Inlägg

Inlägg som Stoffelundgren har skrivit i forumet
Av Stoffelundgren

Av denna anledning (ingen garanti eller reklamationsrätt) skulle jag aldrig köpa grafikkort och liknande produkter begagnat. I övrigt tycker jag sådana laga och garanti är knepigt. Och det blir inte bättre av att ha läst ett ex antal trådar här på SweC där diverse problem med garantiärenden och reklamationer etc. har tagits upp.

@Baily
Trist situation för din kollega. Hoppas det löser sig på något sätt. Håller alla tummar.

Av Stoffelundgren
Skrivet av anon134512:

Oavsett hur mycket vett och etikett man lärt ett barn så växer de upp och de finns extremt mycket yttre faktorer som påverkar barn från tonåren och uppåt. Tycker det är rent utsagt vidrigt att du försöker lägga detta på föräldrarna. De kan ha varit världens bästa föräldrar men att denna människa ändå kommit på fel spår i livet. Du vet ingenting vad de har gått genom och hur deras relation ser ut. Försök att se saker ur lite perspektiv.

Du har givetvis rätt. Dock hade jag i mitt ursprungliga inlägg starka sympatier med TS. Men i efterhand inser jag att jag även skulle ha skrivit att även yttre faktorer kan ligga bakom. Några faktorer som jag tänker kan påverka.
1. Föräldrarnas ansvar med uppfostran (därav moral/vett och etikett/rätt och fel), men även att se till att barnet får en omsorgsfull och kärleksfull uppväxt.
2. Att andra vuxna finns i barnets omgivning men också kan ge hjälp och stöd när det behövs. (T.ex. när jag som åttaåring lekte med en VHS-spelare i en butik sa en personal åt mig med bestämd röst att jag inte fick leka med VHS-spelaren. Han hade ju lika gärna kunnat struntat i att säga till).
3. Barnets umgängeskrets. (Har flera av barnets kompisar kommit på fel spår i livet, kan det såklart även påverka barnet).
4. Yttre faktorer bortom både barnets och föräldrarnas/andra vuxnas kontroll.

OT: Då borde åldringar som klagar på att "barn och ungdomar beter sig illa nuförtiden", få höra samma kritik som jag. Likaså vissa här på SweC. Här tycker jag dock att du har gjort väldigt bra inlägg i Gubbgnällstråden, så en eloge till dig för det.

Av Stoffelundgren
Skrivet av Samsung:

Jag kommer ta det vidare och tackar för din åsikt, jag hoppas ni förstår att sådana här sakliga åsikter är helt suveräna för att ta vidare till teknikfolket

Varsågod. Det gläder mig att du uppskattar mina och andras åsikter. Spännande, då får vi se vad det här bär..

Av Stoffelundgren
Skrivet av m4gnify:

Nåt fuffens måste det ju vara, men jag tror inte att dom är stulna. Köper man presentkort på typ ICA så måste dom aktiveras i kassan innan dom fungerar.

Det är sant. Tack! Då bör jag kunna köpa ett sånt med gott samvete.

Av Stoffelundgren

Tack @Slinger för att du tog upp angående Livekort.se
Utifrån vissa mer kritiska svar, känner jag att jag inte vill beställa något därifrån, om koderna visar sig vara stulna till exempel.

Då passar jag på att låna tråden till en fråga som kan vara lite OT, men det rör i alla fall koder, eller snarare presentkort.
Är Spotify-presentkort som säljs på Tradera legitimt att köpa, eller kan de vara stulna eller vara något annat skumt bakom? Visar några auktioner nedan.

https://www.tradera.com/item/343029/495409850/presentkort-kod...-
https://www.tradera.com/item/343029/495332055/spotify-premium...
https://www.tradera.com/item/343029/495375042/spotify-premium...-

Så här ser sökresultatet ut för tillfället på Tradera när jag söker på Spotify-Premium:
https://www.tradera.com/search?q=spotify%20premium

Av Stoffelundgren

Å så intressant att läsa hur ni använder SweC. Så därför svarar jag nu själv på mina egna frågor.

