Inlägg

Inlägg som mpat har skrivit i forumet
Av mpat

Roligaste var nog på 80-taket när jag hade ett par kompisar som körde Atari och Amiga och var rädda för att lägga andras disketter i diskettboxen, alltså plastlådan man förvarade dem i. De trodde att virus kunde spridas mellan disketterna på det viset.

Annars är ju mycket gamla föreställningar som har levt kvar. Det där med att sitta och defragmentera en modern dator med SSD och modernt filsystem till exempel.

Av mpat
Skrivet av SnabelostSWE:

Samma personer som vägrar Win 11 för att Win 10 är såååå bra, är de som vägrade Win 10, för att Win 7 var sååå bra och som vägrade Win 7 för att Win XP var sååååå bra och som vägrade Win XP för att Windows 98 var sååååååå bra.

Inte alls, enligt min erfarenhet. Folk håller sig borta från Win 11 av samma skäl som de höll sig borta från Win 8 - MS har pillat med gränssnittet och höjt hårdvarukraven utan att leverera några nya säljande funktioner. Det enda skälet att hoppa på Win 11, om man inte köper en ny dator med det förinstallerat, är att det är nytt och att man känner att man måste göra det nån gång.

Har läst rätt många kommentarer om Win 11, och jag tror inte att jag har sett någon som säger att det är bättre än Win 10. Folk säger bara att det ”inte är så illa som alla säger”. Nähä. Inte direkt nån fantastisk reklam för att man skall ta på sig det jobb som det ändå är att installera, kringgå det värsta MS har hittat på och vänja sig vid resten. Hade det varit bättre på något sätt så kan man väl göra det jobbet, men just nu så letar jag i princip efter en anledning. Jag vill inte ha MS’ nya startrad, jag vill inte skapa nåt MS konto, och jag vet att jag skulle få komma på nåt nytt sätt att blockera MS automatiska omstarter. Kan jag lösa detta? Naturligtvis - men varför, om jag inte måste.

Jodå, de slutar med sin säkerhetspatchar nån gång. Den dagen den sorgen. MS brukar backa när folk håller fast vid sina gamla OS - se bara Win 10 efter 8, och Win 7 efter Vista. MS är alltid som bäst när de INTE tar några stora steg utan att bara polerar på det de hade innan. Jag har ett och ett halvt år eller så innan det blir kritiskt, och erfarenheten säger att MS kommer att komma på något sätt att locka över oss som inte vill innan dess.

Av mpat

Nu får jag gräva riktigt långt bak i minnet, men var det inte Tivo som försökte göra detta med sina egna streamingboxar för lääääänge sen? Tivo handlar ju om att man spelar in det som går på TV och spelar upp det senare, med möjligheten att spola förbi reklamen. Standard om man vill se det då var att starta programmet, sätt Tivon på paus och gå och göra nåt annat ett tag till man buffrat upp nog med tid för att kunna spola förbi reklamen. Tivo började då visa reklam på paus-skärmen, vilket är rätt absurt. De fick backa rätt snart, eftersom deras kunder naturligt var reklamhatare (därför de köpte Tivo), men idén är inte ny. Det som är nytt är idén att de försöker använda HDMI-CEC för att detektera när man pausar på en annan låda. Man kan ju hoppa att det är nog för att förhindra att Roku får sitt patent.

För övrigt ett litet tips till alla som har LG-TV och inte vill ha reklam i notiserna som dyker upp när man startar TVn ibland: gå in i inställningarna och ställ in regionen till "övrigt". Är till för att kunna använda TVn på typ kryssningsfartyg som byter region hela tiden, men det har som bieffekt att alla sådana reklammeddelanden försvinner utan att man förlorar möjligheten att ta in ny firmware eller använda inbyggda appar.

Av mpat
Skrivet av Kwirek:

Vad bra att Microsoft ger möjlighet att förlänga livstiden på operativsystemet, för de med faktiskt behov. 600kr per år är ju i princip gratis i det fallet, väldigt generöst.

Det är inte 600 per år, det är 600 första året. Det dubblas andra året och dubblas igen tredje. Hur det blir med fjärde har MS inte meddelat - sannolikt för att de inte vill supporta det alls så länge.

Av mpat

I den andra Win 11-tråden var argumentet allt som oftast att det ju var så lätt att kringgå alla dumheter som MS har hittat på i Win 11. Jo just det ja…

Av mpat

Borde haft full pott på den här.

Av mpat
Skrivet av Yatagarasu:

Har aldrig förstått upprymdheten kring TPM-kravet.
Det är enkelt att kringgå, och inte minst ser jag det överlag som en positiv utveckling. Det går inte att förvänta sig att ens hårdvara ska vara kompatibel med framtida mjukvara i evigheter. Exempel på detta skulle vara spelet Helldivers 2, här krävs det en processor med AVX-möjlighet, annars vägrar spelet starta oavkortat då det är beroende av detta.

