Inlägg

Inlägg som pekinganka har skrivit i forumet
Av pekinganka

10/100 Mbit klarar sig med 4 trådar. 1000 Mbit kräver alla 8 trådar. Felsök kablarna med mätinstrument eller gör om kontaktanslutningarna. I värsta fall, dra nya kablar.

Av pekinganka

Varför sätter du ALLT på "Gaming port"? Där ska du snarare bara ha PC/konsol inkopplad.

Av pekinganka
Skrivet av keepAliveFree:

Det [behålla kunder] har du rätt i. Just därför är det väldigt många som är övertygade att operatörerna någon gång under 2025, gissningsvis efter att som jag vill minnas det då skall hållas en frekvensauktion för delar av frekvensbandet för 1800 MHz, meddelar att de skjuter på avvecklingen ett eller två år, och så kommer att hålla på åtminstone till 2030, som är det år som flera europeiska länder kommer att ha 2G eller 3G till. Roamingsamtal ger också intäkter.

Ska svenska kunder kunna roama i utland, som inte har 4G- eller 5G-tal, så måste det finnas 2G eller 3G i den svenska operatörens nät, även om det inte finns i luften. Därför är många övertygade om att det även när 2G och 3G försvinner ur den svenska luften kommer vara möjlgt att skicka SMS med gamla 4G- och 5G-telefoner som inte har 4G- eller 5G-tal med de svenska operatörerna.

På svensk landsbygd använder operatörerna en enda bärvåg för GSM/EDGE (2G), utan störande spärrsannolikhet. En GSM-bärvåg kräver ca. 200 kHz bandbredd. Med en 12-split (för att kunna upprepa samma frekvens utan att störa) kräver det ca. 2,5 MHz. Det vore skamligt dåligt om inte de svenska operatörerna kunde avsätta så lite bandbredd för att behålla kunder och roaminganvändare, i förhållande till hur mycket spektrum de lagt pengar på.

Under det sista PTS-mötet 2023 om operatörernas teknikskifte, så tycker jag det blev tydligt både från hur Telenor och Tele2 svarade att de inte själva tror att de kommer att släcka 2G under 2025.

Menar du mötet i maj 2023 (som länkats till tidigare i denna tråd), eller något senare möte? Länka gärna till mötet och vid vilken tidpunkt det sägs.

Av pekinganka
Skrivet av roxkz:

T om min gamla telefon från 2015 hade VoLTE-stöd.. Och alla efter det har haft det likaså.

För iPhone räcker det med en 6 från 2014. Den kommer alltså ha fyllt 11 år när 2G/3G stängs av i slutet av 2025.

Av pekinganka
Skrivet av varget:

Helt rätt, ändra min formulering lite. Det kan även vara så att telefonen stödjer det men operatören inte tillåter det på just din telefon eller abonnemang.

Kan det slås på så stöds det av operatören. Ibland är det påslaget och går inte att slå av, ibland kan slutanvändaren välja om det ska vara på eller av.

Av pekinganka
Skrivet av Meto:

Går inte ens att ringa eller skicka SMS med 4G/5G utan allt är bara "data" . Det borde göra det tekniskt omöjligt för en 4G lur att få samma täckning som en GSM 2G lur eller har jag fel?

Kommer ihåg när 3G nästan ingen köpte en 3G telefon för det var större och hade mycket sämre batteritid . Det var 2003, 2009 när iPhone kom som 3G i mobiler blev standard.

GSM/2G kör på 900 MHz. 4G kör ned till 700 MHz, så med masterna på samma ställe når 4G längre.

iPhone kom 2007, den klarade bara 2G.

Av pekinganka
Skrivet av CymbalCrasher:

Detta är värre än den redan förjävliga situationen som operatörerna orsakat genom att stänga ned kopparnätet

Operatören. Inte operatörerna.

Av pekinganka
Skrivet av medbor:

Finns också 12 och 28 som går på 700Mhz

Bra sida, om än lite svårbehärskad

12 används inte i Sverige.

Av pekinganka
Skrivet av varget:

Om den kopplar ner till 2G/3G så stödjer den inte VoLTE. Kommentera gärna vad du har för mobil samt operatör om din telefon inte stödjer VoLTE

Eller så stöds mobilen men VoLTE är avslaget i inställningarna. Värt att kolla om VoLTE inte tycks fungera.

Av pekinganka

Eftersom det är två routrar som beter sig konstigt lutar det åt problem med någon utrustning på ditt lokala nätverk eller på din bredbandsanslutning.

Av pekinganka
Skrivet av cyklonen:

Fast nu är det ju samtal det handlar om. Det är ju det som eventuellt inte funkar för många äldre mobiler. Surfen lär funka för dem oavsett.

Hur ska du kunna surfa på en 2G/3G-mobil där 2G och 3G saknas? Du kommer varken kunna ringa eller surfa med den mobilen.

Det är snarare tvärtom: med en 4G-mobil utan VoLTE-stöd kommer du kunna surfa men inte ringa när både 2G och 3G avvecklats i slutet på 2025.

Av pekinganka
Skrivet av 55L_sse11:

Jag har hallon och 3 routern är en Huawei
LTE CPE E5272.
Jag försöker så gott jag kan men det är inte så lätt att svara på alla frågor på ett korrekt sätt eftersom för er är dessa saker självklara för er men inte för mig.

Vad det gäller fiber så har jag en ny router när det är dax för det.

Jag har kabel ansluten mellan R och L och jag har gjort de steg som beskriv ovan som
RC68000 beskriver men startsidan där med fyrkanter blinkar hela tiden och att jag skall ansluta sim kort som jag gjort men det står no sim inserted. Sedan står det en nätverksändring uptäcktes?

Gränssnitt ?

No SIM inserted = där har vi felet.

Av pekinganka

Har du fast eller mobilt bredband? Om mobilt, från vilken operatör kommer SIM-kortet?

Av pekinganka
Skrivet av ajn:

Har bara handlat där en gång vad jag kan minnas, för många år sedan, det var en "gör din egen dildo-klon" i present till flickvännen.🤣
(Man kunde välja mellan glow in the dark och choklad, jag valde den första)

Fungerade den bra?

Av pekinganka
Skrivet av mahava:

Trist, mycket nostalgi med TM, många minnen när man läste deras kataloger som ung, försöka hitta bluffprodukten osv, sen fanns det ju en till sån kedja, de hade butik i sthlm mitt emot Åhlens, nån som minns vad dem hette / vilka jag menar?, jag har glömt.

World Import.

Av pekinganka
Skrivet av njanja:

Hejsan,

tack för ditt svar.
Jag kan slå på auto-negotiation bara på min swichen.
Andra sidan är kopplat till min nätverkskort.

//Njanja

Så vad händer när du ändrar från autoneg OFF till ON i switchen, gör det någon skillnad?

Av pekinganka

Lås 2,4 till 20 MHz. Låt routern själv välja kanaler för både 2,4 och 5 GHz. Fungerar det bra behöver du inte göra mer.

Av pekinganka
Skrivet av FX9:

Fast jag tror nog så gott som alla switchar kan hantera en korsad kabel automatiskt...

Sannolikt. Men rätt som det är ska den korsade kabeln användas någon annanstans vilket då kan leda till problem där och då.

Av pekinganka

Byt från rak till korsad kabel eller vice versa. Mellan switch och dator ska det vara rak kabel.

Av pekinganka

Slå av eller på auto-negotiation. Se till att det är samma inställning på båda sidorna.