Fråga 1.
A) Jag är särskilt intresserad av Konsumenträtt och läser ofta nya trådar, och svarar i dem om jag känner att jag kan bidra till tråden.
B) Jag går ofta in på de trådar som för tillfället visas till höger under reklam-bannern.
C) När jag väljer en tråd som visas under reklam-bannern blir det ofta ett random ämne med tilltalande rubrik.
D) Jag söker inte aktivt bland nyheterna, men kan gå in och läsa, samt vid enstaka fall kommentera, när en nyhet med en intressant rubrik dyker upp under reklam-bannern.
E) Jag lurkar både runt och söker information, och skriver egna inlägg, både för att föra diskussionen framåt och för att bidra med hjälp och kunskap i de fall jag har något att tillföra.
F) I de trådar där jag känner att jag kan bidra med erfarenhet eller kunskap, försöker jag att svara.

Fråga 2. Jag svarar mest i redan befintliga trådar, och försöker att hitta svar på mina frågor innan jag själv skapar en ny tråd. Dock skapar jag ibland säregna trådar, som denna.

Fråga 3. Jag besöker bara forumet, men läser enstaka nyheter när de dyker upp bland trådarna under reklam-bannern.

Skrivet av AktaLacken:

Fråga 1.
F) Svarar på alla trådar där jag kan bidra med min erfarenhet eller kunskap.

Fråga 2.
Då det finns så många duktiga personer på det här forumet så blir det mest jag som söker hjälp dvs skapa egna trådar.

Fråga 3.
Nyheter och recensioner.

Tack för ditt tillägg (det fetmarkerade). Jag har lagt till det i trådstarten.

Av Stoffelundgren

Intressant tråd @Samsung

Vad jag saknar är att kunna välja bort förinstallerade appar man inte använder. Man kan visserligen inaktivera vissa förinstalerade appar, men jag tror inte att det frigör något lagringsutrymme förutom när man rensar cache.

En variant skulle vara att man under installationen kan välja mellan minimal, fullständig och anpassad installation, och däri styra över vilka appar man faktiskt vill ha installerade. Dessutom borde man kunna välja att "ta bort" appar och inte enbart "dölja" dem, oavsett installation. Dock skulle Inställningar och andra system-appar inte vara möjliga att radera av säkerhetsskäl för att Android ska fungera korrekt, men att man kunde välja att dölja dem.
Sedan skulle man via en app-hanterare eller via Inställningar kunna se en översikt över vilka appar man har raderat och även ha möjlighet till att installera dem igen.

Personligen tycker jag att det är för mycket bloat och förinstallerade appar som jag aldrig använder.

Av Stoffelundgren

Vad avgör i vilka trådar på SweClockers du väljer att posta dina inlägg?

Hejsan!

Jag är en funderande och nyfiken person, och är bland annat allmänt intresserad av hur olika människor fungerar, tänker, agerar, reagerar, resonerar och så vidare, vilket även gäller medlemmar här på SweClockers.
Nu är jag nyfiken på hur ni medlemmar svarar på tre frågor om hur ni använder SweClockers.

Fråga 1. Vad styr/avgör i vilka trådar du väljer att posta inlägg?

A) Är du särskilt intresserad av något ämne i en specifik forumdel, och vanligen postar inlägg i trådar i den aktuella forumdelen? Och varför just detta ämne eller forumdel?
B) Går du in på de trådar som visas till höger under reklam-bannern?
C) Väljer du tråd utifrån ett random ämne som du är intresserad av för stunden?
D) Söker du exempelvis efter nyheter och gärna postar inlägg där?
E) Lurkar du mest runt för att hitta information och postar sällan egna inlägg?
F) Svarar på alla trådar där du kan bidra med din erfarenhet eller kunskap?

Fråga 2. Svarar du mest i redan befintliga trådar, eller skapar du helst egna trådar?

Fråga 3. Vilken del av SweClockers utöver forumet besöker du oftast?

- Nyheter och notiser
- Galleriet
- Recensioner och artiklar
- Marknad

// Stoffelundgren

Av Stoffelundgren
Skrivet av evil penguin:

chrome://settings/content/notifications kan väl annars rekommenderas

Tack. Jättesmidigt.

