Inlägg

Inlägg som Stoffelundgren har skrivit i forumet
Av Stoffelundgren

@Ande
Intressant frågeställning. Jag använder inga mobila betallösningar alls förutom Swish. Har aldrig kommit mig för att kolla vidare på mobila betallösningar, och i dagsläget fungerar kortbetalning (och Swish) utmärkt för mig.

Skrivet av GraffeT:

Ska jag vara helt ärlig så funkade det ganska bra i typ 90% av alla affärer jag handlade i. Många av kassörskorna förstod inte vad det var och frågade nyfiket (en bra konversationsstartare, skulle kunna vara ett bra första steg mot att få hennes nr 😀).

Märkligt att kassörskorna inte känner till vilka betalmetoder butiken de arbetar i tar. Borde vara en snabbutbildning om olika betalmetoder som finns så att personalen är medveten om vad kunderna pysslar med när de tar fram telefonen för att betala med den.

Edit
Som svar på frågan anser jag att man inte kan förlita sig på mobila betallösningar. Ett alternativ till de som använder det som primär betallösning, bör alltid ha kort och/eller kontanter som backup.

Av Stoffelundgren
Skrivet av mrqaffe:

Vid ett försäkringsärende är det inte Apple som bestämmer utan ditt försäkringsbolag. Hur de gör vid reklamationer vet jag inte.

Okej. Då jag lämnade in min iPhone 12 hos Tele2 (köpt på 24 månader) för ett försäkringsärende efter att ha tappat den så jag fick en sprucken skärm, byttes telefonen ut mot en ny. Enligt killen på Tele2 som tog emot iPhonen byter Apple alltid ut sina enheter vid försäkringsärenden. Huruvida andra företag gör har jag dock ingen erfarenhet av.

Skrivet av CarlOscar:

Det är väl bra om inte allt skrotas med små defekter?

Apple reparerar din vara eller ersätter den med en redan reparerad vara. Sen får någon annan din reparerade vara..

Ja, det är absolut bra att inte skrota produkter med små defekter. Dock låter det lite som om varje enskild butik har hundratals med demoex och återlämnade produkter som de väljer att ha som ersättningsexemplar av reklamerade produkter..

Okej. Intressant. Enligt Tele2 ersattes min trasiga iPhone 12 med en ny (läs mer ovan). Vet dock inte om itbytesprodukten var en redan reparerad enhet eller inte.

Skrivet av jnsson:

Apple byter ut mot en utbytesenhet vid garantifall/reklamation, om de inte bara reparerar den del som är trasig. De byter batteri vet jag, tror även de byter skärm på iPhones nu för tiden utan att byta hela enheten

Okej, tack för info. Dock verkar min trasiga iPhone 12 ha bytts ut mot en ny. Läs ovan.

Av Stoffelundgren

Nu har jag lärt mig något nytt. Jag har alltid trott att en reklamation av en vara ALLTID ersätts med en ny produkt.

Lite OT, Vid ett försäkringsärende med en trasig iPhone, byter Apple ut enheten helt mot en ny, men hur gör de vid en reklamation?

Av Stoffelundgren

Egentligen har jag ingenting emot anonymiteten på internet, så länge den inte sker med dumt uppsåt, och av den anledningen ska anonymt ägda domännamn inte behöva förbjudas. Men med tanke på att många människor beter sig illa på internet, i synnerhet när de kan vara anonyma, tycker jag dessvärre att det är ett bra initiativ. Det ger människor en trygghet när de besöker webbplatser som de är osäkra på om de är bra/säkra eller ej.

Dock vet man inte hur bra det kommer att fungera i praktiken. Av egen erfarenhet kan en tanke vara god och välfungerande i teorin, men fungerar inte alls i praktiken. Och lite osm andra redan har påpekat så kan kriminella tyvärr kunna komma runt detta.

Av Stoffelundgren

Uppdatering
Nu har jag bytt upp mig från iPhone 12 till en iPhone 13 Pro, vilken min Lamina däremot klarar av att hantera felfritt utan strömkabel. Jag hade iPhonen inkopplad i säkert en halvtimme (för uppdatering av iOS och synk via iTunes) utan problem.

Undrar om det har med antingen telefonen eller laddkabeln att göra. Ska däremot testa vid några tillfällen till innan jag drar någon slutsats av detta. För det kan ju lika gärna ha varit slumpen.

Av Stoffelundgren
Skrivet av lucky_s:

Hej!
Hej alla!
Jag har jobbat i butik i ledande befattning i snart 10 år, och kan konsumenträtt på mina fem fingrar.

Jag ser att tråden innehåller flera felaktigheter och påståenden, så jag kan bringa lite klarhet i vad som gäller.

