Inlägg

Inlägg som Pettson88 har skrivit i forumet
Av Pettson88
Skrivet av Wiggin:

Bra input! Jag tänker dock mer på "sanning" som en händelse. Antingen hände det eller inte...att folk kan ha olika uppfattningar om händelsen handlar då mer om upplevelser och åsikter. Ibland går de såklart hand i hand. Utövade Trump påtryckningar mot Ukraina? Som det ser ut, ja, utan tvivel. Såg Trump det som påtryckning, eller gjorde hans anhängare det? Tveksammare.
Enligt lagens tolkning gjorde han det, men det kanske inte var avsikten (eller han kanske inte upplevde det som att det var vad han gjorde)...ur Trumps perspektiv.
Där blir begreppet "sanning" mer subjektivt, och man kan tala om "upplevd sanning".

Idag sker det extremt mycket disinformation, smutskastning, propaganda, vilseledning och rena lögner, och jag hade mer än gärna sett spridande av falsk information på nätet.

Ja, jag tror det blir grumligt ganska fort. Sen tror jag intention är viktigt att ha med i beräkningen - att det är svårt att veta vad syftet bakom desinformation/spridning av osäker/falsk information är. Om ens spridaren är medveten om att informationen faktiskt inte är särskilt fastställd överhuvudtaget.

Det är ibland lite för lätt att manipulera människor. :/

Av Pettson88
Skrivet av Networker:

Är det konsumentköplagen vi snackar om, dvs. kunden är en "vanlig nisse", inte en företagare, så är ett sådant köp absolut slutgiltigt. En liknelse skulle kanske vara att ICA "ångrar sig" för att de sålt köttfärs till dig "på för billigt rea-pris" och vill ha hundra spänn mer veckan efteråt. Och drar det egenmäktigt från ditt kort efteråt.. Typ.

Men generellt, så är "upphävda ordrar" inget man kan klaga på. Skulle då vara om pengarna/betalningen redan har erlagts av kunden..

Möjligtvis (otroligt) kan Elgiganten bli skadeståndsskyldigt för att "lagt beslag på kundernas pengar" i fyra dygn för annullerade ordrar. Det måste väl ni också tycka, att när man betalar med kort så dras pengarna omedelbart, men vid "återbetalning" tar samma manöver många dagar? -Grr..

Tja, hela tråden är egentligen en liten storm i en ankdamm.

Om varan är överlämnad, ja. Och det inte handlar om ex. en löpande tjänst av något slag. (Då brukar avtalet vara lite utförligare kring dessa aspekter.) Annars blir det givetvis inte jämförbart, betalningen innebär verkligen inte allt i avtalet.

Och en beloppsreservation på ett betal- eller kreditkort är återigen inte något som handlaren rår över.
Se det som en delay vid transaktion (som görs för att säkerställa att kontot har täckning för transaktionen), och den är i allra högsta grad existerande för båda parter - när en reservation läggs på ett belopp från ditt kort är inte beloppet tillgängligt för försäljaren direkt heller. Att de inte finns tillgängliga för dig på ditt konto kan du inte beskylla eller kräva ersättning från annan part för.

Mer info finns hos bankerna, se ex. kortfattad info från ICA Banken.

Av Pettson88
Skrivet av Teknik:

Se problemet med censur Brian har forskat om dinosaurier och det passade inte inte in i medias världsbild, media vägrar att seriöst ta i frågan och det är en form av censur.
Ska det tillåtas? då kan media även censurera alternativen till Trump och Biden.

Problemet är att Nayiki inte ens har läst vad brian har sagt, när media vägrar att seriöst skriva om Brians nya kunskaper om dinosaurier så tror Nayiki på goda grunder att han har fel.

Våran uppfattning om dinosaurier bygger på barnfilmer om dinosaurier och filmen jurasik park.
Forskarna bara trodde att dinosaurierna levde på land för att dom hittade skeletten på land (innan kontinentalsocklarna var kända och slutsatser drogs på fel grunder)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kontinentalsockel

Den som läser på inser att Brian har vetenskapen på sin sida
Den som tror att långhals Diplodocus levde på land kan ta fram fysikboken och räkna på vilka krafter som behövs för att hålla huvudet uppe på en så lång hals, man slutar genast att tro på media för krafterna är för stora hävarmen blir enorm.
Fysikboken mot media vem har rätt jag tro givetvis på fysikboken.

https://www.youtube.com/watch?v=kwnfV1WrBF4
Brian J Ford on aquatic dinosaurs

Att du länkar exakt samma video 4 gånger (åtminstone, plus minst ett borttaget inlägg) gör den inte 4 gånger mer trovärdig eller sann.

Det är liksom en betydande del i problemet som diskuteras - att begränsat material (på flera sätt) pushas som om det vore källgranskad vetenskap. Åsikter, teorier och yttringar från en eller flera (till och med ganska stora grupper) forskare innebär inte vetenskaplig konsensus eller sanning. Även om dessa individer har (åtminstone) en grundläggande akademisk kompetens.

Skrivet av anon236072:

Internet ska va fritt och ocensurerat!
Allt som håller sig inom lagens gränser ska va tillåtet och ofiltrerat.
Den som bestämmer vad som ska visas gör ju detta genom sin egna åsikt. Vad säger att den personens åsikt är rätt?
Att människor inte klarar av att va källkritiska och tänka själva löses knappast genom tillägg eller begränsningar i en webbläsare...

Vem bestämmer vad Internet ska och inte ska vara? Det är en åsikt som för många (inte minst många forumiter här, misstänker jag) säkert känns naturlig, men finns det verkligen något objektivt styrande över den koloss som Internet idag innebär?
Jag vill inte kritisera ståndpunkten, men det går att ta frågan ett steg längre.

Skrivet av Wallman_91:

Jag är fullt kapabel att sortera ut information på egen hand. Avskyr verkligen sånt här.

Problemet blir att det där väl är en förenkling - alla som är uppväxta före då Internet innebar en majoritet av vårt informationsflöde upplevde redan då en stor filtrering av information, då det helt enkelt krävdes mycket individuellt engagemang för att ta del av, och delta i, mer alternativa diskussioner och tankegångar. Inte minst när vi pratar om internationella sådana. Det var inte omöjligt, men denna typ av information och samhällsinteraktion var såpass rejält marginaliserad att det mer eller mindre innebar en naturlig filtrering.

Internet har i viss mån varit någon slags anarki i det avseendet, men nu när det är en så stor del av människors informationsflöde sker så väl medveten som omedveten filtrering även där. Större aktörer så väl som enskilda filtrerar - eller brukar du medvetet uppsöka information från parter du inte håller med, exempelvis?

Det blir dock mer abstrakt än pre-Internet, då de mer naturliga barriärerna för sådan spridning och blandning av information inte längre finns. Frågan är var utvecklingen är på väg, vem bestämmer vilket håll vi ska sträva åt? Det finns väl för- och nackdelar med många olika former av informationshantering?

Skrivet av Casgar:

Jag har väl haft några underhållande kvällar framför Youtube som följd av dess sökalgoritmer ibland, men principiellt så är jag väl emot all form av rekommendationer som inte kommer direkt från en annan människa. Jag har en tes (som bara är baserad på magkänsla) att alla former av system m.m. som vuxit fram organiskt alltid är stabilare och enklare än ett system som är konstgjort och påtvingat.

Grundtanken som Firefox försöker framföra gillar jag, men jag vet inte om jag tycker att lösningen för att motverka ett dåligt system är att skapa nya system ovanpå.

Sådana här system är väl också till en grad organiska, då de anpassar sig efter omständigheterna trots en förhållandevis snabb utveckling - jag vill inte påstå att exempelvis reklam och marknadsföring före Internets intågande som dominerande faktor i informationsflödet kändes särskilt organisk alla gånger. Däremot kan det kännas svårt att sätta fingret på exakt vad som i praktiken definierar ett organiskt eller artificiellt informationsflöde.

