Inlägg

Inlägg som Eclipse har skrivit i forumet
Av Eclipse

Tänkte låta annonsen ligga i någon dag i alla fall. Jag kikar in imorgon kväll och ser om det varit någon mer aktivitet. Annars är den din att hämta @Playboy_1338.

Av Eclipse

i7 3.0gz, DDR4 32gb, GTX 1060 gaming, vattenkylning osv

Frugan köpte ut denna datorn från sitt jobb. Den har använts till 3-D design främst. Det är något med kylningen som inte är som den ska. Jag tänkte fixa den och lägga ny kylpasta osv men aldrig haft ork. Säljer den nu i befintligt skick. Den startade utan problem osv när jag hade igång den, men den varnar för att den blir varm.

Specs:

i7 6950x
SR2PA 3.0ghz

(2st) Vengeance LPX DDR4 16gb 3200mhz

Geforce GTX 1060 gaming x 6G

På vattenkylningen står det Fractal Design.

Finns ingen hårddisk.

En förpackning kylpasta medföljer.

Vet ej vad det är för moderkort eller låda. Det är ungefär den infon jag kan se, jag har inte pillat med datorer på över 20 år så har inte mer info att ge.

Läs hela annonsen här

Av Eclipse

Vill också varna för detta oseriösa blufföretag. Idag damp det ner ett inkassokrav från dom. Jag köpte en domän för 1 år sedan för 12 kr i månaden (som jag betalde direkt). Det är det enda.

Idag damp det ner ett krav på 1700kr som det inte ens finns någon specifikation på vad för tjänst eller liknande fakturan är på. Jag fick som många andra detta erbjudande:

"Du kommer få en faktura med ett erbjudande på SiteLock som du har haft på prov hos oss under 6 månader. Om du inte vill fortsätta med verktyget kan du helt enkelt ignorera fakturan. Du är inte betalningsskyldig och du kommer inte få några påminnelser."

För några månader sedan, vilket jag inte betalade då jag inte var intresserad av det. Ringer man deras support så kommer man till en trött, dryg person som låter som han pratar i en burk (bara det känns sjukt oseriöst) som inte kan svara något utan man ska maila in till supporten.

Läser man vidare om detta företag på flashback osv så verkar det finns en drös med människor som upplevt samma sak och fått felaktiga fakturor osv.

Ironiskt nog så är det bara lovord på Trustpilot. Jag trodde det var en oberoende tjänst? Eller kan företag själva ta bort omdömen osv där? Dom positiva omdömena på Trustpilot är klart suspekta då nästintill alla är nyregistrerade användare och det är bara 5 stjärnor och allt är helt fantastiskt.

Av Eclipse

Kör på mer eller mindre varje dag. Men skillnaden på vad vi kan dra in i poäng här kontra USA eller UK är fan deppig. Jag har räknat ut att ungefär går det att få ett (7350p) 60kr presentkort i månaden om man ligger i. Så läser man vad jänkarna och dom får ut ca. 10k i veckan...

Men att söka på oangoidnfgodfngpsiogn i MS Edge på mobilen och datorn tar inte många minuter. Sen finns det massor med spel som är superlätta att ta en achievement i så man får 50p dagligen där. Sen veckobonusen, när man nått den högsta så får man 2500 var tionde vecka.

Körde på från Okt till början av Januari nu och fick ut så att jag kunde köpa Elden Ring för 189 spänn efter att ha använt presentkorten. Så det blir allt lite ändå.

Nu har dom börjat med presentkort till massa annat. Jula, Zalando, Dressman, H&M, Adidas och Lindex. Plus Amazon då sedan tidigare.

Av Eclipse
Skrivet av DavidtheDoom:

Det är lite krånglig text men jag uppfattar det såhär:
Tidigare, Extern SSD -> NAS Ok hastigheter.
Nu, Extern HDD -> NAS dåliga hastigheter.
Är det korrekt uppfattat?

Rimligen är det sökaccesserna mot HDD som gör att överföringen funkar kasst. Det kan även vara mängden cache i disken som inte räcker till att dumpa ut data. Slutligen, USB-Sata kontrollern i den externa HDD:n påverkar mycket.

