ska kunna användas. Tillfälliga adresser är inte tillåtna.

Så se till att byta medan du kan.

Verifieringen gäller den nya adressen du skriver in, inte den gamla eller aktuella. Verifieringen handlar om att bekräfta att den angivna adressen är ens egen och att man har tillgång till den. Det handlar alltså inte om att bekräfta att man vill genomföra bytet, för det bekräftar man med lösenordet när man loggar in för att byta.

Annars vet jag att vissa webbplatser har det här baklänges och man måste kunna komma åt den gamla adressens inkorg för att genomföra bytet av adress, och har man inte tillgång till den så finns det ibland rutiner för att genomföra bytet genom att kontakta administratören. För i annat fall blir man ju utelåst. Men så är det inte hos Sweclockers vad jag kan se, om man kan logga in. Kan man inte logga in och har inte tillgång till den registrerade adressen så vet jag inte om du kan få hjälp.

På några dumma webbplatser så som WD supportportalen så kan man se sin egen adress när man är inloggad, men kan inte ändra den utan måste kontakta supporten för att byta den, och sedan svara på frågor för att verifiera att man är kontots rätta ägare innan ett byte kan genomföras.

Av ElectroGeeza

Det här är så dumt som det kan bli. Vad är nästa steg i "utvecklingen"? Kylskåpet kraschar för att det inte kan kommunicera med skrivaren för att skriva ut en inköpslista?

Vår utrustning är inte vår utrustning längre. Man kan inte äga något längre utan något abonnemang och en uppkoppling mot nätet. HP visar med ett tydligt exempel vem det är som håller i handkontrollen, leker och experimenterar med vår utrustning. Vem det är som misshandlar vår utrustning! Utan något som helst ansvar eller konsekvenser. Bara en massa huvudvärk, stress och förlorad arbetstid för oss själva, medan de kommer undan med det. De borde tvingas betala skadestånd till drabbade användare! Kan inte det här klassas som dataintrång när de olovligen går in via nätet och förstör våra grejer? Nej, just det, jag glömde för ögonblicket... det är ju inte ens våra grejer längre. Och den dumme konsumenten går sedan ut och köper en ny HP skrivare. Det är artificiell intelligens på riktigt!

Jag hatar automatiska uppdateringar. Det lustiga är att jag satt och pratade med brorsan om det ämnet idag. Han hade fått en del alarmerande CVE varningar i något program. Det var ingen virusinfektion, utan det visade sig att han hade några gamla versioner av vissa program installerade, som man vet innehåller svagheter. Jag skämtade med honom och rekommenderade att låta bli att uppdatera, för om han uppdaterar så får han bara nya buggar och ersätter gamla svagheter med nya, som till skillnad från de gamla ännu inte är upptäckta, och man kan då heller inte veta om man uppfyller kraven för att påverkas av det eller inte. Man kan då lika gärna köra lite gamla versioner av olika program, och ligga efter "utvecklingen" lite. Men för att komma åt såna vägrare som vägrar uppdatera och köra det allra senaste av det senaste, så har storföretagen börjat köra automatiska uppdateringar som är rena maffiametoder, där man som användare inte har något att säga till om. Man ska vara tacksam och glad för att man "får äran" att använda ett visst program eller hårdvara, ungefär.

Många av er här har väl varit med om att datorn väcker sig själv mitt i natten efter att man försatt den i sovläge, och likt en tjuvätare som smyger sig till kylskåpet på natten, så går den ut på nätet och hämtar uppdateringar som ska installeras. Uppdateringar som man själv klickade bort under dagen. Om installationen kräver en omstart av datorn så ska man inte bli förvånad om man på morgonen sedan hittar en dator som måste startas upp från noll och om alla program och dokument man hade lämnat öppna kvällen innan är som bortblåsta. Det har hänt mig två gånger ungefär. Det är inte ofta det händer, men det räcker med att det händer en gång vid fel tillfälle så är det en gång för mycket. Min bror har en bra lösning på just det problemet. Han stänger av datorn på kvällen genom att bryta strömmen på grenuttaget. Klick, och Microsoft kommer inte in! Och inte HP heller för den delen, för skrivaren sitter kopplad på samma grenuttag. Det är smart! Fast han har inte HP, han har en Epson skrivare. Men det kvittar, för de vill jag minnas är lika påstridiga vad gäller uppdateringar och de gör reklam för sina bläckpatroner i diverse dialogrutor.

Av ElectroGeeza
Skrivet av Megaforce:

Microsoft köpte hotmail långt senare. Det var i början som hotmail hade en månads inaktivitetsgräns. Eftersom jag haft kontot i över två år så försvann en hel del mail som jag sparat eftersom alla mail äldre än en månad i alla foldrar rensades bort.

Det fanns heller inte heller något sätt att återställa raderad email från t.ex. papperskorg.

Då var det innan min tid. Vad hade man papperskorgen till om man inte fick plocka ut skrynkliga brev därifrån?

HoTMaiL, Hotmail, Live Mail, Outlook. Namnet på tjänsten har ändrats flera gånger. Det absolut sämsta namnet har Microsoft valt att behålla. Det innehåller inte ens ordet "mail". Sämre val kan man inte göra än att döpa det till "Outlook". Det betyder typ "utblick". Utblick mot vadå? Det säger ingenting. Utblick mot brevbäraren? Dessutom förväxlas det regelbundet med skrivbordsprogrammet Outlook. Så för att särskilja mellan dessa så brukar man ibland tillägga "OWA" som betyder Outlook Web App, för att markera att det är webmailen man menar.

Jag har för mig att jag såg för ca. 3 år sedan när jag var inne på att skapa ett nytt konto att de numera bara erbjuder Outlook adresser också, så inga fler Hotmail adresser, och MSN adresser har de slutat med för länge sedan. Men jag lyckades faktiskt utnyttja ett kryphål för ett par år sedan och registrera helt nya MSN, och Live adresser. Jag kunde till och med bida min tid och omregistrera dessa som alias under mitt huvudkonto. Sedan täppte de till det, så nu är dörren stängd. Jag hann registrera några häftiga adresser åt andra också. Alla mina adresser fungerar än idag.

