Inlägg

Inlägg som Stoffelundgren har skrivit i forumet
Av Stoffelundgren
Skrivet av hellhell:

Crap, gjorde en factory reset igår pga av att många fler appar än bankid började strula.. kunde sparat mig mycket tid att hitta denna tråden.

Jag förstår ifall du blev frustrerad eller arg. Det hade jag blivit. Att göra en factory reset, även när det är nödvändigt, tycker jag är drygt.

Av Stoffelundgren

Tråkigt för alla som gillar LG ifall de lägger ner mobiltillverkningen. Dock har jag aldrig ägt en enda LG-mobil, och vet bara ett gift par som ägde varsin LG G2, men som idag kör med andra märken.

Håller med om att LG är mest kända för sina TV-apparater. Har själv en ca fem år gammal LG TV på 42 tum, dock ingen smart-TV, men den duger utmärkt för mina ändamål.

Av Stoffelundgren

När jag loggade in med Mobilt Bank-ID ikväll, fungerade det utmärkt. Hur driften har varit tidigare under dagen vet jag inte eftersom jag aldrig behövde logga in något då.

Android 8.0.0 på Samsung Galaxy S7
Bank-ID-version 7.21.0.84
Uppkoppling via Wi-Fi

Hoppas det löser sig för er som haft problem.

Av Stoffelundgren
Skrivet av Networker:

Låter som en bra deal med 1000/1000 "gratis"!
Allt beror också på de lokala omständigheterna. Om man har betongväggar, om man har många grannar med wifi etc.
2,4-bandet får jag nog som max 150 på, om vi snackar någorlunda stabilt. "Mitt i natten" kan det bli 200-250. Tror grannarna sover då.. 5Ghz är bättre för väggarna skärmar bort grannarnas trafik.Ytterväggarna alltså.

Ladda ner "wifi analyzer" till din mobil och gå omkring i lägenheten och mät "hur wifi ser ut". Exempelvis ser du vilka kanaler grannarna ligger på, så väljer du inte DEN kanalen grannen ligger på.

Ute i mitt område, några hundra meter bort, finns ett par "comhem-hus". Alla där kör wifi, alla kör på kanal 6. (Tror det är default på comhem-routrar). Övriga kanaler ligger i princip lediga. (1 och 11/12).
-Tänk om de ändå funderat på att konfigurera sin router?

Så kolla med wifi-analyzer hur spektrumet ser ut hemma hos dig, och ställer in routern på den mest lediga kanalen.
http://www.wifianalyzer.info/

Du behöver gå omkring i lägenheten med mobilen och "scanna", ungefär som Spock i Star Trek.

Tack igen för mycket bra information och länkar! Då jag inte är så teknisk av mig, kan det ta tid innan jag får till rätt inställningar etc. Har i alla fall laddat ner gratisversionen av "wifi analyzer" och testat mäta Wi-Fi lite snabbt, likt Spock i Star Trek ha ha. Förresten, är det någon större skillnad på gratisversionen och pro-versionen, utöver annonserna i gratisversionen?

Tänkte mäta mitt Wi-Fi mer djupgående senare under veckan eller till helgen och ordna med routerinställningarna, samt kolla närmare på hur mina Wi-Fi-anslutna enheter är anslutna till antingen 2,4 eller 5-bandet för att sedan ändra de enheter som kan optimeras.

Japp, 1000/1000 "gratis" är en riktigt bra deal, vilket dock tog mig ett och ett halvt år att upptäcka trots 18 hyresavier.
Bredbandet ligger som en fast avgift på 100 kronor i hyran, som ej går att välja bort, vilket ändå är väldigt värt jämfört med 399 kr/månad för bredband hos Comhem, som jag hade innan. Har dock kvar en Tivo-box från Comhem, som är uppkopplad med kabel, vilken fungerar utmärkt med A3,

Av Stoffelundgren

Jag är kluven till Brasiliens agerande. Å ena sidan har Brasilien rätt då man kan tycka att det borde medfölja laddare till Apples enheter, så kunderna får ett "paket" med både telefon och laddare och slipper lägga ut mer pengar på en laddare. Men å andra sidan är det många kunder som redan har en laddare hemma, särskilt om de sedan tidigare har någon av de senaste iPhone-modellerna innan de skaffade en iPhone 12, då dessa laddare kan komma till väl användning.

Att Apple använder miljöskäl för att ha slutat inkludera laddare, kan alltid ifrågasättas, vilket redan har nämnts i tråden.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Dock så är miljöpopulismen idag stark där vissa företag vill dra nytta av detta för att spara pengar. Egentligen borde precis allt vara så litet utrustat som det bara går och folk får köpa till, men i praktiken finns det en gräns för när det bara blir krångligt.
I mobiltelefonfallen så folk som köper mobiltelefoner för långt över 10 000kr vill såklart ha bra laddare till dessa, en väldigt liten skara idag har väldigt många bra snabbladdare. Och detta beror på att utvecklingen har gått så snabbt.
De som redan sitter med kanske 10st 65W mobilladdare, ja troligen har de köpt till dessa extra löst och inte så att de redan har hunnit gjort så på så många nya mobiler.

