Inlägg

Inlägg som Niskis1 har skrivit i forumet
Av Niskis1
Skrivet av vIKz3080:

Både 3600 och 5600X är ju Ryzen 5 så tvivlar :/

Ser i både AIDA64 och CPU-Z att jag har 3.A2 (AGESA: ComboAM4v2PI 1.1.0.0) BIOS. Senaste för B450 Tomahawk Max, släppt mitten av december eller så.

Ah, just det! Då vet jag inte mer, tyvärr

Av Niskis1
Skrivet av vIKz3080:

Det kan mycket väl vara fel på moderkortet, men nu fungerar ju min 3600 fortfarande?

AGESA 1.1.0.0 är jag på, den har stöd för Ryzen 5000 100%. Finns andra på reddit som kör sina Ryzen 5000 på B450 med samma BIOS utan problem.

Blev en rengöring av undersidan av 5600X med isopropanol. Kommer låta det torka tills ikväll och gör ett sista försök. Om inte någon har en bättre idé

Låter som en generationsfråga för BIOS (Ryzen 3 vs Ryzen 5). Antar att du bekräftat att du kör senaste versionen av BIOS? Inget med RAM-minnena att göra...? Är annars lika tappad

Av Niskis1
Skrivet av Kallamamran:

Åh nej! 😱 Fy fan för att mecka ut moderkortet ur mITX-låda. Bara tanken på det ger mig ångest 🤣

Haha, jo det tog mig över en timme och jag har ett "snällt" chassi
Antingen det eller processorn, antar jag. Dubbelkolla gärna med Inets support innan du meckar, att du faktiskt kan lämna in kortet kostnadsfritt. Det var vad jag fick höra innan jag stack ner.

Skrivet av Creutz:

Kom att tänka på en sak, vad jag kan utläsa på mitt Strix B550i så slutar klisterlappen vid ramminnet på 1004. Detta är vad jag har förstått bios-versionen. Vad jag kan uttläsa så ska 1004 kunna posta en 5000 cpu iaf? Enligt hemsidan så ska det vara 1202 men jag vet inte, jag kanske är ute och cyklar här.

Prova att boota utan att flasha när du får kylaren! If it aint broke, don't fix it! Värsta som kan hända är att den inte vill starta. Efter det kan du flasha (om det behövs). Jag provade först med BIOS v1202 och uppåt t.o.m. betan, och sedan neråt. MEN moderkortet POSTade direkt ur lådan, om jag minns rätt, tills det att jag flashade...

Skrivet av Pansartax1:

Hade just en kompis över som har ett 5800x. Vi provade lägga i min 5600x och det postade.

Provade också med mina ramstickor i hans mobo, det postade också.

Tyder nog på att det är något med moderkortet tycker jag... ska fråga min leverantör ifall jag kan byta in det mot något som stöder rysen 5 direkt.

Vad skönt att höra. Det får mig lite lugnare att det inte är något fel på min Ryzen 5600x också
Fortfarande jäkligt skumt. Så vitt jag vet är det inget chipset som för tillfället stöder Ryzen 5 direkt ur lådan, men allt fler tillverkare börjar uppdatera BIOS från fabrik. Om din moderkortslåda har en fin liten klisterlapp "Ryzen 5000 Desktop Ready" - flasha inte moderkortet innan du bootar! Kan bara ev. orsaka kaos.

Skrivet av leafbranch:

PCI-E förlängaren är av version 3.0 i NZXT H1 och B550 moderkortet stödjer 4.0 från start därför blir det problem.
Inget fel på processorn eller moderkort.

Precis, och min gamla GTX1060 som jag satte i förr är ju PCIe 3.0. Kommer kanske vara ett problem till min framtida RTX 3080.

Skrivet av vIKz3080:

Har nu kört med 7C02v3A2. Ploppade in 3600, flashade nya BIOS. Med 3600 fungerar det felfritt, kommer in på Windows och allt verkar fine.