Skrivet av Magnus303:

14! Googlekonton!!?
Och jag som trodde jag var extrem med mina 6 konton.
Hur har det blivit 14?
Jag menar, visst, som jag kan man ha gamla Youtube omgjorda konton, några ”slaskkonton" för registreringar och något gammalt Gmail-konto som man glömde man testade 2004 men återupplivade senare..
Men att det brakar iväg till 14 konton? :>)

Hur?

Det bara blev så. 😇

Men det finns flera förklaringar.

TL;DR: Nörd. 🤓

Jag är dålig på att stänga konton. Jag är också dålig på att radera filer. Jag är lite av en "data hoarder" kan man nog säga, även om jag själv inte ser mig som en. Jag är duktig på att bevara och arkivera gamla saker. Som det här med Imgur bilder t.ex. som ligger ute på olika forum jag varit på. När Imgur gick ut med att de skulle börja radera bilder så gick jag igenom mina konton och såg att jag hade 4 stycken Imgur konton, varav 1 var skapat exklusivt för att lagra bilder som används på ett svenskt forum för matematik.

Det forumet har helt byggts om sedan dess, men det gamla forumet ligger kvar på en underdomän och är en riktig kunskapsskatt. Jag minns att jag la ner mycket tid på att skapa snygga grafer och illustrationer. Det vore synd om de bara försvann. Men jag har kollat, de ligger fortfarande därute och bidrar mycket till textinformationen och LaTeX formlerna. Tyvärr fanns ingen funktion på den tiden för att ladda upp bilderna direkt på forumet. Något som tyvärr väldigt många forum är dåliga med än idag. Även här på Sweclockers forum dröjde det i över 15 år innan man lanserade en funktion för att ladda upp bilder. Något som jag har börjat utnyttja nu!

Samtidigt så är jag duktig på att kategorisera och separera olika typer av information. Som jag nämnde tidigare så skapade jag t.ex. ett Google konto bara för att kunna använda Google tjänster på ett jobb som krävde att man använde Google tjänster. Jag ville inte blanda in mitt personliga, huvudkonto. Det blir lättare att hålla problemen borta från min hemmaplan på så sätt. Jag kan enkelt "bränna" (radera) ett sånt konto om jag vill utan konsekvenser.

Så att det här i kombination med att jag är dålig på att radera konton gör att de blir många. Lägg där till att jag har använt webben i över 20 år, så blir det mycket över tid. Det är nästan så jag har för få konton! Men man ska också veta att under webbens barndom så fanns det inte många tjänster som krävde att man hade konto. De flesta webbplatser och "hemsidor" var helt statiska, de hade ingen inloggning. Massiv spårning och övervakning av Internetanvändare och komplexa datasystem och tjänster började komma först på senare år.

Personlig integritet och sekretess är förstås också en viktig del i det här. Jag har ibland använt de många Gmail adresserna som alias adresser. På senare år har jag börjat köra egna servrar med egna domäner för det. Jag har i skrivande stund 210 adresser som jag använder för SPAM kontroll och anonymitet! 😄 Läs och häpna! Och du som tyckte att 14 var många... Men visst, det är inte Google konton. Men det ska man inte ha heller, för det här är mycket bättre om det är anonyma adresser man vill ha. Det här har sina nackdelar, men jag tycker det vägs upp av fördelarna, och det passar mig. Det är inget jag kan rekommendera åt vanligt folk, man måste vara lite "sned" för att hitta hem i det här träsket.

Jag kollade nu. Jag har skapat 15 Microsoft konton. Men då räknas även Hotmail adresser t.ex. som var endast webmail konton när de skapades, innan Microsoft konto fanns som koncept. Men alla Hotmail konton blev automatiskt regelrätta Microsoft konton, när Microsoft såg vad Google gjorde. Innan det så lekte de lite med iden när de lanserade "Microsoft .NET Passport" som var en föregångare till det som senare kom att bli Microsoft konton. Dessa kunde kopplas till e-postadresser från tredje part, så man var inte tvungen att skapa en Hotmail adress för att få använda MSN Messenger t.ex. och det var det inte många som visste eller drog fördel av. Av dessa 15 så är 13 konton aktiva, varav 1 inte använder en Microsoft e-postadress. Alltså ett gammalt .NET Passport konto som lever vidare som Microsoft konto.

Jag har också 6 Yahoo adress, 1 Yandex adress, 1 Tutanota adress. Sedan har jag ett gäng rena e-postadresser från Internetleverantören. Men populärast för mig har varit Microsoft och Google konton vad gäller e-post. De andra har jag i princip bara testat. Av de jag nämnde nu så är nog Tutanota mest intressant i dagsläget. Den använder jag idag ibland.

Sedan har jag väldigt många konton överlag, oavsett vad det är för typ av konto. En annan anledning till att jag har kvar vissa av mina Google konton beror på att e-postadresserna där är kopplade till andra konton, antingen som huvudadress eller som återställningsadress. Det tar tid att gå igenom allting och ändra överallt, så det är lättare att bara låta konton stå kvar. Men jag jobbar på det. Jag har stängt en del konton som jag inte använder längre, men vissa Google konton som har en Gmail adress kopplat till andra konton har jag inte kunnat stänga ännu.

När jag tänker efter så är det bara 1 konto som någon har lyckats kapat för mig. Jänkaren med gräsklippare! 😎 Och det var ett Google konto. Så mycket för Google och deras säkerhet! Jag vet inte hur det gick till, om det var hjälpt av Google på något sätt, som att adressen t.ex. släpptes och återanvändes. Det är ju inte direkt så man kan ringa till Google och klaga. Man får vad man betalar för. Jag räknar inte då de 2 konton som Google har själva tagit ifrån mig, och utan förvarning eller förklaring, trots att de skriver i sin policy att de skickar ut en "notice".

Av ElectroGeeza
Skrivet av Megaforce:

Det var värre när Hotmail hade en månad som inaktivitetsgräns. Förlorade all min lagrad email när jag åkte på semester utan tillgång till internet (detta var på 90-talet)

Var det här innan Microsoft köpte HoTMaiL? Jag minns det som att gränsen var just 2 år, precis som det som Google vill införa nu, men jag har bara använt Hotmail när Microsoft ägde det. Jag kanske minns brytgränsen fel. Men jag minns mycket väl att de hade en sån gräns och att de var konsekventa, för loggade man inte in i tid så försvann både konto och e-post. Några år senare började de erbjuda Hotmail Plus som betaltjänst. Då kunde man slippa reklam och behålla sin e-post.

