Inlägg

Inlägg som Flaskhalsfritt har skrivit i forumet
Av Flaskhalsfritt
Skrivet av Chmat76:

Lite missvisande i beskrivningen av frekvenskamen. Hur kan en infraröd laser bli ett regnbågsspektrum? De våglängderna existerar inte i infrarött.

Medans det antagligen inte handlar om synligt ljus (lyckades inte hitta den vetenskapliga publikationen på den korta stund jag gav det) så kan man tekniskt sätt få ut kortare våglängder ur ljus med längre, ett fenomen kallat "frequency doubling" (tex två fotoner med x våglängd blir till en med x/2 våglängd). Hur det blir ett spektrum av diskreta frekvenstoppar från en laser är också rätt intressant, finns beskrivningar för några metoder på wikipedia.

Lite coolt att världens nuvarande snabbaste fiberkommunikations-chip är gjort i sverige

Av Flaskhalsfritt
Skrivet av ronnylov:

Relaterat hittade jag detta: https://www.truenas.com/community/threads/zfs-arc-doesnt-seem...
Nu vet jag inte om detta är samma inställningar på Linux som jag kör men det verkar gå att finjustera hur man vill att cachen i RAM ska prioritera vad som ska sparas metadata eller användardata. Typ att man sätter en gräns att behålla åtminstone 4GB metadata i ARC. Har inte grävt vidare men borde inte vara otänkbart att man kan göra något liknande för L2ARC att förhindra att metadata kastas bort helt men ändå tillåta viss cache av filer.

Riktigt bra länk!

Ja PLP är nog vettigt att sikta på, men jag tror jag tar risken att köra utan då servern har batteribackup så det som kvarstår skulle vara att min proxmox (som kommer ha zfs lagringen) skulle krasha. Dessutom så lutar jag nuvarande mot att köra sync=none så jag skulle ändå tappa de senaste ~5s eller vad det nu var mellan transition groups oavsett plp eller ej.. Prislapp/prestanda är sjukt mycket bättre om man inte fiskar efter använd (eller ny för den delen) enterprise hårdvara, och det är lite för lockande..

Hur gör du för att göra diskarna både som slog och special vdev? Ger endast partitioner till vdev:sarna?

Av Flaskhalsfritt

Vill du utveckla varför du valde att gå för Samsung SM863a? Sökte på internet lite snabbt men den verkar ju ha magnituder sämre prestanda än WD red SSD:n du föreslog? Blir det så mycket writes till special devices? Eller var det priset? Står lite i samma sits, men tror jag lutar mer mot m.2 hållet..

Av Flaskhalsfritt
Skrivet av nu1mlock:

Utöver dom stora operatörerna likt Tele2, Telia och Telenor så har ju alla egna lågprisoperatörer som antingen ägs av operatören i sig eller använder deras nät. Vimla, Hallon, Fello, Halebop är exempel på operatörer som har lägre pris men använder samma nät som dom stora operatörerna. ...

Nu har kollat lite på täckningskartorna för de fyra mobilnätoperatörerna, verkar som Telias definitivt är bäst (och det har ju fungerat för mig hittills), Telenor och tele2 skulle jag nog behöva prova för att bedöma, verkar vara rätt jämt och sist så verkar 3 skräp så fort man kommer norr om en linje mellan typ Uppsala och Göteborg..

Skrivet av snajk:

... Bahnhofs stora fördel är ju att de bryr sig om sina kunders integritet dock (och jag vet att det är ett bra säljargument, jag säger inte att de gör det för att de är så himla snälla) och ur den aspekten finns det väl inga bra mobiloperatörer direkt. Däremot antar jag att Telia är sämst (av de stora) som de är på sånt på bredband.

Ja det var lite det jag fiskade efter, det är ju synd.. Ja att Telia inte har nå koll har jag också fått intrycket av..

Men då är väl följdfrågan: ur integritetssynvinkel, är det mobiloperatörerna eller nätoperatörerna som spelar roll (eller kombinationen)? Är det någon operatör som har otrevligheter i sin sekretess, tex som gillar att analysera trafiken? Eller som likt Telia fifflar med (vill bryta) nätneutralitet?

Av Flaskhalsfritt

Bäst mobiloperatör

Tjenixen!
Tro det eller ej men jag har kört på kontantkort hittills och tyckt det funkar på bra.
Men jag börjar spana på att "uppgradera" mig till något med surf, men känner att jag har dålig koll på vad för mobiloperatörer/abonnemang som finns.

I bredbandsvägen finns det enkla svaret bahnhof, men finns det någon "bahnhof" bland mobiloperatörerna?
Enda jag vet att 3:s täckning är otillräcklig.

Av Flaskhalsfritt

Det finns även en nice opensource server/app för detta som heter Immich.
Den är under utveckling och anser sig själv inte redo för produktion, men den är redan älskad!

Annars är det som andra nämnt photoprism eller NextCloud men den senarenämnda har inte så mycket bildhantering, utan är mer som dropbox typ.

