Inlägg

Inlägg som Pettson88 har skrivit i forumet
Av Pettson88
Skrivet av Sveklockarn:

AMD har rutinmässigt kört negative campaigning i 25 år utan att någon reagerat, men när Intel gör det så vaknar hela forumet.

Kul att försöka försvara sådant här med whataboutism.

Av Pettson88

Suck, Intels marknadsföringsavdelning... jag är uppriktigt nyfiken på hur de resonerar, kasta så mycket skit de kan och se vad som fastnar?
Att ett så stort bolag som de fortfarande är inte kan lyckas bättre med PR när de får lite konkurrens är bara tragiskt.

Av Pettson88
Skrivet av TheBodyLotion:

Att en community ska bestämma vad produktens pris ska vara är det fånigaste jag har hört. Gillar man inte priset scrolla förbi liksom 🙄, man pröjsar faktiskt 30kr på att få lägga upp en annons här.

Man kan vara behjälplig att kanske flagga när annonsens utgångspris är lite för höga, men är andrahandsmarknaden på gpu/konsoler 40% mer än nypris så finns det inte så mycket att gnälla om. Det är ju konsumenterna som bestämmer priset i slutändan.

Vi kan (återigen, men det tål att nämnas en gång till) vända på det: det är ingen rättighet att annonsera vad du vill, hur du vill, till vilket pris du vill på SweClockers marknad. Att hålla nivån (för ja, att slänga ut butiksnya grejer för 20+% extra över butikspriset är smutsigt) högre än slasken som Blocket och FBs marketplace innebär ser jag personligen som ett positivt argument för SweClockers marknadsplats snarare än tvärtom.

Konsumenterna bestämmer nämligen även hur de vill ha sin marknadsplats. (Konsumenterna är alla som använder marknadsplatsen, att "det kostar faktiskt 30kr att få lägga upp en annons" innebär inte att den som gör det har rätt att göra som denne vill - det är samtliga som använder tjänsten som har något att säga till om. Givetvis har den som driver marknadsplatsen sista ordet i frågan.) Det är lätt att hävda "fri marknad", men den kakan går inte att både ha och äta.

TL;DR: vill du sälja nya grejer till ockerpriser? Vänd dig någon annanstans, det är faktiskt ingen rättighet att få bete sig så på SweC.
(Min åsikt i frågan är hård, men om jag har tolkat kommentarerna rätt så är det förhållandevis många kunder och användare på SweC som känner i alla fall ungefär samma.)

Av Pettson88
Skrivet av GlidZ:

Lyckades betala, men fick inget kort!

Samma här, Swishen till Inet för ett Powercolor 6800XT gick igenom 15:01, men av någon anledning såg inte deras system den förrän ~en timme senare, och då var det kört.

Av Pettson88
Skrivet av Aeig:

Först och främst så reflekterar mina inlägg mina personliga åsikter, jag menar inte att det är någon form av sanning utan det är min subjektiva uppfattning.

En helt fri marknadsplats är i regel att föredra då det maximerar möjligheterna för köpare och säljare att få sina önskemål och behov uppfyllda per definition, rent hypotetiskt. Sedan så inbegriper inte det bedrägerier osv, vilket jag påpekade tidigare.

Det kan ex finnas någon på forumet som söker efter en PS5 och finner den här, och även om priset är högre än ursprungspris så får personen sitt behov uppfyllt och säljaren betalt, återigen vinst för båda, vad är ondskefullt eller fel i det?

Slutligen när det gällde förnödenheter, medicin osv så var det endast för att illustrera mitt eget moraliska ställningstagande. Jag gör skillnad på lyxkonsumtion såsom mobiltelefoner, grafikkort, smink, etc och essentiella varor som rent vatten, förnödenheter, mediciner mm. Att det inte distribueras här är inte relevant för diskussionen, även om det var ett bra försök från din sida att förminska mitt argument

Mvh

Självklart, precis som mitt ställningstagande är grundat i mina egna personliga åsikter. Det förändrar ju dock varken gällande lagstiftning eller hur den är tillämpbar på ett isolerat försäljningsforum så som SweClockers marknad.