Att folk blev upprörda var för att datorer och moderkort ganska ofta levererades utan TPM aktivt så sent som när Win 11 släpptes. AVX hade funnits i 10 år vid det laget (kom med Sandy Bridge 2011, Win 11 kom 2021), så det vore mycket mer rimligt att kräva det.

Sen ifrågasätter jag om det är en positiv utveckling att man måste ha det på. Som default om du köper en laptop till mormor, visst, men det är ju inte det vi talar om här.

Av mpat

Problemet är väl inte 600 kr för förlängd support en gång, problemet är 600 kr för första året, 1200 kr för andra året, och 2400 kr tredje året. Det här är MS' sätt att pressa folk att uppgradera.

Eftersom det enda jag gör med Windows-burken hemma är att spela på den kan jag skita i deras gnäll ett tag (hittas den nån riktig bomb till säkerhetshål brukar MS patcha det ändå för undvika dålig PR), men de lär väl vilja förstöra jobbdatorn så småningom. Egentligen kan jag väl leva med det mesta av dumheterna de har ändrat på, och det mest korkade (som kontextmenyn och att man inte kan placera startraden på sidan) kan jag antagligen fixa själv, men det finns absolut ingenting i Win 11 som jag vill ha. Varför "uppgradera" om det bara är en massa jobb att få tillbaka grejerna som jag vill ha dem och jag inte får nåt för det?

Av mpat
Skrivet av tEan:

Lysande förklaring på varför regleringarna plockades bort och framför allt varför det är totalt huvudlöst att vilja ha de tillbaka. Självklart är det ett försök från FCC(och i slutändan den styrande eliten) att styra tillgången till information.

De här regleringarna har inget med det att göra. Det de nya reglerna gör är att de förbjuder internetleverantörer från att blockera innehåll (för att de vill ha betalt för att släppa fram det). Amerikanska regeringar kan fortsätta att blockera vad de vill.

Av mpat
Skrivet av Trihxeem:

Att det har tagit så här långt tid att få bort de nötterna som republikanerna tillsatte för att rösta igenom de tidigare förändringarna är direkt skrämmande.

Detta är till 90% Bidens fel, och de sista 10% beror på en senator från West Virginia vid namn Joe Manchin. Först tog Biden en evig tid på sig att nominera någon alls till FCC (nomineringen skedde i oktober 2001), därefter blockerade senaten hans val (Gigi Sohn) efter hård lobbying från Comcast. Efter att demokraterna vunnit en plats till i senaten 2022 såg det ut som om det fanns en chans, men ovan nämnda Manchin vägrade att godkänna henne, vilket gav andra demokrater en ursäkt att också blockera. Bidens andraval, Jessica Rosenworcel, godkändes ganska snabbt.

Biden verkar ha nominerat Sohn som nån form av politisk poäng för att visa vilja att göra något, trots att han måste ha insett att hon aldrig skulle godkännas. Hade han tagit en tryggare kandidat från början hade de kunnat ta det här beslutet 2021.

Av mpat
Skrivet av insats:

Tack för svar @mpat!

Två frågor till på det bygget:

1. Ingen fläkt är vald. Behövs inte? Eller ingår i chassi?
2. Corsair SF750 750W är slut i lager just nu. Är just den viktig? Finns det ett bra alternativ?

Det var @havrefras som föreslog bygget, men vad jag kan se finns det bara en fläkt i den lådan vid leverans, så jag hade nog petat i ett par till.

Nätagg går att ersätta med annat av kvalitet. Inet har rea på Seasonic Focus GX 850W såg jag, det är ett bra alternativ.

Av mpat
Skrivet av EntropyQ3:

Sanning.
En snabbtitt i senaste Steam hardware survey säger att mindre än två procent av användarna har grafikkort kraftfullare än ett RX7900XT. Den förkrossande majoriteten av PC spelare är inte intresserade av att lägga de pengar toppkorten kostar. Det innebär inte att de kommer att finna de nya korten attraktiva, men för AMD att sikta på de sub 2% av marknaden som köper toppkort (och då företrädesvis Nvidia) vore idioti. Det går inte att försvara de små volymer AMD skulle sälja i segmentet.

Syftet med att ha toppkort är dels att marginalen kan vara god, dels att det är en del av marknadsföringen att ha kort i den prisklassen.

