Inlägg

Inlägg som pellesandare har skrivit i forumet
Av pellesandare

Byta tangenbord, Lenovo laptop

Hade problem med en tangent sen inköpet av min Lenovo Ideapad 5 laptop, och fick rådet att försöka blåsa rent med tryckluft på burk. Så köpte en sådan burk på JULA och sprayade. Blev dock ingen större skillnad. Men började därefter märka av att tangenter på vänstra delen blev konstiga. Började med a-tangenten som först inte reagerade sen kom det massa a'n. sen har fler tangenter kring a börjat strula.

Misstänker att jag måste byta ut hela tangentbordet, men vet inte vilken sort man ska skaffa för att få nordiska tangenter. Lär väl vara något typ-märke elelr liknande. Hur kan man ta reda på det?

Av pellesandare
Skrivet av Roffe:

Pluggade ATPL-teori ungefär när den videon kom ut. Det var en handfull år efter att ICAO inför nya krav på allmänna engelskakunskaper för piloter som ville flyga utrikes då dom insett att standardfraseologin inte räcker för att reda ut alla situationer. Vi fick se ett reportage från en engelskakurs för kinesiska trafikpiloter och jag vågar påstå att svenska lågstadieelever kan betydligt mer engelska än de nyutexaminerade kineserna. Om det är lika illa idag ska jag låta vara osagt men det känns en smula osannolikt.

De gånger jag flugit i Japan har ju det största problemet varit uttalet av många ord, men även inrikes har de varit förvånansvärt bra på att uttrycka sig ombord. Hur det skulle se ut i en nödsituation låter jag dock vara osagt...

Kan tänka mig att det skulle kunna uppstå liknande språkproblem även inom Europa när jag tänker efter, typ fransmän?

Av pellesandare
Skrivet av edson:

Ja, eftersom merparten av alla flygbolag i väst inte gör det pga sanktionerna mot Ryssland så har Ryssland alltså stängt sitt luftrum mot väst.

Det är relativt känt att Kina och Ryssland har nära kopplingar och förbindelser även om kriget i Ukraina säkert gjort relationen mer ansträngd.

Det är väl en reaktion mot västländer som stöder Ukraina vad jag förstått, att de stängt luftrummet. Sen att EU nu inte sanktionerar Air China som dels får tillåtelse att flyga där och har så pass nära relation, och dessutom får en särställning mot andra bolag kan man ju fundera över. Verkar ju inte som att sanktionerna vad jag förstått fått den effekt de önskade...

Nu skiljer det sig säkert 3-4000 för en biljett så rent krasst så skulle jag nog ta Air China. Nu vet jag inte om flygtiden totalt blir mycket mindre dock. Tycker sätena på flygen är bedrövliga var man än flyger. Det bästa jag flugit var iofs JAL där ekonomiplatserna hade något så kopiöst benutrymme så man hade kunnat sätta sig på golvet framför.

Tyvärr verkar alla bolag gå mot att få in så mycket stolar som möjligt på så liten yta det går.

Vet inte vad det är för klientel som åker med om det är ett plan fullt med kineser som kommer kuta omkring hela natten och leva rövare eller vad man kan vänta sig. Fast var ju en flygning med Finnair en gång där en person hade sitt fönsterskydd öppet hela resan, vilket lyste upp hela kabinen och förmodligen höll större delen vakna.

Av pellesandare
Skrivet av Apanx:

Har själv kollat på resor till Kina under vintern på Google Flights men inte direkt sett några markanta prisskillnader mellan Air China och övriga bolag.
Innan de flög med A350 på ARN-PEK så var det A330, skulle väl i vissa fall påstå att de något äldre planen i vissa avseenden är trevligare i ekonomiklass, ex 2-4-2 layout istället för 3-3-3, 18 tum sätesbredd istället för 17,5 osv. Ex flyger Delta med 767or på ARN-JFK som är en ganska gammal modell numera.
Ombord är väl det lite mer Kina-stuk av servicen, så mer bryska tillsägelser och inflexibilitet jämfört med västerländska bolag. Det västerländska alternativet för mat ombord får man förvänta sig inte är det mest rimliga och Kinamat-alternativet är mer autentisk Kina-mat än västerländsk kinarestaurang-mat.
Flyger du ekonomi är det nog lite whatever, med tanke på hur nivån på vad man kan förvänta sig där sjunker i och med den lönsamhetspress som finns i branschen, men betalar du för business hade jag nog övervägt något annat, även bland flygbolagen i Kina finns det något trevligare alternativ.
Får du bekymmer du behöver lösa i samband med mellanlandningen i Kina, så kan språkbarriärer göra det lite knepigare, i och med att de kineser som kan Engelska inte använder språket i större utsträckning än vid skolbänken. Där är det något smidigare med byte i västeuropa.