Jag hoppas jag inte misstolkade dig alltför mycket.

Skrivet av FUtech:

Som många är inne på så tror jag att det blir svårt eller snudd på omöjligt för en partisk granskare att avgöra vad som är sant och falskt i alla lägen.
Jag tror att något som skulle funka bättre är att förtydliga källan till olika påståenden så långt det går. Tänker på ryska propaganda fabriker som sprider falsarier och liknande. Att man faktiskt kunde se att det är de som är ursprunget.

En annan tanke som kanske kunde leda till något gott vore om alla hade ett starkt digitalt ID. Istället för att kunna skapa oseriösa användare eller mångdubbla konton för att sprida skräp. Så att man faktiskt får stå för allt man säger oavsett vilket forum eller plattform man befinner sig på.
Laborera gärna med tanken! 🙂

Det här är en riktigt intressant tanke, att öka möjligheter att följa informationsvägar fram till källan.
Samtidigt tror jag inte vårt samhälle är uppbyggt för att klara av det (vi är ju tyvärr fortfarande människor), med visselblåsning och anonyma tips och så vidare.

Däremot känns det verkligen som en spännande kontrast till en filtrering som inte styrs av användare.

Skrivet av LastNinjas:

Jo internet kommer bli mer segregerat och polariserat helt klart. Twitter & Facebook har gjort bort sig kraftigt på senaste tiden, youtube är i något sorts gränsland fortfarande.

Men dom vet att dom går på gränsen, så fort det kommer alternativ så kan det hända att många lämnar dom, det har hänt förut med populära social media plattformar, och det kommer säkert hända igen, det här är förmodligen början på ännu ett sånt scenario där en omåttlig populär plattform blir ödelagd pga felaktiga beslut av dom som styr dom.

Fast... vem säger att det inte är "Facebook-vägrarna" (eller övriga sociala medier) som är outliers?
Varför skulle vi som sitter på ett teknikforum och diskuterar frågan kunna hävda ideologisk rätt över ett medium som är så långt mycket större än oss?

Vem säger var utvecklingen är på väg, och vem säger var den ska vara på väg? Självklart går det att ha teorier, prognoser, önskningar och farhågor... men ingen av oss sitter med facit eller den objektivt rätta vägen framåt.

Skrivet av Kyraal:

Ja, verkligen. Det är också intressant att se hur hotade Swecanvändare verkar känna sig av allt och alla. Bara någon med blått hår kommer i närheten freakar alla ut och bildar en pöbel med facklor och högafflar.

Liknande effekt blir det när någon antyder att man ska arbeta mot lögner och revisionistisk historia, och försöka få bort rasism och hat. Då är det helt plötsligt bara åsikter, och man ska tydligtvis diskutera huruvida förintelsen och liknande historiska händelser faktiskt hände.

Är den här communityn verkligen såpass långt gången, eller finns det fortfarande folk här som förespråkar tolerans, mångfald, och lite folkvett? Ni får gärna stämma in lite ibland om så är fallet.

Det är synd, för diskussioner (inte minst när de är väl underbyggda) kan vara intressanta även om man inte delar åsikt.
Tror starkt på vikten av att kunna skilja åsikt från fakta - din åsikt behöver inte vara fakta (för då hade det om inte annat blivit förbaskat svårt att tycka och diskutera något om framtida utveckling), men att stärka sin åsikt genom att aktivt förneka och förkasta fakta ger inte direkt en god diskussionsgrund.

Skrivet av Wiggin:

Det finns bara en sanning, resten är en uppsjö av vinklingar, förnekande och ren lögn. Enbart ett av alternativet är "opartiskt".

Ah, om det ändå vore så enkelt.
Mycket är väl egentligen nominalism snarare än objektiv sanning, och observationer innehåller mycket som i praktiken blir omöjligt att objektivt tillämpa. (Sen brukar det gå att kunna bena ur observationer tillräckligt för att ha en någorlunda god vetenskaplig grund, men om vi pratar bredare än bara rena vetenskapliga undersökningar.)
Se även Ockhams rakkniv.

Skrivet av _genki:

Internet fungerade på 90-talet då människor hade andra källor till information. I dagsläget använder människor internet som exklusiv informationskälla. Det är ju egentligen det som är problemet. Det finns ingen granskningsnämnd på internet. Därav behöver ingen hållas ansvarig för vad som skrivs. Nyhetsflöden påminner snarare om medeltida hörsägner i dagsläget och det känns spontant som att mänskligheten har gått tillbaka i utveckling för att de saknar verktyg för att ta sig an "informationsåldern"

Det är trist att internet har blivit ett "hell hole" av sensationalism, narcisism, klyftor, propaganda, och generellt tvivelaktiga världsbilder (där till och med globalt vetenskapliga studier ifrågasätts). Jag har aldrig i hela mitt liv känt att människor är så frikopplade från verkligheten som de är idag. Framförallt att allting är så fruktansvärt svart och vitt, och hatiskt.

Världen är mångfacetterad, det finns inga enkla svar, det är tumregeln i min bok. Ifall man köper ett paket av ideologier, då tänker man inte längre självständigt och kritiskt.

Jag ville mest säga att jag håller med, att det är fascinerande (så väl som skrämmande, personligen) att se hur informationsflödet idag fungerar.

Av Pettson88
Skrivet av bifrost11:

Går säkert att vrida och vända i det oändliga utan att nå en lösning som alla är nöjda med. Det jag tycker är av intresse gäller dom som har betalt och hämtat ut sin dator, är det överhuvudtaget möjligt för säljaren att skicka ytterligare faktura på en redan avslutad affär. När det gäller bilar och båtar anses ju affären vara genomförd när föremålet är flyttat från säljaren. Gäller ju även vid ev. konkurs, är den inte flyttad tas den ju in i konkursboet.

Har både betalning erlagts och varan överlämnats så är nog avtalet att anse som fullgjort (om det inte innehåller något annat, har spontant svårt att se det), då ser jag det som rätt besvärligt att kräva något ytterligare inom avtalsrätten i alla fall. Det behöver dock inte betyda att alla avtal med samma parametrar automatiskt blir otvetydigt giltiga innan fullgörelse.

Avtalsjuridik är förvisso inte min starkaste gren, men det är intressant att gräva i.

Av Pettson88
Skrivet av Networker:

"Possesion is nine tenths of the law" eller liknande brukar det heta. Funderar på om Elgiganten skulle ta sig rövaren att kräva tillbaka redan ivägskickade datorer/dra mer på kundernas konton?

Hursom: Jag anser om kunden betalat varan, så är ett köp "färdigt". Om Elgiganten (eller övriga liknande) tillåter sina automatiserade system att "ta betalt", observera enligt mig den springande punkten) så känns det fel i min själ om de tagit betalt och sedan så att säga "ångrar sig". Många kunder får ju också beloppet "spärrat" om man får tro tråden, fyra dagar eller så. Dåligt skött Elgiganten! -Synnerligen dåligt skött.

Nå, själva juridiken kan vi nog egentligen lämna - det ska bli intressant att se vad ARN anser, om de tar sig an ärendet.
Beloppsreservation görs oftast av bank via kortleverantör (beroende på hur den kedjan ser ut), vid kortbetalning. Det handlar egentligen inte om handlaren i sig.

Av Pettson88

Tror det kommer bli svårt att med teknik försöka lösa grundproblemet: människan.
Känns som det prövas olika tekniska lösningar och initiativ kontinuerligt för att få bukt med den typen av problematik, och ändå verkar den frodas tämligen hyfsat.