Ploppade in 5600X och den blir fast i CPU-Debug igen.....

Har verkligen slut på idéer. 5600X ser som ny ut (förutom kylpastan på ovansidan). Enda jag kan tänka mig är att kanske lite kylpasta kom in i pins, ska nog testa rengöra pins med isopropanol och låta det torka tills ikväll, och testa igen.

Annars blir det skicka tillbaka denna till inet

Hm, har för mig att B450-serien inte har stöd för Ryzen 5 än, men att BIOS ska släppas till desa moderkort väldigt snart. Om det är AMD Agesa 1.0.8.0 eller högre bör det fungera. Med betoning på "bör"
Jag rensade också kylpastan en gång, och har trippelkollat alla pins. Allt ser rent och helt ut. Som @Pansartax1 konstaterade så misstänker jag allt mer att det är något fel på moderkortet snarare än din 5600x.

Av Niskis1
Skrivet av lechuckz:

Allright! Ska gräva fram något riktigt råsunkigt reklam-usb minne på 256mb då

Tack för tips

Åter igen, typ vilket minne som helst kan formateras i FAT32
Men vem vet vad som egentligen skrämmer bort BIOS-demonerna

Av Niskis1
Skrivet av Pansartax1:

Har samma problem på mitt Asus ROG Strix B550-F Gaming.

Fick just hem hela paketet med en 5600x, provat flasha till olika BIOS versioner.
Flashingen verkar gå bra då ledden börjar blinka och sedan slutar blinka...

Som beskrivet tidigare får jag samma problem. DRAM lampan lyser oranget i nån sekund för att senare övergå till röd CPU lampa.

Så vad har jag för alternativ? Hitta en rysen 3 så jag kan posta och uppdatera BIOS?
Eller bara returnera moderkortet?

Hm, intressant! De flesta verkar ju fastna på DRAM-lampan. Då har du exakt samma problem som jag alltså. Om moderkortet passerar DRAM-lampan stöds förmodligen stickorna
Min felsökning tog stopp efter att jag inte kunde prova att byta ut fler komponenter. Om jag kunde så skulle jag pröva att sätta i en gammal Ryzen och se om det gjorde någon skillnad, + prova 5600x'n på ett annat moderkort för att se att processorn fungerar som den ska. Annat än det, om FlashBack verkar fungera som det ska och du har gjort typ detsamma som jag har (kan absolut ha missat något innan jag returnera, men i princip) så tror jag inte det är så mycket kvar att göra. Supporten på Inet sa också att det "snabbaste och smidigaste hade varit att fråga någon kompis om du kunde prova din processor på deras moderkort, och låna en gammal Ryzen 3", precis som du är inne på. Jag har sett några auktioner på Tradera där de går på ca 1000 kr, men då det inte garanterar att det löser sig så tog jag mina chanser med att lämna in moderkortet istället. Tror att det blir billigare.

Av Niskis1
Skrivet av Scullylele:

Beställde ett Asus Rog Strix B550-E Gaming

Hehe, jag lämnade in mitt Asus ROG Strix B550-I igår som var stenat efter FlashBack. Oavsett så hoppas jag verkligen att du (vi) slipper mer BIOS-trubbel!

Av Niskis1
Skrivet av Kallamamran:

INET tar 2 veckor ca. för att uppdatera BIOS (Sisjön). De har hög beläggning just nu.
Min dator startade inte annorlunda med GPU (testades på plats), så... Jag måste antingen ha tag på CPU+GPU eller en CPU med integrerad GPU för att kunna flasha mitt BIOS. Allt verkar lika svårt att få tag på om man inte vill betala CDON's priser 😣 Scheisse!
Nu vet jag inte om jag vill ha min dator hos INET i 2 veckor eller om jag ska försöka lösa problemet själv under samma tid. 509kr skulle det kosta på INET om det inte BARA är BIOS-uppgradering som behövs 😣
Jag kan få låna en GPU av en polare, så om jag ens kunde få tag i en AM4-CPU utan GPU, spnskulle det också kanske kunna funka....
Nu har jag ju en beställning på en 3080 som jag väntar på också, så 2 veckor hos INET kanske inte vore så blodigt ändå 😏 To be continued...

