Inlägg

Inlägg som mpat har skrivit i forumet
Av mpat
Skrivet av Xverminator:

Jag tycker Win 11 har börjat bli hyfsat bra efter lite custum inställningar vs Win 10.

Dock tycker jag Microsoft borde lägga mer tid på att optimera OS än bara ösa på med nya saker varje uppdatering.

Sen borde de vara mer lyhörda och konsekventa med att behålla saker mellan varje os än att kasta om alla menyer så knappt de erfarna användarna hittar rätt.

Detta är ironin med Microsoft. De är som bäst när de bara itererar på det de har - det är när de skall göra något nytt och försöka förändra hur folk jobbar som det går åt skogen. Lite elakt kan man säga att de försöker vara Apple. Ironiskt när 90-talet i princip handlade om att Apple försökte vara Microsoft, och det gick inte bra för dem heller.

Av mpat
Skrivet av Maximo:

Är det inte bara typ 5800x3D som är superomtyckt?

Beror på om man bygger nytt eller uppgraderar. 7800X3D är väl det givna valet om man bygger nytt idag. Finns också 5700X3D om man vill hålla ner effekten lite.

Av mpat
Skrivet av Swedman18:

Fast har inte x3D processorerna alltid kommit typ ett halvår senare? När dom är så omtyckta dessutom märkligt att skippa då

Tror också att de kommer senare, men om man skall tro de rykten som finns så är det en flaskhals med den typen av paketeringsteknik. Det är också därför som RDNA4 blir monolitisk och inte med chiplets. Skulle ju möjligen tala för att AMD sparar sin kapacitet där till annat.

Av mpat
Skrivet av giplet:

Så svaret på frågan är lite "it depends".

Det är nästan det enda man kan säga om det utan mer info. Som exempel på hur rörigt det kan bli:

https://www.anandtech.com/show/9483/intel-skylake-review-6700...

Detta är för Skylake, men Intel körde ju den designen i många år så det är samma på många Intel-prollar. Man har alltså 26 ”High-speed lanes” sockan bli USB 3.0, SATA, Ethernet eller PCIe beroende på vad man behöver. Att koppla in en ny SATA-disk kan därför absolut stänga av PCIe-lanes.

Av mpat

Jag tror att Intel måste göra en papperslansering nu, så att de kan mäta sig med 4060 och 7600 i recensioner. Om de väntar för länge så blir det "5060" och "8600", och då ser de mycket sämre ut.

Däremot skulle jag inte vara så säker på att de verkligen levererar några kort i år...

Av mpat

Kapacitet, pris och hastighet, givetvis, + en sak som inte fanns som alternativ - fysisk storlek. Det är satans irriterande när de är lite för stora bara för att någon tyckte att det skulle vara en fet kylfläns som inte behövs men skall se snygg ut utifrån.

Av mpat
Skrivet av lincoln:

Skulle ju vara trevligt om de kunde öka i prestanda utan att öka strömkonsumtionen också.

Jag upplevde det som att 300W under en tid var nån form av inofficiellt maxtak.
Så är det uppenbarligen inte längre.
Synd.

Det var ett synnerligen officiellt maxtak - PCIe-specen säger att max effekt för ett kort är 300W. Den specar också maxlängd (12”, lite över 300mm), höjd och tjocklek (precis vad bakplåten är). Över tid har leverantörerna börjat ignorera detta, med start från eftermarknadskorten och så småningom också i referensmodeller. Det var väl naturligt att de skulle ignorera effektgränsen också.

Av mpat

Finns hundra sätt, men i om du vill begripa vad du gör:

1) Sortera alla namnen i bokstavsordning.
2) Gör en ny kolumn bredvid med en formel som =IF(cell_till_vänster=cell_ovanför_den;"X";"")
3) Filtrera den nya kolumnen på om det finns X.

Man jag håller med om att en Pivottabell är det överlägset enklaste

1) Är det bara en enda kolumn, skapa en kolumn till bredvid och fyll med X. Markera allt detta.
2) Fliken Insert och sedan Pivottable. Lägg det på ett nytt ark.
3) Lägg kolumnen med namnen under "Rows" och lägg kolumnen med dina X under "Values". Excel kommer nu automatiskt att välj "Count of Values", vilket är bra, det är det vi vill.
4) Filtrera nu i tabellen på alla med Count of X mer än 1.

Av mpat
Skrivet av Versatile:

Låter som korruption, med tanke på hur mycket pengar de genereras i SF så borde de vara toppmodernt.

