Inlägg

Inlägg som Pettson88 har skrivit i forumet
Av Pettson88
Skrivet av Snabbt_o_Hårt:

Det självklara en sweKLOCKER som överklockar är snabbare än allt som AMD har ett erbjuda nu, varför tror du jag tyckte att det saknades i testet?

Då kanske du bör kritisera testet, och/eller önska mer utförliga test (vilket sannolikt kommer det närmaste), i stället för att såga processorn? Att jämföra äpplen och päron blir inte relevant oavsett.

Lär komma mer utförliga resultat när lite fler användare lägger vantarna på CPUerna, då du får långt många fler kombinationer av ex. moderkort, CPU och minnen.

Av Pettson88

Vänta nu, trollar du?
Du kan ju inte ta en graf från andra tester och jämföra med detta rakt av - inte minst när 10900k är med i det här testet. (Och där den då presterar tydligt sämre än 5900X.)
Däremot kan kanske SweC svara på vilka variabler som skiljer, förhoppningsvis reder det ut varför du ser skillnader mellan de två testerna.

Av Pettson88
Skrivet av AplAy:

Sitter i livechattkön, 29 minuters väntetid. Inte den enda som vill verifiera köpet!

Frågan är om de kan tillämpa "common sense" och bara skicka iväg en vara om man hann i kön, inte så att jag skulle klaga. Jag är ingen scalper utan vill bara ha EN processor om jag hann så att säga.

Lugna sig lite, kanske? Kundtjänsten är nog rejält överbelastad som det är just nu, och i alla fall Inet har sagt att besked kommer cirka klockan 16:00: "Cirka en timma efter lanseringen (16:00) kommer vi börja uppdatera lagersaldot. Då kommer du att kunna se om du fått en processor från första leveransen. Du ser detta under orderstatus på min sida."

Av Pettson88
Skrivet av Xinpei:

För tidigt att jämföra den med Ampere-releasen faktiskt.

Tja, i detalj är det alldeles för tidigt, där håller jag med.
Men att den initiala tillgången vida understiger efterfrågan - där finns en stark likhet.

Däremot ska det bli intressant att se hur tillgången kommer se ut över tid. En CPU borde gå rappare att producera än ett grafikkort fullsmockat med komponenter.

Av Pettson88
Skrivet av AplAy:

Riktigt less på AMD med deras patetiska papperslansering (det går över) men jag kan inte önska deras personal något gott när de håller på med dessa Battle Royale Looting-lanseringar som orsakar skada på svenska återförsäljares sidor som vi kunder då får tillfälligt agg mot. Ajja det går över, men riktigt tråkigt. Verkar aldrig gå att se framemot något under 2020 utan endast papperslanseringar och uppskjutna spellanseringar........

Folk har väl inget bättre för sig i år, och alla pengar som sparats på att inte resa planeten runt ska väl brännas på nåt = högre efterfrågan.

RTX 3000-releasen var ju inte direkt någon hit heller (med andra ord inte bara AMD som kör den här typen av release i år), och jag misstänker personligen att RX 6800-släppet kommer se skakigt ut med. Lite tråkigt med så begränsad tillgång, men vi får hoppas flödet tuffar på framöver.

Av Pettson88
Skrivet av MAB576:

Ok men jag kommer vara tydlig med att säga de punkter som jag har skrivit

Tack, hoppas verkligen att det löser sig imorgon. Om det inte gör det, ska jag då kontakta Konsumentverket om detta och få hjälp av de?

Jag tror inte du behöver oroa dig, samtidigt är det å andra sidan bra att vara förberedd också.

Det första steget jag personligen skulle rekommendera vid en tvist är en lokal konsumentvägledare om sådan finns.

Sen kan man kontakta Konsumentverket/Hallå Konsument direkt för vägledning också, vilket är extra användbart om inte ens kommun kan erbjuda någon hjälp. Lokala eller nationella konsumentrådgivare kan även ge råd kring hur du gör en anmälan till ARN.

Vad gäller bank- och försäkringsärenden specifikt finns Konsumenternas.se.

Om du fortfarande konkret känner att företaget gjort fel efter försök att lösa situationen finns ARN som kan titta på tvisten.

Av Pettson88
Skrivet av MAB576:

Få se om jag fattar rätt utifrån denna utdragna diskussion:

När jag ringer imorgon:

Vad tydlig med vad vill säga (säga upp, säg att jag ångrar mig), tacka nej för deras nya erbjudan (om de kommer erbjuda)
Fråga om deras email så jag skicka min uppsägelse till de via skrift
Begära att de skickar en uppsägelsemail till mig så att jag har bevis på att jag vill inte ha nånting att göra med deras tjänster.

Har jag missat något?

