Inlägg

Inlägg som Bowman99 har skrivit i forumet
Av Bowman99
Skrivet av anon910:

vilken tur man aldrig har backup el något av värde på en dator/disk

Jag har synology NAS nu, men hade wd my book tidigare.
Men det är väl bara en tidsfråga innan även synologyn hackas.
Försöker säkerhets kopiera min NAS då och då till en extern Hdd. Skall nog göra det i helgen igen

Av Bowman99

Wd My book NAS:ar hackas nu och raderar all data?

Av Bowman99
Skrivet av TotalF:

Finns en del kul att se om The Barkley Marathon, ett väldigt märkligt (läs extremt) ultralopp som startades av en galenpanna i Usa. Väl värt att roa sig med:

https://youtu.be/NDZdsqbcGTU

Riktigt bra!

Av Bowman99
Skrivet av giggelingbear:

Skiljde 5 år i mellan och typ 10 kilo 😅 och nu ere ännu fler kilo men målet är att komma dit igen 😃

Ja men då hänger jag med

Skrivet av Navicula:

#19133557

För den som inte klarar av löpning utan feta skor är simning och cykling skonsammare mot lederna, speciellt för de som inte kan träna upp en spänstig lätt kroppsform. Rask promenad med stavar och tung ryggväska är också ett alternativ. Alla är inte likadana, jag har t.ex inte en chans mot stammis-tyngdlyftarna på gymmet och det beror på att min kropp inte är tränad för just det ändamålet.

Ja men visst kan det vara så, men om man vill jogga då?
Jag tror du vet vad jag menar, låt oss inte välja att missförstå varann och argumentera för sakens skull.

Skrivet av dovienya:

För mig (kort, satt och tung) var dock barfotaskorna vägen in i löpningen. Gammal friidrottare (sprint) så vet hur man springer fort, men aldrig klarat av att springa länge, förrän barfotaskorna kom in i bilden för 10-15 år sedan eller så.
Läste dock på en hel del innan om hur man ska tänka i löpsteget, men det hade jag nog inte behövt göra; löpsteget infann sig mycket naturligt efter bara några hundra meter.

Det jag också läste, men råkade skita i, var att man skulle börja väldigt lugnt och med mycket korta sträckor. Men i och med löpstegets naturliga förbättring och flytet i löpningen som följde så blev första löpturen 5km istället för som planerat 800m...

Detta medförde med mycket bred marginal den överlägset värsta träningsvärk jag någonsin upplevt i min karriär som träningsnarkoman - och koncentrerat direkt på vadmusklerna. Var tvungen att hänga på bildörren för att kunna ta mig ut ur bilen när jag skulle till jobbet två morgnar senare...

Så ska ni börja med barfotaskor/minimalistiska eller öva på framfotaisättning med skor med litet tå-dropp (höjdskillnad mellan häl och tå), så se till att göra det över lång tid. Annars är risken mycket stor för överansträngning av ffa vader och hälsena. Sannolikt även foten i form av exvis hälsporre har nog rätt förhöjd risk att uppkomma som problem, även om jag aldrig upplevt detta.

Idag springer jag i skor utan drop (Normalt Altra Escalante 2.5 på asfalt nu i början, men har tappat bort dem (wtf?), så kör i Altra Lone Peak istället - blir lite för mjukt egentligen, men det får duga) eller i Fivefingers Evo2. Iom att jag fick känning i vaden nu i början så får vi se hur det går framöver; kanske behöver mer dämpning pga att jag helt enkelt är för tung just nu.

Blir långsamma backintervaller idag enligt Garmins tränare

Så kan det såklart vara med.
Men det där börja träna långsamt och försiktigt är nog det svåraste av allt, speciellt för nybörjare som inte vet och kanske inte bryr sig att dom skall börja med 10ggr kortare och 10ggr långsammare än dom tror, 100ggr så lång tid som dom tror.

Kanske finns det en mellanväg mellan hyperminimalistiskt och sjuk stabilitet och mjukhet.

Jag har förövrigt gått på massor av sanningar över mina många år av löpning.
Det jag landat i är en rotation av olika skor, olika distanser, olika intensitet och allmänt polariserad träning mellan hårt och lugnt.

Av Bowman99
Skrivet av Navicula:

Till alla förbipasserande: Köp inte Hoka skor med fet sula. Ni kommer att studsa runt på hälarna och få problem med leder i framtiden. Lägg ner några år på korrekt träning med plattare/styva skor.