Av Stoffelundgren
Skrivet av evil penguin:

Dvs, som jag noterade tidigare och som Nikka också skrev, detta ser väl ut att ett exempel på att man svarat "ja" (av misstag eller att man på något sätt lurats att göra det) på någon fråga om att tillåta någon skum webbsajt att skicka notifieringar.

Ja precis. Och jag har själv (av misstag) råkat tillåta en skum webbsajt att skicka notiser, men har dock oftast skett på min dator och inte mobil. i dessa fall har jag valt att antingen rensa webbläsaren, eller att avinstallera den helt och hållet, och sedan installera om den.

Av Stoffelundgren
Skrivet av evil penguin:

När notifieringen kommer från Chrome som i sin tur anger "wikibath.ru" som avsändare så ska man nog applicera en rejäl dos källkritik även om det i meddelandet att det är McAfee Antivirus som sagt det ena eller det andra.

Så är det naturligtvis. Dock kan den som faktiskt har McAfee, men som ändå inte är observant, bli lurad av dessa meddelanden. Själv är jag väldigt försiktig och observant.

Av Stoffelundgren
Skrivet av evil penguin:

McAfee verkar dock inte vara inblandat i TS problem? Det är två Chrome-notifieringar från samma webbsajt wikibath.ru.

Ok. Tänkte dock att McAfee ändå var inblandat på något vis då det anges i notifikationen. Kanske är en del av ett virus och att det där med McAfee är fake.

Av Stoffelundgren

@favouredhawk
Å vad drygt och irriterande. Jag har också fått sådana liknande notiser, på både min mobil och dator, dock utan att McAfee (som jag har båda mina enheter) har påtalat att jag är utsatt för virus.
På datorn löste jag det med att avinstallera Chrome och installera om det på nytt och vipps så var notiserna borta. På mobilen har jag detta problem just nu, även om det har kommit väldigt få notiser, och därför har jag inte ansett det vara värt att kika närmare på ”problemet”.

Lycka til, och hoppas att ni löser det här problemetl!

Av Stoffelundgren
Skrivet av Altoo:

Eftersom de hävdar att det kostar ca4000kr att laga tycker jag det tyder på något "allvarligt" fel och inte någon liten skitsak som en skadad kabel elr liknande men det är i nuläget bara spekulationer.
Personligen tycker jag det känns som att de letar anledning för att komma undan att reparera gratis via garantin. Som att skylla på att en stänkskärm saknas när en bil inte startar.

Precis.

Oavsett vad du som konsument tycker, borde butiken ge en ordentlig och vettig förklaring till sitt nekande av garantin, och inte bara säga ""det här felet täcks inte av garantin".

Hade jag varit med om något liknande hade jag blivit ursinnig, så stå på dig. Hoppas det löser sig.

Av Stoffelundgren

Hm... definitionsfråga. Om vi begränsar det till TV-spelsmaskiner och datorer, och utgår från den tid vi lever i nu (2021), skulle jag säga att allt som är ca 25 år och äldre räknas som retro. Annars är det, som många andra redan har varit inne på, baserat på ens egen ålder. Ett exempel är nedan citerade inlägg.

Skrivet av kotz:

Är du 15 år gammal? Då är retro 6 år kanske.
Är du 30? då är retro 20 kanske
Är du 40 då är retro 25 år kanske.

Märklig fråga, som är helt beroende av vilken ålder du har.

Utifrån svaren kan vi då se att många är 30+.

Nästa fråga från Sweclockers borde då bli.
Hur gammal är du?

Av Stoffelundgren
Skrivet av MP636:

Jo så kan det såklart vara, men varför har då inte andra företag på prisjakt samma andel missnöjda recensioner. Kan det vara pga att andra företag har lagt in så man kan recensera direkt efter köp och Samsung kanske valt bort att göra så? Vilket kan leda till att många är positiva och inte hunnit/kommer få en negativ upplevelse med ex supporten för de andra butikerna.

Bra fråga, det kan man ju undra. Det kan mycket väl vara som du säger.

Av Stoffelundgren
Skrivet av MP636:

Tack för info, kanske inte är så illa som det ser ut på prisjakt då.

