Inlägg

Inlägg som ElectroGeeza har skrivit i forumet
Av ElectroGeeza
Skrivet av Aqua_HeaD:

NOA är inte internationella insatsstyrkan utan Nationella Operativa Avdelningen. NI däremot är den Internationella Insatsstyrkan. NOA har även "vanliga poliser" som assisterar internationellt/nationellt om så behövs. Någon insatsstyrka har antagligen aldrig varit närvarande i detta fall.

NI? Nationella Insatsstyrkan? Vad blir Internationella Insatsstyrkan då, II? Jag funderade också på det inlägget när jag läste det. Att en insatsstyrka (nationell/internationell/whatever) skulle ha varit där, det är att överdriva. Då har man kanske kollat mycket på CSI, CSI: Las Vegas, CSI: Vegan, CSI: Miami, CSI:NY, Hawaii: Five-O, och mycket annat från USA.

Av ElectroGeeza
Skrivet av Jumpcut:

I artikeln.

"According to Paul Pfeiffer, prosecutor in the city of Rostock in northern Germany, the operation was connected to a blackmail attack that hit several municipal institutions in the state of Mecklenburg-Western Pomerania in October 2021."

(För att förtydliga, med artikel menas här Mullvads blogginlägg (nummer två), inte Sweclockers egen artikel.)

Jag kan ha missat det. Det kan hända när man sitter och läser efter midnatt. Men jag kan nästan ta gift på att den citerade texten inte fanns när jag besökte sidan. Jag läste inlägget på engelska, och laddade också ner och läste fotokopian på brevet på svenska. Där nämns ingen kommun, bara att det är tyska staten som skickade begäran. Det som fanns under bilden var bara en översättning av brevet till engelska. Men nu står det alltså mer än vad som (mig veterligen) stod där innan.

Mullvad tycks alltså ha lagt till det här avsnittet, och deras källa är SVT:

Citat:

We have not got any more information from the National Operations Department (NOA) of the Swedish Police, but they gave an interview on Swedish television (SVT). The Swedish television also got a comment from the German prosecutor:

"According to Paul Pfeiffer, prosecutor in the city of Rostock in northern Germany, the operation was connected to a blackmail attack that hit several municipal institutions in the state of Mecklenburg-Western Pomerania in October 2021. As a result of the attack, the institutions were not able to carry out their tasks."

Skrivet av F.Ultra:

Var inte vad jag menade, bara att det är vanligt att Let's Encrypt antingen är svartlistade eller helt sonika inte vitlistade av en massa it-avdelningar.

Jag förstår det, men jag menade att det är dåligt av de som gör så. Man kan bygga tilltro på mer än ett sätt. Självaste Google är med på Let's Encrypt:

Citat:

Google is a financial supporter of Let’s Encrypt and members of the Google Trust Services teams have helped, and continue to work closely with, Let’s Encrypt to make the web safer and improve standards.

Additionally, some Google products utilize Let’s Encrypt for some use cases.

Schwerin är huvudstad i förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern, med Rostock som dess största stad. Enligt källa till SVT så var det flera kommuner där som utsattes, så inte bara Rostock och Schwerin.

Skrivet av snajk:

Jo precis. När jag besökte länken fick jag bara upp en ganska lång varning om att certifikatet inte var betrott, det stod också något om Forticlient tror jag, som är VPN:en vi kör för en del saker, men jag var inte uppkopplad via den vid tillfället så jag vet inte hur det spelade in. Nu funkar det dock så det kanske var något tillfälligt bara.

Men IT-leverantören på mitt jobb är inte den bästa direkt. Jag fick en ny dator igår, den kom i förrgår till kontoret och IT satt hela dagen igår med den för att jag skulle ta med den hem inför dagens hemarbete. Fortfarande funkar inte touchpad/touchpoint, ljud, det andra grafikkortet eller adminaccess (så jag kan inte jobba på den alls, bara köra Teams typ, utan ljud). Sedan jag startade den för första gången själv i morse har jag fått starta om fem gånger för diverse skit de tvingar in som kräver omstarter, och IT har bett mig köra gpupdate /force typ varje gång datorn startas om för att saker ska börja funka, men det hjälper inte.

Det var ju något strul med Mullvads webbsida direkt efter rannsakan. Jag kunde inte gå in på sidan, eller rättare sagt jag fick tomma svar tillbaks från servern. Jag skrev om det innan. Jag fick "ERR_EMPTY_RESPONSE". Men en som har deras VPN tjänst kunde gå in på sidan som vanligt. Så det kan kanske ha något med det att göra. Men det fungerade som vanligt igen morgonen efter.

Lycka till med den datorn! Ni kommer säkert komma överens när ni har lärt känna varandra bättre.

Av ElectroGeeza
Skrivet av Hasseman84:

Gällande IP Fire så är den baserad på debian och har bra support för många nätverkskort. Den utnyttjar CPU:n alla kärnor och trådar om det behövs.
Dell datorn är väldigt gammal men den hänger med rätt bra. Skulle säkert funka med 1gbit/s med utan problem. Det är mest DHCP som drar en del resurser från CPU:n.

Att köra en så gammal dator till roter har dock sina nackdelar. Elförbrukningen. Men det är det enda som jag anser är nackdelen. Men det funns ju Intel nuc som kan funka som router med IP Fire som drar lite mindre EL.
Jag hade kollat på tradera och se om man hittar något billigt och smidigt där.

För idag är det ju såhär att att vi får fler enheter på nätverket då man har smarta hem etc.

I samband med att jag testade att koppla in min Tilgin router som accesspunkt så började jag skriva ner lite IP adresser, med penna och papper, i fall jag behöver ändra tillbaka mina inställningar. Sedan fick jag för mig att rita en nätverkskarta, och nu när den är klar så inser jag att jag har fler nätverksenheter än jag trodde. Bara på D-Link routern har jag 12 enheter kopplade. Så det blir ju fler och fler med tiden, utan att man tänker på det. Så det blev en bra övning i inventering.

Jag kommer ihåg de gamla Dell Optiplex 745 datorerna. Det finns folk som kör ännu äldre datorer som routrar. De duger oftast gott och väl, med rätt programvara. Och som du är inne på så är väl elförbrukning den stora nackdelen med att ha såna igång hela tiden. Jag hade nog föredragit en liten Intel NUC eller motsvarande. Nu har jag inte gått runt och mätt, men jag kan tänka mig att ett sånt system drar betydligt mindre ström, men med nackdelen att den är betydligt mindre expanderbart. Så man får rätta sig efter vilket behov man har och vad man är villig betala. Men jag kan absolut tänka mig att köra en x86 dator som router, och så finns det lite olika programvaror man kan testa. Det finns DD-WRT för x86, det finns IP Fire, det finns säkert mer. OpenWRT finns inte till x86 vad jag vet.

Av ElectroGeeza

Jag vill påstå att den här incidenten har bara stärkt Mullvads position på VPN marknaden. Det kan vi tacka svenska polisen och tyska staten för.

Skrivet av Jumpcut:

Tack!

Som jag tolkar det ville tyska myndigheter ha hjälp att koppla upp en IP-adress som på något sätt kopplats till en ransomwareattack mot en tysk "kommun" eller vad det nu heter i Tyskland.

Du menar väl att de ville ha hjälp med att kolla upp en IP adress? Det vore konstigt annars, om de ville "koppla upp" sig mot Mullvad.

Det svenska ordet "kommun" är redan på tyska i princip. Det saknas bara ett "e" på slutet. Ordet härstammar från tyska "Kommune" som är en äldre tysk benämning för kommun (från medeltiden). Numera heter det "Gemeinde" men även "Kommune" förekommer ibland, som i "Kommunalwahl" till exempel.

Men var fick du fram att det skulle handla om en tysk kommun? Vilken kommun i så fall? På Mullvads webbplats står det bara att det var tyska staten som begärde ut uppgifter.

Skrivet av snajk:

Hmm, mullvads cert litas inte på av mitt företags nätverk. Skumt.

Skumt. Vad är det för företag? Du menar visst certifikatet på deras webbplats?

Skrivet av F.Ultra:

antagligen för att det är från Let's Encrypt

Det stämmer att Mullvad använder sig av Let's Encrypt på webbplatsen. Men det gör det inte mindre säkert eller mindre pålitligt.

Av ElectroGeeza

Nu har jag testkört i två dagar. Jag har då använt Tilgin HG2711 som min primära WiFi accesspunkt på en mobiltelefon och en bärbar dator, eftersom mitt intresse i HG2711 låg mest i dess Wireless-AC.

Jag såg en klar förbättring på Bredbandskollen. Jag testade mot deras webbsida. Från att ha haft ca. 50 Mbit/s ner och 20 Mbit/s upp på 2.4 GHz bandet (Wireless-N) på D-Link, till ca. 100 Mbit/s ner och 100 Mbit/s upp på 5 GHz (Wireless-AC) på Tilgin. Jag satt då två meter ifrån routrarna. På mobiltelefonen har jag senast idag sett 107 Mbit/s ner och 107 Mbit/s upp. Konstigt nog fick jag exakt samma värde, både med Bredbandskollen appen för Android, och med Speedtest (Ookla LLC.) appen. Mätservern var en server i Stockholm (Internetstiftelsen egen som jag förstått) för Bredbandskollen appen, och Bahnhof server i Stockholm för Speedtest appen.

Att jag fick mycket bättre hastighet med Wireless-AC är en sak. Men att jag fick 100 Mbit/s och ibland över 100 Mbit/s uppströms var en överraskning! Jag betalar nämliigen bara för 10 Mbit/s upp (och 100 Mbit/s ner)! Det här är inget "double your Internet speed" skämt, utan det här är på riktigt. Jag testade sedan att köra ett test mot Bredbandskollen via kabelansluten stationär dator och fick exakt samma igen, 107 Mbit/s ner och 107 Mbit/s upp. Det är inte bara en dubblering, det är ett tiofaldigande av hastigheten uppströms! Jag tror jag vet också varför det blev så här, men jag kommer inte klaga för att jag får mer än vad jag betalar för om jag säger så. Jag ska köra några tester för att fastställa min hypotes, men det här blev ju en rätt så intressant konsekvens. (Under tiden jag skrev det här inlägget så har jag testat igen via Bredbandskollen och fick igen 107 Mbit/s ner och 107 Mbit/s upp, så det håller i sig.)