Jag har alltid haft bättre erfarenhet att köra över datan på den lokala disken och sedan skicka det övernätverket till NAS när jag har data på en USB-enhet som ska in i NAS:en.

Yes, sorry för rörig text. Men det stämmer Nu, extern hdd -> NAS dåliga hastigheter.

Finns det något jag kan göra för att hjälpa den externa på traven så att säga?

Mjo tanken har slagit mig, men har inte så mycket utrymme på disken i datorn, därav att jag drar ner till den externa.

Skrivet av xxargs:

Hmm. Du skriver i din text Windows. Nu kör jag Mac OS så jag vet inte om det du skriver gäller fullt ut då? Sen att det är SMR i den externa det är jag med på.

Men är det bara jag som inte riktigt greppar, men varför får jag bra överföringshastighet till en början? Men senare så blir den usel. Alltså jag för över 25gb fil efter omstart av dator + NAS = Bra hastighet.

Om jag sedan 30min senare efter omstart, så får jag usel överföringshastighet. Det måste ju ha hänt något påvägen så att säga och då hastigheten har varit bra så bör det väl rimligtvis gå att få den att överföra i en bra hastighet alltid, inte bara efter omstart?

Av Eclipse

Jag får inte ihop det här och överföringshastigheten (Extern HDD -> NAS)

Jag har en Synology NAS som Plex system. Sen har jag haft en extern SSD (1tb) disk dit allt nerladdat hamnar, sen flyttar jag över det helt sonika när det är klart från den externa till NASen. Inga konstigheter.

Dock var det alltid slut på utrymme på den externa så köpte på mig en ny extern igår (4tb) dock inte SSD. Det var för jävla dyrt med en extern SSD med det utrymmet så det fick bli en Toshiba canvio ready som verkade vettig för vad den kostade.

Men snart går topplocket på mig här. Överföringshastigheterna är helt knas. Otroligt trötta hastigheter. Ibland. Ibland inte. Startar jag om datorn och NAS (för det testade jag först) så går det smidigt efter omstart och i en bra hastighet. T ex så tar 25gb 7-8min ungefär om jag minns rätt. Vilket man väl får vara nöjd med för en icke SSD disk som kostade 1200 spänn.

Men sen börjar det, låt oss säga om jag ska föra över en fil efter att det gått en tid sedan jag startade om datorn och NAS. Så går det så jävla segt. Och jag förstår inte varför. Nu tar en 25gb fil 35-40min. Hur är det möjligt? Den liksom för över ca. 100mb sen stannar den i flera sekunder (ca. 10-15s) , sen för den över 100mb och så fortsätter det.

1. Jag har kört ett speed test på den nya externa 4tb disken och får 134 mb/s write och 137 mb/s read.
2. Jag har kört speed test på disken i NASen och får 244 mb/s write och 246 mb/s read.
3. Inget annat läser eller skriver samtidigt som överföringen görs varken till den externa eller NASen.
4. Jag har kollat alla inställningar i NASen (men dom har jag iofs inte ändrat ändå varken innan, under eller efter köpet av den externa)
5. Jag connectar till NASen via SMB.
6. Den externa disken är kopplad direkt till datorn, inte via någon hubb eller liknande.

Någon som har en idé eller råd för detta?

Det gäller:

Mac Mini M1 (Ventura 13.1)
Synology 920+ (Ironwolf 12TB SATA 6 GB/s, 7200 RPM, CMR, 256 MB Cache)
Det är kopplat med nätverkssladd, alltså inte WIFI.

Av Eclipse

Jag har exakt samma problem med netonnet. 403 error. Kommer åt deras huvudsida, men sen är det stopp.

Av Eclipse
Skrivet av trudelutt:

Det kanske är lite av en filosofisk fråga om den bryter strömmen "helt". Den bryter den ena av de två trådarna. Det är så strömbrytare på grenuttag, lampor, dammsugare etc också fungerar för det mesta. TVn kommer inte längre stå i standby etc. MEN det kan vara mikroskopisk strömförbrukning kvar genom kondensatorer som sitter till jord eller liknande, och vid åska kan en strömspik leta sig in genom den ansluta ledningen och vidare tillbaka via ethernetuttag och liknande så saker går sönder. Stoppar du in en spik i uttaget när det är avstängt riskerar du fortfarande att få en stöt.

