Inlägg

Inlägg som mpat har skrivit i forumet
Av mpat
Skrivet av anders190:

Loony Labyrinth!

Japp! Din tur!

Av mpat
Skrivet av anders190:

Tänkte klura på detta men fastnade lite med annat igår. Bra ledtrådar och tror jag hittat rätt tillslut. Crystal Caliburn?

Ser sjukt mysigt ut! Men som du också skriver, Digital Illusions pinball spel var ju det man mest spelade på den tiden. Blir lite sugen bara jag tänker på det. Glömer ibland bort att denna studio faktiskt är mer känd som DICE idag. Men nog om en konkurerande serie antar jag.

Nu är du ännu närmare, för Crystal Caliburn var spelet precis innan detta, från samma tillverkare (vilken då heter Littlewing, för det måste vara trivialt att googla upp nu).

Av mpat

Var det så svårt, trots ledtråden om utvecklaren? Då får jag väl komma med lite mer tips:

* Att jag kluddat så mycket i bilden beror på att namnet står i klartext där. Det går således ganska lätt att se hur många bokstäver det är i namnet.
* Spelet är som sagt en del av en serie, och försvann lite i Sverige på grund av att alla körde Pinball Dreams. Två andra spel i serien handlade om Kung Arthur respektive änglar.

Av mpat
Skrivet av Sarato:

Kan det vara Tristan? Kollade på en video och fick genast flashbacks till 90-talet.

Det är inte Tristan, men nu är du nära. Tristan är det första spelet från den tillverkaren.

Av mpat
Skrivet av Sarato:

Pinball Dreams?

Skrivet av anders190:

Ser inte riktigt rätt ut men Full Tilt! pinball tycker jag kommer närmast när jag letat men isåfall en lite äldre utgåva möjligen. Men gör ett försök på det spelet.

Tyvärr inte rätt från någon av er.

Det här spelet var en del av en serie flipper-spel från en japansk tillverkare.

Av mpat
Skrivet av Videoapan:

Du har rätt! Jag tyckte jag såg något om att senaste versionen var från 2012 så kvalar in oavsett.
Läste om det i någon datortidning, verkade inte vara min grej då men nu hade jag nog testat det ändå.

Din tur!

Spaceward Ho! var något så udda som ett nätverksspel från 1990. Mitt minne av det är från när jag var PRAO som betatestare på ett programmeringsföretag en gång i tiden. De spelade det på lunchen mot varandra. Jag har mest spelat det mot AI, och då står det sig ganska slätt mot framförallt Master of Orion, men mot andra människor var det kul.

Mitt bidrag, med rätt mycket censurerat den här gången:

Av mpat
Skrivet av Videoapan:

Yay! Tog det på järnvägen.

Då kommer detta gamla spel som jag aldrig testat. Är osäker på om bilden är från en remake men ser likt ut. Originalet har tyvärr namnet i bild..

https://i.ytimg.com/vi/OOnVgW8_NkU/hq720.jpg?sqp=-oaymwEhCK4FEIIDSFryq4qpAxMIARUAAAAAGAElAADIQj0AgKJD&rs=AOn4CLBqIzgMJmX_yag5CDn5QybviWPBhw

Spaceward Ho?

Om jag har rätt så kom det spelet i flera nya versioner med åren för att fungera över nyare nätverksprotokoll, och det har t.o.m portats till iOS, vilket gör att det ser förhållandevis modernt ut.

Av mpat
Skrivet av Mordekai:

Som Scatterdiagram
<Uppladdad bildlänk>

Det här är det bästa sättet att visa det på, men jag skulle vilja be om ett par tillägg, om jag får:

* en trendlinje så att man lättare kan se vilka kort som är ”för dyra” respektive ”för billiga” jämfört med medel
* en lätt inzoomad variant som tar bort 3090, 3090 Ti och 4090, samt bryter X-axeln för att ta bort det tomma området till vänster.
* färgkodning med rött, grönt och blått. Mest för att det är kul.

Sen tycker jag att det är intressant att AMD-korten 7700XT, 7800XT och 7900GRE ligger i princip på en linje. Normalt sett får man ju betala mer för varje extra prestanda när man börjar komma upp på prisstegen, men så är det inte alls här. 7700XT är således fortfarande ”för dyr” trots att det ligger på fjärde plats på den här listan.

Av mpat
Skrivet av Mordekai:

hittade ingen på prisjakt. Jag använde deras chip-filter, den fanns inte med där.

Billigaste där just nu är den här:

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=13149825

Sen finns den inte med bland grafikkorts-typer att filtrera på, det är iofs sant, men fritext-sökning funkar.

Av mpat
Skrivet av liorcifer:

Om man betalar för att ta bort reklamen tar det även bort när de pratar om sponsorer i klippen?

Nej.

(Personligen tycker jag att den typen av sponsorsnack är mer relevant än Youtubes reklam, och den går ju att spola förbi, men smaken är som baken osv.)

Av mpat
Skrivet av Videoapan:

Bra jobbat! Minns mest att man skulle hoppa på sergantens mage..