Prova att bara ta dit moderkortet! Lägg ner skräpet i originallådan med alla tillbehör och kvitto och be dem kolla på det. Om du bara tar med en komponent så är det produktfel och inte felsökning av en hel dator, som jag förstod det alltså, och då slipper du felsökningsavgiften. Peppar peppar.

Av Niskis1

Hallå igen,

Lösning: Var nere på Inet igår och lämnade in moderkortet.
Deras support sa att en felsökning inte skulle kosta något eftersom det var en enskild komponent. Killen jag pratade med sa också att det lät som ett hårdvarufel, att det var något lurt med antingen moderkortet eller processorn. Han lugnade mig också lite och sa att "processorerna går igenom väldigt tuffa tester, så om ingen pin är synligt skadad eller liknande så bör den vara OK".

Så jag skulle lämna in en komponent på felsökning åt gången och om de upptäcker något så ersätter de med en ny komponent. Eftersom jag värnar mycket om min kära 5600x så började jag såklart med moderkortet Så vitt jag förstod det skulle det inte kosta något vare sig de hittar något fel eller inte - eftersom det är inom en månad av köp (?) - men när jag läste det finstilta på servicekvittot från butiken verkar det som att det kan tillkomma extra avgifter ifall de måste reparera något. Fick höra liknande tid som @Kallamamran , att det skulle ta ca. 2 veckor att felsöka. Hade det varit en hel dator hade det automatiskt gått på en felsökningsavgift på 499 kr och tagit ca. 3 veckor. Även fast hela min dator får plats i en 30L rygga, avråddes jag alltså från att lämna in hela datorn

Tack alla ni som gett tips och råd! 👍

Skrivet av lechuckz:

ROG STRIX X570-F Gaming här.. Med en 3300x cpu

Uppför sig likadant.. Först hade jag orange blink fram fel, flyttade runt minnen lite (har corsair vengeance 3000mjz cl 16 4x8gb)

Helt svart bild, AIO cooler + chassi + nätagg fläktarna snurrar.
Vanliga chassi fläktarna snurrar ej..

Kört Bios update med cpu i med senaste icke beta Bios, på usb3 4gb fat32 usb sticka, allt verkar fungera men ingen skillnad

Har även nollat cmos samt tagit ur batteriet..

Har flyttat minnen, butt psu, kollat cpu, satt tillbaka.. Känns som DOA moderkort eller knasig fw..

Jävla skit!

Kasst! Verkar som att den här FlashBack funktionen lät som en bra ide, men inte fungerar för särskilt många... Låter också som du gjort det mesta jag gjort

Skrivet av Kallamamran:

Har inte du heller GPU, så kan det vara boven...

"The Ryzen 3 3300X and 3100 come without an integrated graphics engine"

Tror inte det har med att Ryzen inte har en iGPU eller inte - tänk bara på att du inte kan koppla en skärm från moderkortet för att få en bildsignal. Om moderkortet inte POSTar förbi CPU så kvittar det dock om du har ett grafikkort i eller inte...

Skrivet av keitaro:

Inväntar det här moderkortet från Komplett, passade på att googla lite och fann det här, om det nu kan tänkas hjälpa:

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/k0pabe/my_experience_fl...

Tack, för mig verkar FlashBack faktiskt fungera med USB-minnet(/-ena) jag använt mig av. Lampan blinkar i ca 5 min innan den slocknar. Allt verkar felfritt, men moderkortet fastnar på CPU under boot.

Skrivet av Kallamamran:

Så vitt jag förstått ska det vara FAT-format vilket innebär att det ska vara max 4GB. Kan inte tänka mig att det behövs tänkas på något annat, men 4GB USB-minnen är väl inte så vanliga i dagens läge. Kanske därför det testats en massa olika?