Ja, du kan koppla ett greunttag till uttaget och bryta strömmen till det.

Om tanken är att spara ström, tänk på att även om du sparar in stand-by-strömmen på TVn om du kopplar den via ett Trådfri-uttag kommer du ju istället få en strömförbrukning internt i uttaget (det måste ju lyssna efter radiosignalerna att starta!). Det kanske lönar sig om du stänger av många grejer på det sättet. Enligt IKEA drar uttaget 0.3 W i standby, dvs 2.6 kWh/år, vilket blir någon tia eller så med dagens elpriser.

Ja, det var väl en tanke. Men också av ren nyfikenhet. Men det är klart att det kittlar lite att koppla in det mesta i uttag och sedan när man går hemifrån på morgonen att det stängs av. På sikt bör det väl spara lite ström iaf.

Av Eclipse

ÄR det någon som vet om det trådfria uttaget bryter strömmen helt när man stänger av uttaget? T ex om jag kopplar in TVn till det och innan jag åker till jobbet ställer in automatisering att den ska stänga av. Bryter den då strömmen helt till TVn så att den inte står i standby läge så att säga.

En annan fråga det går väl att koppla in ett grenuttag till trådfri uttaget och sedan bryta allt som då sitter i grenuttaget?

Av Eclipse
Skrivet av Wrk4Pwn:

Var tyvärr 8 månader sen jag köpte produkten :I

Man har 3 års reklamationsrätt i Sverige.

Av Eclipse
Skrivet av ronz:

Någon som har erfarenhet?
Är det att rekommendera?
Vad för typ av lackförsegling? Keramisk? Annat?

Har en kompis som påstår att han kan göra det och att det blir bra på hans bil (billigare men utomhus).
Men känns bättre med firma (dyrare och inomhus)

Vad säger ni?

Har stor erfarenhet av bilvård i allmänhet och även försegling.

Allt beror på hur mycket jobb du vill lägga ner. Det går liksom inte bara att smeta på en bil som är snabbtvättad med en svamp från biltema.

Först och främst, en försegling är inget magiskt medel som gör att bilen för alltid kommer vara skyddad mot allt som den får emot sig. En annan sak är att många verkar tro att man inte behöver tvätta bilen i princip efter en försegling.

Ska du göra en försegling är en polering att starkt föredra först. För att uppnå bästa resultat. Allt beroende på hur skicket på din lack är så 2 eller 3-stegs polering. För att göra det behöver man kunskap och rätt bra prylar för att få ett bra resultat.

Har testat en hel del förseglingar men återkommer till Tershines magnify som ger riktigt bra glans och skydd, för en billigare peng. Men sen som med alla förseglingar måste det underhållas med tvättar och någon form av keramisk quick coat t ex Tershine quick coat v2.

Att lägga på en försegling är väldigt lätt faktiskt. Det svåra/jobbiga är allt förarbete som krävs. Gör det inte utomhus är min sista råd. Det är alldeles för stor risk för att partiklar hamnar på lacken under polering och påläggning av förseglingen.

Personligen har jag aldrig förstått storheten med Ditec t ex. Mycket pengar för i många fall, ett dåligt jobb. Jag hade rekommenderat Meguiars t ex.

Här är en bra video som ger ett hum om arbetet och nivån för att uppnå ett bra resultat:

https://www.youtube.com/watch?v=Qndrq_0KA10

Av Eclipse
Skrivet av Kamouflage:

Du hade svaret på mindre än 7 timmar, och dessutom kl 00-07

Sant. Men det som gjorde mig förundrad var att det har ju funkat bra med wifi. Varför skulle det helt plötsligt sluta...Sen att jag nte tänkte på att kolla vilken frekvens...