Många kommuner i Kalifornien har problem med ekonomin beroende på att de i princip lever på fastighetsskatt, och den får de inte höja som de behöver beroende på ett gammal medborgarinitiativ kallat Proposition 13. Vet att det är på gång att försöka ändra den paragrafen nu igen i nästa val, men vi får väl se hur det går.

Sen har San Francisco specifikt problem med en fullständigt absurd NIMBY-kultur dessutom, men det är en annan sak.

Av mpat
Skrivet av Lagers:

Nu spekulerar jag här:
Jag är en vanlig användare som inte läser här på SweC.

1. Jag laddar ner en ny webbläsare för att jag hört att den är bättre.
2. Jag kör igång den och den ser ju bra ut. Kör den några gånger men den blir ju inte standard så...
3. Ska jag in i inställningar och ändra? Vart gör jag det, vågar inte gå in där, kan ju förstöra något...
4. Jag ger upp och kör med Edge. Den fungerar ju.

Vänta här nu:
6. Jag har lyckats ändra till t.ex Firefox som standard. Då kommer en uppdatering som frågar om jag vill byta till Edge. Det ser ut som att jag måste trycka ja på den där lysande JA-rutan annars är jag inte säker på internet...

Eller så ändrar MS detta tilltag för att de bara tänker på sina kunders säkerhet till 100%. Vad vet jag...

Vad Firefox kan göra är att istället för att byta standardwebbläsare bara öppna rätt skärm i Inställningar och låta användaren byta själv. Fördelen med det, jämfört med dagens situation, är att det åtminstone är tydligt för användaren vad som händer. Idag kan ju ett program bara byta på egen hand.

Skrivet av jocke92:

Stött på många datorer där edge har blivit default pdf-läsare tyvärr istället för adobe reader

Japp, men detta är faktiskt Adobes fel. MS ändrade för ett antal år sen så att om man försöker ändra på filassociationer programmatiskt, så detekteras det. Windows sparar en hash av vad det skall vara, och stämmer inte den när man försöker öppna ett dokument så återställs associationen till default - vilket är Edge, eftersom Acrobat och Adobe Reader inte följer med OSet per default. Adobes fel är att deras genomusla installerare alltid ställde in det nyinstallerade programmet som default utan att ens fråga. Detta triggade MS reset-funktion så att det blev Edge igen. Detta ledde till den fantastiska situationen att om man hade Acrobat inställt innan, så såg Adobe’s installerare till att man fick Edge om man försökte uppdatera. Hände jämt och ständigt på jobbdatorn när de tvångskörde någon uppdatering.

Felet är löst sen ett par år, men det var fel riktigt länge.

Av mpat
Skrivet av mezzo_:

Det är bland det första jag ställer in när jag installerat Windows 10, högsta power profile med att skärmen stängs av efter 20min. Jag är nyfiken på om det finns något som jag kan ställa in i bios även om jag bara har B350-chipset.

Strömgränsen är väl det mest uppenbara.

Av mpat

Rätt vanligt att prylar drar mer ström precis när de startar men mindre i fast drift.

Av mpat
Skrivet av Chromatic:

https://i.imgur.com/ecmBWyt.gif
Så sjukt underskattat spel för sin tid

Nu är det väl inte den här som gäller så jag gissar inte, men jag tror jag vet.

Av mpat
Skrivet av mezzo_:

Men i 7700K?

Jag upplever att saker som att starta installationsfiler i Chrome som jag precis laddat ner går avsevärt långsammare på min 8700 än vad det gjorde på min 7700K t ex.

Nej. 7700K är Kaby Lake, dvs Skylake fast att Intel har uppgraderat det licensierade mediablocket. Som jag skrev ovan, mest sannolikt att det handlar om strömspärren eller basklockan om det nu är hårdvaran öht.

Av mpat
Skrivet av mezzo_:

Jag skrev ett inlägg som försvann är jag postade av någon anledning. Den 'kvickhet' jag beskriver är något som skulle finnas där vid låg voltnivå ändå. sen vet jag inte hur mycket jag kan skruva på sånt på ett B360-chipset men jag kan titta på det när jag bytt ut kylaren till en Noctua-kylare.

Jag hörde det bara i förbifarten i någon video så det är svårt att både referera till och att ens veta om det stämmer eller inte. Tanken var att någon funktion som tidigare legat on-dye med lägre latens skulle ha flyttats utåt till kanske chipset-nivå för att spara plats vid implenteringen av stöd för 6 kärnor och fler. Det kan vara BS av hägsta rang men det talades om en 'golden age' med 2600K och några generationer då ytterst små beräkningar skulle ha haft lägre latens och visa sig i saker som att öppna filutforskaren och sådana väldigt lätta jobb.