Nja, nu kanske inte just alla måste tro helt på "Born to run" Boken :).
Du kan mycket väl ha en del rätt, men det är knappast sanningen och den enda vägen.

Att springa med stenhårda minimalistiska skor kan funka för vissa, men gör jäkligt ont för andra.
Det är skillnad på en som kanske inte så van, är stor och ganska tung, då är det skönt och knappast skadande att lalla runt med ett par HOka One One Bondi på sina lugna 12-15 km i veckan fördelat på kanske 3 tillfällen.

Likväl som att pelle-löpare med 17 år av vana och härdande, antagligen skulle bryta benen av sig med ett par stabila platådojor på sina sub 3 min/km i tuff terräng med sin 178cm 54kg kropp.

Alla är inte likadana.

Av Bowman99
Skrivet av FredrikMH:

Skor
Skor är väldigt svårt att ge rekommendationer på. Fötter ser så olika ut att en sko som är drömmen för mig blir lätt en mardröm för någon annan. Personligen springer jag mycket i Asics men långt ifrån alla gillar dem. Skor med bra stötdämpning där är Nimbus för neutral sko och Kayano för pronationsstöd.

Tips: Nya löparskor (även om man uppgraderar från samma modell) bör "springas in" för att vänja kroppen vid den nya belastningen. Detta görs lättast genom att börja använda dem på sina kortaste/lugna pass och fortsätta använda sina befintliga på längre/tuffare pass. Successivt kan man sedan lägga in mer tid för de nya skorna. Detta blir viktigare om man byter modell, lägger in sulor eller ändrar från neutral->pronationsstöd/vice versa (då förändringen ökar än mer).

Det bästa skotipset om man är ovan är dock att välja skor som är sköna. Med stor sannolikhet är det en sko som belastar din fot på ett sätt som du är någorlunda van vid. Löpning är ganska påfrestande på kroppen och förflyttas belastning till andra ställen så måste kroppen få tid att anpassa sig.

Om du tittar på löparskor beskrivs ofta ett värde som häl-till-tå dropp i millimeter. 10 mm innebär att din häl lyfts 10 mm mer jämfört med framfoten. Ju högre upp hälen kommer ju lättare är det att löpsteget landar på hälen medan motsatsen ökar chansen att landa på framfoten.

Varför är då detta intressant? När du landar jämt med foten så hälen sätts i samtidigt som resten av foten i marken så beskrivs det ofta som att "du landar på hälen". Det minskar belastningen på hälsenan och vaden. Men det är inget fysiskt underverk som sker utan den belastningen som skulle hamnat där förflyttar sig istället uppåt och knä/höft tenderar att ta mer av kraften i steget.

Detta är även något du kan styra lite med löpteknik. Det är viktigt att vara försiktig här och så fort man börjar tänka på hur man springer tenderar man att ändra på sitt intränade (naturliga om man så vill) löpsteg. Då förändras belastningen och är kroppen inte van vid den belastningen så ökar även skaderisken. Men här finns iaf potential att vara snällare mot delar av kroppen om man regelbundet har problem.

Men som med allt annat, varje faktor som förändras mot vad du är van vid idag bör tas i beaktning och vänjas in för att inte dra på sig någon onödig skada.

Knäproblem
Löpning belastar knäna ganska mycket. Jag har själv problem lite till och från. Oftast för att jag ökar min volym/intensitet för snabbt.

Jag är ingen fysioterapeut specialiserad på idrottsskador så mitt tråkiga svar är att vända dig till en klinik som inriktar sig på det.

Quickfix är att utmana knäet i explosiva övningar (styrketräning). Jag kör enbensböj i dörrkarm där jag lyfter upp hälen med en handduk för att underlätta för min dåliga rörelseförmåga Jag går inte speciellt djupt ner men ungefär så det uppstår 90 grader i knävecket iaf. I dörrkarmen kan ja använda armarna för att hålla balansen. Är det för tungt med ett ben så kör på båda eller kör långsamt ner på ett ben men hjälpa tillbaka upp på andra benet. Förslagsvis 3 × 10 st som upprepas 3 gånger per vecka.

Utfall kan också bidra till en hel del stabilitet runt knäskålen och det finns lite olika varianter på det.

Om det är en ömhet som dyker upp efter en tids löpning och sedan ökar i styrka så hade jag brutit och lärt mig vilken nivå knäet klarar idag. Sedan hade jag sprungit det som går + styrketränat och efter 2 veckor börjat öka löpningens distans med max 10% / vecka.