Har en tanke kring det fetmarkerade. Ordet miljöpopulism har för mig en negativ klang där den som använder begreppet skulle vara emot miljötänk. Oavsett syftet, tycker jag personligen att fokus på miljön är en bra aspekt för framtiden.

Skrivet av Sysop:

Kabeln följer med iPhone.

Ja precis, det är bara väggadaptern som inte medföljer. Dock tycker jag det är enklare/bekvämare när det medföljer komplett laddare, men det går givetvis väldigt smidigt att bara ta en sådan ifall man har flera laddare liggandes, vilket de flesta säkerligen har.

Av Stoffelundgren

Ett stort tack för hjälpen!

Skrivet av Networker:

Det jag gör här hemma är att jag har satt "allt" som kräver en hög bandbredd på 5GHz, och de enheter som klarar sig på mindre bandbredd på 2,4, alltså Google Home, skrivare, dammsugare, och enheter som inte stöder 5GHz.

Allt annat som går på wifi men som kräver bästa hastighet har jag lagt på 5, alltså laptop, chromecasts, telefoner .Denna uppdelning funkar bra, har inga flaskhalsar. Kan också säga att jag kör mycket trådat också, där jag kan. Trådat är alltid bäst. (2 desktops, en NAS, två tv).

på 2,4GHz får jag (med laptop, i5, 16GB RAM) 150 Mbit/s, på 5GHz runt 350-450 Mbit/s. Generellt i huset. Även då annan trafik pågår. Mätt mot bredbandskollen. Trådat ligger på 980 Mbit/s. Kan säkert få upp det till 1000 om jag stänger av allt annat jag har på, men det är för knöligt..

Två Asus AX58U routrar+ ett par TPlink femportswitchar. Cat6A-kabel i LAN. Fiber in i kåken.

Tusen tack för din hjälp och information! Nu blev jag lite klokare. Ska kolla igenom Wi-Fi-inställningar på mina Wi-Fi-uppkopplade enheter och helt enkelt följa dina råd för att se om jag kan optimera Wi-Fi ännu mer.

Den enda utrustning jag har för att möjliggöra Wi-Fi är en Netgear-router ståendes i vardagsrummet med en tio meters Cat6A-kabel från bredbandsuttaget i hallen. Har inga switchar eller mesh eller andra signalförstärkare, och ändå fick jag vid min senaste mätning på Bredbandskollen 287,27 Mbit/s uppladdning och 253,97 Mbit/s nedladdning med min laptop uppkopplad på 2,4GHz. Motsvarande med kabel är 819,95 Mbit/s upp och 805,87 Mbit/s ned.

Min bostadsrättsförening har kollektivavtal med A3 så jag har fiber med 1000/1000 Mbit/s som ingår i hyran, viket jag tycker är riktigt bra.

Av Stoffelundgren

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg tycker jag att införandet av de nya reglerna är gjorda för ett bra syfte. Dock kan man alltid ifrågasätta och diskutera detaljer. Jag tänker närmast på att varför man enbart får sälja en av de listade bristvarorna per halvår och inte en av varje. Jag tycker inte det är scalping att exempelvis sälja en Playstation 5 och ett grafikkort inom en sexmånaders period, men däremot att sälja flera exemplar av någon eller flera av bristvarorna är det.

Jag är av den åsikten att regler är till för att följas, och stödjer man inte reglerna bör man kunna diskutera saken istället för att bryta dem.

Skrivet av Kent:

*Otrevligheter raderade*

Mycket bra gjort. Uppskattar verkligen att ni moderatorer här på SweC värderar god stämning och trivsel p forumet så högt. underbart!

Av Stoffelundgren
Skrivet av tearzyo:

Hej!

Efter lång research tänkte jag förklara grunderna i Wi-Fi som de flesta aldrig orkar sätta sig in i, men jag anser att all kunskap i världen borde vara gratis och pedagogisk förklarad online för att alla skall förstå vad som pågår och varför saker fungerar bra ibland och sämre i andra fall. Dessutom är jag vara glad av att dela med mig och hoppas NI uppskattar det.

Wi-Fi 2020 är fortfarande inte optimalt, kabel är fortfarande superior. Jag kommer i denna guiden inte gå igenom alla olika saker att tänka på, men jag kommer gå igenom grunderna för att du skall kunna optimera ditt wi-fi med befintlig utrustning.

