Inlägg

Inlägg som mpat har skrivit i forumet
Av mpat
Skrivet av Fenrisulvfan:

Kul, men kan du summera vad han säger? Tänker inte titta på ett klipp som är över en halvtimme med titeln ”jag hade rätt!”.

Av mpat
Skrivet av dagas:

Skulle personligen valt Victoria eller Hearts of Iron framför Europa Universalis men Paradox var åtminstone med.

Inget av dem är tillnärmelsevis lika stort. Paradox två stora spelserier är EU och Crusader Kings. Victoria 2 ansågs allmänt obegripligt utanför de som älskade det, och uppföljaren dröjde tills Vicky 2 var närmast ospelbart. HoI 4 lär vara bra (personligen är jag toktrött på spel om andra världskriget så jag spelar annat) men tidigare spel i den serien har haft ett något blandat mottagande. Bland övriga Paradox-spel så är Stellaris bra ibland - de ändrar mycket på det spelet med patcharna, och ibland är det inte kul alls. Nej, skall man ta ett Paradox-spel så måste det bli EU4 eller CK2.

Av mpat
Skrivet av MrRunaway:

Måtte 12 GB bli det som ersätter snåla 8 GB på Apples prylar.

Just Apple med LPDDR5 kör ju redan med 24Gbit kapslar (med M3 Pro, se mitt exempel ovan) så det kan de om de vill. De vill inte.

Av mpat
Skrivet av Mortac:

Vad spelet tycker ska inte spela någon roll så länge Windows tycker att aktivitetshanteraren ska ligga överst. Det har då fungerat för mig, men förstår att Windows gör lite som det vill ibland.

Skillnaden är om man kör riktig Fullscreen eller Borderless window. Numer defaultar spel oftast till det senare, och då fungerar allt som det skall med aktivitetshanteraren, men är det Fullscreen så får man ibland ta till lite knep.

Av mpat
Skrivet av Fearnox:

Men det är fortfarande rekommenderat att köra 2st likadana minnen nu med, eller kvittar det nu med DDR5?

Det är aldrig fel att köra 2 likadana minnen, och jag gör det själv. Det är bara det att skillnaden mot andra konfigurationer är mindre numer än när vi började köra med två minneskanaler. Faktum är att skillnaden i de allra flesta fall är omärkbar - speciellt om man inte kör integrerad grafik - men det är aldrig fel att köra 2 likadana minnen.

Av mpat
Skrivet av Fearnox:

Var det för konsument, företag eller båda som de erbjöd detta 2006?

Alltid varit så noga med att man ska köra 2 likadana minnen så detta kommer lite oväntat.
Men i och med i alla fall DDR5 så kvittar detta, det är bara att hastighet och hur mycket utrymme för Dual-channel som man kan utnyttja bestäms av den minsta och svagaste minnes stickan?

Är det så Apple gör nu med när de har så konstiga storlekar på RAM med deras datorer?

Efter en snabb Googling så beskrev en sida att Dual-channel inte gör någon större skillnad längre(svar på Apple support sida).
Låter ju väldigt konstigt, finns det någon sanning i det?

Inte riktigt med på vad du frågar, men jag svarar så bra jag kan.

Intel erbjuder, fr.o.m 965, lösning att köra dual channel minne så länge det går, dvs har du 1GB i en kanal och 2GB i nästa så blir det dual channel de första 2GB och 1GB på resten. Nackdelen med detta är att du inte kan köra 128bit reads med det upplägget, men bandbredden blir samma.

Intel gjorde primärt detta för att hjälpa sina interna GPUer. De tappade rejält om de inte fick hela bandbredden från dual channel. Det gäller fortfarande - grafiken är det som tappar.

Apples udda minnesmängder på MBP beror på att de kör 192-bit minne i M3 Pro och dessa nya minneskretsar. Det blir alltså 6 st 32-bitars kanaler med 24Gbit=3GB på varje kanal eller 18GB totalt.