Vad gäller hur marknaden och marknadsekonomin ska se ut så känner jag att det är en diskussion vi inte tar här och nu - den är komplex och kommer om vi fortsätter djupdyka spåra ur tråden rejält.

I tillämpade fall tycker jag dock fortfarande att lagskyddet exempelvis konsumentköplagen ger inte är att förringa, och att oauktoriserad återförsäljning av nya produkter bör minimeras på slutna marknadsplatser som denna. Att säga att samtliga parter blir nöjda vid en slutförd transaktion känner jag är en enorm sanning med modifikation, det finns många aspekter som gör att man inte är särskilt nöjd trots att transaktionen genomförts och man uppenbarligen varit beredd att betala. Brist på alternativ, konkurrens, scalping, brist på konsumentskydd och rättigheter o.s.v. o.s.v.

Att en mellanhand ska tjäna pengar på att de jure minska köparens rättigheter känner jag personligen är högst tvivelaktigt moraliskt, och jag kommer hävda att sådant inte har en plats här. Det är således verkligen inte en win-win när en mellanhand säljer en vara som sålts i butik.
Jag vill också fortfarande hävda att det faktiskt är skillnad på en isolerad marknadsplats (som denna, där basvaror så som mat och vatten inte säljs) och den hela övergripande fria marknaden, så det var inte ett försök att förminska ditt argument, utan snarare argumentera varför jag inte anser det fullt tillämpbart.

Inget illa menat, jag håller bara inte med dig.

Skrivet av Aeig:

En jämförelse är ett sätt att sätta något i ett sammanhang, i en diskussion kan det vara sunt för att få någon form av perspektiv, det blir löjeväckande att diskutera förbud av cannabis i ett samhälle där alkohol säljs oreglerat ex, det blir ett hyckleri.
Mvh

Det där blir dock snabbt whataboutism - ett argumentationsfel. För att X är tillåtet/otillåtet måste inte Y per definition vara/inte vara det. Nu är jämförelsen med marknadsplatsen här något långsökt, men principen kvarstår - jämförelser i all ära, men det är viktigt att förstå varför de sällan är tillämpbara rakt av. Frågor är ofta mer komplexa än de kan ge sken av (framförallt när teori och/eller tillämpningar skiljer sig åt på en eller flera nyckelpunkter), och jag känner personligen att det kan vara värdefullt att vara lite ödmjuk inför det ibland.

Av Pettson88
Skrivet av Aeig:

Förstår ej varför dessa regler införs på en fri modern marknadsplats som Sweclockers marknad utger sig för att vara.

Personligen lägger jag ingen värdering i fenomenet scalping, särskilt inte när det gäller lyxkonsumtion som detta trots allt är. Hade det varit mediciner, förnödenheter, rent vatten osv då hade jag haft en annan åsikt.

Premissen om att en person vill sälja en produkt i syfte att tjäna en hacka och en annan person får tag på något som är extremt sällsynt och inte har några svårigheter med att betala för det så är det vinst för båda, det gynnar alla inblandande inklusive marknadsplatsen som får betalt för annonsen, sker det inte här så sker det någon annanstans.

Slutligen lustigt att så många är upprörda över detta, samtidigt som det finns gigantiska bolag som tillverkar och säljer mediciner till flera 1000% påslag och ingen höjer ett finger.

Mvh

Skrivet av Aeig:

Hur är det seriöst att styra priser i Sovjetisk anda?

En marknadsplats är i sin renaste form motsatsen till reglering, det är en fri plats där köpare och säljare kan mötas för att göra upp om pris, leverans osv, utan inblandning av tredje part.