Eller som jag har upplevt det, att folk bara skriver när de är missnljda, men ingenting när de är [nöjda], vilket dock ger en felaktig helhetsbedömning. Därför bör alla (eller åtminstone majoriteten) av användare/köpare get ett omdöme, även om det är positivt.

Själv har jag aldrig handlat direkt av Samsung, och inte heller behövt använt mig av deras support, men jag får känslan av att deras webbshop är bra, tillika support.

Av Stoffelundgren
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Tänk bellkurvor: Genomsnittsmedlemmen är inte särskilt bra, och hälften av oss är sämre än så, för att parafrasera George Carlin.

Det är så pass. Det känns skönt att höra, för på något vis vill man ju passa in i ett sammanhang, till exempel här på SweC.

Skrivet av snajk:

Jag tycker din approach låter rätt bra. Många "registerhacks" eller verktyg för att tweaka systemet är inte så bra, antingen gör de inte riktigt vad de ska eller så ställer de till helt andra saker. Dock har jag två rekommendationer: Skippa separat antivirus, det inbyggda i Windows är tillräckligt bra. Testa en annan webbläsare än Chrome, gillar du inte Edge testa Vivaldi eller liknande.

Tackar! Både begränsad kunskap och risken för problem, är anledningarna till att jag inte vill/vågar hålla på med "registerhacks". Vad gäller antivirus så har jag ett år kvar på min tvååriga prenumeration av McAfee, vilket i sin tur var en förnyelse av en treårig prenumeration (som en del av ett supportpaket jag lade till när jag köpte min föregående laptop). Jag ska tänka på detta när min prenumeration av McAfee löper ut i augusti nästa år.
Egentligen har jag ingenting emot Edge, men det är ganska segt på min laptop (och min föregående laptop gick sönder i flera delar). Tack för tipset, ska fundera på detta. Kom dock på nu i efterhand att jag faktiskt även har installerat Firefox sedan jag senast installerade om Windows för något halvår sedan.

Skrivet av jnsson:

Ungefär som jag, förutom att enligt mig så räcker Windows inbyggda för 99% av alla så jag installerar inget antivirusprogram, samt så är Edge bra numera så installerar inte någon annan webbläsare när jag hjälper folk. För mig installerar jag dock Firefox
Håller med dig. Jag kör med Firefox på mina datorer, men när jag hjälper vänner, så låter jag Edge vara framme

Själv kör jag just nu med både Chrome och Firefox. Det där med att enbart köra med Windows inbygga antivirusprogram ska jag fundera på efter att min nuvarande prenumeration på McAfee löper ut nästa år.

Av Stoffelundgren

Har haft Spotify i många år, men nöjde mig väldigt länge med Spotify Free, och det kom mig aldrig av att skaffa Spotify Unlimited innan tjänsten lades ned. Men efter att jag för en tid sedan fick ett erbjudande om att testa Spotify Premium gratis i tre månader, kommer jag nu när den provperioden upphör att fortsätta betala för Premium.

Av Stoffelundgren

@MB
Trevlig tråd. Så här gör jag,

1. Installerar Windows.
2. Kollar efter uppdateringar i Windows Update.
3. Rensar bort oönskade program/appar från startmenyn och avinstallerar de förinstallerade program som går att ta bort. Ja, Windows har på tok för mycket bloatware.
4. Installerar antivirusprogram och ser till att det är aktiverat och uppdaterat.
5. Tar bort Microsoft Edge och Microsoft Store från aktivitetsfältet, och lägger till Google Chrome där istället.
6. Installerar örig mjukvara och lägger genvägar till dem i aktivitetsfältet och på start.
7. Lägger tillbaka filer (dokument, bilder etc.) som jag tillfälligt har haft på annat lagringsmedium (extern HDD).
8. Använder datorn precis som jag vill.

Dock är jag på tok för okunnig och oteknisk för att gå in i Registry och använda diverse verktyg för att ta bort oönskade program. Får se om jag orkar lära mig det framöver.
Detta gör det ju ironiskt att jag är medlem på SweC, där majoriteten är riktigt duktiga och tekniska av sig.