Inlägg

Inlägg som Naki har skrivit i forumet
Av Naki
Skrivet av Kalasis:

Hur ser din konf ut för SFTP på windowsmaskinen? Vad har du satt som root directory?

Tack! Mindes att i Linux kunde man "hoppa" med t.ex.

scp -r user@host:/list/extra/katalogerDBBackup/ .

Fick dock till det till slut genom att köra:

scp -r user@host/DBBackup

Av Naki
Skrivet av durrav:

Det finns SMS-tjänster som man kan koppla upp sig mot, men där är lite kostnader för dem tror jag.
Varför behöver det vara meddelande via SMS eller annan meddelandetjänst? Räcker det inte med pushnotiser direkt från HA med hjälp av appen?

Ja, Twilio verkar vara en sådan som finns integrerad. Dock amerikansk så osäker hur den fungerar i Sverige.
Vill t.ex.kunna be en vän eller släkting att passa lägenheten och att de får ett sms om HA tycker att exempelvis någon krossar en ruta utan att de behöver ha någon extra app för det.

Av Naki

Någon här som skickar sms från sin HA? Har satt upp så min kan skicka mail men funderar på om vissa larm kanske passar bättre som sms.
Funderade först på ett USB-modem, men det verkar lite småstruligt så kanske enklare med någon tjänst för det. Såg att man kan sätta upp med Telegram, men hade gärna undvikit behov av extra app på telefonen. Twilio verkar finnas, men hur fungerar det i Sverige?

Av Naki

sftp på Windows

Har en Windows-maskin som kör OpenSSH. Försöker använda sftp för att ladda hem databasbackuper från denna. Dessa finns i C:\DBBackup\
Försöker därför ansluta till den med:

sftp -r user@host:"C:\DBBackup\"

mvn får File "/c:/DBBackup/" not found.
Hur gör man med Windows-sökvägar i OpenSSH, måste jag logga in och hoppa till katalogen manuellt?

Av Naki

Dock beror det väl lite på vilken Amazon som ger priset på 3232? Är det t.ex. Amazon.se så brukar de väl baka in pris för moms och tull i kassan. Inte för att man "kommer undan", men man behöver bara betala en gång.

Av Naki
Skrivet av immutable:

I typ 1,5 år till sen är det ju färdigt. Lika bra att uppdatera nu imo

Eller vänta ett tag till och hoppas på att Windows 12 blir vettigare

Av Naki

Träningscykel eller trainer

Kände för ungefär ett år sedan att jag inte kunde ha det som jag hade det längre utan behövde komma ner i vikt. Har sedan dessa gått ner runt 20kg och ligger nu runt 100kg. Det mesta skulle jag säga sitter på magen och inte så mycket på andra ställen.
För min längd känner jag dock att jag skulle behöva få bort 20kg till ungefär. Har provat gym, men kände inte riktigt att det var min grej. Har funderat på att försöka komma igång med löpning för att också få igång konditionen, men gillar att cykla bättre.
Skaffade dubbdäck och har försökt vara ute lite under vintern, men har barn och har ibland svårt att komma ut.

Tittat lite på crosstrainer, men känner att det blir för stort för min lägenhet och eftersom jag gillar att cykla har jag tittat mer och mer på träningscyklar. Senast på:

https://www.biketown.se/sv/articles/2.4320.34607/titan-life-s...

Men när jag försöker läsa på ser jag att en del rekommenderar en trainer istället om man redan har en cykel. Nu är det visserligen en lastgammal MTB jag har. Men en trainer verkar billigare och lättare att ta undan när man inte använder den. Blir dock fundersam hur bra det kan fungera för mig. Vill ju inte t.ex. riskera att dra iväg över parketten, speciellt inte med dubbar.
Hittade denna:

https://www.bikester.se/elite-qubo-power-fluid-trainer-M15074...

i ungefär samma prisklass som träningscykeln.
Så hur ska man tänka?

Av Naki
Skrivet av Bader:

Betyder verkligen betalmodellen att data inte samlas in? Tittade lite snabbt i användaravtalet och för det mesta står det bara att man slipper reklam. Läste inte hela men såg inget om att slippa insamlandet av data.

Fick lite samma uppfattning när jag fick den där frågan. Man ska betala för att inte Meta ska använda mina data för att visa riktade annonser till mig. Men inget hindrar dem från att samla in data och sälja till andra som kan visa riktade annonser.

Av Naki
Av Naki
Skrivet av aimnets:

Det står att de har olika antal HDMI-uttag enligt hemsidorna. Netonnet säger 3 (UR76). Power/Elgiganten säger 2(UR78).

Och LG säger att UR78 har 3 HDMI

https://www.lg.com/uk/tvs-soundbars/ultra-big-tvs/75ur78006lk...

Av Naki

Nyfiken och vill också gärna veta mer.

Av Naki

Trilkande Shelly Plug Plus?