Av Pettson88
Skrivet av Networker:

Blir väldigt knepigt om "affären" så att säga godtagit försäljningen, tagit betalt (kunden har betalet) och sedan ångrar sig "affären"/näringsidkaren. Så vitt jag vet är ett köp slutfört om säljaren tar emot betalningen. Någon "ångerrätt" existerar inte för företag. Enbart konsumenter har "ångerrätt" i någon vecka.

Klart som korvspad är dock att inte ännu betalda ordrar kan "kancelleras". Men blir minst sagt mystiskt om kunden redan har betalt varan och näringsidkaren "ångrar sig". Knepigt och mystiskt.

Som jag sa i föregående inlägg i tråden, finns det inga "vettiga priser" inom elektronikmarknaden. Det är liksom inte som så att priserna är direkt "fasta", utan snarare fallande. En konsument kan inte avgöra om det är "fel pris" (för lågt) ett företag saluför produkterna för. Drar en jämförelse: HDMI-sladdar. Här i Sverige kostar dessa sällan under hundra spänn, snarare 2-300. I USA kan man köpa motsvarande för $3-4, i Kina "på fabriken" för cirka 50 cents.

Vad är ett "vettigt pris" då? Skulle en svensk kund vara i "ond tro" om han köper sladden för 30 kronor istället för 300?

Det jag skulle säga, och säger: Företag har ingen "ångerrätt" mot konsument, om affären är slutförd. Har företaget en dator som både "tar betalt", drar pengar från kundens "VISA" omedelbart, så får "affären skylla sig själv".

De borde ha bättre koll på sin "AI", eller uppgradera systemet snarare. Men ordrar som "affären" ännu inte tagit betalt av från kunden som är inte slutförda, och kan avbrytas/"ångras av företaget".

I alla fall blir det en del "badwill" när sådant händer som har hänt i tråden. Men givetvis har jag full förståelse för att det kan bli "fel i bland" och när sådant sprider sig hit, att någon på företaget reagerar när de får "en massa" beställningar på datorer på någon timme eller två..

Ångerrätt är inte detsamma som att avtalet skulle vara ogiltigt enligt gällande lagstiftning. Så länge avtalet inte är fullgjort kan det fortfarande ogiltigförklaras (alltså även efter betalning erlagts) - sen hur ofta det faktiskt händer i den här typen av scenarier är en annan femma. ^^

Vad gäller det där med pris är det som du är inne på ganska luddigt, och det är många aspekter som spelar in - grejen är dock att enskilda exempel inte omöjliggör felskrivningar och lagskydd för näringsidkare där sådana görs.
Det finns inget (grovt förenklat, finns givetvis en drös lagar och regler som alltid är tillämpliga) som hindrar en näringsidkare från att sälja ut några produkter med stor förlust - det innebär varken att det är en felskrivning eller att alla andra aktörer som felskrivit ned någon likvärdig produkt till motsvarande prisnivå inte gjort en felskrivning.

Vi kan vända på det också, och prata saker som uppsåt och god tro - varför ska näringsidkarens ord om felskrivning tvivlas på från första början (skyldig tills motsatsen bevisas?) medan konsumentens ord om god tro tas för sanning?
Det känns alldeles för ofta som att det är vääääldigt lätt att göra en sådan här sak svart och vit.

Av Pettson88
Skrivet av Mansonite:

Yeah idk man. Lödkolven med 50% off på Kjell då? Är det samma där?
Hela tiden ser man ju produkter med 40-70% rabatt, jag tycker lite att branschen har skapat den här "superrabattkulturen", och får stå för den också.

Kombinera det med orden "Tillfällig utförsäljning!" så är det fullt rimligt att anta att inget fel begåtts. Tycker jag.

Tänker definitivt ta det till ARN om jag inte får datorn (vilket jag tvivlar på), så ska bli spännande att se vad de säger

Återigen finns det teknikprodukter som säljs med långt mycket större rabatt än så (-81%, exempelvis), det betyder inte att samtliga produkter på marknaden kan anses vara rimliga att köpa med samma procentuella nedsättning.

Exakt var gränsen går, dock? För specifika produkter eller produktkategorier? Svårt att säga.

Skrivet av Networker:

Alltså det där sista kan jag då inte hålla med om, om det du skriver att "erbjudandet skulle vara orimligt":
Har handlat elektronik sedan 1970-talet, finns inga "rimliga priser" i elektronikbranschen. Speciellt inte hos "Elgiganten", Siba, On-Off, Ljud&Bild och allt de hetat sedan tvåkammarriksdagens avskaffande:

Samma apparat i ena affären kan säljas på "drajv" till halva priset jämfört med andra "giganten" på andra sidan gatan. Kan dra ett exempel från 1984; Ljud&Bild sålde Panasonics nyaste Hifi-VHS för 5000 kronor. På "introduktionserbjudande". Resten av apparaterna som fanns i butiken var brusiga mono-maskiner av förra generationen som kostade minst 5000, eller tusenlappar mer.

(Hifi-VHS var hett 1984 för den som inte minns. Ungefär som Ryzen 5000 idag).
Gick jättebra att köpa. Dvs. man kan inte dra slutsatser av butikens övriga sortiment att en apparat skulle så att säga vara "orimligt billig" och kunden är i ond tro om kunden köper apparaten.

Elgiganten i trådens fall hade helt enkelt satt fel pris på webbsidan, och hävde de digitala ordrarna som kommit in under "kvällen". De kan göra så, så länge de inte tagit betalt. Helt säkert. Men det blir väldigt knepigt om de tagit betalt och därefter så att säga "ångrar sig".

Nja, men det kan ge större förutsättningar för presumtiv kund att inse att priset är en felskrivning, och det är det lagen handlar om. Att enskild aktör i praktiken skulle ge bort varor i något specifikt scenario gör inte att lagen blir totalt otillämplig för alla andra scenarier - det gäller att se en helhetsbild, och det är också därför instanser som ARN finns och bedömer den här typen av ärenden. Vad som bort inses och inte går inte att dra slutsats från av enskilda fall så som det du nämner från 1984.

Avtalet är för övrigt inte att anse som fullgjort förrän båda parter levererat i enlighet - alltså i praktiken att betalning erlagts och varan levererats. Att enbart betalning gjorts innebär inte att avtalet är "färdigt", och det kan fortfarande hävas om ex. § 32 i AvtL (eller annan tillämpbar lag gör avtalet ogiltigt) är tillämplig.

Se kort förklaring på Lawline.

Skrivet av kangarooster:

Säg att man nu skulle ta detta till ARN. Det tar kanske 8 månader innan de ens börja läsa igenom ens ärende. Säg att man vinner. Vad händer då? Får man köpa datorn för 6600 kr då om Elgiganten vill slippa svarta listan? Finns den ens kvar? Om inte, vad händer? Får man köpa dator med motsvarande prestanda? Som då kostar ca 6600 kanske, d.v.s man har inte vunnit något mer än att äga elgiganten. Eller får man köpa en dator motsvarande orginalpriset på ca 17k för sina 6600?

Känns liksom inte värt att dra detta vidare så länge inte nämndens rekomendation blir det senare (som elgiganten inte ens behöver följa).

ARN gör bedömningar från fall till fall, och rekommendationen är oftast relevant för det specifika fallet. Kundens krav spelar in, likaså kravets/kravens skälighet och återförsäljarens möjlighet att tillmötesgå detta/dessa krav.

Skrivet av Steamroad:

Du fick en jämförelse på en snarlik dator som är en tusenlapp dyrare - vart går gränsen på uppenbart fel och inte för oss som konsumenter?

Det här är den spännande frågan, och värd att trycka på ytterligare en gång - lagstiftningen är inte så precis att det är enkelt att svara på den. Det är också därför en juridisk process (alt. lösning hos ARN) är relevant, bedömningen är inte glasklar.
Jag skulle argumentera (och bl.a. använda inläggen i den andra tråden som grund) för att priset varit uppenbart felaktigt, men det är inte säkert att ARN ser det så (av flera anledningar, många som nämnts tidigare i tråden), eller att rätten gör det om det nu mot all förmodan skulle dras vidare.