FAT begränsar bara hur stora enskilda filer du föra över. Med FAT32 kan du inte föra över filer som är större än 4GB, då behövs ett annat filformat som NTFS eller exFAT. Du kan ju t.ex. formattera ett 16 GB USB-minne med FAT32, fast då kan du ex. inte lägga en 6 GB fil på stickan utan att bryta upp den i delar Jag flashade först med ett 16 GB USB 3.0 minne och sedan ett 1 GB 2.0 minne, båda formaterade i FAT32 (och som MBR, har jag för mig?) och "utan problem".

Av Niskis1
Skrivet av Scullylele:

Gjorde ett ytterligare försök, tog bort moderkortet från chassit och kopplade upp enbart atx 24-pin och CPU power 1 (8-pin) då blinkar flashlampan sakta i ca 10 sek och blir sen bara svart. Går inte att flasha igen förrän man antingen plockar bort batteriet eller gör en cmos reset...så jävla mysko

Låter som ett tegelstenat moderkort Kasst att det inte fungerade!

Av Niskis1
Skrivet av Kallamamran:

Min lyser för DRAM direkt och står kvar där oavsett hur länge jag väntar. Inget test av komponenter.
Ska ringa INET imorgon har jag tänkt. Har köpt kortet där, så vill de inte flasha gratis, så kör jag RMA, en process de borde vilja undvika 😉 Skämt åsido. Kan de flasha billigt och det är det som är problemet, så betalar jag gärna en slant för det istället för att köpa och sälja en annan CPU bara för flash. Meckigt!
Ingen motsvarighet till Flashback i mitt manual. Den funktionen saknas på mitt nästan 3000kr moderkort 🤬😣

Bah, kasst! Tycker det borde finnas något liknande... Jag tänker detsamma annars, Inet brukar vara schyssta.

Skrivet av Svensktiger:

Det kanske finns någon snäll SWC'are med en tidigare gen Ryzen över i närheten där du bor.

Jo, om det är någon vänlig användare i Göteborgsområdet får hen gärna PM'a oss båda haha

Av Niskis1
Skrivet av blunden:

Då borde du åtminstone kunna få en uppdaterad BIOS-version av Komplett. Sannolikt går det att få till en flashning till en retail-BIOS också (under förutsättning att det är samma hårdvara som för retail-kortet), men en nyare OEM-BIOS skulle åtminstone lösa ditt problem tillsvidare.

Detta! Kom ihåg Kompletts försäljningsvillkor:

"9 Garanti
9.1 Våra produkter levereras med de garantier som tillverkare eller leverantörer erbjuder oss. Innebörden är i första hand reparation om din produkt går sönder. Går produkten inte att reparera byts den mot en likvärdig produkt. Du kan som kund inte åberopa någon ytterligare produktgaranti från Komplett. Garantin överlåts till en eventuell andra hands köpare vilket innebär att du som köpt en produkt i andra hand kan få produkten reparerad hos oss.
"

Utnyttja rätten om du har den

Av Niskis1
Skrivet av Kallamamran:

BTW... Byter från Intel till AMD, så är lite rökt på att kunna flasha med gammal CPU

Då är vi i samma båt! Byter från en gammal i5'a till Ryzen
Det verkar som att moderkortet (åtm. mitt) testar komponenterna i ordningen RAM-CPU-VGA-BOOT. När jag nu nedgraderade BIOS till en version som inte ens verkade stöda mina RAM-stickor fastnade den på (orange led) RAM-fel. När jag sedan flashade tillbaka till senaste versionen var jag tillbaka på steg 1 igen, dvs. röd lampa = CPU-fel. Notera hur RAM-lampan lyser upp en sekund, godkänns(?) och ersätts av den röda.