Det låter som en bra plan, och det känns inte som det borde innebära några större problem. Lycka till!

Av Pettson88
Skrivet av Petterk:

Har du varit ute i verkligheten?

Du kan knappast räkna med att kunna göra det utan problem, vill man inte upprepade gånger kontakta företaget kontakta då de som hanterar ånger direkt och se till att få en bekräftelse på ångern. Var inte rädd för att ringa, då ärendet kan hanteras på en gång då istället för att vänta på hanteringstiden de har på e-post. Företaget i fråga säger att de bara hanterar frågor om kreditupplysningar på sin kundservice-e-post, andra företag som har folk som jobbar med ånger som sitter på e-post kommer det givetvis gå att ångra över e-post på ett smidigt sätt.

Sluta upp med dina argumentationsfel som att tillskriva mig saker jag aldrig påstått eller ad hominem.

(Jag kan också redigera.)
Jag har jobbat med det, ja. Tillräckligt för att veta att det du säger inte representerar "verkligheten".

Att företag i regel skulle ha folk som jobbar enbart med ånger eller att det skulle vara separerat från övrig kundtjänst och kommunikation, var får du det ifrån?
Du sprider dessutom fler felaktigheter: "Företaget i fråga säger att de bara hanterar frågor om kreditupplysningar på sin kundservice-e-post."
På hemsidan står det om deras kundservicemail: "Kan ej användas till att besvara frågor gällande kredituppgiftsinformation." - alltså precis tvärtemot vad du hävdar.

Utöver det har de ytterligare en e-postadress som används för konsumentkontakt - som uttryckligen dessutom används till klagomål och rekommendation.

"Har du varit ute i verkligheten?" är också ett argumentationsfel, bara som upplysning.
Ad hominem vet jag inte riktigt hur du får ihop - min fråga om du jobbar på Tryggsam, kanske? Den var snarare tänkt för att i så fall kunna ställa följdfrågor om hur kommunikationen sköts. Känns dock subjektivt närmare sakfrågan än "har du varit ute i verkligheten?".

Av Pettson88
Skrivet av MAB576:

Ok. Ska jag fråga om deras email till deras kundservice, så att jag har både pratat och skrivit ett mail till de att jag har ångrat mig och vill inte ha nånting med deras tjänst?

Det kan du göra, du kan även säga det rakt upp och ner i samtalet att du gärna skickar ett mail till dem också för att det ska bli tydligt. Då kan du passa på att fråga var de vill att du skickar mailet, och stå gärna på dig även om de skulle säga att det inte behövs - för det skadar verkligen inte att skicka ett mail i de fallen.

Skrivet av Petterk:

För att vara tydlig, du kan inte ångra över e-post utan att räkna med problem. Sitter inte de som hanterar ånger på e-posten så sitter de inte på e-posten och du kommer bli hänvisad till att ringa, man får lov att vara realistisk. Vid reklamation/tvist så kommer de läsa e-posten och säkert gå till mötes, men varför skulle någon vilja lägga tiden på det? Vid problem eller klagomål har jag hänvisat till att skicka e-post till klagomal@tryggsam.se. Problem skulle t.ex. vara att TS inte får bekräftelse på ångern och hinner då skriftligt kontakta företaget inom 14 dagar utan problem.

Jag har informerat om den snabbaste vägen att hantera ärendet, hade Tryggsam skrivit att de hanterar ånger på e-post så hade jag informerat om det. TS frågade om de hade en blankett på hemsidan och det har de inte.

För att vara tydlig: jo, det kan du.
För att styrka poängen ytterligare: konsumentverket rekommenderar det, tydligt över att göra det via telefon.

Jobbar du på Tryggsam?

Av Pettson88
Skrivet av MAB576:

Ska vara ärlig, har blivit en aning rädd med tanke på vad ni säger. Ser en massa svar och det enda som jag fattar är att Jag har 14 dagars ångerrätt och att jag kommer kontakta de imorgon via numret som jag skrev tidigare och säga tydligt att jag vill inte ha något att göra med deras tjänst.

Precis som @twit skrev är vi några stycken som engagerar oss i sådant här på olika sätt, och då kan det bli lite mycket för alla andra runtomkring - det är lätt att få tunnelseende när man är inne i något man tycker om/är engagerad i. Inte minst när man kanske inte håller med varandra, något som märks i tråden. ^^

Även utöver lagskydd tror jag inte du behöver oroa dig, om aktören ens är någorlunda seriös (vilket ett aktiebolag i Sverige i någon utsträckning är) är de tillräckligt medvetna om läget och juridiken för att hjälpa dig att fixa det.
Det går att vända på det: de tjänar absolut inget på att bråka med dig när du tydligt ångrar dig inom ångerfristen. Skadar inte att ringa dem och diskutera saken, sen kan du skicka ett mail också - du förlorar inget på att kontakta dem både skriftligen och muntligen.