Det enda som låter bekant är den integrerade VRMen i Haswell (ibland kallad FIVR) som onekligen var lite snabbare än att ha den på moderkortet. Den fanns dock inte i 2600K (Sandy Bridge).

Av mpat
Skrivet av mc68000:

Eller handlade det om power-modes?

Det var en extern power plan som installerades av någon chipset-drivis eller liknande, och den behövs inte heller längre för moderna Rydén.

Av mpat

25L, är det miditower eller kommer man ner i SFF?

Jag tycker egentligen att det skall vara så litet det går utan att kompromissa. I mitt fall är det uATX och en låda som tillåter långa GPUer. Sen är luftflödet inte 100, men det beror på dess design, inte storleken. Med en öppen panel i framkant hade det inte varit några problem.

Av mpat
Skrivet av mezzo_:

Jag har sett rykten om att Intel vid någon punkt flyttade ut en schemaläggare eller något från själva CPU package (möjligtvis till chipset).

"Schemaläggaren" tror jag är en översättning av dispatcher. Det är en väldigt central del av processorn och går inte att flytta ut. Det jag vet att Intel flyttade in i processorn men sedan backade ut igen var VRMerna, som flyttades in med Haswell men flyttades ut igen med Skylake. Kan inte komma på något annat som de flyttat ut, det brukar vara att man flyttar in saker.

Citat:

[Det gäller en allmän upplevelse om att i7 2600K hade en väldigt 'snappy' upplevelse vid snabba operationer så som att öppna filutforskaren, att öppna webbläsare och liknande operationer som inte nödvändigtvis går att mäta med benchmarks.

Jag såg det som en urban myth men nu när jag har uppgraderat från en i7 7700K till en i7 8700 utan K.

Jag tycker mig uppleva att min 8700 är lite lite långsammare vid allmänt Windows-bruk. Det tycks vara omöjligt att bevisa och jag har såklart bytt chipset och det som följer med moderkortet. Båda är dock Asus Strix (Z270F Gaming vs B360-F Gaming men båda körs utan överklockning).

När jag hörde om fenomenet var det gällande 9000-serien kontra 2600K som hölls som Intels 'peak' när det gäller denna typ av prestanda. För att spara utrymme på CPUn.

Är det något jag har inbillat mig eller ligger det något bakom den? Jag har för mig att jag har hört det från Jay's two cents eller HWU.

Din 8700 har lägre strömspärr (om du inte kringått den i BIOS, vilket många moderkort gör per default) och lägre basklocka. Om det du märker beror på hårdvaran så är det möjligen det.

Av mpat

Det är inte så mycket fel på sonens dator. Grafikkort bör ju bytas naturligtvis, och om den ena M.2-disken verkligen är 120 gig (finns det ens så små som M.2?) så kan man ju peta i nåt ordentligare där, men jag hade inte bytt processor och grafikkort än. Om du absolut vill byta processor för att du vill sno den så kan du ju uppgradera till 5800X3D eller 5700X3D, det är fortfarande väldigt bra processorer som passar på ett AM4-moderkort (som du har), men då får du ta i med grafiken för att det ens skall märkas i de flesta spel.

Av mpat
Skrivet av Moiz:

Det ska också läggas till att Ross Scott har sagt i en tidigare video att enligt Amerikansk lag så har inte en privatkonsument inte rätt att äga mjukvara man har köpt, men har enbart tillstånd att använda mjukvaran så länge some upphovsrättsinnehavaren tillåter det (länkar ungefär till när han börjar tala om det men hela videon rekommenderas att titta på). https://youtu.be/DAD5iMe0Xj4?si=WL_1zYnz5W0brjfO&t=1758 Dock finns det inga sådan lagar för mjukvara i Europa. Så han hoppas på att eventuellt få kontakt med EU-domstolen för att reda ut det hela.

Det finns väldigt få sådana lagar i USA heller, vad han än säger. Det skiljer väldigt mycket mellan olika delstater. Ett försök att reda ut detta gjordes för en sisådär 20 år sen (med syftet att göra lagen som du beskriver, att man inte äger något utan bara licensierar det) men det misslyckades:

https://en.wikipedia.org/wiki/Uniform_Computer_Information_Tr...

Misstänker starkt att det hade varit närmast omöjligt att få igenom något sånt i USA. Kongressen har inte mandat att göra det (enligt tionde tillägget), så man får lobba alla 50 delstaterna plus några territorier för att få igenom nåt.