Av ElectroGeeza
Skrivet av blunden:

Väldigt intressant. Man undrar om det beror på att deras policy ändrats sedan dess eller om svaren 9to5Google fick helt enkelt är felaktiga.

Det kan mycket väl vara så att det man sa då, när Gmail först lanserades, faktiskt stämde. Att man inte återvinner gamla adresser, till skillnad från Microsoft och deras Hotmail. Men att det man säger idag inte stämmer längre. Ingen har väl suttit och testat, man har bara hållit de för ordet. Det gick inte att veta heller direkt efter att Gmail lanserades, man måste ge det tid.

Det mesta är ju föränderligt, inte minst företagens olika policys. Det ser man ju inte minst idag när de går ut med att de ska börja radera våra konton om vi inte viger våra liv åt att använda Google och deras olika tjänster. I ett företags policy kan det stå lite vad som helst utan förankring till verkligheten. Jag vet inte hur många gånger Google har ändrat sin policy, men det har ju varit ett antal revisioner under åren. Och när det gäller en sån här teknisk detalj, om de återvinner gamla adresser eller inte, det står det väl inte i deras policy något om? Jag tror att det är ett sånt där mantra som har upprepats om och om igen, och på den vägen blivit en sanning.

Citat:

This also “limits the amount of time Google retains your unused personal information,” with this time frame considered to be an industry standard. Unlike other services with different security/privacy implications, Google will not free up Gmail addresses to reclaim with deletions.

Källa: 9to5google

Var står det att de inte återvinner eller inte får återvinna adresser? Man behöver hitta en källa som pekar på deras policy eller liknande dokument, man ska inte tro på allt som deras talesperson säger.

Det man syftar på när man skriver "this time frame considered to be an industry standard" är att Microsoft hade det här som regel, att om man inte loggade in på 2 år så försvann Hotmail kontot. Om man inte köpte Hotmail Plus förstås, vilket kom lite senare. Det här var ju innan både Gmail fanns, och innan GDPR fastställde i lagens mening att 2 år är en lämplig tidsgräns innan personuppgifter måste rensas om syftet med insamlingen av personuppgifter inte längre är aktuellt (ungefär så står det i GDPR).

Det här påminner mig om att Google har gjort en hel cirkel, en helomvändning, i flera frågor. Från att inte ha återvunnit adresser, till att nu återvinna adresser. Från att inte ha raderat konton, till att nu börja radera konton efter 2 år, precis som Microsoft gjorde förr. Från att bara ha haft Gmail som en gratis e-posttjänst för vanligt folk, till att nu erbjuda betaltjänster som Google Workplace och Google One om man vill slippa reklam, precis som Hotmail Plus. Från att ha varit en utmanare, till att nu vara en översittare. De blir mer lika Microsoft för varje år som går.

Jag kan bara tala från min egen erfarenhet, och den säger mig att det inte stämmer att de inte återvinner adresser. Egentligen är det rätt enkelt att testa det här själv. Man kan skapa ett Google konto och sedan låta bli att logga in på mer än 2 år. Men man ska inte bli förvånad om det visar sig att kontot finns kvar, trots alla dessa policyändringar och uppmaningar om att vara mer aktiv. För de kan och de gör också tvärtemot det de själva säger (ibland).

Skrivet av nocebo:

har svårt att tänka mig att dom skulle radera alla inaktiva konton och klipp som finns upplagda av de kontona.

De går på tassarna runt YouTube. Så de kommer nog göra undantag där.

Citat:

“At this time, we do not plan to delete accounts with YouTube videos.”
Google spokesperson

Källa: 9to5google

De kan radera både det ena (Google konto) och det andra (YouTube konto/kanal). Det ligger i deras makt liksom. Men jag tror inte de vågar. De vill nog undvika att folk kastar pajer och ägg på deras fina inglasade kontor.

Av ElectroGeeza
Skrivet av Bogey:

Logitech har alltid brytt sig om sina kunder.
Ett riktigt kvalitetsbolag. 👍

Absolut! Det kan jag skriva under på.

Jag har fått ett komplett set med MX3200 Laser när musen har börjat tjuta. Allt från det gamla setet fick jag behålla, dvs. både den dåliga musen och det fungerande tangentbordet. Det betyder också jag inte behövde skicka in det gamla och sitta och vänta på att de ska skicka ut en ny ersättningsprodukt.

Det var ena gången. En annan gång fick jag ett helt nytt K800 Wireless Illuminated tangentbord. Minns inte vad det var för fel på det gamla, men ett nytt fick jag i alla fall, med ny och uppdaterad Logitech logotyp. Också den gången utan att jag behövt skicka in något för att de ska skicka ut ersättningsprodukt.

Nu senast fick jag ett helt set med keycaps för G513 Carbon. I två omgångar! Så jag fick två hela set. Och det bara för att en eller två av keycapsen hade börjat ramla av för att de små plastpiggarna som håller dem på plats gick sönder. Det är ett av de sämre tangentborden jag haft, just på grund av den aspekten, men i övrigt ett av de absolut bästa. Det är den första versionen som kom med Romer-G switchar, där RGB belysningen sitter i mitten, och därför kan man inte ha en s.k. keycap "stem" i mitten som hos MX switchar, och keycapsen är utformade så som de är utformade.

Så det här samarbetet med iFixit förvånar mig inte så mycket i det avseendet, för Logitech står till 100% bakom sina produkter. Jag menar de keycaps set jag fick går inte att köpa någonstans. De var vakumförpackade och instoppade i en reservdelslåda som de skickade ut från Nederländerna med DHL Express direkt hem till mig. Vid två omgångar! För samma tangentbord. När fick man ett sånt omhändertagande av crApple senast?