Det handlar dessutom de jure inte om vad någon annan än parterna i avtalet borde insett (annars hade man kunnat försvara orimliga priser med att köparen får antas vara en totalt oinsatt person med begåvningssvårigheter som omöjligen kan inse några som helst prisfelaktigheter alls - observera att detta är ett extremt exempel, men det går inte att använda den typen av argumentation vid avtalsjuridik, det går inte att försvara sig mot allt med hävdad okunskap), det handlar om vad du som köpare och part i avtalet borde insett.

Problemet är ju att påvisa detta. Det finns argument som kan användas åt båda håll, precis som vi håller på med i tråden.

Av Pettson88
Skrivet av Ferrat:

Jag sa inte att de var det, jag sa att de inte var 100% människor vilket du påstod

Tjänstemannaansvar är borttaget så att e.. inget ansvar så länge du inte personligen begår ett brott genom muta, oriktig utövning eller bryter tystnadsplikt (eller annat i brottsbalken). Samma gäller förövrigt på företag, så länge du inte begår brott är du inte ansvarig för saker, därav kan företag bli påkomna med massa skit utan att något händer någon individ.

Vidare så jobbar personer på företag ja, men de i sig är inte företaget, en individ hanterar ett ärende men den gör det enligt det system som företaget/myndigheten etc har. Polisen gör exempelvis brottsutredningar, de sköts av individuella poliser men det är myndigheten som gör utredningen och den individ som gör den har regler som avgör vad den får och inte får göra m.m. Företag har samma, om Webhallen har ett system som säger att alla returer ska gå genom plats X så kan inte en anställd avvika från det bara för att den känner för det?

Tråden handlar om att Webhallen skickat ut ett sms m.m. om att ett 3080 finns att hämta efter att personen köpt det, när personen kommer till Webhallen är kortet inte där. Är det en individ som gjort fel? kanske, eller systemet som sköter bokningarna, eller den som programmerade systemet eller vad som, det är oväsentligt för det är Webhallen som gett fel info och Webhallens ansvar. OM Webhallen sedan internt vill se vart i kedjan det gick fel så är det ju upp till dem men kunden har all rätt att klaga och säga "folk gör fel" har inget med händelsen att göra för Webhallen är inte folk.

Ah, alright - fair enough. Min formulering var inte vattentät, jag hoppas min poäng gick fram lite tydligare i senare inlägg.
Det känns som att vi inte riktigt nådde varandra, och jag ber om ursäkt om jag inte var tillräckligt tydlig med vad jag menade.

Tjänstemannaansvar var bara ett sidospår, vi behöver inte dra vidare på det - men precis som du också går in på i detalj så är det individer som agerar å entiteters (myndigheter, företag, organisationer o.s.v.) räkning, och jag vill någonstans vidhålla att det är viktigt att inte glömma bort den aspekten. Sen är det företaget som helhet som i en del avseenden bemöts av andra aktörer (så som kunder, klienter, leverantörer eller vad det nu må vara), och också i regel ex. avtal upprättas gentemot. Jag förstår till viss del din poäng, ber återigen om ursäkt om jag lät alldeles för enkelspårig.

Av Pettson88
Skrivet av Ferrat:

Företag är inte 100% människor, det är system med styrande riktlinjer etc och företag i sig är inte mänskliga så du kan inte dehumanisera något som inte var det från början. Det är även en stor skillnad på de som jobbar på ett företag och företaget själva, företag drivs med helt andra regler än livet för en individ, de är även reglerat av andra lagar.
Du kan exempelvis inte förtala ett företag, för företaget i sig har inga känslor och att någon som arbetar på ett företag eventuellt tar illa upp för vad du säger om företaget den jobbar på så är det upp till den men det är inte samma sak som att påstå att någon specifik arbetare på företag är si eller så.

Exakt ersättning har jag inte kommenterat, då det är upp till företaget att avgöra vad de ger/inte ger och vad kompensationen är värd för att exempelvis inte förlora förtroende hos kund etc.

Företag kan ha olika goodwill policyer, men de reglerar fortfarande vad som de gör eller inte gör, detta styrs normalt sett inte av en individ och speciellt inte på större bolag. Individen som jobbar kan ha befogenheter att göra vissa saker eller inte för företagets räkning men det är företaget som styr vad den får och inte får göra. Företag har inte heller några känslor när det kommer till sina kunder eller folk runt dem eller som jobbar i dem. De drivs av vinst som regel, vinsten gör att ett företag bryr sig inte om du just fick cancer, din hund dog och du bröt båda benen, om de måste skära ner för att bättra på sin räkenskap så kommer de sparka dig iaf.
Likaså kommer de inte bry sig om en kund råkar illa ut, hur mycket personen i kassan kanske än känner med dig när du inte får det du blivit lovad så är det inte upp till den att du får det du ska utan företaget. Om jag köper något av företaget och det sedan inte levereras så ligger det inte på Gösta på lagret som kommer uppfylla avtalet utan företaget, om det inte sköter sig har man all rätt att klaga och vara irriterad.

När man ser till företag/myndigheter/organisationer och börjar prata om att de är individer gör man en ogärning för samhället, om man tittar på samhället idag exempelvis. Det finns strukturella saker som inte är så bra på många ställen i samhället, ta polisen i USA som just nu granskas hårt, på individuell nivå är nog de flesta poliser där vanliga personer med känslor, tankar och som försöker sitt bästa i det flesta lägen. Men hur mycket man än känner med dem för det utsatta jobb de har på individuell nivå så är det klart att poliskåren där på många ställer har grova rasistiska problem mm, att ogilla det och hur polisen agerar som helhet är inte samma sak som att peka ut alla poliser som rasister som inte gör annat än skjuter oskyldiga.
Företag som Apple som använder företag som Foxconn, som utnyttjar människor, det i sig betyder inte att alla på Apple är hemska, de flesta är nog väldigt trevliga men det ändrar inte att Apple utnyttjar människor, men om argumentet är klaga inte på Apple för de är människor som jobbar där så hur ska du någonsin kunna ändra på det som sker?
Likaså bemötandet från Webhallen och hanteringen som onekligen gått fel, att vara arg, sur, irriterad, förbannad osv på Webhallen är helt ok, hade personen istället attackerat de som jobbar där eller en specifik individ då är det en annan sak.

Så nej, företag är aldrig och kommer aldrig vara människor oavsett vad Mitt Romney påstått.

Nu förenklar du tämligen stenhårt, ett företag är verkligen inte bara 100% policies och regler.
Däremot har du en poäng i att de (och således de anställda) styrs till förhållandevis stor del av sådana, den aspekten tänker jag inte försöka diskutera bort. "Dehumanisera" var lite felanvänt av mig, då det inte är tillämpligt på företaget som enskild specifik entitet, men snarare dess beståndsdelar = de anställda = människorna.

De juridiska bitarna är förvisso intressanta på sitt sätt, men juridik är verkligen inte allt i världen. (Tänk om det ändå vore så enkelt.) Som exempel kan vi diskutera tjänstemannaansvar, det är en komplex fråga och debatteras åt båda håll - hur mycket ansvar och roll har individer när de är del av något större? Det är inte svart eller vitt, men vi kommer tillbaka till att det är individer som har förmåga att agera individuellt.