2.4Ghz vs 5Ghz

2.4Ghz är den ”gamla standarden” för wifi. Har ni någon gång testat en 100Mbit lina över wifi och kommer under 50Mbit beror det troligtvis på 2.4Ghz.
Varför existerar då fortfarande standarden? Svaret är simpelt: Räckvidd, produktstöd och penetrering av väggar, möbler, människor etc
De flesta förstår inte att 2.4Ghz bandet är fortfarande det vanligaste bandet för wifi och är dessutom det bandet de flesta kommunicerar på, oavsett om du nyligen köpt en ny router för 5000 spänn som är placerad dåligt. Varför en router i 99% av fallen ”skjuter in” enheter till 2.4Ghz bandet beror på placeringen av routern. 5Ghz signalen når helt enkelt inte till din accesspunkt/router.
Fördelen med 2.4Ghz bandet är som sagt räckvidden, men vad är då nackdelarna?
-Hastigheten, med ”längre” radiovågor får du längre räckvidd men betydligt lägre throughput/hastighet
-Störningar. På 2.4Ghz har du bara 3 kanaler som inte ”overlappar” med andra kanaler, kanal: 1,6,11. Därmed bör du skaffa en programvara som kan se dina grannars kanaler så att du kan välja den med minst störning. Man skall dock komma ihåg att även BT, mikrovågsugnar, lysrör och massa annat går också på 2.4Ghz. Så bandet är helt enkelt extremt när det gäller störningar.
Bor du mitt i en storstad eller liknande hade jag personligen ALDRIG kört enheter på 2.4Ghz om det inte är absolut måste. Du får automatiskt extremt mycket saker som stör på bandet. Vi skall även komma ihåg att en router/AP kan bara kommunicera med en enhet samtidigt. Detta betyder att om din router ligger på ”kanal 11” och din grannes router också är inställd på kanal 11, skapas en kö på bandet. Din enhet kan alltså inte kommunicera exakt samtidigt som din grannes på samma band. (För att förklara detta pedagogiskt)
-20 vs 40Mhz. Tumregel: Använd bara 40Mhz om du bor ”åt helvete ut i skogen”. Anledningen till detta är att du i 99% av fallen introducerar mer störningar än vad du gör nytta. 2.4Ghz bandet pratar på 20MHz på kanal -1,0,(som ej finns),1,2,3 (Kanal 1), 4,5,6,7,8 (Kanal 6), 9,10,11,12,13 (Kanal 11). Dvs ställer du din router/AP på kanal 9 på 20 Mhz, pratar du även med 10,11,12,13. Vad som händer om du tex ställer din router/AP på kanal 1 med 40Mhz är att du pratar med 1,2,3,4,5,6,7,8, dvs du hämtar störningarna från kanal 6. Helt galet med andra ord.

Det absolut bästa sättet att ställa in 2.4Ghz bandet är på 20Mhz, kanal med minst störning och hålla tummarna. Har du 100+ meter till närmsta granne kan du där emot blåsa på med 40Mhz, även om det inte ger mycket förbättring. Det är även antennen på din enhet som skall kunna kommunicera på 40Mhz, vilket typ 0.00001% av alla enheter kan.

Hur skaffar vi då awesome wifi? Vi planerar efter 5Ghz. Ditt mål här är att ha 5Ghz täckning överallt så du kan skapa två olika SSID för 5Ghz och 2.4Ghz. Detta är generellt svårt och ofta ganska dyrt. Problemet är tex att Mesh system aldrig fungerar optimalt då ett meshsystem OFTA tar en svag signal och förstärker den, fördelen är att en meshenhet har bättre antenner än klienterna vilket gör att sannolikheten att enheten skall förstärka din 5Ghz signal är större än att din ”iPhone 11 Pro” antenn skall nå. Men överlag, mesh är inte bra system. Det du vill satsa på är 5Ghz APs.
Min personliga generella regel är att en takmonterad AP på 5Ghz bandet når ungefär 60-70 kvm på öppen yta eller max träväggar. Har du en fet betongvägg i vägen är det rökt direkt, även på ”Max power”.
-Kanaler på 5Ghz. Här fungerar varje kanal på 20Mhz. Detta betyder att kanal 36, 40, 44 och 48 kommunicerar helt utan störningar av varandra på 20Mhz. Kör du därmed kanal 36 på 20Mhz så är du helt ostörd från kanal 40+. Dock gäller samma teori här, att om du ökar till tex 40Mhz får du dessutom kanal 40. Detta kan dock vara bra om inga grannar kör kanal 36 och 40, samt att vi vet att 5Ghz har kortare räckvidd, vilket gör att det inte är säkert att störningarna når ditt wifi.
-Kanalerna på 5Ghz är generellt de övre 4 kanalerna jag nämnde, men du har även så kallade ”DFS” kanaler. Dessa är öppna att använda och går hela vägen från 52 till 136. Problemet med dessa kanaler är att dom kan slås ut av radar, då enheten i sig enligt lag måste kunna klippa bandet för att vara godkänt. Detta i praktiken innebär att om radar vill prata på kanal 136 som ditt wifi ligger på, kan din router/AP få timeout några minuter, dvs ditt wifi dör en stund. 5Ghz har helt enkelt väldigt bra range på kanaler med lite störningar.

Telia sätter upp sina WiFi komiskt. Där jag bor kör 80% Telias egna router. Alla dessa är inställda på 80Mhz kanal 100 på full power. Kan man något om wifi inser man hur jävla idiotiskt detta är. För att jämföra det med vanlig FM radio är det som flera radiostationer försöker överrösta varandra på kanal 105.5, och istället för att ändra till ”107.1” så höjer man signalstyrkan. ”Jag pratar högst, därför ska du lyssna på mig!”
Att köra annat än 20Mhz på 5Ghz bandet kan vara en bra ide i fall du vet att du inte introducerar störningar. Kör du en mätning med tex ”Wifi explorer pro” som finns till Mac, ser du i fall du har störningar eller inte. Ligger du helt själv på kanal 120+ som i mitt fall, finns det en anledning att köra 160Mhz på högre kanaler, du har en hel range helt för dig själv. Samtidigt som jag ser grannarna brottas på 80Mhz på kanal 100.
Ett gott råd är dock att hellre ligga själv på 20Mhz kanal 36 än att blåsa på till 40+Mhz för mer störningar.