Av mpat

Detta med udda storlekar på minnet ingår i DDR5-standarden, bara att ingen brytt sig om att göra sådana tidigare.

Skrivet av C4illin:

Dual channel funkar. Men det blir bara dual channel så länge det ena inte är fullt så runt 16 GB dual channel.

Detta beror på vem som gör memory controllern. För Intel är det precis som du säger sen 2006 eller nåt sånt (965P, om nån minns det gamla chipsettet) men jag vet faktiskt inte hur AMD har gjort, och jag är rätt säker på att Apple inte brytt sig om det randfallet - de fyller vara kanalerna och tar betalt precis vad de vill.

Skrivet av GuessWho:

Är ju inte som, var det GTX 970 som fick kritik för att deras 4GB var uppdelat i 3.5GB snabbt VRAM och 0.5GB långsamt VRAM.

Ja, men det var mycket värre än vad du beskriver. Nvidia stängde av L2 och ROPparna för den sista (åttonde) memory controllern, så det fungerade inte alls om den inte fick låna den funktionen av den sjunde controllern - det fanns en crossbar som gjorde det möjligt. Nvidia gjorde det bästa av situationen, och stripade minnet över de övriga sju, så om man höll sig i de första 3.5GB var minnesbandbredden 7/8 av Nvidia hade sagt - fel, men rätt nära och helt OK. Problemet var om man måste använda de sista 0.5GB. Det kunde då inte göras parallellt med övriga accesser, utan det blev varannan gång. Bandbredden till dessa sista 0.5GB blev då 1/16 av vad Nvidia hade lovat - men bandbredden till de första 3.5 GB halverades också bara för att de sista 0.5GB var aktiva, så de blev 7/16 GB av vad Nvidia lovade. DET kändes.

Skvallret på den tiden var att det berodde på brist i kommunikationen, att nån mellanchef inte begrep och bara sa ”Kör på 4GB för det har Radeon 290 och vi kan inte vara sämre.”. Sagda mellanchef lär ha blivit uppkäkad levande när Läderjackan fick nys om vad som hade hänt.

Av mpat
Skrivet av Rouge of Darkness:

Win+L är en av genvägarna som borde tas bort...

Värdelös funktion på gemensamma datorerna vi har där typ 50 konton kan va inloggade samtidigt med lite allt möjligt igång på en liten hp minidator med typ 4gb ram vilket gör den typ obrukbart slö...

Och kastar man ut alla för att få lite fart på den blir det ett jävla liv för hälften hade inte sparat när de gick iväg från den som de klantarslen de är...

Det handlar ju inte om genvägen utan funktionen att låsa datorn överhuvudtaget. Man kan låsa datorn på skärmen som kommer upp med Ctrl-Alt-Del. Vill man inte ha den så kan admin stänga av den.

Av mpat
Skrivet av Roger W:

Funkar, men behövs den här genvägen egentligen längre i modernare windows?
Nu räcker det ju att bara trycka o släppa windowsknappen och sen skriva namnet på exen och trycka enter. (och man kan välja mellan olika förslag med upp+ner pilarna relativt organiskt) Nya metoden är ju inte lika minimalistisk och den kan förvirra ibland, men den är mer flexibel

Metoden du talar om är för program som ligger i start-menyn, fast MS i senare versioner (nånstans under Win 10s livstid) lagt till så att det funkar med kommandon också, samt massor av annat skräp. Problemet där är när flera saker heter snarlika saker. Windows ägnar sig ju åt att söka på nätet också numer, så om man skriver sitt kommando och trycker enter innan man tittat, riskerar man att man öppnar helt fel grej. Om jag till exempel skriver "Logi" för att jag vill att den skall öppna inställningarna för musen, får Windows ibland för sig att jag vill öppna något annat Logitech-program (eftersom de alla är döpta så att de börjar med Logi, och det ligger 5 stycken på datorn av olika skäl). Win-R är "dum" i att den bara öppnar precis den filen man anger.