Dock skall en seriös marknadsplats motverka bedrägerier, blåsningar, mm och där har Sweclockers marknad fortfarande en hel del arbete att göra, trots ID kontrollen så finns det inget skydd om säljaren inte skickar eller köparen inte betalar.

Mvh

Var utger sig SweCs marknad för att vara en "fri modern marknadsplats"? Anser du att en "fri modern marknadsplats" är att föredra på alla sätt och vis? Någon slags anarkokapitalism om vi ska dra det långt alltså? En marknadsplats är inte att likställa med den fria marknaden - det är ingen som aktivt hindrar dig från att köpa eller sälja, du får bara inte kommunicera eller marknadsföra precis som du vill. Anser du verkligen att det är så svart och vitt att det antingen är reglerat eller oreglerat?

SweC är väl ändå, för det första, en privat entitet där dess medlemmar och styre har bestämmanderätt - och att försöka kväka om att det ska vara fritt så som samhället måste vara är helt enkelt lite missvisande. (Du blir inte censurerad i ordets rätta mening för att dina inlägg tas bort eller modereras, och marknaden kan vara fri utan att du får annonsera vad och hur du vill i SweCs marknad.) Det är ett isolerat forum i förhållande till hela samhället och den fria marknaden, och jag som användare av det ser mer än gärna att scalping försvinner *långt* härifrån. Vad gäller samlarobjekt som hålls på ett tag kan jag se en viss skillnad, det är också därför jag gärna skulle se en tidsbegränsning på när nya produkter får säljas, och/eller med hårdare restriktioner kring dessa.

Du missar dessutom att dina konsumenträttigheter enl. gällande lagstiftning försvinner all världens väg när du köper i andra hand (då du inte omfattas av konsumentköplagen och ev. distansavtalslagen), vilket är klart mer relevant när det är en ny produkt jämfört med en äldre.

Att du drar in mediciner och förnödenheter är bara en halmgubbe, då ingen av dessa säljs eller distribueras på SweCs marknad överhuvudtaget. För övrigt är SweCs marknadsplats "ganska" långt från en planekonomi i "Sovjetisk anda".

Av Pettson88
Skrivet av enial:

Priset varierar ju beroende på tillverkare. Vilket är helt normalt. När jag kollade på 2060S, var skillnaden mellan t ex KFA2 och Aorus, typ 2500:-. Dessutom styrs priserna av dollarkursen, fraktkostnader osv.

Jag tvivlar starkt på att svenska ÅF sysslar med scalping. Däremot kan de, som Inet förklarade inför RDNA 2, tvingas höja priserna på grund av faktorer runtomkring.

Seriösa företag sysslar inte med sådant. Inet, komplett, webhallen, netonet osv skulle ALDRIG riskera sitt rykte.
Däremot gubben på hörnet i din lokala databutik, möjligtvis kan tänkas göra så för att dryga ut kassan, vilket också är fullt förståeligt i den tuffa situation som råder nu.

Att privatpersoner försöker sko sig på dessa metoder dock, är inte ok. Inte ens om det gäller EN enda produkt i mitt tycke. Gör det på tradera och blocket, men låt sweclockers vara en seriös marknad.
Sälj för det du betalade, för att vara schysst om du nu ångrat dig.
Att lägga upp något för dubbelt pris t ex, är uppenbart att man köpte det endast för att kunna sälja vidare till betydligt högre pris.

Håller också med föregående skribenter att det borde vara någon typ av 30-90-dagars regel för nya bristprodukter.

30 dagars block på nya produkter på marknaden kan jag faktiskt tycka är rimligt, då de allra flesta seriösa ÅF i Sverige har 30 dagars öppet köp ändå. Så även om du var ute och "råkade" få ett extra kort dag 1, så kan du faktiskt lämna tillbaka det och få pengarna tillbaka och så går det till nästa person i kölistan i stället för att du ska kränga det till högstbjudande i bästa skrupellösa anda.