På något sätt har den detaljen fastnat i mitt minne också. Jag hade ingen C64 och minns inte att jag spelat det spelet hos någon annan, men det måste jag ha gjort.

Av mpat
Skrivet av Dinkefing:

Tackar! Men då den går ner till 8 GT/s betyder att den körs i full hastighet i PCIe 3.0? Ibland växlar den ner till 5 GT/s och minst 2.5 GT/s.

8GT/s är full hastighet PCIe 3.0. 5 GT/s är 2.0 och 2.5 är 1.0 eller 1.1. För att spara energi klockar den ner, så att säga, och den gör den genom att gå tillbaka till tidigare standarder.

Av mpat
Skrivet av Dinkefing:

Det står bara PCIe v3.0 x16 (8.0 GT/s) @ x16 (2.5 GT/s) i HWinfo när grafikkortet ligger i viloläge. Ibland står det PCIe v3.0 x16 (8.0 GT/s) @ x16 (8 GT/s) när grafikkortet klockar upp sig lite.

Har ett Nvidia GTX 1050 Ti.

Detta kallas för Link State Power Management och är helt i sin ordning. I all enkelhet drar den ner hastigheten till PCIe 1.1 i viloläge och återgår till 3.0 när det behövs. Går att stänga av om man vill. Det viktiga här var om du har 16 banor till GPUn, och det verkar du ha. Inte för att att 1050 Ti kommer att ha några problem med lite färre banor iofs, men bra att hålla koll på.

Av mpat
Skrivet av Rouge of Darkness:

Notera att även med m.2 adaptern ovan så är det lite mekkigt att få datorn att boota osv från m.2 lagring på chipset typ äldre än z1xx serien då det var väldigt tidigt i livet för m.2 lagring.

att ha den som vanlig lagring funkar nog dock utan några större krussiduller dock tjänar du typ inget på att mekka med adapters och m.2 enheter om det inte är specifikt för att skyffla data till/från den för spel och rapphet över lag så är skillnaden mot sata ssd mer eller mindre innom felmarginalerna.

Att göra saker snabbare utan att man kan märka skillnaden i vanligt arbete i lite vad vi gör på det här forumet...

Sen finns det en poäng att köpa en M.2 idag eftersom man kan återanvända den i nästa bygge.

Av mpat

Inte direkt, men du kan köpa en adapter som gör att den passar om du har kortplatser över:

https://www.inet.se/produkt/5406030/adapter-delock-pcie-m-2-p...

Av mpat
Skrivet av Lussarn:

Din post exemplifierar det jag menar. Alla är så nöjda med AMD och dom gör saker rätt. Jag tycker inte dom gör det. Varenda grafikkorts-release så får vi reda på att just denna gången kommer AMD sälja en massa kort. Och så blir det exakt likadant som det varit de senaste 20 åren typ, och alla tycker att AMD missat öppet mål och står och kliar sig i huvudet om hur det kunde gå så här. Samma sak varje gång.

Jag vill se lite jävlar anamma från AMD, men påpekar man att det behövs så tycker "entusiasterna" att man har fel och att AMD skall köra på som vanligt. Och det kommer gå 20 år till utan någon betydande marknadsandel.

Jag tycker absolut inte att de gör allt rätt. Däremot har de ett annat fokus än vad Nvidia har, och det passar mig bättre. Jag skiter högaktningsfullt i hur mycket Nvidia höjer priset på x80-korten den här generationen, för jag spelar inte i den kategorin. Jag vägrar lägga de pengarna på ett grafikkort. Om jag tittar på kort i den prisklassen jag håller till, så blir det x60-kort om jag tittar på Nvidia. Det är rätt många generationer sen Nvidia var det bättre alternativet i den klassen - det är väl 1060 mot 480, och 760 om vi tittar på perioden innan AMD släppte 200-serien.

Som du ser i siggen kör jag med en 6700XT nu. Kortet som kostade samma då var en 3060 (jag vet att det inte var MSRP, men jag köpte när jag kunde få ett OK pris). 3060 är långsammare på allt, t.o.m RT - något som förövrigt inte spelar någon roll eftersom inget av korten är snabbt nog att använda RT. Enda skälet att köpa det kortet då är väl om man vill den loggan på sitt kort.

Hade jag istället varit ute efter ett kort runt 4070 Ti eller uppåt så hade det antagligen blivit Nvidia. 7900XT är alldeles för dyrt för vad man får. 7900XTX är ett bra kort, men enormt och törstigt och ändå inte speciellt framtidssäkert. Det är ganska tydligt att den här generationen är en mindre miss av AMD. Nvidia missar ganska sällan - de gör de kort de vill och de presterar som Nvidia tänker sig, även om det ibland inte är vad deras kunder vill ha. För AMD kan man hitta en bättre deal om man väntar tills läget är rätt. Jag har inga problem att vänta.