Av mpat
Skrivet av Etherhawk:

Win+P för att få fram menyn för extra display/projektor.. Sjukt användbart när man är på möten hela dagarna och folk inte vet hur man får projektorn att funka..

Variant på detta: Win-K för att ansluta sig till trådlösa enheter. Typ Bluetooth, men funkar också på trådlösa projektorer som en del har.

Av mpat

Många som har nämnts redan, men:

Win-X: Öppnar en system-meny med diverse admin-verktyg.
F2 i Excel: Öppnar en cell och placerar markören sist, så man kan lägga till text på slutet istället för att skriva om.
Ctrl-D i Excel: Kopierar ovanstående cell. Även Ctrl-R för kopiera den från vänster, men det är inte lika vanligt.
Ctrl-; i Excel: Dagens datum
Win-R: Kör (tänk Run). Rätt många program funkar om man vet vad programmet heter, typ eventvwr för Eventviewer och gpedit.msc. Har du ett program du startar på många olika datorer, lär dig vad det heter så kan du öppna det snabbt.

Skrivet av Thomas:

De är inte identiska, Win+D är smartare i mina ögon då man kan trycka den igen för att få tillbaka allt. Med Win+M är allt minimerat och trycker man igen minimerar man bara allt igen.
Knappen är inte ny för Windows 11 dock, det har funnits iaf i en 15 år nu.

De är också implementerade helt olika. Win-M säger i princip alla fönstren att minimera sig och räknar med att de snällt gör det. Win-D gör samma, men ritar sedan skrivbordet högst upp utan att vänta. Alltid snabbare, men framförallt fungerar det när man har ett fönster som har fastnat i vinkelvolten för att den väntar på något (typ väntar på en server som gått ner och eventloopen är designad på 80-talet).

Av mpat
Skrivet av Dinkefing:

Nej Lunar Lake kommer tillverkas på TMSC's 3nm nod kallad N3B. Både cpu och gpu-tilen och soc:en kommer tillverkas i N3B. Så Intel kommer få ett försprång mot Zen 5. Men är inte helt klart om Zen 5 kör 4nm eller 3nm. Zen 5C varianten ryktas tillverkas i 3nm. Så tiden får utvisa när vi börjar närma oss.

AMDs officiella roadmap säger "4nm | 3nm" för Zen 5, Zen 5c och Zen 5 med Vcache. Den enda tolkning jag kan göra är att de kommer att utveckla den kärnan på bägge de processerna och använda olika processer beroende på vilken produkt det rör sig om:

https://www.tomshardware.com/news/amd-shares-new-cpu-core-roa...

Jag vet att de inte är kompatibla (på så sätt som 5nm och 4nm är, eller 7nm och 6nm är), men det är ju vad AMD säger. Om man läser noggrant i ryktena så kan man ana att det är specifikt desktop-processorerna Ryzen 8000 som kommer på 4nm, medan Epyc hamnar på 3nm. Var de bärbara hamnar återstår att se, men kanske 3nm på dem också.

Av mpat
Skrivet av ajp_anton:

Vet inte hur pålitlig Moore's Law Is Dead -kanalen är, men vad jag följt honom hittills så har det mesta verkat stämma. Och enligt hans Intel-kontakter så har de helt enkelt inte hunnit få HT att fungera med den nya arkitekturen, så de kommer skippa den. De hoppas kunna få till det till nästa generation.

Kan och kan, det är bara en fråga om prioritering. När Intel hade en kärna i Pentium 4 Northwood och AMD var på gång med sina första tvåkärniga, då var det viktigt. Kan man lösa 8 trådar i ett litet chip utan HT, då är det mycket mindre viktigt.

Av mpat
Skrivet av medbor:

Så Intel har inte lyckats lösa säkerhetsproblemen med SMT så nu när de skippar det blir det en ny funktion… blir lite trött att man alltid måste vända allt till sin egen fördel

Tror inte att det är därför de gör det. Intel är en tillverkare som gör extremt mycket simuleringar på verkliga arbetssituationer, och det de säkert har insett är att "ingen" användare av bärbara datorer behöver så många trådar som de erbjuder. När de bara småpetar på gamla designer så går antalet trådar upp, för det är en uppenbar grej att öka (fler kärnor på 14e generationen än 12e, till exempel), men när de gör en större omdesign så väljer de att ta bort HT.