Av Pettson88
Skrivet av teanox:

Faktura ska finnas, men max 1 order per adress. Borde vara krav, och sen captcha/bann system ifall man refreshar för mycket.

Sen så borde ÅF ta och märka alla kort som säljs, sen om dem ser någon scalpas/skickas tillbaka så ska dem adressen bli låst vid nästa släpp.

Du har ju serienummer på korten, borde väl kunna vara reggat hos ÅF - tempban på att handla alls för den som scalpar?
Och delay på alla framtida förhandsbokningar/tidskritiska lanseringar? Kan även tänka mig utökade konton hos ÅF (verifiering med BankID eller något) som krav för att kunna handla den här typen av produkter, och att den då ser om du har ett köp som gått igenom någon annanstans. Då kan den första bokningen/det första köpet gå igenom, men inte efterföljande. Samtidigt är det tråkigt då olika ÅF får olika mängder tilldelade produkter, och det ibland kan fungera bättre att beställa senare fast hos annan ÅF. :/

(Så ja, jag förstår att ovan idé inte är rimlig i praktiken, men samtidigt har jag inget emot att det försvåras lite mer för scalpers.)

F5-spam är ju dock tyvärr ett måste om man ser till både RTX 3000-, Ryzen 5000- och Radeon 6000-seriens releaser.
Sekunder som avgör om du får ett kort i morgon, eller om 3 månader, eller inte alls.

Av Pettson88
Skrivet av teanox:

Om det endå fanns skottpengar på folk... Blir så ledsen för andra som inte får ett ex för att någon råtta ska flippa 2x -.- oavsett att jag får mitt ex imorgon blir jag riktigt less på sådana här arslen.

Ja, har man möjligheten att slänga ut 7500+ spänn* på enbart ren spekulation så finns det väl lite mindre grisiga sätt att göra det på, kan jag också tycka. Jag hoppas personligen jag fick tag på ett Powercolor 6800XT, men då ordern inte blivit genomgången (varken borttagen eller bekräftad förvisso) än ser det mörkt ut. Då svider det lite att se någon lägga ut dem enbart för att tjäna ett par tusenlappar (som de inte direkt gjort något jobb för att förtjäna).

Att du dessutom förlorar en drös rättigheter när du köper i andra hand gör att det är en riktigt sunkig affär för intresserade entusiaster, på fler sätt än priset.

*Är nästan lite av åsikten att ÅF borde slopa möjligheten att beställa sådana här produkter mot faktura, för att låta scalpers i alla fall ta den kortsiktiga ekonomiska smällen själva. Samtidigt lär nog tyvärr korten utan större problem bli sålda.

Av Pettson88

https://i.imgur.com/AR65s6C.jpg

https://www.blocket.se/annons/stockholm/msi_radeon_rx_6800_xt_16gb__obruten_forpackning/93019691

https://i.imgur.com/5Zw4HZL.jpg

https://www.blocket.se/annons/stockholm/msi_radeon_rx_6800_xt_16gb__obruten_forpackning/93019629

2500+ spänn (30-35%) påslag för ungefär inget som helst arbete känns väl rimligt?
Spännande också om personen faktiskt fått tag på två kort, och varifrån.

Av Pettson88
Skrivet av enial:

Om man nu är helt ärlig med att man inte är ute efter att tjäna en hacka, utan bara få tillbaka sitt utlägg och vara schysst. Är det inte då bättre att lägga ut produkten för inköpspris + någon enstaka hundring för övriga utgifter. Sen köra "först till kvarn"?

Allt som innebär budgivning i denna typ av annonser, betyder också att man hoppas på att få betydligt mer än vad man la ut - vilket i många fall kan tolkas av andra som oärligt och scalping, även om det bara rör sig om någon enstaka produkt eller två. Framförallt efter shitstormen som varit under hösten som gjort att många har taggarna utåt.