Av mpat
Skrivet av Lussarn:

4070 super, ett kort som beskrevs som att det sålde skitdåligt. Tog någon månad sedan låg det på steam survey.

https://www.pcgamesn.com/nvidia/rtx-4070-super-sales

7800XT, ett kort som beskrevs som en hit med gamers, kanske aldrig någonsin kommer ta sig in på steam survey, krävs 0.15% av steams installbase.

https://www.pcgamer.com/early-numbers-indicate-amds-7800-xt-g...

Det är nog ganska självklart vilket företag som säljer mer av dom här korten. Ganska mycket mer.

https://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/

AMD verkar blöda marknadsandelar i gaming, och ju längre man stoppar huvudet i sanden och tror att solen skiner, desto svårare får AMD att klättra upp igen. Som första steg kanske ni som gillar AMD skulle kräva ordentlig raytracing och uppskalning. Det skulle ju även kunna få andra än AMD-die-hards att köpa korten.

AMD blöder inte, de har de andelar de har och går möjligen upp lite över tid. AMD tappade under åren 2014-18 och har egentligen inte kommit tillbaka. 2014 slog Nvidia knock med Maxwell samtidigt som AMD hade dragit ner på utvecklingen och körde Rebrandeon - Pitcairn/7870 blev 270 och sedan 370 som det värsta exemplet. 2015 var det Fury som bara hade 4GB minne. 2016 kom äntligen Polaris, nästan ett år sen eftersom Global Foundries inte kunde få ut sin 14nm-process. Istället för att gå upp mot Maxwell gick Polaris mot Pascal - en utmärkt design på bättre process än vad AMD hade. 2017 var det då Vega, med för långsamma HBM2-minnen och en 14nm-process som GF fortfarande inte fått ordning på. 2018 snubblade Nvidia ”äntligen” till lite med Turing - ingen katastrof, men inte i klass med de två generationerna innan - och AMD valde att svara med…ingenting. Inte ett kort släppte de. AMD överlevde där genom att leverera bra priser på de kort de faktiskt hade, men de måste ha gått back så det stänkte om det på kort som Vega 56.

Vad gäller det du nämner att de borde fixa…det är inte direkt nån hemlighet att de jobbar på just de sakerna. Uppskalningen (som förövrigt är bättre än sitt rykte, speciellt från 1440p till 4K) har de nu flera andra som hjälper till att fixa, och de har redan visat 3.1 med bättre kvalitet. Raytracingen (något jag personligen skiter i, men folk vill ju ha det) har också nämnts som ett område att fokusera på för RDNA4, så jag tycker inte att de stoppar huvudet i sanden. RDNA3 var något av en miss (dual-issue borde gett mer, och de skapar inte till lika höga klockfrekvensen som var avsikten), men det är inte en miss i klass med de dåliga åren.

Av mpat
Skrivet av JonasT:

Då det här är första gången vi gör den här typen av priskoll på grafikkort så skulle jag uppskatta feedback från er. Vill ni se mer av den här typen av artiklar? Ska jag skruva på upplägget eller känns det överskådligt?

👍

Jag gillar den här typen av artiklar, för det är något som inte lätt kan replikeras av 20 internationella sidor och Youtube-kanaler. Nu talar vi svenska priser mot prestanda, och det är ju det som räknas egentligen. Dessutom är det något som ändras ganska fort - 6700XT har varit pris-prestanda-kungen i ett par år nu, men eftersom priserna har krupit upp så är den inte det längre.

Däremot kan jag hålla med om att en jämförelse med halvgamla kort som folk kan tänkas uppgradera från hade varit bra. Hur mycket snabbare är det här kortet än en 1060, till exempel, och i nästa prisklass så jämför vi med en 1070 istället - osv.

Av mpat

https://www.ikea.com/se/sv/p/moejlighet-staell-foer-hoerlurar...

Står snett bakom skärmen så att jag når den utan att titta.

Av mpat
Skrivet av enbom:

Är fortfarande otroligt irriterad på att Microsoft inte kan få tummen ur arslet och göra operativsystemet enhetligt. Jag gissar på att det har att göra med bakåtkompatibilitet.

Vissa inställningar går att göra på flera ställen och gör man en inställning på ett ställe är det inte alltid att det slår på de andra ställena.

Exempelvis Lägga till / Ta bort skrivare:

https://i.imgur.com/8hha5Y7.png
https://i.imgur.com/hLzbFN0.png
https://i.imgur.com/tqO91hu.png

Sen bara för att jag vill att Windows ska bli enhetligt betyder det inte att jag vill att de ska ta bort inställningar man bör kunna göra samt inställningar man har kunnat göra. Varför gömma dem så djupare för varje version som kommer? Visst, kör man Home-edition så kan jag förstå att man har lite mindre saker man kan göra än exempelvis Professional eller Enterprise.

För att MS har some idé att gömma en massa inställningar som "man inte behöver", precis som Apple gör (numer, det var bättre när OS X var nytt). Då måste de fundera på hur de skall bygga om gränssnittet och inte bara porta sina gamla paneler till det nya gränssnittet.