Nu sitter jag själv på en 12-kärnig med SMT så jag är väl ett dåligt exempel att folk inte behöver en massa trådar, men jag valde den modellen av ett annat skäl (cache - 5800X3D kom inte förrän rätt mycket senare).

Av mpat
Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

Hmmm
Om hyresvärden väljer att bränna runt med sin roborock i uthyrd lägenhet och kolla på den inbyggda kameran måste det väl räknas som OK? Då städar man ju

Lycka till med den i domstol, du lär få betala månader av advokatkostnader för att fundera ut hur det skall fungera.

Av mpat

Alltid en fördel om regler är tydliga, och det här blir ju mer tydligt.

Skrivet av medbor:

Artikeln handlar dock om uthyrning, då är det inte bara du själv och din familj, dessutom kommersiell aktivitet

En intressant fråga om detta är tillåtet enligt kamerabevakningslagen. Kan inte hitta något svar på specifikt det. Det är inte tillåtet att bevaka personer som är i ditt hem ”under sin yrkesutövning”, men det är ju inte vad AirBNB handlar om heller.

Däremot är det nästan alltid förbjudet att filma utomhus, alltså det som AirBNB är OK med.

Av mpat
Skrivet av jnsson:

Fast det är inte riktigt iMessage med samtal, för du gör inte samtalet från sms appen väl? Utan du använder telefonappen eller Facetime appen.

Japp. I Messages kan man klicka på namnet på den man pratar med, så kommer det upp alternativ som Samtal, Video och E-post, men de är bara länkar till andra appar. Klickar du på Video så hoppar du direkt in i Facetime och börjar ringa den personen, men samtalet sköts inte av Messages.

Av mpat

Aldrig ägt en Sony-konsol.

Av mpat
Skrivet av PelleP38:

Tack både @hakd och @Thomas
CrystalDiskInfo låter som något halvskumt
Men ska ta och kolla in det när jag hämtat sen disken från mitt bankfack nästa gång.
Vad innebär SMART-värden? Vad kommer denna check säga mig?

Jag har kört med Windows inbyggda check, chkdsk [enhetsbokstav:] /f och /r
Inget av dem hittar några fel. Men det kanske inte är helt tillförlitlig kontroll.

Detta är helt olika saker. SMART är ett protokoll för att läsa ut värden ur diskens interna statistik. Tänk på det som att du kopplar in en OBD2-adapter i bilen och kontrollerar vilka felkoder den visar för att se om bilen behöver in på service. Chkdsk i Windows (och motsvarande funktion i UNIX-liknande system, chkfs) kontrollerar bara att filsystemets katalog är konsekvent. Katalogen är här en lista över alla filer och en massa information om dem, typ namn, ändringsdatum, och var de ligger på disken. Det är också bra information att ha, men det är liksom en helt annan sak.

(Sen skall sägas att chkdsk inte är lika viktigt idag som det en gång var. Med äldre filsystem i allmänhet och FAT (FAT16) i synnerhet så kunde filkatalogen väldigt lätt gå sönder, och då fick man ta till chkdsk för att laga dem. Idag händer det inte så ofta, eftersom vi har s.k. journalförande filsystem i alla operativsystem de senaste 20 åren eller så, och med sådana system är väldigt bra på hålla katalogen i ett fungerande skick.)

Av mpat
Skrivet av BlackRed Guy:

När du säger : "bättre bild än native", vad betyder bättre specifikt i detta fall?

Inte personen du svarade till, men normalt betyder ”bättre än native” att ”native har så usel TAA att om man slår av den kan man skala upp en del och fortfarande få en bättre bild”. DLSS slår alltid av AA, och i moderna spel går det ibland inte att göra det på något annat sätt.