Av Pettson88
Skrivet av Petterk:

Företaget i fråga kan inte hantera ånger via e-post. Skickar du e-post dag 1 där du blir hänvisad att ringa för att sen ringa in dag 15 lär du få hantera det genom att göra en reklamation. Du kan inte förutsätta att beslut kan tas dag 15 utan att chefer blir inblandade och att du behöver styrka att du skickat e-post.

Fast det där stämmer ju verkligen inte. Har företaget överhuvudtaget någon form av konsumentkontakt via e-post (det har Tryggsam - kundservice@tryggsam.se och klagomal@tryggsam.se, om den senare uttrycker de dessutom själva att "Om du skulle ha ett klagomål eller vill göra en reklamation så ta gärna kontakt med oss.") räcker det gott och väl att kontakta dem på det sättet och uttrycka att du vill utnyttja din ångerrätt. Dessutom är säljaren skyldig att lämna uttrycklig och tydlig information om ångerrätten innan avtalet ingås. (Huruvida det är gjort ex. muntligen vid samtalet får dock trådskaparen svara på.)

Konsumentverket och andra aktörer rekommenderar att ånger sker skriftligen, och e-post fungerar alldeles utmärkt att spara som underlag - inte minst då du där har datum- och tidsstämpel.

Att folk drar vidare på sidospåret är inte så konstigt när du gör så felaktiga rekommendationer.
Till TS och andra som ska reklamera och ångra köp: kör så mycket skriftligt som möjligt, och kravet ligger inte på dig som kund att du ska behöva leta kontaktuppgifter eller kontakta företaget "på rätt sätt" för att ditt ångrade köp skall gälla.

Skrivet av Petterk:

Det är för övrigt vanligt att folk kommer flera månader senare, många kontaktar inte företagen fören de får fakturor från inkasso. Lägg där till att erbjudandet kanske innehåller fria månader, så nej de kan inte lägga sig platt för alla som först bestrider i efterhand efter de sagt ja flera gånger och tagit del av villkoren på flera olika sätt, de verkar ju inte ens göra det när säljarna gör fel eller att det är tydligt att konsumenten inte förstår vad de gått med på så länge konsumenten sagt ja.

Jag är nyfiken på din källa och definition där? "Väldigt vanligt"?

Skrivet av MAB576:

Man blev både fundersam och förvirrad eftersom konversationen tog en skarp högersväng. Som sagt, kommer ringa Tryggsam imorgon. Deras kundservice nummer är, enligt deras hemsida 0771 - 404 505.

Jag hoppas vi inte skrämmer upp dig, du har ett skydd som konsument enligt lag och det är något som Tryggsam är väl medvetna om. Ta det lugnt i den mån möjligt, var rak och tydlig så löser det sig nog bra!

Av Pettson88
Skrivet av martinot:

Folk är alldeles för lättköpta av pingvinmutor...

Kom ihåg; socker är skadligt för er och ett "gift" för kroppen.

ALLT är giftigt. Vanligt socker har en extremt låg toxicitet. ^^ (En offtopicfråga för en annan tråd.)

Fasen vad folk hade blivit förvånade om Amazon började skicka med pingvinstänger med sina beställningar (när de själva är försäljaren och inte bara försäljningsförmedlare). ^^

Av Pettson88
Skrivet av Shakermaker:

I det här fallet, tveklöst ja. Enormt med extra tid i media och var och varannan person har surrat om det.

Självklart, men steget därifrån till mer faktisk försäljning är inte lika självklart.
Det finns mången misslyckad marknadsföringskampanj som resulterat i försämrade resultat för företag. (Gillette, någon?)

Av Pettson88
Skrivet av airhead:

Det är precis därför Amazon erbjuder det. I princip har de tvingat tillverkarna att göra en "non-retail"-förpackning, dvs utan svetsade fogar eller jättestora döda ytor som t.ex. minneskort som säljs i alldeles för stora förpackningar för att få mer exponering och vara svårare att sno i affärer.

Det här konceptet har funnits sedan urminnes tider även i svensk detaljhandel på nätet/postorder, ofta inom elektronik benämnt som "bulk" eller "OEM". Minns när det var standard att köpa processorer så, det är ganska stor % av volymen i en processorförpackning som bara är förpackning och luft (och/eller kylare som de flesta entusiaster ändå inte använder).
Sen finns det vissa aktörer som kör hårdare på spåret än andra, och kanske kan få större möjligheter att få tag på den typen av produkt/förpackning. Men Amazon är absolut inte nyskapande i den här frågan.

