Inlägg

Inlägg som Niskis1 har skrivit i forumet
Av Niskis1
Skrivet av user001:

Tjena!

Jag kommer göra ett liknande bygge i dagarna,
ryzen 5600x och asus 550-i men med 3200 corsair 16gb.

Jag har läst att folk har fått liknande problem om man försöker flasha bios med CPUn i moderkoret.
Testa att flasha bios utan CPUn i moderkoret.

Kul, och grattis till 5600x Just med mini-ITX modellen har jag läst att CPUn ska sitta i när man flashar, jämfört med ex. B550-A/B550-F. Jag ska ändå prova detta imorgon, tack för tipset!

Av Niskis1

Ryzen 5600x startar ej på STRIX B550-I

Hej!

Jag har ett sprillans nytt SFF-bygge med en Ryzen 5 5600x på ett Asus STRIX 550-I moderkort. Kör 16GB Corsair Vengeance LPX RAM (2x8GB 3600MHz, CL18). Ingen GPU installerad än (väntar på RTX 3080). Två tomma NVMe diskar och en AIO är också installerade.

Bygget gick smidigt, i NZXT H1 var ju allt i princip klart Förstod att jag behövde flasha BIOS för att stödja processorn; smällde in senaste BIOS-versionen på ett FAT32 USB-minne (3.0 förvisso) och använde mig av FlashBack. Allt tycktes gå bra, LED-lampan blinkade grönt i ca 5 min och slocknade sedan.

När jag sedan startade upp datorn lyste först en orange lampa på moderkortet i en sekund (indikerar RAM-fel), som sedan slocknade och ersattes av den ondskefulla röda lampan - CPU-fel. Ingen aning varför! Jag tog ur processorn och satte i den igen, kopplade ur och in strömkablarna och fick samma resultat. Nollställde CMOS med jumper, och flashade på nytt, denna gång med en annan aningen tidigare BIOS-version. Samma resultat. Har provat att flasha med tre BIOS-versioner, men får det inte att fungera. Mönstret är fortfarande detsamma: orange lampa i en sekund, sedan konstant sken av den elaka röda lampan.

Visst, jag har inte installerat någon GPU än, men jag är tveksam om det skulle göra någon skillnad. Den vita diag. lampan för VGA lyser inte upp trots att jag inte har någon GPU installerad. Jag vet att Ryzen inte har integrerad grafik, och det kanske är "därför" röda CPU-fail lampan lyser? Har Googlat runt en del, och vissa med B550-moderkort har haft liknande problem där boven i dramat varit 3600MHz minnet. I min gamla dator sitter ett par stengamla Kingston-minnen på 2133MHz, har inte provat att sätta i dessa än. Har heller inte provat att endast ha i en RAM-sticka, eller byta till ett USB 2.0 minne.

Någon vänlig själ som har några tips på vad jag kan göra?? Värsta fall tar jag den till Inet med svansen mellan benen...