Hade ju ju kunnat tänka mig att använda Google translate iofs, men jag har för mig att Google är bannat i Kina väl?

Av pellesandare
Skrivet av edson:

Enligt Flightradar24 så använder Air China Airbus A350 på rutten ARN-PEK enligt historiken den senaste veckan.

Självklart ingen garanti för framtida equipment på rutten men A350 är både ett nytt och modernt flygplan.

Men ja, som du nämner så flyger AC över rysk territorium och luftrum vilket kanske förklarar prisskillnaden. Om det är viktigt för dig ur en moralisk synpunkt lämnar jag till dig själv att avgöra...

Vet inte om du syftar på moraliskt som i att de tillåts flyga över Ryssland?

Av pellesandare

Flyga med Air China

Finns det lite nutida erfarenhet av flygbolaget Air China som gör dagliga flygningar till Peking från Arlanda?

De ansågs visst rätt skabbiga flygplan som de hade innan pandemin. Vet inte hur de är nu men de är förvånansvärt billiga om man ska till Asien jämfört med många andra storbolag (som får lov att åka runt Ryssland pga sanktionerna).

Kommer ju i så fall flyga med byte i Peking. Vet ju inte hur de är att göra med vid ev problem. ev bagage försvinnnden o dyl, kontra betala 3-4000 eller ännu mer för konkurrerande bolag som SAS, Finnair, Lufthansa, etc...

Av pellesandare
Skrivet av olga32:

Uppe vid huvudet kan man sätta en sån här https://www.gitarren.se/sv/axelband/2787-cf-martin-headstock-... eller så knyter du bara ett snöre.

Tror det vanliga till botten är träskruv som gängar in i träet. Så du behöver inte in med en mutter. När det är ett hål redan så behöver du kanske ta lite större skruv för att få det att fästa ordentligt? Exempel: https://gitarrdelar.se/hardvara-ovrigt-axelbandsknoppar-c-85_...

Lär vara en rejäl träskruv i så fall, hålet är 8,2 mm. Syntes inga spår av gängor i hålet heller så de lär ju ha haft en plugg som fästs med typ mutter på andra sidan. Borra ett till hål känns inte gångbart, det lär väl sabba akustiken mer tänker jag...

Av pellesandare

Det gick förvånansvärt enkelt att skruva upp. Tangenten hade en plastflik som gått av som tydligen ska hålla emot tangenten från att fjädra för långt uppåt. LIte kontaktlim gjorde det inte perfekt men ser lite bättre ut.

Av pellesandare

Fixa uppstickande tangent på keyboard

En kompis skänkte bort sin gamla keyboard då han behövde rensa. Den spelar helt okej men är en tangent som sticker upp en aning och ena knodden har fått för sig att stoppa in små legobitar under denna. Är det väldigt komplicerat att skruva upp en keyboard utan att riskera att alla tangenter ramlar åt flanders?

Tänker mer risken att nån legobit kommer riskera trycka sönder elektroniken kring pianotangenterna.

Minns inte märket på rak arm, men kan kolla när jag kommer tillbaka till bostaden.

Av pellesandare

Fäste till axelband, gitarr

Köpte en begagnad gitarr, stålsträngad för billig peng, fick den omsträngad då det inte var min starka sida utan att knäcka ett par strängar för mycket...

Men det fanns ingen krok för att fästa en axelrem på, varken i botten eller uppe där stämskruvarna sitter. Det finns ett hål som visar att det lär ha suttit en krok där men vet inte hur man sätter dit en ny, om man måste sätta nån mutter på insidan och traggla in med handen eller om det är liksom en skruv med skåror på.

Samma med hur maan gör uppe vid halsen. Antar att det inte bara är att borra in en random skruv där....

Av pellesandare

Köpa på Tradera, köparskydd?

Någon som är bekant med köp på Tradera och hur det fungerar med deras s.k. Köparskydd? Är det värt att lägga till ett sånt när man köper typ elektronik? Eller är risken att Tradera tycker att man får skylla sig själv?

Länge sen jag köpte saker på Tradera haha...

Av pellesandare

Så man raderar kontot på konsolen och kan skapa ett nytt utan problem?

Av pellesandare

Köpa Switch-konton

Råkade hitta en annons på Tradera med en som säljer Switch med några fysiska spel, men även spel som ska vara kopplade till säljarens Switch-konto.

Vad jag förstått är det inte tillåtet att sälja användar-konton på det sättet. Säljaren menar att det borde gå att byta e-post. En bekant berättade att säljaren skulle kunna typ gå in och byta lösenord på kontot och ta tillbaka det. I så fall lär man ju be om att ta över säljarens e-post också om man ska vara helt säker?