Ja jävlar. Känner mig riktigt korkad. Nåja. Kanske får dra en nätverkskabel till datorn ändå för att vara safe. Jävla bök bara då det är en 20m kabel som ska fixas med att sätta snyggt runt lister osv...

Av Eclipse

Jag är en idiot. Helt otroligt.

Upptäckte vad det var av en händelse nu när jag skulle para mina nya hörlurar. Då ser jag att mitt wifi på datorn är anslutet till 2,4ghz och inte 5ghz som den ska...

Givetvis så blev det en jävla skillnad att föra över till NAS:arna när jag var på 5ghz igen........

Av Eclipse
Skrivet av Kamouflage:

Vad är det för switch? De flesta har en indikator som visar länkhastigheten. En kass kabel kan göra att den istället drar ned till 100Mbit.
Hur de visar det beror på switch. T.ex. har https://www.dustinhome.se/product/5010047588/prosafe-gs108 två lampor ovanför porten. Lyser vänstra är det 10mbit, högra 100mbit och båda 1000mbit. Andra kan ha t.ex. grönt = 100, orange = 1000. Finns många varianter.

Du kan även testa att kopiera mellan nasarna. Dvs NAS1 -> switch -> NAS2. Gör du det via inbyggda File Station (tools -> mount remote folder) istället för typ windows utforskaren så vet du om det är/inte är NAS1, switch eller NAS2 eftersom enbart de är inblandade.
Bara för att förtydliga: Om du öppnar ett share från nasarna på din dator och kopierar filer mellan kommer de gå NAS1 -> dator -> NAS2 och utesluter alltså egentligen ingenting alls.

Denna: https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/natverk/natverks...

Alla lampor på switchen lyser grönt.

Ska testa att göra en share mellan båda NAS.

Edit: Hur ska jag göra för att överföra "rätt mellan dom? File station -> montera fjärrmapp? Sedan NFS? v3 eller v4 osv?

Edit 2: Gjorde en test bara för att testa och föra över från den ena disken till den andra i samma NAS. Alltså från 12tb till 4tb, båda sitter i 218play.

Överföringshastigheten ligger på 130-140 mb/s...

Av Eclipse
Skrivet av Kamouflage:

Och du har samma problem med båda? Rätt uppenbart att felet är någon annan stans än nasarna då..

Är också inne på detta, närmare bestämt riktas mina tankar åt switchen jag köpte i samma veva som 920an för att jag bara har en nätverkskabel dit där dom står.

Men switched ska ju klara 10/100/1000?

Jag har inte haft tid/ork att testa enbart med kabeln....ska ta mig ork att göra det snart.

Av Eclipse

Överföringshastigheten är så otroligt slö (Synology)

Jag fattar verkligen inte vad som är fel. Har snackat med Synology supporten och fick en massa tips där, men det hjälper inte. Att föra över 26GB tar 1 timme. Det är helt orimligt?

Har två NAS en Synology 218play och en Synology 920+

Vet inte vad jag ska skriva för mer specs för att lättare förstå? Detta är vad jag gått igenom som jag fick från supporten. Det enda jag inte riktigt hänger med på är gateway och att min router är konfigurerad...

Citat:

[NTP]
Please ensure that your Regional Options are configured correctly. To check this, please browse to Main Menu > Control Panel > Regional Options and then check that your timezone is set correctly and you are pulling the correct time down from an NTP time server.
[IPv6]
Please also ensure that you have disabled IPv6 on your network interface if your country does not support IPv6 routing (the UK for example does not support IPv6 routing). To do this, please browse to Main Menu > Control Panel > Network > Network Interface > [Select NIC] > Edit > IPv6 and then set the IPv6 setting to 'Off'.
[DNS]
(Ignore this if your NAS is jointed to a domain) Please ensure that you are using Google's DNS servers to ensure that there is no issue with any DNS name resolution as a result of using your ISP's DNS servers. To change this, please browse to Main Menu > Control Panel > Network > General > Enable ‘Manually configure DNS server’ and then set the primary and secondary DNS options to the following:
Preferred: 8.8.8.8
Alternative: 8.8.4.4
[Gateway]
Ensure that your Default Gateway setting has been properly configured to your router's IP address. This can be changed by browsing to Main Menu > Control Panel > Network > Network Interface > [Select NIC] > Edit and then modify the Gateway option.
[Bond]
Disable any advanced network configuration options such as Jumbo Frames or Link Aggregation. Jumbo Frames can be disabled under Main Menu > Control Panel > Network > Network Interface > [Select NIC] > Edit and then disable the ‘Set MTU value manually’ option.
Link Aggregation can be disabled by deleting the bonded link under Main Menu