Enda nackdelen som jag märkt av är att det ibland uppstår en liten fördröjning när man ska surfa in på en webbsida, speciellt om man inte har besökt den tidigare. Man får slå Enter två gånger innan den laddas in om man är otålig. Det kan bero på DNS caching. Men jag har inte kollat på det än. (Man kan inte vinna på alla fronter och hela tiden.)

Det gick bra att ringa in och ut, så telefonin var aldrig påverkad av något av det här. Eftersom det är grunden till att jag har kvar den här Tilgin routern, så är det självklart viktigt att telefonin fungerar då. Men jag ska titta på vad det finns för andra lösningar. Just nu betalar jag inget för att ha telefoni som Bahnhof bredbandskund, det enda som kostar några kronor är nummerpresentation (10 kr) och utgående samtal (dyrt till mobiler!).

Observera! Det jag missade att ändra var IP adressen till Tilgin routern. Så jag fick en IP krock när både Tilgin och D-Link ville ha 192.168.1.1. Det ledde till några intressanta bieffekter. Min stationära dator som är kopplad med kabel till D-Link, öppnade gränssnittet till Tilgin på adressen 192.168.1.1 vilket var "fel" gränssnitt. Jag tror att det blev struligt först efter att det hade passerat 24 timmar från att jag kopplade ihop routrarna på LAN sidan, eftersom IP-lease tiden är 86400 sekunder (24 timmar eller 1440 minuter). Dessutom så fick den datorn en extern IP adress som jag aldrig haft tidigare, en 176.x.x.x adress, vilket inte var samma som den externa IP adress 155.x.x.x som D-Link routern som den är kopplad till har, som den normalt sett ska använda utåt. Dessutom var det här den fjärde externa IP adress jag fått av Bahnhof, vilket inte ska vara möjligt om man ska lita på officiella uppgifter om att man som mest kan ha tre stycken. Bahnhof erbjöd upp til fem stycken förut och blev välkända för det bland nördar, men har sedan minskat till tre för ett par år sedan. Men med denna 176.x.x.x adress så fick jag alltså en fjärde! Otoroligt! Och omöjligt. Men ändå möjligt!? Jag har annars en D-Link, och två Tilgin routrar som alla ska ha varsin. Det blir tre IP adresser då, och precis lagom.

Så för att slippa det här så behöver ni alltså ändra IP adress till den andra routern, dvs. den sekundära routern som i det här fallet är Tilgin routern. Ni hittar den inställningen direkt ovanför "DHCP provider". Det syns inte i min bild. Men det står "Static address" som rubrik. Den står som 192.168.1.1 som standard, och ni måste undvika den om er primära router använder samma.

Ni måste också undvika IP poolen eller intervallet som DHCP servern på den primära routern använder sig av, dvs. de IP adresser som DHCP server tilldelar sina klienter. Det står ofta som ett intervall, och ni kan se exempel på det i bilden från Tilgin, där det står "Start IP address" och "End IP address". I den bilden är intrevallet 192.168.1.4 till 192.168.1.254. Men observera att det är i er primära router ni måste hitta dessa uppgifter för att se vad ni måste undivka, ni ska alltså inte titta i Tilgin routern. Här använder jag det bara som exempel.

För att förtydliga det här med IP pool så kan jag ta min D-Link router som exempel. Jag kör DD-WRT på den och där går man in på Setup, Basic Setup, och avsnittet "Network Setup". Där står det "Start IP Address" som jag har satt till 192.168.1.101, och istället för att ange en slutpunkt på intervallet så anger man antalet klienter man vill ha under "Maximum DHCP Users" som jag satt till 50. Det betyder att intervallet går från 192.168.1.101 till 192.168.1.151. Allt inom det här intervallet måste jag undvika som IP adress på min Tilgin router. Jag kan sätta den till 192.168.1.200 vilket jag först gjorde också, eller till 192.168.1.2 som jag har ändrat till nu. Så länge man bara sätter det till något utanför det här intervallet, och det inte är samma som IP adressen på den primära routern så ska det fungera.

En liten digression här! Lägg märke till att Tilgin routern är inställd på att IP poolen startar från 192.168.1.4. Det är ett medvetet val från Bahnhof eller Tilgin. (På min D-Link i bild startar den från 192.168.101, också det ett medvetet val av mig själv, av olika anledningar.) Det betyder att den är inställd så att du kan använda den som primär router (vilket nog är vanligast bland kunder) och sedan koppla upp till två stycken av dina egna routrar till den, som då ska fungera som sekundär, respektive tertiär router. Det vill säga två accesspunkter. Tilgin får då 192.168.1.1, den sekundära routern som kopplas till Tilgin får då 192.168.1.2 utan att krocka (med 192.168.1.4), och den tertiära routern som kopplas till Tilgin (eller till den sekundära routern) får då 192.168.1.3 utan att krocka (med 192.168.1.4 eller med 192.168.1.2, eller med 192.168.1.1). Under förutsättning att de har sina DHCP servrar avstängda och frånskilda IP adresser, eller att de är regelrätta accesspunkter och inte routrar (vilket borde vara enklare från ett hemanvändarperspektiv, dvs. att köpa färdiga accesspunkter istället för att konvertera gamla routrar till accesspunkter).

Det jag behöver titta närmare på är hur jag kan optimera med WiFi kanaler och frekvensband, så att jag får så lite störningar som möjligt. Just nu står D-Link och Tilgin routrarna intill varandra, och båda har både 2.4 GHz och 5 GHz radio igång. Eftersom Tilgin har Wireless-AC endast på 5 GHz bandet, så kan man med fördel stänga av 5 GHz (med Wireless-N) på D-Link och bara köra 5 GHz (Wireless-AC) på Tilgin.

Jag har inte kunnat stänga av WiFi helt på D-Link under mina tester, eftersom jag har några enheter anslutna på 2.4 GHz. Jag använder i regel bara 2.4 GHz. Det har hänt förut att jag har fått lite svajig mottagning med 5 GHz så jag har helt uteslutit att använda mig av det. Får se om jag kan övertyga mig själv att det vägs upp av högre hastigheter.

Av ElectroGeeza
Skrivet av ElectroGeeza:

Det stämmer annars att man kan använda en router som Access punkt eller "AP", och det gäller även en som man har fått av sin operatör, oavsett om man fått den från Bahnhof eller Telia, förutsatt att det går att stänga av DHCP servern på den. För då ska IP adresser tilldelas av en annan DHCP server, på en annan router, men de kan också tilldelas manuellt om man bara undviker att sätta samma IP adress på mer än en dator/klient. Jag vet inte om det går att stänga av DHCP servern på en HG2711. Jag ska försöka ta reda på det. Jag ser att svaret inte finns i den här tråden.

Men nu vet jag! Det går att stänga av DHCP servern på en HG2711. Men jag lämnade svaret i en annan tråd (medvetet val), gällande en HG2751. Ni hittar svaret i det här inlägget: 20028470.

Av ElectroGeeza

Nu har jag testat och det fungerar som förväntat. Det betyder att jag med min laptop kan nå alla datorer som är kopplade till min primära router genom att trådlöst koppla den till Tilgin routern. Samtidigt som jag kan ringa in och ut med VoIP/SIP med Tilgin routern, så att telefonin är opåverkad. Tilgin routern har en egen extern IP adress, så den är inte beroende av att kopplas till min primära router för att få telefonin att fungera. Jag vet inte om det här är en tillfällighet och om det här kommer att hålla i sig, det återstår att se, men det räckte alltså med att stänga av DHCP servern i Tilgin routern och dra en patch kabel på LAN sidan, till den primära routerns LAN sida.

En bild kan säga mer än 1000 ord. Sägs det. Så jag lägger in lite bilder på var man hittar inställningarna. Jag hoppas det hjälper också. Om inte annat så får jag chansen att testa den nya bildfunktionen på forumet.

Av ElectroGeeza

Jag tror jag har hittat rätt inställning för att stänga av DHCP servern. I alla fall för Tilgin HG2711. Men det borde vara lika även för HG2751. Jag tog lite hjälp av supporten på Bahnhof och hade väl tur att jag kom fram till en medarbetare som kunde både nätverk och Tilgin. Men även han blev lite ställd först, han hade inte fått frågan tidigare, men när jag förklarade vad jag ville göra så listade han ut det. Idag är det första maj, men jag chansade och ringde ändå, och de hade visserligen öppet idag till 15:00. Jag kom ganska snabbt fram också, inom 10 minuter. Det brukar annars ta betydligt längre tid att komma i kontakt med Bahnhof på telefon, och så har det varit i alla 10 år som jag varit kund. Men ibland har man bara tur. Gäller att ringa på en röd dag kanske.

1. Gå till gränssnittet på http://192.168.1.1 (eller det IP vad du har ställt in för routern).
2. Gå till SETUP menyn längst upp till vänster.
3. Gå till LAN configuration (under LAN Setup) på vänster sida.
4. Klicka på "View/edit all parameters".
5. Klicka på alternativet "None" vid rubriken "DHCP provider". Glöm inte att spara.

Så här "enkelt" ska det alltså vara att stänga av DHCP servern på en HG2711. Jag har ännu inte testat det här själv, men det ser ut att vara helt rätt. Det man gör är att man redigerar parametrar för en LAN grupp som heter "lan0" som är standardgruppen ("Default LAN group"). Men man ser inte DHCP parametrar förrän man klickar på att visa alla parametrar, vilket man gör genom den blå länken längst ner på "LAN configuration" när man tittar på parametrar som tillhör gruppen.