Skrivet av talonmas:

Bättre matrisoperationer behöver inte betyda bättre spelprestanda. Troligen snabbare ray tracing, men i övrigt tillför det inte så mycket. Om AMD som enda uppdatering hade varit tensorkärnor så hade spelfolk inte jublat precis. (ML folk däremot...). De vill ha bättre rasterisering o coolare shaders

RDNA3 har WMMA, vilket i princip är tensorkärnor med mindre flashigt namn. Detta verkar ha gått helt under radarn, just för att inga spelar bryr sig.

Skrivet av HappyPie:

En av AMDs ingenjörer nämnde tidigt att de stannade vid runt 80 CU för RDNA2 då det inte kunde skala effektivt till 120 eller 100 för raster-beräkningar.
Vid ett senare tillfälle nämnde en annan ingenjör (eller liknande) att RDNA3 hade tekniskt sätt möjlighet till att gå mycket högre men de stannade vid 96 för de ville hålla sig runt $1000 prisklassen.

Så för RDNA2 var det en tekniskt begränsning att nå högre prestanda medans RDNA3 en ekonomisk begränsning.

Detta är känt, men det skadar inte med lite bakgrund.

Som folk kanske vet så hade AMD tidigare en gräns på max 64CU i en design. Detta berodde på att de kunde ha max 16 CU i en Shader Engine (SE), och max 4 SE i en GPU. RDNA löste detta genom att para ihop CU två och två i så kallade Workgroup Processors (WGPer), och det är dessa WGPer som nu räknas för begränsningen. Varje SE är också delad i två Shader Array (SA). Antalet CU blir alltså (antalet SE)*(2 SA per SE)*(antalet WGP i en SE)*(2 CU i WGP).

För RDNA 2 var begränsningen fortfarande 4 SE i designen. AMD hade rent tekniskt kunna köra med 8 WGP i en SA, men man har insett att det är ineffektivt. Den enda gång AMD har kört så mycket som 6 WGP i en SA var i Navi 14, vilket inte var speciellt effektivt. Sedan dess har det varit 4 eller 5. Navi 21 är 5, så att hela matematiken blir 4*2*5*2=80. Rent tekniskt inte det absoluta taket, men det mesta som var effektivt. För RDNA 3 lyckades AMD äntligen bygga en design med fler än 4 SE - Navi 31 har 6 SE. Då backade man av till att ha 4 WGPer per SA, så att matematiken blir 6*2*4*2=96. AMD hade lätt kunnat ha 5 WGPer per SA och behållit effektiviteten (för 6*2*5*2=120 CU), och man har 5 WGPer per SA i Navi 32, så där var det säkert kiselsytan som var begränsande.

Citat:

Med tanke på rådande kretsbrist, eller kanske rättare sagt rådande "prioritering för AI produktion", så är det klokt att RDNA4 fokuseras på att tillverkas på små kretsytor och med ett liknande paketeringssätt som RDNA3 chiplet arkitektur, där det paketeras flera minnesmoduler (MCD) med en beräkningsmodul (GCD), i olika nod-storlekar.
Detta för att AMD ska kunna få upp antalet kort till marknaden i stort, och främst till den större skaran som är egentligen mer intresserad att handla i mellanklassen, och antar att det skulle hjälpa för att inte tappa kunder till Battle Mage.

Snacket jag har hört är att det är själva paketeringsmetoden som är flaskhalsen just nu. AMD backade helt enkelt från sin chippet-lösning för RDNA4 eftersom de behöver den kapaciteten till MI300.

Av mpat
Skrivet av insats:

Ser rätt trevlig ut! Skulle nog kunna tänka mig den men med samma chassi i vitt istället. Ett par av produkterna fanns inte i lager, men gissar att det finns motsvarande som är i lager?

Ett par frågor:

1. Behöver man verkligen 32gb ram? Kräver spelen så mycket idag?
2. Vad är status med AMD vs Intel/Geforce? Finns den någon nackdel att köra AMD, bortsett från att man inte kan köra CUDA?
3. Moderkortet verkar bara ha 1 USB-C ingång. Har det inte blivit vanligare än så? Nästan alla mina peripherals kör USB-C...

1. Nej, det är att betrakta som framtidssäkring.

2. I princip så får man med AMD bättre prestanda vid rasterisering och sämre prestanda vid raytracing vid en given prislapp. Det är det stora. Sen hur viktig raytracingen är beror på vad man spelar. Det är ett ganska litet antal spel som använder mycket RT, och de som använder lite RT funkar bra på AMD också. En synnerligen högljudd minoritet brukar också presentera DLSS, Nvidias uppskalning, som det största genombrottet i mänsklighetens historia, men AMDs FSR2 fungerar helt OK (speciellt om man inte skalar upp så mycket).

