Inlägg

Inlägg som buffelapa har skrivit i forumet
Av buffelapa
Skrivet av Roger W:

Nån som har sett sångtexten översatt till svenska? Skulle vara lite intressant

Inte texten som sådan, men här är iallafall en svensk version, av Timbuktu (ganska bra översättning, han tar sig vissa artistiska friheter gällande typ en rad samt några ord. Kanske lite väl upp-tempo för låtens tema dock, men fortfarande bra.) :

Edit: hur får folk till videofönster så man kan spela videor direkt i forumet? Det blir bara en länk när jag gör det.
Jag markerar länken och klickar på play-knappen längst upp till höger så det står "video" på vardera sidan om länken, men icke...

Av buffelapa

Artist: Skandalo GZ
Låt: Troula democrática
Album: Abríndose camiño

Av buffelapa
Skrivet av Herr Kantarell:

RTX 5080 nu med Path Tracing och endast 999USD

Skrivet av Thomas:

Ja, blir det 200 USD billigare än 4080 så är det ju ett ganska stort steg i rätt riktning ändå.

Så som utvecklingen på GPU-fronten ser ut är det tyvärr inte otänkbart att det blir 5060 eller 5060 Ti med 12 eller 16 GB som hamnar på MSRP i den trakten prismässigt, 800-1000$.
Dessa kort kommer vara betydligt sämre än 4090 och inte ha en suck i 4K med path tracing (utan hjälp).
5070/5070 Ti med 16 eller 24 GB kommer nog ha MSRP på 1000-1200$, och kommer också vara betydligt sämre än 4090.
5080/5080 Ti med 24 eller 32 GB, 1200-1500$, där börjar det vara i 4090-klass, så kanske 16 fps...
5090 blir ett riktigt monster, kanske 40 GB, nära 2000$ i MSRP.... och det kommer nog över 20 fps.
Jag blir inte förvånad om de släpper ett 5090 Ti-Ultra med typ 48 GB med MSRP på 2000-3000$ som marknadsförs som det enda kortet som klarar CP77 med path tracing 100% native i 30 fps... ett löfte som missas med ett par fps varvid internetforumen fylls av vrede och högafflar börjar vässas ute i stugorna.

Jag kan ha tagit i lite på priserna (hoppas jag innerligen), kanske blir de inte så otroligt dyra, men prestandamässigt tror jag det stämmer ganska väl, tyvärr, om de flesta föregående generationers prestandamässiga överlappning kombinerat med deras prestandaökningar är något att gå efter: inga kort i 50-serien kommer klara CP77 med path tracing native i 4K/60Hz, alltså utan DLSS och frame generation, det skulle innebära en 100%-ig prestandaökning mellan generationerna vilket vore häftigt men inte så troligt.

Det är inte ens säkert att 6090 kommer klara 4K/60Hz, om inget drastiskt händer i tillverkningsprocessen, såsom något helt nytt ännu okänt påfund som någon ny spelorienterad AI som bara revolutionerar allt bortom vår kunskapshorisont, någon ny Core-variant eller att man mångdubblar antalet RT-cores, men förra generationen ökade de bara med runt 50% så jag har svårt att se att de helt plötsligt skulle öka RT-cores med 200-400%.

Så lagom till 7090 Ti med 64 GB (4000$?) kommer vi med säkerhet upp över 4K/60Hz+ på vad som vid det laget kommer vara ett nästan decennium gammalt spel...

Men Nvidia, AMD, Intel och eventuella andra framtida aktörer kommer med all säkerhet göra sitt bästa att plundra alla trogna spelentusiasters pengapungar resten av våra liv; bakom kulisserna hittar vi, väntandes på att göra entré, och därmed göra alla befintliga GPUer "värdelösa" enligt de flashiga framtida reklamfilmerna med den nya heta tekniken då nån ny "X-core" saknas: <Trumvirvel>

  • Bidirectional Path Tracing

  • Spectral Path Tracing

  • Metropolis Light Transport

  • Manifold Exploration Metropolis Light Transport

  • Photon Mapping

  • Progressive Photon Mapping

  • Stochastic Progressive Photon Mapping

Alla dessa kanske inte blir aktuella för speländamål, men säkert tillräckligt många för att garantera att det kommer fortsätta att kosta mycket och ofta över de kommande decennierna om man vill hänga med.

Av buffelapa

Du kommer få en riktigt grym dator ser det ut som
Då din budget är väl tilltagen och du har några tusingar kvar upp till ditt tak så hade jag rekommenderat två små ändringar:

Byta grafikkortet till ett AIO-vattenkylt som exempelvis:

https://www.inet.se/produkt/5413059/gigabyte-geforce-rtx-4090...

Byta hörlurarna till ett par med planarmagnetelement som exempelvis:

https://www.inet.se/produkt/6608598/hyperx-cloud-orbit-s

De vattenkylda grafikkorten är verkligen pressade till max och brukar prestera runt 5% bättre än luftkylda syskonkort i samma generation och går därutöver att överklocka ytterligare ganska kraftigt, plus att temperaturerna hålls nere både på själva kortet och inne i lådan.

Planarmagnetelement är för "vanliga" högtalarelement vad färg-tv är för svart-vitt, typ.
Resonansomfånget är extremt, man hör små små detaljer som inte går att urskilja i vanliga lurar och riktningen ljuden kommer ifrån är nästan lika bra som i lurar med äkta fysisk surround med flera element i varje lur.
Fantastiskt bra även till musik och film.
"Öronorgasm" skulle jag använda mig av om jag var tvungen att beskriva tekniken med ett enda ord.
De jag länkade är från Corsair, men det är Audeze som har gjort elementen i dem och jag skulle nog rekommendera deras egna lurar som exempelvis Mobius som har lite extra funktioner men i övrigt är samma hårdvara i grunden, men de fanns inte på Inet.