Det är värt att nämna att "DHCP provider" även kan ställas in som "DHCP relay". Så i fall det inte hjälper att bara stänga av DHCP, så ska man med hjälp av det här alternativet kunna tala om för HG2711 vilken alternativ DHCP server som ska kontaktas för att fråga om IP adress. Där anger man då IP adressen till den primära routern man tänker koppla HG2711 till.

Av ElectroGeeza
Skrivet av Robincroneld:

Fast du ska inte backa något "om den varnar".
Den ska vara backad oavsett. Raid är ju inte backup.

Ja, men det kan vara din "backup" som är RAID-ad. Och har du då inte följt 3-2-1 regeln så är det redan för sent.

Av ElectroGeeza

Bra sagt där! De ser bra ut på papper. Tyvärr är det så med många routrar, i alla fall vanliga routrar för hemanvändare. Jag har en D-Link som såg väldigt bra ut på papper. Men när jag satte igång den så gick uppkopplingen ner ofta, och efter ett byte mot en ny hos Kjell, och en leverans av en nyare revision direkt från D-Links huvudsäte för Europa i Storbrittanien, så var jag redo att ge upp.

Jag visste redan innan jag köpte att DD-WRT fanns till den. Så jag installerade DD-WRT, och det blev en helt annan router. Inga fler problem med uppkopplingen, och den funkar lika bra idag som för 10 år sedan (kanske mer). I skrivande stund är den igång i 170 dagar. Ibland har jag startat om på uppmaning av operatören vid felsökning. Uppkopplingen var nere i flera timmar för två veckor sedan, men jag lät mig inte övertygas om att felet var hos mig. Det skulle visa sig bero på att "kommunikationsoperatören" ViaEuropa höll på och bytte plattform, och ingen information gick ut till kunder, och Bahnhof supporten var lika ovetande. Jag ligger efter lite med uppdateringen nu, men det kommer hela tiden nya uppdateringar till DD-WRT som passar min router (fler än jag hinner och orkar uppdatera till). Det är rätt häftigt med så lång supporttid. Det ser man inte i vanliga fall bland konsumentprodukter.

Vilken var den nya routern som Bredband2 hade fått in? Var det också en Tilgin? Undrar också varför du ville hyra ut en från operatören? Beror det på att du har även telefoni där så du måste ha deras utrustning? Annars bör det väl gå att installera en valfri AP och koppla till datorn (din Dell Optiplex 745) som agerar som router. Nu har jag inte kört och är inte insatt i hur IP Fire fungerar, men jag kan nämna att DD-WRT nu också finns till x86, om man känner sig äventyrlig och vill testa någon gång.

Vad jag kan se så är Inteno DG200A utrustad med dual-band radio och har stöd för Wireless-AC på 5 GHz bandet. Själv har jag fastnat med Wireless-N600. Men även där så räcker det för mina 100 Mbit/s jag köper av Bahnhof. Däremot skulle jag kunna dra nytta av Wireless-AC internt. Intressant nog så är Inteno ett svenskt företag. Det är mer än jag visste. Men jag har hört det namnet tidigare. Jag ser också här att DG200A har 256 MB i RAM och 128 MB i ROM. Det är ganska generöst. Jämfört med min 10 år gamla D-Link som var bäst i test och hade höga specs för sin generation, men som har 64 MB i RAM och 8 MB i ROM.

Gällande hyra av dessa routrar så har jag i samtal med Bahnhof fått veta att de mer eller mindre fungerar som "återförsäljare" för routrarna. De äger den alltså inte, det är "inte deras" utrustning. Så om den skulle gå sönder så är det upp till kunden att byta ut den själv. Kanske är det bättre så egentligen, för jag som jobbade på Telia tidigare vet hur jobbiga kunderna kan vara när de ringer in och felanmäler sin router bara för att försöka få ut en ny som eventuellt är bättre och nyare. Men har man då VoIP/SIP tjänst från dem så är man låst till att skaffa deras igen för att tjänsten ska fungera, man kan inte köpa en från fria marknaden vare sig man vill eller inte.

Jag kan tänka mig att det här är en bra säljkanal för Tilgin och de här olika. Som konsument har man då inget annat val än att köpa deras. Men jag har klarat mig bra, eftersom jag har tjatade till mig en gratis HG2711 från Bahnhof, och innan det, när jag hade Tele2 så fick man som regel deras Tilgin Vood 342 helt kostnadsfritt. Jag vet inte om den var "hyrd" då, men jag har aldrig betalt extra för den, och jag fick behålla den när jag bytte operatör till Bahnhof. Och efter bytet så fungerade den i flera år med Bahnhofs VoIP/SIP, fram till för bara något år sedan då Bahnhof bestämde sig för att sluta ge ut kunduppgifter för inloggning på SIP server och man var tvungen att skaffa deras utrustning, som också visade sig vara från Tilgin.

Jag kan berätta att Bahnhof har i alla fall slutat erbjuda Tilgin. Jag pratade i veckan med dem. Det som erbjuds just nu är en Zyxel EX3301 för 1095 kr (eller 1188 kr mot 99 kr/mån i 12 mån avbetalning). Det är den vanligaste modellen. Sedan så lanserar de också en Wi-Fi 7 router (Wireless-BE) från TP-Link till sommaren. Priset på den är 3995 kr (vet inte vad det blir på avbetalning). Det sägs bli en av de första Wi-Fi 7 routrarna att nå marknaden. Jag vet inte om det stämmer. Jag kommer ändå inte köpa den. Sedan så är det inte mycket "marknad" om man bara kan välja mellan två olika modeller. Men det är bättre än att bara ha ett val, även om det är ett snävt val, och det skiljer hela 3000 kr mellan 1000 kr router och 4000 kr router. Det krävs två för Tango, och för val krävs det två alternativ, liksom i länder med tvåpartisystem.

Av ElectroGeeza
Skrivet av Hasseman84:

Tack för infon om Woseman. Då är det kanske ett skäl till varför han är avstängd på Swec.

Åter till Routern. Jag skickade tillbaka den för supporten inte kunde hjälpa mig heller. Sen att det gick att fjärransluta till den utifrån utan möjlighet att stänga av denna funktion var en varningsklocka.
Men jag har en gammal Inteno 200 som AP för stunden. Den funkar iaf.

Du menar det här att operatören kan gå in och pilla? Ja du, jag tycker inte om det jag heller. Men jag tror vi kommer få se ännu mer av det med tiden, när allt färre personer kan och vill fixa och trixa med tekniken själva. Ointresse, ansvarsflykt och ibland bara ren lathet. Samtidigt som teknikbolag och operatörer gärna tar ägarskap över våra prylar och vår data. Nu har jag aldrig haft Telia som operatör, men av det jag vet om Telia (och jag har jobbat på deras support en gång i tiden), så är det ett bolag och en operatör som gärna tar täten när det kommer till att "göra livet enklare" för användare (med både positiva och negativa konsekvenser som följd).

Det här påminner mig om kabel-TV där man blir tvungen att använda en "speciell" STB och inte får använda en egen, eller ens den inbyggda DVB-C tunern i TVn så man kan slippa extra boxar och sladdar. Man blir inlåst som ett betesdjur. Det borde vara upp till var och en vad man ska använda för utrustning. Precis som det här med Internet, där man ändå får använda en egen router. Tills det inte är möjligt längre, eftersom någon kommer bestämma att det är just deras router man ska ha. Sedan ska man börja köpa TV också av kabel-TV operatören.

Det var just det här med inlåsning av VoIP/SIP som fick mig att skaffa en HG2711 direkt från Bahnhof. Jag hade hellre köpt en Linksys SIP box som jag tittade på, och sedan mata in mina Bahnhof uppgifter i den. Men det fick man inte göra, inte längre. Bahnhof hade kommit på att det var bättre för säkerheten att tvingar bort alla kunder från gamla SIP boxar. Fram till dess körde jag just en Tilgin VoIP/SIP/router box. Det var en Vood 342 som jag hade ärvt från Tele2. Den fick jag sluta använda. För kom ihåg, Tilgin var ju komprometterade av ryssar från Oktetlabs, eller hur? Så vad blev Bahnhofs lösning då? Jo, en nyare VoIP/SIP/router box... från Tilgin! Haha! Ironin och dumheten i det hela är overklig. Om ryssarna har kunnat lyssna på mina samtal innan, när jag hade en gammal SIP box, så har de alltså kunnat fortsätta med det, tack vare att Bahnhof valde Tilgin som leverantör av nya SIP boxar som alla skulle ha (så även kunder som hade annat fabrikat innan!). Tack för det fria valet Bahnhof!

Jag har i alla fall tjatat till mig en gratis HG2711, mot att jag binder upp mig i två år. Så jag slapp betala för den. Jag har haft Bahnhof sedan 2013 tror jag. Så det var inga problem att binda upp mig.

Men du förstår så dumt det kan bli när man tvingar folk att använda en viss utrustning? Operatören har kanske goda avsikter. De vill rädda oss från krokodilerna som vill äta upp oss, men det blir fel när de huvudlöst skickar oss rätt in i träsket. Nu vet jag inte om det stämmer att Tilgin routrar är eller har varit mer utsatta för det här, men man kan ju tycka att operatören borde ha bättre koll i det läget.

Jag har inte kollat än om det går att stänga av DHCP servern på HG2711. Jag avvaktar till tisdag då Bahnhof också har öppet. Annars har jag fått en Netgear R6020 av en vän som köpte en bättre till sig själv. En R6020 är ingen värsting, men den är helt ny och oanvänd, och den ser ut att fungera med OpenWRT för den står på listan. Så jag kommer nog installera OpenWRT på den och köra den som Wireless-AC access point mot min router. Men jag är ändå nyfiken på den där Tilgin routern, om det går att stänga av DHCP på den, så jag ska undersöka det.