Eller finns risk att säljaren kan orsaka att man får konsolen bannad?

Jag är ju mest ute efter de fysiska spelen och konsolen egentligen.

Av pellesandare

Jag tänker mig att spel är nog mer intressant att utveckla än andra program.

Men blir ju lite osäker på vad man ska börja med för språk. Fortsätta på C++? Köra på C#?

Av pellesandare

Vad ska man satsa på för språk?

Jag vill ta tag i min programmering igen. Började läsa C++ men sen tappade jag sugen av någon anledning.

Läste ju HTML och lite javascript samt C på gymnasiet, så har ju lite grund, men finns ju en uppsjö av språk att välja på, beroende på vad för program man vill uppnå.

C++ är väl det populäraste får jag för mig men det kanske är på väg bort? Ska ju vara något språk man kan ha nytta av i yrkeslivet tänker jag. Gå en högskoleutbildnng känns väldigt påkostat och är vad jag förstått bättre att göra en egen porfolio på program man skapat.

Ska ju vara något man kan komma igång och lära sig hyffsat snabbt för att inte tappa sugen.

Av pellesandare

Insåg att jag tänkte lite fel när jag ritade. Han har tanklocket på höger sida, jag på vänster. Han fortsatte snarare enligt blå pil. Att han då inte stannade vid pumpen till höger är mig helt obegripligt, men han ville väl uppenbarligen kunna gasa iväg så fort han tankat...

Av pellesandare
Skrivet av Bjirn:

Är du säker? många ställen har en in och en utfart.

Helt säker, oskyltad infart och utfart. Det är en sån där billig station utan bemanning... öh ST1 heter det haha..

Av pellesandare

Bråk vid bensinstation...

Nu är jag het på gröten här efter en jobbig morgon. Skulle in och tanka idag, och råkar i gräl med en trött och stressad idiot i bil som hotade att puckla på mig (man ska nog ha en dold mic och kamera med sig överallt idag, plus ett vittne var man än går).

Finns ju två infarter till stationen, jag (grön pil) kom från ena hållet, kör inte supersnabbt, han den andra (röd pil) från andra hållet och vi tog varsin infart. Han kör på, när jag är på väg in till pumpen så gör han världens raggarsväng och kör emot mig och stannar. Tutar som en idiot och sen svänger åt sidan, vänder om och ställer sig vid pumpen brevid.

Väl ute ur bilen står hn och är skitförbannad och undrar om jag såg honom öht (ja jag såg honom men var inte beredd på att han skulle göra en U-sväng). Han säger att han har jävligt bråttom (har då tydligen rätt att meja undan alla andra och vara först på smeten). Säger att han hade kunnat smälla till mig om han inte haft så bråttom.

Jag som sagt uppfattade det som aatt han skulle till pumpen till höger, en av anledningarna till att jag körde till den pump jag valde. Kanske tänkte helt fel? Sen har jag sovit för lite inatt själv, strulat med att få iväg barn till skolan men kan inte påstå att jag körde särskilt fort.

Av pellesandare

Vad gäller egentligen på en parkering? Högerregel etc...

Blev en liten oklarhet på en parkering i samband med semestern i somras och funderat mycket på vad som gäller på en parkering.

Besökte ett IKEA varuhus i Borlänge och är en stor parkering där, sen går det en väg runt denna.

Vet att från en parkering är det ju vejningsplikt, men är oklart om vägen som går runt räknas som en egen väg så att säga eller om det hör ihop med parkeringen, men ligger ju på samma område i det här fallet. Finns ju inga skyltar som påtalar om det.

Tog en bild från parkeringen. Jag kom enligt röd pil och en annan bild som grön. Den gröna var på väg att köra ut och jag körde redan ganska sakta så hann stanna. Men grön bil blev förbannad då hen trodde jag skulle köra så blev lite tutande.

Är ju parkeringsfickor längs med den vägen grön kommer på. Ska man räkna det där som en korsning (dvs högerregeln) eller som en anslutande väg (dvs väjnngsplikt för grön)?

Jag lär ju inte vara den enda som är osäker...

Av pellesandare

Google drive, tjatar om nyttjat lagringsutrymme

Laddade upp ett gäng bilder på min Google drive, som blev drygt 70 % full. Nu har google börjat skicka meddelanden till mig i inkorgen om detta. Verkar inte gå att stänga av påminnelsen. Jag menaar, den är inte 99 % full. Det är fortfarande nästan 5 GB kvar. Det är inte som att folk kommer skicka 5 GB i mail sådär bara.

De tycker jag ska skaffa mer utrymme. Går det inte att stänga bort meddelandet? Eller få dem sluta skicka? Lösningen att ta bort saker är ju inte riktigt logisk...