Roaming. För att få bra täckning i hus och större lägenheter med mycket betongväggar etc kan det hända du behöver fler accesspunkter (som är kabelanslutna) att tänka på här är roaming. Roaming är lätt förklarat att en enhet hoppar från en AP till en annan, förhoppningsvis helt utan fördröjning. Här finns några olika standarder att tänka på. På dyrare accesspunkter har du en controller som sköter roamingen, dvs controllern hanterar vilken AP en enhet skall vara ansluten till och flyttar över enheterna när du rör dig. Detta är egentligen optimalt, men finns oftast bara på pro produkter. (Ja det finns controllers för 1+ miljon kronor). En annan standard som tex Unifi använder är 802.11r som är ”klientroaming”, detta fungerar svinbra men problemet är att alla enheter har inte stöd för det. Min iPad, iPhone och Mac har stöd för det men min laptop PC har det inte. I praktiken innebär detta att även om min AP i sovrummet är 1 meter ifrån mig, är min laptop fortfarande ansluten till APn i vardagsrummet. Det hoppar helt enkelt inte över till enheten automatiskt. Stänger jag där emot av wifi och sätter på det igen så ansluter den korrekt. Smidigt va?
Har man fler APs hemma är min rekommendation att du generellt ställer in 40-80Mhz per AP beroende på störningar och ställer in varje AP på olika kanaler. (Ja, en AP stör ut en annan på samma wifi)
När det gäller styrka kan du ställa in detta efter behov. Personligen har jag en accesspunkt som sitter i mitten av lägenheten och går på max power, men en accesspunkt i sovrummet (på en tidigare dö-spot) som ligger på low-power. Detta är för att jag vill att alla enheter skall vara anslutna till APn i hallen förutom när jag befinner mig i hörnet i sovrummet. Jag har tex testat köra båda på medium, men detta gjorde att enheter i vardagsrummet anslöt till sovrummet även om APn i hallen egentligen hade fri sikt och bättre signal.
Andra problem som uppkommer när det gäller styrka på signalen är att en AP på max styrka ofta når enheten, men enhetens antenn lyckas inte nå APn, detta kan också göra att linan ”klipper ibland” dvs du märker att det fungerar ena sekunden men helt plötsligt dog wifi, sen kom det tillbaka igen. APn ser enheten men enheten hittar inte APn helt enkelt. Wifi precis som sladd är två-vägs-kommunikation.

I en optimal värld hade jag köpt bättre acesspunkter än mina Unifi Nano-HD med en controller som sköter roamingen samt haft en AP i varje rum på låg power för bästa roaming effekt, men vad gör man.

Personligen efter att jag lärt mig allt detta och mer, blev jag trött på skiten så jag hårdkoppla(med kabel) allt som går, inklusive Sonos One för en felfritt nätverk. I dagsläget kör bara mina Apple enheter, robotdammsugare och en PC laptop på wifi, resten är kabelkopplat. Wifi är långt ifrån optimalt och då har jag i denna tråden inte ens diskuterat wifi6, mimo, mu-mimo och andra detaljer. Men jag hoppas egentligen bara att någon läste igenom detta och lärde sig något.

Med denna post i åtanke är det ironiskt att se tex Comhem göra reklam för ”snabbaste wifit på marknaden”, när dom i själva fallet bara skickar ut en router med 2.4 och 5Ghz banden separerade men 5Ghz ligger på ”80MHz kanal 100” och skickar dessa till 50 kunder i samma fastighet. Alla skriker högst på samma band och kanal. I tex ett grannskap kan det vara smart att gå ihop och diskutera wifi för att optimera det för huset. Har man tex ett trevåningshus med 3 lägenheter kan det vara bra att våning 1 kör kanal 1 på 2.4 och 36-40 på 5Ghz, våning 2 kanal 6 och 44-48 på 5Ghz, våning 3 på kanal 11 och 56-60 på 5Ghz. Här hade man fått minst störningar och alla hade fått en bättre upplevelse.
Har man tex ett 10 våningshus är 2.4Ghz bandet svårt att lösa men kör alla på låg power, 20Mhz, våning 1 kanal 1, våning 2 kanal 6, våning 3 kanal 11, våning 4 kanal 1, våning 5 kanal 6 osv, detta minimerar i alla fall störningarna. Men det vill till att du lyckas övertala dina grannar att pilla på deras grejer Låg power är för att våning 1 och våning 4 inte ska störa varandra.

Ber om ursäkt för långa meningar och dålig korrekturläsning. Ha en bra dag!

Hej, och tack för en bra och informativ tråd. Ingen fara angående din text, blir lätt så när man ska förklara mycket.

I min lägenhet på 81 kvm i centrala Uppsala, har jag lyckats få till ett välfungerande, men kanske inte optimerat (?) Wi-Fi, och alla mina Wi-Fi-anslutna enheter fungerar bra. När jag däremot får problem med nätverk (på grund av min okunnighet) brukar jag kalla det för nötverk.