Synd att man inte kan köra DD-WRT eller OpenWRT eller FreshTomato på någon av Tilgin routrarna. De flesta jag sett ser ut att använda ett Broadcom chip, så det kan vara en förklaring. (En annan är att tillgången till dessa routrar är nästan obefintlig bland utvecklare.) Broadcom är det dåligt stöd för generellt sett, speciellt BCM63xx serien. Men DD-WRT brukar man kunna köra ibland även fast det är Broadcom chip. Man kan säga att om det är Broadcom och det inte funkar med DD-WRT så kommer det inte funka med någon av de andra custom ROM:en heller.

Av ElectroGeeza

I mitt samtal med Bahnhofs tekniska support denna vecka om just Tilgin HG2711, så har de sagt att de inte låser sina routrar på det sättet som jag tror vi alla menar när vi pratar om "lås" i det här sammanhanget. Det vill säga, de är inte låsta till operatörens eget nät. Jämför "operatörslås" på mobiltelefoner. Med andra ord så kan man ta en router man fått från Bahnhof, koppla in den på ett Tele2 eller Telia nät, koppla in sin dator i den och gå ut på Internet.

Däremot kan det finnas andra typer av lås. Som att programvaran inte går att byta ut mot en egen, av typen DD-WRT eller OpenWRT. Men den typen av lås finns även hos routrar man köpt i vanlig butik. Alla routrar kan inte köra den typen av programvara. Och även om de kan det, tekniskt sett, så måste en människa sätta sig ner och göra grovjobbet genom att programmera om programvaran för att anpassa den för den specifika modellen. Sedan kan vanliga slutanvändare ladda ner det och installera på den egna routern.

Observera att routrar av typen HG2711 med VoIP/SIP stöd har abonnentens telefonnummer inlagt i ett permanentminne. Liksom inställningar för operatörens SIP server, SNMP server, etc. Dessa uppgifter bevaras då även när man gör routern strömlös eller nollställer den. Det är inte rättvist att se det här som något lås egentligen. Det är gjort så för att kunna garantera att routern fungerar som den ska, att operatören kan nå den och konfigurera den vid behov, även efter ett strömavbrott till exempel. Det gör den dessutom portabel, så att man kan ta med sig den till en annan stad eller till ett annat land, koppla in den på en annan operatörs nät, och fortsätta ringa och ta emot samtal som om man är hemma. Väldigt få visste nog om det här när VoIP/SIP blev populärt, och än idag finns det säkert många som inte känner till det här, och ännu färre som använder det på det sättet. Men man kan alltså ta med sig sin "telefonidosa" på semestern, om man vill. Så länge man har tillgång till Internet så kommer den att fungera, precis som hemma.

Den dagen man vill säga upp sitt abonnemang, så säger man bara till Bahnhof, så tar de bort numret från routern. Det kostar inget att "låsa upp den". De kan även nollställa routern åt en, på distans. Observera att det inte går att ringa eller ta emot samtal med Bahnhof efter att de har gjort det här. Så man ska inte göra det förrän man är redo att säga upp eller sluta använda tjänsten. Sedan är det bara att koppla ur den och göra vad man vill med den, den blir helt oberoende av Bahnhof, precis som vilken annan butiksinköpt router som helst, eftersom man då har klippt navelsträngen till operatören. Jag vet dock inte om det går att klippa "navelsträngen" efter att man redan har klippt kontraktet med operatören. Det blir ett moment 22 då. Det är sånt man kan ta reda på innan man säger upp abonnemanget. Det är mycket möjligt att det är för sent i det läget.

Det stämmer annars att man kan använda en router som Access punkt eller "AP", och det gäller även en som man har fått av sin operatör, oavsett om man fått den från Bahnhof eller Telia, förutsatt att det går att stänga av DHCP servern på den. För då ska IP adresser tilldelas av en annan DHCP server, på en annan router, men de kan också tilldelas manuellt om man bara undviker att sätta samma IP adress på mer än en dator/klient. Jag vet inte om det går att stänga av DHCP servern på en HG2711. Jag ska försöka ta reda på det. Jag ser att svaret inte finns i den här tråden.

Av ElectroGeeza

För att förtydliga, "DHCP för LAN" heter DHCP server, och mig veterligen så går den inte att stänga av. Jag gick i samma tankar, dvs. att använda en Tilgin router som en accesspunkt, eftersom min primära router endast har Wireless-N och Tilgin har Wireless-AC. Men jag har tittat på en HG2711, inte HG2751. Så jag kan inte säga säkert vad som funkar och inte funkar på HG2751, men HG2711 är i alla fall samma serie. Menynavigeringen är ofta ganska rörig på Tilgin routrar. Senast när jag skulle göra en DHCP renew mot Bahnhofs DHCP server på denna router så fick jag leta en bra stund innan jag hittade rätt alternativ. Ibland hittar man inställningar på oväntade ställen. Tilgin är ganska duktiga på att använda lite säregen placering av alternativen i menyer. Det vet jag som haft Vood 342 i ett antal år från min tid som Tele2 kund. Men jag ska kolla en gång till. Jag kan skriva här igen om jag hittar något.

Sedan så vill jag uppmärksamma er på att inte lita för mycket på det Wuseman har att säga. Jag hittade hans tråd om just Tilgin på Flashback forumet där han yrar om en jävla massa saker som inte har med varandra att göra. Han är helt uppskruvad och paranoid! Det handlar om allt från Sverige och Tilgin, till Oktetlabs och Ryssland, och han får även in Iran, mänskliga rättigheter, neurovetenskap och rymden. Det är ren rappakalja! Trots hans till synes briljerande datakompetens och analytiska insikter så har han hela tiden tittat på fel router! Det medger han i ett senare inlägg. Med röd text!! Geniet missade en siffra (i IP numret?) när han skulle "fjärransluta". Jag skrattade gott när jag läste det! Det kom han på först efter att ha skrivit en hel doktorsavhandling om hur Ryssland spionerar på oss tack vare Tilgin som samarbetar med Ryssland och svenska operatörer som har dålig koll på säkerheten (som vet mindre än han??).

Jag har inte läst en så lång och svårbegriplig text på mycket länge. Han bara vräker ur sig en massa saker, men det som förbryllar är att det är en blandning av sanningar, osanningar, och hans fantasier (delirium?). Det går inte att säga varken si eller så. Man får försöka filtrera ut det (om man har tid och lust att ägna sig åt sånt). Det som är rätt så säkert, efter att jag har kollat på det själv, är att Tilgin har haft ett samarbete med Oktetlabs och att det företaget ligger i Ryssland. Men för extraorodinära påståenden krävs också extraordinära bevis! Och inte minst självkritik och efterkontroll av det egna arbetet och analysen (helst innan publicering!). Det är ju inte bara ett påstående eller anklagelse han kommer med, utan han radar upp ett antal olika. Det räcker inte då med att sticka huvudet före eller att låta fingrarna vara snabbare än hjärnan, och sedan be om ursäkt för att man har baserat sina påståenden och slutsatser på fel data, för att man hela tiden har kollat på fel router! Ungefär där slutade jag läsa hans rappakalja.

Jag ville bara göra er uppmärksamma på det här, eftersom det är relevant i den här tråden. Tyvärr! När man inte kan hålla sig till sakfrågan. Personligen kan jag inte lita på någon som inte kan uttrycka sig ordentligt och som inte har tankarna i styr. Man ska skriva det man menar, och mena det man skriver. Annars finns det ingen mening med att skriva en massa meningslösa dumheter. Att skriva är en övning i att tänka. Men för vissa är det också en metod för att sprida skräck och desinformation. Han är för övrigt avstängd på Flashback, liksom här på Sweclockers, och jag vet inte varför, men det är värt att nämna tycker jag (den som vill får undersöka).

Av ElectroGeeza
Skrivet av Betty (Kung Pow):

Deras VPN fungerar, och det går att komma åt deras sida via den
Men får upp ett 500 fel där
Utan VPN kommer jag inte in

Kul!

Men nu på morgonen så fungerar sidan som vanligt igen. Antagligen var det något tillfälligt strul bara. De kanske konfigurerar om saker lite efter polisens besök. Vilken tur att sladden sitter i ändå!

Jag upptäckte Mullvad lite sent, men det verkar vara en kompetent VPN leverantör, och så är den inhemsk. Det är bättre att stödja inhemska företag än utländska, tänker jag. Om bara polisen kan sluta störa. Men efter det här besöket så är väl Mullvad nu bevisligen en säker leverantör som inte kompromissar på användarnas säkerhet och integritet?

Av ElectroGeeza

Och jag som funderade på att byta till Mullvad. Är det bara jag eller är Mullvads webbplats nere?

"This site can’t be reached
www.mullvad.net unexpectedly closed the connection."

Har någon dragit ut sladden för Mullvad trots allt? Polisen snubblade över sladdhärvan på vägen ut?

"This page isn’t workingmullvad.net didn’t send any data.
ERR_EMPTY_RESPONSE"

Jag får nog söka mig till något annat.

Av ElectroGeeza

Photobocket i repris alltså! Tråkigt är det, men det förvånar mig inte det minsta. Men jag har tänkt på det här mer än en gång och jag har försökt förekomma just det här scenariot genom att alltid se till att jag loggar in på Imgur först, innan jag laddar upp bilder som jag ska använda på olika forum där man inte kan ladda upp bilder. Så har jag gjort i flera års tid. Men i början, när jag först upptäckte Imgur, så gjorde jag inte det.

Imgur blev min nya hemvist efter Photobocket. Jag insåg senare att även StackOverflow använder sig av Imgur, vilket kändes bra, för då visste jag att jag hade valt rätt.

Jag har även använt mig av Imgur när jag har kontaktat supporten till olika företag via chatt, där de inte har haft alternativ för att ladda upp bilder direkt i chatten. Men där har jag inte varit lika duktig på att logga in för att koppla bilderna till mitt konto. Men då har det i regel varit medvetna val, för att det var mindre viktiga bilder eller bilder jag inte ville skulle kunna härledas till mig.