Kortreturer skall enligt de regler banken/kortföretagen sätter upp alltid sättas tillbaka på det kort man köpt med. Det är inte upp till butik/kedjan att välja själv. Däremot finns det butiker som slarvar med att följa reglerna.
En konsekvens av det kan bli att butiken/kedjan hamnar i ett läge där man blir återbetalningsskyldig vid ev. kortbedrägeri för att man inte följt lagar och regler.
Dessvärre blir dessa bedrägerier allt vanligare i och med att kontanthanteringen försvinner allt mer, vilket gör att fler och fler större aktörer blir noggrannare med att det skall tillbaka till rätt kort. Ett exempel i tråden är Stadium.
Den kedjan jag jobbar för är väldigt noggranna med att det skall tillbaka till rätt kort. Vi förlust/stöld av kort är det nya kortet kopplat till samma konto, och då är det inte några problem att lösa.

Vi hade dock aldrig låtit trådskaparen göra retur på sin kompis kort, utan erbjudit hen att komma tillbaka med sitt nya kort när du fått det.

Ingen butik är skyldig att erbjuda "öppet köp", det väljer man som butik/Kedja om man vill ha med i köpevillkoren eller ej.

Näthandeln regleras däremot av distansköplagen, där man an säljande part är skyldig att erbjuda sk. ångerrätt i 14 dagar, och skall köpa tillbaka varan så länge den inte är använd mer än vad som behövds för att prova varan.

Allt gott!
//Butikschefen.

Hej!
Ett stort tack för ditt klargörande. Då tycker jag dock att SAMTLIGA butiker ska utgå från denna regel. Kankse kan bli någon form av böter eller straffavgift till de handlare/butiker som inte följer denna regel.
Tack detsamma!

Av Stoffelundgren
Skrivet av Blomman90:

Det är klart att det kan. Och det beror på saker som beloppet på krediten, den totala summan av dina innestående krediter (hos Klarna), hur länge sedan den senaste kreditprövningen gjordes, etc.

Så kan det säkert vara.

Skrivet av Blomman90:

Du säger att du är med på resonemanget, men ändå argumenterar du för att det här är något som är underligt här och som måste besvaras av den kreditgivande banken...

Vad i mitt inlägg talar för detta? (Det fetmarkerade) Förlåt att jag är trögfattad!
Jag har bara återberättat mina upplevelser. Att någonting (möjligen) är underligt betyder inte nödvändigtvis att det är fel.

Av Stoffelundgren
Skrivet av Blomman90:

Fast det kan ju också bero på olika saker. Stället du handlade på för över 500 kronor kanske i relativ närtid har gjort en kreditprövning på dig, och anser därmed att de kan godkänna ytterligare en kredit, medans du för kreditgivaren för 100 kronor var en helt okänd figur och de därmed tog en kreditprövning.

Om man tycker att sådant är ett problem kan man ju försöka använda exempelvis Klarna, då Klarna gör en kreditprövning och sedan kan du handla på allehanda ställen utan att någon ny kreditprövning görs (förutom möjligen på årsbasis eller liknande). När man väljer handlarens egna faktura-partner så är det ju olika kreditgivare varje gång, och de måste alla göra en kreditprövning.

Jag är absolut med på ditt resonemang. Dock kan kreditprövningar även göras trots att man använder Klarna, åtminstone har jag varit med om det. Jag nämner det i mitt tidigare inlägg.

Av Stoffelundgren
Skrivet av Blomman90:

Jag förstår inte riktigt grejen. Den som ger en kredit är väl ålagd att göra en kreditprövning för att bedöma varje enskild kunds betalningsförmåga. Så att Komplett har gjort en sådan vid ett fakturaköp är väl inga konstigheter?

https://www.konsumentverket.se/for-foretag/regler-per-omradebransch/finansiella-tjanster/krediter/kreditprovning/

I sak håller jag med dig, och jag har heller inga problem med att företag begär kreditprövning på mig.
Dock reagerar jag på när det tas en kreditprövning för en summa på knappt 100 kronor, medan det inte gör det när det handlar om över 500 kronor. Det har i alla fall varit så för mig.

Av Stoffelundgren

Jag och min sambo lever utan barn och djur, så vi har inte så stora utgifter. Vi har ungefär samma inkomst och delar på fasta utgifter som hyra, el, bredband och hemförsäkring, samt inköp av större saker till lägenheten,
Dock betalar sambon mer för mat medan jag står för TV (Tivo-box och Cmore) och en del andra inköp. Dessutom betalar vi mobiltelefoni och kläder var för sig.

Vi är inte så duktiga på att planera ekonomin, men ser alltid till att betala allt viktigt först, samt lägger undan en slant varje månad så det finns pengar i fall något oförutsett händer.