Nätverksuttaget för att ansluta en router sitter i hallen, men då jag hellre vill ha min Netgear-router i vardagsrummet, köpte jag en nätverkskabel på tio meter, som jag satte fast med klamrar längst väggen mellan hallen och vardagsrummet. Routern startade jag upp med standardinställningar, och eftersom jag inte är särskilt teknisk av mig i största allmänhet och extremt okunnig när det gäller Wi-Fi och nätverk, har jag inte utforskat mina inställningar närmare. Vet dock att jag kan välja mellan 2.4Ghz och 5Ghz. På min laptop och smartphone kör jag på 5Ghz, men på resten av mina enheter minns jag inte vilket band jag kör.

En fråga till någon mer kunnig. Vilket band (2.4Ghz eller 5Ghz) ska jag välja för respektive enhet?

Vanligast eller permanent ståendes i vardagsrummet
Chromecast
Google Home
iPhone 12
Lamina 2-in-1 (surfplatta/dator)
Laptop - idag ansluten till 5Ghz
Nintendo Switch
Playstation 4
Samsung Galaxy S7 - idag ansluten till 5Ghz
Xbox Series X
Canon-skrivare ansluten via Wi-Fi
Roborock S5 Max (robotdammsugare)

Sovrummet, som ligger intill vardagsrummet
Chromecast
Google Home Mini
Playstation 3

Tack på förhand, och ha en bra dag!

Av Stoffelundgren

Det kan tyckas låta hårt att införa dessa regleringar, men jag tror att det gör stor nytta. Har själv svårt för det här fenomenet med att folk säljer för ockerpriser jämfört med listpris hos återförsäljare och kan tjäna en stor hacka på desperata kunder. Som sagt, mycket bra initiativ av SweClockers.

Skrivet av GoldenGoose:

Skitsnyggt! Bra jobbat

Skrivet av MetallicAcid:
Skrivet av adzer:
Skrivet av IKEA Billy Bokhylla:

Underbart! <3

Skrivet av SimpleDino:
Skrivet av firstofmay:

Bra! Tycker det hanteras på rätt sätt utan att inverka negativt på marknaden i övrigt.

Håller verkligen med. Mycket bra initiativ.

Skrivet av Tip Top:

Bästa nyheten idag , tummen upp för detta så får vi ser hur många som faktiskt har gjort ett felköp här för det står det ju i alla annonserna annas

Jag håller med. Blir ju intressant att se.

Skrivet av anon2110:

Bra med regler, men vem vill scalpa med sitt eget nick och förstöra sitt rykte? Scalpar gör man på Blocket/Tradera/Facebookmarket.

Ja precis. Här på SweC känner man igen många av medlemmarna, eftersom de kan dyka upp här och där i olika delar av forumet. Det gör man inte på på Blocket/Tradera/Facebookmarket, varpå det är fritt fram att scalpa.

Skrivet av AtreX:

Möjligt att ni inte kan göra alla glada, men jag blir det i alla fall. Bra regeländringar. Det enda som är dåligt med dem är att andra plattformar inte lär ta efter.

Ja exakt. Håller med. Jag blir också glad.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag tror detta i praktiken blir bra. Det är en flummig regel, men det gör indirekt att det är enklare att ta bort annonser som bryter emot detta. Sedan vet jag inte om scalping har varit ett sådant stor problem här och att jag inte vet detta hänger mycket ihop att jag är helt ointresserad av att köpa elektronik från dessa.

Det tror jag med, och det blir förhoppningsvis en bra effekt.

Av Stoffelundgren
Skrivet av Bläckman:

Bara för att köparen har ett långtgående ansvar så betyder inte det att säljaren kan luras. Köplagen säger i 19 § att om "säljaren före köpet har underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande varans egenskaper eller användning som han måste antas ha känt till och som köparen med fog kunde räkna med att bli upplyst om, under förutsättning att underlåtenheten kan antas ha inverkat på köpet" anses den som felaktig.
I samma paragraf står att om "varan är i väsentligt sämre skick än köparen med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter med fog har kunnat förutsätta" så anses den felaktig.

Som påföljd för fel avseende 19 § står att läsa i 30 §:
"Är varan felaktig och beror det inte på köparen eller något förhållande på hans sida, får köparen enligt 31--40 §§ kräva avhjälpande, omleverans eller prisavdrag eller häva köpet samt dessutom kräva skadestånd. Han får även hålla inne betalningen enligt 42 §"

Detta tyder på en ganska balanserad lagstiftning där huvudbördan ligger hos köparen med sin långtgående undersökningsplikt men också med en tydlig upplysningsplikt från säljaren angående de eventuella fel och brister som finns. Detta i synnerhet om säljaren inte ger köparen en möjlighet att undersöka varan på ett korrekt sätt.

Angående reklamationsrätten så försöker jag att få kvitto utan namn på när jag köper prylar. Då har man en lite bättre position när man ska sälja varan igen. Jag vet att många inte tänker på detta, men jag gör det när jag köper begagnat. En pryl med anonymiserat kvitto och som ligger inom garantitiden har för mig ett högre värde.

Jag tycker precis som du att oavsett namn eller ej så skulle både garanti och reklamationsrätt följa med varan. Speciellt i dessa dagar då vi ska tänka "grönt" och handla mer begagnat och inte bara ska slänga skiten när det går sönder...