Nu kommer man inte kunna ladda upp bilder helt anonymt på Imgur. Man kommer behöva ha ett konto, men att skapa ett konto kostar ingenting. Jag tror att det kommer bli en bättre tjänst nu på längre sikt. Jag hoppas bara att de gör klart sina två olika versioner av UI. De har hållit på med det i flera års tid nu men har inte rott i mål. De är lite som Reddit på den punkten, som har jag vet inte hur många olika versioner av sitt UI i skrivande stund (kanske fyra olika).

Jag har försökt pusha olika forum för att de skulle implementera funktion för bilduppladdning i någon form eller skepnad, och lagra bilderna själva. Men jag har i regel fått dåligt gehör för förslaget. För det var så här det funkade, och så har det alltid funkat. Man går in på en tredje parts webbplats, laddar upp sin bild där, och klistrar sedan in en länk i det tilltänkta inlägget på forumet. Om man inte gillar det så skulle man låta bli att ladda upp en bild, eller leta sig vidare till något annat forum där det är möjligt att ladda upp bilder direkt på forumet.

Resultatet ser man nu ett par år senare, när man besöker gamla forumtrådar och guider med ett eller flera hål och "X" där bilden/bilderna brukade vara.

Man behöver ju inte ens lagra bilden själv, även fast man har en funktion för bilduppladdning. Så har en av världens största webbplatser, StackOverflow löst det. De använder sig uteslutande av Imgur för lagringen. Samtidigt så stödjer de Imgur, genom att vara en betalanda företagskund till Imgur.

Om det är något jag har lärt mig under min tid på webben (över 25 år) så är det att i princip allting sker i nuet, och det påståendet gör sig allt mer gällande med tiden som går. Med undantag för projekt som Internet Archive så finns det ingen utpräglad känsla av ansvar bland de som äger och driver olika webbplatser för att bevara det som skrivs eller skapas på webben.

Man brukar ju säga att det som sker på webben stannar på webben. Men det är ingen absolut sanning. Det kan man tydligt se i såna här fall, när såna här förändringar sveper in över hela webblandskapet.

Har Sweclockers koll på hur många Imgur länkar som finns i forumet? Om bilderna är ägarlösa så kan man tänka sig att ni skapar ett Imgur konto och kopplar dessa bilder till det egna kontot? Det lär knappast vara porrbilder eller copyrightade bilder. Jag tror inte att någon av de ursprungliga uppladdarna skulle ha något emot att ni tar över deras skärmbilder eller vad det nu är. Det är bara en ide. Men på ett eller annat sätt så går det säkert att bevara alla om man bara vill. Där det finns vilja så finns det ett sätt. Det finns ganska gott om tid för det fram till 15 maj.

Kul att se annars att Sweclockers forumet äntligen har fått en funktion för bilduppladning och att man numera lagrar bilderna själv. Om ni bara visste 1999 det ni vet idag! Eller åtminstone år 2005 eller 2010. Eller 2015! Det borde inte ha tagit så lång tid. Men å andra sidan så finns det forum än idag som fungerar som om året är 1999 då diskutrymme var en bristvara.

Som vissa var inne på redan... det här visar på att företagen börjar fatta nu att det finns ett värde i all typ av data, så även bilder. Och ingen vill längre låta denna data stå outnyttjad eller gå till spillo, så det de kan ta beslag på och göra till sitt eget så kommer de också göra det. Samtidigt som de säljer in "cloud" lagring till oss dumma konsumenter, för att vi ska överlämna och lagra all vår data hos dem istället för hos oss själva.

Av ElectroGeeza
Skrivet av hockexx:

Jag köper dock att Ni anser att AMD har lite större hejarklack just nu, men det är också skäligt. Man vill ju heja på den som är "underdog" för tillfället då en jämn kamp mellan dessa enbart skulle gynna oss. Oavsett om man är Intel eller Amd-fan in i döden.

Budhas ord gör sig gällande även här. Balans! Det är vad det handlar om. Jag har alltid varit svag för den som är "underdog". Jag skulle inte komma hem helskinnad om jag gick på en fotbollsmatch där två rivaliserande lag möttes! Jag skulle svänga som ett pendelur mellan att heja på det ena och det andra laget. Jag skulle få stryk av inbitna supportrar från båda lägren! Som tur är så ser jag bara på fotboll från TV soffan. Men egentligen, om man tänker efter, så är det just när det svänger lite kring ett jämnt resultat som det är roligast att kolla på fotboll, när inget lag har övertaget och båda får kämpa lite om bollen.

Skrivet av hockexx:

Med underdog syftar jag givetvis även ekonomiskt. Det krävs ett par år till med bra produkter för AMD för att ens komma ikapp Intels FoU-budget. Även om det gått bra för AMD de senaste åren så kan det krascha jävligt snabbt, särskilt med så pass lite resurser de har i jämförelse med Intel.

Alla bör jubla så länge det går bra för AMD tills AMD kommer ikapp. Det är en objektiv sanning.

Jag erkänner att jag har kört AMD-processorer för det mesta, men det är för att det varit det bästa alternativet sett till min budget för varje tillfälle.

Jag har nästan bara kört Intel processorer i alla år, även med dålig budget. Man kan köpa den billigare modellen om det är fråga om pengar. Men min erfarenhet är att många program jag använt har fungerat bättre med Intel. Nu senast var det Android emulatorn som fungerade bättre med Intel, eftersom AMD inte hade något som motsvarade Intel HAXM programvaran som är en slags patch för att få hårdvaroacceleration i emulatorn, inifrån Windows.

Det har gått ett par år sedan dess nu, och nu har Google och Microsoft gått ihop och byggt om Android emulatorn som Google använder sig av i Android Studio, och Microsoft har slopat sina egna Android emulatorer till förmån för den här gemensamma. Så att den nya emulatorn fungerar bra även med AMD processorer och deras AMD-V och andra relevanta virtualiseringstekniker, precis som motsvarande Intel VT-x.

Det var synd att hårdvarostödet fanns för allt det här i AMD processorn från början, men att programvaran var sydd efter Intels kostymmått. Det var ungefär då jag bytte till AMD Ryzen och märkte direkt av det här eftersom jag behövde använda Android emulatorn. Det paradoxala var att AMD processorn var överlägsen Intels, men bara Intels gick att använda tack vare HAXM. Generellt sett så är Intel ett mjukvaromässigt starkare bolag än AMD. Hade det inte varit så, så hade AMD släppt något som motsvarar "HAXM" över en natt. Men AMD vänder sig i första hand till "gamers" så det var nog inte många som hörde av sig och klagade. Det man inte saknar klagar man inte över heller. För i grunden var det inte deras fel eller problem. Det var något som Google och Microsoft behövde lösa. Och det har de gjort nu, men det tog ett par år, vilket är mycket dåligt. Samtidigt så fungerade AMD-V med Android emulatorn under Linux! Men då var man tvungen att byta miljö, verktyg och språk till Java.

Det här var kort sagt ett fiskben som satte sig i halsen på mig när jag äntligen bytte från Intel till AMD. Problemet var också "jag själv" enligt vissa, eftersom jag använde "fel" miljö. De menar att jag ska använda Linux. Som om det är ett alternativ! Det är inte alltid möjligt att byta, inte utan att först ägna ett par månader eller år åt att skriva om hela appar och annat till Java. Det tog ju ett par år för självaste Google och Microsoft att bygga om Android emulatorn så att den fungerar optimalt med AMD processorer under Windows. Men hellre att de gör rätt från början och från källan till problemet och skriver om emulatorn så att den fungerar på mer än ett operativsystem, än att jag skriver om mina appar och gör mig beroende av olika fullösningar som HAXM. Men den här inställningen från Linux lägret bekräftar bilden av att AMD + Linux = Sant och Intel + Windows = Wintel. Det är sånt man brukade skämta om förr i tiden. Men här framträder det som en helsanning.

Allt beror på vad man ska ha det till. Det finns massa såna här detaljer som man inte tänker på när man är inne och tittar på priser. Ska man köra Linux enbart så ska man kanske undvika Nvidia för grafiken. Drivrutinsstödet för Nvidia under Linux är fortfarande mycket dåligt, även om man inte är en purist som bara kör öppen källkod. Där kan AMD vara ett bättre alternativ. Återigen, AMD + Linux = Sant.

Det är bra att vi har kommit över den tröskeln. Nu har AMD processorn ett till användningsområde. Nu går den att använda även till Android emulering i Windows med hårdvaroacceleration. Just nu har jag två Intel och två AMD datorer. Skulle jag bygga nytt idag så skulle jag nog välja AMD igen, dels för att de är en "underdog", dels för att deras processor fungerar nu med det mesta jag gör på datorn, och dels för att de ger mer värde för pengarna trots att de prismässigt är nästan på samma nivå som Intel.

Skrivet av Oliver91:

Jag gav upp att bry mig om överklockning och dylikt då alla komponenter blev svindyra.

Jag har aldrig brytt mig om överklockning då jag inte alltid har haft råd med att köpa lite finare komponenter som gav bra "avkastning" så att säga vid överklockning. När jag sedan hade råd så hade överklockning blivit en vetenskap och tävlingsform, med ungefär hundra systemparametrar som skulle ställas rätt för att få ut 5% mer i prestanda eller slå nytt världsrekord i antal GHz, under rätt förutsättningar så som kylning med flytande kväve.