Skrivet av MacAllan:

Gissar ju att det ligger i brytaren eftersom plasten är ok, men det är inte dom stora utan dom små ovanför och under hjulet.
Använder dom frekvent när jag spelar

DPI Plus och DPI Minus knappen alltså? Jag har inte bilderna nu, men när jag öppnade en MX518 Legendary så vill jag minnas att de brytarna var monterade på ett litet dotterkort där även sensorn för skrollhjulet sitter, och kopplat med en ribbon kabel till moderkortet längre ner i basen på musen där även batterier kopplas in. Jag har för mig att det inte är samma typ av brytare som det är för vänster och höger klickknappar. Det brukar sitta s.k. mikrobrytare för de vanliga knapparna, och de brukar vara från japanska Omron, och det är väl bland det bästa som finns. Så det kan förklara varför de där små knapparna slits snabbare, och lägg där till många timmar av spel så är de snabbt slut.

Jag använder nästan aldrig de där knapparna. Du kan få mina. 😉 Det enda jag hittat användning för de är att öka och minska precisionen om jag ska rita något med musen.

Skrivet av BergEr:

Nästan allt på musen är ju sånt som man nöter ut efter ett tag.

Glides och brytare är ju rent av förbrukningsmaterial.

Det beror väl på hur mycket det används och hur ofta. Jag har haft min G400S sedan 2008. Den är i stort sett identisk med MX518, men i en gamer tappning. Jag spelar dock inte spel med den. Fast det är klart, efter 100 år lär den vara helt slut, men då behöver jag den inte längre.

Skrivet av tramsgar:

Har lagat några genom åren, ibland flera gånger. Tycker de varit välbyggda och lätta att reparera, bortsett från dolda skruvar. Hoppas fler tillverkare av fler produkter följer deras exempel.

Tack! De dolda skruvarna! Det är det enda som jag kan tycka man borde prova att ändra på, och så ha lite bättre plast, inte bara utvändigt utan också invändigt.

Skrivet av Nimrood:

Jaaaaa! Äntligen. Hoppas bara det kommer till resten av världen också.

Ja, och till dess får vi snällt vänta på att reparera våra möss. 😉 Jag tror det här handlar mest om marknadsföring. Inte bara för Logitech, utan också för iFixit. Men det är bra, det har de rätt i att göra, för att reparationer och reservdelar ligger båda företagen varmt om hjärtat om man säger så. Jag hoppas att fler kan ta efter.

Skrivet av DasIch:

Undrar om de kommer erbjuda nytt skal till mössen, då Logitech gillar billigast möjliga ABS som blir blank efter ett par månader.

Jag har en MX518 Legendary som är helt spegelblank på ovandelen. Den är så från fabrik. Jag hade svårt att bli vän med den. Men när jag öppnade den för att fixa till skrollhjulet så anmärkte jag på de bräckliga plastdetaljerna inuti. Så de får gärna satsa på bättre plast invändigt också. Inte minst om de ska uppmana folk till att öppna upp mössen och pilla, så att de inte blir besvikna när någon plastfjäder (för sidoknapparna t.ex.) går sönder.

Skrivet av SCORPIUS:

Har en fråga till er. Dagens trådlösa möss, har dom någon standard på storleken på batteriet? Inbyggda batterier då

Om det inte är så är det verkligen en sak alla tillverkare borde komma överens om.
Det om något skulle underlätta för Ifixit och oss konsumenter. Samma batterier i hörlurar.

Då går det nämligen att byta batteri många år senare tex, eller ta från en till en annan.

Mycket bra ide! Det som kan bli problematiskt är de gamers som kan känna av att en mus väger 2 gram mer med fel batteri instoppat. 😉 Det är inte alltid storleken som avgör, för ibland är det vikten! 😄

Sedan kan också vissa möss vara mer eller mindre strömkrävande, eller så kan användaren vara mer eller mindre krävande vad gäller batteritiden. Så det borde inte vara påtvingande. Men absolut, tanken och iden är god.

Skrivet av ZaaphodBleebronx:

Tycker Logitech har visat vad de går för och hur mycket miljöhänsyn de tar genom att lägga ned Harmony fjärrkontrollerna , Squeezebox etc….

Men å andra sidan så har de producerat och hållit Harmony produktserien vid liv i hur många år? Det måste ha gått minst femton år. Vad har Apple gjort senast för att stödja en utveckling mot gemensamma standarder?

Hela elektronikbranschen måste dra sitt strå till stacken om det ska finnas universella lösningar. Men det är just det många av dem är emot, så de skapar egna "appar" och "plattformar" och kvasi-standarder för att kunna kontrollera kunder och sin del av marknaden. De är inte intresserade av såna lösningar om det inte gynnar de själva.

Logitech kan inte ensamma vara klistret som håller ihop allting i en alltmer spretig teknikutveckling. Det var enklare förr när det fanns gemensamma standarder och det skiljde inte mycket mellan olika generationer och revisioner av produkter.

Av ElectroGeeza

Hur svårt kan det vara att reparera en mus? Jag tog isär en MX518 Legendary för något år sedan för att skrollhjulet hade börjat krångla efter knappt två års normalanvändning för surf. Skrollhjulet registrerades inte alla gånger. Det var inga större svårigheter för mig att ta isär den. Det var inte ens svårt att upptäcka felet. Hjulet hade hoppat ur led på ena sidan. Jag behövde bara trycka tillbaka det på sin rätta plats. Men jag gick några steg längre och tog isär alltihopa och gjorde rent allting med tvål och vatten, smörjde upp på de rätta ställena, och satte ihop allting. Musen blev som ny igen! Inte för att den inte var ny redan... "Legendary" är samma MX518 i ny utgåva, för att fira MX518. Jag satte även på nya skates som jag hade beställt från utlandet.

Jag har även en G400S. Den blev inköpt 2008 om jag minns rätt. Den har aldrig behövt servas och ser mycket fräsch ut. Jag använder den just här och nu. Lacken under "G" har släppt lite i kanten, och lite hårtussar som har fastnat vid hjulet, och det är allt. Det är i princip samma mus som MX518. Den använder samma storlek och form på skates.

Men jag kan tänka mig att framför allt manualerna kommer väl till pass för den som är ovan. Man bör också vara försiktig när man tar isär de olika plasterna, de är väldigt bräckliga. Jag hade svårt att få ut plasten som håller sidoknapparna på plats. Men i princip allting går att ta isär. Skruvarna sitter under skates, och det är vanliga Philips skruvar.