Det innebär alltså inte att hur dessa policies och regler tillämpas är oberoende av de anställda, för så funkar det inte. Det är inte så att ett företag sköts automatiskt, att policies och regler = företaget, det är helt enkelt felaktigt att anta. Inte minst när vi pratar sådana policies och regler som lämnar utrymme för tolkning - och det är faktiskt en del. Annars hade det här inte varit en diskussion överhuvudtaget, avtalet och tillämpliga regler hade reglerat exakt hur många kronors kompensation kunden hade haft rätt eller inte rätt till, på vilket sätt kompensationen hade utgått, och så hade det varit med den saken. Det är inte upp till "företaget", det är upp till den individ som hanterar ärendet å företagets vägnar. Alternativt dennes chef, eller dennes. Individer. De kan till viss del styras av policies och regler, men det finns fortfarande utrymme för tolkning och tillämpning. Som, återigen, görs av människor.

Företag är inte människor, företag består av människor, och hur ett företag "agerar" kommer till mycket stor del påverkas av vilka människor företaget består av. Det är dit jag vill komma. Det gäller så väl övergripande beslut som små handlingar.

Av Pettson88
Skrivet av Calma:

Någon moderator får ändra rubrik till vad som känns lämpligt. Sorry om den framstod som klickbete.
För mig var denna incident en "katastrof" i alla fall (sen är allt relativt, en mindre katastrof - inte Hiroshima direkt).

Jag hade mer än gärna önskat att man fått veta den verkliga anledningen till varför kortet inte fanns men jag har lite svårt att köpa anledningen att "kortet råkade hamna på sveavägen" då jag aldrig hämtat något där eller ens bor i närheten. Det upplevdes i butiken mer som att de sålt kortet vid sidan av och kom med denna förklaring som en efterkonstruktion men jag kan ha helt fel men så kändes det i alla fall.

Det var mer en liten varning till folk att lita inte på webhallens system och deras mail/sms om att saker finns att hämta. Åker du långt? Bekräfta före! Svårt dock när det var helg.

Känns som en mer sansad rubrik nu. Sen säger den fortfarande inte så mycket, men det kan vara svårt att beskriva ärendet kort nog för en bra rubrik. "Katastrof" känns dock verkligen overkill.

Att anta att de sålt kortet vid sidan av är en ren spekulation, och ska du framföra kritik är det väldigt bra att hålla sådan utanför i den mån möjligt. Jag personligen finner det i så fall underligt att de hade ett kort över till dig alls, med tanke på lagersituationen för RTX3000-serien, så förklaringen känns faktiskt inte orimlig.

Däremot håller jag med dig om att det inte är bra när ett sådant system inte fungerar, och vi får hoppas det är lösbart för framtida kunders skull om inte annat. Sen exakt vad det är som har hänt och hur stor felfrekvensen är... det får WH svara på.

Skrivet av Soir:

Jag är av den åsikten att man bör vara trevlig när man talar med personalen oavsett, men vare sig TS var trevlig eller otrevlig, krävde eller inte krävde, ska inte spela någon roll. Företaget bör göra fullständigt allt för att behålla varenda kund, och göra så mycket man kan för att kunden ska vara glad, även om man inte kan göra alla glada. Att be kunden åka in till stan för att hämta sitt kort, och erbjuda någon hundring extra efter "noggrann" undersökning för resan är oacceptabelt. Man har orsakat kunden onödiga besvär och satt planeringen för dagen ur spel. Att erbjuda minst 500 SEK rakt av och möjlighet att skicka kortet från Sveavägen hem till kunden med bud är det första man skulle ha gjort.

Men hörni, va? Ni försvarar dåligt bemötande, och står upp för ett företag ni inte har något ansvar för. Service i Sverige, rent generellt är kasst. Vi och ni gör inte saken bättre av att försvara något annat än utmärkt bemötande. Samtliga företag som arbetar med någon form av service bör sträva efter att alltid göra det lilla extra när något går snett, i annat fall riskerar vi att det glider neråt, som det tydligen har gjort i detta fall.

Skojar du?
"Företaget bör göra fullständigt allt för att behålla varenda kund" - ehh, nej. Företaget och dess kunder har en ömsesidig relation, där det ligger i bådas intresse att vårda den. Ett företag ska inte kräla i dyn för sina kunder, och det motsatta stämmer precis lika väl - kunder ska inte acceptera vad skit som helst. Om företaget gör missar får de givetvis se till att lösa dessa inom rimlighetens gränser, och i de fall ersättning/kompensation är på tal så får de erbjuda skälig sådan. Vad som är skäligt är dock absolut inte upp till ena parten att ensamt avgöra.

Återigen, bemötandet och relationen mellan företag och kund är ömsesidig.
Jag skulle snarare kontra med att Sverige är de kränktas förlovade land. Men där börjar vi spåra iväg lite väl offtopic - du får givetvis ha din åsikt, men du får vara beredd på att alla inte håller med.

Skrivet av Ferrat:

Återigen, att vara irriterad på ett företag är inte samma som att vara irriterad på individerna som jobbar där. Sluta argumentera för att företag är som personer, de är de inte, lär dig skillnaden och sluta ha det som argument gällande företags hantering och speciellt gällande webhallen.

Att företag är en juridisk person gör dem inte mänskliga, om jag missar en faktura så agerar inte företaget som att jag är en person som kan göra misstag (hänvisning från senaste gången du gav samma argument för Webhallens agerande gällande återbetalning).

Att dehumanisera ett företag (som till 100% består av människor, från kundtjänstmedarbetare upp till VD) hjälper inte.
Juridiken är en sak, och om ett företag bryter mot gällande lagstiftning kan vi skilja på individer och andra entiteter, men när det kommer till sådant de inte är laga skyldiga att göra? Då är det en mer dynamisk relation än du får det att låta.
Annars kan vi börja snöa in på exakt var gränsen för den skäliga kompensationen ligger? 549kr? 551kr? 1000?
Det är personer (om än på företaget) som avgör.

Skrivet av frong:

Ja, det är dåligt. Självklart skall man inte behöva ringa och stå i telefonkö en timme varje gång man skall hämta en beställning för att säkerställa att den finns. Haha.

De har inte skött sig bra för att de till slut lyckades erbjuda ett annat kort, det är en räddning/nödlösning från deras sida.

Verkar som att massa personer i denna tråden skulle blivit glada över att inte få sina beställningar trots att man fått bekräftelse för att hämta. Intressant. Måste vara lätt att driva företag om så många personer tänker på det viset.

Se ovan svar, det skiter sig för företag ibland också. Det går inte att kräva något omöjligt, oavsett hur rätt man tycker man har.
Det är heller inte så svart och vitt som du får det att låta - var tycker du gränsen för skälig och oskälig kompensation går?
Inser du att, vad du än svarar, du inte har objektivt rätt? Vad som är skäligt eller inte är en bedömningsfråga, så länge inte mer specifik kompensation avtalats.

Skrivet av Calma:

En jämförelse baserat på medlemmar här på sweclockers och från två trådar ur konsumenträtt.

1. Elgiganten lägger upp några datorer för ett felaktigt pris? Inte överdrivet fel men kanske lite för billigt.
Det enda folk har gjort här är att klicka på en knapp och fyllt i lite uppgifter.

Elgigantens kompensation: (om man ska tro medlemmar i tråden)
400kr i Sverige.
100€ ~ 1.040kr i Finland

2. Jämför det med att få ett meddelande att en produkt som du bokat finns att hämta, både på email, hemsidan och sms men när du kommer fram finns ingen produkt efter att ha åkt 12 mil. Att därutöver behöva ta sig till grisiga sveavägen på eget bevåg och förstöra halva söndagen som en följd för att hämta kortet och bli kompenserad med 155kr. Ser ni den lilla skillnaden mellan elgiganten och webhallen?

Jag hoppas bara folk slipper uppleva detta framöver. Svårt att förstå situationen om man inte var med.

Skrivet av Lagerlöf:

Det var väl presentkort? De fick väl inte typ 1000 kr i cash?