Efter det så blev överklockning allt mer automatiserad, med saker som XMP profiler. Dagens processorer har inbyggda tekniker som gör att de kan överklocka sig själva. På så vis skulle man kunna hävda att industrin har "snott" ifrån oss glädjen i att överklocka själva. Det är som med bilar och allt annat tycker jag, som knappt går att byta lampor på utan att rulla in på en serviceverkstad, antingen för att lampan är så bra gömd eller för att det är bilens hundrafemtio datorer som klagar annars och vägrar starta bilen efteråt om man byter själv. Människan har blivit felkällan som måste rationaliseras bort från allt tänkande och mekande. Annars minns jag tider då "överklockning" gick ut på att flytta på "jumpers" (byglar) för att avsiktligt göra inadekvata CPU inställningar direkt på moderkortet.

Sedan tycker jag inte att priser på komponenter har blivit så mycket dyrare överlag. Det är klart att vissa komponenter sticker ut, så som grafikkort. Det är dock inte nördarnas fel, det är alla dessa industrier som har uppstått runtomkring som har drivit på priserna.

Men vissa komponenter är betydligt billigare än för bara fem år sedan. Ett exempel är SSD diskar. De är så billiga att Samsung nyligen har sagt att de ska skära ner på produktionen för att skära ner på tillgången, för att få upp priserna. De är sist i ledet att ta ett sånt här beslut, andra tillverkare har redan använt sig av den taktiken i ett år nu. Men Samsung är världens största tillverkare av minneskretsar och det är deras enskilt största inkomstkälla, så det lär nog märkas av på marknaden. Så ska man köpa SSD så är det bra tid att köpa nu.

Skrivet av Oliver91:

Sen känns det lite som att den yngre generationen är mer mjukvara och mindre hårdvara, fick nyligen hjälpa min kusin att uppgradera hans rigg med 2 ram stickor då han var rädd att förstöra något.

Jag skulle säga att det är mer fokus nu på digitalt skapande. Alltså mjukvara då, men på olika sätt. Det kan vara att man använder mjukvara för att skapa digitala artefakter av olika slag, eller att man använder en programvara för att skapa en annan programvara, alltså programmering. Hårdvara hamnar någonstans i bakgrunden. Det är klart att man inte kan något om hårdvara då, eller kan väldigt lite. Även om man kan jättemycket om hårdvara för att man varit tvungen att läsa på om det om man gått en formell utbildning, så betyder det inte mycket om man aldrig omsatt teorin till praktik.

Sedan tror jag att väldigt många av den yngre generationen ägnar sig åt att sitta med en kompis och glo i en kamera som sänder live, i hopp om att få många så kallade "följare", eller så chattar man av sin fritid istället för att bygga eller skapa något. Oavsett vem man är och hur man är som person, så går väldigt mycket av vår tid och vår uppmärksamhet åt att konsumera information och intryck av olika slag. I dessa tider gäller det att kunna filtrera och söka sig fram till kvalitativ inforamtion, pålitliga källor, och ägna sin tid åt något meningsfullt. Annars riskerar man att vara en "användare" och en "konsument". Med andra ord en slav som storföretagen kan tjäna pengar på och bygga sina imperium på.

Skrivet av Oliver91:

Men största anledningen är nog priserna på komponenter = bristande intresse.

Det beror nog på vad man är ute efter. Grafikkorten är som sagt fortsatt dyra. Men även där finns det relativt billiga alternativ, om man bara vill meka lite med hårdvara. Man behöver inte lägga ut en halv månadslön på ett grafikkort. Man kan leka i den lilla ligan också. Det blir inte mindre roligt bara för att det är billiga komponenter, om bara intresset finns.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag skulle t.ex. hjälpa en nyexad civilingengör i datateknik. Det var grundläggande saker som typ alla i min gymnasieklass kunde år 1997. Först blev jag fundersam på vad lite han kunde, sedan tänkte jag till. Han är ju inte uppväxt med ens windows XP.
Och då lär sig andra saker istället.

Som vadå? Vad var det han behövde din hjälp med som han inte har lärt sig under sin utbildning, som är så grundläggande? Och vad har han lärt sig istället då, undrar jag, om inte grunderna? För om det är något som står sig genom tiderna, så är det just grunderna, fundamentala saker i datatekniken så som "bit" och "Byte".

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Min åsikt kring dagens generation är att de har tillgång till andra saker än vad vi äldre hade, de lär sig då såklart inte samma sak. Vem som kan mest vi då eller dem nu, ja det är lätt att att bara se på det man själv kunde utan tänka på det andra.

Det är inte bara saker de lär sig som skiljer sig åt, det är också hur de lär sig dessa saker. Ska man få använda sig av ChatGPT för att skriva sina rapporter och uppsatser? Vad ska vi ägna oss åt om AI ska göra vår hemläxa? Vilka saker lär man sig på det sättet och hur länge minns man det man lärt sig? Ska det få användas på nationella prov? Vem ska vara polis och hindra en från att använda AI och med vilka metoder? Om en ny teknik kan användas på fel sätt så kommer det också att användas på fel sätt, det är nästan garanterat.

Du har en civilingenjör i datateknik som frågar dig år 2022/2023 (?) om saker du lärt dig i gymnasieskolan år 1997. Där har du svaret på vem som kan mest. Det betyder att dina kunskaper fortfarande är relevanta. Trots att de är 26 år gamla! Det säger också något om formella utbildningar och examina. De blir allt mer irrelevanta när det gäller just IT. Det paradoxala i det här är att rekryterare ändå vill se att du har högskoleexamen för att du ska vara anställbar.

Jag känner till ett exempel där en IT expert som haft en ledande roll på ett svenskt jättebolag blivit varslad efter typ 20 år i tjänst, och det bara för att han saknade formell examen. Bolaget ville se att ett visst antal procent av deras anställda hade examen. Men han fick ett nytt jobb ganska omgående. Hans nya arbetsgivare fixade flytt till annan stad, lägenhet, tjänstebil, och det bästa av allt... körlektioner! Han hade inte körkort. Men att hans gamla arbetsgivare, som är ett av Sveriges största bolag, valde att släppa honom över en sån detalj är för mig obegripligt. Jag känner inte honom personligen, men jag hade en arbetskamrat som jobbade på samma avdelning, som har berättat det här för mig.

För mig är det inte så intressant vilken examen du har, utan vad du kan göra, vad du vill göra, och om du är villig att jobba hårt och lära dig nya saker hela tiden. Jag anställer hellre en med 20 års erfarenhet men utan examen, än någon med civilingenjörsexamen men utan erfarenhet.

För mig har det här med datorer alltid handlat om lek och lärande. Jag har nästan aldrig spelat spel på datorn. Jag spelade lite PC spel i början på 2000 talet. Annars spelade jag på olika konsoler så som SNES, N64, Mega Drive och Playstation, tills jag helt tappade intresse. Som barn tyckte jag om att lösa pussel och att ta isär mina leksaker för att se vad som finns inuti. Jag var så nyfikenhet. Ibland gick det inte att sätta ihop igen. När jag sedan började meka med datorer så var det mest hårdvara jag drogs till för jag tyckte om att jobba med händerna. Som jag minns det så började det med att jag bytte ut RAM minnen på en stationär Toshiba dator så att jag kunde ha hela 768 MB. Sedan började jag byta ut andra komponenter, det ena efter det andra, tills det inte var samma dator längre. På den vägen fastnade jag och har aldrig mer köpt en färdigbyggd dator. Om jag inte räknar in bärbara datorer. Min första bärbara skaffade jag ganska sent, runt år 2010, och även idag föredrar jag att använda stationära datorer. Bärbar dator använder jag bara under pistolhot, ungefär.

Av ElectroGeeza

Jag skapade konto här 2003. Nu inser jag plötsligt att det är 20-årsjubileum i år! Inte för att jag tänker fira, men det är ett rätt intressant sammanträffande att dessa frågor kommer upp just nu och jag sitter och skriver om min relation till Sweclockers, 20 år senare. Jag har inte varit aktiv hela den tiden, men tiden då jag var mest aktiv minns jag med glädje. Jag har mest använt forumet. Nyheter, recensioner och tester har jag inte följt så mycket.

Jag minns hur det var på Sweclockers under min tid, men eftersom jag inte är aktiv här längre så kan jag inte göra några jämförelser med hur det är idag. Om jag tittar förbi Sweclockers idag så är det oftast för att diskutera något IT relaterat med koppling till Sverige. Det kan också vara såna här metadiskussioner. Annars besöker jag nästan aldrig Sweclockers, varken för att läsa nyheter, recensioner eller för att diskutera teknik. Idag är ett undantag! Tacka (eller skyll) Google News för det!

Jag är väldigt snackig, jag tycker om att prata och jag tycker ännu mer om att skriva. Jag tycker om att diskutera och debattera saker, och jag har många tankar om många saker. Jag var en av de som skrev väldigt långa inlägg i forumet. De som minns mig kommer nog ihåg mig för det. Men det kommer bli ett väldigt långt inlägg idag om jag ska gå igenom alla de faktorer som jag tror har påverkat den här utvecklingen på Sweclockers som ni beskriver. Det är ju inte en sak ni beskriver heller, ett konkret problem. Utan det är flera olika saker som problematiseras här. Så hela argumenteringen för och emot blir väldigt rörig när man inte vet längre vad det är man diskuterar, när man inte kan precisera vad problemet är. Det blir som en klagomur där alla beklagar över det ena och det andra, och hur mycket bättre det var förr, istället för en saklig diskussion om ett konkret problem. Men det finns en faktor som varit avgörande både för att jag skapade konto här och för att jag senare lämnade forumet, och det handlar om språk.

Som jag minns det så var Sweclockers det första forumet som jag kunde hitta på den tiden, där alla skrev på svenska. Svenska är inte mitt modersmål. Men jag kan det som mitt modersmål. Mycket tack vare Sweclockers, när jag tänker efter. Att ämnet var datorer gjorde att jag kunde hålla igång länge. Jag var hellre inne på Sweclockers än Lunarstorm, eller "Snyggast" som många av mina mindre "nördiga" kompisar var inne på. Jag hade också konto på Lunarstorm, men jag insåg rätt sent att det inte var för mig, precis som Facebook inte är för mig. Jag tycker inte om ytliga saker eller ytliga personer. Det roligaste jag minns från min tid på Lunarstorm var mitt ständiga snickrande på olika designer av mitt "krypin". Det var på den vägen jag började leka med HTML och CSS. Jag upptäckte senare andra forum som 64bits.se och NordicHardware.se, men det var Sweclockers som blev min hemvist.