Av Flaskhalsfritt
Skrivet av G3K:

Är du intresserat att köpa 4st 16 GB KVR21E15D8/16 https://www.kingston.com/dataSheets/KVR21E15D8_16.pdf för 3500kr?

Hejsan! Definitivt intressant kit, men spontant tycker jag 3500 är lite mycket - speciellt då jag kan köpa 2st nya 32GB 3200MHz stickor för 4k.

Kollar upp lite vad 2133MHz kan vara värt ur prestandasynvinkel och skickar dig sen ett pm nu under dagen, så kan vi ju diskutera saken vidare där!

Av Flaskhalsfritt

Söker DDR4 ECC UDIMM minnen

Hej! Jag är lite på jakt efter DDR4 RAM minnen som stödjer ECC men INTE är registrerade.

Allra helst är jag ute efter:
4st likadana "Single Rank" 16GB+ stickor (16GB+ per sticka, dvs 64GB+ totalt).
eller:
2st likadana "Dual Rank" 32GB stickor (dvs totalt 64GB)

Men är intresserad av alla storlekar 8GB och uppåt, 1-4 st stickor!

Har du ECC UDIMM stickor du inte längre har nytta av? Kom med prisförslag!

/flaskhalsfritt

Läs hela annonsen här

Av Flaskhalsfritt

Usb 4s framfart, och införande av usbc på alla mobiler

Av Flaskhalsfritt
Skrivet av Iskra:

... så räknar de inte med minskningen av traditionell biomassa (dvs. primitiv vedeldning). Räknar man veden som förnybar så har de förnybara källorna minskat.

...
Jag tycker t.ex. att det är fel att ange biobränslen som en energikälla eftersom det i genomsnitt går åt mer energi till att producera dem än vad man får ut av dem. Så jag tycker att de borde klassas som en energibärare snarare än en energikälla. Men de utgår så liten andel att det inte skulle ha någon större betydelse.

Vill inte hoppa in i er diskussion, men har du källa på dessa? Är intresserad av att gräva mig in i det lite I så fall.

Av Flaskhalsfritt

Någon som vet nå mer om sensorn? Hittar inget på pixarts hemsida om den..

Av Flaskhalsfritt

Är Blon bl-05 såld? Annars budar jag 350 inkl frakt på dem.

Av Flaskhalsfritt

Hej, bjuder 300kr inkl. frakt.

Av Flaskhalsfritt

Hejsan! Ursäkta för sent svar, har haft tentaperiod och lite sånt. Tror jag håller mig från köp tillsvidare, men lycka till!

Av Flaskhalsfritt

Har du en lista över vilka filmer det är? Några är lite svåra att läsa från bilden..

Av Flaskhalsfritt

Inga repor eller så?
Jag ska också fråga om vilken revision det är, är det 2020-07 eller tidigare? (Ska stå på undersidan "MFD:").

Av Flaskhalsfritt

Bjuder 60 kr inkl. frakt för conductonauten i så fall!

Av Flaskhalsfritt

Hej, menar du att det är 500mg kvar av conductonaut'en (alltså halva) eller verkligen 50mg?

Av Flaskhalsfritt

@AleexF: Trevligt! Misstänkte att 4800HS inte skulle skilja sig allt för mycket från 4900HS då den sistnämnda skiljs med binning. Man blir lite imponerad av teknikutveckligen när en liten makapär i den storleken utpresterar ens äldre stationära XD..

Fick den galna iden att köra vr på laptop, skulle du ha något emot att prova någon vr bench? Typ steams egna eller om du har tillgång till UL deras vrmark? Det påstås ju lite huller om buller att man kan köra vr på laptops ("vr-ready") men har inte riktigt vågat lita på det, eftersom jag inte hittar någon som har siffror (utom på "laptops" som egentligen borde kallas stationära med ihopfällbar skärm) ;D

Av Flaskhalsfritt

@AleexF: Ifall du provar en tredje eller har kvar den du har ett tag till, skulle du inte vilja köra lite benchmarks på den? Intresserad av de siffrorna då det är modellen jag kollar på. Jag tänker bla. att temperaturerna kanske är lägre med den modellen då 1660ti maxq drar mindre än 2060 maxq.

Hade en misstanke om att de första skulle vara rushade, då olika butiker släpper dem olika datum och verkar generellt inte ha många exemplar vilket jag tycker tyder på att de just nu bara spottas ut så fort de går. Det är nog hög förfrågan så de på asus har det nog stressigt, tex så ska det komma utgåvor med 4600 an och 1650ti vilket inte ens listas på asus hemsida. Jag hade ändå tänkt vänta ett tag då jag är skeptisk till ifall priserna är vad de ska vara, brukar vara lite högre vid släpp och det du säger motiverar väntandet ännu mer, ifall det inte bara är att du haft rejäl otur XD

Du får väldigt gärna dela med dig om andra intryck av modellen!