Hittar du någon motsvarighet till FlashBack i manualen? Jag tänkte själv annars sticka in till Inet och få det garanterat flashat, har hört att om du köpt moderkortet där fixar de åt dig gratis på plats (i mån av tid). Citera mig dock inte på det, har inte ringt dem än Ska också höra om de kan prova 5600x'n på ett annat moderkort, om datorn inte POSTar efter det.

Av Niskis1

Nu har jag provat att flasha med alla BIOS-versioner fro.m. 1004, dvs. AM4 AGESA PI 1.0.8.0 och framåt. Jag har till och med flashat med den senaste betaversionen. Varje gång jag flashar verkar allt gå som det ska. Men lik förbannat så fastnar moderkortet på CPU-fel och vägrar POSTa. Jag provade också igår att sätta i mina gamla RAM-minnen från min nuvarande dator, ett par 2x8GB HyperX 2133 MHz stickor i olika konfigurationer, utan resultat. Gjorde också rent processorn från all kylpasta och applicerade ny igår (vet inte varför det skulle göra någon större skillnad), samtidigt som jag checkade alla pins igen från smuts/skador.

Tror ni mitt BIOS är tegelstenat? Eller är det något faktiskt fel på processorn? Önskar bara jag kunde gå tillbaka i tiden tills innan jag flashade...! 😟

EDIT: Flashade BIOS med Version 0608, dvs. innan AGESA PI 1.0.0.2 och då lyser endast RAM-lampan! Så någonting fungerar med FlashBack... Provade igen med endast en sticka RAM, samt med mina gamla minnen - ingen förändring, lampan fastnar på orange sken.

Av Niskis1
Skrivet av Scullylele:

Var och köpte olika usb-minnrn idag. Ska ladda hem den näst senaste biosen och försöka med den istället, den jag testade flasha var en beta. Återkommer under dagen hur det har gått.

Håller tummarna!

Av Niskis1
Skrivet av MercilessFate:

Ajjamän, jag har löst det sen tidigare men uppskattar svaret ändå 😊 men det har uppstått andra problem nu istället - datorn funkar, men jag är inte helt kompis med den än...

Oops! Scrollade nog lite för fort Kul att det löste sig! Nu ska jag försöka gå igenom vilken BIOS-version som fungerar för mig...

Gott nytt år!

Av Niskis1
Skrivet av Ronaldo:

Hej, jag köpte nyligen också ett Asus moderkort (X570-F Gaming) och en Ryzen 5600x. Min fastnade också på Dram.

Det du behöver göra är att ladda ner senaste Bios för ditt moderkort. Köra rename command filen som ligger med i bios mappen, och sen lägga den omdöpta Bios filen på ett USB 2.0 minne, bara filen på usb minnet inga mappar eller nått annat. Sen sätter du minnet i den USB plats som har en knapp bredvid sig. Och med datorn avstängd, men ström påslaget på nätaggregatet. Trycker du på den lilla knappen bredvid USB uttaget på moderkortet. En lampa kommer blinka några minutet. När den slutat blinka helt. Kan du starta datorn igen och den borde boota upp med bild.

Edit: såg han i inlägget över mig hade samma fel och lösning.

Skrivet av MercilessFate:

Tack!! Ska testa det 😊

Hallå! Jag har i princip exakt likadana komponenter som du och sitter i samma kassa båt. För mig lyser dock CPU-lampan upp. FlashBack är fantastiskt när man inte har någon videosignal, men det är också jäkligt jobbigt att veta om BIOS-uppdateringen lyckades eller inte. Jag kör på ett 1 GB 2.0 USB-minne, formaterat i FAT32. Ett tips är att hitta ett minne med en "aktivitetslampa", så man vet att filen läses. Annars är det bara att göra som @Ronaldo skrev, dvs. följa instruktionerna i moderkortsmanualen, och hoppas på det bästa när lampan sätter igång Processen bör ta 5-10 min.
Dessutom, en sak jag helt hade missat i mitt sökande: OM du har en liten klisterlapp på din moderkortslåda där det står "Ryzen 5000 Desktop Ready", så BÖR du inte flasha ditt BIOS över huvudtaget. Då ska det ju fungera från första början... Det var tydligen så jag hamnade i denna soppa själv (även fast senare versioner av BIOS borde fungera utan vidare, annan tråd).
Lycka till - du är inte ensam!