Köpte två av dessa i slutet på förra året. Använder HA för att styra dem men gör inget direkt avancerat med dem förutom att kunna mäta ström.
Har sedan tidigare två vanliga Shelly Plug och de, precis som dessa har fungerat bra. Men senaste veckan har en av de nya Plug Plus av och till försvunnit från HA.
Tänkte jag skulle felsöka och det verkar som jag får en timeout när jag försöker ansluta i nio fall av tio. Även direkt till dess inbyggda webbserver. Lyckas jag ansluta får jag timeout så fort jag försöker klicka runt.
Ska prova låta den vara urdragen en stund och flytta den närmare routern, men finns det något annat man kan göra än att kontakta säljaren?

Av Naki
Skrivet av Kwirek:

Shoutout till Lego, hyvens företag med bra kundservice.
- Men om jag bestämmer mig för att stjäla från dom, kommer jag åka dit på det?

Tror kanske inte du kommer åka dit för stöld. Men ett företag har tre år på sig att be en kund betala innan fordrar preskriberas. Så OM Postnord skickar en bekräftelse att du hämtat ut det och OM de gör en inventering så kanske de kopplar ihop det och skickar en faktura.

Av Naki

Känner mig lite fundersam hur jag ska göra. Imorgon går min ränterabatt på 1.1% ut. Jag har beställt ett amorteringsunderlag från min bank för att kunna ta en diskussion med dem men har fortfarande inte hört något.

Ser att SBAB ligger 1.29% under min banks listränta och Skandiabanken 1.32% under. Borde man ta kontakt med dem och ansöka eller är det bättre att sitta lugnt i båten och vänta på att min bank får lite fart och tar fram amorteringsunderlaget och jag kanske blir kontaktad med ett erbjudande för att stanna som kund? Jag kommer ju ändå inte att kunna byta innan jag fått ut underlaget?

Lån på 1.2 så det blir runt tusen kr extra i månaden om jag räknar rätt.

Av Naki
Skrivet av Mayhem SWE:

Stängt av eventuell adblocker?

Tycker det, men kör bara uBlock i Firefox. Både Edge och Chrome har varit med standardinställningar så att säga. Dessutom så har det fungerat i Firefox tidigare.

Av Naki
Skrivet av Sarato:

Kan vara värt att prova att rensa dina cookies i webbläsaren.

Been there, done that tyvärr. Har även provat Edge, Firefox, Chrome och två olika datorer. Alla ger samma fel.

Av Naki

Klarna eller inte Klarna, vad kan det bero på?

Har gjort en del köp från svenska sidor på nätet genom åren. I de flesta fall fungerar det OK, man skriver in sina uppgifter, trycker på betala och får upp en anmodan att verifiera med mobilt BankID.

Men efter nyår har det slutat fungera på ett antal sidor, främst de där man i utcheckningen får välja om man vill betala med kreditkort eller Klarna. Istället för frågan om BankID får jag upp ett köpet inte kunde genomföras.
Provar jag att använda Klarna för att betala med samma kort får jag också fel, men om jag byter till Swish fungerar det.

Jag har frågat Klarna och väntar nu på att få återkoppling, vilket inte verkar vara det lättaste.

Jag har frågat min bank som inte ser något problem med kortet. Det skumma är dock att de hävdar att de inte ens får någon förfrågan från sidan så de kan inte se något mer.

Jag har frågat en av sidorna, men fick bara svaret att då kunde jag ju betala med Klarna. Suck...

Någon som varit med om något liknande? Spontant känns det som Klarna misslyckas med någon kontroll och inte tar det vidare med banken. Men om jag loggar in på Klarna verkar allt se OK ut, så vad kan det vara?

Av Naki

Unified folders i Thunderbird?

Har ett par mailkonton som jag hanterar med Thunderbird på Windows. Överlag fungerar det bra, men nu vid årsskiftet ville jag lägga till ett par nya arkiv-foldrar och de la sig direkt under Inbox vilket får till följd att när jag kontrollerar Inbox så får jag se alla mail i mina arkivfoldrar.
Verkar finnas en del trådar om problem efter Thunderbirds senaste omdesign, men hittar inget bra svar. Någon som har ett tips?

Tidigare hade jag till exempel detta:

Inbox
- Mail 1 Inbox
- Mail 2 Inbox
Sent
- Mail 1 Sent
- Mail 2 Sent
Mail 1
- Old
-- Archive 2023
-- Archive 2022
Mail 2
- Old
-- Archive 2023
-- Archive 2022

Men efter att jag la till 'Archive 2024' så har jag fått:

Inbox
- Mail 1 Inbox
-- Old
--- Archive 2024
--- Archive 2023
--- Archive 2022
- Mail 2 Inbox
Sent
- Mail 1 Sent
- Mail 2 Sent
Mail 2
- Old
-- Archive 2024
-- Archive 2023
-- Archive 2022

Verkar drabba 2 av fyra konton, men ser inget direkt samband.

Av Naki

Skulle det få plats ett grafikkort i den?

Av Naki

Har tidigare hört om folk som adderar till exempel kardemumma till sitt kaffe, men har inte hört om salt tidigare. Halkade dock nyss in på en artikel om det och blev nyfiken. Har du salt i kaffet?

https://www.simplyrecipes.com/1-ingredient-coffee-upgrade-830...
https://perfectdailygrind.com/2021/03/exploring-the-science-b...