Det är viktigt att eventuell ömhet/smärta lägger sig och inte är värre 24 timmar senare. I så fall har du nog ansträngt knäet för mycket. Smärta/ömhet under löpning kan ofta vara okej om det stannar runt 3-4 på en 10-gradig skala. Men viktigaste är att det lägger sig till nästa dag och inte blir värre.

Men gillar du löpning så kolla upp det och få hjälp med övningar som kan hjälpa dig. Sällan behövs det operation för skador/besvär utan övningar som bygger upp styrka / tränar belastning.

Det finns en rolig historia om en ortoped/läkare som älskade löpning som hade problem med sina hälsenor. Han ville operera sig men kunde inte göra det på sig själv. Hans kollegor ville inte heller göra det för hans kropp fungerade till vardags och löpning ansågs inte tillräckligt viktigt.

Läkaren försökte då förstöra sin vader/hälsenor genom att göra tunga excentriska tåhäv till failure. Många set kördes varje dag med målet att de skulle gå sönder för att då få operationen gjord. Istället stärktes han över tid och kunde sen springa smärtfritt utan operation

Tekniktips: Har du träningsklocka som kan mäta stegfrekvens? Du vill landa med foten rakt under kroppens mittpunkt sett till vikt. Sätter du ner foten för långt fram så bromsas kroppen upp och mycket kraft fångas upp vilket kan ge problem. Det kan ta lite tid att bemästra om man ny men ett fultips är att försöka öka stegfrekvensen något. Kortare steg = högre frekvens och mindre risk att landa för långt fram med foten.

P.S Hade kunnat skriva mer men du får nöja dig med det lilla

Är dom nyare Kayano ungefär som dom gamla Coulumnus var kanske? För nu är culumnus är en helt annan sko, gillade tex culumnus 15, stabil och responsiv dämpning, men inte super mjuk och svampig.

Av Bowman99
Skrivet av stigw:

Läste någonstans att det inte var så viktigt att välja löparskor. Använder nu skor köpta på Jula för 100:-. Nackdelen med dom är att dom spricker i böjvecken. Sulan verkar inte heller så slitstark. Men inga problem med ben och fötter. Men kan man hitta skor som är mer slitstarka så kan det vara en bättre affär. Men har man problem får man ju välja skor som lindrar.

Allt beror väl på.
Springer du 5k i veckan eller 50?
Springer du en dag i veckan eller 7?

Visst kan det spela roll att hitta skor man trivs med.
Trivs du med dina julaskor, härligt!

Av Bowman99
Skrivet av vidarvega:

Rune Larssons bok Löparglädje "Från motion till ultradistans" tar upp olika träningsupplägg, utrustning, mental träning och strategier för olika lopp. Den boken har motiverat mig och jag tror att mitt löpsteg har förbättrats.

Läste nyligen Alex Hutchinson Endure
Riktigt bra!
Mycket fokus på uthållighet och hur hjärnan spelar in.

Samt hjärnstark, den motiverar mig till att springa med

Av Bowman99
Skrivet av M_X_E_Q:

Bästa skorna för alla underlag= HookaOneOne Bondi, just nu 7:an
Löp som ett barn, kolla in hur deras steg är dvs det allra mest naturliga och skonsammaste.
Är för sjunde året igång med Skåne runt, ifjor 462 km 15/6-15/8=sommarkortet.
Igår svettiga 12 km (262 höjdmeter) Kullens fyr-Arild, glömmer alltid hur vidrigt underlaget är den sträckan.

Det ju väldigt subjekt att säga vilka skor som är ”bäst” jag springer med i hokas, just nu Clifton 7, och Speedgoat 4, men jag har flera till olika skor i rotationen.
Jag tycker ibland att mina hyfsat nya cliftons blir för mjuka och oresponsiva.
Så jag tog ett par gamla Asics cumulus 15 som gått många många mil för att få lite fjong i steget.

Sen har jag ett par Asics culumnus 22.
En helt annan sko, den kör jag snabbare korta sträckor i.

Så jag gillar att ha en del olika skor i rotationen, både för olika pass, men mest för att det känns skonsamt att ge fötterna olika skor ständigt.

Av Bowman99
Skrivet av giggelingbear:

Låter som du använder fel skor. Pröva ett par stabila skor, typ Brooks Adrenaline. Dyra men riktigt bra slapp mina knä problem efter det. Jag gick till en stegklinik som analyserade och fick då tipset på stabila skor.

Kunde tidigare springa i neutrala och lättare skor men sedan jag gick upp ett par kilo och att jag har sjukt rörliga fotleder så pallade inte knäna mina tidigare skor.

