Inlägg

Inlägg som mpat har skrivit i forumet
Av mpat

Alltid en fördel om regler är tydliga, och det här blir ju mer tydligt.

Skrivet av medbor:

Artikeln handlar dock om uthyrning, då är det inte bara du själv och din familj, dessutom kommersiell aktivitet

En intressant fråga om detta är tillåtet enligt kamerabevakningslagen. Kan inte hitta något svar på specifikt det. Det är inte tillåtet att bevaka personer som är i ditt hem ”under sin yrkesutövning”, men det är ju inte vad AirBNB handlar om heller.

Däremot är det nästan alltid förbjudet att filma utomhus, alltså det som AirBNB är OK med.

Av mpat
Skrivet av jnsson:

Fast det är inte riktigt iMessage med samtal, för du gör inte samtalet från sms appen väl? Utan du använder telefonappen eller Facetime appen.

Japp. I Messages kan man klicka på namnet på den man pratar med, så kommer det upp alternativ som Samtal, Video och E-post, men de är bara länkar till andra appar. Klickar du på Video så hoppar du direkt in i Facetime och börjar ringa den personen, men samtalet sköts inte av Messages.

Av mpat

Aldrig ägt en Sony-konsol.

Av mpat
Skrivet av PelleP38:

Tack både @hakd och @Thomas
CrystalDiskInfo låter som något halvskumt
Men ska ta och kolla in det när jag hämtat sen disken från mitt bankfack nästa gång.
Vad innebär SMART-värden? Vad kommer denna check säga mig?

Jag har kört med Windows inbyggda check, chkdsk [enhetsbokstav:] /f och /r
Inget av dem hittar några fel. Men det kanske inte är helt tillförlitlig kontroll.

Detta är helt olika saker. SMART är ett protokoll för att läsa ut värden ur diskens interna statistik. Tänk på det som att du kopplar in en OBD2-adapter i bilen och kontrollerar vilka felkoder den visar för att se om bilen behöver in på service. Chkdsk i Windows (och motsvarande funktion i UNIX-liknande system, chkfs) kontrollerar bara att filsystemets katalog är konsekvent. Katalogen är här en lista över alla filer och en massa information om dem, typ namn, ändringsdatum, och var de ligger på disken. Det är också bra information att ha, men det är liksom en helt annan sak.

(Sen skall sägas att chkdsk inte är lika viktigt idag som det en gång var. Med äldre filsystem i allmänhet och FAT (FAT16) i synnerhet så kunde filkatalogen väldigt lätt gå sönder, och då fick man ta till chkdsk för att laga dem. Idag händer det inte så ofta, eftersom vi har s.k. journalförande filsystem i alla operativsystem de senaste 20 åren eller så, och med sådana system är väldigt bra på hålla katalogen i ett fungerande skick.)

Av mpat
Skrivet av BlackRed Guy:

När du säger : "bättre bild än native", vad betyder bättre specifikt i detta fall?

Inte personen du svarade till, men normalt betyder ”bättre än native” att ”native har så usel TAA att om man slår av den kan man skala upp en del och fortfarande få en bättre bild”. DLSS slår alltid av AA, och i moderna spel går det ibland inte att göra det på något annat sätt.

Av mpat
Skrivet av Bruun:

Hade ni kört i två M2 eller två vanliga 2.5" SSD?

Har du plats för M.2 så är det givetvis bättre på alla sätt.

Av mpat
Skrivet av Alphahanne:

Känner som Varg. Vad är det för något som är smart med detta? Låter mera som lata produkter för mig. Orkar inte folk gå ett par steg eller sträcka sig lite för att tända/släcka längre? Osmart tycker jag det känns.

Har dem för att styra värmen på landet innan jag åker dit. Där är IKEAs grejer bra, eftersom de är godkända för hög effekt (rätt många av de billigare maxar på 500W). Har också lite tidsstyrning av lampor som beror på solnedgången, dvs både tid på dagen och dag på året.

Av mpat
Skrivet av Aeig:

Intressant resonemang, jag tror faktiskt att Intel överväger att lägga ner sina separata grafikkort. Blir förvånad om vi någonsin får se "Battlemage", de har inte resurserna eller kompetensen att tävla med AMD eller Nvidia.

Intel lär överväga det, men Battlemage kommer. Den är i 4060-klass eller så, men den kommer. Vi lär vara uppe på Druid innan de ens kommer upp till Nvidia’s x70-klass.

Av mpat
Skrivet av SirSmeghead:

Riktigt dåligt, speciellt då dom tidigare gått ut och sagt att dom måste bli mycket bättre just på RayTracing-prestanda.

Japp, men inte när. Kanske tycker att det räcker med 2026.

Nånstans är det AMD som bestämmer när bättre RT behövs, eftersom det är de som gör GPUerna för konsolerna.

Skrivet av rwkk:

jag säljer nog min AMD stock snart. har gått uppåt men då de inte satsar på att utmana nvidia på top end har de troligen inte mycket att ge för företag (mest ai) heller. dvs försäljningen kommer inte bli bättre utan sämre. såvida skälet till att de inte gör 80 klass utmanare för gaming är att de vill behålla de gpuerna för AI men det tror jag inte.

MI300 säljer riktigt bra, dock. Är nog snarare så att de inte ser någon större användning av bättre RT-prestanda när det gäller att vinna marknadsandelar inom AI.