Tack för bra upplysning och information. Då kan jag faktiskt tycka att det är mer balanserat och mer rättvist för både säljare och köpare. Dock har jag knappt hört någonting om säljarens skyldigheter tidigare, utan mest bara om köparens undersökningsplikt, men tack som sagt!

Angående reklamationsrätt, håller jag med dig.

Skrivet av HazZarD:

alltså den kraschar i program som 3dmark men klarar spel eller? vem bryr sig om att stresstesta en dator bara den klarar spel o allt annat basic?

Tror inte han kan göra mycket, det rör sig inte om ett s.k dolt fel som du kände till men inte upplyste köparen så jag tvivlar han kan göra mycket, det är alltid risk köpa nåt beg elektronik, då ska man ju iaf be att få testa produkten på plats så att man ser att den klarar testet och sen fullfölja köpet... nu 2 dagar senare kan du inte ta ansvar för vad han kan ha gjort o inte gjort med datorn, det kan kan aldrig driva vidare så du kan lugnt säga att tyvärr kan du inte göra så mycket efterhand.

Han får väl prova ominstallera windows helt kanske hjälper ?

Eller så får han sälja datorn vidare. Om jag hade köpt en pryl och säljaren inte ville ta tillbaka den, så hade jag sålt den vidare och hoppas på att få ungefär samma värde som jag själv köpte den för.

Av Stoffelundgren

Som det ser ut idag gäller ingen ångerrätt privatperson mot privatperson, vilket jag tycker är på både gott och ont. Jag kan till viss del förstå TS situation när det gäller en dator där köparen mycket väl kan ha bytt ut komponenter och lämnat tillbaka en ”sämre” dator.
Men jag själv har faktiskt ångrat köp av begagnade mobiltelefoner vid två tillfällen när jag har handlat av privatpersoner, men vid båda fallen var telefonerna defekta utan att säljarna ens visste om det själva, men det löstes på bästa sätt för båda parter.

Skrivet av Bläckman:

Köparen har i köplagen har mycket långtgående undersökningsplikt. Denna plikt är att betrakta som ej uppfylld om fel som ska kunna upptäckas vid eller innan köptillfället upptäcks först senare. En varm processor ska kunna upptäckas vid stresstest då datorn undersöks vid köptillfället och har köparen inte gjort detta test, trots att han inte varit förhindrad att göra det, så kan han således inte reklamera detta efteråt.

Det är givetvis bra att köparen har undersökningsplikt då det faktiskt kan finnas risk att varan är trasig eller stulen, eller inte stämmer överens med beskrivningen, Men samtidigt tycks säljaren å sin sida inte ha några förpliktelser gentemot köparen, och säljaren kan hur lätt som helst luras, eftersom det ändå bara är köparens ansvar. Tycker av denna anledning att ansvarsbördan är ojämnt fördelad mellan köpare och säljare, och att köplagen borde korrigeras.

Skrivet av DavidtheDoom:

Jag justerar:
Ge honom kvittona på komponenterna och så får han göra en reklamation garantianspråk mot butikerna där dessa är köpta.

Reklamationsrätten är endast till förstahansköparen och följer inte med varan. Företag kan dock vara snälla och acceptera ett reklamationsanspråk oavsett bara kvittot är närvarande.

Jag har också förstått att det är så. Jag tycker dock att det borde bli en ändring så att reklamationsrätten per automatik ska följa med varan, åtminstone om det kan styrkas med kvitto. Inte bara ha det som goodwill.

Av Stoffelundgren
Skrivet av during:

Frågan är väl då "När fungerade det bra"? 10-15-20-25 år sedan?

När jag började handla för c:a 20 år sedan var leveranstiden 3-5 dagar eller mer på allt, plus att det ofta tog en dag till för att få ut pappersavin för paketet, och det räknat efter att butiken skickar, vilket på många butiker bara skickade paketen vissa dagar i veckan. I dag är det mycket beställ innan kl XX och man har det dagen efter både i brevlåda eller på utlämningsställe.
Leverans från utomlands tog ofta 3-4 veckor, nu 1-2 veckor i min erfarenhet (iaf från västvärlden, vet inte hur det är med Asien så jag inte köper så mycket därifrån).

Förut fick man ett par brev i veckan som minst, räkningar, div utskick, kontoutdrag m.m. Nu vet jag att många inte ens kollar sin brevlåda regelbundet längre (jobbar med bl.a studentboenden och på riktigt fått frågan av en 19 årig student "va, har jag en brevlåda?").
Volymerna överlag har ändrat från brev till paket, så intäkterna försvinner för brev, och priserna pressas på paket konstant, det är också mycket mer retur-paket så omfattningen ökar exponentiellt.

Utlämningsställen, förut var mycket att det skulle hämtas på postens egna lokaler, måndag till fredag, 9-16/17. Idag kan man hämta kl 22 på en söndag på den lokala Ica butiken (ok alla kanske inte har fördelen, men det är mycket enklare)

Så summerat;
Om vi som mottagare kan gå med på eftergifter på delar av nedan
Längre leveranstider
Högre fraktpriser (eller så måste varorna i sig kostar mer för att butiken ska ha råd med att stå för frakten)
Sämre möjligheter för utlämning

Så tror jag att vi kan få en bättre postgång. Eller inte, det kanske inte blivit värre i procent egentligen, utan bara att mängden leveranser ökat kombinerat med folk är mer högljudda om felen nu för det avviker från förbättringarna ovan gör att alla bara förväntar sig att allt ska fungera.