Det som Logitech skulle kunna prova för att göra musen ännu mer reparerbar är att kanske sätta skruvhålen bredvid skatsen. Så att man inte måste ta bort skates för att komma åt skruvarna. Men då gäller att göra utbuktningen från skruvhålen minimal så att det inte tar emot musmattan. Sedan får de gärna använda lite bättre kvalitet på plastdetaljer invändigt.

Av ElectroGeeza
Skrivet av blunden:

Google säger dock själva att de inte kommer släppa email-adresserna när kontot raderats. I ditt fall är det kanske snarare så att personen på något sätt lyckats ta över ditt konto.

https://9to5google.com/2023/05/16/google-account-delete/

Nej, tydligen inte enligt länken ovan.

Det kan de säga hur mycket de vill, jag vet att de återvinner e-postadresser.

Jag skapade ett Google konto med Gmail adress för ett jobb jag hade. Eftersom jag var tvungen att använda Google tjänster och jag inte ville använda mitt personliga konto till det, så skapade jag ett nytt. En mycket vanlig situation som jag tror att många med mig här har varit med om. Efter ett par månader när jobbet var klart så loggade jag ibland in för att hålla kontot vid liv, tills jag har bestämt mig vad jag ska göra med det, om det ska raderas eller behållas för andra ändamål. Det var inga som helst problem att logga in. Men lite drygt två månader senare (mindre än två år!), så gick det inte att logga in helt plötsligt.

Det kom upp ett felmeddelande när jag försökte logga in, men det handlade inte om fel lösenord. Nu var det ett tag sedan, och jag minns inte det exakta meddelandet. Däremot har jag har gjort följande notering om saken vid det tillfället.

"Verkar vara inaktiverat nu. Jag har inte inaktiverat det. Men det går att skapa nytt konto med samma adress... konstigt nog."

När jag googlar lite på det nu så ser jag att det kan ha varit detta meddelande som visades:
"Your Google Account is disabled"

För jag minns att jag funderade på vad det kunde vara som jag har brutit mot. Det enda som skulle kunna vara ett brott mot reglerna är att jag i adressen använde namnet på företaget jag jobbade åt, men med tillägg. Men Google vet väl fan inget om svenska småföretag och vad de heter? Men det kan ha flaggats i deras system, eller också rapporterats in, så de inaktiverade kontot.

Nu är jag osäker om det var i samma veva som det gick att registrera nytt konto med samma adress eller om det dröjde lite innan det gick att registrera nytt konto med samma adress. Men jag kan nu, idag, liksom för 2 år sedan, bekräfta att det går att skapa nytt Google konto med exakt samma Gmail adress som jag hade för 5 år sedan.

I kronologisk ordning:

2017-10-19
Google konto med viss Gmail adress skapas.

2017-12-31
Jag inser att jag inte kan logga in längre och gör en notering om det.

2022-07-04
Jag testar inloggning igen.
"Couldn’t find your Google Account"

Jag testar att hitta kontot (find your email).
"There’s no Google Account with the info you provided."

Jag testar att skapa nytt konto med samma adress (för andra gången?) och ser att det går. Men jag väljer att avbryta.

2023-05-17:
Idag testar jag att skapa nytt konto igen med samma adress, och jag kan igen se att det går. Men jag väljer att avbryta.

Jag vet att Google återvinner e-postadresser. Jag vet av egen erfarenhet, inte utifrån vad Google har sagt. Google kommer alltid säga det som passar dem själva. Det är en myt att Google till skillnad från Microsoft aldrig återvinner adresser, vilket har framhållits som en fördel med Gmail över Hotmail. Det tog mig bara tio år att räkna ut att det inte är sant att de inte återvinner adresser.

Sedan vet jag inte om det här gäller alla adresser. Jag kan mycket väl tänka mig att de har olika köer för när de återvinner och vilken typ av adresser de återvinner. De kan också ha reservationer på populära företagsnamn så att man aldrig kan registrera dessa. Men att de aldrig återvinner adresser stämmer inte. (Jag har bildbevis också.)

Google konton är inte att lita på om man vill ha kontinuitet. De kan när som helst stänga av ditt konto, helt utan förvarning. Man kan inte lita på det man betalar för, än mindre det som är kostnadsfritt.

Av ElectroGeeza
Skrivet av Olle P:

Här sitter jag nog redan på svaret:
Innan Google köpte YT skapade jag ett YT-konto som var kopplat till ett icke-Gmail-konto.
Så småningom blev jag av Google tvingad att skapa ett Gmail-konto för att koppla det till YT.
Jag gjorde så, och satte en regel att vidarebefordra all inkommande epost till mitt vanliga konto. Loggade därefter aldrig mera in på det Gmail-kontot. Eftersom lösenordet till mitt parallella YT-konto var sparat i datorn hade jag inga problem att administrera min YT-kanal.

Efter ett par år erbjöd Google att byta namn på min YT-kanal till mitt riktiga namn, och visade det som ett portugisiskt namn jag inte känner igen. Ungefär samtidigt började det dyka upp en massa spam på portugisiska i min epost. Jag är rätt säker på att mitt Google-konto blivit raderat och användarnamnet (efter karenstid) övertaget av någon annan (Brasilianare?).
Jag kan inte längre komma åt att administrera mitt gamla YT-konto, men filmerna finns kvar och kommentarsfunktionen fungerar.

Du skapade alltså en ny Gmail adress? Det låter som att du hade två konton då. Ett Google konto med Gmail adress, och ett YouTube konto som blivit Google konto när du kopplade det till den nya Gmail adressen. Du säger ju att du hade ett parallellt YouTube konto. Hur menar du att lösenordet till det kontot var sparat i datorn? Var det sparat i webbläsaren? Jag tänker att webbläsaren kan ha läckt information. Hade du den gamla adressen sparad som återställningsadress i det nya Google kontot? Minns du vad du hade för lösenord tidigare? Ibland hjälper det att veta vad man hade för lösenord tidigare.