Av mpat

Apple har en del AI-grejer i OSet redan, så det här är bara att bygga vidare på det.

Det skall sägas att Apple aldrig har sagt att de jobbar med någon bil, det har alltid varit rykten.

Av mpat
Skrivet av Sarato:

Blaster Master såklart!
Ett spel jag aldrig tyckt om men som jag gärna vill tycka om. Föredrar Blaster Master Zero som enligt mig är mästerverk.

Naturligtvis helt rätt, och bollen är din.

Av mpat

Kände igen den där väderkvarnen från NES-spelet men kunde inte koppla den. Gissningen på Gradius 3 visste jag var fel (det är SNES) men nära, så då måste det bli Life Force.

Svårt att minnas vad jag har tagit, men vi tar ett annat från samma era:

https://imgur.com/Mvxz0t9.png

Av mpat
Skrivet av Kalasis:

Kan det vara Life Force? Samma serie som Gradius.

Av mpat

Jag skulle vilja ha ett par frågor till besvarade:

* Kommer du att koppla något av allt detta till routern med sladd?
* Om du ställer en router i rummet där den skall stå, har du då god täckning överallt där du kommer att använda nätverket? Inte "OK, det funkar", utan bra signalkvalitet. Du kan kolla detta med mobilen - har du en iPhone så är det AirPort-verktyget (från Apple, men du får hämta det från App Store) som gäller, och det finns säkert något liknande för Android. Du kan ta en gammal router och bara ställa där temporärt - nyare routrar skickar inte ut starkare signaler än gamla.

Om du har bra täckning överallt, så bra - köp en router av god kvalitet och koppla allt till den. Om du inte har det, titta på Mesh. Tricket där är att man inte skall ställa satelliterna där det är dålig täckning utan där det fortfarande är bra täckning men så nära som möjligt till platsen med dålig täckning.

I en kåk som du beskriver så finns et egentligen bara en sak som kan skärma om man har otur, och det är vattenrör. Har du en oförklarlig svag punkt nånstans så kan det bero på det.

Av mpat

Min tumregel är att med en bra kylfläns så kan en 120mm-fläkt kan kyla bort 120W värme utan att man blir döv, och lite mer om man tolererar oljud. 4070 Ti S är 285W, så jag skulle inte köra två fläktar på den - speciellt som fläktar till GPUer oftast är något mindre än 120mm.

Av mpat
Skrivet av N_Micke:

Försökt men den tar likförbannat av minnet på C:\ disken istället för den externa. Men det är väl jag som gör fel kanske.

Windows har ju tyvärr vänt på syntaxen i kommandot, så du får skriva länken först och vart den skall peka sen, tvärtemot hur det funkar i POSIX-baserade system och tvärtemot hur Windows egna copy-kommando funkar:

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-server/administrati...

Glöm inte heller /d för mappen.

Av mpat
Skrivet av N_Micke:

Varför i hela friden går det inte att ändra till annan disk för lagring av bilder än till C:\"user". Skulle ju vilja ha mina bilder lagrade till en extern disk och inte fylla upp c disken.

Det är korkat, men det går väl att lösa med en symlink?

Av mpat

Det här är väl inga nyheter? Vi vet att Nvidia håller på så här. Möjligen är det nyheter eftersom de nu är så stora (nån som kollat deras marknadsvärde efter senaste rapporten?) att det kan bli ett problem med anti-trust-myndigheterna. Det var ju delvis det som hände för MS - deras specialavtal med olika OEMerna var inget man brydde sig om förrän de var så stora att de blev ett monopol.

Av mpat
Skrivet av xc:

Dom har väl en massa 7800 kort att bli av med först.

Enligt alla rapporter säljer 7800XT väldigt bra, så om något har de en massa 7900XT att bli av med.

Av mpat
Skrivet av CrispVanDahl:

Vi hör vad ni säger.
Sviten kommer att uppdateras inför nästa generationer grafikkort och då kommer vi givetvis att anpassa den bättre efter de förutsättningar som finns idag och framgent. Måhända vore det på sin plats med antingen RT inbakat i det vanliga prestandaindexet eller ett separat sådant. Oaktat metodik kommer jag och @JonasT sätta oss med med det framgent och börja staka ut framtiden.

Om det finns nog med spel för det så hade ett index för RT-prestanda varit bra. Som det är just nu så är det bara fyra sådana spel i testet och prestandan varierar kraftigt. Cyberpunk är närmast ett techdemo för Nvidia, och GotG har usel prestanda på RDNA 3 även utan RT aktivt. Samtidigt kommer spel som Spiderman 2, som har RT på i alla kvalitetslägen och funkar utmärkt på RDNA 2 (det är ju det som PS5 har). Skall det ingå i ett index för raytracing? De som är mest heta på RT verkar mest titta på prestandan i Cyberpunk, för det är den enda som beter sig som de förväntar sig. Finns ingen anledning att göra ett index av ett spel...

Nånstans skall ett index vara representativt för de spel man kan tänkas spela, och då är just nu Cyberpunk och Alan Wake 2 i någon sorts egen klass som spel som offrar all prestanda för bättre utseende i RT. Att ha med sådana spel i ett index blir lite missvisande om det bara är ett fåtal som inte säger något om den stora massan.