Av Stoffelundgren
Skrivet av Allexz:

Kollar man Qliro idag så erbjuder de inte ens efaktura, något som alla? andra bolag gör.
Du blir hänvisad till en app som skall men är inte garanterad att påminna om din betalning.

Vill du sedan betala via appen så måste du registrera dig till deras provider som inte heller är en standardlösning.

Det sista valet du får - är ett OCR nummer och bankgiro, helt utan påminnelse eller något annat.
Skulle du sedan vara så värdelös att du missar en betalning så ändras villkoren direkt till Qliros fördel.

Det finns inget trevligt med Qliro alls, ett helt system designat endast för att du skall bryta avtalet så att de kan tjäna mer pengar på dig än det man kom överrens om vid köptillfället. Ett fullständigt vidrigt människofientligt företag.

Jämför det sedan med t.ex Easypark som tjänar pengar på parkeringar och inte hyckleri så har de en app som registrerar dina besök automatiskt och tar betalt av dig automatisk utan att du ens behöver lägga dig i. Att vinna pengar genom att vinna kunder genom en fördelaktig/enkel upplevelse.

Bra reflektion/förklaring. Dock väldigt fult av Qliro att bete sig på det här viset.

Av Stoffelundgren

Nu väcker jag en gammal tråd, men hittade den när jag sökte om kreditföretag.

Jag står på din sida @Salsa
Men skönt att du löste det, även om det inte var den optimala och mest önskade lösningen.

Jag tycker det är orättvist att helt stå på företagets sida. Det är ändå en ömsesidig respekt och ansvar, d.v.s. 50/50.

Poängen med autogiro är att kunden INTE aktivt ska behöva godkänna betalningarna manuellt, utan de ska dras automatiskt, dock med villkoret att kunden ska se till att det finns täckning på kontot för att dragningen ska kunna genomföras. I er kritik går ni ju emot autogirots syfte.
Har man en ordentlig buffert och inte bevakar varenda krona som sätts in eller tas ut, kan man absolut missa att en autogirodragning inte har genomförts. Har man däremot en låg inkomst, där hyra och andra viktiga utgifter äter upp större delen av ens pengar, blir det ju tydligare om en autogirodragning inte genomförs/fungerar,
TS kan ju ha en stor buffert men ha upptäckt den ej genomförda dragningen av en slump.

Av Stoffelundgren
Skrivet av Kommenterande 2:

Hur definieras bostadsorten? Är det hela kommunen eller ett mindre område? Hur kontaktas bostadsorten? Genom att sätta upp anslag på gator och torg?

Ja det kan man undra. Från min sida var det menat som ett skämt utifrån den dåliga översättningen av det ursprungliga meddelandet. Men som sagt, mycket bra fråga. Men jag säger att det är hela kommunen. ha ha.

Av Stoffelundgren
Skrivet av fresh_java:

Tack! Jag antar att Netonnet inte ser det som en reklamation då serviceverkstaden inte hittade fel på kortet. Jag förstår inte varför en fraktskada under deras ansvar skulle vara annorlunda, men vad jag förstår från Konsumentverket så är det inte samma sak juridiskt, och det är kanske därför de inte anser att de behöver häva köpet. Förmodligen skulle de i sin tur kunna få ersättning för en reklamation från Gigabyte, men inte för en fraktskada de själva orsakat.

Sen att de ska snåla in och göra ännu en utdragen reparation/undersökning istället för att ersätta en enskild konsument på goodwill när de själva har gjort fel och omsatte 6,8 miljarder kr 2020.. Det gör inte mig sugen på att handla där mer i alla fall.

Varsågod! Håller helt med dig. Varför ska NoN snåla när de har omsatt 6.8 miljarder. Vilka Kålsupare de är i det här fallet. Jag står i alla fall vid din sida.

Skrivet av Blomman90:

Även om man nu anser att den ursprungliga reklamationen inte är en godkänd reklamation, så har du i vart fall köpt en tjänst av NoN om att felsöka ditt grafikkort. Denna tjänst går i så fall under Konsumenttjänstlagen och innehåller i mångt mycket samma saker gällande rätt till skadestånd och dröjsmål.

Så även om man anser att det inte är en reklamation, så är det i vart fall ett köp av tjänst som har dragit ut väldigt mycket på tiden, vilket skulle kunna anses vara grund för hävning av den köpta tjänsten samt skadestånd för de skador som åsamkats produkten.

Precis.

Skrivet av Azureye:

Det är väl inte svårare än att produkten enligt Gandalf Data AB Workshop är felfri. Sen har PostNord förstört produkten. Alltså kan väl NoN få ersättning från PostNord och sedan kompensera TS? Eller har PostNord motsatt sig det?

I och för sig. Låter som en bra idé.