Av buffelapa

Hittade en Sony Xperia 1 III för 6986:- på Black Friday, vilket känns som det var en rätt bra deal då den billigaste begagnade jag kan hitta nu på Blocket ligger på 6500:-, plus att samma lur för tillfället kostar 12986:- hos samma återförsäljare som jag köpte min (Elgiganten).

Av buffelapa

Hade varit riktigt fett med ett gigantiskt action/äventyr/rpg/diverse annat-spel baserat på Terry Pratchetts Discworld (Skivvärlden) där hela skivvärlden finns med, större än kartan i Daggerfall och med grafik vacker som den framtida RDR2-remastern till PS7.
Varje unik region finns med och var och en är som ett eget spel i RDR2/GTAV/Witcher 3-storlek.
Väldigt open-ended med tusentals olika vägval, förgreningar och slut, kommer ta 300-1500 timmar utan att jaga alla side quests som det finns extremt många av. 3000-6000 timmar för 100%, och varje genomspelning vore helt annorlunda.
Helst ska Eric Idle vara med på ett hörn och göra Rincewinds röst (igen), han får bara inte dö innan spelet görs. Frys ner honom för säkerhets skull så att han kan tinas upp när detta spel blir aktuellt.

Om nu inte detta blir verklighet vill jag iallafall ha ett AAA Discworld-spel i någon form, vilken som helst, helst flera olika spel i olika genrer.
Jag kan ta ett eller flera AA annars.
Några charmiga indiespel funkar det med.
Ge oss för enda in i Häcklefjäll iallafall de gamla klassiska point-and-click-spelen i någon 4K remaster/remake-version.
I nuläget hade jag fan varit lyrisk om någon släppte det stengamla textäventyret med lite stillbilder i kanten...

Det är iallafall dags att det händer NÅGOT, det är en alldeles för grym IP för att bara samla damm, och det hade kunnat bli så utomordentligt fantastiskt med dagens teknik.
Hans dotter är ju prisvinnande spelförfattare därtill, det är hög tid att hon får tummen loss och tar tag i saker och förvaltar den skatt hon ärvde.

Av buffelapa

Jag köpte en Windows 11-nyckel från PremiumGaming för någon vecka sedan och fick den i mejlen ganska snabbt, och den fungerade. Retail var det också.
Så just för mitt köp kan jag inte klaga, men efter att ha läst igenom den här tråden fick man sig en liten tankeställare.

På tal om det här med "i god tro" som nämndes måste jag säga att det, trots att jag är fullt medveten om att det egentligen är för billigt, går att hävda. Detta då licensen ligger ute på Prisjakt, och köper man saker från säljare som får vara med på landets största prisjämförelsesajt med direktlänk bör man kunna hävda att man köpt saker i god tro om man får någon form av problem.

Gällande själva affärsidén att sälja begagnade/äldre datorer och kalla dem "premium" så är det ett enormt självmål.
Varför inte bara ha precis samma upplägg men vara uppriktig med nivån på produkterna, och istället slå på stora trumman gällande prisvärdhet, återvinning, miljömedvetenhet, den cirkulära ekonomin etc.?
Sådant är ju uppskattat nuförtiden, så de hade kunnat sälja precis samma produkter till samma pris men med exakt information om vad det är för nivå på produkten man köper kombinerat med lite vetenskaplig data angående exempelvis CO2-utsläpp, de gigantiska metallskrothögarna som vi i västländer exporterar till fattiga länder och miljöpåverkan av den gruvdrift som krävs till komponenterna, och sedan som grädde på moset slänga in en bild på en svältande isbjörn, och voilà, folk hade troligtvis tänkt "vad bra att de försöker hjälpa till att rädda planeten, och datorn fungerar enligt förväntan" istället för "den här datorn känns inte premium, buu!".

Av buffelapa

Det låter alldeles utmärkt, jag skickar PM så kan vi bestämma tid och plats.

Av buffelapa

Billigt AM4-moderkort sökes (gärna med RAM inkluderat)

Jag är på jakt efter ett AM4-moderkort åt det billigare hållet.
Då det ska användas ihop med en överbliven Ryzen 2700x i en sekundär dator behöver det inte vara av senaste modell, utan det räcker med typ B350/450, och även A320/420 kan vara av intresse. ATX är att föredra, mATX fungerar det med.

Om det råkar komma med 16Gb RAM vore det trevligt, och om det sitter i ett chassi kan även det vara intressant för smidighetens skull.

Jag kan hämta inom triangeln Växjö-Kalmar-Karlskrona, annars behöver det skickas.

Om någon råkar ha något liggandes i garderoben som samlar damm och är sugen på några hundringar, hör av er här i tråden eller PM.

Läs hela annonsen här

Av buffelapa

Skapade konto för någon dag sedan för att sälja andra saker men får tydligen vänta en månad innan jag kan skapa annonser, men att svara på andras annonser är tydligen OK, logiken är total 😊
Skulle egentligen sälja GPU och NAS bland annat, hade inga planer på att sälja RAM, men snubblade över din annons och det är precis det du efterfrågar jag har i min maskin, och för rätt pris kan jag tänka mig att sälja dem.
Aldrig överklockade, tvärtom underklockade, körda på 3466Mhz sedan begynnelsen. (Kategori: köp inte saker på mobilen på krogen efter att ha läst spännande artiklar om 5000Mhz innan att ha kollat vad moderkortet accepterar...)
Röd/gråsilvriga och omodifierade, digitalt kvitto (2750:-) från Proshop finns. Hade egentligen tänkt spara dem till nästa bygge... men, what is your top dollar?