Allt eftersom jag lärde mig mer om datorer och nätverk så började jag allt oftare möta mer komplicerade tekniska problem och svaren började jag hitta på engelskspråkiga webbsidor. Jag blev länkad dit ibland från Sweclockers, men även jag själv började "googla" mer, och jag googlade då på engelska. Innan det så hade jag knappt använt Google Search faktiskt, för jag är inte så förtjust i det här att söka och hitta ett snabbt svar på en (lika snabb och dum) fråga. Snabbt ska det gå! Vad är tjusningen med det? Varför har alla så bråttom hela tiden? Man bara stressar ihjäl sig. Människan är ingen maskin.

Jag var starkt kritisk mot "googla det" och "LMGTFY" (Let Me Google That For You) attityden som man så ofta möttes av på webben för ett antal år sedan. Det fanns verkligen en period då nästan varenda fråga möttes av någon som svarade med "googla det". Det gäller inte bara Sweclockers, utan hela webben och platser där folk vänder sig för råd eller hjälp på något sätt. Någon var så fyndig att han registrerade domänen LMGTFY.com som fungerade som en ledsagare till Google Search. Ibland tror jag att det handlade om ren okunskap, och istället för att låta bli att svara, så svarade man med "googla det".

För mig var känslan av gemenskap och mänsklig kontakt mycket viktigare än alla sökmotorer tillsammans. Men inte sån ytlig kontakt av typen "googla det", utan kontakt där svaren har ett stoff eller innehåll (jag försöker hitta ett ord som motsvara engelskans "substance"). Ibland kunde jag svara att anledningen till att det går att "googla" och hitta svar är för att såna som jag gör det möjligt. För om ingen skriver något, eller på annat sätt skapar innehåll (videos, program och annat), så finns det inget för Google att hitta. Men "googla det" evangelister var likgiltiga. Jag vet inte om de var bara ignoranta och dryga, eller om de var så dumma så de verkligen trodde att Google hade en magisk hatt med alla svaren. Svaren man hittar på Google är ju inte Googles egna.

Jag ser en liknande utveckling nu med "ChatGPT" som håller på att fördumma och förslava hela världen. Folk är så tyvärr, de tänker bara på sin egen rumpa. De är inte så intresserade av tekniken i sig, utan det första och det sista de vill veta är vilken knapp de ska trycka på för att få ut pengar, eller få tekniken att göra deras hemläxa och annan "skitgöra" (saker som de upplever som jobbiga och vill helst undvika att göra, men ändå få lön för). Dessutom är det bara de själva som har ett problem som behöver lösas, ingen annan har några problem, ingen annan har några behov. Det mesta handlar tyvärr om att ta, och nästan inget om att ge eller att hjälpa en annan än sig själv. Det ser man i samhället i stort, men det lyser igenom på webben också i olika sammanhang. Det här blir lättare att se nu när nästan hela samhället har flyttat in på Internet. Man kan se vilka som gör vad och på vilket sätt de använder nätet. Nördarna är i en klar minoritet.

När någon kommer till din webbplats för råd och hjälp, och de möts av "googla det", så kan du räkna med att de går till Google nästa gång utan att du behöver skicka iväg dem. De kommer inte tillbaka. Varför skulle de komma tillbaka? Bara för att mötas av "googla det" igen? Det går att säga "googla det" med mer än två ord, och utan att det låter som en svordom. Om någon vill "googla" så går de till Google, de går inte till Sweclockers (eller vad det nu är för forum). De användare du har kvar i det läget är "googla det" poliser. Sedan undrar folk vad som har hänt med Sweclockers. Som flera av er varit inne på, det är så mycket annat som har hänt runtomkring, som inte beror på Sweclockers direkt. Mycket handlar om attityder och vad det är för folk som samlas under det här namnet, hur många de är i användarbasen, osv. Några användare från min tid har kanske blivit "gamla", andra har skaffat familj (och blivit gamla), några har kanske skaffat nytt intresse och en ny hobby. Några har säkert jagats bort med "googla det".

För mig har det handlat mycket om språket. Jag började söka mig till andra källor och resurser. Jag började läsa engelska mer, och jag började sedan skapa konton på engelskspråkiga webbplatser och skriva inlägg där. Sedan slog det mig en gång! Jag insåg att jag kunde lättare följa alla instruktioner, manualer och diskussioner på engelska, och även lära mig mer engelska, om mina program och operativsystemet var på engelska. Det här kan ha varit runt 2007 eller 2008. Jag tror att jag körde Windows Vista då. Då började jag installera allt på engelska. Och det är jag glad för, för idag kan jag engelska lika bra som svenska. Men det har också gjort att jag har distanserat mig från webbplatser som Sweclockers. Det bara blev så. Med engelska når jag ut till hela världen.

Även nyheter är mer tillgängliga på engelska, och de är tillgängliga innan de når fram till svenskspråkiga webbplatser. Jag har en ny telefon sedan ett par månader tillbaka, och på något vis så fick jag in Google News i den. Det är inget jag minns att jag har installerat. Antingen har den varit förinstallerad eller så blev den "återställd" från min gamla telefon (där jag inte använde den). Jag hade aldrig använt Google News tidigare. Ibland har jag bara använt "News" avsnittet i Google Search när jag har sökt något väldigt specifikt och nyhetsrelaterat. Det roliga är att jag nu vid två eller tre tillfällen har sett nyheter komma upp i Google News som länkar till Sweclockers, och det är efter att jag redan har läst samma nyhet, via Google News, men på någon engelskspråkig webbplats två dagar eller två veckor innan. Det säger också något om "näringskedjan".

Men jag saknar lite att kunna skriva och läsa om teknik på svenska (varför jag klickade på Google News länken till Sweclockers idag och snubblade sedan in på denna tråd). Jag hade planer på att starta ett nytt svenskt teknikforum för ett par år sedan, men när jag undersökte det så fanns det inget större intresse för det, så det blev inget av det. Jag märker också en nedåtgående trend vad gäller intresse för webbforum allmänt sett. Folk är numera inne på olika grupper i "sociala medier", och chattkanaler i "appar". Man vill så gärna vara en del av något större att de mindre kända forumen dör ut. Men Sweclockers rullar vidare i alla fall, även om det är i någon förändrad form. Bara en sån sak, överlevnadsförmågan och hur man hanterar migreringar och förändringar av olika slag, det värderar jag högt och Sweclockers har gjort bra ifrån sig där. Det kan annars vara spiken i kistan när ett forum bestämmer sig för att köra "nuke and pave" metoden istället för att migrera all data (eller så mycket som möjligt).

Oj! Det blev visst ett jäkla långt inlägg trots allt. Till sist finns det bara en sak att säga. Framåt Sweclockers, i 20 år till!

Av ElectroGeeza
Skrivet av drwlz:

Njae, tror inte det skulle hjälpa. Men att pilla på tjänster på den nivån kanske ligger hos 3rd line support eller liknande. Dom gör sig nog inte besväret för en "vanlig" kund

Kan vara så att det hänger ihop med andra tjänster som skulle sluta fungera till följd av det också.

Det var ju en stor driftstörning i Tele2/Comviq nätet för bara några dagar sedan (2022-04-06).

https://www.dn.se/ekonomi/driftstorningar-hos-tele2-och-comvi...

Jag blev själv också drabbad av det. Det gick inte att ringa ut, och det gick inte att ta emot samtal. Trots att jag hade minst 3 av 5 prickar i signalstyrka inomhus i en galleria. Den som jag försökte ringa hade också Comviq. Han kunde inte ringa ut heller. Det ringde aldrig i luren när jag försökte ringa honom och han sa att han inte hörde att jag hade ringt när vi träffades senare. Och visst, hans samtalslista visade inte mitt nummer. Det var så vi upptäckte att något inte stod rätt till. Senare kunde vi läsa om driftstörningen.

En lustig grej som jag upptäckte var att jag kunde inte ringa hem där jag har fast telefoni från Bahnhof. Men efter att jag ringde ut från min fasta telefon med Bahnhof till min mobiltelefon med Comviq, så ringde min mobil, och efter det kunde jag ringa tillbaka till min fasta hemtelefon och då ringde den också! Det är precis som att ett inkommande samtal från Bahnhof blåste ut en ärta som fastnat i röret hos Comviq! 😂 Det fungerade mer än en gång! Jag har mer än en telefon med Comviq i hemmet. Så för att bekräfta teorin så gjorde jag likadant med en till telefon med Comviq, och det fungerade precis likadant. Bahnhof fixar biffen! 😉

De glömde väl starta om sin utrustning på Tele2/Comviq! 😅 Eller så har de provat att göra en påtvingad omstart av nätet för att få stopp på SMS spam som cirkulerar just nu.

Av ElectroGeeza
Skrivet av Donhoz:

Ignorera meddelandena och klicka inte på några länkar och svara definitivt inte tillbaka med text så som ”AVREG” eller ”STOP”.

De kommer att försvinna av sig själv då. Detta kallas phishing och kort förklarat så fiskar de efter svar tillbaka. Så du är inte markerad men blir markerad ifall du ger en respons tillbaka att du har ett riktigt nummer och är ”dum” nog att besvara/klicka.

Se bara till att ta bort meddelandet med en gång och blockera om det går.
Mamma hade samma sak och idag så är det borta för henne.

Liksom det här med bluff-faktura och faktura, så bör man skilja på bluff-SMS och SMS. De som innehålla instruktion om att skicka ordet "STOP" till ett specifikt nummer brukar vara legitima SMS som man oftast själv har valt att prenumerera på (eller glömt att välja bort) i samband med registrering i olika kundklubbar till exempel.