Av Stoffelundgren

När jag först köpte lite smått och gott från Ginza för ca 900 kr gjordes ingen kreditupplysning. Men när jag strax därpå köpte ett par filmer från cdon för 249 kr gjordes däremot en kreditupplysning, Jag finner en viss ironi i det hela, men tycker samtidigt att det är en trygghet för företag att ta kreditupplysningar.

Jag har också varit med om att när jag har gjort två köp och tagit det på faktura hos Klarna, så har ingen kreditprövning gjorts vid det första köpet men däremot vid det andra. Minns dock inte vilka summor det röde sig om, men säkert runt 500 kr.

@Zirgo
Hoppas du får bra svar från Komplett Bank.

Av Stoffelundgren
Skrivet av lord_dubbdäck:

Produkten jag köpte kom idag, ca en och en halv vecka efter jag beställt. Inga problem!

Så bra att du fick produkten du beställde. Själv brukar jag vara kritisk till mindre etablerade webbutiker, med undantag för i de fall jag hör mycket positivt.

Av Stoffelundgren
Skrivet av Noob I am:

Jag har åkt spårvagn några gånger i månaden de senaste åren. Blivit kontrollerade minst 10 gånger utan några påpekningar. Får skriva några ord till Västtrafiks kundtjänst och se vad som händer. Inte jätte arg över summan, jag tycker deas bemötande men framförallt att starffet ej står i proportion till förtelsen är den värsta delen. Det hade vart billigare att planka eftersom jag inte fick något avdrag för den felaktiga biljetten.

Märkligt att tidigare kontrollanter inte har påpekat något, men i och för sig tur för dig. Jättebra, och jag håller tummarna på att du får rätt. Jag är helt med på ditt resonemang kring själva boten.

Skrivet av Noob I am:

Vad ska man göra, gå där ifrån? De får hålla fasten eftersom jag var tagen på bargärning. Sedan stå fasthållen och invänta polis. Min värdighet är värd mer en så.

Eller köra en GTA 5 "You forget a thousand things every day, pal. Make sure this is one of 'em." 😆

Förstår precis. Det är inte precis så att man kan springa ifrån kontrollanten.

Av Stoffelundgren
Citat:

Vi har kommit fram till att vi kommer att ta in grafikkortet och givetvis lösa detta åt dig, i detta mail så finner du en fraktsedel och vi kommer att fixa pinsen på denna produkten då vi inte har möjlighet till att häva köpet, men vi kommer självklart att fixa detta.

@fresh_java
Oavsett vad alla anser, förstår jag inte varför NoN inte har möjlighet att häva köpet, då kortet har strulat. Anledningen till detta kanske har framgått i tråden.

Oavsett hoppas jag att det löser sig för dig.

Av Stoffelundgren
Skrivet av luc89:

Jag har diagnosen medelsvår depressiv episod. Får medicin men tycker inte att den hjälper. Påbörjade kbt men slutade efter 2 tillfällen eftersom jag slutade få kallelser och har inte orkat ta tag i det själv.

Edit: tog bort information som kändes lite utlämnande sådär i efterhand.

Jag beklagar din diagnos, och trist att medicin inte hjälper. Även tråkigt att du slutat få kallelser för kbt. Jag känner igen mig i att man inte orkar ta itu med en sådan grej själv när man slutar få kallelser. En period gick jag inte till tandläkaren på säkert tre år på grund av att jag inte fick några kallelser. Numer går jag dock mer regelbundet hos tandläkaren.

Av Stoffelundgren
Skrivet av Noob I am:

Idag hade jag min dyraste spårvagnsresa någonsin.

Fick en bot på 1500kr för att jag hade köpt fel biljett. Finstilt står det att studenter endast åker som ungdom på periodbiljetter och inte engångsbiljetter. Kontrollanten hade inget överseende med mitt helhjärtade misstag. Jag sa till kontrollanten att jag helt hade missat denna detaljen. Svaret jag fick var, "det är inte mitt problem". Jag skrev under boten och sedan bad jag kontrollanten helhjärtat tvärt emot vad stoikerna lär, att ha en trevlig dag och dra åt helvetet när du ändå håller på!

Å vad surt. Förstår att du är sur eller arg. 1500kr hade du kunnat göra mycket roligare saker för.
Var det första gången som du köpte enkelbiljett, eller hade du köpt de vid flera tillfällen förut, utan att bli påträffad av kontrollant, och därför inte varit införstådd med att du råkat köpt fel biljett?
Tycker att kontrollanten hade kunnat varit mer förstående med tanke på din situation och utifrån det du sa.
Vet inte om det är lönt, men du kanske kan testa att kontakta Västtrafiks kundtjänst och förklara din situation för dem och påpeka att informationen kring studentbiljetter är otydlig.