Det är oavsett orimligt, varför ska folk få ersättning för att något som inte påverkat dem? Alla är så lättkränkta och ska ha ersättning och kompensation för allt möjligt.

Finns det någon faktisk källa på de där siffrorna? Är kompensationen jämförbar? Varför/varför inte?
Hur många fall rör det sig om? (Bekräftat nu, inte spekulativt.)

Skrivet av Calma:

Tack för att det finns ett par personer i tråden som förstår vad det innebär att driva företag och jobba mot kunder.

Folk negligerar alltid när de själva inte drabbas men jag kan nog lova att många hade varit upprörda i min situation, konstigt vore annars.

Ett företag =/= alla företag. Att jämföra äpplen och päron är så gott som totalt irrelevant.

Skrivet av EsoxLucius:

Tjena,
Kan verkligen intyga att Calma var oerhört lugn, sansad, artig, ödmjuk, trevlig under hela vistelsen på Webhallen. Jag som stod bredvid och såg på hade inte kunnat hålla mina känslor i styr på samma sätt. Upplevde oxå att Webhallen förmodligen inte har någon policy / strategi för ”hur gör vi en kund nöjd - när vi har schabblat”. Personen bakom disken (som ju är oskyldig) hade inte en susning iaf. Ett professionellt bemötande / lösning hade naturligtvis varit en taxi i ilfart ifrån Sveavägen till bredden, samt fika för kunden under tiden - på Webhallens bekostnad, men något sådant fanns inte på kartan. Antar att folk som jobbar på Webhallen läser detta forum/tråd, snälla ta kontakt med kunden och erbjud rimlig kompensation.
EsoxLucius

Vi kommer tillbaka till vad du och TS definierar som rimlig kompensation - er sanning är inte objektiv.
Sen kan jag personligen också tycka 100-200kr är lite lite, men å andra sidan fick du/ni kortet. Hade det inte skett hade jag förstått era anspråk något mer.

Av Pettson88

Snygg klickbaitrubrik.
Är det verkligen din definition av "ohyggligt dåligt"?

Nå, det intressanta vore väl egentligen att veta vad som gått fel och varför - för att lösa det på plats om ditt kort (eller likvärdigt som inte är bokat av annan - högst osannolikt med tanke på att det är ett 3080 det gäller) inte finns där blir tämligen omöjligt. Och med tanke på hur leveranssituationen ser ut får du nog skatta dig hyfsat lycklig att du fick ett kort överhuvudtaget, beroende på vad som gått snett.
Jag vill inte säga att din kritik är felaktig, men det gäller att vara realistisk - om det är något som skitit sig så det räknats fel/kortets förpackning skadats i butik/anställd gjort fel på något sätt o.s.v., så innebär det inte automatiskt att ett ersättningskort går att få tag på just nu. Överhuvudtaget, tyvärr.

Hoppas Webhallen reder ut vad som gått snett, informerar dig om det och löser någon vettig kompensation. 1000-1500kr låter väl magstarkt, 500kr hade jag nog tyckt vore mer rimligt. Jämförelsen mellan ett mindre transportbolag och en stor återförsäljare av teknikprodukter känns inte riktigt relevant, av flera anledningar. (Risken för fel, eventuella konsekvenser av fel, hur ansvarsfördelning ser ut och vad en individuell kundrelation i förhållande till verksamheten som helhet innebär.)

Oavsett vad så är det trist, och jag hoppas du får ett bättre bemötande av dem framöver.

Av Pettson88
Skrivet av aMp:

Även jag är mycket nyfiken på hur ARN skulle bedöma detta. Jag förstår till 100% vad du menar med låga marginaler på enskilda datorkomponenter och den biten, och att du anser att det är ett ganska uppenbart fel. Det inte jag tror du tar med i beräkningarna där är att du besitter den kunskapen om teknik, som kanske säg ~5% av hela Sveriges myndiga befolkning har. Det är där jag personligen skulle gissa att ARN mycket väl kan tolka det åt konsumentens fördel.

Jag hoppas att någon här orkar göra en prövning hos ARN så att vi får svaret - vilket kan sätta president för hur det generellt sett kommer bedömas i liknande fall i framtiden.

Som en liten fotnot också:
Sedan så kan företag sälja ut produkter till förlust om de är äldre komponenter någon/några generationer gamla, och de enbart har ett fåtal kvar och/eller skulle tjäna mer på att nyttja platsen på lagret åt annat, och/eller är i behov av pengar snabbt (det gäller dock mindre företag mer än stora jättar).

Hur som helst så ser jag det inte som självklart åt något håll i det här fallet (det som gör det intressant) och jag kan bara spekulera. Cheers

Ja, jag tänker inte hävda att jag har rätt (eller fel) i själva sakfrågan - det jag argumenterar mest mot är att en del tycker sig ha otvetydigt rätt, juridiskt och/eller moraliskt.
Så länge man är tydlig med att det är en åsikt (vilket det blir på ett sådant här forum, om inte ARN/någon officiell representant för dem, och/eller Elgiganten/representant har konto här och uttalar sig i frågan - känns osannolikt) och gärna varför man har den/vad den baseras på, så känner jag att det nog blir en intressant diskussion i slutändan.

Min personliga åsikt står fast vid att försäljningspriset är tillräckligt lågt för att vara uppenbart orimligt för även gemene köpare, men det är något som i praktiken avgörs från fall till fall. Det hade varit väldigt bra att som köpare kunna hävda okunskap vid orimligt låga priser jämt, men exakt var gränsen faktiskt går mellan rimligt och orimligt... tja, en del i tråden verkar ju tycka att priset måste vara nedåt 5-10% av marknadsvärdet för att vara orimligt. Sen hur seriösa de inläggen var är en annan femma.
Jag kan också se argument som talar för avgörande åt båda håll, men inte vad en rättsinstans och/eller ARN faktiskt skulle ta för beslut i frågan.

Kom också ihåg att datorn sålts av en webbutik med ett förhållandevis stort sortiment och goda jämförelsemöjligheter, det är alltså förhållandevis enkelt i den miljön att jämföra produkter, grundläggande specifikationer och priser, och detta är också något som kan indikera rimlighet om inte annat.

Av Pettson88
Skrivet av kangarooster:

@Pettson88 vad är din åsikt / tolkning av lagen på vad som gäller om man (som jag) fått ett kvitto på köpet?

Svårt att säga, ett avtal är ett avtal egentligen oavsett vad du har för något som styrker det - sen är ett kvitto ett tämligen solitt tecken på att ett avtal faktiskt ingåtts. Det behöver i sig inte vara en avtalshandling (ett skriftligt avtal alltså), men det ska till mycket för endera part att hävda att ett avtal inte ingåtts när du har ett tydligt kvitto.

Det kritiska är huruvida köparen borde ha insett att priset är orimligt eller inte - och det är bara en rättsinstans som tydligt kan avgöra. (Alt. ARN i dagens samhälle, "alternativ tvistlösning".)
Sen kan vi lekmän sitta och tycka vad som helst.

Skrivet av Techlab:

Har själv inte beställt datorn men ni som beställde och fick det där kvitto-liknande via e-post borde lägga upp fallet till ARN.

Har ni betalat redan och köpet gått genom så spelar det ingen roll vilka känslor eller låtsats-moral folk nämner här dyker upp.

Herregud, business är business. Lagar är lagar. Lagar är lika för alla och SKA vara lika för alla. Ni ska inte blanda in känslorna här för så funkar det inte. Håll det objektivt.

Det handlar inte om moral, utan (som du ironiskt nog säger) lag. Kunden har inte alltid rätt, inte ens i lag.
ARN dömer inte alltid till kundens fördel. För att använda dina egna ord: så funkar det inte.