Jag har några färska exempel på det från Clas Ohlson och Åhléns:
29 mars: Clas kalas: "Äntligen klubbdagar! 20% på nästan allt!" ... "Avreg? SMSa CLAS STOP till 71550"
8 april: Åhléns: "Lagerflytts-rean är igång på ! Upp till 50% på massor av mode, skönhet & heminredning" ... "Avreg? AHLENS STOP till 71550" (De fick nog inte plats med "SMSa" på den raden. Notera också att det är samma nummer man ska skicka nyckelordet till.)

Jag har i alla fall aldrig sett bluff-SMS med den typen av text. Det gör det ännu lättare att identifiera bluff-SMS. Alla vi som får bluff-SMS vet ju hur de ser ut. Problemet är att de är svåra att stoppa. Som lillaankan_i_dammen var inne på så är det så billigt att skicka SMS idag, och som xxargs var inne på så är det nog ingen som har kunnat förutse att SMS skulle användas på det här sättet idag, samt att det är så intrasslat i annat i våra kära system att det kan hända att telefonin helt slutar fungera om man ger sig på att stänga av SMS funktionen.

SMS jag får från Clas Ohlson och Åhléns ser jag inte som spam. Jag vet att jag är medlem i respektive kundklubb, jag har gjort ett aktivt val, och jag kan lika aktivt stoppa dessa utskick om jag vill det. Men riktiga bluff-SMS fungerar inte så. För det första är de oönskade och för det andra så saknas instruktion för hur man stoppar det (vilket man inte ska förvänta sig av riktig spam som skickas av banditer).

Jag instämmer i att det ibland kan vara en bra taktik att bara avvakta. Time can change all conditions. 😌

Jag brukar vara försiktig med var eller till vem jag lämnar ut mitt nummer, men jag är inte helt övertygad om att denna uppsökande verksamhet som pågår just nu sker helt och hållet slumpmässigt. Det var en stor dataläcka förra året där mina uppgifter har förekommit, dock inte mitt telefonnummer. Men om man har mer än en datasamling så kan man koppla ihop det och få en helhetsbild om en individ. Profilering med andra ord.

Skrivet av jnsson:

Bara ignorera SMS:en och tryck på rapportera som spam (om du använder Google Messages appen). Min SMS app har nu på senaste tid klassat SMS:et som spam och lägger SMS:et automatiskt i SPAM delen. Jag kan också aktivera så att telefonen inte ger någon notis eller något för SMS som kommer till SPAM delen

Tack för tipset! Jag använder idag något som heter "Messages" på en Samsung telefon (en lite äldre Galaxy modell). Men det här är nog Samsungs egen app, och den saknar en Spam korg. Det är nog en bra ide att börja bygga appar som behandlar SMS på samma sätt som e-post.

Skrivet av hölmiz:

Detta verkar som en rimligare lösning än TS ide
Skulle påstå att med den frekvens du får spam sms så har du kommit lindrigt undan. En kollega fick ca 20 spam sms per dag och ca 5 spamdamtal om dagen, han var ledsen.

Ja, det kan alltid vara snäppet värre, så även för din kollega. Det här börjar bli ett allt större och utbrett problem, det ser man ju. Det är som när det trillar in en liten sten i skon och man har inget annat val än att härda ut. Det brukar bli så här när en gammal och förlegad teknik börjar gå utför. Jag tycker att operatörerna måste ta ett större ansvar och söka fram systemlösningar för att få bukt på problemet, eller så får de ta den enkla vägen som de gjorde med all webbmail i Sverige; skrotar den.

Att anmäla dessa bluff-SMS hela tiden och för operatörerna att hela tiden uppdatera blockeringslistor kan ha fungerat bra förr, men det fungerar inte lika bra längre. Banditerna har blivit för många och de har för bra verktyg för att operatörerna ska kunna stå pall för trycket för manuell handpåläggning. Det måste automatiseras och det snabbt, eller så får de dra i nödbromsen och avveckla den funktionen.

Även om jag inte svarar på dessa SMS, och inte klickar på länkar, och trots att jag är försiktig med att lämna ut telefonnummer, så får jag ändå allt fler bluff-SMS med varje dag som går.

Skrivet av CCWarlock:

Min google-teliphon blockar alla spam-sms.

Men det är väl för att Google låter sin AI läsa dina SMS som synar bluffen innan den når fram till inkorgen. 😁

Skrivet av xxargs:

SMS var inte alls tänkt att användas av publik folk utan var en 'chatt-kanal' mellan tekniker i fält i samband med uppsättning av utrustning och kunna konfigurera upp telefoner fjärrmässigt med olika parametrar.

Tror ingen hade kunnat ana vilken användning det fick när man gjorde SMS-meddelande för publik användning senare då det inte bara var tekniker-montörer för mobilutrustning som behövde skicka korta meddelande...

Så, att stänga av SMS på riktigt så är svaret nej då det är så grundläggande funktion i hela mobiltelesystemet att om den spärrades så slutar förmodligen telefonen att fungera inom ganska kort tid.

De som spammar via SMS har datorer som provar nummer efter nummer rent random eller listblock som man tror finns chans att telefoner finns på dessa och innebär inte att man behöver finnas med på en lista för att råka in i dess 'klor' men om man ger respons en endaste gång så vet man att numret har en aktiv användare och den infon säljs och snart har man många fler som försöker spamma.

Det är inte annorlunda än att ge respons på spam på en email-adress - då vet man att någon finns bakom den, infon säljs och snart är det många spam...

Helt riktigt, ingen har nog kunnat förutse hur SMS skulle användas idag. Men med facit i hand nu så måste man från operatörernas sida börja agera istället för att passivt bara se på och beklaga det inträffade. Under åren har de fått tillstånd från PTS för specialnummer så som den femsiffriga nummerserien (t.ex. 71550) och kommit med uppfinningar så som "SMS+" eller RCS som döljer avsändarens telefonnummer och på så sätt effektivt hindrar mottagaren från att blockera dessa (skydda sig). Allt för att underlätta för företag att "nå ut" (attackera) till sin "målgrupp" (måltaval). Få se de slå ett slag för konsumenterna! Då är de handfallna och använder gamla metoder från förra årtiondet.

Where there is a will, there is a way. 😌

Sedan så tror jag inte att dessa SMS skickas ut helt slumpmässigt. Som jag nämnde innan så sprids det läckt data om oss alla hela tiden, och om man har mer än en datasamling så kan man koppla ihop dessa för att få en helhetsbild om varje individ.

Skrivet av mrqaffe:

Det brukar väl gå att styra så att man bara tar emot från nummer i telefonboken.

Tanken har slagit mig, men jag måste undersöka om det är möjligt med min telefon. Jag har en lite äldre Samsung Galaxy telefon.

Men det är tråkigt att det ska behöva vara en sån omvänd tillit eller vad man ska kalla det för. Man utgår ifrån att inte lite på någon.

Guilty until proven innocent. 😌

Man blockerar allt och alla. Fram till att man har byggt upp en tillit och först då avblockerar genom att lägga till personen/subjektet i telefonboken. Man vitlistar som man säger. Endast de som står på listan kan ringa eller skicka meddelanden, allt annat är blockerat.

Då får man garanterat inte många samtal och meddelanden. Men man kan missa också många möjligheter, t.ex. nya kunder om man är företag, och det är inte praktiskt om man behöver kunna bli uppringd av en arbetsgivare som bytt telefonnummer t.ex. eller om barnets lärare ringer från sin arbetstelefon istället för att gå genom skolans växel.

Men samtidigt så kan jag förstå det om man tar till en så drastisk åtgärd. Hela informationslandskapet blir allt mer infekterad och innästlad, och man blir bombarderad med både det ena och det andra. Det är notifieringar, det är uppdateringar, det är reklam, det är phishing, det är smishing, det är dataläckor, det är... ja, listan kan göras lång. Därför är jag också benägen att trycka på panikknappen och checka ut vad gäller SMS, bara ta bort den funktionen helt och hållet. Jag kan gott klara mig utan den, det är ett bekymmer mindre.

Skrivet av Lilak:

Om man verkligen inte vill ha några SMS, borde de sluta tas emot om man raderar numret till meddelandecentralen.
Det numret finns troligtvis under inställningar i din meddelande-app.

Eventuellt används bara meddelandecentralen när man skickar, och då fungerar det nog inte.

Precis som du säger så finns det ett speciellt nummer till Meddelandecentralen. Jag var inne och kollade på det igår faktiskt på min telefon. Jag har Tele2/Comviq och numret till centralen ser ut att vara +46707990001. Men som du säger så tror jag också att det används bara för att hämta meddelanden. Jag är lite osäker på detta själv nämligen. Det var länge sedan jag behövt knappa in dessa inställningar på mina gamla Nokia telefoner. Men tummen upp för det förslaget!

Men sedan ska man också komma ihåg att SMS är inte renodlad SMS som förr i tiden. Liksom "mobilsamtal" som idag kan gå via Wi-Fi så kan också SMS skickas via andra kanaler och datavägar. Jag har för mig att SMS kan "paketeras" som vanliga datapaket så att de går genom antingen Wi-Fi eller via "surfen" (Internet i telefonen). Så då behövs inte en meddelandecentral för den behöver inte ringa ut för att sätta upp en datalänk när det finns så många andra finare och alltid närvarande anslutningsvägar.

Skrivet av drwlz:

Man kan "ta bort" SMS-tjänsten men är tveksam till att någon operatör faktiskt skulle göra det. Förmodligen inget dom lär sin support heller (om dom ens får tillgång/verktyg att komma åt tjänsterna på den nivån).

1. Ja
2. Nej

Ja, för den servicenivån så måste jag nog uppgradera till ett Tele2 abonnemang. Jag har ett Comviq abonnemang idag.