Sen har jag kanske bara tur med väldigt lite som gått fel, och när det har gått fel för mig blir jag lika sur som alla andra (lagom kul att här att posten tappat bort en tre meter lång bioduk, hur fn tappar man bort ett tre meter långt paket?!)

Tack för en intressant analys av hur posten har fungerat och hur den fungerar idag. Detta borde fler personer ha i åtanke för att få en viss förståelse för varför Postnord inte är helt felfria. Sedan kanske inte det kan motivera all felaktig hantering till hundra procent,

Av Stoffelundgren

Tråkigt att vissa upplever problem när det kommer till betalningsval och ej mottagna fakturor. Det skapar naturligtvis oro och tar en massa tid. Själv har jag dock råkat ut för detta extremt sällan.

Skrivet av Björn Endre:

Kan säga att Klarna-appen är helt guld. Jag har alltid full koll på alla Klarna-betalningar och även se hur mkt som är betalt på respektive köp (om man inte betalar allt direkt). Så jag är inte det minsta orolig längre att missa något mail från Klarna med faktura (jag HATAR fakturor på mail, så lätt att de missas) eller pappersform.

Håller med dig om att Klarna-appan är guld, den är supersmidig och man har stenkoll. Gillar inte heller fakturor i pappersform eller via mail, just för att de kan missas, eller slarvas bort.

Skrivet av Langelus:

Har ett Netonnet kort som går via resursbank, aldrig varit några problem. Post därifrån hamnar dock direkt i min Kivra.

Samma här. Så himla smidigt, och jag avgudar Kivra, och dessutom är det mer skonsamt för miljön. Ibland loggar jag även in direkt på resursbank.se för att kontrollera att jag inte har någon skuld/obetald faktura, som kan ha missats av någon underlig anledning.

Av Stoffelundgren

Tack för era svar hittills.

Av svaren att döma verkar det som att Sony har begränsat funktionaliteten för att återuppta uppspelning av DVD/blu-ray-filmer. Jag skulle dock bli oerhört glad om någon kom med ett helt annat svar, som till exempel hur man löser det här med att återuppta uppspelning på PS4.

Skrivet av twit:

Rent gissningsvis: PS3 lanserades när DVD var ett populärt format för film och inriktades därmed mot att vara en någorlunda kompetent mediaspelare. När PS4 lanserades hade blu-ray funnits ute i ett flertal år och strömmande video hade tagit en stor del av marknaden från fysiska skivor. Mediaspelarfunktioner var därmed inte längre ett särskilt säljande argument och mindre funktioner erbjuds.

Allting handlar inte om tekniska möjligheter.

Det du skriver stämmer ju naturligtvis, men tråkigt för min egen del. Visst, det är mest en bekvämlighetsfråga. Jag kan ju naturligtvis skriva upp exakt var jag är innan jag byter till en annan skiva (ny serie eller film).

Skrivet av Allexz:

För att spara pengar.
Det är inget unikt för playstation, men de har verkligen en track record för att släppa funktioner som sedan försvinner antingen i patcher eller hårdvarurevisioner.

Glöm inte att PS3 såldes som en fullfjädrad linuxmaskin....tills något år senare när de insåg att de kunde spara pengar på att skita i det.

Så är det säkert.

Att PS3 inledningsvis såldes som en fullfjädrad linuxmaskin hade jag dock ingen aning om. Jag använder bara min PS3a till att spela spel och kolla på DVD/blu-ray-filmer.

Skrivet av m1k3_dd:

@Stoffelundgren

Kassare stöd pga "legacy tech"...? 😕
Funkar BD bättre i avseendet? 🤔

Det förstnämnda kan säkert stämma.
Har aldrig testat med BD då alla serier jag plöjer igenom är på DVD.

Övriga inlägg handlar om tekniska funktioner, vilka jag inte är ett dugg insatt i, varvid jag låter bli att kommentera.

Av Stoffelundgren
Skrivet av Networker:

Jag skulle tippa på att Google går fria, då texten "folk godkänt" ligger i "det ingen normal människa läser", alltså i licens-harangen på tusentals rader text av mumbo-jumbo man klickar "Okej på"..

-Handen på hjärtat, när läste DU "tramset" du klickat "OK" på när du installerat programvara/godkänt cookies etc?

Vill man inte ha med "google" att göra, så finns duck-duck och Firefox. Skippa också Chrome i så fall.

Ja precis! Och jag tillhör den skaran individer som inte läser texten vid installation av program, och har inte gjort det på säkert tio år. Skulle man sitta och läsa villkoren vid varje enskild installation skulle det ta dagar, snarare än timmar, att installera om alla program efter en Windows-ominstallation.

Av Stoffelundgren

Återuppta uppspelning av DVD-skivor fungerar bättre på Playstation 3 än Playstation 4. Varför?

Hejsan!

Har märkt en märklig sak när det kommer till att återuppta uppspelning av DVD-skivor på Playstation 3 respektive Playstation 4, där det fungerar bättre på Playstation 3, trots att Playstation 4 är nyare coh rent tekniskt borde ha bättre förutsättningar.