Jag hade också ett gammalt YouTube konto. Man jag var inte tvungen att skapa en ny Gmail adress för att det skulle bli ett Google konto. Det har gått ett par år sedan, men som jag minns det så blev det ett Google konto automatiskt, utan att jag kunde säga mycket till om det. Jag kan ha skapat ett Google konto som jag registrerade på min vanliga icke-Gmail adress, som jag sedan kopplade till YouTube kontot eller kanalen. Men summan är i alla fall att jag fortfarande kan logga in på YouTube med det kontot, och jag använder inte någon Gmail adress för det.

Det du berättar om ditt konto som blivit övertaget av någon annan påminner om min egen situation. Jag har registrerat 14 Google konton, varav 1 är mitt gamla YouTube konto som är kopplat till en icke-Gmail adress. Men för mig var det inte det kontot som blev övertaget, utan det var ett helt annat Google konto. Jag berättade om det innan.

Så ett övertaget Google konto behöver inte nödvändigtvis ha ett samband med YouTube migreringen till Google konton. Det finns två scenarion här. Antingen har kontot blivit hackat och på det sättet övertaget. Hade du bra lösenord? Eller så blev Gmail adressen i fråga återvunnet och nyregistrerat. Men då är det konstigt att du inte har fått någon avisering om förestående avregistrering eller stängning av kontot med den Gmail adressen. Du borde ju fått eventuella säkerhetsaviseringar vidarebefordrade till din vanliga adress eftersom du hade igång den funktionen.

Jag vet att det är lätt att säga nu, men du borde ha kopplat YouTube kontot eller kanalen till ett Google konto utan Gmail adress. Det var så jag gjorde. Och som sagt, alla gamla YouTube konton blev automatiskt Google konton i samband med det här. Som jag minns det så kunde man inte komma vidare vid inloggning om man inte valde vilket Google konto som skulle bli ägare eller administratör över YouTube kontot eller själva kanalen rättare sagt.

I alla fall, så minns jag övergången från vanligt YouTube konto till Google konto. Jag minns att det var väldigt rörigt, svårnavigerat och bara jävligt. Jag minns det som en plågsam migrering.

Först ville de att konton eller rättare sagt YouTube kanaler skulle kopplas till Google konton. I samband med det så blev alla gamla YouTube konton regelrätta Google konton. Men varför väntade de i flera års tid efter köpet av YouTube?

Sedan ville de byta namn på kanalerna till personnamn helt plötsligt. Varför det? Varför var man tvungen att blotta sig med sitt personnamn, varför fick man inte agera anonymt under en pseudonym/nickname som i alla år? De måste ha inspirerats av Facebook.

Efter det så kläcktes iden med att kunna samla flera konton eller kanaler under en paraply, det man kom att kalla för "Brand Account" eller varumärkeskonton på svenska. Inte nog med att man har en "kanal", nu har man alltså ett varumärke att ta hand om. Det är så man vet att det är allvar nu, att det är slutlekt, att det är nu man ska vara företagsam och göra leken till en affär. YouTube handlar alltmer om att tjäna pengar nu och inte så mycket om enkla nöjen. Om man inte kan kombinera båda delar förstås, men det tror inte jag på. Så det känns inte lika roligt längre. Jag får bara en massa reklam för schampo och andra hushållsartiklar jag aldrig köper, och vill jag bli av med det så måste jag betala minst 69 kr/mån för "YouTube Premium Lite".

Och nu ska de alltså spola tillbaka bandet och börja radera innehåll där vederbörande administratör inte har hört av sig på mer än två år. Jag tycker inte det är värt att göra sig hemmastad på YouTube. Man ska söka sig bort till någon annan plattform eller bygga något eget där man själv har kontrollen.

Av ElectroGeeza
Skrivet av GuessWho:

Ja blir tråkigt om det påverkar YouTube på det viset.
Vissa saker kanske inte är så intressanta att se långt efteråt.
Men andra saker kan man se många år senare och ändå få ut något av det.

Exempelvis, hur många lyssnar på låtar som är mer än 2 år gamla?
Jag skulle tro de flesta?

Säg om någon lägger upp något som andra har behållning av.
Sen dör personen av någon anledning.
Om inte någon anhörig har möjlighet att ta över så bara försvinner allt när de inte kunnat logga in på 2 år.

Tänk om biblioteken hade haft stora bokbål och brännt alla böcker som är äldre än 2-3-4-5 år.
Eller om museum hade slängt alla saker som är äldre än 5-10 år.

Okej att YouTube kanske inte var mycket att hurra över de första åren.
Men nu när YouTube varit stort och seriöst i 10+ år.
Om de ska börja radera massa saker, ja förutom om det är hatbudskap eller piratkopierat material eller dylikt.
Det känns lite motsvarande som om en större TV eller Radio kanal skulle börja radera allt ur deras arkiv som är mer än något/några år gammalt.

Tänk om X gjorde si och Y gjorde så?... men det är så det är nu. Än har väl inte museum börjat slänga konst som är mer än 10 år gammal, coh biblioteken har inte börjat bränna böcker som är 5 år gamla, men vi är på väg dit känns det som. Och vad finns det för mening med att bara lagra en massa saker som ingen tar del av? Konstverk som ingen tittar på, böcker som ingen läser, och så vidare. Då blir museum och bibliotek bara ett förvar, en slags lager, som bara står och kostar pengar.

Som jag skrev tidigare i tråden om Imgur som skulle radera gamla bilder:
"Om det är något jag har lärt mig under min tid på webben (över 25 år) så är det att i princip allting sker i nuet, och det påståendet gör sig allt mer gällande med tiden som går. Med undantag för projekt som Internet Archive så finns det ingen utpräglad känsla av ansvar bland de som äger och driver olika webbplatser för att bevara det som skrivs eller skapas på webben."

Skrivet av Fenrisulvfan:

Det verkar som att Google också känner av elkostnaderna att hålla data i sina serverhallar, men troligen vill de ha värdefullare data för dem, än att hålla data åt sina användare.

Producerar inte Google egen el? Jag har för mig att de har eget elkraftverk som de använder för att driva sina system. Jag orkar inte googla nu, men jag har för mig att jag har läst det för ett antal år sedan.