Av Niskis1
Skrivet av Scullylele:

Laddade hem den senaste filen av BIOS till mitt moderkort. La in filen i usb-minnet och ändrade namn till MSI.rom samt säkerställde att usb minnet var av typ FAT32. kom hem, stoppade in usb-minnet och tryckte på flash bios knappen. Den första gången så stängde datorn av sig efter kanske fem minuter och led lampan till flash bios slocknade. Försökte så boota upp datorn men ingenting hände mer än att alla LEDs tänds. Just nu har jag tagit råd från ett reddit forum, där de ansåg man skulle koppla ur allt utom atx 24-pin, samt 8-pin CPU pwr 1, och försöka igen. Funkar inte det måste jag kolla om det hänt något med bios filen i usb-stickan.

Hm, på mitt moderkort ska datorn vara avstängd när FlashBack körs. Nätaggregatet ska vara påslaget alltså, men inte datorn. Gjorde den missen första gången jag försökte flasha BIOS - slog igång datorn, höll inne FlashBack-knappen och inget hände.

Av Niskis1
Skrivet av sebastian383:

Jag vet inte om det är det som är felet i ditt fall, men jag byggde en dator med samma minne och moderkort som du fast en 5900x istället för 5600x och hade liknande problem. I mitt fall var det minnena som strulade då de ställde in sig på knasiga inställningar och satte DRAM voltage samt SoC voltage alldeles för lågt. Lyckades fixa det genom att i bios ändra inställningarna. Jag hade dock GPU installerad och jag kom till bios åtminstone.

På kartongen till mitt moderkort fanns det en klisterlapp om att den hade ett bios med stöd för de nya Ryzen-processorerna. Så du kan ju kolla efter den för att eventuellt kunna utesluta att det är en gammal bios-version som strular.

Wow, när du säger det upptäckte jag nu att det satt en fin liten klisterlapp på moderkortslådan: ”AMD Ryzen 5000x Desktop Ready”. Och när mitt minne kickade in kommer jag ihåg att jag startade datorn utan att ha flashat BIOS en gång och fick endast en vit lysande lampa (hade ingen GPU installerad).

OK, så om jag hittar BIOS-versionen som moderkortet kom skeppat med, borde problemet vara löst? Bör inte BIOS annars ha återställts när jag kortslöt CMOS pinsen?

Läxa: Flasha inte ett moderkort för Ryzen 5xxx om det inte är nödvändigt!

Av Niskis1

Tack för era svar! Idag har jag satt in min gamla GPU (GTX 1060, ingen signal), provat att köra med en RAM-sticka i taget (testat båda slots), trippelkollat processorns/moderkortets pins (inget verkar skadat), kopplat ur och i ATX-kontakter, återställt CMOS och flashat BIOS typ 3 ggr med ett 1 GB 2.0 USB-minne (FAT32, senaste BIOS-ver.). Fortfarande samma problem!

Jag är rätt säker på att flashningen fungerar som den ska - varje gång jag kört så går det enligt manualen från start till slut. På det ”nya” USB-minnet sitter också en aktivitets-LED som blinkat ordentligt under hela processen som varje gång tagit ca 5-10 min.

Börjar luta mot att det faktiskt är något fel på min helt nya Ryzen 5600x Skulle vilja testa att sätta i den ett annat moderkort eller testa en annan processor på min B550-I, men min gamla dator är en Intel-rigg, så det är lite svårt.

EDIT: Se nedan

Av Niskis1

Hallå!
Jag har ett samma problem fast med Asus B550-I och med röd lampa som lyser (CPU) - även efter att ha flashat med FlashBack. Hör av dig om du fortfarande har problem efter du flashat BIOS. Det ska fungera annars...