Av Eclipse
Skrivet av Levandebild:

Du har förstått saken helt rätt. Vad han (antagligen) menar är att det inte är någon säkerhet utöver "speglingen".
Du har din disc kopierad och skulle den gå sönder har du allt material på nästa och kan snabbt sätta in en ny för att återfå allt. Men: tar du t.ex. bort en fil på ena hårddisken försvinner den från båda. Det är alltså en exakt kopia av första discen och ingenting du kan återskapa om en fil raderas eller blir corrupt. Så även om Raid1 är en bra grund för säkerhet borde du fortfarande ha t.ex. molntjänst och/eller NAS för säkerhetskopiering. Tror jag poängen var. Men om jag förstår det rätt har du redan sådan? Så all good?

Då så. För mig handlar det mer om att det skulle vara förödande om disken med alla foton dör. Finns då allt exakt samma på den andra så är det perfekt. Sen är det klart att jag har backups på andra ställen med.

Dock så tar alla raw-filer upp extremt mycket plats, så jag har sprida ut det på olika externa diskar. Vilket jag så klart inte orkar göra varje gång. Skulle då den disken i 920 paja i mellan backups så att säga. Då löser det sig ändå med tanke på att det finns en till med samma innehåll.

Så RAID 1 blir det. Tack för era svar och klargöranden.

Av Eclipse
Skrivet av Xcorp:

RAID är upptid, inte backup. Går ena disken sönder så slutar saker funka ja.
Men troligare är att du av misstag raderar fel fil, får inte malware, cryptolocker eller annat skräp. Då är RAID inte värt någonting.

Så vad ska jag göra då för att ha det som backup? Alltså om ena disken pajar vill jag att den andra disken har samma innehåll. Om inte min Engelska sviker mig så är det exakt vad Raid1 gör.

"
RAID level 1 – Mirroring
Data are stored twice by writing them to both the data drive (or set of data drives) and a mirror drive (or set of drives). If a drive fails, the controller uses either the data drive or the mirror drive for data recovery and continuous operation. You need at least 2 drives for a RAID 1 array."

Av Eclipse
Skrivet av Levandebild:

Har du två likadana diskar och sätter dem i Raid1 så kommer ena disken enbart användas till "spegling" ja. Vid Raid0 sammanfogas lagringsminnet och läs/skriv-hastigheterna ökar. Har du tre, eller fler, kan du sätta dem i Raid5 för ökade hastigheter och information sprids ut över diskarna så även om en fallerar finns det kvar om du ersätter den med en ny (ej använt själv men så förstår jag det). Har du fyra kan du kombinera dem för Raid10 vilket är en kombination av Raid 1 och 0: två används för spegling, två för snabbhet. Typ. Så det är säkrast och smidigast, men också dyrast.

Så för dom tb 8tb som jag vill spegla varandra ska jag formatera som Raid1? Men det här SHR då?

https://kb.synology.com/en-id/DSM/help/DSM/StorageManager/sto...

Edit: Iofs när jag läser igen på länken där, så är RAID1 nog det jag är ute efter. Tack.

Av Eclipse

iPhone 11 Pro Max

Iteration 1 148.3 runs/min
Iteration 2 178.2 runs/min
Iteration 3 183.6 runs/min
Iteration 4 185.3 runs/min
Iteration 5 186.2 runs/min
Iteration 6 187.3 runs/min
Iteration 7 178.9 runs/min
Iteration 8 180.4 runs/min
Iteration 9 186.3 runs/min
Iteration 10 185.9 runs/min

Arithmetic Mean:180 ± 8.3 (4.6%)