Jag tror mest att det handlar om GDPR, för enligt GDPR så får inte företagen lagra personlig information i mer än två år, om det inte finns särskild anledning för att lagra under en längre tid.

Sedan kan det handla om andra saker också. Genom att radera gamla och oanvända (och dåligt säkrade) konton så minimerar de säkerhetsrisken mot sina egna och mot sina kunders system som använder deras infrastruktur, saker som Google Workspace och Google Cloud Platform. Det är något som fler vanliga användare faktiskt borde praktisera men inte gör det. Ju fler konton du har desto mer utsatt är du för dataintrång. Sedan kan det också handla om att Google vill skydda sig rättsligt sett och följa lagen, och inte bara genom att följa GDPR punkt för punkt, utan också genom att göra det svårare för folk att nyttja Google Drive t.ex. för att sprida skadlig programvara, copyright skyddat material, etc. Jag tror att såna saker också finns med i baktanken, utan att det nämns någonstans.

Skrivet av evil penguin:

"Starting later this year, if a Google Account has not been used or signed into for at least 2 years, we may delete the account and its contents – including content within Google Workspace (Gmail, Docs, Drive, Meet, Calendar), YouTube and Google Photos."

https://blog.google/technology/safety-security/updating-our-i...

"may" dock, så det är möjligt att de försöker vara mer finkänsliga...

Precis! Jag reagerade också på det när jag läste ditt citat. Som ett alternativ till att radera, så skulle de kunna anonymisera material som kan ha ett värde för eftervärlden. Men det är också problematiskt, för då blir det att Google ska sitta och granska, och bestämma vad som är av värde (och behållas) och vad som inte är av värde (och ska raderas).

Generellt så tycker jag att alla har blivit så fina och politiskt korrekta. Förr satt man i mjukisbyxor vid datorn med tomma burkar över hela bordet, och man la bara upp en massa roliga och dumma saker utan att tänka så mycket på det. Nu sitter man med knäppt skjorta vid ett städat bord med kalender och planerar när nya Twitter inlägg eller YouTube videos ska läggas upp för att nå ut till så många som möjligt eller till en viss grupp människor. Allting har förändrats så mycket. Jag tycker inte att Internet och webben är lika roligt längre. Nu måste man vara en företagare och planera vad som ska hända med de videos man skapat när man själv inte finns i livet, för att undvika att Google eller ödet bestämmer det åt en.

Av ElectroGeeza
Skrivet av Spatten:

Ränkas logga in med sitt konto och spela spel från playstore some aktivitet?

Man behöver inte logga in för att spela, men man behöver logga in för att kunna ladda ner spel att spela. Sedan hjälper det också att använda Google kontot för inloggning hos tredjepart. "Alternativt använda Googles inloggningssystem på tredjepartstjänster."

Så om spelet har en inloggning som tillåter inloggning med Google så kan man använda sig av den mekanismen som en livlina, för hålla Google kontot vid liv. Och just den aspekten är problematisk som jag ser det, när Google mer eller mindre uppmanar folk att använda sitt Google konto för att logga in sig hos tredje part. Jag ska inte säga aldrig, men så gott som aldrig har jag använt mig av något av dessa "social login" system där man t.ex. kan logga in på Aftonbladet med ett Facebook konto. Jag skapar hellre nya och fristående konton som kopplas till en e-postadress, och med unikt lösenord.

Skrivet av Pirum:

Hm. Tror iofs att jag använder de flesta google-konton jag har...men kontona jag registrerat åt barnen redan som bebisar (förnamn.efternamn@g...) kanske jag ska se över. Jäkla krångel det här med gamla konton som dör, spray, swipnet, några yahookonton har väl också rykt. Och mitt teliakonto, förnamn.efternamn@telia.com är ju också borta tyvärr då telefonabonnemanget det var startat med inte längre finns.

Har Telia kvar e-post som tjänst över huvudtaget? De flesta svenska operatörer har avvecklat e-post som tjänst.

Jag förlorade en hel del e-post när Tele2 valde att lägga ner sin e-posttjänst. Jag hade flera konton där, både för mig själv och för familjen. Jag hade inte varit kund hos Tele2 i flera år men kunde ändå nyttja deras e-post. Jag bytte operatör innan, men det kan ibland vara svårt att stå kvar som kund och abonnent om företaget väljer att lägga ner vissa verksamheter, som när Tele2 sålde av all fast brbedband förutom ADSL. Till slut sålde de av eller avvecklade ADSL också så de hade bara mobilt bredband och mobiltelefoni, precis som under varumärket Comviq. Som kund blir man ju tvingad bort till en annan operatör, i det läget. Det enda som står kvar då är saker som e-postkonton.

Tele2 köpte sedan ComHem, så de har fast bredband igen. Och då är det helt plötsligt en sensationell nyhet. Det känns lite som att de inte vet vad de vill. Eller... nog vet de vad de vill, de vill tjäns pengar. De säljer när priset är högt och köper när priset är lågt, och de köper andra företag som det går sämre för som de tror att de kan göra något med. Allt för att öka vinsterna. Om bara priset är rätt så tar de ingen hänsyn till att kunden måste avhysas och hitta ett nytt hem för sina tjänster.

Skrivet av Pirum:

Kanske kan man få bättre "skydd" om man lägger in det som delat under ett Google One-anslutet konto?

Vad innebär det att dela ett Google konto? Är det att ett Google One abonnemang med tillhörande tjänster delas mellan flera konton? På samma sätt som man kan dela diskutrymme mellan flera konton om man har Microsoft 365? Jag har inte koll på Google One, men jag kan tänka mig att varje konto för sig måste logga in lite då och då.

Skrivet av Pirum:

Blev lite stressad igår när yahoos mail-sök plötsligt inte hittade mail äldre än 2013, och inte heller vissa mail från 2016, men visade sig att sökfunktionen var kass. Trodde först de purgat mail äldre än 10 år eller nåt knäppt. Turligt nog har jag poppat över alla mail till ett gmailkonto också, där kunde jag hitta mailen jag sökte. Men det googlekontot loggar jag in på extremt sällan, kan nog gå bortemot året mellan gångerna.