Då jag och min sambo har hunnit samla på oss en mängd TV-serier på DVD, som vi stundtals plöjer igenom, parallellt med att vi ibland ser en långfilm, blir det en hel del byten mellan olika skivor, mellan en TV-serie och en långfilm, och tillbaka till den pågående TV-serien. Då är det naturligtvis optimalt om konsolerna kan återuppta uppspelning, att de helt enkelt kan fortsätta spela upp skivan där man slutade, även om man har bytt till en annan skiva för att sedan fortsätta kolla vidare på den föregående skivan igen vid ett senare tillfälle.

Problem och fråga om problemlösning

På båda konsolerna går det utmärkt att återuppta uppspelningen av en DVD-skiva, så länge man inte byter till en annan skiva för att sedan byta tillbaka till den föregående skivan igen. Det fungerar också om man av misstag råkar mata ut skivan men sätter in den igen.
Men om man däremot byter skiva för att sedan byta tillbaka, är det enbart Playstation 3 som återupptar uppspelningen, medan skivan startas om från början på Playstation 4.

Vad kan detta bero på?
Går det att åtgärda på något sätt?
Kan det vara en bugg på våran Playstation 4, hårdvaru- eller mjukvarurelaterad?
Har andra haft samma problem, och hur har ni i så fall löst det?

Tack på förhand för hjälpen. Ha det bäst.

Vänliga hälsningar en oteknisk Stoffelundgren!

Av Stoffelundgren

Tråkigt när man råkar ut för dålig service och dåligt bemötande från företag. Hoppas UPS lär sig. Det har ju gått åtta år sedan TS upplevde det här från början.

Skrivet av Fenix:

Nu har jag visserligen inte kört för UPS, men portkoder är ett förbannat gissel. Det tar ofantligt mycket tid om det saknas portkod och tvingas ringa på porttelefon för att hoppas att en välvillig granne öppnar.

Förstår att portkoder ställer till det för alla som kör bud och ska lämna paket. Men tyvärr blir detta en konsekvens till följd av att många känner sig otrygga på grund av brottslighet och förstörelse. Få bukt med detta så kan portkod tas bort och bud kan leverera utan att få problem med portkoder.

Av Stoffelundgren
Skrivet av m1k3_dd:

Lugnt! 🙂👍

Så bra!

Av Stoffelundgren

Vet inte huruvida jag tycker att stämningen mot Google är rätt eller fel, men det är uppenbarligen otydligt för användarna vad som egentligen gäller. För egen del bryr jag mig inte i att de samlar in information om mig, men det kan ju finnas andra som av olika anledningar inte vill dela sin information med Google..

Skrivet av Shockwave:

Fattar inte detta. Så klart att Google, likt alla andra hemsidor, fortfarande samlar information om dig även ifall du använder inkognito. Det enda som händer när du använder inkognito är att din information inte sparas lokalt.

Detta är väldigt tydligt så fort du öppnar en inkognito-flik.

Your activity might still be visible to:

  • Websites you visit

  • Your employer or school

  • Your internet service provider

Jag antar att förvirringen uppstått p.g.a. att folk inte vet skillnaden mellan Google och Chrome.

Ja exakt. Det är i alla fall så jag har tolkat det. Dock använder jag inkognito-flikar på en lånad eller offentlig dator för att andra användare inte ska behöva se min information.

Dock önskar jag att det kunde finnas ett alternativ i stil med "surfa utan spårning", "surfa anonymt" eller liknande, där informationen verkligen inte delades med Google. Det skulle säkert ha tillfredsställt de berörda invånarna i San Jose.

Av Stoffelundgren
Skrivet av m1k3_dd:

Dunning-Kruger är INTE menat att ha nedsättande innebörd, det är objektiv OCH subjektiv psykologi.

Mitt inlägg var helt enkelt i kortaste laget:
Det jag menade var en specifik förklaring till "näthat" etc., vissa anser helt enkelt att de vet bättre än andra, och då många gånger utan substans/fog.

Osympatiska människor alltså, dock en del av mänsklighetens natur och evolution.

Ah, sorry! Trodde först det eventuellt var kopplat till mitt föregående inlägg, ungefär att jag trodde jag var kompetent med mitt budskap medan andra uppfattades mig som inkompetent för att jag hade fel eller pratade goja.

Bra tanke av dig. Förstår bättre nu vad du syftade på.

Skrivet av makatech:

Vi är tyvärr ganska ofta alldeles för mjäkiga med straff och lagar i detta land (åtminstone för vissa typer av brott och händelser), tycker det är bra att folk börjar förstå att man inte kan bete sig hur som helst.

Trolljägarna är jättebra och har utan tvekan fått en del människor att förstå att man inte kan skriva vad som helst i sina inlägg på nätet. Det finns tyvärr risk för att någon kommer i kläm vilket så klart är bekagligt, jag håller med om det men fördelarna överväger nackdelarna i detta fall. Däremot har jag inte riktigt förstått hur de lyckas spåra upp alla troll. Ger tex flashback ut information eller hur går de till väga? En majoritet av alla troll antar jag fröjdas på just flashback, trollens paradis, deras Edens lustgård.

Jag håller med. Sedan får folk givetvis tycka olika.