OnT: Har också märkbart svårare att hitta galna produktbeskrivningar nu, om de nu har förmågan att sålla bättre än de gjorde till release... varför kunde de inte gjort innan de öppnade sidan? Är verkligen all PR bra PR?

Av Pettson88
Skrivet av martinot:

Sant. Samma sak om du beställer varor från Amazon.se själva. Lika säkert som från andra svenska butiker. Allt skickas från inom EU. Absolut 0% risk att det fastnar i tullen.

Däremot, om varorna du är ute efter, inte finns att köpa i Sverige eller inom EU, utan du måste köpa från annan säljare (inte Amazon själva som säljare) i utlandet, så är det en fördel att gå via Amazon som transaktionsförättare/mellanhand. Just för dessa utmärkta garantier (jag litar inte på de flesta små kinesiska säljare) som jag verkligen gillar att gå via Amazon.

Där har ju Amazon ett enormt stort mervärde just för att säkra upp det hela. Lite som att betala för en försäkring. När jag köper från en sådan utländsk osäker säljare, så föredrar jag därför att just betala för produkten via Amazon, även om det skulle vara någon % dyrare. Enormt mycket tryggare.

Fast... sådana system finns ju redan sedan tidigare hos andra aktörer också. Exempelvis eBay. Har själv behövt använda det, och det är förhållandevis enkelt, smidigt och säkert.

Det är inte så att Amazon uppfunnit hjulet, direkt.

Av Pettson88

Nej, ser inte någon anledning. Om det är något obskyrt jag vill ha handlar jag hellre på eBay.
När det kommer till grejer jag vill ha garanti och trygghet på får det kosta några extra kronor för att få det från en tillförlitlig svensk ÅF.

Med den hyfsat överlägset sämsta webbutiken på den svenska marknaden känner jag inte för att använda siten mer än nödvändigt.
Jag värderar min tid och min mentala hälsa högre än de kronors skillnad det blir på det lilla intressanta jag lyckats hitta hos dem.

Av Pettson88

"Krossa med stöveln genom stötar och vridningar av handleden" - jag brukar ha stövlar på fötterna, men det kanske bara är jag?

Däremot har de ju en poäng i att mördare använts i flera gamla kulturer, bra produktinfo!

Skrivet av Arthur Bongo:

NSFW:
https://www.amazon.se/s?i=sporting&bbn=20653060031&rh=n%3A205...

Intressanta artiklar på hemmagym avdelningen...

Skrivet av Arthur Bongo:

https://i.imgur.com/cLPmqlq.png

https://www.amazon.se/s?i=sporting&bbn=20653062031&rh=n%3A205...

Eller fitnessutrustning. Några är lite annorlunda än de andra. Ett handfast grepp krävs.

Fittness? (Förlåt.)

Av Pettson88
Skrivet av martinot:

Vad är det för principer Mr håller sig med, om man får vara så nyfiken att undra?

Finner det intressant att du förutsätter kön på individer som gör inlägg.

Skrivet av makatech:

Ja, men det är fascinerande att folk har så mycket stålar så att de har råd att nobba billigare alternativ av principskäl.

Var tycker du gränsen ska dras, då? Hur definierar du ett likvärdigt pris? Om prisskillnaden är försumbar (för det finns ju redan flera exempel på i tråden) känns det väl inte riktigt som att det argumentet fungerar?

Eller ska det vara enbart ören som avgör? Då känner jag nog spontant att du i stället värderar din tid och mentala hälsa (vad gäller tryggheten i att veta att eventuella support- och returärenden fungerar, exempelvis) väldigt lågt.
Det är ruggigt fascinerande att du betraktar det så svart och vitt.

OnT: Det finns förresten lite garantier även när Amazon endast förmedlar försäljningen. Enligt dem själva.

Av Pettson88
Skrivet av AMD-FX:
Skrivet av ramlösa:

Är ju ett kap, snart samlarvärde på den parollen.

Precis som med ex. CDON säljer externa partners på Amazon - den är från Electromyne (ett namn som inte borde vara okänt för retroentusiaster), som specialiserar sig på att sälja gamla grejer.
Billiga kan de väl knappast anklagas för att vara, men skyll inte det på Amazon.

Att Amazons hemsida och produktsortering är värdelös är väl inte direkt något nytt, precis som någon nämnde tidigare i tråden känns det som att vi blivit rätt bortskämda med bra upplägg på försäljningssidor i Sverige.

Kontrasten finns på andra amerikanska sajter jämfört med svenska diton. Se Craigslist kontra Blocket, eBay kontra Tradera och Amazon kontra CDON. Visst, de amerikanska sajterna har större utbud, men sökningen, sorteringen och funktionerna för att filtrera är verkligen totalt värdelösa.

Av Pettson88

"programmerbara FPGA-kretsar" - finns det FPGA-kretsar som inte är programmerbara?