Jag har också några Yahoo konon med tillhörande Yahoo och Ymail adresser. De var ett tag igång med att bygga om Yahoo Mail webmailen, för att komma närmare Gmail i både utseende och funktion. Jag tror det började när Verizon gick in och köpte delar av det som var kvar av den amerikanska delen av Yahoo (finns ett Yahoo Japan som det går bättre för). Men projektet verkar ha stagnerat sedan dess.

En sak som är bra med Ymail är att de inte stänger ner konton. Vissa av mina konton har jag inte loggat in på i flera år och de står fortfarande kvar.

Annars tar jag för vana att logga in mig en gång om året på de konton jag vill behålla, och då gäller det alla konton jag har, inte bara konton för e-post. Det har jag lärt mig från gamla Hotmail tiden då man kunde köpa Hotmail Plus för att bli av med reklam och behålla sitt konto förstås. Annars var det som standard att vanliga Hotmail konton försvann om man inte loggade in sig, och jag har för mig att det gällde i ett eller två år även då. Med tiden blir man raderad om man inte är aktiv. Det har jag märkt av på mer än ett ställe och mer än ett tillfälle. Inte minst nu när GDPR är på plats och företagen får inte lagra personlig information i mer än två år, om det inte finns särskild anledning för att lagra under en längre tid.

Av ElectroGeeza

Då bör jag nog se över mina 14 Google konton, varav 2 inte använder Gmail, 2 är inaktiverade av Google (okänt varför), och 1 har blivit hackat och används idag av en redneck som trimmar motorer från gräsklippare. Ett av de 2 konton som inte använder Gmail är mitt gamla YouTube konto, som jag hade innan Google köpte YouTube, som jag blev tvungen att göra om till ett Google konto för att få behålla det och kunna logga in.

Av ElectroGeeza
Skrivet av ElectroGeeza:

Om jag hade en HTC telefon? Hade? Jag tog precis ut SIM-kortet och la ifrån mig en HTC Desire innan jag satte mig ner för att kommentera nyheten om att Google släcker gamla konton, när jag plötsligt såg nyheten om att HTC ska släppa en ny telefon. Jag hade ingen HTC One men den HTC Desire jag köpte för X antal år sedan kommer till användning lite då och då även idag. Gissa vad jag använder den till om det är en "telefon"! 😛

<Uppladdad bildlänk>

Bilden är tagen med en Samsung Galaxy S22. 😊

Till höger om den står en annan klassiker: Nokia 3210. Den är fullt fungerande och i fint skick, men den används mer sällan.

Av ElectroGeeza

Om jag hade en HTC telefon? Hade? Jag tog precis ut SIM-kortet och la ifrån mig en HTC Desire innan jag satte mig ner för att kommentera nyheten om att Google släcker gamla konton, när jag plötsligt såg nyheten om att HTC ska släppa en ny telefon. Jag hade ingen HTC One men den HTC Desire jag köpte för X antal år sedan kommer till användning lite då och då även idag. Gissa vad jag använder den till om det är en "telefon"! 😛

Bilden är tagen med en Samsung Galaxy S22. 😊

Av ElectroGeeza
Skrivet av Thomas:

Det är ju idag de ska ta bort allt som ska bort. Åtminstone idag som nya reglerna börjar gälla.

Det har du rätt i, men jag tänkte att det i första hand är en formell ändring av reglerna och att det fanns tid för att ta ett sista spadtag.

När jag nu dagen efter tittar på trackern så ser jag att det är en hel del aktivitet, fortfarande. Inte lika mycket som tidigare, men projektet är fortfarande igång. Även igår var det aktivitet. Tartarus är den användaren som leder topplistan och som har arkiverat dryga 50 TB. Igår arkiverade han runt 50 bilder i sekunden, idag kör han runt 30. Så det är lite mindre aktivitet idag, men man ska också veta att Imgur är hårt belastat sedan 12 maj enligt deras statussida.

Citat:

Ongoing intermittent issues loading content
Investigating - We are working to address ongoing issues causing degraded performance across all platforms causing errors on apps, blank screens to appear, and generally wonky behavior.
May 12, 2023 - 14:00 PDT

Påverkade tjänster: WWW, Upload, Mobile Web, Mobile Apps, och API
Ej påverkade: CDN, DNS och AWS EC2

Jag kan tänka mig att det finns ett samband här.

Sedan vet jag inte vad det är som arkiveras just idag, om det är de gamla bilderna som skulle rensas (som eventuellt inte är rensade än), eller om det är nyare och helt andra bilder som är kopplade till användarkonton som ändå inte skulle rensas. Det går inte att veta i förväg vad det är för bilder man ska få i uppdrag att arkivera med den egna maskinen, det slumpas fram hela tiden. Säkrast är det därför att köra riktade insatser, där man enbart tar vara på de egna bilderna istället, och att man som Imgur användare tar för vana att logga in sig när man laddar upp något där, så vet man att det finns kvar (förutsatt att det inte är nakenbilder) under en lång tid. De äldsta bilderna jag har där är 10 år gamla och de lever vidare på diverse forum.

Av ElectroGeeza
Skrivet av landmarks:

Fun fact (som jag helt har snott av @jreklund) tydligen pågår det nu ett projekt där de backar upp hela Imgur.
Det växer snabbt, om man säger så

https://tracker.archiveteam.org/imgur/

Man har hittills arkiverat nästan 300 TB från Imgur, fördelat på dryga 800 miljoner bilder och annat (videos och animerade bilder). Jag har själv bidragit med 22 GB och 51,36K bilder.

Det sägs att Imgur hade ca. 380 TB år 2015, men nu är den siffran uppe i minst 860 TB enligt aktuella beräkningar.

Så det finns mycket kvar att göra, i fall någon känner för att bidra lite. Det är rätt enkelt att komma igång. Man behöver bara kunna köra en virtuell maskin som tar ca. 400 MB i RAM minne och 1,4 GB i diskutrymme, och nästan ingen CPU kraft. Man behöver också ha en bra uppkoppling och en "ren" IP adress, så ingen VPN får användas.

Vem vet, bland dessa 300 TB så kanske det finns någon enstaka bild från Sweclockers forumet också? Annars borde man ha gjort en riktad insats för bara Sweclockers räkning.