Vad gäller processorer så är det bättre att plocka ihop ett paket som funkar vid det pris du vill ha. Intels grejer drar helt absurda mängder ström om du kör toppvarianten, men längre ner i spannet är det inte så allvarligt. AMD har en stor fördel med 3D V-cache på vissa modeller (de som har X3D i slutet av namnet), vilket är fantastiskt för spel, men det är inte gratis.

3. Inte så vanligt med USB-C på stationära. Det finns kablar med USB-A till -C. Alla Alt-mode funktionerna fungerar normalt sett inte ändå.

Av mpat

Så först säger Google att de inte samlade in nån info från Incognito-användare. Sen säger de att de gjorde det, men att det är omöjligt att ta bort den. Nu säger de att de skall ta bort informationen som de först inte hade och sedan inte kunde ta bort. Hur skall vi verifiera detta? Trust me bro?

Av mpat

Väldigt länge var 6700XT det mest prisvärda totalt sett, men priset kryper upp där nu. Antagligen börjar det kortet faktiskt ta slut.

Av det som finns kvar så sticker 4070 Super och 7800XT ut som två kort som faktiskt är någorlunda prisvärda, men det är bara för att det finns så mycket som är extremt dåligt värde för pengarna.

Av mpat
Skrivet av Samiski:

@mpat

Här kommer några bilder haha, tog extra många så man kan se olika vinklar/text!
Verkar vara en (1) tjock kabel och två (2) små. Förresten såg jag att det fanns en 12V switch på PSU:n vad är det för något?

Se bilder här:

https://ibb.co/XxkZwz3
https://ibb.co/TP40r8g
https://ibb.co/nL70dsB
https://ibb.co/JHkWgTt
https://ibb.co/YD883Rs
https://ibb.co/FBN43RW

Första bilden visar att switchen står på multi-rail. Prova att slå om den och se om det hjälper. Annars är det nog ny PSU som gäller.

Av mpat
Skrivet av Samiski:

@mpat Jag har dessvärre inte installerat den pga bloatware

Min PSU är en sådan https://www.inet.se/produkt/6902896/corsair-vengeance-750m-75...
Är väl ändå en hyfsat bra PSU för min rigg
Cirka 3.5-4 år gammalt!
Dock är jag bara en simpel gamer, inget som mining/overclocking osv.

Hm, en liten detalj med den PSUn. Det är uppenbarligen en multi-rail som kan ställas in att bete sig som en single rail:

https://www.corsair.com/eu/en/p/psu/cp-9020176-eu/vengeance-s...

Så då undrar jag hur ditt nätagg är inställt? För om det är i multi-rail, så kan det ju vara så att GPUn ligger på en egen rail som fungerar som den skall, medan moderkortet (och därmed CPUn) ligger på den andra som håller på att dö.

Hade inte heller lagt in Asus programvara, förresten. De har verkligen gått ner sig.

Av mpat
Skrivet av Bagarbosse:

Det kanske inte är orsaken till ditt problem här i tråden eller förklaring på inlägget du frågar om..., men det rekommenderas att man alltid ansluter grafikkort som har två ingångar med varsin separat kabel hela vägen från psu. Inte att man använder en sådan kabel som förgrenar sig till en ytterligare 8-pin kontakt.
Enl ditt foto ser det ut som du har kopplat som nederste bilden här.
https://i.imgur.com/R0PlY90.jpeg
Ju kraftigare grafikkort man har desto viktigare är det att "koppla rätt". 2060S är inte så värst kraftfullt så det kanske inte spelar någon roll, men har du möjlighet (kablage) att "koppla rätt" -> gör det.

Detta har nästan säkert inget med det här problemet att göra. Det är när han lastar ner processorn (med Cinebench) som datorn dör, medan en last på bara grafikkortet (med Heaven) inte gör något.

(Sen skall sägas att det där med separata sladdar bara spelar roll i ett par specifika undantagsfall, men det kan vi skita i just nu. Att dra olika sladdar är aldrig fel.)

Av mpat

Såg i en bild att ditt moderkort verkar vara från Asus. Deras programvara (AI Suite) kan också visa vilken spänning du har. Vad säger det programmet?

Har du nån info om PSUn? Hur hög effekt, hur gammal är den, vad för märke? En eller två rails 12V?

Av mpat

Alla prylar som använder 12V idag gör det via VRMer (Voltage Regulator Module). Denna pryl tar 12V DC in och levererar vad CPUn eller GPUn behöver, vilket brukar vara runt 1V (och varierande beroende på belastning). VRMerna klarar av att spänningen inte är perfekt 12V, eftersom specen säger ± 5%, och kan ändå leverera en spänning ut med mindre spridning än så. Det jag anar händer här är att spänningen från nätaggregatet faller så långt att VRMen till CPU inte längre kan leverera den spänning den skall, och därför stänger datorn av sig.