Det som primärt är relevant finns i avtalslagen (1915:218) - § 32 och § 39, närmare bestämt.
Problemet är att objektivt påvisa vad som bort (riktigt kul att läsa lagtexter som är över 100 år, många ålderdomliga formuleringar) inses.
Visst finns en del praxis kring det (bl.a. som citerats tidigare i tråden), men dessa är i sig inte tillräckligt hållbar juridisk grund för att rakt av säga säkert att samtliga liknande fall kommer dömas på samma sätt. Se lite mer info om praxis och prejudikat.

Lagar är långt mer komplexa än att de går att beskriva som "lika för alla" - det faller redan på att du i lagtext skiljer på MÄ/kärande och GM/svarande, och att lagtexten behandlar dessa olika beroende på vad som avses (vad gäller saker som uppsåt, oaktsamhet, gärningar och så vidare). Sen kan ytterligare ärenden öppnas där rollerna är omvända, men tillämpat är inte lagar "lika för alla".

TL;DR: ARN är den första instans som kan göra en mer solid juridisk bedömning, och där håller jag med dig - det skadar inte att dra ärenden dit som sådana. Däremot får man göra sig beredd på möjligheten att förlora där.
Sen kan man givetvis dra det längre genom en civilrättslig process. GLHF till den som väljer att köra det spåret.

Av Pettson88
Skrivet av Steamroad:

Jag ska leta mer noggrant sen men denna är snarlik. Tolkningen från mig är då att även om den enskilda kundtjänstmedarbeten inte är direkt ansvarig för prissättningen anses denne vara representant för företaget och därmed giltigt. Det är möjligt att det är skillnad för de som aktivt kontaktat kundtjänst och fått bekräftelse kontra de som inte gjort det.

En försäljare kan ingå bindande avtal för företaget
Ett avtal som en försäljare träffar blir normalt bindande för företaget, även om försäljaren skulle ha överträtt sin befogenhet. Detta gäller under förutsättning att konsumenten inte har insett eller bort inse att försäljaren överskred sin befogenhet.

Konsumenten ville göra en skönhetsbehandling. Innan behandlingen påbörjades fick hon en prisuppgift om att det skulle kosta 2 000 kr. När tjänsten hade utförts krävde företaget att hon skulle betala 5 000 kr. Konsumenten begärde att priset skulle sättas ned till 2 000 kr. Företaget motsatte sig kravet eftersom prisuppgiften hade lämnats av en elev som inte hade full kännedom om företagets priser.

ARN ansåg att det uppgivna priset visserligen var lågt i förhållande till det egentliga priset men att det inte var så lågt att konsumenten borde ha insett att det var felaktigt. Konsumenten hade heller inte anledning att ifrågasätta att den som lämnade prisuppgiften saknade behörighet att göra det. ARN rekommenderade därför att priset skulle sättas ned till 2 000 kr.

Jag skulle inte hävda att försäljaren (eller rättare sagt kundtjänstmedarbetaren/den som kan anses representera företaget) träffar ett avtal i det nämnda fallet här, då denne endast kommenterar en befintlig order (om man ser till vad folk skrivit, jag har inte sett en enda screenshot av vad kundtjänst faktiskt sagt heller).

Det du citerar är dock ett fall som brukar användas ganska friskt (har sett det förut), men däremot har jag inte hört om att det varit tillämpligt i den här typen av fall (detaljhandel på Internet, i allmänhet, och/eller av datorprodukter i synnerhet) någon gång.
Vi kommer också tillbaka till att praxis kan vara komplicerat - det som för lekman låter tillämpbart behöver inte vara det.

Jag är mest nyfiken på vad ARN skulle säga om det här specifika fallet.

Av Pettson88
Skrivet av Steamroad:

Jag å andra tycker inte det ska behövas då det finns tidigare prövningar om teknikprodukter som sålts till både 50% rabatt och 70% rabatt där ARN ställt sig på konsumentens sida.

Alltså... det finns teknikprodukter som sålts till 95% rabatt (kablar och adaptrar är inte helt ovanligt, ex.) också, det betyder verkligen inte att denna kan anses rimligt att sälja med en sådan nedsättning. Jag och andra tycker kort sagt inte nedsättningen är rimlig, men länka gärna specifika ARN-fall som kan vara representativa och förklara varför de kan anses vara det.

Praxis är sällan så enkelt som det kan verka, och det är därför som jag inte direkt lägger så mycket vikt vid annat än vad ex. ARN skulle säga i ett specifikt fall.
Sen kan vi tycka och diskutera precis vad som helst under tiden.
Det där med kontakt med kundtjänst och huruvida det per automatik skulle definiera god tro är dock intressant, har du något ARN-fall där som är tillämpligt?

Av Pettson88
Skrivet av superegg:

Låter mera som du förvara dom. Om dom skulle ha koll på en viss hemsida då blir det ändå massövervakning för alla dom som går in på sidan, ta tex svt.

Internet skapas för att vara en fri plast åt folket, nu håller alla på att ta bort friheten.

Internet var inte samma för många år sen, den blir det bara sämre hela tiden.

Inte för att vara den som är den på något sätt - men samhället förändras. Har så gjort sedan den dagen människan klev ut ur sina grottor och kommer sannolikt så göra ett bra tag till.

Det är klart Internet inte är detsamma som det var för en rad år sedan, och det kommer sannolikt inte vara detsamma i framtiden heller. Precis som resten av samhället. Är det bättre eller sämre? Det är något som är tämligen subjektivt.

"Det var bättre förr" känns som en ganska naiv inställning, men det är helt okej att ha den också om man känner för det.
Vår relevans som enskild eller som grupp kan tyna bort utan att vi kan göra särskilt mycket åt det - framtida generationer kommer ta över efter oss vare sig vi vill det eller inte. Kan vara skrämmande att inse eller erkänna, men ibland kan det vara intressant att ta ett steg tillbaka från barrikaderna och reflektera över att samhället inte alltid blir som man vill oavsett hur högt man gapar.

Av Pettson88
Skrivet av Steamroad:

Det känns inte riktigt som att du svarar på de frågor som ställs utan iställer bara nästlar in det i otydliga exempel. Det kan inte vara rimligt för den enskilda konsumenten att veta huruvida en återförsäljare har hög eller låg marignal på sina produkter, det får nog ses som en kunskap få personer har. Att vissa personer har uttryckt sig klumpigt på forumet är ju heller inget fel utan handlar om att priset har varit lågt och flertalet personer därför sökt elgiganten och fått till svar att ja, priset stämmer. Ett företag kan självklart inte ångra sig men det känns det för mig som att elgiganten siktat på en utförsäljning, slarvat sig med prissättningen och upptäckt att de skulle kunna sälja datorn till ett högre pris.

Fast vi pratar ju i så fall båda runt varandra - "...men det känns det för mig som att elgiganten siktat på en utförsäljning, slarvat sig med prissättningen och upptäckt att de skulle kunna sälja datorn till ett högre pris." är ju i allra högsta grad bara ett löst antagande.

Det där med vad som är rimligt för en enskild konsument att inse får utredas på fall-basis av ARN egentligen, vi kan dra paralleller hur långt åt båda hållen som helst, men exakt var gränsen går kan varken du eller jag bestämma. Jag anser att det är tämligen tydligt att priset är uppenbart orimligt, medan du, om jag förstått det rätt, inte gör det. Det förändrar i praktiken inget, och jag ser fram emot en prövning av ARN, om någon nu drar det dit.

Av Pettson88
Skrivet av Hybinette:

Hm, efter en natt med avstängd dator så verkar det fungera igen. Mina kablar var tydligen i tekniskt annorlunda utförande vad jag förstår, men vad det än handlar om så tycks datorn iaf ha vant sig vid det nu. Aja, skönt det iaf!

Gött att höra att det funkar nu i alla fall! Hoppas det fortsätter tuffa på!