Funderade på det som koncept också, alternativt att köra ett fast pris (med upp till någon procents påslag, som du är inne på) och en begränsad tidsram (säg 12hr) och sen låta en RNG plocka ut ett namn bland intressenterna.

Av Pettson88
Skrivet av anon322047:

corona vaccin är en rättighet , cpu och gpu är det inte och kommer finnas för alla bara man står i kö ... du jämför alltså datorsaker med livsnödvändiga mediciner ? helt otroligt

pinsamt hur man kan gråta så mycket om något så trivalt som att vänta en stund för att få sina sylar och istället förespråka regler och överförmynderi men så är nivån under sandlådenivå med .

sen ang vaccin så visst kommer det finnas att köpa för att få förtur för den som har råd och inte vill vänta på sin tur , precis som allt annat och DÄR skulle ett förbud passa bra men inte faen för datordelar , helt galet
välkommen till verkligheten.

Du har inte funderat på att ta ett steg tillbaka och se huruvida det faktiskt är du som "gråter" över något?
SweClockers är inte en ovillkorlig rättighet att vara medlem på, inte heller är det en rättighet att sälja vad du vill till vilket pris du vill på dess marknadsplats. Det betyder inte att du blir varken förtryckt eller censurerad. Inte heller att marknaden inte är fri. (SweClockers marknad =/= marknaden. Ingen hindrar dig från att köpa eller sälja, utan endast att sköta marknadsföringen och kommunikationen kring det via forumets system.)

Precis samma sak är tillämpbar på reglerna som styr att du inte får skriva vad du vill i forumet/privata meddelanden på SweC - det innebär inte per definition att du blir förtryckt eller censurerad.

Att försvåra för bulvaner och mellanhänder av fabriksnya produkter ser jag utan tvekan som något positivt - det är sådant vi har återförsäljare till, som faktiskt har lite lagkrav och ansvar på sig (och där vinsten inte är svart), och som kunder har lite rättigheter gentemot.

Av Pettson88
Skrivet av adfactory:

han har ju justerat sina priser lite 1070 1700:-

Phew, känns ju lite mer rimligt nu. Höll på att tappa tron på mänskligheten lite där ett tag.

Av Pettson88

https://i.imgur.com/0PBVxdK.jpg

AMD CPU 5600X / 5800X - GPU MSI 3070 Ventus 3x OC - med lite lagom påslag som utgångspris.

~700kr eller ~21,6% för 5600X
~1000kr eller ~20% för 5800X
~400kr eller ~6% för 3070 Ventus 3X OC (nästan generöst )

"All typ av aggressiv kommunikation anmäls." - men vem skulle bli upprörd på en solklar scalper?

Av Pettson88
Skrivet av Xill:

Är det värt och byta från en 9900k till 5950x?

Beror på. Kör du något som till fullo drar nytta av det ökade antalet kärnor?
För en genomsnittlig användare (läs: spel, random produktivitet osv.) känns det osannolikt att en 9900k till en 5950x skulle innebära en större förbättring, dock. Sen finns det andra saker att jämföra mellan plattformarna, om du känner att de är viktiga (PCIe 4.0, antal lanes, features i chipset osv.).

Samtidigt är det högre kärnantalet givetvis lite mer framtidssäkert, där spelar det in hur länge du tänkt ha riggen innan du byter ut den.

Av Pettson88
Skrivet av FUMB:

Hmm, tänkte försöka komma undan att flasha BIOS hur smidigt det än är. Skulle vara skönt att bara montera ihop datorn utan några extra steg! Är inne på ett B550 moderkort och väntar fortfarande på mitt TUF 3080 så tänkte väl mer om man ska sitta lugnt i båten tills det kommer komma nya modeller/bli uppdaterade vid fabrik redan eller om man ska ge upp på den tanken och knipa en moderkort om man hittar något för ett bra pris.