Själv så har jag alltid sprungit mycket till och från höll på med friidrott när jag var yngre men la av för jag började gamea för mycket. Sedan dess har jag sprungit mycket i perioder allt mellan 3-5 mil i veckan till ingenting. Bästa tiderna är 2 timmar och 30 sekunder på halvmaran, sjukt bitter över att jag ej kom under två timmar, 5 K på 19 något och sedan 43 min på 10k. Så inga super tider.

Klarar du 10k på 43, borde det vara krypfart för dig att komma under 2h på HM? Prova igen

Av Bowman99
Skrivet av niclasc:

Tror Synology haft lite driftstörningar idag. Deras sida var nere bla

Ja ok, får hoppas det var det.
Hade lite strul med fibern för några dagar sen, med låst ip, och var rädd för att nåt ip-relaterat hängde kvar. Men det kanske är orelaterat då.

Av Bowman99
Av Bowman99
Skrivet av tcntad:

Den ser ut att vara ansluten till en DDNS-tjänst? Kan nu normalt sätt nå den utanför hemmet och har en adress (minnas.org typ) knuten till den så kanske den har expirerat?

Yes, jag kan nå den via quickconnect.to, Synologys egen sån tjänst typ har jag för mig.
Och det funkar, bara så fort den fick "ip igen"

Av Bowman99

Synology DiskStation DS220J, tappar kontakt

Ja så helt plötsligt börjar min NAS tappa IP, eller nåt. Så får jag ett mail om det.
Men samtidigt så kan jag nå den i nätverket hemma med tex file-appen.
Har aldrig haft problemet innan.

Nån som känner igen detta? Och vart börjar man leta?

https://i.postimg.cc/0jhRHzYK/Capture.jpg

https://i.postimg.cc/W1NLYcrn/Capture.jpg

Av Bowman99

Jag kör en Tefal Oleoclean Pro Inox & Design FR8040 3,5L
Klockren, och har man den i närheten av en bra köksfläkt så är lukten överkomlig.
Enkel hantering av oljan osv.
Enkel att rengöra.

Sen så är fett inte farligt, det är så 1998

Av Bowman99
Skrivet av dust79:

Fönsterputs ska man inte använda. Innehåller slipmedel och repar.

Det kanske det finns i vissa, såg indikationer på det vid en snabb googling(eller myter) men jag tvivlar att allt fönsterputs i hela världen har det?
Jag har rengjort glasögon(plast och glaslinser) skärmar osv osv med fönsterputs hela livet och aldrig sett tillstymmelse till repor.

Av Bowman99

Fönsterputs och ett par microfibertrasor?
Om det inte är nån hinna som är paj förstås.

Av Bowman99
Skrivet av Shudnawz:

samt
Det blir nog en CTEK CT5 Start/Stop plus en Comfort Indicator med snabbkoppling, så jag kan hålla koll på batteriet och snabbt koppla in laddaren om så krävs. Bluetooth-versionen hade fått rätt dåliga omdömen, så skiter i den "smartare" versionen tror jag. Den kommer bara användas i garage som aldrig faller under 5 grader, så det bör klara sig tänker jag.

Säkerligen bra grejjor, men min bilmek rekommenderade även han CTEK, så går nog på det.

Grejen är folk rekommenderar saker för att dom inte vet annat och vill verka viktiga, eller bekräfta sina egna val.
"gå till den naprapaten, han är så himla bra"
Men dom kanske inte har jämfört eller ens vet om andra, eller vet vad för kriterier du är ute efter, eller krav du har.

Med det sagt säger jag inte att något är bättre eller sämre.
Men skapa dig en egen uppfattning genom faktasök, inte någon godtyckliga "rekommendation" som dom bara hört helt utan belägg.
Jag hade med nöje använt Biltemas till enklare grejer, eller classe i sjöns egna märken som jag gjort.

Sen råkade det bli Victron när jag köpte en ny 24v laddare för nåt år sen till min båts batteribanker.
Även om jag haft en CTEC innan. (Som jag gav bort då den inte kunde användas om ett batteri hade för låg spänning på den tiden i alla fall)
Enbart för att victron var vettig i funktioner och prisklass. Och lite för att jag gillar att göra egna bedömningar och avvägningar.

I all välmening!

Av Bowman99

Kolla in Vctron med.
Jag har varit väldigt nöjd med min sån.

Av Bowman99

Jag har samma problem, får väl se hur det går.
Orkar inte med idiotsupportrjänster som amazon och paypal osv osv. (Använder inte paypal nu, hänvisar bara till deras support)