Av Pettson88
Skrivet av Joakim Ågren:

Jag var inte en av de som försökte nappa på erbjudandet och nej jag kräver inte att näringsidkarna måste gå nån till mötes(med undantag för de som faktiskt fått kvitto). Därför jag nämner goodwill vilket ju mer hamnar på marknadsföringskontot. Det finns ju en gammal sägning att är man stor måste man vara snäll och uppenbart finns det företag som i högre utsträckning står för sitt misstag och behagar kunderna i alla fall och jag nämnde då ProShop som exempel. Elgiganten är ju en mångdubbelt större aktör i norden och ifall de inte av ren goodwill vill göra sina kunder glada (vilket kanske i längden hade lönat sig ekonomiskt då dessa får en positiv istället för negativ bild av köpupplevelsen och därmed i högre utsträckning handlat där i framtiden). Om ProShop kan så kan definitivt Elgiganten därav mina ordval snålt och sniket gjort av Elgiganten.

Vad gäller kundernas medvetenhet om att priset var fel så är ju inte Sweclockers medlemmar så representativa alltid i jämförelse med gemene man därute. Det är trots allt så i detta fallet att varan var märkt med att det var en utförsäljning och med tanke på att Elgiganten alltid har kampanjer och reor pågående så leder det tillsammans till slutsatsen att en normal kund inte nödvändigtvis kunde räkna ut att priset var uppenbart felaktigt (så extremt lågt var det ju inte utan kanske bara 2000-3000 Kr under normal rea nivå). Det finns rättsfall om detta i ARN som konstaterar sådana slutsatser.

Fast det är ju inte rimlig goodwill för fem öre, när köpare uppenbarligen inser (alt. borde inse) att priset är felaktigt. Näringsidkare hade säkerligen fått "goodwill" om de hade skänkt bort sina grejer också.

Att hävda okunskap funkar inte heller riktigt alltid, visst finns det fall där det är lite mer oklart och där det i praktiken blir jäkligt besvärligt för allt annat än väldigt insatta att anta att priset inte stämmer, men här?
Det är inte en märkesdator, utan en dator som byggs av dist, med komponenter från hyllan. En marknad det redan är extremt dåliga marginaler för ÅF på.

Ta gärna fram någon kampanj hos någon seriös ÅF där den typen av produkt rabatterats med i närheten av 50+%.
Märkesdatorer (Lenovo, ASUS, HP, Dell, etc.) kan marknaden se lite annorlunda ut för, men även där... över 50%+ nedsättning mot marknadspris (alltså inte bara uppgett ordinarie pris - något som kan vara väldigt missvisande med tanke på vad en del tillverkare/ÅF tar ut för grejerna).

"Bara 2000-3000kr under normal rea nivå" innebär en tämligen väsentlig procentuell skillnad - det går verkligen inte att stirra sig blind på det absoluta beloppet.

Skrivet av Steamroad:

Jag håller inte riktigt med, visst att priset var lågt och att flera av oss insatta i området var tveksamma men sidan var ändå tydligt markerad med "UTFÖRSÄLJNING" och ett rabatterat pris. Jag har varit på flera utförsäljningar med 50-70% rabatt tidigare så något unikt hade det inte varit, särskilt inte från denna typ av elkedja.

Om vi jämför denna dator som är nedsatt 4000 kr (samt medföljande spel) men är en generation nyare i moderkort och processor, handlar man i ond tro ifall man köper den och Elgiganten ångrar sig? https://www.elgiganten.se/product/gaming/stationar-dator-gami...

Det som är speciellt och avgörande i just detta fall är att flertalet personer kontaktat Elgiganten och fått en acceptans på att priset är korrekt och att datorn kommer att levereras. Det om något tyder väl på god tro när man faktiskt vill dubbelkolla att det blev rätt. Det ska också tydliggöras att ordern faktiskt bekräftades genom att ändra status från "under behandling" till att bli reserverad i deras system, vilket enligt deras egen information betyder att ordern är accepterad.
Det första steget på din beställning är att din produkt blir reserverad, vilket bekräftar att din beställning är genomförd.

Det som jag tycker är extra anmärkningsvärt i sammanhanget är att Elgiganten på grund av sin storlek hellre lutar sig tillbaka och hoppas på att den enskilda konsumenten inte "orkar" driva ärendet, och även om det skulle bli ett negativt utfall för deras del så spelar det ingen roll på det stora hela för dem.

Se ovan. Återigen, X antal kronor är inte det enda som är relevant.
Ja visst, att kontakta Elgiganten är säkert god tro. (Eller inte.)

Skrivet av Joakim Ågren:

Man tycker ju annars att nån från Elgiganten kanske kunde uttala sig i detta ärende här på forumet. De borde vara medvetna om denna diskussionen nu...

Varför skulle de? Så folk kan ta fram lite högafflar och försöka pressa dem på att gå med på rent löjliga priser?

Skrivet av Mieriola:

Problemet för oss konsumenter är att det inte alltid är lätt att veta var skillnaden mellan ett riktigt bra erbjudande och ett orimligt bra erbjudande.
Elgiganten brukar ha riktigt bra erbjudanden med jämna mellanrum, och för en som inte har koll på priser så är det ingen orimlig prissättning på en dator som är på tillfällig utförsäljning.

Skrivet av aMp:

Jag är inte bekant med detta specifika erbjudande, men Elgiganten tycker jag rätt ofta kör riktigt sjuka rabatter. Bara för att dra några exempel köpte jag mina Steelseries Arctis Wireless Pro där för 1590 kr, vilket var strax under halva priset på näst billigaste butiken på prisjakt just då. Jag köpte min Asus 34" ultra wide där för runt halva priset mot näst billigaste på prisjakt. Jag har köpt Office 365 Home (numera Microsoft 365) för 349 kronor där vilket är en bra bit under halva priset mot näst billigaste enligt prisjakt. Så ~50-60% rabatt för medlemmar känns inte alltid orimligt eller att man handlar i "ond tro".

Till det specifika fallet: om man bemödat sig att kontakta supporten och kolla så att det är rätt pris, ja då tycker jag absolut inte att det är helt orimligt. Vi får tänka på att de flesta av oss är mer insatta än gemene man som lagen med största sannolikhet är skriven för. Har man till och med fått ett faktiskt kvitto (ej bekräftelse osv) så är det ju ett kontrakt som säger att du ger X antal kronor för produkt Y med prestanda Z.

Se ovan. Det är skillnad på enskilda produkter där priser fluktuerar och marginaler varierar ganska rejält, och på datorer med en rad komponenter, där marginalerna som nämnt är riktigt, riktigt dåliga.

Skrivet av anon5930:

Inte oskäligt lågt, nog försökte väl Felgiganten konkurrera med Amazons Prime Days? Lockerbjudanden har de dessutom ofta med. Men troligen ett kap för priset. Gamla komponenter och sånt som troligen inte säljer så bra vilket gör de priser som nämnts mer rimliga än ordinarie priset. Eller ljuger man om ordinare pris med? Det dyrare systemet som skulle vara värt 18 000kr ser inte direkt rimligt ut.

Hur Felgiganten hanterat kunder i samband med RTX 3000-beställningar bör också granskas, sker mycket där som inte ser bra ut.

Din argumentation stärks inte av att du kallar dem Felgiganten, direkt.

Skrivet av caida:

Just att det stod "tillfällig utförsäljning" gjorde att jag tolkade det som ett dundererbjudande bara, därför slog jag till. Fick min order, precis som alla andras, annulerad igår dock. Intressant att de finländska kunderna kompenserades också. Bör man kontakta kundtjänst och fråga varför det blev så?

Var är källan (annat än några foruminlägg) på att folk faktiskt får varken dator eller kompensation?
Många som hävdar massa saker, men få som kan styrka något. (En del gör det dock bra, intressant att se kvittot som lades upp i andra tråden ex.)