Skrivet av Thomas:

Det kan iofs vara en vettig idé att uppdatera BIOS oavsett, utifall det fixats några barnsjukdomar första veckorna efter release.
Det är ju inte direkt svårt att flasha; bör inte ta mer än 10-15 minuter inkl att läsa på och förbereda.

Moderna moderkort är dessutom tämligen idiotsäkra vad gäller BIOS-flashning, och det är inte så mycket att vara orolig för längre.
(Om du inte kör något superbilligt som inte har dubbel BIOS och/eller möjlighet att flasha om den brickas.)

Precis som nämnt är det dock verkligen en bra idé att kika på BIOS-uppdateringar med jämna mellanrum, inte minst när man har en förhållandevis ny plattform.

Av Pettson88
Skrivet av Talossi:

Beställt en 5900X från Inet. Köplats 2 på nästa leverans. Vet ej när jag fick igenom ordern men det måste vara rätt tidigt.

Hoppas på en snabb nästa leverans nu då

Då hoppas vi nästa batch innehåller 100st. ^^ (Har själv köplats 91 med order 15:03 - helt sjukt vad de gick åt.)

Av Pettson88
Skrivet av FreddeY2K:

5xx-series?

Beror på om du har en färsk BIOS från fabrik eller inte. En del moderkort har dock funktionen att flasha BIOS utan installerad CPU, så det kan vara värt att ta med i beräkningen.

Edit: slagen på minuten av @Thomas och @tellus82.

Av Pettson88
Skrivet av ibland:

mycket möjligt och då kanske det blir en beställning längre fram. Men för mig som enbart spelar spel med min rigg blir det ingen beställning förrän det blir någon ändring i 4k tabellerna (med bästa möjliga förutsättningar för både intel/amd) Känns förövrigt som om Ryzen går förbi med 1-2 fps närmsta tiden, vore man ju ganska lite dum i att byta 10900k mot 5900x för lika prestanda (i just spel)

Det kan jag också förstå, att gå från en Coffee Lake eller Comet Lake i9 till en 5900X kanske känns hyfsat omotiverat.
Samtidigt känns det som utvecklingen på CPU-sidan äntligen börjar röra på sig lite, efter alldeles för många år med Skylake-iterationer.

Av Pettson88
Skrivet av ibland:

jo men jag förstår ändå vad han menar, det går ju att överklocka sin 10900k för att få ut mer? minneshastigheter går också att få till? Ryzen verkar ju stanna på dessa siffror som finns i nuvarande test? De tillåter inte i samma grad överklockning och startar inte med snabbare minnen. För entusiasten så blir då 10900k ca 5-10 fps snabbare i 4k? eller är jag helt ute och cyklar. Jag avbeställde också min 5900x pga av just detta. Jag har möjligheten att överklocka min 10900k och köra 4000mhz minnen. Det gör ju att jag mer sällan landar under 144hz i 4k med 10900k än om jag skulle bytt till Ryzen?

Än så länge är väl överklockningsstödet inte direkt fullt utforskat med 5000-serien? Det kommer ju dessutom några uppdaterade X570-brädor med rejälare VRM om inte annat. Ett exempel från ASUS: ROG Crosshair VIII Dark Hero

Skrivet av Snabbt_o_Hårt:

Vilket jag gjorde 15:15 i denna tråd?

Varför då göra ett inlägg till om så gott som precis samma sak fast där du i stället kritiserar processorn?
Överklockning- och underklockning (lel Ampere) gör ju att resultaten i tester kan spreta rejält, och det är en rad aspekter som påverkar de faktiska resultaten. För ett rent produkttest anser jag absolut inte att man bör slänga med alla möjliga OC-resultat på alla produkter som jämförs - just för att alla variabler inte är jämförbara. (Men också för att diagrammet blir helt oöverskådligt om du ska ha med OC-resultat på alla CPUer som jämförs med.) Binning, minnesmoduler, moderkort & VRM, etc. etc. etc.